FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


De indeling van de voorjaarscompetitie 2016 – ook van de senioren – is onlangs bekendgemaakt. Het is inmiddels een goed (?) gebruik dat ik die indelingen met je doorneem en – jawel – ook een prognose geef voor de eindklasseringen van de Kamper teams. Kennelijk wordt er – ook door tafeltennissers van andere verenigingen – nogal wat waarde gehecht aan die prognoses.


Team 1                Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier
Hoofdklasse        De Brug 2, DTS 1, DTV ’84 1, Effekt ’74 1, Entac 2, Trias 1 en TT Zwolle 2

Na de nipt misgelopen titel in het afgelopen seizoen begint team 1 – net als de zeven tegenstanders – weer op 0. Gert-Jan, Ivan en Ton hebben de kleine kater snel verwerkt en lijken klaar voor het nieuwe seizoen. De term ‘kleine kater’ klinkt misschien wat vreemd, maar dat kan ik verklaren. Gert-Jan, Ivan en Ton waren zo reëel om al kort na afloop van de tegen De Brug 1 verloren finale aan te geven dat De Brug 1 de terechte kampioen was, omdat de Apeldoorners nu eenmaal het sterkste team achter de tafel konden brengen. Het feit dat Kampenion 1 zo lang heeft meegedaan, lag vooral aan de wekelijkse opstellingen van De Brug 1.
Hoezo een sterk relativeringsvermogen?

Een nieuw seizoen biedt weer nieuwe kansen. Dan moet het dit voorjaarsseizoen maar gebeuren. Natuurlijk is team 1 weer titelkandidaat; de afgelopen twee seizoenen eindigde het immers als 2e. Trias 1 schat ik als grootste concurrent in; dat team degradeerde na één seizoen uit de landelijke 3e divisie. Outsiders zijn Entac 2 en TT Zwolle 2. Beide teams eindigden vorig seizoen op meer dan 30 punten achterstand van team 1, maar ook dat biedt geen garanties.
Deze vier teams plaatsen zich normaal gesproken voor de promotiepoule.
De teams De Brug 2, DTS 1, DTV ’84 1 en Effekt ’74 1 zie ik in de degradatiepoule belanden en zij gaan onderling uitmaken welke teams degraderen.

Mijn prognose voor team 1 luidt: een 1e plaats.

Team 1 start de competitie op vrijdag 29 januari met een uitwedstrijd bij DTV ’84 1.


Team 2                 Jordy ten Have, Robin Lieftink, Gertjan Wessels en Ralph Trip (res)
Promotieklasse   Blauw-Wit 3, Bosman/Wezep 1, De Toekomst 3, Effekt ’74 2, Emmeloord 1, Swift (D) 1 en TT Zwolle 3

Team 2 degradeerde het afgelopen seizoen vrij kansloos uit de Hoofdklasse. Als team kwam het tekort, maar Robin en Jordy kwamen niettemin goed op dat niveau mee. Komend seizoen komt team 2 dus uit in de Promotieklasse. Omdat Ralph heeft aangegeven voorlopig alleen als reserve voor het team beschikbaar te zijn, is Gertjan Wessels (voorheen team 3) aan het team toegevoegd.

Gertjan, Jordy en Robin moeten gedrieën bovenin kunnen meedoen. Ook Emmeloord 1 en Swift (D) 1 zie ik als sterke kandidaten voor in ieder geval het behalen van de promotiepoule. Voor de vierde plaats in de promotiepoule wordt het dringen geblazen denk ik.

Saillant detail dit seizoen is dat Robin pa Johan (Emmeloord 1) tegenkomt. Ik denk dat Johan die ontmoetingen met meer vertrouwen tegemoet ziet dan Robin, maar Johan is mogelijk weer niet gerust op de ontmoetingen met Gertjan en Jordy. Daarnaast is ook de wedstrijd tussen team 2 en Bosman/Wezep 1 – met o.a. Jeroen Rotman in de gelederen – een bijzondere.

Mijn prognose voor team 2 luidt: een 2e plaats.

Team 2 start het seizoen met een uitwedstrijd bij TT Zwolle 3.


Team 3                  Bertin Bos, Bas de Vries en Gerben Wolterink
Promotieklasse    Blauw-Wit 2, De Toekomst 2, DTV ’84 2, Entac 3, Smash 2000 1, Thibats 1 en TT Zwolle 4

Team 3 behaalde het afgelopen seizoen na een enigszins aarzelende start overtuigend de titel in één van de poules in de 1e klasse. Van dat team is Gertjan ‘weggepromoveerd’ zoals je hiervoor hebt kunnen lezen. Bertin Bos draaide een goed seizoen in team 4 (ook 1e klasse) en hij neemt de plaats van Gertjan in. Bas en Gerben zijn gebleven.

Bas en Gerben brengen de nodige ervaring mee en zij hebben ook al eerder (tenminste) op het niveau Promotieklasse gespeeld. Voor Bertin is het nieuw en het zal voor hem ook wennen zijn. Hopelijk past Bertin zich snel aan het niveau aan.

Ik verwacht dat Blauw-wit 2, DTV ’84 2, De Toekomst 2 zich sowieso voor de promotiepoule gaan plaatsen. Het wordt spannend wie zich als vierde team zal kwalificeren. Team 3 moet tenminste twee teams onder zich zien te houden en daartoe zie ik wel mogelijkheden. Entac 3 en Smash 2000 1 zijn ook promovendi. Samen met team 2 lijken zij kandidaten voor de plaatsen 6, 7 en 8.

Mijn prognose voor team 3 luidt: een 6e plaats.

Team 3 ontvangt in zijn eerste competitiewedstrijd titelkandidaat Blauw-Wit 2.


Team 4                 Dick Hoekman, Nick Kuipers, Jackie van der Meulen en Guido Wessels
1e klasse              De Brug 3, De Veluwe 2, NTC Leogang 1, Trias 2 en Vined 1

Team 4 eindigde het afgelopen seizoen als 3e in de 1e klasse na een verrassend ruime zege in de laatste wedstrijd in Zwolle. Dit seizoen mag het opnieuw proberen zich te handhaven. Bertin is ‘weggepromoveerd’ en zijn plaats wordt ingenomen door Jackie van der Meulen die in de afgelopen twee seizoenen na zijn rentree heeft laten zien duidelijk te sterk te zijn voor de 3e klasse en tot de betere spelers in de 2e klasse te behoren. Komend seizoen mag hij het in de 1e klasse laten zien.

Als ik de indeling zo bekijk, dan speelt team 4 in een zware poule. Vined 1 is degradant uit de Promotieklasse, De Veluwe 2 is duidelijk versterkt ten opzichte van het afgelopen seizoen en datzelfde geldt – zij het in iets mindere mate – voor Trias 2.
Kortom, het wordt een pittige opgave voor team 4 om (tenminste) twee teams achter zich te houden.

Ik voorzie dan ook een behoorlijke strijd tussen De Brug 3, NTC Leogang 1, Trias 2 en Kampenion 4 om de plaatsen 5 en 6 te ontlopen.

Mijn prognose voor team 4 luidt: een 4e plaats.

Team 4 start de competitie op donderdag 28 januari as. met een uitwedstrijd tegen het sterke Vined 1.


Team 5                 Sebastian Holzapfel, Jelmer van der Veen, Hans de Vries, Simon van der Woude en Wim Tillema (res)
1e klasse              De Toekomst 4, Heino 1, Smash ’70 2, Torenstad 1 en TT Zwolle 5

Via een sterke eindsprint behaalde team 5 afgelopen seizoen niet verwacht alsnog de titel in een poule van de 2e klasse. Vandaar dat het dit seizoen in de 1e klasse uitkomt. Jelmer, Sebastian, Simon en reserve Wim hebben versterking gekregen van Hans de Vries die overkomt van Smash-In 1. Hans heeft daar – met alle respect voor Smash-In – jaren onder zijn niveau gespeeld en hij wilde wel weer eens op het niveau spelen dat beter bij hem past.

Ook team 5 komt in een sterke poule uit. De teams Smash ’70 2, TT Zwolle 5 en Torenstad 1 tellen (erg) sterke spelers en zij gaan uitmaken wie aan het eind van het seizoen kampioen wordt.
De andere drie teams gaan uitmaken welke twee teams degraderen. Team 5 moet mede promovendus De Toekomst 4 en Heino 1 achter zich zien te laten. Ik acht dat niet onmogelijk.

Mijn prognose voor team 5 luidt: een 4e plaats.

Team 5 ontvangt op vrijdag 29 januari as. direct concurrent De Toekomst 4. Een heel belangrijke wedstrijd dus!


Team 6                 Danny Bruins, Gerard Palland, Jan Ringenier en Thomas Niemeijer (res)
2e klasse              Dronten ’74 1, Emmeloord 2, Heino 3, Smash ’70 3 en TT Zwolle 7

Team 6 eindigde het afgelopen seizoen voor de tweede achtereenvolgende maal keurig op plaats 3 in de 2e klasse. Als ik de indeling zo bekijk, wordt het een zware opgave om die prestatie te herhalen, laat staan te verbeteren. Met (het versterkte) Dronten ’74 1 – ongeveer voor de 29ste achtereenvolgende maal tegenstander van team 6 – Smash ’70 3 en Emmeloord 2 ontmoet het namelijk sterke tegenstanders. Maar ook Heino 3 en TT Zwolle zijn geen ‘eitjes’. Kortom, team 6 gaat een boeiend seizoen tegemoet.

In het team is Theo 'verdwenen', want herenigd met Arie en Harm in team 7. Danny, Gerard en Jan moeten het met hun drieën doen, maar kunnen af en toe een beroep doen op reserve Thomas Niemeijer (afgelopen seizoen team 7).

Mijn prognose voor team 6 luidt: een 4e plaats.

Team 6 gaat de competitie van start met een thuiswedstrijd tegen Smash ’70 3; de wedstrijd is op verzoek van team 6 omgedraaid.


Team 7                  Harm Bosman, Theo Hogenhorst en Arie Hup
3e klasse               Heino 5, Hoonhorst 2, Smash ’70 7, Smash-In 2 en Wijhe 1

De drie (ervaren) Musketiers zijn weer samengebracht: Arie, Harm en Theo vormen gezamenlijk het geroutineerde (understatement van formaat) team 7. En het team komt weer in de 3e klasse uit na één seizoen van afwezigheid. Arie en Harm werden het afgelopen seizoen met Gerard Wessels kampioen in een poule van de 4e klasse, terwijl Theo met team 6 2e klasse heeft gespeeld.

Ik verwacht dat dit team geen problemen heeft om zich te handhaven in de 3e klasse en dat het in de bovenste helft eindigt. Smash ’70 7 is de voornaamste titelkandidaat. De andere tegenstanders hoeven team 7 geen angst in te boezemen.

Mijn prognose voor team 7 luidt: een 3e plaats.

Team 7 begint de competitie op vrijdag 29 januari as. met een uitwedstrijd tegen Smash-In 2.


Team 8                  Hans van de Berg, Robbert Dalsem, Jomar Schilder, Roelard Bos (res), Martijn Haanappel (res) en Danny Visscher (res)
3e klasse               Dronten ’74 2, GTC 2, Harderwijk 2, NTC Leogang 3 en Swift (D) 4

Team 8 is de som van de overgebleven spelers van de teams 7 (degradant 2e klasse) en 9 (4e klasse) van het afgelopen seizoen. Het team mag dit seizoen laten zien in de 3e klasse thuis te horen. Ik zie zeker mogelijkheden voor het team om tenminste één team achter zich te houden. Dronten ’74 2 – met o.a. Marijke Kramer – is titelkandidaat nummer 1. Ik zou niet weten wie dit team van de titel kan afhouden.

Hans en ook reserve Danny kunnen het niveau van de 3e klasse prima aan en Robbert heeft het afgelopen seizoen laten zien tot de betere 4e klassers te behoren. Voor Jomar en de reserves Martijn en Roelard kan de 3e klasse lastiger worden, maar ik verwacht dat zij af en toe hun partijtje wel kunnen meepakken.

Mijn prognose voor team 8 luidt: een 5e plaats.

Team 8 begint het seizoen op vrijdag 29 januari met een thuiswedstrijd tegen GTC 2.


Team 9                  Henny Boxman, Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Gerard Wessels
4e klasse               Bosman/Wezep 4, De Spinners 3, Shot ’78 6, Swift (D) 10 en Zwartsluis 3

Team 9 handhaafde zich vorig seizoen – als team 10 – in de 4e klasse na een sterke serie aan het eind van de competitie. We hopen dat het team het nu wat gemakkelijker vergaat. Qua team is het in ieder geval wat sterker geworden nu – met alle respect en zonder vervelende bijbedoelingen – Gerard Wessels de plaats heeft ingenomen van Rense.

Wat te zeggen van de indeling? Welnu, dat valt niet mee. Om er wat van te zeggen bedoel ik. Het ontmoet namelijk liefst drie teams uit de voormalige Regio IJsselstreek: De Spinners 3, Shot ’78 6 en Swift (D) 10. Ik heb werkelijk geen idee hoe ik die teams moet inschatten.
Bosman/Wezep 4 en Zwartsluis 3 – beide vorig seizoen tegenstander van het Kampenion 9 van toen – ken ik beter.

Gelet op de kracht van team 9 verwacht ik niet dat het het zo moeilijk gaat krijgen als het afgelopen seizoen. Wie in deze poule de titelkandidaten zijn, durf ik – gelet op de vele ‘onbekenden’ – niet te zeggen.

Mijn prognose voor team 9 luidt: een 4e plaats.

Team 9 begint de competitie op donderdag 28 januari as. in Deventer met een uitwedstrijd tegen Swift (D) 10.


Team 10                Anne van der Haar, Alies Hendriks, Jantiene Knijnenberg, Alice Ringenier en Rense Beimers (res)
5e klasse               DTV ’84 7, Effect 3, Smash ’70 11, Swift (D) 11 en TT Zwolle 13

Team 10 is vrijwel ongewijzigd ten opzichte van het afgelopen seizoen toen het nog team 11 was. Alleen is Rense als reserve aan het team toegevoegd. Vorig seizoen speelde het het hele seizoen bij de eerste drie en ik verwacht dat dit komend seizoen weer moet kunnen lukken.
Ik zie er niet echt een team bovenuit steken, maar aan de andere kant zie ik ook niet direct ‘een zwakke broeder’ in de poule. Het kan dan ook wel eens een boeiende competitie worden.

Team 10 gaat met Swift (D) 11 in Deventer eenmaal naar de Regio IJsselstreek en zoekt met Effect 3 in Mariënheem de grens op van de oude Regio Zwolle.

Ik voorzie een leuk seizoen voor team 10.

Mijn prognose voor team 10 luidt: een 2e plaats.

Team 10 start de competitie – net als team 9 – op donderdag 28 januari as. in Deventer met een uitwedstrijd bij Swift (D) 11.


Zo dat waren de indelingen, mijn inschattingen van de poules en mijn onvermijdelijke prognoses. Zoals altijd geef ik daar weer bij aan dat wedstrijden en competities niet achter de computer worden beslist, maar achter de groene of blauwe tafeltennistafel. Gelukkig wel!

Eind deze maand gaat de competitie van start. Ik hoop me tegen die tijd weer te melden om verslag te doen van de wedstrijden van de 10 seniorenteams.
Tot dan!

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar