In week 16 stond al weer de laatste speelronde van de voorjaarscompetitie op het programma. Voor de teams 2, 4, 7, 8, 9 en 10 - zes van de tien dus - stond er nog wat op het spel; hetzij de titel, hetzij de strijd om degradatie te ontlopen. De overige teams konden vrijuit spelen. Hier en daar waren er verrassingen te noteren, o.a. omdat niet iedereen dezelfde betekenis toekent aan sportiviteit en fair play. Ik neem de wedstrijden weer met je door, vermeld de eindstanden en leg die weer naast de prognose die ik voorafgaand aan de competitie gaf.


Hoofdklasse: Kampenion 1 - Trias 1

Het was even wennen, maar voor team 1 stond er in de laatste speelronde niets meer op het spel. Dat was de laatste twee seizoenen wel anders, toen het de titel in de laatste speelronde aan de concurrentie - respectievelijk Trias 1 en De Brug 1 - moest laten.
Nu stelde het de felbegeerde titel vorige week al veilig.

Afgelopen vrijdag kwam Trias 1 op bezoek in een wedstrijd waarin alleen de eer en de persoonlijke percentages op het spel stonden. Beide teams moesten met een invaller aantreden. Aan Kamper kant had Ivan Hollander zijn enkel verzwikt; Ralph speelde in zijn plaats. Bij Trias gaf Rik de Boer opnieuw voorrang aan het team Slagvaardig 1 dat nog tegen degradatie uit de Hoofdklasse in de afdeling Gelre vocht.

Zo namen Gert-Jan de Lange, Ton Ringenier en invaller Ralph Trip (team 2) het op tegen Bart van der Zanden, invaller Niek Zegers (team 2) en Roy van Bedaf.

Het verhaal van de wedstrijd is vrij snel geschreven. Bij de bezoekers bleek Bart te sterk voor de Kampenaren. Gert-Jan en Ton wonnen hun beide resterende wedstrijden en pakten samen ook het dubbel, terwijl Ralph een puntje meepakte door het onderonsje tussen de beide invallers tegen Niek (nipt) te winnen.
Team 1 won de wedstrijd dus met 6 - 4.

Team 1 legde de basis voor de titel dit seizoen vooral in de wedstrijden tegen - met alle respect - de kleintjes, de teams die naderhand in de degradatiepoule moesten uitkomen. In die vier wedstrijden liet team 1 in totaal slechts 2 punten (!) liggen. In de wedstrijden tegen de concurrenten was de balans ongeveer in evenwicht, zeker over de uit- en thuiswedstrijd gerekend: tegen Entac 2 10 - 10, tegen TT Zwolle 2 10 - 10 en tegen Trias 1 12 - 8.
Kortom, team 1 maakte het verschil tegen ‘de kleintjes’ en consolideerde de behaalde voorsprong in de wedstrijden tegen de concurrentie. Wel behaalde het - mede omdat het driemaal thuis mocht aantreden - in de promotiepoule driemaal een zege op die achtervolgers.

De verschillen in de Hoofdklasse waren kleiner dan het afgelopen seizoen toen team 1 als nummer 2 meer dan 30 punten voorsprong had op de nummer 3. Maar goed, het gaat niet om de verschillen. Het gaat om de eindklassering.
Team 1 maakt dus het komend seizoen zijn debuut in de landelijke 3e divisie. Het kan dan tegenstanders tegenkomen als TT Zwolle 1, De Toekomst 1, De Brug 1 en GTTC Groningen 1. Maar uiteraard ook veel onbekende tegenstanders. We gaan het zien. Maar eerst is het trainen en ……. rusten !!!

Scores:
Gert-Jan 2, Ton 2, Ralph 1 en dubbel 1

Eindstand Hoofdklasse:
Promotiepoule
Kampenion 1       10 - 70 P
ENTAC 2           10 - 59
Trias 1           10 - 55
TT Zwolle 2       10 - 52

Degradatiepoule
DTV '84 1         10 - 48
Effekt '74 1      10 - 41
DTS 1             10 - 38 D
De Brug 2         10 - 37 D

Mijn prognose voor team 1 luidde: een 1e plaats!

 

Promotieklasse: Kampenion 2 - Blauw-Wit 3

Team 2 begon als nummer 2 aan de promotiepoule met een achterstand van 3 punten op koploper Blauw-Wit 3. Met nog één wedstrijd te spelen is de situatie echter fors gewijzigd. Team 2 is nu koploper en het heeft 4 punten voorsprong op datzelfde Blauw-Wit 3. Daarbij mag niet onvermeld blijven dat de Kampenaren een Emmeloord 1 zonder kopman Johan Lieftink troffen, terwijl de Almeloërs een Emmeloord 1 ‘op volle oorlogssterkte’ ontmoetten.

Team 2 had in de laatste wedstrijd - in de onderlinge confrontatie met Blauw-Wit 3 - dus nog 4 punten nodig om de titel veilig te stellen.

Robin Lieftink, Jordy ten Have en Gertjan Wessels moesten het weer voor team 2 doen. Bij Blauw-Wit 3 was Eric Beld verhinderd. Robert Kole, Ton Nitert traden daarom met invaller Danny Platjes (team 4) aan.

In de openingspartij had Robin het in het begin heel lastig tegen Danny die overigens - net als Eric, Robert en Ton - met ‘materiaal’ op de backhand speelt. Kennelijk rekende men in Almelo op het Kamper ‘materiaalfobie’ en dat is niet zo gek. Robin verloor de 1e game met 10 - 12, maar herstelde zich daarna prima en kwam ook niet meer in de problemen: 10 - 12, 11 - 7, 11 - 1 en 11 - 3. Zo stond het 1 - 0.

Jordy nam het hierna op tegen kopman Robert. Het werd een partij met nauwelijks krachtsverschil. Beiden ‘beukten’ er lustig op los. Toen de rook was opgetrokken en de houtsnippers waren verdwenen bleek Robert de winnaar: 11 - 8, 9 - 11, 11 - 13 en 10 - 12. Het stond nu 1 - 1.

Gertjan moest proberen tegen Ton zijn team weer op voorsprong te brengen. Hij won de 1e game nipt, maar verloor de 2e met ruime cijfers. De 3e ging weer nipt naar Gertjan en in de 4e game wist hij iets meer afstand te nemen: 11 - 9, 5 - 11, 12 - 10 en 11 - 7. Hij bracht zijn team daarmee op een 2 - 1 voorsprong.

In het dubbel verschenen Jordy en Robin enerzijds en Robert en Ton anderzijds achter de tafel. Het was te zien dat Jordy en Robin (inmiddels) beter op elkaar zijn ingespeeld. Eric en Ton vormen namelijk meestal het Almelose dubbel. Jordy en Robin namen een 2 - 0 voorsprong, moesten de 3e game nipt aan de tegenstanders laten, maar waren in de 4e game duidelijk het betere (ingespeelde) duo: 11 - 5, 11 - 9, 15 - 17 en 11 - 3. Daarmee stond team 2 op een 3 - 1 voorsprong en had het nog één puntje nodig voor de titel.

Dat puntje kwam al snel. Jordy had het niet echt moeilijk tegen invaller Danny en boekte een regelmatige 3 - 0 zege: 11 - 7, 11 - 5 en 11 - 6. Niet direct een kampioenschapspunt na een moeizame of zelfs heroïsche zege, maar er zijn ergere dingen: 4 - 1.

Team 2 behaalde na een moeizame seizoensstart toch nog overtuigend de titel in de Promotieklasse met de daaraan gekoppelde promotie naar de Hoofdklasse. Hierna volgden uiteraard de gebruikelijke felicitaties.
De wedstrijd was echter pas halverwege en dus moesten er nog vijf partijen worden gespeeld.

Robin deed tegen Ton geen gekke dingen, maar doet Robin dat eigenlijk wel eens? Steady Robin hield tegen Ton de bal keurig op tafel en zocht meestal de juiste bal uit om op te komen. Dat leverde hem nipte winst in de 1e en 2e game op. Hierna probeerde Ton wat te forceren, maar daardoor werd hij juist kwetsbaarder en maakte hij juist fouten die hij normaliter de tegenstander ziet maken. Robin profiteerde dankbaar: 12 -10, 11 - 9 en 11 - 5.

Gertjan kwam hierna tegen Robert met 0 - 1 achter. Toen hij de 2e game ook nog eens ‘in de verlenging’ verloor, gaf niemand nog een eurocent voor de kansen van Gertjan tegen de sterke tegenstander die Robert is. Maar zie, de Gertjan van nu is een andere dan die van het begin van het seizoen. Ongeveer sinds hij met het reservebatje van broer Guido is gaan spelen, heeft hij een gedaanteverwisseling ondergaan. Hij heeft meer grip - met de rubbers - en is meer gedreven. Hij won de 3e game overtuigend, kwam eigenlijk ook in de 4e en 5e game niet meer in de problemen en won de partij nog knap: 8 - 11, 13 - 15, 11 - 5, 11 - 7 en 11 - 5.

In de achtste partij nam Jordy het op tegen Ton, een voor Jordy lastige tegenstander. Jordy slaat graag vlak en hard en dat is ‘niet altijd’ slim tegen noppy Ton. Dat bleek ook deze vrijdagavond. Jordy verloor de 1e game nipt, ging daardoor wat meer forceren en verloor de 2e game met ruime cijfers. Daarna speelde Jordy met meer overleg en dat had resultaat: hij kwam geen moment in de problemen: 11 - 13, 5 - 11, 11 - 3, 11 - 2 en 11 - 6.

Gertjan versloeg hierna invaller Danny in vier games. Hij won drie games met ruime cijfers, maar moest de 2e - toch ook vrij ruim - aan Danny laten: 11 - 4, 7 - 11, 11 - 6 en 11 - 6.

In de laatste partij van de avond trad Robin aan tegen Robert. Ik kan me zo voorstellen dat Robin blij was dat de titelstrijd al lang beslist was. Stel je eens voor dat het 3 - 6 had gestaan. In een lange partij tussen de vaste Robin en de ‘hardhitter’ Robert was het uiteindelijk Robin die zegevierde na 7 - 11, 11 - 7, 6 - 11, 11 - 9 en 11 - 7.

Zo boekte team 2 uiteindelijk nog een heel ruime 9 - 1 zege. Natuurlijk ontwikkelde de titelstrijd zich in de afgelopen twee wedstrijden heel gunstig voor team 2. En natuurlijk is het een aderlating dat de Almeloërs zonder Eric Beld en (dus) met een invaller moesten aantreden. Daar krijg je toch als team een ‘tikkie’ van.
Overigens herinner ik me nog een wedstrijd tussen beide teams - ik heb het even opgezocht: we schrijven dan de voorjaarscompetitie van 2012 - waarin Kampenion 2 met 4 - 6 van Blauw-Wit 2 verloor. Namens team 2 speelden toen Robin Lieftink, Ralph Trip en Gertjan Wessels, terwijl bij Blauw-Wit 2 Robert Kole, Ton Nitert en invaller Niels Robben op papier stonden. Ik bedoel maar!
Dat was de tijd waarin de Kampenaren nog duidelijk meer last hadden van een ‘noppenfobie’. Die fobie is weliswaar nog niet helemaal over, maar zij is wel beter beheersbaar geworden.

Team 2 keert dus na één seizoen terug in de Hoofdklasse waarmee het de plaats van team 1 inneemt. Na het weinig overtuigende begin van het seizoen hadden hier weinig Kampenionners rekening mee gehouden. Eigenlijk ken ik er maar één die er altijd in is blijven geloven: Robin Lieftink. Ere wie ere toekomt.

Gertjan en Robin bleven afgelopen vrijdagavond ongeslagen. Robin kwam daarmee qua percentage weer naast de andere helft van de Siamese tweeling: Jordy. Gertjan bewees dat hij - mits gedreven en over goed materiaal beschikkend - in team 2 thuishoort! Speelde hij vorig seizoen met team 3 nog in de 1e klasse, komend seizoen acteert hij met team 2 in de Hoofdklasse! Chapeau!

Scores:
Gertjan 3, Robin 3, Jordy 2 en dubbel 1

Eindstand Promotieklasse B
Promotiepoule
Kampenion 2       10 - 67 P
Blauw-Wit 3       10 - 55
Swift (D) 1       10 - 53
Emmeloord 1       10 - 49

Degradatiepoule
Bosman/Wezep 1    10 - 50
TT Zwolle 3       10 - 49
Effekt '74 2      10 - 40 D
De Toekomst 3     10 - 37 D

Mijn prognose luidde: een 2e plaats!

Mede omdat besloten is dat de Hoofdklasse het komend seizoen uit twee poules van 6 teams bestaat (!), dicht ik team 2 goede kansen toe om zich te handhaven. Persoonlijk vind ik het overigens een verkeerde keuze om de Hoofdklasse uit twee poules te laten bestaan. Niet alleen omdat daarmee wordt gebroken met de piramideopbouw van de competitie, maar ook omdat die Hoofdklasse zo sterk mogelijk moet zijn. En dat bereik je door die uit 6 teams te laten bestaan. De verschillen zijn nu al vrij groot in de Hoofdklasse. Denk bij voorbeeld maar aan de 2 punten die team 1 verloor tegen de nummer 5 t/m 8.
En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat aan het eind van het seizoen een beslissingswedstrijd moet worden gespeelde tussen de nummers 1 van beide poules om promotie naar de 3e divisie. Je zult maar een topseizoen hebben gedraaid, een gemiddelde van 8 punten per wedstrijd hebben behaald en de beslissingswedstrijd vervolgens ongelukkig met 6 - 4 verliezen! In mijn ogen hoort een kampioen te promoveren!
Een gemiste kans !!!

 

Promotieklasse: Kampenion 3 - Thibats 1

Voor team 3 was de competitie al vrijwel gespeeld. Met nog één wedstrijd te gaan, stond het op een keurige 3e plaats. Het moest tegen tegenstander Thibats 1 tenminste 4 punten halen om die 3e plaats vast te houden.

Dat moest dan gebeuren zonder Bas de Vries die deze avond andere verplichtingen had. Wim Tillema (team 5) was zijn vervanger en speelde aan de zijde van Bertin Bos en Gerben Wolterink. Derek Rodink, Trung Nguyen en Martijn Heemskerk waren de tegenstanders.

Na het dubbel stond team 3 op een keurige 3 - 1 voorsprong. Gerben versloeg Derek in vier games, Bertin moest Trung na even zovele games feliciteren en Wim (2e klasser) boekte een overtuigende 3 - 0 zege op Martijn. Heel netjes!
In het dubbel bleken Bertin en Gerben in vier games net wat sterker dan Martijn en Trung.
Na het dubbel verloor Bertin een ‘marathonpartij’ - die toch slechts over vier games ging - van Derek na 12 - 14, 3 - 11, 20 - 18 en 9 - 11. Gerben had daarna tegen Martijn last van een ‘wegzakkertje’, want na twee overtuigend gewonnen games kwam Martijn onverwacht terug tot 2 - 2. In de beslissende game was Gerben gelukkig weer bij de les: 11 - 8. Hij bezorgde zijn team daarmee het vierde punt en de definitieve 3e plaats. Wim stuntte daarna bijna opnieuw tegen de Enschedése kopman Trung. Pas na 9 - 11 in de 5e game capituleerde Wim.

De laatste drie partijen gingen alle naar Thibats. Bertin verloor ietwat onverwacht (ruim) van Martijn en Wim toonde in zijn laatste partij opnieuw aan prima op dit niveau mee te kunnen. Hij kwam opnieuw van een 1 - 2 achterstand terug tot 2 - 2 en kwam wat sneu weg toen hij de beslissende 5e game met 11 - 13 aan tegenstander Derek moest laten. Niettemin waren de complimenten terecht voor Wim. Chapeau! In de laatste partij van de avond moest Gerben zijn meerdere erkennen in Trung die ‘in straight games’ wist te winnen.

Team 3 verloor de laatste wedstrijd van het seizoen dus met 4 - 6. Maar het kan terugkijken op een prima seizoen waarin het beslag wist te leggen op een fraaie 3e plaats. Ik denk dat niemand hier rekening mee had gehouden. Ik in ieder geval niet.

Scores:
Gerben 2, Wim 1 en dubbel 1; Bertin 0

Eindstand Promotieklasse A
Promotiepoule
Blauw-Wit 2       10 - 78 P
De Toekomst 2     10 - 61
Kampenion 3       10 - 50
Thibats 1         10 - 48

Degradatiepoule
Smash 2000 1      10 - 47
TT Zwolle 4       10 - 43
ENTAC 3           10 - 41 D
DTV '84 2         10 - 22 D

Mijn prognose voor team 3 luidde: een 6e plaats!

 

1e klasse: Kampenion 4 - Trias 2

Team 4 zit al enkele wedstrijden in de gevarenzone. Het stond niet op een direct degradatieplaats, maar die was nog wel gevaarlijk dichtbij. Met nog één wedstrijd te gaan, stond het 2 punten voor op NTC Leogang 2 dat 5e - en op de tweede degradatieplaats - stond. Vined 1 had evenveel punten als team 4 verzameld.
In de laatste speelronde ontving team 4 nummer 2 Trias 2 en was NTC Leogang 1 gastheer van de ongenaakbare kampioen De Veluwe 2. De Nunspeters moesten bovendien 3 punten meer halen dan Kampenion 4 om de Kampenaren nog voorbij te gaan. Niets aan de hand zou je denken. Maar het zou anders lopen.

Guido Wessels, Nick Kuipers en Jackie van der Meulen namen het op tegen Niek Zegers, Wout Zegers en Bas von Pickartz.

Over de wedstrijd kan ik kort zijn. De gasten waren duidelijk te sterk. Alleen tegen Wout lagen er winstkansen en Nick (nipt) en Jackie (in vieren) wisten die te pakken. Guido had onvoldoende ritme om tegen deze Wout tot winst te komen en verloor kansloos.
Daarnaast kwam Nick tegen Niek weliswaar nog tot een vijfpitter, maar dat lag vooral aan het concentratieverlies van Niek.

In alle andere partijen was het krachtsverschil te groot. Team 4 verloor dan ook verdiend met 2 - 8 van deze sterke tegenstander.

Het wachten was toen op de uitslag van vooral NTC Leogang 1 - De Veluwe 2. Groot was het ongeloof en de teleurstelling toen in de TTapp de uitslag 8 - 2 verscheen. Blijkbaar kon de kampioen het niet opbrengen om zijn sportieve plicht te vervullen. De Veluwe 2 was al in speelronde 8 kampioen geworden met 71 punten uit acht wedstrijden (!), een gemiddelde van bijna 9 punten (!) per wedstrijd. En nu kwam het - met een invaller uit de 3e klasse spelend - niet verder dan 2 punten in Nunspeet.
Laat ik er verder maar geen woorden aan vuil maken.

Feit is in ieder geval dat team 4 alsnog is gedegradeerd. Komend seizoen moeten de spelers in de 2e klasse uitkomen. Omdat ook team 5 is gedegradeerd, heeft Kampenion komend seizoen geen teams in de 1e klasse.

Scores:
Jackie 1 en Nick 1; Guido 0

Eindstand
De Veluwe 2       10 - 77 P
Trias 2           10 - 61
NTC Leogang 1     10 - 44
Vined 1           10 - 44
Kampenion 4       10 - 40 D
De Brug 3         10 - 34 D

Mijn prognose voor team 4 luidde: een 4e plaats. Als er geen gekke dingen waren gebeurd, was dat vrijwel zeker ook de eindklassering geweest.

 

1e klasse: Kampenion 5 - Torenstad 1

Team 5 speelde afgelopen vrijdagavond voorlopig (?) de laatste wedstrijd in de 1e klasse. Het ontving Torenstad 1 dat nog met Smash ’70 2 was verwikkeld in een strijd om de titel. Torenstad was ‘gehavend’, want het verscheen met twee invallers en zonder kopman Koen Molewijk.

Simon van der Woude, Hans de Vries en Sebastian Holzapfel speelden tegen invaller Linsey Beker (team 2), Theo Engelen en invaller Martijn Greven (team 2). Linsey en Martijn werden met Torenstad 2 kampioen in een poule van de 2e klasse.

Halverwege de wedstrijd stond team 5 op een 3 - 2 voorsprong, maar aan het einde trokken de gasten toch nog met 4 - 6 aan het langste eind. Sebastian pakte 2 punten en Hans 1, terwijl Sebastian en Simon samen het dubbel pakten.
Sebastian won twee hangpartijen, waar Hans er twee verloor. Simon was niet in goede doen en kwam niet in de buurt van winst in een enkelpartij.

Team 5 is als nummer voorlaatst geëindigd en daar valt niets op af te dingen. Net als team 4 degradeert het dus naar de 2e klasse. Zoals hiervoor aangegeven is Kampenion komend seizoen niet vertegenwoordigd in de 1e klasse. Dat is jammer, want er is een aantal jeugdige en talentvolle spelers dat binnen korte tijd de stap naar de Promotieklasse kan maken. En juist nu is er komend seizoen een gat van team 3 (Promotieklasse) naar team 4 (2e klasse). Heel jammer.

Scores:
Sebastian 2, Hans 1 en dubbel 1; Simon 0

Eindstand
Smash '70 (H) 2   10 - 66 P
Torenstad 1       10 - 64
TT Zwolle 5       10 - 54
Heino 1           10 - 51
Kampenion 5       10 - 39 D
De Toekomst 4     10 - 26 D

Door een 9 - 1 zege op Heino 1 stelde Smash ’70 2 de titel veilig. Torenstad 1 had tegen Kampenion 5 dus ook tenminste 9 punten moeten halen om kampioen te worden. We zullen nooit weten of dit een volledig Torenstad 1 gelukt was.

Mijn prognose voor team 5 luidde: een 4e plaats.

 

2e klasse: Kampenion 6 - Heino 3

Voor team 6 stond er niets meer op het spel. Het stond 2e en het kon alleen nog 1e worden als het zelf met 10 - 0 zou winnen van Heino 3 en koploper Dronten ’74 1 met 10 - 0 zou verliezen bij degradant TT Zwolle 7. Team 6 gelooft echter niet in sprookjes.

Niettemin wilde het zijn sportieve plicht vervullen tegenover de andere teams in de poule. Heino 3 was namelijk met Emmeloord 2 en Smash ’70 3 verwikkeld in een strijd om de tweede degradatieplaats te ontlopen.

Bij team 6 was Gerard Palland verhinderd. Thomas Niemeijer nam zijn plaats in aan de zijde van Danny Bruins en Jan Ringenier. Minh Pham, Ismay de Jong en Nick Pham waren de tegenstanders.

In een wedstrijd met weinig krachtsverschil won team 6 uiteindelijk met ruime cijfers: 8 - 2. Het nam daarmee revanche voor de ongelukkige 6 - 4 nederlaag in Heino. Toen kregen de Kampenaren te weinig punten en vrijdagavond was dat bij Heino 3 het geval. Zes partijen gingen over de volle vijf games en daarvan ging er slechts één naar Heino 3.

Danny won driemaal een vijfpitter (met diens mentaliteit zat het wel goed), Jan won en verloor er één en Thomas won zijn enig gespeelde partij over vijf games.
Door dit resultaat is Heino 3 met TT Zwolle 7 gedegradeerd naar de 3e klasse. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit team in één seizoen terug is. Poule B van de 2e klasse was nu eenmaal een heel sterke poule. De krachtsverschillen tussen Emmeloord 2, Smash ’70 3 en Heino 3 waren klein.

De youngsters van team 6 maakten het verschil. Het is een kwestie van tijd dat Danny en Thomas op een hoger niveau gaan acteren. En zo hoort het ook!

Scores:
Danny 3, Thomas 3, Jan 1 en dubbel 1

Eindstand
Dronten '74 1     10 - 71 P
Kampenion 6       10 - 63
Emmeloord 2       10 - 49
Smash '70 (H) 3   10 - 47
Heino 3           10 - 43 D
TT Zwolle 7       10 - 27 D

Team 6 is ruim als 2e geëindigd, op 8 punten achterstand van de verdiende kampioen: Dronten ’74 1. Felicitaties aan Veronica van Eeden, Julian van Egmond en Onno Huisman.

Mijn prognose voor team 6 luidde: een 4e plaats. Mede vanwege de sterke poule had ik een moeizaam seizoen verwacht. Maar de vier spelers kunnen terugkijken op een prima seizoen!

 

3e klasse: Kampenion 7 - Smash ’70 7

Team 7 had halverwege het seizoen een voorsprong van 7 punten op Smash ’70 7. Na acht wedstrijden was die voorsprong geheel verdampt, maar vorige week nam team 7 toch weer een voorsprong: 59 tegen 58 punten.

En op de laatste wedstrijddag stond de onderlinge ontmoeting in Kampen op het programma. Hoe verzin je het?

Helaas voor team 7 bleek kopman Theo Hogenhorst door ziekte niet beschikbaar. De titelstrijd leek daarmee al voor het begin van de wedstrijd beslist. Theo was namelijk in Hattem verantwoordelijk voor 3 1/2 punt. Hij won zijn drie enkelpartijen en samen met Harm Bosman ook nog eens het dubbel.

Arie Hup en Harm Bosman kregen nu invaller Roelard Bos (team 8) aan hun zijde en zij moesten het opnemen tegen Simon van Halm en de gebroeders Wim en Auke van Selling.

Na het dubbel stond het 1 - 3. Arie was kansloos tegen Simon. Laatstgenoemde hield de bal keurig op tafel en zocht de juiste ballen uit om zijn sterke forehand in stelling te brengen. Dat bleek meer dan voldoende. Harm ontsnapte daarna tegen Wim in de 1e game (12 - 10 winst), maar moest daarna zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander. Roelard bracht team 7 daarna terug in de wedstrijd door Auke in een vrij close partij te verslaan. De service van Roelard had daarin een belangrijk aandeel.
In het dubbel speelden Harm en Roelard - voor het eerst samen spelend - meer dan verdienstelijk tegen Simon en Wim. Maar het feit dat laatstgenoemden beter op elkaar ingespeeld zijn, droeg mede bij aan de driegames zege waarvan overigens twee ‘in de verlenging’.

Drie partijen later stond het 2 - 5 en had Smash ’70 7 nog slechts één puntje nodig. Harm speelde een goede partij tegen Simon, maar de tegenstander was gewoonweg net wat sterker. Arie hield zijn team in de race door Auke in vier games te verslaan. Auke versloeg zich te vaak op het spel en materiaal van Arie. Roelard had vervolgens minstens zoveel last van de service van Wim als andersom. We zagen dan ook weinig rally’s. Wim won uiteindelijk verdiend in vier games.

Harm nam hierna tegen Auke heel overtuigend een 2 - 0 voorsprong in games: 11 - 4 en 11 - 4. Maar daarna stokte het. Auke kwam sterk terug en won alsnog na 4 - 11, 8 - 11 en 6 - 11. Hij bezorgde daarmee zijn team de titel.
Nadat de felicitaties waren uitgewisseld, moesten nog twee partijen ‘om des keizers baard’ worden gespeeld. Eerst boekte Roelard een even knappe als krappe zege (13 - 11 in de 5e game) op de sterke Simon en daarna besloten Arie en Wim de avond in stijl. Hier was het Wim die na 11 - 13 in de 5e game wist te winnen.

Team 7 verloor de wedstrijd dus met 3 - 7 en moest daarmee de titel aan Smash ’70 7 laten. Het heeft eigenlijk een half seizoen boven stand geleefd en geprofiteerd van de mindere vorm van enkele spelers van Smash ’70 7. In de tweede competitiehelft herstelden de Hattemers zich en pakte team 7 juist minder punten.
We zullen nooit weten wat de uitslag zou zijn geworden als Theo wel van de partij was geweest. Aan de andere kant, hij zou dan in plaats van invaller Roelard hebben gespeeld die dinsdagavond twee partijen won.

Niettemin kan team 7 terugkijken op een goed seizoen. Het deed het hele seizoen mee om de titel en verloor die pas in de achtste partij van de laatste competitiewedstrijd.

Scores:
Roeland 2 en Arie 1; Harm 0

Eindstand
Smash '70 (H) 7   10 - 65 P
Kampenion 7       10 - 62
Heino 5           10 - 51
Hoonhorst 2       10 - 50
Wijhe 1           10 - 40
Smash-in 2        10 - 32 D

Mijn prognose voor team 7 luidde: een 3e plaats.

 

3e klasse: NTC Leogang 3 - Kampenion 8

Team 8 maakte een moeizaam seizoen door en dat had het mede aan zichzelf te wijten. Als je tweemaal met een invaller uit de 5e klasse op pad gaat - waarvan eenmaal uit naar concurrent Harderwijk 2 - en eenmaal met slechts twee spelers tegen NTC Leogang 3, de andere concurrent, aantreedt, dan doe je ‘iets’ niet goed.
Ik durf te stellen dat de youngsters Roelard Bos en Jomar Schilder het team hebben gedragen en in de race hebben gehouden.

Met nog één wedstrijd te gaan namelijk had team 8 aan 2 punten in de uitwedstrijd bij nummer laatst NTC Leogang 3 genoeg om zich te handhaven.

Roeland Bos, Jomar Schilder en Hans van de Berg zorgden ditmaal voor een compleet en sterk team 8 dat het opnam tegen Wilmar Smienk, Denisa Leusink en Marco Dekker.

Het zal duidelijk zijn dat die 2 punten er zijn gekomen. Al in de derde partij zorgde Hans met zijn zege op Marco ervoor dat team 8 ook komend seizoen in de 3e klasse uitkomt. Daarvoor had Roelard gewonnen van Gerben en moest Jomar ditmaal tegenstander Denisa feliciteren na vorige week in de jeugdcompetitie nog nipt te hebben gewonnen.

Omdat ik geen wedstrijdformulier heb ontvangen, houd ik het verder kort. Team 8 won de wedstrijd uiteindelijk met 2 - 8. Roelard bleef keurig ongeslagen, terwijl Hans en Jomar ieder tweemaal wonnen. Ook het dubbel ging naar team 8.

Team 8 handhaafde zich dus uiteindelijk nog eenvoudig. Als alle spelers hun verantwoordelijkheid hadden genomen, was het team al eerder de veilige haven binnen gevaren. Laat dit een les mogen zijn voor een volgend seizoen!

Scores:
Roelard 3, Hans 2, Jomar 2 en dubbel 1

Eindstand
Dronten '74 2     10 - 78 P
Swift (D) 4       10 - 78
GTC 2             10 - 43
Harderwijk 2      10 - 40
Kampenion 8       10 - 37
NTC Leogang 3     10 - 24 D

Mijn prognose voor team 8 luidde: een 5e plaats. Dat had een plekje hoger kunnen zijn.

 

4e klasse: Kampenion 9 - Shot ’76 6

Het seizoen van team 9 is als een achtbaan. Hoogtepunten en dieptepunten wisselen elkaar af. Helaas kent het wat meer dalen dan pieken. Met dank aan teams die hun sportieve plicht vervullen, is de situatie voor team 9 nog te overzien.

Met nog één wedstrijd te gaan, bedraagt de voorsprong van team 9 op nummer laatst Swift (D) 10 4 punten. En ook het onderlinge resultaat is in Kampens voordeel. ‘Aandachtspuntje’ is wel dat team 9 afgelopen dinsdag titelkandidaat Shot ’76 6 ontving, terwijl Swift (D) 10 op bezoek ging bij Bosman/Wezep 4 dat vierde stond alleen in theorie nog kon degraderen.

Gerard Wessels, Jeroen Heldoorn en Henny Boxman moesten zien een aantal punten mee te sprokkelen tegen Klaas Groenhof, Rob Koekerits en René Slooven.

Na het dubbel was de stand 1 - 3, maar dat was wat geflatteerd. Henny verloor in de derde partij met 9 - 11 in de beslissende 5e game van René, terwijl Gerard en Jeroen in het dubbel hetzelfde overkwam tegen Klaas en Rob.
Daarvoor had Gerard in vier games verloren van Klaas, terwijl Jeroen evenveel games nodig had om Rob te verslaan.

Drie partijen later stond het 1 - 6. Jeroen wist tegen Klaas één game nipt te winnen, maar verloor er drie met ruime cijfers. Gerard verloor - ook al in vier games - van René, terwijl Henny in drie nipte games verloor van Rob.

In de achtste partij behaalde Jeroen een knappe zege op René die tot vanavond slechts 2 partijen had verloren. Henny en Gerard verloren daarna ‘in straight games’ van respectievelijk Klaas en Rob.

Team 9 leed dus een ruime 2 - 8 nederlaag tegen het sterke Shot ’78 6. Voor beide teams was het nu afwachten. Shot ’76 6 op de uitslag van de wedstrijd De Spinners 3 - Zwartsluis 3 (woensdag: 7 - 3) en team 9 op de uitlag van de wedstrijd Bosman/Wezep 4 - Swift (D) 10 (vrijdag: 7 - 3). Zowel voor Shot ’86 6 als voor Kampenion 9 pakten die uitslagen gunstig uit. Shot ’76 6 pakte de titel en team 9 handhaafde zich met dank aan Bosman/Wezep 4. Een goede buur is beter dan een verre vriend.

Zo beëindigde team 9 het seizoen dan toch positief. Niet op eigen kracht, maar met noaberhulp vanuit Wezep.

Scores:
Jeroen 2; Gerard 0 en Henny 0

Eindstand
Shot '78 6        10 - 66 P
Zwartsluis 3      10 - 62
De Spinners 3     10 - 56
Bosman/Wezep 4    10 - 45
Kampenion 9       10 - 37
Swift (D) 10      10 - 34 D

Mijn prognose voor team 9 luidde: een 4e plaats.

 

5e klasse: Kampenion 10 - TT Zwolle 13

Team 10 staat al het hele seizoen aan kop en dat is een knappe prestatie. Na de resultaten van vorige week in de poule had het nog 1 puntje nodig tegen nummer 2 TT Zwolle 13 om de titel veilig te stellen.

Omdat er voor vrijdag 22 april liefst zeven wedstrijden op het programma stonden bij Kampenion - in de vervolgcompetitie in de Hoofd- en Promotieklassen hadden de teams 1, 2 en 3 een thuiswedstrijd toebedeeld gekregen - werd deze wedstrijd met behulp van TT Zwolle 13 verplaatst naar de dinsdagavond. Dank aan de spelers van TT Zwolle 13.

Alice Ringenier, Anne van der Haar en Alies Hendriks kruisten de batjes met Jeroen Koerman, Nasir Dastgeer en Nathalie Schipper.

In de openingswedstrijd kwam Alice tegen Jeroen ‘op haar Alices’ van een 0 - 2 achterstand terug tot 2 - 2. Maar daarmee had zij wel haar kruit verschoten. Jeroen kon nog wel bijladen en won de beslissende game overtuigend. Het was toen aan Anne om te proberen dat ene puntje ten koste van Nasir binnen te halen. Dat lukte vrij overtuigend. Ging de 1e game nog moeizaam, daarna maakte Anne het verschil. Team 10 was kampioen!

Daarna werden felicitaties uitgewisseld. Ook de vanavond niet spelende Jantiene Knijnenberg en Rense Beimers waren van de partij.

Maar natuurlijk moesten nog liefst acht partijen worden gespeeld. Maar van een wedstrijd was eigenlijk geen sprake meer. Alle acht partijen gingen naar team 10. Vermeldenswaard is eigenlijk alleen nog dat Alies haar 100% score wist vast te houden. Dat is een compliment en felicitatie waard!
Overigens deed Anne daar met slechts één verliespartij nauwelijks voor onder. Zij beiden moeten hun team komend seizoen dan ook proberen te dragen in de 4e klasse. Als Alice en Rense tot een score van ongeveer 33% komen en Jantiene wellicht een enkel puntje kan sprokkelen, dan moet het team zich kunnen handhaven.

Scores:
Alies 3, Anne 3, Alice 2 en dubbel 1

Eindstand
Kampenion 10       10 - 73 P
TT Zwolle 13       10 - 55
Smash '70 (H) 11   10 - 49
Effect 3           10 - 48
Swift (D) 11       10 - 41
DTV '84 7          10 - 34 d

Mijn prognose voor team 10 luidde: een 2e plaats.


Dit was dan de laatste speelronde van de voorjaarscompetitie 2016. Het werd een vrij succesvolle competitie met titels voor de teams 1, 2 en 10. Helaas degraderen de teams 4 (onverwacht en onnodig) en 5. Mijn prognoses zijn wel eens beter geweest; met slechts 2 van de 10 goed behaalde ik een bescheiden percentage van 20. Het was vrijdagavond met zes wedstrijden wat behelpen qua ruimte in de zaal van Kampenion. Doordat eigen spelers of bezoekende teams niet konden / wilden meewerken aan het verzetten van de wedstrijd - TT Zwolle 13 vormde daarop een positieve uitzondering - was dit helaas niet te voorkomen. Er werd echter wel weer aangetoond dat vijf wedstrijden het maximale aantal is bij Kampenion.

De competitie ligt nu stil tot medio september. De fanatiekere leden onder ons doen nog mee aan de bekercompetitie. Voor anderen gaat het batje wellicht al tussen de mottenballen.

Dit was mijn laatste bijdrage over de voorjaarscompetitie 2016. Binnenkort hoop ik mij weer te melden met de bekercompetitie, al zal dat duidelijk beknopter zijn.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris