FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


In week 25 stonden de kwartfinales van het bekertoernooi op het programma. Team 1 ontving de buren van Bosman/Wezep 1. Een mooi affiche. Beide teams hebben de beschikking over een sterk team. In het begin van de wedstrijd wist team 1 qua score nog gelijke tred te houden, maar daarna wisten de gasten het verschil te maken.


Kampenion 1 - Bosman/Wezep 1

Omdat aan Kamper zijde alle zes spelers aanwezig waren, was een kleine vergadering nodig om te bepalen welke vier achter de tafel zouden verschijnen. Anja Ringenier gaf direct al aan niet te willen spelen. Maar ja, er moest nog iemand afvallen. Uiteindelijk werd bepaald dat Danny Visscher ook niet zou spelen.

Zo namen Ivan Hollander, Nick Kuipers, Jordy ten Have en Bertin Bos het op tegen Wiebren van de Schootbrugge, Jeroen Rotman, Hermen van de Schootbrugge en Julian Plette.

Waar het venijn spreekwoordelijk meestal in de staart zit, daar zat die vrijdagavond in de kop. Aan het begin van de wedstrijd namelijk schotelden de hoofdrolspelers het handjevol toeschouwers de mooiste - want spannendste - partijen voor.
Het ging toen qua punten ook nog gelijk op, zij het dat de Kampenaren hun partijen moeizamer - lees: in vijven - wonnen dan de gasten.

In de beide openingspartijen nam Ivan het op tegen Hermen en speelde Nick tegen Julian. Ivan moest in iedere game een achterstand van 0 - 3 zien te overbruggen. Ivan kwam met 1 - 0 in games voor, maar zag Hermen counteren naar 1 - 2. Daarna was het toch Ivan die de partij in vijf games knap naar zich toe wist te trekken.
Nick had nauwelijks kansen tegen Julian die met lange noppen op (meestal) de backhand speelde. Julian won overtuigend ‘in straight games’; 1 - 1.

Jordy en Wiebren bonden hierna met elkaar de sportieve strijd aan en datzelfde deden Bertin en Jeroen. Jordy nam tegen Wiebren overtuigend een 2 - 0 voorsprong in games en er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht. Maar het Nederlandse weer kan snel veranderen. Wiebren trok de 3e en 4e game met nipt verschil naar zich toe waardoor een 5e game de beslissing moest brengen. In die beslissende game nam Jordy al snel een voorsprong en hij stond die niet meer af.
Bertin speelde een ‘net niet’ partij tegen Jeroen. Hij zat er dichtbij, maar speelde - zeker voor ‘Bertinbegrippen’ - wat te passief en daar wist Jeroen - die iedere game met een 0 - 2 achterstand begon - wel raad mee. Jeroen won in drie games waarvan twee met nipt verschil: 2 - 2.

In de derde serie van vier enkelpartijen was het eerst de beurt aan Ivan tegen Julian en Nick tegen Hermen. Ook nu begon Ivan in iedere game met een 0 - 3 achterstand tegen Julian. En dat verschil bleek te groot. Daarnaast wist Julian zijn lange noppen ook nog eens goed te gebruiken; wie niet beter wist zou denken dat hij altijd met dat materiaal speelt. Julian boekte een vrij eenvoudige zege.
Nick en Hermen maakten er een spannende partij van. Via 0 - 1, 2 - 1 en 2 - 2 moest ook hier een 5e game de beslissing brengen. En die 5e game kon ook weer beide kanten opvallen. Uiteindelijk bleek Nick met 11 - 9 de gelukkigste: 3 - 3.

Vervolgens was het de beurt aan Jordy en Jeroen en Bertin en Wiebren. De partij tussen Jordy en Jeroen was een mooie. Ondanks de forse klappen die beiden uitdeelden, waren er de nodige mooie rally’s te zien. In de 1e game leek Jordy op een eenvoudige zege af te stevenen, maar Jeroen wist nog te ontsnappen. In de 2e en 3e game wist Jordy de voorsprong wel vast te houden. Ook daarna bleef het spannend. De 4e game ging met 9 - 11 naar Jeroen zodat ook nu een 5e game de beslissing moest brengen. In die 5e game sloeg Jeroen bij een 9 - 10 voorsprong een wereldbal die hem de zege bezorgde. Achteraf kun je wellicht zeggen dat Jordy de partij al in de 1e game verloor.
Bertin kwam daarna ook tegen Wiebren net tekort. De 1e game ging nog ruim naar Wiebren, maar daarna was de partij in evenwicht. Toch was het Wiebren die in vier games wist te winnen: 3 - 5.

Voordat de beide dubbelpartijen werden gespeeld, hadden de gasten hadden dus een gaatje van 2 punten geslagen.

In die dubbelpartijen namen Ivan en Nick het op tegen Julian en Hermen. Op de andere tafel speelden Bertin en Jordy tegen Jeroen en Wiebren.
Ivan en Nick moesten in iedere game een 0 - 2 achterstand zien weg te werken en zij slaagden daar knap in. Zij wonnen de partij met 3 - 1.
Bertin en Jordy bleken duidelijk minder op elkaar te zijn ingespeeld dan Jeroen en Wiebren. Hoewel de puntverschillen niet groot waren, wonnen Jeroen en Wiebren ‘in straight games’.
De tussenstand was nu 4 - 6 in het voordeel van Bosman/Wezep 1.

In de derde serie van vier enkelpartijen nam Ivan het op tegen Jeroen en Nick tegen Wiebren. Ivan, die iedere game met een 0 - 2 achterstand begon, kwam er tegen Jeroen eigenlijk niet of nauwelijks aan te pas. Mogelijk dat die 0 - 2 achterstand toch een grotere psychologische barrière was dan het feitelijke verschil van 2 punten. Jeroen won eenvoudig in drieën.
Nick had het erg lastig tegen Wiebren. Hij verloor de 1e game nipt en zag Wiebren in de 2e game meer afstand nemen. De derde game was weer spannender, maar ook die ging - zij het nipt - naar Wiebren: 4 - 8.

De gasten wisten de voorsprong dus uit te breiden en dat betekende dat team 1 vrijwel geen punt meer mocht laten liggen wilde het nog aanspraak maken op een plaats in de halve finale.

Jordy moest zien af te rekenen met Julian, terwijl Bertin tegenstander Hermen moest zien te verslaan. Jordy, die het nog steeds niet zo op lange noppen heeft, kwam tegen Julian niet in de buurt van een zege. Ook nu gebruikte Julian de lange noppen slim waardoor Jordy zich regelmatig versloeg. Julian won dan ook vrij eenvoudig in drieën.
Omdat de gasten hun partijen eenvoudiger - lees: met minder gameverlies - hadden gewonnen, stond de Wezeper zege eigenlijk al vast, maar beide teams wachtten toch de uitslag van de partij tussen Bertin en Hermen even af. Het wordt eentonig, maar ook de derde partij van Bertin was er één van ‘net niet’. Hij bleef tegen Hermen prima bij, maar verloor na 8 - 11, 9 - 11 en 11 - 13: 4 - 10.

Na het 10e Wezeper punt stond de winnaar definitief vast. De zege van de gasten was verdiend. De Kampenaren hielden qua score 6 partijen gelijke tred, maar de gasten wonnen hun partijen duidelijk eenvoudiger. Dat kon niet goed blijven gaan en dat deed het dan ook niet.

Scores:
Ivan 1, Jordy 1, Nick 1 (allen uit 3) en dubbel 1; Bertin 0

Bosman/Wezep 1 gaat verder in het bekertoernooi en het ontvangt volgende week Entac 2 in de halve finale. Wij wensen onze bevriende buren daarin veel succes.
De andere halve finale gaat tussen Rijssen 1 en De Trefhoek 1.

Voor team 1 viel dus het doek. Maar de spelers hadden daar vrede mee. Zij waren nog nooit zover gekomen in het bekertoernooi. Sterker nog, zij wisten tot dit jaar nauwelijks wedstrijden te winnen. En nu reikte team 1 dus tot de kwartfinale. Het veranderde speelsysteem - indeling volgens rating in plaats van klasse - heeft daar ook aan bijgedragen. De nieuwe opzet is in het voordeel van de spelers uit de hogere klassen. De voorsprongen / achterstanden zijn over het algemeen net wat kleiner waardoor de betere spelers - o.a. door een moeilijke service - die sneller weten te overbruggen.

Het klinkt gek, maar dit is wat Kampenion betreft direct een aandachtspuntje voor wat betreft de evaluatie. Wil het bekertoernooi een succes blijven, dan moet het ook aantrekkelijk zijn voor de spelers uit de 4e, 5e en 6e klasse. We lopen nu het risico dat deze spelers afhaken. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Het vervolg van het bekertoernooi is te lezen op de website van Effekt '74. Namens de vereniging bedank ik bekercompetitieleider Wim Hietbrink voor het organiseren van de bekercompetitie.

Dit was mijn laatste bijdrage over de voorjaarscompetitie 2016.
Ik wens je alvast een fijne vakantie toe en hoop je in de najaarscompetitie 2016 weer ‘te ontmoeten’.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris

Reacties  

#1 Nick 25-06-2016 13:05
Mooi stuk weer Jan! Het was weer een mooie bekercompetitie . Jij ook alvast een fijne vakantie toegewenst!
Citeer

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar