FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Het is al weer een tijdje geleden dat de indelingen van de competities bekend werden. Omdat ondergetekende nog lang in de vakantiemodus heeft gestaan, kon hij zich er moeilijk toe zetten om achter de computer te kruipen om een vooruitblik te schrijven over de komende najaarscompetitie. Maar nu moest het er dan maar van komen. Ik kijk met jullie naar de indeling van de 11 (!) teams en de klassen en uiteraard probeer ik ook weer in mijn glazen bol te kijken voor wat betreft de eindklasseringen. De eerste winst is er in ieder geval al voordat het seizoen is begonnen: Kampenion heeft 11 (in plaats van 10) teams ingeschreven.

team 1: Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier
3e divisie landelijk: Appelscha 1, GTTC Groningen 1, Hilversum 3, HTC 2 en Spaarne 1
Het is even wennen, maar er staat toch echt 3e divisie landelijk. Wennen, want het is voor het eerst dat een seniorenteam van Kampenion uitkomt in de landelijke competitie na de behaalde titel in de Hoofdklasse in het afgelopen seizoen. Zo wordt komend seizoen weer een hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van onze vereniging.

De samenstelling van team 1 is ongewijzigd. Gert-Jan, Ivan en Ton moeten het (hopelijk) weer met hun drieën doen. De toekomst zal uitwijzen of het een voordeel is (geweest) om als driemansteam de competitie in te gaan of niet.
Wat te zeggen over de kansen van team 1? Dat is lastig, omdat het team dus voor het eerst landelijk speelt. Dat betekent normaal gesproken dat de heren voor een pittig seizoen staan. Immers, een promovendus vanuit de afdelingscompetitie heeft het meestal moeilijk om zich te handhaven. Aan de andere kant bleken de spelers als team de afgelopen twee seizoenen (duidelijk) te sterk voor de andere teams in de poule met uitzondering van één team: De Brug 1 in de najaarscompetitie 2015. Dat team handhaafde zich het afgelopen seizoen probleemloos in de 3e divisie. Gert-Jan, Ivan en Ton waren dan ook wel toe aan die 3e divisie. De resultaten op toernooien van de drie Musketiers geven ook enig vertrouwen voor het komend seizoen al geven die resultaten uiteraard geen garanties.

Nieuw is ook dat team 1 zowel de thuis- als de uitwedstrijden op zaterdag afwerkt. De thuiswedstrijden speelt het tegelijk met jeugdteam 1 (landelijk A) en jeugdteam 2 (Hoofdklasse). Als kader hopen wij dan ook dat - in ieder geval - Kampenionners getriggerd worden om eens / meerdere keren te komen kijken. Maar uiteraard zijn ook anderen van harte welkom.
Op voorhand schat ik GTTC Groningen 1 - degradant uit de 2e divisie - als voornaamste titelkandidaat in. In dat team speelt o.a. oud Kampenionner Hugo Beute. Voor hem wordt het dus een weerzien met zijn oude vereniging. Omdat er twee teams degraderen, moet team 1 zien om (tenminste) twee teams onder zich te houden. Dat zal niet gemakkelijk zijn, maar ik acht het ook niet onmogelijk.

Mijn prognose voor team 1 voor komend seizoen luidt: een 4e plaats.

Team 1 start de competitie op zaterdag 17 september met een uitwedstrijd tegen HTC 2 in Hoofddorp.
 
team 2: Jordy ten Have, Robin Lieftink en Gertjan Wessels
Hoofdklasse: Blauw-Wit 1, De Brug 2, DTV ’84 1, Swift (D) 1 en TT Zwolle 2
Ook team 2 werd het afgelopen seizoen kampioen - en wel in de Promotieklasse - waardoor het promoveerde naar de Hoofdklasse. Het neemt dus als het ware de plaats van team 1 in. Dit team gaat in vrijwel ongewijzigde samenstelling de competitie in met Gertjan, Jordy en Robin. Reserve Ralph staat nu bij team 4. Ook hier zal de toekomst leren of een driemansteam een voor- of nadeel is.
 

Nieuw is dat de Hoofdklasse komend seizoen uit twee poules van 6 teams bestaat in plaats van één poule van 8 teams. Een nuchtere conclusie moet dan luiden dat het niveau er daarbij niet op vooruitgaat. Immers, er zijn vier team bijgekomen, terwijl de afgelopen seizoenen al de nodige krachtsverschillen te zien gaven. Bovendien betekent een behaalde titel niet automatisch promotie naar de landelijke competitie. Beide redenen deden Kampenion besluiten om tijdens de Algemene Ledenvergadering van de afdeling Oost voor één poule van 6 teams te stemmen, maar de meerderheid koos voor twee poules van 6 teams.
Volgens het competitieboek degradeert er slechts één team uit iedere poule in de Hoofdklasse. Dit kan wijzigen als er meer dan één - of juist geen - team degradeert uit de landelijke competitie.
Zijn er kansen voor team 2 om zich te handhaven? Ik denk het wel. Zeker in het geval er slechts één team degradeert. Ik verwacht dat Blauw-Wit 1 en TT Zwolle 2 om de titel gaan strijden en dat de teams DTV ’84 1, Swift (D) 1 en team 2 gaan uitmaken welk team als laatste eindigt. De Brug 2 zie ik op enige afstand van Blauw-Wit 1 en TT Zwolle 2 als 3e eindigen.

Een ‘gewone’ poule van 6 teams dus waarin elk team elkaar 2x ontmoet. Ook dat is nieuw in de Hoofdklasse en de Promotieklasse. Voordeel is dat het hele speelschema al voor competitie-aanvang bekend is. We worden dan ook niet verrast met teveel extra thuiswedstrijden in de laatste drie wedstrijden van het seizoen.

Mijn prognose voor team 2 voor komend seizoen luidt: een 5e plaats.

Team 2 begint de competitie op vrijdag 16 september met een uitwedstrijd bij titelkandidaat TT Zwolle 2.

team 3: Bertin Bos, Thomas Niemeijer, Bas de Vries en Gerben Wolterink
Promotieklasse: Blauw-Wit 3, Bosman/Wezep 1, De Veluwe 2, Smash ’70 2 en TT Zwolle 4
Team 3 handhaafde zich vorig seizoen eenvoudig in de Promotieklasse. Het eindigde zelfs keurig als 3e. Komend seizoen blijft het redelijk dicht bij huis, want het hoeft slechts eenmaal naar Twente (Almelo) te reizen. Drie tegenstanders komen dicht uit de buurt en een vierde (De Veluwe / Apeldoorn) is prima te bereiken.

Het team is ietwat gewijzigd. Bas, Bertin en Gerben hebben namelijk in Thomas een nieuwe teamgenoot gekregen. Thomas is de laatste tijd goed bezig en dit werd beloond met een plek in team 3. Hoewel hij het - vooral - in het begin misschien wat lastig zal krijgen, hebben wij er vertrouwen in dat hij vrij snel naar dit niveau kan en zal toegroeien. Als Bertin weer kan brengen wat hij het afgelopen seizoen liet zien en de routiniers Bas en Gerben gezamenlijk de kar weer gaan trekken, dan moet het team zich prima kunnen handhaven.
Dat klinkt misschien wat defensief, maar team 3 is in een pittige poule ingedeeld waaruit (wel) twee teams degraderen. Ik verwacht dat de buren van Bosman/Wezep 1 de beste kansen op de titel hebben. Met de komst van Julian Plette (ook Kampenion 1 jeugd) is dat team sterker geworden. Ik zie ook eigenlijk geen team dat enigszins in de buurt kan blijven van Wezep. De andere vijf teams ontlopen elkaar volgens mij niet zoveel. Het lastige is dat binnen enkele teams ‘enig’ krachtsverschil aanwezig is waardoor de teamopstelling heel belangrijk en bepalend kan zijn.

Ook in de Promotieklasse wordt dus in een poule van 6 teams gespeeld waarin ieder team elkaar 2x ontmoet.

Mijn prognose voor team 3 voor komend seizoen is: een 3e plaats.

Team 3 begint het seizoen op vrijdag 16 september met een thuiswedstrijd tegen TT Zwolle 4.

team 4: Dick Hoekman, Nick Kuipers, Wim Tillema en Ralph Trip
2e klasse: Emmeloord 2, NTC Leogang 2, Olst 2, Smash ’70 4 en Staphorst 1
Team 4 degradeerde het afgelopen sneu en onnodig uit de 1e klasse. Laat ik het daar maar bij laten. Helaas bleek er geen ruimte in die 1e klasse te zijn waardoor de aanvraag 1e klas niet kon worden gehonoreerd. Dan moeten de heren in de 2e klasse maar laten zien dat de degradatie een ‘vergissing’ was.

Het team is wat gewijzigd ten opzichte van het afgelopen seizoen. Dick en Nick zijn samen overgebleven. Wim, die zich nu volledig op de seniorencompetitie kan richten, is aan het team toegevoegd. Tenslotte maakt ook Ralph deel uit van het team, al komt hij in principe alleen in actie als één van de anderen is verhinderd. Jackie van der Meulen (team 5) en Guido Wessels (team 6) zijn uit het team verdwenen.
Niet om hoog van de toren te willen blazen, maar team 4 is in mijn ogen de voornaamste en enige titelkandidaat zonder de andere teams in de poule daarbij tekort te willen doen.

Mijn prognose voor team 4 voor komend seizoen is: een 1e plaats.

Team 4 start de competitie op vrijdag 16 september met een uitwedstrijd bij Smash ’70 4.

team 5: Sebastian Holzapfel, Jackie vd Meulen, Hans de Vries en Simon vd Woude
2e klasse: De Spinners 1, Futura 1, GTC 1, Harderwijk 1 en Smash ’70 6
Ook team 5 degradeerde het afgelopen seizoen uit de 1e klasse, maar dat was een degradatie ‘die we zagen aankomen’. O.a. een matige seizoensstart is het team opgebroken. Qua niveau kwamen de spelers niet eens zo heel veel tekort. Zij hebben aan de 1e klasse kunnen ruiken en nemen de ervaring van dat seizoen mee naar het komende.

Het team is enigszins gewijzigd. Hans de V, Sebastian en Simon zijn gebleven en Jackie is als vierde Musketier - in de plaats van Jelmer en reserve Wim - toegevoegd. Qua niveau ontlopen deze vier elkaar weinig en ik ben ervan overtuigd dat het team weer om de titel gaat meedoen.
Voornaamste concurrent in de titelstrijd is volgens mij Harderwijk dat echter over een team van 6 spelers beschikt. Bovendien zit er nogal wat verschil in sterkte tussen die 6 spelers. Als het wekelijks met Philip Bouw, Edwin van der Leij en Jos Wijnands zou spelen, dan was Harderwijk 1 voor mij titelkandidaat nummer 1. Maar een team met de andere drie spelers zou het juist lastig krijgen in de 2e klasse. De Spinners 1 zie ik als een ‘gevaarlijke’ outsider. Ik ga ervan uit dat de sterkte in de breedte van team 5 uiteindelijk de doorslag gaat geven.

Mijn prognose voor team 5 voor komend seizoen is: een 1e plaats.

Team 5 ontvangt op zaterdag 16 september as. Smash ’70 6.

team 6: Danny Bruins, Gerard Palland, Jan Ringenier, Jelmer vd Veen, Danny Visscher en Guido Wessels
2e klasse: Bosman/Wezep 3, Dronten ’74 2, DTV ’84 3, Smash ’70 3 en TT Zwolle 7
Team 6 speelde de afgelopen 81 jaar in dezelfde poule als Dronten ’74 1 en eindigde steevast één plaatsje achter de Drontenaren. Het afgelopen seizoen behaalde Dronten ’74 1 de titel en dus scheidden ‘eindelijk’ de wegen tussen beide teams. Als beloning heeft de competitieleider nu het gepromoveerde Dronten ’74 2 bij team 6 ingedeeld …

Team 6 is enigszins gewijzigd. Weliswaar blijven Danny B, Gerard en Jan de ruggengraat van het team vormen, maar Jelmer - nieuw in het team - gaat ook een aantal wedstrijden meedoen. Bovendien zijn Danny V en Guido in noodgevallen beschikbaar.
In mijn ogen is Smash ’70 3 het te kloppen team in de poule. Dat team pendelde de afgelopen seizoenen regelmatig heen en weer tussen 2e en 1e klasse en miste het afgelopen seizoen de titel in de 2e klasse op een haar. Wellicht weet team 6 erin te slagen om opnieuw ‘the best of the rest’ te worden, al legt het zich natuurlijk niet bij voorbaat neer bij de suprematie van Smash ’70 3.

Mijn prognose voor team 6 voor komend seizoen is: een 2e plaats.

Team 6 ontvangt op vrijdag 16 september direct al titelkandidaat Smash ’70 3, een vroege topper dus op papier.

team 7: Harm Bosman, Theo Hogenhorst en Arie Hup
3e klasse DSC 2, Heino 4, Olst 3, Shot ’78 2 en Swift (D) 5
Team 7: vormt komend seizoen weer - eufemistisch ‘gezegd’ - het meest ervaren team van Kampenion. Met een gemiddelde leeftijd die de 70 jaren ruim te boven gaat, weten de heren Arie, Harm en Theo zo onderhand wel waar Abraham de mosterd haalt.

Deze kwieke tafeltennissers zijn overigens niet zo gelukkig met de indeling en ik kan mij daar het nodige bij voorstellen. Als je doordeweeks naar Deventer (2x), Diepenveen en Olst moet, dan word je daar - met alle respect voor de tegenstanders uiteraard - niet zo heel vrolijk van. Slechts Heino 4 is een ‘oude bekende’. Dat maakt het direct verdraaid lastig om de sterkte van de tegenstanders in te schatten. Nee, ik verwacht niet dat team 7 in degradatiegevaar komt. Daarvoor zijn vooral Arie en Theo te lastig te bespelen. Maar ik heb geen flauw idee of er een team is dat er boven- of onderuit steekt.

Mijn prognose voor team 7 voor komend seizoen luidt: een 3e plaats.

Team 7 start de competitie op dinsdag 13 september as. met een thuiswedstrijd tegen de enige ‘bekende’ tegenstander: Heino 4.

team 8: Hans vd Berg, Roelard Bos, Arnold Hubach en Jomar Schilder
3e klasse: Emmeloord 3, Heino 5, Smash-In 1, Swift ’64 1 en TT Zwolle 9
Ook team 8 komt in de 3e klasse uit. Dit team handhaafde zich het afgelopen seizoen op de valreep nadat het het hele seizoen - deels zelf veroorzaakt - in degradatiegevaar heeft gestaan. Maar gelukkig was de afloop zoals die in menige boeketreeks.

Het team heeft ten opzichte van het afgelopen seizoen enige wijzigingen ondergaan. Zo zijn Robbert Dalsem en Martijn Haanappel nu in het nieuw geformeerde team 9 (4e klasse) opgesteld. Hun plaatsen zijn ingenomen door Arnold Hubach die het afgelopen seizoen nog landelijk B in jeugdteam 2 speelde. Arnold moest met ‘jeugdpensioen’ en wilde graag bij de senioren verder. Nestor Hans van de B, Jomar en Roelard zijn gebleven.
Als ik de poule zo bekijk, dan is dat een sterke en evenwichtige poule. Er zitten geen ‘zwakke broeders’ in. Dat is aan de ene kant leuk, maar aan de andere kant ook gevaarlijk. Relatief gezien dan uiteraard. Ik kan ook niet direct een team noemen dat er bovenuit steekt. Een verraderlijke poule dus. Team 8 moet in ieder geval zien (tenminste) één team achter zich te houden. Aardig detail is dat team 8 o.a. Emmeloord 3 treft. Bij dat team speelt Simone Lieftink die bij de jeugd in Kampenion 2 (Hoofdklasse) speelt. Laat bij dat team Jomar en Roelard nu teamgenoten zijn …

Mijn prognose voor team 8 voor komend seizoen luidt: een 4e plaats.

Team 8 begint het seizoen op donderdag 15 september as. met een uitwedstrijd tegen Swift ’64 1.

team 9: Mattias Beimers, Bert Beks, Robbert Dalsem, Martijn Haanappel en Gerard Regterschot
4e klasse: Bosman/Wezep 5, Harderwijk 4, Heino 8, NTC Leogang 3 en Staphorst 2
Zoals je hiervoor al hebt kunnen lezen, is team 9 een nieuw geformeerd team. Naast Arnold (team 8) meldden ook Bert, Mattias en Gerard R zich als competitiespeler senioren aan waardoor Kampenion een extra team kon inschrijven. Bert speelt al jaren jeugdcompetitie en Mattias heeft werk ‘in de buurt’ gevonden, zodat hij wel weer competitie wilde spelen. Gelet op de sterkte van het team werd 4e klasse aangevraagd en dit werd gelukkig gehonoreerd.

Jammer en sneu is het dat Gerard enkele weken geleden zijn pols heeft gebroken waardoor hij de eerste wedstrijden aan zich voorbij moet laten gaan. Een voorspoedig herstel toegewenst!
De poule biedt voor mijn gevoel mogelijkheden. Ook hier zie ik geen team dat er duidelijk bovenuit steekt, maar een heel zwak team zie ik ook niet direct. Het is voor de spelers van team 9 zaak om lekker te ballen en tenminste één team achter zich te houden. Dat moet lukken.

Inmiddels is een dag later (zaterdag 10 september) duidelijk geworden dat Harderwijk 4 zich heeft teruggetrokken. Na het plotseling overlijden van teamlid Johan Hooijman - tevens voorzitter - kunnen de andere drie spelers het (begrijpelijk) niet opbrengen om de competitie met hun drieën in te gaan. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Dit terugtrekken heeft als consequentie dat er nog 5 teams in de poule overblijven en dat er geen team degradeert.

Mijn prognose voor team 9 voor komend seizoen luidt: een 4e plaats.

Team 9 ontvangt op vrijdag 16 september Harderwijk 4.

team 10: Henny Boxman, Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Gerard Wessels
4e klasse: ’s-Heerenbroek 1, Smash ’70 9, Wham 2, Wijhe 2 en Zwartsluis 3
Team 10 is ongewijzigd ten opzichte van het afgelopen seizoen en dus moeten Gerard W, Henny, Jeroen en Marco het weer met hun vieren doen, vrijwel zeker aangevuld met invallers uit team 11.

Als ik de poule zo bekijk dan treft team 10 het niet, want de 4e klasse C is een sterke poule. In mijn ogen gaan ’s-Heerenbroek 1, Wijhe 2 en Zwartsluis 3 onderling uitmaken wie promoveert. Team 10 moet proberen van het tweetal Smash ’70 9 en Wham 2 er in ieder geval één achter zich te houden. Niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk.

Mijn prognose voor team 10 voor komend seizoen luidt: een 5e plaats.

Op dinsdag 13 september as. ontvangt team 10 met Zwartsluis 3 één van de titelkandidaten.

team 11: Rense Beimers, Anne vd Haar, Alies Hendriks, Jantiene Knijnenberg en Alice Ringenier
4e klasse: Effect 3, Hoonhorst 3, Olst 5, TT Zwolle 10 en Wijhe 3
Dan ‘last but not least’ team 11. Het afgelopen seizoen behaalde het als team 10 de titel in een poule van de 5e klasse en dus mag het het dit seizoen in de 4e klasse proberen. Het doet dat in ongewijzigde samenstelling: Alice, Alies, Anne, Jantiene en Rense als reserve.

Ook team 11 maakt het komend seizoen de nodige kilometers met uitwedstrijden naar Hoonhorst, Olst, Wijhe en Mariënheem. Alleen bij de uitwedstrijd naar Zwolle kun je vooraf twijfelen of met de fiets of auto wordt gegaan.
De poule lijkt mij op het eerste gezicht niet eenvoudig. Weliswaar zijn Hoonhorst 3, Olst 5 en (het versterkte) Effect 3 ook afkomstig uit de 5e klasse, maar toch. Olst 5 is een onbeschreven bladzijde. Maar laten we het positief benaderen: met drie andere gepromoveerde teams moet er toch wat mogelijk zijn. Trouwens ook Wijhe 3 acht ik van vergelijkbare sterkte. Titelkandidaat nummer 1 is TT Zwolle 10.

Mijn prognose voor team 11 voor komend seizoen luidt: een 5e plaats.

Team 11 gaat de competitie op vrijdag 16 september van start met een uitwedstrijd bij buurman en titelkandidaat TT Zwolle 10.

Natuurlijk hoop ik ook in het komend seizoen weer verslag te doen van de verrichtingen van de seniorenteams. Ik moet nog even bezien hoeveel tijd ik daarvoor heb, nu ik sinds kort (weer) jeugdcompetitieleider (AJCL) ben geworden. Bovendien heeft Kampenion komend seizoen 11 (in plaats van 10) teams in competitie. Misschien moet ik er wat vrije tijd bij kopen.
Ik wens ons allen een leuk, sportief en succesvol seizoen toe!

Met sportieve groet,
Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris SENIOREN

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar