Het balletje stuitert weer! De najaarscompetitie 2016 ging deze week van start. Van de 11 seniorenteams kwamen er 10 in actie. De start was moeizaam. Enerzijds doordat enkele teams dit seizoen een klasse hoger spelen en anderzijds omdat sommige teams direct een titelkandidaat troffen. Ik neem de wedstrijden met je door. Om te voorkomen dat ik het hele weekend met tafeltennis bezig ben, wil ik dit seizoen wat kortere karakteristieken van de wedstrijden geven. Geen eenvoudige opgave voor iemand de schriftelijk nogal lang van stof is …

 

3e divisie: HTC 1 - Kampenion 1

Op zaterdag 17 september was het dan zover: het debuut van team 1 in de landelijke competitie. Er stond eerst een uitwedstrijd op het programma en die voerde team 1 naar Hoofddorp waar het mocht aantreden tegen HTC 2.

Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier namen het op tegen Jens Wiersma, Edward van Vliet en Brent Bakker.

De heren van team 1 hadden even nodig om te wennen aan het (hogere) niveau. De rally’s waren langer, want er kwamen meer ballen terug dan in de Hoofdklasse. Niettemin boden Ivan, Gert-Jan en Ton goed partij. Bij de gastheren bleek Jens te sterk, maar tegen Edward en Brent lagen er mogelijkheden. Gert-Jan, Ivan en Ton speelden allen een vijfpitter tegen Edward, maar telkens trok die aan het langste eind. Wel wonnen zij allen van Brent en bovendien bleken Gert-Jan en Ivan in het dubbel wel te sterk voor Edward en Jens.

Zo stond er aan het eind een 6 - 4 nederlaag op het wedstrijdformulier.

Ik ben geneigd te ‘zeggen’ dat er een puntje meer had ingezeten. Toch zijn 4 punten in de eerste (uit)wedstrijd in de 3e divisie niet verkeerd. Later moet duidelijk worden wat die 4 punten waard zijn.

Leuk was het om via Ivan te vernemen dat de Kamper spelers genoten hebben van het hogere niveau en de lange rally’s. Daar kunnen zij alleen maar beter van worden toch?

Scores: Gert-Jan 1, Ivan 1, Ton 1 en dubbel 1

Komende zaterdag ontvangt team 1 Appelscha 1

 

Hoofdklasse: TT Zwolle 2 - Kampenion 2

Na de behaalde titel in de Promotieklasse mocht team 2 in de eerste wedstrijd direct aantreden tegen titelkandidaat TT Zwolle 2. Geen ideale tegenstander om het seizoen tegen te beginnen. Aan de andere kant weet je wel waar je staat.

Robin Lieftink, Jordy ten Have en Gertjan Wessels namen het op tegen Corné van Rossem, Pascal Loseman en Annewyke Appels.

Welnu de wedstrijd moet de spelers vertrouwen geven voor de rest van het seizoen. De krachtsverschillen waren niet groot. Team 2 verloor weliswaar met 7 - 3, maar het kwam daarmee wat sneu weg. Vier partijen gingen over de volle vijf games en drie daarvan gingen naar TT Zwolle. Een uitslag van 6 - 4 had de verhoudingen wat beter weergegeven. Maar goed, dat zijn nu eenmaal de sportwetten als je een klasse hoger speelt. 

Gertjan, Jordy en Robin zijn in een uitwedstrijd bepaald niet weggeslagen door één van de sterkere tegenstanders in de poule. Daar moeten zij zich maar aan vasthouden.

Scores: Jordy 2 en Robin 1; Gertjan 0

Komende vrijdag ontvangt team 2 De Brug 2.

 

Promotieklasse: Kampenion 3 - TT Zwolle 4

Team 3 speelde ook tegen een team van TT Zwolle (4), maar dan in eigen huis. En dat is een tegenstander die de Kampenaren de afgelopen seizoenen vaker tegenkwamen.

Bertin Bos, Bas de Vries en Gerben Wolterink bonden de sportieve strijd aan met Stefan van de Lelie, René Obdeijn en Richard Hulsman. Beide laatstgenoemden kwamen over van Vined waar zij zo’n 83 jaar samen hebben gespeeld.

Het werd een moeizame wedstrijd voor team 3. Vooral in het begin liepen de Kampenaren achter de feiten aan. Halverwege de wedstrijd stond het zelfs 1 - 5 en leek het een desastreuse avond te worden voor team 3. Gelukkig wisten Bas, Bertin en Gerben de schade nog enigszins te beperken. Niettemin verlieten de gasten - één voor één - Kampen met een 4 - 6 zege. De wedstrijd had overigens nog gelijk kunnen eindigen, maar Bertin zag in de laatste partij van de avond tegen René een knappe inhaalslag net niet beloond worden; hij verloor met 9 - 11 in de 5e game.

Scores: Gerben 2, Bas 1 en Bertin 1

Team 3 speelt as. vrijdag de verste uitwedstrijd van het seizoen: bij Blauw-Wit 3 in Almelo.

 

2e klasse: Smash ’70 4 - Kampenion 4

Team 4 gaat dit seizoen aantonen dat de ongelukkige degradatie uit de 1e klasse een ‘vergissing’ was. ‘Vriend en vijand’ zijn het er vast over eens dat het team in de 1e klasse thuis hoort. Afgelopen vrijdag ging het op bezoek bij Smash ’70 4.

Wim Tillema, Nick Kuipers en Dick Hoekman moesten zien af te rekenen met Ivo Tijssen, Bastian Evers en Jan Jaap Beekhuis.

Welnu, team 4 zette vrijdagavond de eerste stap. De Kampenaren kwamen nauwelijks in de problemen. Alleen Nick liep tegen boem boem Jan Jaap tegen een nederlaag aan, maar dat kan gebeuren. JJ heeft van die partijen waarin alles lukt. Nick ondervond dat. Daarnaast kwam Dick tegen Ivo met 2 - 0 achter en hij kreeg in de 3e game zelfs een matchpunt tegen. Die werkte hij op gelukkige wijze weg waarna Dick de 4e en 5e game eenvoudig won. De andere partijen gingen relatief eenvoudig naar team 4 waardoor het een soevereine 1 - 9 zege boekte.

Een goed begin is het halve werk.

Scores: Dick 3, Wim 3, Nick 2 en dubbel 1

Team 4 ontvangt komende vrijdag De Brug 6 uit Apeldoorn.

 

2e klasse: Kampenion 5 - Smash ’70 6

Ook team 5 wil dit seizoen proberen om direct terug te keren in de 1e klasse. Dat is geen eenvoudige, maar ook geen onmogelijke, opgave. Afgelopen vrijdag ontving het debutant Smash ’70 6 dat het afgelopen seizoen de titel in de 3e klasse pakte ten koste van Kampenion 7.

Hans de Vries, Simon van der Woude en Jackie van der Meulen namen het op tegen Simon van Halm, Wim van Selling en Gert Visscher.

De gasten boden prima partij en aan het spel was nauwelijks te zien dat het verschil tussen beide teams het afgelopen seizoen twee klassen was. Wel was het zo dat de Kampenaren in de beslissende fases van de games meestal aan de goede kant van de score bleven. Als het erop aankwam, stonden zij er. Namens team 5 verloor Simon twee partijen, maar daar raakte hij niet van in de war. Hij had wel lekker gespeeld zo gaf hij aan. Hans en Jackie spelen af en toe wat zakelijker en dat betaalde zich uiteindelijk uit.

Team 5 boekte al met al een regelmatige 8 - 2 zege.

Scores: Hans 3, Jackie 3, Simon 1 en dubbel 1

Komende woensdag gaat team 5 in Emst op bezoek bij De Spinners 1.

 

2e klasse: Kampenion 6 - Smash ’70 3

Team 6 heeft zich de afgelopen seizoenen opgewerkt tot een titelkandidaat in de 2e klasse. Maar tot nu toe kwam het telkens een sterkere concurrent tegen. Dat kon nu wel eens weer het geval zijn, want het is ingedeeld bij Smash ’70 3, een tegenstander die de Kampenaren niet echt ligt.

Danny Bruins, Gerard Palland en Jan Ringenier namen het op tegen (invaller) Bert Mensink, Martin de Roos en Harry Sellies.

Het werd een wedstrijd met twee gezichten. Het begin was voor team 6, maar daarna namen de gasten de regie over. Na een 3 - 1 voorsprong voor team 6 demarreerden de gasten naar 3 - 6. In de laatste partij van de avond wist Danny namens team 6 de schade beperkt te houden.

Niettemin werd wel duidelijk dat Smash ’70 3 het te kloppen team is dit seizoen. De Kampenaren waren niet ontevreden met de behaalde 4 punten.

Scores: Danny 2, Gerard 1 en dubbel 1; Jan 0

As. vrijdag gaat team 6 op bezoek bij Dronten ’74 2.

 

3e klasse: Kampenion 7 - Heino 4

Team 7 verloor het afgelopen seizoen de titel aan Smash ’70 6, maar daar hebben de spelers niet minder om geslapen. Dit seizoen beginnen zij weer met frisse - alhoewel bij 28 graden in de zaal - moed. Tegenstander was Heino 4.

Arie Hup, Harm Bosman en Theo Hogenhorst traden aan tegen Erik Kieftenbeld, Arjan Horstman en Ronald Kieftenbeld.

Het is te hopen dat Arie, Harm en Theo diesels zijn, want de start was bepaald matig afgelopen dinsdagavond. Na het dubbel stond het 1 - 3 en twee partijen later zelfs 1 - 5! Gelukkig wisten de routiniers zich daarna wat op te richten en drie van de vier resterende partijen te winnen. Daardoor hielden zij de schade met 4 - 6 nog binnen de perken. Niettemin kan ik mij voorstellen dat zij vooraf op meer hadden ‘gerekend’.

Scores: Theo 2, Arie 1 en Harm 1

Team 7 gaat as. donderdag op bezoek bij Olst 3.

 

3e klasse: Swift ’64 1 - Kampenion 8

Team 8 wist zich in het afgelopen seizoen pas in de laatste speelronde ‘in veiligheid’ te spelen. Het voornemen voor komend seizoen is om dat in ieder geval eerder te doen. Afgelopen donderdagavond ging het op bezoek bij Swift ’64 1.

Jomar Schilder, Arnold Hubach en Roelard Bos moesten aantreden tegen Joachim van ’t Hul, Wout Jansen en Frans van ’t Hul.

Het jonge team kwam prima uit de startblokken. De aanvallende intenties werden beloond en zo hoort het ook. De toon werd al gezet in de 1e partij tussen Jomar en Joachim. Na twee kansloos verloren games kwam Jomar heel knap terug om de partij nog in vijf games te winnen. Toen Arnold ‘in straight games’ won van de lastig te bespelen Wout en Roelard ook geen game morste tegen Frans, had team 8 de juiste versnelling gevonden.

Het boekte uiteindelijk een keurige 2 - 8 zege in Swifterbant. Opvallend vond ik dat het jonge team drie van de vier vijfpitters wist te winnen tegen meer ervaren spelers.

Arnold beleefde een prima debuut bij de senioren door zijn drie partijen te winnen. Chapeau!

Scores: Arnold 3, Jomar 2, Roelard 2 en dubbel 1

As. vrijdag ontvangt team 8 Heino 5.

 

4e klasse: Kampenion 10 - Zwartsluis 3

Ook team 10 handhaafde zich het afgelopen seizoen op de laatste speeldag in de 4e klasse. Het heeft het al langere tijd moeilijk in de 4e klasse en daarom kwam het ook niet helemaal onverwacht. De verwachting is dat team 10 het ook dit seizoen weer moeilijk gaat krijgen gelet op de pittige indeling. Afgelopen dinsdag kwam met Zwartsluis 3 direct al een titelkandidaat naar Kampen.

Jeroen Heldoorn, Gerard Wessels en Henny Boxman bonden de sportieve strijd aan met Kenneth van Dijk, Alder Vegter en Tjalling Wijnia.

Zoals verwacht werd het een moeizaam avondje voor team 10. Daarbij moet worden aangetekend dat het ook niet echt meezat, want de drie gespeelde vijfpitters gingen alle met nipt verschil naar de gasten. Team 10 had wel ‘geluk’ dat bij de Sluzigers Tjalling zijn rentree maakte na blessureleed; hij miste duidelijk nog ritme. Daarvan wisten de Kampenaren te profiteren. Allen wonnen van Tjalling en daarmee zijn de drie behaalde punten verklaard. Albert en Kenneth bleken te sterk, al hadden Gerard (tegen Aldert) en Henny (tegen Kenneth) zeker winstkansen.

Niettemin kan team 10 wel leven met de 3 - 7 nederlaag.

Scores: Gerard 1, Jenny 1 en Jeroen 1

As. dinsdag gaat team 10 op bezoek bij Smash ’70 9 in Hattem.

 

4e klasse: TT Zwolle 10 - Kampenion 11

Team 11 mag het dit seizoen in de 4e klasse proberen nadat het het afgelopen seizoen als team 10 de titel behaalde in een poule van de 5e klasse. Het trof het niet dat het in de eerste wedstrijd moest aantreden tegen het sterke TT Zwolle 10 dat een aanvraag voor de 3e klasse niet gehonoreerd zag. De Zwollenaren zijn dan ook titelkandidaat nummer 1 in de poule.

Alice Ringenier, Jantiene Knijnenberg en Anne van der Haar moesten zien af te rekenen met Eddy Huberts, Ton Harbrink en Casper van der Most.

Welnu, de Kampenaren maakten op pijnlijke wijze kennis met de 4e klasse. De gastheren bleken een forse maat te groot. Slechts in twee partijen werd sterk tegenstand geboden en het is geen verrassing dat namens team 11 Anne daarvoor verantwoordelijk was. In zijn partij tegen Eddy gaf hij een 0 - 2 voorsprong in games nog uit handen, maar in zijn laatste partij tegen Ton wist hij ‘de hatelijke nul’ van het wedstrijdformulier te halen. Alice en Jantiene wisten zelfs geen game te pakken.

Team 11 moet de punten tegen andere teams zien te pakken. TT Zwolle 10 heeft zijn kandidatuur gesteld.

Scores: Anne 1; Alice 0 en Jantiene 0

Komende vrijdag ontvangt team 11 Hoonhorst 3.

 

Een moeizame start dus van het seizoen met 3 zeges en 7 nederlagen. Maar zoals aangegeven, is dat enigszins te verklaren omdat enkele teams nu een klasse hoger spelen. Bovendien trof een aantal teams direct al titelkandidaten. Maar niet getreurd, komende week liggen er nieuwe kansen.

 

Het programma voor komende week ziet er als volgt uit:

Dinsdag 20 september:

Smash ’70 9 - Kampenion 10

Woensdag 21 september:

De Spinners 1 - Kampenion 5

Donderdag 22 september:

Olst 3 - Kampenion 7

Vrijdag 23 september:

Kampenion 2 - De Brug 2

Blauw-wit 3 - Kampenion 4

Kampenion 4 - De Brug 6

Dronten ’74 2 - Kampenion 6

Kampenion 8 - Heino 5

NTC Leogang 3 - Kampenion 8

Kampenion 11 - Hoonhorst 1

Zaterdag 24 september:

Kampenion 1 - Appelscha 1

Komend weekend hoop ik mij weer te melden.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,

wedstrijdsecretaris