Ook in week 40 kwamen de elf seniorenteams weer in actie. Zij waren duidelijk minder succesvol dan vorige week, maar dat zegt op zich niet zoveel. Het is maar net waar je zelf staat in de stand en welke tegenstander je treft. De balans deze week is nipt negatief met 5x winst en 6x verlies. Ik neem de wedstrijden weer met je door.

 

Nog even een opmerking vooraf. Wie mij een beetje kent, weet dat mijn aandacht niet alleen naar team 1 uitgaat. Ik probeer altijd de seniorenteams ongeveer evenveel aandacht te geven. Niet dat ik dat op een weegschaal legde, maar toch. Dit seizoen heb ik met een andere situatie te maken. Zo zie ik de teams 2, 4, 8 en 11 nooit spelen, omdat ik zelf uit speel als zij thuis spelen en omgekeerd. Ik moet het dan dus doen met de informatie van het wedstrijdformulier. De teams 3, 5, 6 en 9 zie ik wel spelen, maar ik speel dan meestal zelf ook waarbij ik - letterlijk en figuurlijk - onderdeel van team 6 uitmaak. Team 1 speelt dit seizoen - als enige seniorenteam - zijn thuiswedstrijden op de zaterdagmiddag en dat betekent dat ik die wedstrijden ‘in alle rust’ kan bekijken. Vandaar dat ik meer tijd en tekst aan de thuiswedstrijden van team 1 (heb) besteed. Het leek me goed dit even te melden.

 

3e divisie landelijk: GTTC Groningen 1 - Kampenion 1

Team 1 staat er na drie wedstrijden prima bij. Mede doordat het twee van die drie wedstrijden thuis speelde, staat het met 16 punten uit drie wedstrijden met Hilversum 3 op een gedeeld 2e plaats. Dat is netjes. Het heeft bijvoorbeeld koploper Appelscha 1 al ontmoet en aan die ontmoeting 5 punten overgehouden. Afgelopen zaterdag ging team 1 bij GTTC Groningen 1 op bezoek. Dat team degradeerde het afgelopen seizoen uit de 2e divisie en het leek vooraf dan ook een sterke titelkandidaat. Die aspiraties wist het tot nu toe niet waar te maken, want de Groningers stonden vooraf gedeeld 4e met 13 punten uit drie wedstrijden. Bij GTTC speelt overigens oud-Kampenionner Hugo Beute.

 

Gert-Jan de Lange, Ivan Hollander en Ton Ringenier moesten zien af te rekenen met (jawel) Hugo Beute, Jeroen Hendriks en Wiljon Meints.

 

Welnu, dat afrekenen kwam er inderdaad. Maar dan na afloop aan de bar, toen de rekening moest worden betaald. Over de wedstrijd kan ik kort zijn. Over het geheel genomen wezen de Groningers de Kampenaren op hun tekortkomingen. Tactisch waren Hugo, Jeroen en Wiljon duidelijk rijper. Dat is uiteraard geen verwijt, maar een constatering. Het is bovendien ook niet zo gek, want waar GTTC 1 al geruime tijd landelijk speelt - met af en toe zelfs uitschieters naar de 2e divisie - daar debuteert Kampenion 1 dit seizoen op landelijk niveau.

De Kampenaren proberen zoveel mogelijk hun eigen spel te spelen. ‘Daar ben je het sterkst in’ zo is de gedachte. Op zich is dat waar, maar je moet ook kunnen schakelen, meerdere speltypes kunnen spelen. Lukt tactiek A niet, dan overschakelen op B of C. Zover zijn Gert-Jan, Ivan en Ton nog niet. Maar het spelen op landelijk niveau dwingt hen er wel toe om zo te gaan denken en te spelen. Ook om die reden is het goed dat zij landelijk spelen. Waar je je in de afdelingscompetitie vaak nog wel weet te redden omdat je nu eenmaal sterker bent, daar kom je tekort in de landelijke 3e divisie.

 

Hetzelfde geldt min of meer ook voor de speelzalen. Ik hoef niemand uit te leggen dat ook in tafeltennis ‘thuis’ spelen (meestal) een voordeel is. En daar waar je de meeste zalen in de Hoofdklasse wel zo ongeveer kent en dus weet wat je kunt verwachten, daar is een eerste seizoen in de 3e divisie een ‘ontdekkingsreis’. Zo bleek de vloer bij GTTC wat aan de gladde kant. Maar met sportschoenen met een stroeve zool en eventueel een natte doek moet je ook die omstandigheden het hoofd kunnen bieden. Besef dat de tegenstanders die in Kampen op bezoek komen ook niet allemaal ‘dolenthousiast’ over de zaal weer huiswaarts keren …

 

Van de tien partijen die zijn gespeeld afgelopen zaterdag, wisten de Kampenaren er slechts in twee een echte wedstrijd te maken: Ton tegen Wiljon (de 3e partij) en Ivan tegen Hugo (de laatste partij). In beide gevallen ging de winst in vijf games naar Kampenion 1. In alle andere partijen was het verschil (vrij) groot en was een ‘verdwaalde’ gamewinst het maximaal haalbare.

 

Team 1 verloor de wedstrijd dan ook verdiend met 8 - 2. Meer zat er niet in. Met de twee gewonnen vijfpitters behaalde het een maximaal resultaat.

 

Het zal duidelijk zijn dat de situatie van team 1 door de ruime nederlaag minder rooskleurig is geworden. Onderin staan vier teams - waaronder team 1 - binnen 3 punten van elkaar. Appelscha 1 lijkt de gedoodverfde kampioen te worden met de sterke Stellan Smit en David Dijkhoff in de gelederen. GTTC Groningen 1 wordt vrijwel zeker tweede. Daarachter wisselen de teams wekelijks van plaats.

 

Scores:

Ivan 1 en Ton 1; Gert-Jan 0

 

Op vrijdag 14 oktober al komt team 1 weer in actie. Op verzoek van HTC 2 wordt de onderlinge wedstrijd van zaterdag 29 oktober in Kampen eerder gespeeld. De aanvang is 19.00 uur. De gasten hebben vooraf 1 puntje meer verzameld dan team 1 en de eerste onderlinge wedstrijd in Hoofddorp eindigde in 6 - 4 voor HTC 2. Toeschouwers en supporters zijn uiteraard van harte welkom!

 

Hoofdklasse: Blauw-Wit 1 - Kampenion 2

Ook team 2 is de competitie vrij aardig gestart met eveneens 16 punten uit drie wedstrijden. Het verloor de openingswedstrijd tegen een compleet TT Zwolle 2 met 7 - 3, maar won de daaropvolgende twee thuiswedstrijden met respectievelijk 6 - 4 (van De Brug 2) en 7 - 3 (van Swift (D) 1). Dat is keurig, mede omdat het tegen Swift met Thomas Niemeijer (team 3) als invaller speelde. Afgelopen vrijdag ging het in Almelo op bezoek bij titelkandidaat Blauw-Wit 1.

 

Robin Lieftink, Jordy ten Have en (invaller) Ralph Trip (team 4) troffen Jos Reuvekamp, Raymond Hendriks en Erik Pijper aan de andere kant van de tafel.

 

Vooraf al was duidelijk dat het puntjes sprokkelen werd voor team 2. Bij de tegenstanders hebben Erik en Jos de nodige landelijke ervaring. Hiervoor heb ik uitgelegd wat dat betekent.

Na het dubbel stonden de Almeloërs op een 3 - 1 voorsprong. Robin was kansloos tegen Jos, waarna Jordy tegen Raymond een 2 - 1 achterstand wegwerkte om de partij nog naar zich toe te trekken. Ralph balde vervolgens prima mee tegen Erik, maar verloor niettemin na vier vrij spannende games.

In het dubbel pakten Jordy en Robin tegen Erik en Jos keurig de 1e game, maar daarna namen laatstgenoemden de regie over en wonnen drie games op rij met ruime cijfers.

Na het dubbel wist Robin keurig in vier games van Raymond te winnen, maar Ralph (in vieren tegen Jos) en Jordy (‘in straight games’ tegen Erik) moesten na afloop de tegenstander feliciteren.

Van de laatste drie partijen wist team 2 er nog één te winnen. Ralph nam tegen Raymond een 0 - 2 voorsprong, maar wist die helaas niet te verzilveren. Raymond kwam knap terug en won drie games op rij. Robin boekte hierna een verrassende - maar keurige - viergames zege op Erik. Met 10 - 12 in de 4e game wist Robin ternauwernood een beslissende 5e game te voorkomen. In de laatste partij van de avond nam Jordy het op tegen Jos, vermoedelijk één van de sterkste speler in de Hoofdklasse. De 1e game ging ruim naar Jordy, maar de 2e dito naar Jos. Daarna was het verschil klein, maar zoals wel vaker vielen de games net in het voordeel van de koploper uit: tweemaal 11 - 9.

Team 2 liep in Almelo dus tegen een 7 - 3 nederlaag aan, een resultaat waarmee te leven valt. Na vier wedstrijden vinden we team 2 terug op een ‘veilige’ 4e plaats. Gelet op het programma in de laatste speelronde van de eerste competitiehelft moet team 2 de teams onder zich op afstand kunnen houden.

 

Scores:

Robin 2 en Jordy 1; Ralph 0

 

Op vrijdag 21 oktober as. gaat team 2 op bezoek bij DTV ’84 1 in Dalfsen.

 

Promotieklasse: Kampenion 3 - De Veluwe 2

Team 3 herstelde zich vorige week met een 4 - 6 zege bij Smash ’70 2 van een moeizame start: 4 - 6 verlies thuis tegen TT Zwolle 4 en 7 - 3 verlies uit bij Blauw-Wit 3. Het komt uit in een lastige poule en de spelers moeten dan ook alle zeilen bijzetten om tenminste twee teams onder zich te houden. Afgelopen vrijdag kwam met De Veluwe 2 een concurrent in de strijd om handhaving op bezoek.

 

Gerben Wolterink, Bas de Vries en Thomas Niemeijer namen het op tegen Wim Hogeboom, Rukus Ottens en Dolf Keizer. 

 

Beide teams maakten er een boeiende en spannende wedstrijd van. Vijf van de tien wedstrijden gingen over de volle vijf games. Na het dubbel stond het 2 - 2. Gerben verloor nipt in vijven van de deze avond sterk spelende Wim, Bas maakte in de 5e game tegen Rikus het verschil en Thomas speelde te dwingend, te actief voor Dolf die daardoor te weinig tijd kreeg om zijn routine aan te spreken.

In het dubbel verloren Bas en Gerben vrij kansloos van Rikus en Wim.

Na het dubbel speelden Bas en Wim een wisselvallige partij tegen elkaar. Vier games werden over en weer met ruime cijfers gewonnen en alleen de 5e game was spannend. Het was opnieuw Wim die deze met 2 punten verschil in de verlenging wist te winnen. Gerben versloeg daarna Dolf in vijf games. Een goede start in de beslissende game gaf daarbij de doorslag. Thomas en Rikus maakten er daarna ook al een mooie partij van. De aanvaller Thomas tegen de meer verdedigende Rikus. Uiteindelijk werd het aanvallende spel beloond: 11 - 9 in de 5e game. Zo stond team 3 voor het eerst op voorsprong.

Van de laatste drie partijen wist team 3 er nog twee te winnen. Eerst was Bas duidelijk te sterk voor Dolf; Bas won ‘in straight games’. Thomas was daarna in zijn 1e game tegen Wim ‘helemaal los’, maar Wim raakte daar niet van in de war. Hij herstelde zich keurig en pakte drie games op rij, mede doordat het foutenpercentage bij Wim lager lag. Thomas en Wim bewezen overigens dat ook een wedstrijd tussen twee aanvallers aantrekkelijk kan zijn. In de laatste partij van de avond stelde Gerben tegen Rikus de zege veilig. Gerben bleek vooral geduldiger dan Rikus die te vaak op de verkeerde ballen kwam.

Zo boekte team 3 een nuttige 6 - 4 zege op concurrent De Veluwe 2.

 

Na vier wedstrijden is al wel duidelijk geworden dat: Bosman/Wezep 1 kampioen wordt en dat Smash ’70 2 het heel moeilijk krijgt om de laatste plaats te verlaten. Blauw-Wit 3 lijkt de zekere nummer 2 en de overige drie teams - TT Zwolle 4, De Veluwe 2 en Kampenion 3 - strijden met elkaar om de tweede degradatieplaats te ontlopen.

 

Scores:

Bas 2, Gerben 2 en Thomas 2

 

Komende week komt team 3 niet in actie. Op vrijdag 21 oktober ontvangt het de buren van Bosman/Wezep 1

 

2e klasse: NTC Leogang 2 - Kampenion 4

Team 4 is druk bezig om te bewijzen dat de (ongelukkige) degradatie uit de 1e klasse een vergissing is geweest. Het behaalde in de eerste drie wedstrijden 27 punten waarmee het al een gat geslagen heeft van 10 punten op de verrassende nummer twee Staphorst 1. Afgelopen vrijdag ging het in Nunspeet op bezoek bij NTC Leogang 2.

 

Dick Hoekman, Wim Tillema en Nick Kuipers bonden de sportieve strijd aan met Eric van Noorden, David van de Zwan en Edwin Bouw.

 

Na het dubbel stond team 4 op een 1 - 3 voorsprong, maar het had ook zomaar 2 - 2 kunnen zijn. In de openingspartij namelijk had Dick toch wel verrassend veel moeite met Eric die hij pas in de verlenging van de 5e game op de knieën wist te krijgen. Wim (0 - 3 tegen David) en Nick (1 - 3 tegen Edwin) hadden minder problemen met de tegenstander.

In het dubbel wisten Nick en Wim niet door het taaie schuifwerk van David en Eric heen te breken. Het blijft lastig om in dergelijke gevallen de juiste tactiek te bepalen: even meeschuiven en op de juiste momenten - maar wanneer is dat dan? - komen, of gewoon volle bak aanvallen en daardoor teveel fouten maken?

Na het dubbel had Dick opnieuw de volle vijf games nodig om met jeugdspeler David af te rekenen. Neemt ‘good old’ Dick de 2e klasse te licht op, wordt Dick more old than good? Of wil Dick in deze klasse - waarin hij sinds 1874 niet meer uitkwam - nog zoveel mogelijk tijd achter de tafel doorbrengen? Ik zou zeggen: ‘doorhalen wat niet van toepassing is’! Dick won in ieder geval met 7 - 11 in de 5e game. Nick en Wim hadden net als voor het dubbel minder problemen met de tegenstanders. Zij versloegen respectievelijk Eric en Edwin ‘in straight games’.

Ook de laatste drie partijen ging naar team 4. Nick versloeg David in drieën, Dick was na vier nipte games net iets sterker dan Edwin en Wim ‘morste’ ook in zijn derde wedstrijd geen game tegen (ditmaal) Eric.

 

Team 4 behaalde dus opnieuw een ruime zege; het werd ditmaal 1 - 9 waardoor het een gemiddelde van 9 punten per wedstrijd handhaafde. Omdat nummer 3 De Brug 6 met 7 - 3 won van nummer 2 Staphorst 1, bedraagt de voorsprong van team 4 op de nieuwe nummer 2 De Brug 6 inmiddels 13 punten.

 

Scores:

Dick 3, Nick 3 en Wim 3

 

Op maandag 17 oktober gaat team 4 op bezoek bij Staphorst 1.

 

2e klasse: Kampenion 5 - Futura 1

Team 5 lijkt met Harderwijk 1 te gaan uitmaken welk team de titel verovert en promoveert naar de 1e klasse. Dat durf ik na pas drie gespeelde wedstrijden al wel te stellen. Daar waar team 5 over vier spelers beschikt van vrijwel vergelijkbare sterkte, daar beschikt Harderwijk met Philip Bouw en Edwin van de Leij vrijwel zeker over de twee sterkste spelers uit de poule. Maar de andere spelers zijn ‘een niveautje minder’. Het is dus de vraag hoe vaak Bouw en Van der Leij samen meedoen en tegen wie. Na drie wedstrijden heeft team 5 een voorsprong opgebouwd van 3 punten. Wat dat waard is, moet de komende wedstrijden blijken. Daaronder de onderlinge ontmoeting op vrijdag 21 oktober as. in Kampen.

Afgelopen vrijdag kwam eerst Futura 1 uit Apeldoorn op bezoek.

 

Simon van der Woude, Hans de Vries en Sebastian Holzapfel moesten zien af te rekenen met Charles van de Ven, Barjo Faber en Dick de Wilde.

 

Futura 1 is een team dat regelmatig heen en weer pendelt tussen 3e en 2e klasse. Oftewel: te sterk voor de 3e en vaak tekort komend voor de 2e klasse. Team 5 zit ongeveer in dezelfde positie, maar dan een klasse hoger. En dat was over het algemeen afgelopen vrijdag ook terug te zien. Ondanks het sterke (Charles) en onorthodoxe spel (Dick) van de Apeldoorners kwamen de Kampenaren niet of nauwelijks in de problemen. Zeven van de tien partijen leverden een 3 - 0 zege op, twee partijen een viergames zege en slechts eenmaal moest een 5e game de doorslag geven. Het was geen toeval dat tegenstander Charles (tegen Sebastian) daarvoor verantwoordelijk was. Maar kennelijk hadden de vier games in zijn derde partij van de avond teveel van zijn krachten geeist, want in de 5e game kwam Sebastian geen moment meer in de problemen.

Team 5 boekte een overtuigende 10 - 0 zege op de sympathieke gasten uit Apeldoorn. De derde helft eindigde overigens onbeslist. Dat dan weer wel!

 

Scores:

Hans 3, Sebastian 3, Simon 3 en dubbel 1

 

Omdat concurrent Harderwijk 1 - zonder de ‘toppers’ - de punten deelde met GTC 1, heeft team 5 inmiddels een voorsprong van 8 punten opgebouwd. Het verschafte zichzelf daarmee wat ‘wisselgeld’ voor de onderlinge confrontatie op vrijdag 21 oktober as. in Kampen.

 

2e klasse: Kampenion 6 - Bosman/Wezep 3 

Team 6 is dit seizoen ingedeeld bij het ‘lastig te bespelen’ Smash ’70 3. De openingswedstrijd tegen de Hattemers ging met 4 - 6 verloren, maar in de twee wedstrijden erna nestelde het zich naast Smash ’70 3 aan kop met 21 punten uit drie wedstrijden. Beide teams hebben een gaatje geslagen naar de rest. 

Afgelopen vrijdag ontving team 6 Bosman/Wezep 3.

 

Danny Bruins, Gerard Palland en Jelmer van der Veen troffen Jan Hertsenberg, Richard Hertsenberg en Gerjan Puttenstein aan de andere kant van de tafel.

 

Ook team 6 bleek vrijdagavond te sterk voor de tegenstander. De steeds sterk wordende Danny hoefde zelfs geen game af te staan. Kwam hij al eens in de problemen, dan wist hij in de finales van de game het verschil te maken. Gerard ‘morste’ slechts één game tegen de ‘heerlijk ongecompliceerd’ spelende Jan die ‘vrijwel overal op slaat’. Zijn echtgenote is maar wat blij met hem, want er is thuis geen mug of vlieg te bekennen. Sommige ballen kunnen eigenlijk niet, maar Jan krijgt het voor elkaar. Niet altijd uiteraard, want dan had hij ‘iets’ hoger gespeeld. Hij maakt door dit speltype vaak onnodige fouten, maar feit is dat het lastig is om ritme te krijgen in de partijen tegen Jan. Tegen Richard en Gerjan won Gerard op routine ‘in straight games’.

Jelmer speelde zijn eerste competitiewedstrijd en dat was te zien. Hoewel hij afgelopen woensdag had getraind, was het gebrek aan wedstrijdritme hem aan te zien. In de openingspartij tegen jeugdspeler Gerjan liep hij dan ook direct al tegen een (terechte) nederlaag op. Tegen Richard was de strijd drie games lang in evenwicht, maar toen Jelmer de 3e game met 13 - 11 won, bezorgde hij Richard een tikkie die deze niet meer te boven kwam. In zijn laatste partij tegen Jan speelden beiden wisselvallig wat over en weer ruime gamezeges opleverde. In de beslissende game was Jelmer kennelijk weer aan de beurt, want hij won die ruim.

 

Team 6 versloeg Bosman/Wezep 3 met 9 - 1 en op die cijfers valt weinig af te dingen. Omdat concurrent Smash ’70 3 'niet verder kwam' dan een 4 - 6 zege op Dronten ’74 2, is team 6 nu alleen koploper en heeft het een voorsprong van 3 punten genomen op de Hattemers.

 

Scores:

Danny 3, Gerard 3, Jelmer 2 en dubbel 1

 

Op vrijdag 21 oktober ontvangt team 6 TT Zwolle 7.

 

3e klasse: Kampenion 7 - Swift (D) 5

Team 7 pakte in de eerste drie wedstrijden iets te weinig punten. In de openingswedstrijd liet het zich met 4 - 6 verrassen door Heino 4 en in de tweede wedstrijd speelde het met twee spelers gelijk met Olst 4. In de derde wedstrijd liet het weinig - of beter: niets - liggen; het team wees DSC 2 met 10 - 0 terug. De Diepenveners lijken dan ook degradatiekandidaat nummer 1. Afgelopen dinsdag kwam Swift (D) 5 op bezoek dat net als team 7 op 19 punten stond.

 

Net als in de tweede wedstrijd moest Theo Hogenhorst wegens ziekte verstek laten gaan. Overigens was hij ook in de derde wedstrijd verre van fit. Zijn plaats werd ingenomen door invaller Anne van der Haar (team 11). Harm Bosman en Arie Hup stonden ook op het wedstrijdformulier. De tegenstanders waren Henri Wolters, Robert Prins en Alex de Jong.

 

Het werd een moeizame avond voor team 7 en het gemis van Theo deed zich - met alle respect voor invaller Anne - voelen. Na het dubbel stond het enigszins geflatteerd 0 - 4. Arie verloor kansloos van Henri, Anne was vier games vrijwel gelijkwaardig aan Robert, maar zag zijn tegenstander in de 5e game ‘demarreren’. Harm verloor de 1e en 2e game ‘in de verlenging’, maar moest tegenstander Alex in de 3e game laten gaan. In het dubbel was het heel spannend. Na vier games stond het 2 - 2 tussen enerzijds Arie en Harm en anderzijds Henri en Robert. De 5e game kon beide kanten opvallen, maar deed dat na enig aarzelen in het voordeel van Swift (D): 10 - 12.

Na het dubbel ging het aanvankelijk niet veel beter. Anne (tegen de sterke Henri) en Arie (tegen Alex) hadden niet of nauwelijks kans voordat Harm tegen Robert dan eindelijk de ‘hatelijke nul’ van het wedstrijdformulier wist te halen. Hij versloeg Robert in vier games. In de resterende drie partijen volgde Arie het goede voorbeeld van Harm; ook hij versloeg Robert in vier games. Daarvoor verloren Anne en Harm van respectievelijk Alex en Henri, waarbij beiden overigens over het geheel genomen een vrij aardig niveau wisten te halen.

Zonder kopman Theo wist team 7 Swift (D) 5 onvoldoende partij te bieden. De Deventernaren keerden met een 2 - 8 zege huiswaarts. Team 7 kan een topklassering uit het hoofd zetten, maar hoeft tegelijkertijd het degradatiespook niet te vrezen. Kortom, de spelers kunnen heerlijk vrijuit spelen, voor zover zij dat al niet deden.

 

Scores:

Arie 1 en Harm 1; Anne 0

 

Op maandag 17 oktober as. speelt team 7 de zware uitwedstrijd tegen Shot ’78 2 in Deventer.

 

3e klasse: Emmeloord 3 - Kampenion 8

Team 8, met de drie jonge honden Arnold, Jomar en Roelard en routinier Hans, is de competitie prima gestart. Het vindt zichzelf na drie wedstrijden terug op plaats 1. Concurrentie komt vooral van TT Zwolle 9 - dat vorige week keurig op 5 - 5 werd gehouden - en Smash-In 1. Afgelopen vrijdag ging het op bezoek bij Emmeloord 3 en dat is een wedstrijd met een bijzonder tintje. Bij dat team speelt namelijk Simone Lieftink en dat is ‘toevallig’ de teamgenote van Jomar en Roelard bij Kampenion 2 (jeugd).

Helaas kende team 8 vrijdagavond personele problemen. Hans van de Berg en Roelard Bos waren verhinderd en dus moesten Arnold Hubach en Jomar Schilder met een invaller op pad. Die werd gevonden in de persoon van Rense Beimers (team 11). Firas Wadi, Ab Kooijman en (jawel) Simone Lieftink waren de tegenstanders.

Het werd een moeizame avond voor team 8. Invaller Rense kon geen bijdrage leveren in de score, maar dat mocht ook niet worden verwacht. Hij wist geen game te winnen. Maar het was een tegenvaller dat Arnold - naar eigen zeggen - een offday had. Hij verloor eerst onverwacht van Simone. Onverwacht, want Arnold speelde het afgelopen seizoen nog landelijk B bij de jeugd en Simone 1e klasse! Daarna won hij zijn tweede partij na drie nipte games van Ab, maar in de laatste partij van de avond verloor hij in vier games van Firas. Heel jammer. Het is dat Jomar wel in goede doen was en achtereenvolgens heel knap Firas, Simone en Ab aan de zegekar bond. Anders was de wedstrijd op een deceptie uitgelopen. Nu wist team 8 (lees: Jomar) de schade nog beperkt te houden tot 6 - 4.

 

Omdat achtervolger Smash-In 1 verrassend de punten deelde met Heino 5, valt de schade achteraf nog mee. Maar je kunt voor hetzelfde geld melden dat team 8 een uitgelezen kans heeft laten liggen om verder uit te lopen.

 

Scores:

Jomar 3 en Arnold 1; Rense 0

 

Op vrijdag 21 oktober speelt team 8 de topper bij Smash-In 1. Laten we hopen dat team 8 die avond geen personele problemen heeft.

 

4e klasse: Kampenion 9 - Bosman/Wezep 5

Team 9 komt - door trieste omstandigheden bij Harderwijk - uit in een poule van vijf teams. NTC Leogang 3 is veel te sterk voor de andere vier teams in de poule die op hun beurt elkaar nauwelijks iets toegeven. Daarbij moet ik aantekenen dat team 9 en Heino 9 de ongenaakbare koploper al hebben ontmoet, in tegenstelling tot Bosman/Wezep 5 en Staphorst 2. Maar hoe dan ook, normaal gesproken degradeert er geen team meer uit deze poule en dus kunnen de spelers vrijuit ballen. Afgelopen vrijdag kwam Bosman/Wezep 5 op bezoek.

 

Mattias Beimers, (debutant) Bert Beks en Robbert Dalsem bonden de sportieve strijd aan met Jenny Rotman, Kor Hertsenberg en Jan Vandermeer.

 

Het werd een snelle wedstrijd tussen beide teams. Na het dubbel stond team 9 al op een 4 - 0 voorsprong zonder daarbij een game te morsen. Daarbij moet ik - ter verdediging van de buren uit Wezep - aantekenen dat vier games met slechts 2 punten verschil naar team 9 gingen.

Na het dubbel veranderde er in eerste instantie niets, want ook de partijen 4 en 5 gingen ‘in straight games’ naar team 8. De zevende partij was de eerste echt spanende. Robbert moest alle zeilen bijzetten om Kor te verslaan. Kor pakte de 1e game, verloor de 2e ruim en zag de 3e en 4e ‘in de verlenging’ naar Robbert gaan. Vervolgens gingen de partijen 8 en 9 weer in drieën naar team 9 waarna de laatste partij van de avond de spannendste was. En weer was daar namens de Wezepers Kor betrokken. Kamper hoofdrolspeler was Mattias. Na 8 - 11, 11 - 7, 12 - 10 en 10 - 12 moest zelfs een 5e game de beslissing brengen. Daarin bleek Mattias na 12 - 10 de gelukkigste.

Zo boekte team 9 een maximale zege op Bosman/Wezep 5. Het neemt daarmee afstand van de nummers 4 en 5 in de poule: Staphorst 2 en datzelfde Bosman/Wezep 5. Bert kan terugkijken op een meer dan geslaagd debuut. Hij won zijn drie partijen en hoefde geen game af te staan.

 

Scores:

Bert 3, Mattias 3, Robbert 3 en dubbel 1

 

Op vrijdag 22 oktober ontvangt team 8 Heino 8 dat 1 puntje minder bijeen geslagen heeft.

 

4e klasse: Kampenion 10 - ’s-Heerenbroek 1

Team 10 heeft het ‘traditiegetrouw’ lastig in een poule van de 4e klasse. Maar net als in de afgelopen seizoenen treft het met Wham 2 (tenminste) één team dat het ook heel moeilijk heeft. Afgelopen dinsdag kwam koploper ’s-Heerenbroek 1 op bezoek, ook geen tegenstander waartegen de punten voor het oprapen liggen. Maar dat team staat wel garant voor een gezellig avondje! Het is dan ook zeker geen ‘stadsderby op het scherpst van de snede’.

 

Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Gerard Wessels namen het op tegen Ronny Doornwaard, Hans Koersen en Erwin Knol.

 

Zoals mocht worden verwacht, werd het een moeizame avond voor team 10. De gasten staan niet bekend om hun frivole aanvallende spel, maar hebben een engelengeduld. Zij houden - ik overdrijf enigszins - de bal op tafel, bellen onder een rally doodleuk naar huis, bestellen een bie eh pardon appelsapje aan de bar en bekijken in de tussentijd nog de digitale aanbiedingen bij de Lidl. De ’Stadsen’ laten zich (te) vaak - zeker bij afwezigheid van Henny - uit te (party)tent lokken en verslaan zich dan regelmatig. Zij ballen over het algemeen prima mee, maar kwamen aan het eind van de game meestal een paar punten tekort. Vergelijk het maar met het salaris aan het eind van de maand.

Na het dubbel stond het 0 - 4 en pas in de zesde partij slaagde Jeroen erin om zijn team op het wedstrijdformulier te zetten. Hij versloeg Erwin overtuigend in drie games. Hoera! Direct daarna betaalde de trainingsstage van Gerard (met zoon Guido in Portugal) zich uit, want hij versloeg Hans in vier games. Ook daarna bleef er meer evenwicht in de wedstrijd, maar dat was geen garantie voor succes. Eerst verloor Marco in vieren van Erwin, daarna verloor Gerard sneu met 9 - 11 in de 5e game van Ronny die (informatie Gerard) bij een 9 - 8 achterstand drie geluksballetjes op rij produceerde. Misschien moet Gerard de volgende keer eens een trainingsstage in Las Vegas beleggen. In de laatste partij van de avond wist Jeroen een 2 - 0 voorsprong tegen Hans niet te verzilveren. Hans won namelijk drie games op rij met ruime cijfers.

Al met al versloegen de ‘Broekers’ de ‘Stadsen’ met 2 - 8. De zege was ietwat geflatteerd, maar goed. Daar koop je weinig voor; ook niet bij de Lidl. Tegen dit soort tegenstanders moet je met overleg aanvallen. De juiste bal uitzoeken en wordt die teruggebracht - wat nogal eens gebeurt - dan leg je de volgende bal ook rustig terug. Een tweede aanvallende bal is vaak ‘zelfmoord’. Team 10 moet de punten tegen andere teams pakken.

 

Scores:

Gerard 1 en Jeroen 1; Marco 0

 

Op woensdag 19 oktober speelt team 10 de belangrijke uitwedstrijd tegen Wham 1. Dan moet het tenminste 5 punten zien te pakken om de concurrent op afstand te houden.

 

4e klasse: Wijhe 3 - Kampenion 11

Team 11 draait voorlopig als debutant naar behoren mee in de (hogere) 4e klasse. Na drie wedstrijden behaalde het gemiddeld ruim 4 punten. En met 4 punten gemiddeld moet het team zich kunnen handhaven. Afgelopen maandag al ging team 11 op bezoek bij Wijhe 3, een team dat duidelijk te sterk is om het degradatiespook te ontmoeten, maar toch ook weer tekort komt voor de bovenste plaatsen.

 

Het team had personele problemen, want Alies (rugproblemen), Anne en Rense waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar. Maar op dit niveau kun je normaal gesproken prima met Henny Boxman (team 10) als invaller op stap gaan. Alice Ringenier en Jantiene Knijnenberg waren de andere spelers. Ceasar Abdulwahed, Wytse de Jong en Gerrit Oosterink waren de tegenstanders.

 

Ook team 11 beleefde een moeizame avond. De tegenstanders waren sterk en daar viel niet zo heel veel eer tegen te behalen zo bleek. Na het dubbel stond het 3 - 1. Alice (tegen Ceasar) en Jantiene (tegen Gerrit) verloren in vier games en daar tussendoor had Henny na een spannende partij tegen jeugdspeler Wytse weten te winnen. In het dubbel moesten de dames Alice en Jantiene hun meerdere erkennen in Ceasar en Wytse die ‘in straight games’ wisten te winnen.

Toen Alice (tegen Wytse) en Jantiene (tegen Ceasar) hun partijen na het dubbel - ook al in drie games - verloren, leek team 11 op een ruime nederlaag af te stevenen. Maar zie, het was opnieuw Henny die het team ietsje dichterbij bracht; hij versloeg Gerrit in vier games. Van de laatste drie partijen wist team 11 er nog één te winnen. Jantiene verloor na drie spannende games van Wytse, waarna Alice en Gerrit een spannende partij tegen elkaar speelden. Uiteraard moest een 5e game de beslissing brengen en daarin beet Gerrit zich stuk op het taaie spel van Alice. In de laatste partij van de avond moest ook Henny zijn meerdere erkennen in Ceasar - er gingen hem velen voor - maar met een score van 2 uit 3 waren de dames heel blij met Henny.

Team 11 verloor dus met 7 - 3 van Wijhe 3 en daarmee behaalde het eigenlijk ook wel een maximaal resultaat. Twee van de drie behaalde punten werden na een vijfpitter binnengehaald. Na die nederlaag staat team 11 precies op een gemiddelde van 4 punten per wedstrijd. Het ligt dan ook op schema.

 

Scores:

Henny 2 en Alice 1; Jantiene 0

 

Op vrijdag 21 oktober speelt team 11 de uitwedstrijd bij Effect 3 in Mariënheem.

 

Een week zonder puntendelingen dus met vijf zeges en zes nederlagen. Na vier speelrondes staan de elf teams er redelijk tot prima bij. Vier teams zijn koploper en geen enkel team staat op dit moment op een directe degradatieplaats. 

 

Komende week komt alleen team 1 in actie: op vrijdagavond 14 oktober - aanvang 19.00 uur - thuis tegen HTC 2. De andere teams zijn vrij en hebben dus de gelegenheid om de spelers van team 1 aan te moedigen. Wees welkom!

 

Komend weekend hoop ik mij weer te melden met een verslag van de wedstrijd van team 1.

 

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,

wedstrijdsecretaris