FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Vanwege de herfstvakantie (?) was er in week 41 geen regulier programma. Wel werd deze week gebruikt om wedstrijden in te halen of vooruit te spelen. Namens Kampenion kwam één team in actie en wel team 1. Op verzoek van tegenstander HTC 2 werd de onderlinge wedstrijd van zaterdag 29 oktober al op vrijdag 14 oktober afgewerkt. Hier volgt een verslag.

 

Het ging hier al om de tweede ontmoeting tussen beide teams. De wedstrijd in Hoofddorp eindigde in een 6 - 4 nederlaag voor team 1. Dat was de openingswedstrijd van de competitie en de eerste kennismaking met de 3e divisie. De Kampenaren moesten zich nog even in de jeugdcompetitie hebben gewaand, want de tegenstanders Edward van Vliet, Jens Wiersma en Brent Bakker waren respectievelijk 16, 16 en 15 jaar! Maar deze jongemannen hebben meer ervaring op landelijk seniorenniveau dan ‘onze jongens’.

 

Afgelopen vrijdagavond namen Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier het opnieuw op tegen Edward van Vliet (16), Jens Wiersma (16) en Brent Bakker (15).

 

Ivan - Edward

Het begin van de partij heb ik helaas gemist. Vanwege de voorbereidingen op het 50-jarig jubileum van Kampenion moest vrouwlief Alice al vroeg naar de zaal en daarom moest ondergetekende thuis nog wat ‘huishoudelijke werkzaamheden’ verrichten.

Ik kwam erin bij een lichte voorsprong voor Ivan in de 3e game en een tussenstand van 1 - 1 in games. Ivan won de game uiteindelijk met 11 - 7. Hij trok die lijn door in de 4e game, nam een kleine voorsprong en wist na na 7 - 5 met dwingend spel - en weinig fouten makend - uit te bouwen tot een 11 - 6 zege. Zo versloeg hij Edward keurig in vier games: 1 - 0

 

Gert-Jan - Jens

Gert-Jan nam het vervolgens op tegen Jens. G.J. begon sterk aan de partij, nam direct een voorsprong en wist die uit te bouwen tot 9 - 3. Daarna kwam Jens nog sterk terug, maar G.J. won de game alsnog met 11 - 8. In de 2e game had Jens meestal het initiatief waardoor GJ wat probeerde te forceren en er bij de forehand wat foutjes in slopen. Jens won de game met 7 - 11. Het begin van de 3e game was weer voor GJ. Met gevarieerd aanvallend spel nam hij een 3 - 0 voorsprong. Jens kwam knap terug en via 4 - 4 werd het 4 - 6. Maar GJ richtte zich op en nam na 6 - 6 een 9 - 7 voorsprong. Op een 10 - 8 voorsprong plaatste GJ een slimme steek om daarna de game via een backhand opening binnen te halen. In de 4e game was het Jens die weer het initiatief pakte. Hij speelde dwingender dan GJ en won de game verdiend met 7 - 11. Hij leek dit door te trekken in de beslissende game, nam een 0 - 2 en 1 - 3 voorsprong, maar GJ was snel weer langszij in een fase die zeker niet de beste uit de partij was. Beiden maakten namelijk wat foutjes. In het tweede deel van de game was GJ het eerst weer bij de les; hij nam een 9 - 7 voorsprong en stond die niet meer af. Hij besliste de game met een slimme service kort op de forehand van Jens: 11 - 7. Zo vergrootte hij de voorsprong: 2 - 0.

 

Ton - Brent

Ton had in het begin even nodig om de service van Brent te lezen. Maar in diens tweede servicebeurt bleek Ton dat boek al uit te hebben. Brent had duidelijk meer moeite om de service van Ton onder controle te krijgen. Ton liep uit naar 7 - 2 en won de game uiteindelijk met 11 - 6. In de 2e game nam Ton in het begin een kleine voorsprong, maar vanaf 6 - 6 ging het even gelijk op waarna Brent een voorsprong pakte: 7 - 9 en 8 - 10. Hij wist het gamepunt echter niet te verzilveren. Op 10 - 10 sloeg Ton een service van Brent overtuigend raak en op het eerste beste gamepunt van Ton was het direct raak. Het legde de service van Brent kort terug en won de game met een forehand opening. In de 3e game ging het heel even gelijk op, maar na 2 - 2 liep Ton snel uit naar een ruime voorsprong waarna hij de game won met 11 - 4. Zo stond het na de eerste drie enkelpartijen 3 - 0.

 

Dubbel: Gert-Jan / Ivan - Edward / Jens

In het dubbel bewezen Gert-Jan en Ivan opnieuw een sterke combinatie te vormen. Op een korte periode in de 3e game na stonden de Kampenaren continue op voorsprong. Beiden bewegen goed, beschikken over zowel een goede forehand als backhand en de links-/rechtscombinatie is ook vaak een voordeel. Eigenlijk gaven Gert-Jan en Ivan hun tegenstanders Edward en Jens geen kans; zij wonnen ‘in straight games’: 4 - 0.

Een ongekende weelde: een 4 - 0 voorsprong tegen een bepaald niet zwakke tegenstander.

 

Gert-Jan - Edward

Het was Edward die het best aan de partij begon. Met slim, gevarieerd aanvallend spel nam hij een voorsprong van twee punten die hij tot 6 - 8 wist vast te houden. Daarna kwam GJ terug tot 8 - 8, maar maakte hij vervolgens twee foutjes met de forehand: 8 - 10. En op die stand volgde een servicefout die direct gameverlies betekende. Ook in de 2e game was Edward net ietsje sterker. Weliswaar was het begin nog voor GJ, maar Edward nam de regie al vrij snel over. Gert-Jan kwam na 5 - 9 nog wel wat terug, maar Edward won de game met 8 - 11. De 3e game was lang in balans. Nu was het Gert-Jan die lang een voorsprong van 2 punten had, maar op 7 - 7 kwam Edward langszij. Beiden haalden toen hun beste niveau en zorgden voor een mooie finale van de game. Edward, die ondanks zijn jonge leeftijd toch al meer ervaring heeft op dit niveau, wist toen enkele tactisch slimme keuzes te maken die hem de zege bracht: 8 - 11. Hij zette daarmee zijn team op het wedstrijdformulier: 4 - 1.

 

Ivan - Bakker

In de 1e game was Ivan nog niet bij de les. Hij had veel moeite met de service van Brent die uitliep naar een regelmatige 7 - 11 zege. Maar in de 2e game stond Ivan er. Mede omdat hij de service van Brent nu goed wist aan te pakken, liep hij uit naar een ruime zege: 11 - 5. De 3e game was snel voorbij. Met heel sterk spel liet Ivan zijn tegenstander geen enkele kans: 11 - 3. De 4e game ging lang gelijk op. Leek Ivan die game op 10 - 8 alsnog naar zich toe te trekken, Brent pakte de service van Ivan twee keer goed aan en kwam terug tot 10 - 10. Hij pakte ook het volgende punt waarna Ivan de service van Brent net wat tekort teruglegde. De beslissende game ging lang gelijk op. Op 7 - 7 ‘plaatste Ivan een demarrage’ die Brent niet wist te beantwoorden: 5 - 1.

 

Ton - Jens

In de 1e game liet Jens zijn tegenstander geen kans. Ton speelde slordig en Jens juist slim. Laatstgenoemde won de game met ruime cijfers: 3 - 11. De 2e game was spannend. Beiden haalden een goed niveau. Op 9 - 9 maakte Ton een servicefout en de bal erna ging via het net over de tafel. In de 3e game stond Ton vrijwel de hele tijd op voorsprong. Bij 8 - 6 ging het toch nog mis. Jens kwam via twee netballen op 8 - 8. Weer liep Ton uit naar 10 - 8, maar opnieuw kwam Jens sterk terug en via 10 - 10 won hij alsnog met 10 - 12. Jens was tactisch wat rijper dan Ton en wist diens wapens vaak te ontlopen door hem diep op de backhand te houden: 5 - 2.

 

Gert-Jan - Brent

De 1e game leek met ruime cijfers naar Brent te gaan, maar bij een 4 - 8 tussenstand kwam Gert-Jan punt voor punt terug al moest hij bij 8 - 10 wel twee gamepunten wegwerken. Daarna kregen beiden een randbal en was het uiteindelijk GJ die de game er nog wist uit te slepen: 13 - 11. In de 2e game nam GJ vanaf 3 - 3 een voorsprong die hij uit uiteindelijk wist uit te bouwen tot 11 - 6. In de 3e game was GJ even het spoor bijster, of had Brent zo’n periode waarin alles lukte. Hoe dan ook, Brent won die met 6 - 11. Brent begon ook sterk aan de 4e game: 0 - 2 en 1 - 3. Daarna kwam GJ er beter in en was het vooral zijn backhand opening die hem vaak het punt bezorgde. Tot 7 - 7 ging het gelijk op, maar daarna stond GJ geen punt meer af. Zo won GJ na een partij waarin hij meer backhand openingen dan forehand openingen scoorde. Het moet niet gekker worden … Hij bepaalde daarmee de tussenstand op 6 - 2.

 

Ton - Edward

Vanwege een sanitaire stop heb ik het begin van de 1e game gemist. Bij een 6 - 8 stand kwam ik erin en in de resterende punten trok Edward de tactiek van Jens door, namelijk diep de backhand hoek van Ton opzoeken waardoor die zijn machtige forehand minder / niet in stelling kon brengen. Edward won die game met 7 - 11. De 2e game was van een prima niveau. Vrijwel vanaf het begin stond Ton aan de goede kant van de score en hij wist die game met dezelfde cijfers te winnen: 11 - 7. Hoogtepunt van de game was een lange rally waarin Ton de bal een keer met links sloeg en de rally nog wist te winnen. Ook de 3e game was van een prima niveau. De game ging gelijk op en het was dan ook geen verrassing dat de beslissing in de verlenging zou vallen. Uiteindelijk bleek Edward daarin met 14 - 16 de gelukkigste: 6 - 3.

 

Ivan - Jens

In de 1e game stond Ivan ‘werelds’ te spelen. Zowel aanvallend als verdedigend had Ivan zijn zaakjes prima voor elkaar en hij won die game met 11 - 8. Op eigen service begon Ivan ook overtuigend aan de 2e game en wist hij die voorsprong van twee punten tot 7 - 5 vast te houden. Jens kwam nog terug tot 7 - 7, maar moest daarna toezien dat Ivan de game verdiend met 11 - 8 naar zich toetrok. In de 3e game veranderde er langzaam maar zeker iets. Door regelmatig een trage en bolle topspin te gebruiken ging Jens in het tweede deel van de game wat anders spelen en verstoorde hij daarmee het ritme van Ivan. Tot 8 - 8 ging het nog wel gelijk op, maar daarna liep Jens uit naar 8 - 11. Die trend zette zich door in de 4e game. Tot 4 - 4 wist Ivan nog gelijke tred te houden, maar daarna liep Jens weg en uit tot 6 - 11. In de beslissende game veranderde er niet zoveel. Ook nu ging het tot 4 - 4 gelijk op, maar daarna wist Jens het verschil te maken na onder meer ‘een onmogelijk’ punt op 4 - 5. Hij won de partij alsnog verdiend en bepaalde de eindstand daarmee op 6 - 4.

 

Natuurlijk valt die 6 - 4 uitslag ietwat tegen als je met 4 - 0 en 6 - 2 hebt voorgestaan, maar toch mag dat gevoel niet overheersen. Team 1 heeft een keurige zege behaald op een sterke tegenstander. Qua leeftijd mogen Edward, Jens en Brent dan ‘broekjes’ zijn, zij hebben meer ervaring op landelijk (senioren)niveau dan de Kampenaren en zijn - mede daardoor - tactisch wat verder dan Gert-Jan, Ivan en Ton. Uiteraard is dat geen verwijt, maar een constatering. Via een tactische aanpassing haalden Jens en Edward de angel uit het spel van Ton en via een dito aanpassing wist Jens na een 0 - 2 achterstand tegen Ivan de partij nog te doen kantelen. Daarom is het ook zo goed dat team 1 dit seizoen - en hopelijk ook de komende seizoenen - (tenminste) 3e divisie speelt. Van een half seizoen 3e divisie leren zij meer dan van twee seizoenen Hoofdklasse.

 

Scores:

Gert-Jan 2, Ivan 2, Ton 1 en dubbel 1

 

Het was goed om te zien dat alle drie de spelers een goed niveau wisten te halen, dat Gert-Jan sinds de thuiswedstrijd tegen Spaarne 1 weer eens twee partijen wist te winnen en dat het duo Gert-Jan/Ivan opnieuw een ijzersterke combinatie bleek te zijn. 

De komende drie wedstrijden speelt team 1 ‘op vreemde bodem’. Daarna is meer duidelijk over de kansen op handhaving. Voorlopig doet team 1 goed mee al zijn de verschillen achter koploper Appelscha nog steeds vrij klein.

As. zaterdag gaat team 1 op bezoek bij Hilversum 3. Herman van Veen is dan naar verluid eregast.

 

Het verdere programma voor komende week ziet er als volgt uit:

Maandag 17 oktober:

Staphorst 1 - Kampenion 4

Shot ’78 2 - Kampenion 7

Woensdag 19 oktober:

Wham 1 - Kampenion 10

Vrijdag 21 oktober:

DTV ’84 1 - Kampenion 2

Kampenion 3 - Bosman/Wezep 1

Kampenion 5 - Harderwijk 1

Kampenion 6 - TT Zwolle 7

Smash-In 1 - Kampenion 8

Kampenion 9 - Heino 8

Effect 3 - Kampenion 11

 

Komend weekend hoop ik mij weer te melden.

 

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,

wedstrijdsecretaris

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar