In week 43 stonden al weer de eerste wedstrijden van de terugronde op het programma. Niet voor alle teams, want zoals ik vorige week al aangaf heeft team 1 die wedstrijd (tegen HTC 2) al op vrijdag 14 oktober jl. gespeeld. Daarnaast was team 9 deze speelronde vrij. Maar de andere negen teams kwamen wel in actie. De balans was met 3x winst, 2x gelijk en 4x verlies nipt negatief. Deze week was het driemaal Kampen - Zwolle (driemaal verlies) en driemaal Kampen - Hattem (tweemaal winst en één puntendeling). Hier volgt een verslag.

 

Hoofdklasse: Kampenion 2 - TT Zwolle 2

Team 2 staat halverwege het seizoen op een 4e plaats met slechts één puntje achterstand op de gedeelde nummers 2 DTV ’84 1 en TT Zwolle 2. Afgelopen vrijdag had team 2 de mogelijkheid om over beide teams heen te wippen. Zelf ontving het namelijk TT Zwolle 2, terwijl DTV ’84 1 op bezoek moest bij koploper Blauw-Wit 1.

 

Jordy ten Have, Robin Lieftink en Gertjan Wessels namen het op tegen Paul Sterken, invaller René Ebeling (team 3) en Sophie Lucardie.

 

Het werd een ietwat ‘vreemde’ wedstrijd tussen beide teams. Slechts één partij - die tussen Gertjan en Sophie - gaf spanning te zien en alle andere negen partijen gingen over drie (vijf stuks) of vier (vier stuks) games. Er was één speler die er duidelijk bovenuit stak en die speelde aan Zwolse kant: Paul Sterken. De linkshandige aanvaller speelde heel dwingend met zijn forehand en kwam vrijwel altijd goed uit met zijn voetenwerk. De spelers van team 2 kregen niet of nauwelijks gelegenheid om hem ‘vast te zetten’ op diens mindere backhand. Paul won zijn drie partijen ‘met speels gemak’ met 3 - 0.

 

In de andere zeven partijen boden de (bijna) Kampenaren - Robin verhuist komende maand naar Kampen - wat meer tegenstand. Allen wisten te winnen van invaller René. Gertjan deed dat het meest overtuigend; Robin en Jordy moesten een game afstaan en vooral Jordy had het (traditioneel) lastig tegen de sympathieke Limburger. Tegen Sophie ging het voor team 2 ook niet bepaald eenvoudig. Gertjan nam weliswaar een 2 - 0 voorsprong, maar daarna ging Sophie wat anders spelen en kantelde de partij. Zij won drie games op rij. Jordy had het ook lastig tegen Sophie, maar ‘ontdekte’ dat hij de meeste punten maakte als hij - met veel risico spelend - het initiatief nam. Hij won in vier games. Robin was volmaakt kansloos tegen Sophie. Zij speelde in een hoger tempo en had de regie over de hele partij; zij won eenvoudig ‘in straight games’. 

 

Aan het eind van de avond - alhoewel eind, de wedstrijd was ruim voor elven afgelopen - stond er een terechte 4 - 6 nederlaag op het wedstrijdformulier. Terecht, want er zat deze avond ook niet meer in voor team 2. Het verloor voorlopig (?) de slag om plaats 2; de Zwollenaren hebben nu een voorsprong van 3 punten genomen.

 

Scores:

Jordy 2, Gertjan 1 en Robin 1

 

Komende vrijdag gaat team 2 in Apeldoorn op bezoek bij De Brug 2.

 

 

Promotieklasse: TT Zwolle 4 - Kampenion 3

Team 3 is het enige team van Kampenion dat halverwege het seizoen op een degradatieplaats staat. De situatie is nog niet hopeloos, maar het wordt wel tijd om punten te pakken. Afgelopen vrijdag ging team 3 in Zwolle op bezoek bij TT Zwolle 4. De eerste onderlinge wedstrijd eindigde in een 4 - 6 zege voor de Zwollenaren.

 

Thomas Niemeijer, Gerben Wolterink en Bas de Vries bonden de sportieve strijd aan met Stefan van der Lelie, Stefan Vlieger en Richard Hulsman. Vanwege de twee ‘Stefans’ bij de tegenstander noem ik hen maar bij de achternaam.

 

Na het dubbel stond team 3 op een 3 - 1 achterstand. Thomas speelde voor het eerst tegen ‘noppie’ Lelie en dat is altijd wennen. Thomas speelde bepaald niet slecht, maar moest toch in vier games zijn meerdere erkennen in Lelie. Gerben had het daarna heel lastig tegen Vlieger. Zo lastig zelfs dat ook hij de tegenstander na vier games moest feliciteren en dat is toch - met alle respect voor Vlieger - een tegenvaller. Bas moest daarna alle zeilen bijzetten om Richard te verslaan. Hij nam een 0 - 2 voorsprong, maar zag Richard sterk terugkomen tot 2 - 2. In de beslissende game was Bas toch net iets sterker: 8 - 11.

In het dubbel speelden Bas en Thomas tegen Stefan en Stefan. Daar waar Bas en Thomas - volgens mij - voor het eerst samen speelden, daar doen S&S dat al ietsje langer. Of dat de doorslag heeft gegeven, weet ik niet maar feit was dat de Kampenaren in vier games verloren.

 

Drie partijen later stond het 4 - 3. Thomas boekte een keurige viergames zege op Vlieger. Na de invalbeurt van Vlieger tegen DTV ’84 1 in de Hoofdklasse verliest hij niet zoveel partijen in de Promotieklasse. Chapeau dus voor Thomas! Bas was vervolgens twee games kansloos tegen Lelie. Maar Bas kun je tactisch wel om een boodschap sturen. Nadat het boodschappenmandje was uitgepakt, stond er een andere Bas. De rollen waren omgedraaid en Bas stond zijn tegenstander in totaal nog 12 punten toe, verdeeld over drie games. Gerben ondervond daarna dat Richard zijn niveau sinds de openingswedstrijd van het seizoen heeft weten op te krikken. Gerben won nog wel de 1e game, maar zag Richard er daarna drie op rij winnen.

 

Van de laatste drie partijen wist team 3 er helaas nog maar één te winnen. Eerst rekende Bas in drie games af met Vlieger die hij eigenlijk geen kans liet. Bas bleef daarmee heel knap ongeslagen deze avond. Thomas en Richard ontliepen elkaar hierna in hun onderlinge partij nauwelijks iets, maar na drie games stond Richard wel als winnaar vast: driemaal 12 - 10. In de laatste partij van de avond had Gerben het traditioneel lastig tegen Lelie. Gerben heeft geen hekel aan schuiven, maar datzelfde kun je van Lelie zeggen. Aanvallend heeft Gerben helaas te weinig in huis - laat staan dat hij het heeft meegenomen - om Lelie te verslaan. Lelie heeft wel een forehand waarmee hij geregeld scoort en zo is het verschil verklaard: Gerben verloor in vier games.

 

Team 3 leed dus opnieuw een 6 - 4 nederlaag tegen TT Zwolle 4. Op die nederlaag valt ook niets af te dingen. Sterker nog, de twee gespeelde vijfpitters gingen naar team 3. We kunnen dan ook spreken van een maximaal resultaat. Grote man aan Kamper kant was Bas die keurig ongeslagen bleef. Een dag later werd bekend dat aanstaand kampioen met ’slechts’ 4 - 6 had gewonnen bij De Veluwe 2, concurrent van Kampenion 3. Team 3 blijft dus voorlopig (?) in zwaar weer. Het wordt nog een hele klus om (tenminste) twee teams achter zich te houden. 

 

Scores:

Bas 3 en Thomas 1; Gerben 0

 

As. vrijdag ontvangt team 3 Blauw-Wit 3 uit Almelo.

 

 

2e klasse: Kampenion 4 - Smash ’70 4

Team 4 is dit seizoen aan het bewijzen dat het niets in de 2e klasse te zoeken heeft. Het wint al zijn wedstrijden met tenminste 7 - 3 en staat halverwege 17 punten voor op de nummer 2. Het is dan ook niet de vraag ‘of’, maar ‘wanneer’ het kampioen wordt. Afgelopen vrijdag kwam Smash ’70 4 op bezoek.

 

Nick Kuipers, Dick Hoekman en Wim Tillema troffen Jacco van der Worp, Bert Mensink en Bastian Evers (o.a.) aan de andere kant van de tafel.

 

Je hebt vast wel eens beelden gezien van een atletiekwedstrijd waarin een atleet na het startschot alleen achterbleef. Zo ongeveer moet je het begin van de wedstrijd van vrijdagavond zien. In de openingspartij verloor Nick in vijf games van Jacco en daarna overkwam Dick hetzelfde tegen Bert. Omdat in beide gevallen de beslissende game met ruime cijfers naar Smash ’70 ging, waren beide zeges zeker niet gestolen. Wim moest daarna even zoeken tegen de lastig - soms ook voor zichzelf - serverende Bastian. Maar uiteindelijk toonde Wim zich duidelijk completer en hij won in vier games.

In het dubbel namen Dick en Nick het op tegen Bert en Jacco. Na vier games - waarvan er geen enkele spannend was - lieten Dick en Nick zich feliciteren. Zij brachten daarmee hun team weer langszij: 2 - 2.

 

Drie partijen later stond het 5 - 2. Dick speelde ietsje beter dan in zijn eerste partij, maar het kan ook zijn dat Jacco meer moeite (dan Bert) had om het dwingende spel van Dick te pareren. Hoe dan ook, Dick won na drie nipte games. Ook Nick had daarna ‘even’ nodig om de service van Bastian te lezen. De 1e game ging met duidelijke cijfers naar Bastian, maar in de 2e game was het Nick die ruim won. De 3e game was andere koek. Het werd 10 - 10, het werd 15 - 15 en het werd 20 - 20. Uiteindelijk won Nick deze ‘ouderwetse’ game met 22 - 20. Die klap kwam Bastian niet meer te boven en Nick won de 4e game weer ruim. Daarna namen de deze competitie nog ongeslagen spelers - Wim en Bert - het tegen elkaar op. In een mooie partij toonde Wim zich de sterkste van de twee; hij won in vier games.

 

Van de laatste drie partij won team 4 er nog twee. Eerst rekende Dick in vier games af met Bastian. Ook Dick had in eerste instantie moeite met de service van Bastian, maar Dick loopt al een paar jaar mee en wist de schade van de verloren 1e game daarna in drie games te repareren. Wim speelde daarna een puike partij tegen Jacco die overigens gedurende de partij wel steeds beter in zijn spel kwam. Helaas voor hem net niet genoeg om de 3e game (15 - 13) te pakken waardoor hij in drie games de winst aan Wim moest laten. In de laatste partij van de avond zorgden Nick en Bert voor een mooie finale. Bert nam - prima spelend - een 0 - 2 voorsprong, maar moest toestaan dat Nick daarna wat dwingender ging spelen en de 3e en 4e game wist te winnen. In de beslissende game stond Bert vanaf het begin op voorsprong. Nick kwam nog wel sterk terug, maar Bert liet de winst niet meer glippen.

 

Zo won team 4 na een mooie wedstrijd - waarin de gasten prima tegenstand gaven - met 7 - 3 van Smash ’70 4. Maar zo spelend snoepen de Hattemers ook de andere teams in de poule nog de nodige punten af. Team 4 moest (o schrik) wel toestaan dat De Brug 6 een puntje dichterbij is gekomen. Wim was deze avond opnieuw de grote man bij team 4. Ook na 6 wedstrijden staat hij nog op 100% en toont hij aan dat het tijd wordt dat hij op een hoger niveau gaat acteren.

 

Scores:

Wim 3, Dick 2, Nick 1 en dubbel 1

 

Komende vrijdag gaat team 4 op bezoek bij datzelfde De Brug 6 in Apeldoorn. Als het daar een goed resultaat boekt, kan het de week erop de titel al veilig stellen.

 

 

2e klasse: Smash ’70 6 - Kampenion 5

Team 5 zag vorige week concurrent Harderwijk 1 de helft van de 8 punten voorsprong wegwerken in de onderlinge ontmoeting in Kampen. Dat is niet verontrustend, maar het is wel zaak alert te blijven. Afgelopen vrijdag ging team 5 op bezoek bij Smash ’70 6 dat af en toe voor een stuntje weet te zorgen. Zo hield het datzelfde Harderwijk 1 in Hattem op 5 - 5. De Kampenaren waren gewaarschuwd.

 

Team 5 speelde in dezelfde samenstelling als in de - met 8 - 2 gewonnen - thuiswedstrijd: Simon van der Woude, Jackie van der Meulen en Hans de Vries. Bij de tegenstanders waren Simon van Halm, Aoke van Selling en (broer) Wim van Selling van de partij.

 

Voor de openingspartij was één duidelijk: Simon zou winnen. Maar welke? De Kamper Simon, of de oud Kamper Simon? Welnu, het werd Simon van Halm. De Kamper Simon won nog wel ruim de 1e game, maar moest toezien dat zijn tegenstander de 2e game er met 13 - 11 wist uit te slepen. Daarna won Van Halm met tweemaal 11 - 7. Jackie had daarna de grootst mogelijke moeite met Auke; ik heb het uiteraard over het tafeltennissende deel. Auke nam een 2 - 1 voorsprong die Jackie in de 4e game overtuigend wegwerkte. De beslissende game was heel spannend en uiteindelijk was Jackie na 10 - 12 de gelukkigste van de twee. Vervolgens was het de beurt aan Hans en Wim die in de openingswedstrijd in Kampen sterk op dreef was. Tegen Hans wist Wim weliswaar een game mee te snoepen, maar Hans bleek over het geheel genomen de betere van de twee en won in vier games.

In het dubbel namen Hans en Simon het op tegen Simon en Wim. De Kampenaren - die nog weinig samen hebben gedubbeld - wonnen na drie spannende game van het prima ingespeelde Hattemer duo en brachten de tussenstand op 1 - 3.

 

Drie partijen later stond het 2 - 5. Simon speelde een goede partij tegen Auke en won na drie games. Laatstgenoemde kwam er na de ruim verloren 1e game wel beter in, maar uiteindelijk kwam hij er toch niet uit. Hans speelde tegen de Hattemse Simon een soortgelijke partij als tegen Wim. Hij heeft op dit niveau over en kan dan ook wat extra brengen als dat gevraagd wordt. Bovendien speelt hij gecontroleerd waardoor hij weinig fouten maakt. Hij moest de 3e game aan Simon laten, maar won wel in vieren. Jackie won tegen Wim nog wel de 1e game ruim, maar daarna nam Wim de regie over en won drie games op rij en pakte aldus verdiend het tweede punt voor zijn team.

 

De laatste drie partijen gingen (vrij) overtuigend naar team 5. Eerst was Hans duidelijk te sterk voor Auke. Hij won overtuigend in drie games. Simon speelde daarna een keurige partij tegen Wim en liet zich na drie nipte games feliciteren. Jackie wist daarna in vier games mr. Forehand Simon te verslaan. Jackie toonde zich completer en won na vier games.

 

Zo boekte team 5 een keurige 2 - 8 zege op het bepaald niet zwakke Smash ’70 6. Ik schreef het ook na de vorige onderlinge wedstrijd: de Hattemers komen qua niveau over het algemeen goed mee, maar in de beslissende fase van de game zie je dat zij het afgelopen seizoen 3e klasse speelden en de Kampenaren 1e klasse. Team 5 zag overigens Harderwijk 1 een puntje dichterbij komen na diens 1 - 9 zege bij nummer laatst Futura 1.

 

Scores:

Hans 3, Jackie 2, Simon 2 en dubbel 1

 

As. vrijdag ontvangt team 5 De Spinners 1 uit Emst.

 

 

2e klasse: Smash ’70 3 - Kampenion 6

Halverwege het seizoen was team 6 koploper en stond het 4 punten voor op Smash ’70 3. In de openingswedstrijd verloor het de onderlinge ontmoeting, maar in de vier wedstrijden erna behaalde het 6 punten meer dan de concurrent. Afgelopen dinsdag ontmoetten beide teams elkaar voor de tweede maal. Voor team 6 was het zaak om niet al teveel schade op te lopen.

 

Omdat aanvoerder Jan Ringenier volgens eigen informatie nog nooit een partij tegen de spelers van Smash ’70 3 had gewonnen, plaatste hij zichzelf op de reservebank. Jelmer van der Veen was niet beschikbaar, maar Guido Wessels gelukkig wel. Danny Bruins en Gerard Palland waren dat ook en completeerden het team. Jan ging mee als supporter / voor de morele support. Harry Sellies, Joop van Weeghel en Martin de Roos waren de tegenstanders.

 

Het is vooraf altijd lastig om de opstelling te bepalen tegen een team met materiaalspelers. Is het voor Pietje gunstiger als hij eerst tegen de speler met ’normaal’ materiaal speelt, of kan hij beter eerst tegen die met anti topspin spelen, of tegen die met halflange noppen? Natuurlijk, je moet tegen alle drie spelen, maar soms kan het wel wat uitmaken. Na uitvoerig teamoverleg - waarvan de notulen later volgen - werd ervoor gekozen om Guido tegen Harry te laten beginnen, Gerard tegen Joop en Danny tegen Martin. De kans dat team 6 na het dubbel op een 1 - 3 voorsprong zou staan, was zo het grootst volgens de betrokkenen.

 

Welnu, zoals al werd ‘gevreesd’ had Guido onvoldoende antwoord op het materiaal en spel van Harry. Af en toe leek Guido de juiste tactiek te hebben gevonden, maar even zo vaak was hij het (anti) spoor weer bijster. Harry won vrij eenvoudig. Een ‘ingecalculeerde nederlaag’.

Gerard nam het daarna op tegen Joop. Tot nu toe won Gerard het vaakst, maar in de laatste onderlinge partij toonde Joop zich het sterkst. In de eerste drie games was er nauwelijks krachtsverschil. Maar omdat Gerard net wat teveel fouten maakte, stond Joop op een 2 - 1 voorsprong. Gerard pakte de 4e game vrij ruim waardoor een 5e de beslissing moest brengen. De gewonnen 4e game gaf Gerard net wat meer (benodigd) zelfvertrouwen; mede daardoor won hij ook de 5e game.

Danny toonde zich de laatste partijen de betere van Martin en dat was vanavond niet anders. Sterker nog, met sterk en slim spel gaf hij Martin geen kans om zijn favoriete spelletje - enkele ballen met de backhand schuiven en dan met de forehand komen - te spelen. Danny won dan ook heel eenvoudig.

Het dubbel is altijd een heel belangrijk punt en nog eens extra belangrijk in de onderlinge wedstrijd tegen de directe concurrent. Danny en Gerard namen het op tegen Harry en Martin. De Kampenaren scoorden de meeste winners, maar ook het foutenpercentage lag vrij hoog. Uiteindelijk wisten Danny en Gerard de partij er op het tandvlees uit te slepen: 12 - 14, 11 - 5, 9 - 11 en 14 - 16; inderdaad, Harry en Martin behaalden dus evenveel punten. Maar team 6 stond op een keurige - en gehoopte - 1 - 3 voorsprong.

 

Na het dubbel moest Guido aantreden tegen Joop. Guido heeft wel eens van Joop gewonnen, maar hij had toen beduidend meer ritme dan nu. Guido had nogal wat moeite met de service van Joop. Het maakt namelijk nogal wat uit of Joop met de rode of zwarte kant serveert. Toen Guido daar beter het erg in kreeg, liep het beter. Toch had Guido in de 4e game een wegzakker ter grootte van een meteorietinslag. Maar gelukkig zit hij daar nooit zo lang mee. In de beslissende game ging het weer beter en was hij met 9 - 11 de gelukkigste van de twee.

Danny ontmoette toen kopman Harry. In de 1e game lukte bij Danny vrijwel alles. Mede door de nodige geluksballen won hij die game ruim. Maar Danny werd daarna wat overmoedig, wilde teveel en liep zichzelf voorbij. En dat is lastig spelen. Hij kwam in de 2e game nog wel knap terug, maar verloor die met 11 - 9. Helaas wist Danny dit niet meer om te buigen. Harry ging steeds gemakkelijker spelen en won de 3e en 4e game vrij eenvoudig. Soms kun je de 1e game beter nipt winnen, dan ruim. De kans dat je het contact met de vloer verliest, is dan wat kleiner.

Gerard speelde daarna tegen Martin twee games ‘werelds’. Met heel veel druk gaf hij Martin geen enkele kans. Helaas stokte het daarna wat. Martin probeerde zich onder de druk uit te worstelen, maar dat lukte eerst (nog) mondjesmaat. Gerard kon het spel niet meer dicteren en zag Martin de game uiteindelijk met 12 - 10 winnen. Ook de 4e game ging gelijk op en ging - net als de 3e - met nipt verschil naar Martin. In de beslissende game probeerde Gerard wat te forceren, maar dat liep niet goed af. Zo stond het ‘ineens’ weer 3 - 4.

 

In de achtste partij nam Danny het op tegen Joop waartegen hij het altijd moeilijk heeft. Danny begon sterk, nam een ruime voorsprong waarna Joop weer knap terugkwam. Uiteindelijk won hij de game - niet zonder geluk - in de verlenging. En die trend - moeizaam winnen en niet zonder geluk - zette zich door in de 2e en 3e game. Ook die beide games won Danny in de verlenging. Hij bezorgde zijn team daarmee het belangrijke vijfde punt.

Guido was daarna volmaakt kansloos tegen de steeds beter spelende Martin. Waar een Guido met ritme een dergelijke tegenstander met een goed blok en dito counter prima partij kan bieden, daar was dat dinsdagavond niet het geval. Martin won eenvoudig in drieën. Maar goed, Guido bewees deze avond zijn waarde door tegen Joop een heel belangrijk puntje mee te pakken.

In de laatste partij van de avond was het aan Gerard en Harry om te bepalen of de wedstrijd in een puntendeling of een nipte zege voor team 6 zou eindigen. Wil je op dit niveau een kans maken tegen Harry, dan moet je niet alleen heel actief spelen; je moet ook zo scherp zijn als een mes. En niet één, nee drie, vier of vijf games lang. Dat is vaak teveel gevraagd. Breng je namelijk de bal iets te hoog terug, dan komt Harry met zijn forehand. Gerard speelde zeker niet slecht, maar moest in vier games zijn meerdere erkennen in Harry.

 

Zo eindigde de wedstrijd dus in een 5 - 5 gelijkspel. Natuurlijk hoop je op iets meer na een 1 - 4 voorsprong halverwege, maar de uitslag is wel terecht. Drie partijen gingen over de volle vijf games en twee daarvan gingen naar team 6. Bovendien is een puntendeling voor team 6 tegen deze tegenstander in eigen huis een goed resultaat. Meestal eindigden die wedstrijden in een nederlaag. En last but not least houdt team 6 met dit resultaat de voorsprong van 4 punten in stand. Aanvoerder Jan had er in ieder geval geen spijt van dat Guido in zijn plaats speelde. De kans dat hij een partij zou hebben gewonnen, is net zo groot als wanneer iemand twee maanden achtereen de Staatsloterij wint.

Opvallend is het dat Smash ’70 3 en Kampenion 6 in de resterende vier wedstrijden dezelfde tegenstanders uit en thuis treffen, maar uiteraard in een andere volgorde.

 

Scores:

Danny 2, Gerard 1, Guido 1 en dubbel 1

 

Komende vrijdag ontvangt team 6 Dronten ’74 2.

 

 

3e klasse: Heino 4 - Kampenion 7

Team 7 heeft het dit seizoen niet. Die conclusie kun je halverwege het seizoen trekken. Maar misschien nemen de krasse senioren revanche in de tweede competitiehelft, te beginnen met de uitwedstrijd bij Heino 4. Thuis werd nipt verloren: 4 - 6.

 

Theo Hogenhorst, Arie Hup en Harm Bosman moesten zien af te rekenen met Erik Kieftenbelt, Ronald Kieftenbelt en Arjan Horstman.

 

Om maar direct met de deur in de sporthal te vallen: die revanche kwam er niet. Sterker nog, team 7 werd ‘afgeserveerd’. Na het dubbel stond het op een 3 - 1 achterstand. Theo versloeg in de openingspartij Erik overtuigend in drie games, maar Arie was kansloos tegen diens broer - ik heb het dan over Erik - Ronald. Ronald won driemaal met ruime cijfers. Harm wist daarna tegen Arjan een 1 - 2 voorsprong in games niet te verzilveren. Arjan kwam knap terug en was in de beslissende 5e game met 11 - 9 de gelukkigste van de twee, wat tafeltennis betreft. Over de rest kan ik niet oordelen.

In het dubbel balden Arie en Theo twee games prima mee met Arjan en Ronald, maar daarna namen de gastheren afstand om de partij in vier games naar zich toe te trekken.

 

Na het dubbel ging het niet bepaald beter voor team 7. Integendeel. De eerste drie partijen na het dubbel gingen naar Heino 4. Theo moest - net als in Kampen - zijn meerdere erkennen in Ronald die in vier games won. Harm moest er tegen Erik even inkomen en dat kostte hem de 1e game. Daarna ging het wel beter, maar het was Erik die de 2e en 3e game met nipt verschil naar zich toetrok. Arie nam tegen Arjan na een 1 - 0 achterstand een 1 - 2 voorsprong, maar die kreeg toen van zijn teamgenoten te verstaan dat hij vooral niet teveel moest doen. Dat wierp vruchten af, want Arjan won de 4e en 5e game met 11 - 8.

 

Van de laatste drie partijen wist team 7 er slechts één te winnen. Eerst verloor Harm ook zijn derde partij; tegenstander Ronald was in drie games te sterk. Theo speelde daarna een vreemde partij tegen Arjan. Drie games waren (vrij) spannend, maar de 3e en de 4e ‘gingen nergens over’; eerst won Theo de 3e game met 0 - 11 (!), waarna Arjan met 11 - 3 counterde. Maar goed, Theo won de belangrijkste game: de 5e. In de laatste partij van de avond had Arie weinig kans tegen Erik. Arie won nog wel een game, maar kwam over het geheel genomen tekort.

 

Zo leed team 7 een veelzeggende 8 - 2 nederlaag in Heino. Er had misschien een puntje meer ingezeten, maar op de zege valt weinig af te dingen. Eigenlijk wist alleen Theo de gastheren goed partij te bieden. Arie en Harm kwamen tekort. Wat mogen de heren van team 7 blij zijn dat het met DSC 2 een team in de poule heeft dat duidelijk tekort komt.

 

Scores:

Theo 2; Arie 0 en Harm 0

 

Komende dinsdag ontvangt team 7 Olst 3 dat 2 punten meer heeft verzameld. 

 

 

3e klasse: Kampenion 8 - Swift ’64 1

Team 8 verloor vorige week de topper bij Smash-In 1 in Ens nipt met 6 - 4. De Kampenaren boden prima tegenstand. Zo sterk zelfs dat de laatste wedstrijden op twee tafels moesten worden gespeeld, wilden de spelers de wedstrijd niet met een helm met verlichting moeten afmaken. Vrijdagavond ontving team 8 Swift ’64 1 waarvan het in de eerste wedstrijd heel knap met 2 - 8 wist te winnen.

 

Opnieuw speelde het in de jongste samenstelling met Roelard Bos, Arnold Hubach en Jomar Schilder. Swift ’64 1 had kopman Wout Jansen thuis gelaten; Jan de Vries, Joachim van ’t Hul en Frans van ’t Hul moesten het doen.

 

Na het dubbel stond team 8 op een 3 - 1 voorsprong. Roelard versloeg Jan in vier games nadat hij de 1e game nog aan Jan moest laten. Jomar is druk bezig om een tweede voorletter aan zijn naam toe te voegen: de V van Vijfpitter. Tegen Joachim was het direct al weer raak. De concentratie blijft een ‘aandachtspuntje’ voor Jomar. Hij speelt vaak wisselvallige games, maar staat er vaak als het moet. Waarom dan niet ….. ? Jomar won tegen Joachim de 5e game overtuigend. Arnold speelde het spelletje goed tegen Frans. Hij hield de bal op tafel en zocht meestal de juiste bal uit. Hij won dan ook overtuigend in drieën.

In het dubbel waren Jomar en Roelard niet bijster op dreef tegen Jan en Joachim. Het foutenpercentege lag beduidend hoger dan het aantal winners en zo is de 0 - 3 nederlaag snel verklaard.

 

Na het dubbel haalden de Kampenaren de voet niet van het gaspedaal. Integendeel. Drie partijen - en negen games - later stond het 6 - 1. Jomar vertoonde ontwenningsverschijnselen: hij versloeg Jan in drie (!) games. Roelard speelt met weinig top- en backspin en wist daardoor (?) Frans eenvoudig te bedwingen. Hoe moeilijker je tegen Frans speelt, des te ‘beroerdere’ ballen je terugkrijgt. Arnold had het daarna niet gemakkelijk tegen Joachim, maar hij won wel in drie games, waarvan twee nipt.

 

Daar waar de partijen 5 t/m 7 heel snel gingen, daar duurden de partijen 8 t/m 10 heel lang. Eerst verviel Jomar tegen Frans weer in zijn oude ‘fout’. Hij had weer van die ‘wegzakkers’. Een gefocuste Jomar hoeft voor niemand bang zijn in de poule, maar een niet-gefocuste Jomar moet voor iedereen - of misschien wel voor zichzelf - oppassen. Je raadt het al, na vier games stond het 2 - 2. In de beslissende game was de focus er wel en sloeg Jomar V. Schilder tegenstander Frans - met alle respect - van tafel: 11 - 1. Jomar, kunnen we afspreken dat je in het vervolg iedere game ingaat alsof het de 5e game is? Dank je wel! Arnold speelde ook al een spannende partij tegen Jan. Arnold kwam met 1 - 2 achter, maar won de 4e game overtuigend. De beslissende game was spannend en uiteindelijk bleek Arnold na 12 - 10 de gelukkigste. Ook de laatste partij - tussen Roelard en Joachim - was spannend. Via 0 - 1, 2 - 1 en 2 - 2 moest ook hier de 5e game de beslissing brengen. Ditmaal was Joachim de gelukkigste na 9 - 11.

 

Niettemin is een 8 - 2 zege van team 8 op Swift ’64 1 een keurig resultaat. Halverwege de avond leek het ruim uit te lopen op concurrent Smash-In 1 toen bekend werd dat het in de wedstrijd bij Emmeloord 3 - met o.a. Simone Lieftink - met 4 - 1 achter stond. Daarna stond Smash-In 1 echter geen punt meer af. Toch heeft team 8 de koppositie weer overgenomen en heeft het een voorsprong van één puntje.

 

Scores:

Arnold 3, Jomar 3 en Roelard 2

 

Komende vrijdag gaat team 8 op bezoek bij Heino 8.

 

 

4e klasse: Zwartsluis 3 - Kampenion 10

Team 10 schoot zichzelf vorige week in de voet toen het met 7 - 3 van directe concurrent Wham 2 verloor. Het zag de voorsprong van 5 punten vrijwel geheel in vlammen opgaan en het heeft die brand zelf aangestoken. Ik was benieuwd of het heilige vuur bij de spelers van het team deze week terug zou zijn. Maandagavond stond namelijk de lastige uitwedstrijd tegen Zwartsluis 3 op het programma.

 

Henny Boxman, Jeroen Heldoorn en Gerard Wessels troffen Kenneth van Dijk, Tjalling Wijnia en Christophe Meijer aan de andere kant van de tafel.

 

Na het dubbel stond team 10 op een 3 - 1 achterstand. Henny had ditmaal weinig in te brengen tegen Kenneth. Schopt Henny het meestal tot een vijfpitter, nu won Kenneth ‘in straight games’. Jeroen bracht zijn team weer langszij via een viergames zege op Tjalling die nog niet op het niveau is van voor zijn blessure. Gerard moest vervolgens zijn meerdere erkennen in Christophe die een eenvoudige zege boekte.

In het dubbel namen Gerard en Jeroen het op tegen Christophe en Kenneth. De vier maakten er een spannende partij van waarin een 5e game uiteraard niet mocht ontbreken. Helaas voor de Kampenaren toonden de gastheren zich daarin net wat beter.

 

Drie partijen later stond het 4 - 3. Henny kwam tegen Tjalling met 2 - 0 achter, maar dat had de nodige energie bij Tjalling gevergd. Henny won de 3e game ruim en sleepte de 4e game er met 9 - 11 uit. In de beslissende game wist Tjalling dit niet meer om te buigen; Henny won die game overtuigend met 6 - 11. Gerard wist daarna Kenneth twee games prima partij te bieden. Toen die echter beide nipt naar Kenneth gingen, was het pleit daarna snel beslecht. De 3e game ging met ruime cijfers naar Kenneth. Ter bescherming van Gerard wil ik hier niet vermelden dat het 11 - 1 werd. Jeroen en Christophe ontliepen elkaar vervolgens nauwelijks iets in de onderlinge partij. En natuurlijk moest er weer een 5e game aan te pas komen ‘om een winnaar aan te wijzen’. Die winnaar werd Jeroen na 8 - 11. 

 

Ook van de laatste drie partij won team 10 er twee. Eerst was Gerard in vier games te sterk voor Tjalling, waarna Henny in vier games zijn meerdere moest erkennen in Christophe. In de laatste partij van de avond leek Kenneth tegen Jeroen zijn team dan toch nog de winst te bezorgen. Hij nam een 2 - 0 voorsprong in games. Maar Jeroen wist de 3e game eruit te slepen (9 - 11) en daarna brak er iets bij Kenneth en dan heb ik het niet over diens batje. Jeroen kwam niet meer in de problemen en won de 4e en 5e game overtuigend.

 

Zo behaalde team 10 met een verdienstelijk gelijkspel een maximaal resultaat bij Zwartsluis 3. Maximaal, want het won drie van de vier vijfpitters. Jeroen won er daar twee van, won ook zijn derde wedstrijd ongeslagen en had dus een groot aandeel in de puntendeling. Team 10 deed daarmee goede zaken, want concurrent Wham 2 verloor met 9 - 1 bij koploper Smash ’70 9. Dat betekent dat team 10 nu weer 5 punten voorsprong heeft op de sympathieke gasten uit Nieuwleusen. Natuurlijk zegt dit nog niet alles, omdat beide teams andere tegenstanders hebben ontmoet. We blijven het volgen.

 

Scores:

Jeroen 3, Gerard 1 en Henny 1

 

Datzelfde Smash ’70 9 komt as. dinsdag naar Kampen.

 

 

4e klasse: Kampenion 11 - TT Zwolle 10

En dan last but not least team 11. Dat presteert goed in een poule waarin TT Zwolle 10 veel en veel te sterk is voor de andere teams die elkaar op hun beurt weer weinig ontlopen. Afgelopen vrijdag ontving team 11 die koploper.

 

Alice Ringenier, Anne van der Haar en Jantiene Knijnenberg moesten het opnemen tegen Eddy Huberts, Casper van der Most en Wendy Schrijver.

 

Van een wedstrijd was eigenlijk geen sprake. De spannendste partij was de eerste, tussen Alice en Eddy. Alice nam een 2 - 1 voorsprong, maar Eddy was bepaald niet tot het uiterste gegaan en won de 4e en 5e game alsnog met ruime cijfers. En daarmee heb ik eigenlijk alle wapenfeiten - één ‘klappertjespistool’ - van team 11 genoemd. Alle andere negen partijen gingen ‘in straight games’ naar TT Zwolle 10.

 

Natuurlijk is dat geen verwijt. TT Zwolle 10 is veel en veel te sterk voor de andere teams, ik gaf het hiervoor al aan. De Zwollenaren kunnen komende week al - in speelronde 7 (!) - de titel veilig stellen als zij tenminste 8 punten halen tegen nummer 2 Wijhe 3. Team 11 heeft de ontmoeting met de koploper ‘gelukkig’ weer achter de rug. Het heeft wat terrein moeten prijsgeven, maar dat is logisch. Het mag slechts hopen dat de aanstaand kampioen in de resterende wedstrijden zijn sportieve plicht vervuld. In dat geval moet team 11 (tenminste) één team achter zich kunnen houden.

 

Scores:

Alice 0, Anne 0 en Jantiene 0

 

Komende vrijdag gaat team 11 op bezoek bij Hoonhorst 3.

 

Een redelijke week dus voor de seniorenteams van Kampenion. Met nog vier wedstrijden te gaan, blijft team 3 het heel moeilijk houden. De drie 2e klasteams staan nog steeds bovenaan en als het een beetje tegen (team 3) en mee (team 5 en 6) zit, heeft Kampenion komend seizoen liefst vier 1e klasteams. Laten we hopen dat team 3 dat scenario nog weet af te wenden.

 

Komende week komen alle elf teams weer in actie. Het programma ziet er als volgt uit:

Dinsdag 1 november:

Kampenion 7 - Olst 3

Kampenion 10 - Smash ’70 9

Vrijdag 4 november:

De Brug 2 - Kampenion 2

Kampenion 3 - Blauw-Wit 3

De Brug 6 - Kampenion 4

Kampenion 5 - De Spinners 1

Kampenion 6 - Dronten ’74 2

Heino 8 - Kampenion 8

Kampenion 9 - NTC Leogang 3

Hoonhorst 3 - Kampenion 11

Zaterdag 5 november:

Appelscha 1 - Kampenion 1

 

Komend weekend hoop ik mij weer te melden!

 

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,

wedstrijdsecretaris