FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Alle elf seniorenteams mochten deze week aan de bak. De resultaten waren niet onverdeeld positief met 4 zeges, 1 puntendeling en 6 nederlagen. Na zeven speelrondes staat er nog steeds één team - team 3 - op een degradatieplaats. Vier teams zijn - al dan niet gedeeld - koploper. Dat is een prima tussenscore, maar naast team 3 zijn ook de teams 1, 2 en 10 nog niet verzkerd van klassebehoud. Ik neem de wedstrijden weer met je door.

 

3e divisie: Appelscha - Kampenion 1

Team 1 draait nog steeds goed mee in de landelijke 3e divisie. Het staat na zes wedstrijden op een keurige 3e plaats, maar de verschillen naar beneden zijn klein. Afgelopen zaterdag moest team 1 op bezoek bij koploper Appelscha 1. Dus was het zaak om een aantal punten mee te sprokkelen.

 

Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier namen het op tegen David Dijkhoff, Stellan Smid en Merijn Smid.

 

Na het dubbel stond team 1 op een 3 - 1 achterstand. Ivan versloeg in de openingspartij David die de laatste weken niet meer het niveau lijkt te hebben van de eerste vier speelrondes. In ieder geval qua resultaten. Ivan won in vier games. Gert-Jan balde daarna prima mee tegen tegen kopman Stellan, maar zoals mocht worden verwacht was Stellan in drie games te sterk. Ton was daarna tegen diens tweelingbroer Merijn niet in goede doen. Hij won nog wel de 1e game, maar daarna ging het per game minder. Merijn won in vier games.

 

In het dubbel troffen Gert-Jan en Ivan de tweelingbroers Merijn en Stellan. Die bleken een beter dubbel te vormen dan Stellan en (pa) Huub in de thuiswedstrijd. Gert-Jan en Ivan verloren ‘in straight games’.

 

Drie partijen later stond het 4 - 3. Ivan nam het op tegen Stellan in een partij die veel leek op die tussen Gert-Jan en Stellan. Net als Gert-Jan verloor Ivan twee games met nipt verschil, maar toch kreeg je nooit het idee dat …… Stellan won in drie games. Ton herstelde zich daarna tegen David van zijn - toch wel matige - partij tegen Merijn. Hoewel de verschillen niet heel groot waren, won Ton ‘in straight games’. Gert-Jan had het daarna ook al lastig tegen Merijn. Na vier games stond het 2 - 2 waarbij GJ twee games ruim won en twee games nipt verloor. In de beslissende game nam GJ opnieuw een ruime voorsprong. Een time-out gooide nog wel even wat zand in de motor van Gert-Jan, maar gelukkig sleepte hij de game er nog uit: 8 - 11.

 

Van de laatste drie partijen wist team 1 er nog één te winnen. Ton pakte tegen Stellan nog wel keurig een game mee, maar een herhaling van de wedstrijd in Kampen zat er niet in. Maar dat mocht ook niet worden verwacht. Stellen wist in de 3e en 4e game het verschil te maken. Ivan zorgde daarna voor het belangrijke 4e punt via een keurige 0 - 3 zege op Merijn. Ivan is eigenlijk niet in de problemen geweest, met uitzondering van een fase in de 2e game die met 11 - 13 naar Ivan ging. Gert-Jan moest vervolgens tegen David proberen er voor zijn team nog een knap gelijkspel uit te slepen. Dat zat er helaas niet in. Hij verloor de 1e game nipt en de 2e ruim. De 3e ging nog naar GJ, maar in de 4e game was David toch weer de betere.

 

Zo pakte team 1 vier belangrijke punten bij koploper Appelscha 1. En als ik het wedstrijdformulier zo bekijk, dan is dat ook een maximaal resultaat. De enige vijfpitter - die tussen Gert-Jan en Merijn - ging naar Kampenion. Het wachten was nu op de uitslagen uit de twee andere zalen. Ja en dan wordt je natuurlijk niet blij als je constateert dat GTTC 1 - dat vier spelers telt - met een invaller heeft gespeeld tegen HTC 2. De eigenlijke spelers van het team lieten weliswaar niet veel liggen (slechts 2 punten), maar een volledig GTTC had vrijwel zeker gewonnen in Hoofddorp. HTC 2 is namelijk één van de concurrenten van Kampenion 1 en omdat de verschillen klein zijn, is ieder punt belangrijk. Hilversum 3 versloeg nummer laatst Spaarne 1 met 6 - 4 en dus is er eigenlijk weinig veranderd in de poule. Dat worden nog heel spannende weken!

 

Scores:

Ivan 2, Gert-Jan 1 en Ton 1

 

Komende zaterdag speelt team 1 opnieuw een uitwedstrijd en wel bij Spaarne 1 in Haarlem.

 

 

Hoofdklasse: De Brug 2 - Kampenion 2

Team 2 staat er - ook na de nipte nederlaag tegen TT Zwolle 2 - nog steeds goed voor. Het moet weliswaar nog op bezoek bij de nummers 6 (De Brug 2) en 5 (Swift (D) 1), maar als het daar geen grote schade oploopt laat het degradatiespook zich niet zien in Kampen. Afgelopen vrijdagavond moest het op bezoek bij de Brug 2.

 

Jordy ten Have, Gertjan Wessels en Robin Lieftink troffen Bas Wrekenhorst, Jan Los en Eric Burgers.

 

In de openingspartij was Jordy kansloos tegen kopman Bas. Het gebeurt Jordy niet zo heel vaak in de Hoofdklasse dat hij volmaakt kansloos is - de laatste keer is toch al weer een week geleden (tegen Sterke(n) Paul) - maar vrijdagavond was het weer eens het geval. Bas won toch wel verrassend eenvoudig ‘in straight games’. Gertjan trof daarna Jan. Van beiden kun je zeggen dat zij een enigszins alternatief speltype hebben. Beide speltypes wijken overigens weer hemelsbreed van elkaar af. Waar Gertjan engelengeduld heeft, daar kun je het speltype van Jan - beslist niet vervelend bedoeld - het best vergelijken met een ADHD-er van wie het pilletje is uitgewerkt. Hoe dan ook, beiden wisten elkaar niet in vier games te verslaan en dus kwam er een 5e game. Daarin toonde Jan zich na 12 - 10 de gelukkigste van de twee, ondanks het uitgewerkte pilletje. Robin bracht zijn team daarna terug in de wedstrijd in zijn partij tegen Eric. Robin is qua speltype - daar is het woord al weer - niet de speler die zich snel verslaat op de noppen. Nee, Robin heeft bijna net zoveel geduld als Gertjan. ‘Komen we er vandaag niet, ach morgen heb ik ook niks te doen …’ Robin won in drieën.

In het dubbel speelden Gertjan en Jordy tegen Bas en Eric. Zij namen een 0 - 1 en 1 - 2 voorsprong, maar zagen de 4e game met ruime cijfers naar hun tegenstanders gaan. De 5e game was spannend, maar opnieuw viel die nipt in het voordeel van de Apeldoorners uit. Zo stond team 2 op een 3 - 1 achterstand.

 

Na het dubbel had Jordy wel prima het oog in het ‘alles of niets’ spelletje van Jan. Hoe harder de ballen op Jordy afkomen, hoe liever hij het heeft. Hij moest één game nipt aan Jan laten, maar won er drie met ruime cijfers. Robin kwam daarna tegen de sterke Bas knap van een 2 - 0 achterstand terug tot 2 - 2. Helaas voor hem herhaalde het scenario van de 2e en 4e partij zich. De winst ging met twee punten verschil naar de speler van De Brug. Gertjan heeft - net als Robin - niet het speltype om ‘blind’ aan te vallen. Ook niet tegen een materiaalspeler. Toch wist hij tegen Eric geen game mee te pakken, al scheelde het niets: 12 - 10, 14 - 12 en 12 - 10. Zo stond het 5 - 2 en was het oppassen geblazen.

 

Gelukkig wist team 2 van de laatste drie partijen er nog twee te winnen. Robin had ook al prima het oog in het spelletje van Jan. Maar het kan ook zijn dat er voor Jan teveel ballen terugkwamen. Hoe dan ook, Robin won vrij eenvoudig in drie games. Jordy moest daarna tegen Eric de 1e game aan de tegenstander laten, maar won de volgende drie en bracht de stand op 5 - 4. In de laatste partij van de avond wist Gertjan niet te stunten tegen kopman Bas. Hij snoepte een game met nipte cijfers, maar verloor er drie met ruime cijfers.

 

Team 2 verloor dus met 6 - 4 bij De Brug 2. Het houdt daarmee de schade beperkt; de voorsprong op de Apeldoorners bedraagt nog 4 punten. Swift (D) 1 staat daar nog weer een puntje achter. Het is voor team 2 wel zaak om alert te blijven.

 

Scores:

Jordy 2 en Robin 2; Gertjan 0

 

Komende zaterdag gaat team 2 op bezoek bij datzelfde Swift (D) 1. Opnieuw een belangrijke wedstrijd dus voor beide teams.

 

 

Promotieklasse: Kampenion 3 - Blauw-Wit 3

Team 3 is (tot nu toe) dus het enige seniorenteam dat op een degradatieplaats staat. De situatie is nog niet hopeloos, maar het wordt wel zaak om punten te gaan pakken. Liefst in de vorm van zeges. Afgelopen vrijdag kwam Blauw-Wit 3 op bezoek, een team dat normaal gesproken uit de gevarenzone weet te blijven.

 

Bas de Vries, Bertin Bos en Thomas Niemeijer namen het op tegen Linsey Preuter, Eric Beld en Ton Nitert.

 

Het begin was weinig hoopgevend. Bas wist niet door het taaie spel van Linsey heen te breken. De ‘muur Linsey’ doorbreken vraagt gecontroleerd aanvallend spel, maar je mag de ballen ook weer niet te hoog aangeven. Bas vond het antwoord niet en verloor in vier games. Bertin speelde een goede partij tegen de zeer ervaren Eric. Ook tegen Eric moet je gecontroleerd aanvallen en Bertin deed dat over het algemeen ook. Maar ….. Bertin is jong en het liefst wil hij ‘beuken’. En wat is het lastig om 3, 4, 5 games tegen je natuur in te spelen. Ook Bertin verloor na vier games. Daarna was het de beurt aan Thomas en Ton. Thomas is zo mogelijk nog druistiger. Aanvallen is zijn ding. Een balletje terugleggen? Dat is voor ‘mietjes’. Thomas heeft ook zoveel in huis: forehand en backhand opening; uit de 1e of 2e positie. Het maakt hem allemaal niet uit. Het is mooi om hem te zien spelen. Het materiaal van Ton en Thomas zelf waren zijn grootste tegenstanders. Hij won de 1e game met heel sterk spel. Kennelijk ging dat net iets te gemakkelijk, want daarna speelde hij - inderdaad - te druistig. Hij hielp Ton in het zadel door eerst de 2e en daarna ook de 3e game te verliezen. Gelukkig pakte hij het daarna weer goed op, won hij de 4e game ruim en sleepte hij de beslissende game er met 11 - 9 uit.

In het dubbel speelden Bertin en Thomas tegen het ervaren duo Linsey en Eric. De youngsters wisten positief te verrassen. Met prima aanvallend spel wist zij de gasten knap onder druk te zetten. Die wisten zich er niet onderuit te spelen en verloren in drie games waarvan de eerste twee met nipt verschil. Zo stond het dus weer gelijk.

 

Na het dubbel ondervond ook Bertin de kracht van Linsey. Hij won nog wel de 1e game, maar daarna vond Linsey de juiste tactiek en wist die ook nog eens prima uit te voeren. De volgende drie games gingen dan ook naar Linsey. Bas had hierna zijn handen meer dan vol aan Ton. Wat ik hiervoor schreef over gecontroleerd aanvallen, dat kan ik hier herhalen. Je moet als het ware met de handrem erop aanvallen. Het kostte Bas de nodige moeite om de handrem te vinden, maar gelukkig lukte dat net op tijd. Na 6 - 11, 11 - 9, 10 - 12 en 13 - 11 wist Bas de beslissende game met 11 - 8 naar zich toe te trekken. Thomas speelde vervolgens een puike partij tegen Eric. Bij vlagen was hij helemaal ‘los’. Als de aanval van Thomas loopt, is hij nauwelijks af te stoppen. Ook Eric stond af en toe met bewondering toe te kijken. Thomas moest de 3e game aan Eric laten, maar won keurig in vier games. Hij zette zijn team daarmee op een 4 - 3 voorsprong.

 

Helaas was de Kamper koek toen ook zo ongeveer op. Bertin was kansloos tegen Ton. Vanaf de kant lijkt het niet zo moeilijk, maar ik heb teveel spelers horen zeggen dat het tegendeel waar is. Bertin behoort sinds afgelopen vrijdag ook bij die spelers. Ton won eenvoudig in drieën. Thomas kon daarna tegen Linsey zijn prima spel geen dito vervolg geven. Linsey was hem te slim af en over toch onverwacht eenvoudig in drie games. Bas nam daarna tegen Eric een 2 - 0 voorsprong na twee nipt gewonnen games. De 3e game was vervolgens cruciaal. Na match- en gamepunten over en weer ging die uiteindelijk met 14 - 16 naar Eric. Daarna kantelde de partij in het voordeel van Eric die daarna ook de 4e en 5e game won.

 

Team 3 verloor de wedstrijd tegen Blauw-wit 3 dus met 4 - 6. Op die uitslag valt ook weinig af te dingen. Twee van de drie vijfpitters gingen naar team 3. Door die uitslag blijft team 3 in de gevarenzone, ook al verloor TT Zwolle 4 met maximale cijfers bij aanstaand kampioen Bosman/Wezep 1. Het lijkt met datzelfde TT Zwolle 4 en De Veluwe 2 te gaan uitmaken welk team met Smash ’70 2 degradeert. Overigens beginnen ook de Hattemers de laatste weken punten te pakken. De Zwollenaren en De Veluwe 2 hebben Bosman/Wezep 1 echter al tweemaal ontmoet.

 

Scores:

Thomas 2, Bas 1 en dubbel 1

 

Komende vrijdag ontvangt team 3 nummer laatst Smash ’70 2. 

 

 

2e klasse: De Brug 6 - Kampenion 4

Team 4 ligt prima op schema. Als het een beetje meezit, dan kan het in speelronde 8 de titel al veilig stellen. Maar dan mocht het vrijdagavond in Apeldoorn bij eerste achtervolger De Brug 6 niet teveel puntverlies oplopen.

 

Wim Tillema, Nick Kuipers en Dick Hoekman moesten het weer doen voor team 4. Peter ten Napel, Jochem Schmitz en ‘good old’ Andries van Bruggen. Andries is oud Kampenaar en heeft vroeger nog bij NON of NION gespeeld.

 

Team 4 kwam goed uit de startblokken. Al in de openingswedstrijd ontmoetten de beide kopmannen - Wim en Peter - elkaar. In een wisselvallige partij bleek Wim uiteindelijk in vijf games de sterkste. Wisselvallig, want Wim won twee games heel ruim en verloor er twee nipt. Gelukkig was Wim in de beslissende game weer bij de les. Nick boekte daarna een keurige driegames zege op de nummer 2 van het team: Jochem. Dick versloeg daarna Andries soeverein in drieën. In het dubbel verloren Dick en Nick in een vrij close partij in vier games van Jochem en Peter.

 

Na het dubbel moest Wim opnieuw vol aan de bak in zijn partij tegen Jochem. Hij kwam zelfs met 1 - 0 en 2 - 1 achter, maar wist daarna alsnog het verschil te maken. Concentratieverlies misschien? Dick moest daarna tegenstander Peter na drie games feliciteren. Nick had het daarna lastig met - het materiaal van - Andries. Nick won de 1e en 2e game, maar moest de 3e met ruime cijfers aan Andries laten. De 4e game was spannend maar viel - na enig aarzelen - nipt in het voordeel van Nick uit: 10 - 12. Zo stond het 2 - 5 en leek team 4 op weg naar opnieuw een ruime zege.

 

Maar zover kwam het niet. Dick wist tegen Jochem een 1 - 2 voorsprong niet te verzilveren. Jochem sleepte de 4e game er nipt uit en maakte in de beslissende game het verschil. Wim bleef ook deze avond ongeslagen, want na de 1e game tegen Andries te hebben verloren, won hij drie games op rij en bezorgde hij zijn team in ieder geval de zege. In de laatste partij van de avond maakten Nick en Peter er een mooie wedstrijd van. Via 0 - 1, 2 - 1 en 2 - 2 moest een 5e game de beslissing brengen. Daarin toonde zich Peter net wat sterker: 11 - 8.

 

Niettemin hield team 4 eerste achtervolger De Brug 6 op afstand. Het wist de voorsprong zelfs nog iets uit te breiden. Met nog drie wedstrijden te gaan, bedraagt die voorsprong 18 punten. Het is dus nog steeds mogelijk dat het de titel in speelronde 8 veilig stelt.

 

Scores:

Wim 3, Nick 2 en Dick 1

 

Op vrijdag 11 november gaat team 4 op bezoek bij Emmeloord 2.

 

 

2e klasse: Kampenion 5 - De Spinners 1

Drie punten bedraagt de voorsprong van team 5 na zes wedstrijden op concurrent Harderwijk 1. Het presteert bijna net zo goed als team 4, maar het heeft in tegenstelling tot team 4 wel te maken met een concurrent. Afgelopen vrijdag kwam De Spinners 1 uit Emst op bezoek, terwijl de Harderwijkers Smash ’70 6 ontvingen.

 

Hans de Vries, Simon van der Woude en Jackie van der Meulen moesten zien af te rekenen met Piet Daems sr., Peter Leurink en Wilfred Hanekamp. De vereniging De Spinners beschikt in de persoon van Piet Daems sr. over een ‘eigen Arie Hup’; dhr. Daems is namelijk net als ‘onze Arie’ al 81 jaren jong. Maar die geef je hem niet als je hem achter de tafel bezig ziet. Respect met een hoofdletter en vetgedrukt.

 

Hans mocht het als eerste opnemen tegen Daems. Hans deed geen gekke dingen, hield de bal meestal op tafel en liet Daems de fouten maken waar Daems - met anti topspin spelend - juist ‘hoopt’ op de fouten van de tegenstander. Hans won in drie games. Simon en Peter speelden daarna een mooie partij tegen elkaar waarin het krachtsverschil te verwaarlozen was. Wat te zeggen van de gamestanden 10 - 12, 11 - 7, 11 - 9 en 9 - 11. De 5e game werd als het ware de apotheose. Na matchpunten over en weer was Simon uiteindelijk na 15 - 13 de gelukkigste van de twee. Jackie trof daarna Wilfred, net als Daems (en broer Johan) met anti topspin spelend. Jackie speelde geconcentreerd en wist Wilfred in vier games aan de zegekar te binden.

In het dubbel namen Hans en Simon het op tegen Peter en Wilfred. In een close partij wisten de vier mooie dingen in elkaar naar boven te brengen. De gasten pakten na twee nipt verloren game nog wel de 3e game, maar zagen Hans en Simon in de 4e game het verschil maken. Goed om te zien dat Hans en Simon - ondanks dat zij nog niet vaak met elkaar hebben gespeeld - een sterk duo vormen. Zij bepaalden de tussenstand op 4 - 0.

 

Drie partijen later stond het 7 - 0. Simon speelde een puike partij tegen Daems. Hij gaf de krasse senior in de 1e en 2e game geen kans en sleepte de 3e game er nipt uit. Hans hoefde daarna in zijn partij tegen Wilfred opnieuw geen game af te staan. Hans verslaat zich niet zo snel tegen materiaalspelers waardoor die meestal als eerste dingen gaan doen die zij juist moeten zien te vermijden. Jackie en Peter hadden tegen elkaar meer games nodig voordat de winnaar bekend werd. Na 1 - 0 en 2 - 1 ging de 4e game met ruime cijfers naar Peter. In de beslissende game stond Jackie er echter weer. Hij won die met 11 - 8.

 

Van de laatste drie partijen wist team 5 er nog twee te winnen. Eerst had Simon het lastig tegen Wilfred. Ik heb het hier al eerder aangegeven: Simon heeft een prima backhand, beschikt over een mooie backhand opening, maar de backhand tik is wat minder. Dat kostte hem vanavond tegen Wilfred opnieuw de kop. Wilfred won in vier games. Jackie nam daarna tegen Daems overtuigend een 2 - 0 voorsprong, maar daarna stokte het. Daems won de 3e game ruim en sleepte de 4e game er nipt uit. In de beslissende game was Jackie weer bij de les en maakte hij alsnog het verschil. De laatste partij van de avond ging tussen Hans en Peter. Hans maakte het zichzelf onnodig moeilijk door te vaak contra lang naar de forehand van Peter te serveren. Die wist daar wel raad mee en pakte het vroege Sinterklaaskado verbaasd - maar dankbaar - uit. Waarom niet ook met backspin en / of kort geserveerd? Of de backhand van Peter opgezocht? Natuurlijk, de beste stuurlui staan aan wal maar gelukkig ook de coaches. Bij een 1 - 2 achterstand in games kreeg Hans ingepeperd hoe hij moest serveren. De 4e game ging nog niet van een leien dakje, maar Hans sleepte die er met 11 - 9 uit. In de beslissende game zagen we ‘een andere Hans’. Hij speelde actiever en agressiever en was nu degene die de tegenstander onder druk zette. Peter bezweek onder die druk en verloor met 11 - 7 zijn derde vijfpitter van de avond.

 

Ik kan niet anders zeggen dan dat team 5 met 9 - 1 een maximaal resultaat behaalde. Het won alle vier vijfpitters en op die ene verliespartij - Simon tegen Wilfred - valt niets af te dingen. Eigenlijk heeft team 5 dit seizoen nog maar heel weinig laten liggen. Dat is knap!

 

Scores:

Hans 3, Jackie 3, Simon 2 en dubbel 1

 

Concurrent Harderwijk 1 versloeg - zonder Philip Bouw en Edwin van der Leij spelend - knap Smash ’70 6 met 7 - 3. Maar dat betekent wel dat team 5 de voorsprong vrijdagavond heeft weten te vergroten tot 5 punten.

 

Komende vrijdag ontvangt team 5 GTC 1 uit Genemuiden, terwijl Harderwijk 1 as. woensdag al op bezoek gaat bij ….. De Spinners 1.

 

 

2e klasse: Kampenion 6 - Dronten ’74 2

Ook team 6 is al weken koploper in de poule van de 2e klasse. Hier luistert de concurrent naar de naam Smash ’70 3. Afgelopen vrijdag ontving team 6 Dronten ’74 2, terwijl de Hattemers op bezoek ging bij TT Zwolle 7.

 

Namens team 6 kwamen Danny Bruins, Gerard Palland en Jelmer van der Veen in actie. Ron Dorst, Peter Mourits en Rick Holwerda waren de tegenstanders.

 

Na het dubbel stond het 2 - 2. Danny had het lastig tegen de ‘alles of niets’ spelende Ron. Bij een 2 - 1 voorsprong voor Danny leek Ron in de 4e game op winst af te stevenen. Misschien was hij in gedachten al bezig met de 5e game. Maar hoe dan ook, Danny wist een achterstand van 6 punten weg te poetsen en sleepte de game alsnog met 12 - 10 naar zich toe. Gerard was daarna kansloos tegen Peter en ondervond dat de ene (onderlinge) wedstrijd de andere niet is. In Dronten sloeg Gerard Peter kaal en ditmaal won Peter opvallend eenvoudig in drieën. Jelmer had daarna tegen Rick één game nodig om zowel in zijn ritme te komen als de juiste tactiek te vinden. Na de 1e (verloren) game won hij keurig drie games op rij.

In het dubbel kwamen Danny en Gerard tegen Rick en Ron nog wel knap van een 0 - 2 achterstand terug, maar zij moesten toezien dat de gasten in de beslissende game alsnog het verschil wisten te maken. Opvallende rol in het dubbel was weggelegd voor Rick die aanvallend prima doorkwam.

 

Drie partijen later stond het 5 - 2. Gerard had het ook niet eenvoudig tegen Ron, maar die maakte teveel fouten tegen de met veel backspin en topspin spelende Gerard. Gerard won na vier games. Danny speelde daarna een puike partij tegen Rick. Met actief en drukvol spel gaf hij Rick eigenlijk geen kans en hij won dan ook ‘in straight games’. Ook Jelmer speelde daarna een prima partij en wel tegen Peter. Jelmer koos tegen de linkshandige en met korte noppende spelende Peter voor de juiste tactiek en wist die ook prima uit te voeren. Jelmer won ook in drie games.

 

Van de laatste drie partijen won team 6 er nog twee. Eerst pakte Gerard tegen Rick een 2 - 0 voorsprong na twee nipt gewonnen games. Rick gaf zich echter niet gewonnen en kwam knap terug tot 2 - 2. In de beslissende game was Rick net wat sterker: 8 - 11. Jelmer moest daarna - net als in zijn eerste partij tegen Rick - even zoeken tegen Ron. Toen hij het echter had gevonden, kwam hij nauwelijks nog in de problemen en won hij de 2e, 3e en 4e game (vrij) overtuigend. Danny had het in de laatste partij tegen Peter lastig. Hij won de 1e game met klein verschil, maar zag de 2e met ruime cijfers naar Peter gaan. De 3e en 4e game waren close, maar in beide gevallen was Danny na 11 - 9 de gelukkigste. 

 

Team 6 boekte dus een keurige 7 - 3 zege op het bepaald niet zwakke Dronten ’74 2. Er had misschien nog een puntje meer in gezeten, want de beide vijfpitters gingen naar Dronten. Toch valt op de 3 punten van de bezoekers weinig af te dingen. Concurrent Smash ’70 3 behaalde een overtuigende 2 - 8 zege op TT Zwolle 7 waardoor het een puntje inliep op team 6. Het verschil is nog 3 punten en het onderlinge resultaat is in het voordeel van Smash ’70 3.

 

Scores:

Danny 3, Jelmer 3 en Gerard 1

 

Komende vrijdag speelt team 6 opnieuw een thuiswedstrijd. Dan komt DTV ’84 3 op bezoek.

 

 

3e klasse: Kampenion 7 - Olst 3

Ik heb het hier al vaker aangegeven, team 7 is bezig aan een matig seizoen. Waar het vorig seizoen t/m de laatste speelronde meedeed om de titel, daar staat het nu voorlaatste. Het moet uit een ander - maar welk? - vaatje tappen om nog van die voorlaatste plaats af te komen. Afgelopen dinsdag kreeg het daarvoor de eerste kans toen Olst 3 op bezoek kwam.

 

Omdat Harm Bosman niet helemaal fit was, speelde Gerard Regterschot (team 9) in zijn plaats. Hij maakte daarmee zijn competitiedebuut. Arie Hup en Theo Hogenhorst waren de andere spelers. Zij namen het op tegen R. Korderijnk, Thijme Antonides en Arnold Bes.

 

Na het dubbel stond team 7 op een 1 - 3 achterstand, waar het eigenlijk 2 - 2 had moeten staan. Arie versloeg in de openingspartij tegenstander Korderijnk overtuigend in drie games. Korderijnk had geen vat op het materiaal van Arie. Gerard moest daarna even wennen aan het spelen van een competitiewedstrijd. Hij speelde niet slecht, maar had moeite met de serviceontvangst tegen Thijme. Gerard moest Thijme na vier games feliciteren. Theo nam daarna tegen Arnold gedecideerd een 2 - 0 voorsprong, maar daarna stokte het. Arnold ging dwingender spelen en daar had Theo het moeilijk mee. De 3e en 4e game gingen ruim naar Arnold. In de beslissende game stond Theo er weer en hij nam een ruime voorsprong. Bij 10 - 6 had hij wedstrijdpunten, maar die waren aan hem niet besteed. ‘Dat ene puntje komt wel’, maar dat puntje kwam er niet. Arnold kwam knap terug tot 10 - 10 en won alsnog met 10 - 12.

In het dubbel balden Arie en Theo twee games aardig mee met Arnold en Thijme, maar beide gingen nipt naar de bezoekers. In de 3e game was het verschil veel groter, opnieuw in het voordeel van de gasten.

 

Drie partijen later stond het 2 - 5. Gerard was twee games gelijkaardig aan Korderijnk, maar toch stond het 0 - 2. In de 3e game kon Gerard zijn tegenstander minder goed volgen. Pas na de wedstrijd ging het volgen hem gemakkelijker af: richting de bar. Arie pakte daarna tegen Arnold nog wel de 1e game, maar daarna kreeg zijn tegenstander het spelletje door en won Arnold drie games op rij. Theo moest daarna de 1e game aan Thijme laten, maar ging er daarna op en erover en won drie games op rij.

 

Ook van de laatste drie partijen won team 7 er nog één. Eerst was Gerard kansloos tegen de sterke Arnold. Ook nu had hij moeite met de serviceontvangst. Door het batje meer bij het lichaam te houden, heb je meer grip en kun je meer sturen. Maar ach, waar heb ik het over? Gerard speelde zijn eerste competitiewedstrijd en ook nog eens een klasse hoger! Theo rekende daarna vlot af met Korderijnk die in totaal nog geen 10 punten bijeen sloeg. In de laatste partij van de avond moest Arie zijn meerdere erkennen in Thijme die ook al in drie games won.

 

Zo leed team 7 opnieuw een nederlaag: 3 - 7 tegen Olst 3. Het ene seizoen is het andere niet. Gelukkig heeft het matige seizoen vrijwel geen negatieve consequenties voor team 7. DSC 2 behaalt namelijk nog veel minder punten.

 

Scores:

Theo 2 en Arie 1; Gerard 0

 

Komende dinsdag gaat team 7 in Diepenveen op bezoek bij datzelfde DSC 2.

 

 

3e klasse: Heino 5 - Kampenion 8

Team 8 en Smash-In 1 zijn de voornaamste titelkandidaten in de 3e klasse D die af en toe ‘haasje-over’ spelen. Sinds vorige week staat team 8 weer aan kop. Deze week zou het een tikkie kunnen uitdelen; zelf ging het namelijk op bezoek bij nummer laatst Heino 5, terwijl Smash-In 1 (nummer drie) TT Zwolle 9 ontving.

 

Roelard Bos, Hans van de Berg en Jomar Schilder moesten de punten zien te pakken tegen Francis van der Kamp, Natascha Godeschalk en Ep van Faassen.

 

Na het dubbel stond team 8 op een 3 - 1 achterstand. In de openingspartij versloeg Roelard heel keurig de geroutineerde Francis. In de eerste drie games was er nauwelijks krachtsverschil, maar Roelard stond wel met 1 - 2 voor. In de 4e game wist Roelard echter het verschil te maken. Hans verloor daarna in vier games van Natascha die de 4e game - bij een 2 - 1 voorsprong in games - nipt naar zich toe wist te trekken. Jomar had daarna teveel tijd nodig om de service en het spel van Ep te pareren. Hij kwam er wel steeds beter in, maar wist net geen game te winnen.

Het dubbel werd een thriller. Jomar en Roelard namen het daarin op tegen Natascha en Francis. Na 11 - 8, 7 - 11, 12 - 14 en 11 - 6 moest een 5e game de beslissing brengen. Ver in de verlenging - een ieder had zich al verzoend met het feit dat strike-outs de beslissing moesten brengen - viel pas de beslissing. Natascha en Francis wonnen uiteindelijk met 19 - 17 (!). Tafeltennis kent in individuele partijen nu eenmaal geen gelijkspel.

 

Drie partijen later was team 8 ietsje dichterbij gekomen. Roelard en Natascha speelden een wisselvallige partij tegen elkaar waarin de games beurtelings met grote cijfers werden gewonnen. Na vier games liet Roelard zich als winnaar feliciteren. Jomar liep daarna tegen Francis tegen zijn tweede nederlaag van de avond op. Francis won de 1e en 2e game en dat speelt wel zo prettig. Jomar won nog wel de 3e game, maar moest de 4e toch weer aan Francis laten. Hans zorgde daarna tegen Ep voor het derde Kamper punt. Twee games won Hans nipt en één game heel ruim. 

 

Ook van de laatste drie partijen wist team 8 er twee te winnen. Eerst slaagde Jomar er tegen Natascha op het nippertje in om toch nog een partij mee te pakken. In de beslissende 5e game wist hij toch een gaatje te slaan. Roelard had - beter dan Jomar - het oog in de service en het spel van Ep. Trouwens, de service van Roelard mag er ook zijn. Hoewel het zeker niet eenvoudig ging, won Roelard na drie vrij close games. Zo bleef Roelard heel knap ongeslagen. In de laatste partij van de avond moest Hans in de ontmoeting tussen twee routiniers de winst aan Francis laten. De verschillen waren niet groot, maar Francis toonde zich in vier games net wat sterker.

 

Zo kwam team 8 in Heino dus niet verder dan een puntendeling. Dat is natuurlijk een tegenvaller. Waar je er op hoopt tegen de nummer laatst een paar punten te kunnen uitlopen op Smash-In 1, daar moeten we constateren dat de concurrent weer langszij is gekomen. Ter verdediging van team 8 moet worden ‘gezegd’ dat Heino 5 in de sterkste opstelling speelde.

 

Scores:

Roelard 3, Hans 1 en Jomar 1

 

Komende vrijdag speelt team 8 weer uit. Het gaat dan op bezoek bij TT Zwolle 8.

 

 

4e klasse: Kampenion 9 - NTC Leogang 3

Team 9 ontving afgelopen vrijdagavond koploper NTC Leogang 3. Dat team staat een (Oude)straatlengte voor op de andere vier teams in de poule en het is een kwestie van tijd voordat het de champagnefles kan ontkurken. Alhoewel champagne, het team telt ook enkele jonge spelers. Nou goed, limonadegazeuse dan maar.

 

Bert Beks, invaller Marco Ilbrink (team 10) en Martijn Haanappel moesten zien tegen Jan Hendrik van Essen, Denisa Leusink en Henk Drost een paar puntjes mee te sprokkelen.

 

Na het dubbel stond het 1 - 3. Bert kwam in de openingspartij tegen kopman Jan Hendrik knap van een 0 - 2 achterstand terug, maar kwam in de beslissende game een neuslengte - de Beksjes hebben niet vooraan gestaan bij het neuzen uitdelen - tekort. Marco maakte het Denisa in de 1e game heel lastig. Maar toen die met 11 - 13 naar Denisa ging, was het pleit daarna snel beslecht. Martijn verloor daarna in een wisselvallige partij in vier games van Henk.

In het dubbel traden Bert en Martijn aan tegen Jan Hendrik en Henk. De vier beukten er lustig op los en kregen als beloning van het strijdlustige gebeuk een 5e game aangeboden door firma B. Eukenmaar. In de beslissende game waren Bert en Martijn net ietsje sterker (11 - 8) en plaatsten zij hun team op het wedstrijdformulier.

 

Drie partijen later stond het echter 1 - 6. Marco snoepte kopman Jan Hendrik een game af, maar verder liet JH het niet komen. Bert kwam daarna tegen Henk opnieuw met 0 - 2 achter. Hij won nog wel de 3e game, maar moest toezien hoe Henk in de 4e het verschil maakte. Martijn kwam tegen Denisa ook al met 0 - 2 achter, maar hij kwam knap terug tot 2 - 2. Helaas wist hij die goede lijn niet door te trekken, want Denisa won de beslissende met 7 - 11.

 

In de achtste partij was Marco kansloos tegen Henk die dan ook eenvoudig in drieën won. Martijn pakte hierna keurig de 1e game van Jan Hendrik, maar daar staat helaas geen beloning op. Op wie de laatste wint wel en dat was Jan Hendrik die drie games op rij won. In de laatste partij van de avond maakten Bert en Denisa er een mooie wedstrijd van. Het was opvallend om te zien dat de schuifrally’s vrijwel allemaal in het voordeel van Denisa en de open rally’s vaak in het voordeel van Bert uitvielen. Bert kreeg dan ook de tip om niet met backspin te serveren, maar met zijspin of contra. Dat wierp op een gegeven moment zijn vruchten af. Bert kwam knap van een 1 - 2 achterstand terug en won de 4e en 5e game.

 

Team 9 snoepte dus twee puntjes mee; de gasten waren met 2 - 8 te sterk. De Nunspeters kunnen volgende week - thuis tegen nummer 2 Heino 8 - de titel al veilig stellen. Team 9 wipt volgende week naar alle waarschijnlijkheid weer over Heino 9 heen op ruime afstand van de NTC Leogang 3.

 

Scores:

Bert 1 en dubbel 1; Marco 0 en Martijn 0

 

Team 9 ontvangt komende vrijdag Staphorst 2.

 

 

4e klasse: Kampenion 10 - Smash ’70 9

Team 10 moet op zijn tellen passen. En niet één wedstrijd, maar iedere wedstrijd weer. Dan alleen kan het voorkomen dat een ruim lijkende voorsprong op concurrent Wham 2 opnieuw verdampt. Deze week ontmoette het een zware tegenstander, want met Smash ’70 9 kwam namelijk de koploper op bezoek.

 

Dan treft het normaal gesproken niet als van het eigen team om uiteenlopende redenen - ziekte, werk en afspraken met een ander team - alleen Henny Boxman beschikbaar is. Vanuit team 11 waren Anne van der Haar en Alice Ringenier bereid en in de gelegenheid om in te vallen.

Gedrieën namen zij het op tegen Evert Flier, Karen Talaljan en Elian Kers.

 

Na de eerste drie enkelpartijen stond het wat sneu 0 - 3. Sneu, omdat de eerste en tweede partij close waren en nipt in vijven naar de gasten gingen. Eerst verloor Henny nipt van Evert en daarna overkwam Anne hetzelfde tegen Karen. Alice verloor daarna in drieën van Elian die duidelijk een maatje te groot was.

In het dubbel namen Anne en Henny het op tegen Evert en Karen. Het was al weer een tijdje geleden dat Anne en Henny samen gedubbeld hebben, maar dat was hen niet of nauwelijks aan te zien. Zij wonnen ‘in straight games’ waarvan de 1e en 2e game ‘in de verlenging’.

 

Drie partijen later stond het 2 - 5. Anne versloeg heel keurig Evert in vier games. De 3e game ging nipt naar Evert, maar de andere drie ruim naar Anne. Henny won daarna tegen Elian nog wel nipt de 1e game, maar moest daarna het antwoord schuldig blijven op het dwingende en aanvallende spel van zijn tegenstander. Alice was daarna volmaakt kansloos tegen Karen. Karen zocht knap de randjes op. O ja van de tafel bedoel ik; dan laat ik minder ruimte voor interpretatie. Karen boekte een eenvoudige driegames zege. 

 

Van de laatste drie partijen wist team 10 er heel knap nog twee te winnen. Eerst speelden Anne en Elian een heel spannende partij tegen elkaar. Doordat Anne regelmatig met zijspin - in plaats van backspin - speelde, had Elian moeite met de forehand opening. Na 1 - 0, 1 - 2 en 2 - 2 wist Anne keurig de 5e game naar zich toe te trekken en Elian en passant van zijn 100% score te halen. Alice speelde daarna een vreemde partij tegen Evert, of was het andersom? Ik denk toch dat laatste. Evert was duidelijk de betere als hij gecontroleerd aanviel, maar te vaak viel hij ‘blind’ aan. Daarmee hield hij Alice lang in de wedstrijd. Bij 2 - 2 moest een 5e game de beslissing brengen en daarin was Evert weer bij de les: 11 - 2. In de laatste partij van de avond wist Henny tegenstander Karen zijn spel op te leggen in plaats van andersom. Karen kreeg nu geen kans om de randjes (van de tafel) op te zoeken. Henny won na vier games.

 

Zo snoepte team 10 koploper en aanstaand kampioen Smash ’70 9 voor de tweede maal dit seizoen keurig 4 puntjes af. Het liep daarmee zelfs nog een puntje uit op Wham 2 dat thuis met 3 - 7 verloor van nummer drie Wijhe 2. Het is nu zaak voor de spelers van team 10 ‘om het koppie erbij te houden’.

 

Scores:

Anne 2, Henny 1 en dubbel 1; Alice 0

 

As. maandag al gaat team 10 op bezoek bij datzelfde Wijhe 2.

 

 

4e klasse: Hoonhorst 3 - Kampenion 11

Team 11 heeft de (tweede) ontmoeting met aanstaand kampioen TT Zwolle 10 weer achter de rug en kan zich in de laatste vier wedstrijden richten op het verzamelen van voldoende punten om ook komend seizoen weer in de 4e klasse te mogen uitkomen. Afgelopen vrijdag ging het in Hoonhorst op bezoek bij Hoonhorst 3. Voor beide teams een belangrijke wedstrijd.

 

Namens team 11 mochten Jantiene Knijnenberg. Alice Ringenier en Anne van der Haar het weer doen. Alies Hendriks kampt helaas al geruime tijd met rugklachten. Gerard Holterman, Piet Geurts en Henrik Kuiper waren de tegenstanders.

 

Na het dubbel stond team 11 op een 1 - 3 voorsprong en het was vooral de manier waarop de voorsprong tot stand kwam, die respect afdwingt. In de openingspartij moest Jantiene haar meerdere erkennen in Gerard die eenvoudig in drie games won. Alice kwam daarna tegen ‘good old’ Piet met 2 - 0 achter, maar Alice heb je pas verslagen wanneer je - voor zover aanwezig - het haar gekamd hebt na de douche. Alice sleepte de 3e game er met 9 - 11 uit en won vervolgens ook de 4e en 5e game. Piet noemde haar ‘de muur’ en ik kan me daar iets bij voorstellen. Het vreemde was dat Anne daarna tegen Henri hetzelfde presteerde. Anne verloor de 1e en 2e game eigenlijk (vrij) kansloos en leek op weg naar een 3 - 0 nederlaag. Wat er daarna veranderde weet wellicht alleen Anne zelf, maar feit was dat ook hij daarna drie games op rij won zonder eigenlijk nog in de problemen te komen. Heel netjes.

In het dubbel moesten Alice en Anne zien af te rekenen met Henri en Piet. En dat lukte prima. A&A hoefden geen game af te staan.

 

Jantiene kwam daarna tekort tegen Piet, maar dat is geen schande. Piet ademde al tafeltennis uit toen Jantiene nog niet eens ademde en zelfs nog niet onderweg was. Anne was kennelijk in de aanloop naar deze week tot het besef gekomen dat hij meer tafeltennis voor zijn contributie wilde krijgen. Afgelopen dinsdagavond viel hij - net als Alice overigens - al in bij team 10 waar hij twee vijfpitters speelde en vanavond speelde hij tegen Gerard zijn tweede vijfpitter op rij. Via 0 - 1, 1 - 1, 1 - 2 en 2 - 2 moest die 5e game de beslissing brengen. Daarin was Anne weer bij de les: 6 - 11. Alice had het daarna tegen Henri heel moeilijk in de 1e game, maar omgekeerd gold dat nog net iets meer. Alice won namelijk nipt met 11 - 13. Daarna ging het wat gemakkelijker voor Alice en won zij de 2e en 3e game wat ruimer. Zij zette haar team daarmee op een keurige 2 - 5 voorsprong.

 

Van de laatste drie partijen wist team 11 er nog slechts één te winnen. Anne moest zijn meerdere erkennen in Piet, maar dat is geen schande. Piet ademde al tafeltennis uit toen Anne nog niet eens ademde en zelfs nog niet onderweg was. Anne verloor ‘in straight games’. Jantiene kon het daarna ook niet bolwerken tegen Henri. Zij pakte weliswaar meer punten dan in de beide andere partijen, maar wist geen game mee te snoepen. In de laatste partij van de avond maakte Gerard kennis met Alice. Ook hij kreeg meer vallen terug dan hem lief was en slaagde er niet in de muur te doorbreken. Integendeel, Alice won relatief eenvoudig in drie games. Alices bijnaam ‘de muur’ is overigens al breder bekend dan Kampen en Hoonhorst; het Britse Pink Floyd schijnt haar al te hebben beschreven en bezongen.

 

Zo boekte team 11 een belangrijke 4 - 6 zege op Hoonhorst 3. De basis daarvoor legde het in het eerste deel van de wedstrijd toen Alice en Anne beiden na een 2 - 0 achterstand nog de winst grepen. Team 11 doet daarmee goede zaken. Het staat weliswaar nog een puntje achter Hoonhorst 3, maar dat ontmoet - inmiddels - kampioen TT Zwolle 10 nog een keer. Felicitaties aan de Zwollenaren die al in speelronde 7 de titel veilig stelden met de derde maximale zege op rij!

 

Scores:

Alice 3, Anne 2 en dubbel 1; Jantiene 0

 

Komende donderdag gaat team 11 op bezoek bij Olst 5 dat evenveel punten heeft verzameld, maar TT Zwolle 10 ook nog een keer treft. Dat scheelt in deze poule nogal!

 

De competitie komt zo onderhand in de beslissende fase. De meeste teams spelen ook nog daadwerkelijk ergens om. Zo zijn de teams 4, 5, 6 en 8 nog in een titelstrijd verwikkeld, al kun je bij team 4 eigenlijk niet spreken van een strijd. De teams 1, 2, 3 en 10 kunnen de punten nog goed gebruiken. Voor team 1 - dat derde staat - klinkt dat misschien vreemd, maar het verschil naar een degradatieplaats is slechts 2 punten. De teams 7, 9 en 11 kunnen het seizoen naar verwachting probleemloos uitspelen. We blijven het volgen.

 

Het programma voor komende week ziet er als volgt uit:

Maandag 7 november:

Wijhe 2 - Kampenion 10

Dinsdag 8 november:

DSC 2 - Kampenion 7

Donderdag 10 november:

Olst 5 - Kampenion 11

Vrijdag 11 november:

Kampenion 3 - Smash ’70 2

Emmeloord 2 - Kampenion 4

Kampenion 5 - GTC 1

Kampenion 6 - DTV ’84 3

TT Zwolle 8 - Kampenion 8

Kampenion 9 - Staphorst 2

Zaterdag 12 november:

Spaarne 1 - Kampenion 1

Swift (D) 1 - Kampenion 2

 

Komend weekend hoop ik mij weer te melden.

 

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,

wedstrijdsecretaris

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar