FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


In week 47 stond al weer de voorlaatste speelronde op het programma. Alle elf teams kwamen in actie. De teams 4 en 5 wisten - zonder op dat moment zelf in actie te komen - de titel te pakken in een poule van de 2e klasse. Team 8 zette een forse stap op weg naar de titel in de 3e klasse, maar team 6 zag na een puntendeling in Wezep achtervolger Smash ’70 3 met rasse schreden naderen. Team 1 degradeerde afgelopen zaterdag officieel naar de afdelingscompetitie. Ik neem de wedstrijden weer met je door.

3e divisie: Kampenion 1 - GTTC Groningen 1

Team 1 stond er voor deze speelronde niet goed voor. Weliswaar stond het net boven de rode streep, maar het had - samen met Hilversum 3 - een wedstrijd meer gespeeld dan de andere teams in de poule. Er was echter nog een scenario dat naar handhaving zou moeten leiden. Het moest dan zelf tenminste 5 punten pakken tegen het sterke GTTC Groningen 1, terwijl de concurrenten Spaarne 1 en HTC 2 tegen elkaar 5 - 5 of (liever nog) 4 - 6 moesten spelen. Bovendien mochten die beide teams in hun laatste wedstrijd bij de nummers 1 en 2 - Appelscha 1 en GTTC Groningen 1 - vervolgens niet meer dan 2 punten pakken.
Kun je het nog volgen?

Genoeg gerekend en gespeculeerd. Eerst maar eens zelf proberen die 5 punten te pakken. Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier namen het op tegen Jeroen Hendriks, oud-Kampenionner Hugo Beute en Wiljon Meints.

Na het dubbel stond er een ‘ongelooflijke’ 3 - 1 voorsprong op het wedstrijdformulier. Ivan versloeg in de openingspartij heel knap kopman Jeroen. Het breekpunt lag in de 3e game nadat beiden een game hadden gewonnen. Na enig aarzelen viel die 3e game met 18 - 16 (!) in het voordeel van Ivan uit en hij kreeg daardoor zoveel moraal dat hij ook de 4e knap wist te winnen. Een prima zege en een dito opsteker voor team 1.
Hugo gaf daarna Gert-Jan echter geen enkele kans. Hij legde de ballen vaak kort achter het net waardoor Gert-Jan zijn machtige forehand opening - een belangrijk wapen - niet in stelling kon brengen. Zelf wist Hugo daarentegen wel vaak door te komen met forehand en backhand. Daardoor trok hij de partij - toch wel - verrassend eenvoudig naar zich toe. Gert-Jan kwam geen moment in zijn spel, maar dat was de verdienste van Hugo.
Ton nam daarna tegen Wiljon keurig een 2 - 0 voorsprong, maar daarna stokte het. Wiljon kwam beter in zijn spel en kwam knap terug tot 2 - 2. In de beslissende game maakte Wiljon net wat meer fouten dan Ton. Mede daardoor won Ton de game en daarmee de partij.
In het dubbel waren Gert-Jan en Ivan weer eens ouderwets op dreef tegen Hugo en Jeroen. Weliswaar hadden zij het geluk enigszins aan hun zijde, maar laten we het er maar op houden dat zij dat afdwongen. GJ en Ivan wonnen heel keurig in drie games.

Drie partijen later was team 1 weer terug op aarde. Eerst wist Gert-Jan het Jeroen knap lastig te maken, maar toen die tijdig - in de 4e game - bij de les was, ging het toch nog snel. Jeroen nam de regie over en maakte nog maar weinig fouten. Hoogtepunt van de partij - en misschien wel van de hele middag - was de forehand smash van Gert-Jan die Jeroen met de backhand overnam. Kicken !!! Jeroen won de 4e en 5e game alsnog overtuigend en bracht zijn team terug in de wedstrijd.
Ivan speelde daarna tegen Wiljon anderhalve game prima tafeltennis. Helaas voor hem en team 1 stokte het toen. Hij was de draad ongeveer anderhalve game kwijt; het stond toen echter wel 1 - 2 na 1 - 0. Gelukkig pakte Ivan het daarna wel weer op en won hij de 4e game. In de beslissende game was het spannend. Beiden kreeg wedstrijdpunten, maar helaas voor Ivan en team 1 ging de winst met 11 - 13 naar Wiljon waardoor het 3 - 3 stond waar het dus ook 4 - 2 had kunnen staan.
Ton had hierna - net als Gert-Jan - weinig kans tegen Hugo die hem tactisch de baas was. Ook Ton had het lastig met de ballen kort achter het net en op het lichaam. Daardoor kon hij aanvallend ook te weinig brengen. Hij won nog wel een game, maar dat had vermoedelijk meer met concentratieverlies van Hugo te maken. In de 4e game stond hij er weer en trok hij die game opnieuw met ruime cijfers naar zich toe. Zo stond het ineens 3 - 4 en was een puntendeling weer ver weg.

In de achtste partij moest Gert-Jan even zoeken tegen Wiljon. Maar na twee games - het stond toen 1 - 1 - bleek hij het te hebben gevonden. Zijn forehand kwam regelmatig door terwijl de backhand van Wiljon juist haperde. GJ trok de 3e en 4e game overtuigend naar zich toe en bracht de partijen weer in evenwicht.
Ton speelde daarna tegen Jeroen. Net als in zijn partij tegen Gert-Jan had Jeroen ook tegen Ton moeite om de concentratie te vinden en / of vast te houden. Bij een 1 - 0 en ruime achterstand in de 2e game - voornamelijk door de vele fouten van hemzelf - ’ontwaakte’ Jeroen en stond er een andere Jeroen achter de tafel. Die Jeroen was Ton te machtig en die won dan ook drie games op rij. Zo stond het dus 4 - 5.
In de laatste partij van de middag namen Ivan en Hugo het tegen elkaar op. Het werd een mooie - maar enigszins wisselvallige - partij. Ivan speelt vlakker dan Gert-Jan en Ton en daar had Hugo het moeilijker mee. De 1e game ging nipt naar Ivan, de 2e ruim naar Hugo, de 3e ruim naar Ivan en de 4e weer ruim naar Hugo. De beslissende game leek weer meer op de 1e game en was dus weer spannend. Halverwege de game wist Ivan tot tweemaal toe een voorsprong van 2 punten te nemen, maar Hugo kwam ook tweemaal langszij. Het was uiteindelijk Ivan die de partij er met 11 - 9 uit wist te slepen. Waar hij tegen Wiljon een partij verloor die hij ook had kunnen (moeten?) winnen, daar had hij de partij tegen Hugo ook kunnen verliezen.

Zo behaalde team 1 dus inderdaad een - zwaar bevochten - puntendeling. Het had zijn best gedaan en een prima bijdrage geleverd, maar het moest het nu overlaten aan de concurrerende teams. Helaas voor team 1 bleek Spaarne 1 in eigen huis met 7 - 3 te sterk voor HTC 2. De Haarlemmers staan nu op hetzelfde puntenaantal als team 1, maar hebben nog een wedstrijd tegoed. Bovendien is het onderlinge resultaat in het voordeel van Spaarne 1. De harde conclusie moet dan ook luiden dat team 1 officieel is gedegradeerd. Heel jammer.

Niettemin kunnen Gert-Jan, Ivan en Ton terugkijken op een goed debuutseizoen op landelijk niveau. Als je in je eerste landelijke competitie als team ruim 4 punten per wedstrijd behaalt en individueel tussen de 40 en de 50% scoort, dan mag je niet ontevreden zijn. Dan vergeet ik bijna nog te vermelden dat de poule van team 1 één van de zwaardere is in de 3e divisie. Niettemin lijkt het als beste nummer 5 te eindigen. Van verschillende kanten wordt dan ook geadviseerd om weer 3e divisie aan te vragen.
Het is verleidelijk om terug te kijken en aan te geven dat het in wedstrijd x of y nogal heeft tegengezeten. Maar dat heeft geen zin. Bovendien blijven dergelijk wedstrijden ook langer hangen dan de wedstrijden waarin het meezat. Zo reëel moeten we ook zijn. Wel durf ik te stellen dat de teams in de poule - met uitzondering van Appelscha, maar dat heeft Stellan Smid - over de nodige ervaren spelers beschikken die je tactisch om een boodschap kunt sturen. Zelfs het jonge HTC 2. Op dat onderdeel komen Gert-Jan, Ivan en Ton nog tekort. Maar zij hebben in één seizoen 3e divisie meer geleerd dan in vier seizoenen Hoofdklasse!

Scores:
Ivan 2, Gert-Jan 1, Ton 1 en dubbel 1

De stand na de 9e speelronde:
TTV Appelscha 1      9 - 55
GTTC Groningen 1     9 - 52
Hilversum 3         10 - 49
Spaarne 1            9 - 43
Kampenion 1         10 - 43 D
HTC 2                9 - 38

Team 1 is uitgespeeld en heeft komende week dus een weekend vrij-af.

 

Hoofdklasse: Kampenion 2 - Blauw-Wit 1

Met nog twee wedstrijden te gaan, staat team 2 op de ‘veilige’ 4e plaats. De afstand naar de nummers 5 en 6 is vrij geruststellend. Afgelopen vrijdag kwam koploper Blauw-Wit 1 op bezoek. Een wedstrijd dus waarin het voor team 2 ‘puntjes sprokkelen’ geblazen was.

Robin Lieftink, Jordy ten Have en Gertjan Wessels moesten zien punten af te snoepen van Jos Reuvekamp, Eric Pijper en Raymond Hendriks.

Het werd inderdaad puntjes sprokkelen. De koploper bleek namelijk - zoals ook mocht worden verwacht - te sterk. Na het dubbel stond het 1 - 3 en dat scoreverloop - 1 puntje per 3 á 4 partijen - zette zich na het dubbel voort. Zo is de 3 - 7 nederlaag vrij snel verklaard. Robin versloeg Eric en Raymond - beide in vijven - en Jordy was in drie games te sterk voor Eric. Gertjan kwam niet tot winst, maar speelde wel een vijfpitter tegen de lastig te bespelen kopman Jos.
Vier partijen werden pas na vijf games beslist en beide teams wonnen daar twee van. Op de 3 - 7 nederlaag valt dan ook weinig af te dingen. Team 2 moet de punten tegen andere teams pakken.

Score:
Robin 2 en Jordy 1; Gertjan 0

De stand na 9 wedstrijden:
Blauw-Wit 1          9 - 62 K
DTV '84 1            9 - 48
TT Zwolle 2          9 - 47
Kampenion 2          9 - 42
Swift (D) 1          9 - 38
De Brug 2            9 - 33

Ook na negen wedstrijden is er voor team 2 niets aan de hand. De voorsprong op Swift (D) 1 - komende week op bezoek bij kampioen Blauw-Wit 1 - en De Brug is nog steeds aanzienlijk. Komende vrijdag ontvangt het DTV ’84 1. Tenzij er heel gekke dingen gebeuren, speelt team 2 ook het komend seizoen in de Hoofdklasse.

 

Promotieklasse: De Veluwe 2 - Kampenion 3

Team 3 speelt in een heel spannende poule. Met nog twee speelrondes te gaan, is Bosman/Wezep 1 al kampioen en is het vrijwel zeker dat Smash ’70 2 degradeert. Maar de andere vier teams in de poule strijden nog om degradatie te ontlopen. Afgelopen vrijdagavond speelde team 3 de belangrijke uitwedstrijd tegen De Veluwe 2. Beide teams hadden vooraf evenveel punten verzameld.

Bas de Vries, Gerben Wolterink en Thomas Niemeijer namen het op tegen Wim Hogeboom, Joost Keizer en Rikus Ottens. Kennelijk had men in Apeldoorn zo weinig vertrouwen in de vaste spelers dat het reserve Joost Keizer - met de nodige landelijke ervaring - opstelde. Laat ik het verder maar bij deze constatering laten …

Na het dubbel stond team 3 op een keurige 1 - 3 voorsprong. Bas versloeg heel knap Wim na een 2 - 0 achterstand in games, Gerben bleek voor Joost niet de ideale openingspartner na een tijd geen competitie te hebben gespeeld en Thomas was in vier games te sterk voor Rikus. Het dubbel ging helaas voor team 3 nipt verloren. Gerben en Thomas verloren met 12 - 10 in de 5e game van Rikus en Wim.

Na het dubbel ging het stilaan minder met de Kampenaren. En dat is eigenlijk nog te zwak uitgedrukt. Wat er mis ging, weet ik niet, maar feit is dat team 3 nog maar één puntje wist te pakken; Gerben versloeg Rikus in vier games. In de laatste (spannende) partij van de avond moest Gerben in de 5e game toezien dat tegenstander Wim alsnog afstand nam waardoor de puntendeling net buiten bereik bleef.

Team 3 verloor het degradatieduel dus met 6 - 4. Het wordt nu wel erg moeilijk om het vege lijf te redden. Weliswaar staan de nummers 2 t/m 5 nog steeds erg dicht bij elkaar, maar team 3 moet nog op bezoek bij kampioen Bosman/Wezep 1 waar de concurrenten (uiteraard) minder sterke tegenstanders treffen.

Scores:
Gerben 2, Bas 1 en Thomas 1

De stand na 9 wedstrijden:
Bosman/Wezep 1       9 - 73 K
De Veluwe 2          9 - 43
Blauw-Wit 3          9 - 43
TT Zwolle 4          9 - 42
Kampenion 3          9 - 41
Smash '70 (H) 2      9 - 28 D

Uit de stand wordt duidelijk wat ik hiervoor al schreef. Team 3 moet komende vrijdag op bezoek bij Bosman/Wezep 1, Blauw-Wit 3 en De Veluwe 2 ontmoeten elkaar in Almelo, terwijl TT Zwolle 4 het al gedegradeerde Smash ’70 2 ontvangt.

 

2e klasse: Kampenion 4 - NTC Leogang 2

Na het hele seizoen al ruim op kop te hebben gestaan, zou het dan in week 47 gebeuren. Team 4 zou de titel veilig stellen. En eigenlijk was het ook al zeker dat het daarvoor zelf helemaal niets hoefde te doen. ‘Achtervolger’ De Brug 6 moest op maandagavond bij Staphorst 1 namelijk met 0 - 10 winnen om de titel van team 4 nog een paar dagen uit te stellen. Dat lukte bij lange na niet, want de Apeldoorners moesten Staphorst 1 een remise toestaan.
Dat betekende dat team 4 op maandag 21 november al kampioen werd. Felicitaties aan Dick Hoekman, Nick Kuipers, Wim Tillema en (reserve) Ralph Trip. Het is weer terug op het niveau waar het thuis hoort.

Niettemin stond er voor vrijdag 25 november ‘gewoon’ de thuiswedstrijd NTC Leogang 2 op het programma. De gasten - voorlaatste - hadden de punten hard nodig wilden zij degradatie nog afwenden.

Wim Tillema, Dick Hoekman en Nick Kuipers troffen Eric van Noorden, Edwin Bouw en David van de Zwan.

Het werd opnieuw een vrij eenzijdige wedstrijd. De gasten verkochten de huid zo duur mogelijk, maar de spelers van team 4 hadden geld zat. Twee vijfpitters weden er gespeeld - Dick tegen Eric en Wim tegen Edwin - maar in beide gevallen ging de beslissende game met ruime cijfers naar team 4. Alleen Dick moest in zijn laatste partij tegen jeugdspeler David min of meer zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander. David won keurig in vier games.

Team 4 bekroonde een mooie week met een keurige 9 - 1 zege op NTC Leogang 2. Het vervulde daarmee zijn sportieve plicht, daar waar het zelf het afgelopen seizoen de dupe werd van een team dat dit niet deed. Team 4 is terug op het niveau waar het thuis hoort: de 1e klasse.

Scores:
Nick 3, Wim 3, Dick 2 en dubbel 1

De stand na 9 wedstrijden:
Kampenion 4          9 - 73 K
De Brug 6            9 - 50
Smash '70 (H) 4      9 - 45
Staphorst 1          9 - 37
Emmeloord 2          9 - 35
NTC Leogang 2        9 - 30

Team 4 sluit volgende week vrijdag het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Staphorst 1. Ook dan hoopt team 4 gewoon zijn sportieve plicht te doen.

 

2e klasse: Futura 1 - Kampenion 5

Team 5 is ook al weken koploper in een andere poule van de 2e klasse. Het heeft echter in Harderwijk 1 nog een team in de poule dat het kampioensfeestje nog zou kunnen verstoren. Maar als team 5 ‘gewoon zijn ding blijft doen’, behoudt het de beste papieren voor de titel. Afgelopen maandag ging het op bezoek bij nummer laatst Futura 1, terwijl Harderwijk 1 afgelopen donderdag een lastige uitwedstrijd bij GTC 1 te verwerken had.

Omdat kopman Hans de Vries ziek was en Sebastian Holzapfel al andere afspraken had, gingen Jackie van der Meulen en Simon van der Woude met invaller Gerard Palland (team 6) op pad. Zij moesten zien af te rekenen met Charles van de Ven, Barjo Faber en Dick de Wilde.

Eigenlijk werd het - zonder de andere spelers tekort te willen doen - een wedstrijd tussen ‘Ventura’ en Kampenion 5. Aan Apeldoornse kant wist namelijk alleen Charles van de Ven prima tegenspel te bieden en meer dan dat. Deze Charles bleef namelijk heel knap ongeslagen en hoefde zelfs maar één game - tegen Jackie - af te staan.
Alle andere partijen gingen eenvoudig naar team 5 met uitzondering van die tussen Gerard en Barjo. Beiden wonnen om en om ruim een game. Omdat zij dat tweemaal deden moest een 5e game de beslissing brengen. Die won Gerard heel ruim. Omdat ook het dubbel in vier games een prooi werd voor team 5, behaalde het een regelmatige 3 - 7 zege.

Scores:
Gerard 2, Jackie 2, Simon 2 en dubbel 1

Enkele dagen later kwam Harderwijk 1 bij GTC 1 in Genemuiden niet verder dan een 5 - 5 puntendeling. Dat betekende dat team 5 niet meer te achterhalen is door de Harderwijkers. Net als team 4 behaalde dus ook team 5 de titel zonder op dat moment zelf in actie te komen. Felicitaties aan Sebastian Holzapfel, Jackie van der Meulen, Hans de Vries en Simon van der Woude. Ook team 5 is in één seizoen terug in de 1e klasse.

De stand na 9 wedstrijden:
Kampenion 5          9 - 70 K
Harderwijk 1         9 - 59
GTC 1                9 - 48
De Spinners 1        9 - 39
Smash '70 (H) 6      9 - 32
Futura 1             9 - 22 D

Team 5 sluit de competitie af met een uitwedstrijd bij Harderwijk 1. Die wedstrijd werd lang gezien als een heuse finale, maar zij wordt dus een wedstrijd ‘om des keizers baard’. Toch heb ik niet het idee dat de Kampenaren daar erg mee zitten.

 

2e klasse: Bosman/Wezep 3 - Kampenion 6

Team 6 staat ook al weken aan kop in een poule van de 2e klasse. Maar in tegenstelling tot de teams 4 en 5 geeft de concurrentie - in de vorm van Smash ’70 3 - de strijd nog niet op. En waarom zou het ook? Het programma bood immers nog mogelijkheden ondanks de 6 punten achterstand. Daar waar de Hattemers nog tweemaal thuis spelen, daar heeft team 6 nog twee lastige uitwedstrijden voor de boeg.

Afgelopen vrijdagavond ging team 6 op bezoek bij Bosman/Wezep 3. Toen was al ‘even’ bekend dat Smash ’70 3 op dinsdagavond met 9 - 1 Dronten ’74 2 had verslagen. Danny Bruins, Gerard Palland en Jan Ringenier moesten zien af te rekenen met Gerjan Puttenstein, Johan Bosman en Gert-Jan Doorneweerd.

Het werd inderdaad een pittige uitwedstrijd voor team 6. De toon daarvoor werd al in de openingspartij gezet toen kopman Danny in vijf games verloor van medejeugdspeler Gerjan. Gerard won daarna op het tandvlees en routine in vijf games van Johan - een andere jeugdspeler - en Jan had vervolgens weinig in te brengen tegen een sterk spelende Gert-Jan. In het dubbel waren Danny en Gerard de youngsters Gerjan en Johan duidelijk de baas. Maar na vier partijen stond het dus 2 - 2 en daar was niets op af te dingen.

Na het dubbel nam team 6 een 2 - 3 voorsprong; Danny kwam tegen Johan heel knap van een 2 - 0 achterstand terug om de partij nog met driemaal 7 - 11 naar zich toe te trekken. Maar drie partijen later stond het 5 - 3 voor Bosman/Wezep 3. Jan had opnieuw weinig in te brengen tegen ditmaal Gerjan. Het directe en actieve spel was hem te machtig. Mede omdat de zaal sneller is dan in Kampen kon hij de vaart ook niet uit het spel halen. Gerard ondervond daarna ook de kracht van een sterk spelende Gert-Jan die zelfs geen game hoefde af te staan. Daarna verloor Jan tegen Johan zijn derde partij van de avond. Hij had wel wat meer kans, maar kwam niettemin niet verder dan één gewonnen game. Zo stond het dus 5 - 3 voor Bosman/Wezep. Gelukkig wisten Danny - nipt in vijven tegen Gert-Jan - en Gerard - in vieren tegen Gerjan - de laatste twee partijen nog naar zich toe te trekken en de eindstand op 5 - 5 te bepalen, anders was de titelstrijd vrijdagavond vrijwel al in het nadeel van team 6 beslist.

Maar ook na de 5 - 5 krijgt team er nog een hele kluif aan om nog kampioen te worden. Concurrent Smash ’70 3 ontvangt dinsdagavond nummer laatst DTV ’84 3, terwijl het zelf op vrijdagavond op bezoek moet bij TT Zwolle 7. En dat in de wetenschap dat team 6 slechts één puntje minder mag halen dan de Hattemers.

Toch kan team 6 zichzelf weinig verwijten na de puntendeling in Wezep. Op de uitslag valt namelijk niets af te dingen. Sterker nog, het won drie van de vier vijfpitters en dus behaalde team 6 een vrijwel maximaal resultaat.

Scores:
Danny 2, Gerard 2 en dubbel 1; Jan 0

De stand na 9 wedstrijden:
Kampenion 6          9 - 63
Smash '70 (H) 3      9 - 61
Bosman/Wezep 3       9 - 43
TT Zwolle 7          9 - 43
Dronten '74 2        9 - 40
DTV '84 3            9 - 20 D

Komende vrijdag gaat team 6 dus op bezoek bij TT Zwolle 7.

 

3e klasse: Swift (D) 5 - Kampenion 7

Ook team 7 is bezig aan de laatste wedstrijden van het seizoen. En volgens mij zijn de spelers daar niet rouwig om. Het was toch een raar seizoen. Al snel was bekend dat het niet bovenin zou meedoen en toen was eigenlijk ook al bekend dat het niet voor degradatie hoefde te vrezen. Een (vrijwel) heel seizoen ‘om des keizers baard’ dus? Nou dat klinkt wel heel erg stellig. Maar zet dit seizoen eens af tegen het vorige toen het t/m de laatste wedstrijd meedeed om de titel …

Afgelopen donderdagavond ging team 7 op bezoek bij het sterke Swift (D) 5 dat dit seizoen met stadgenoot Shot ’78 2 om de titel strijdt. Harm Bosman, Theo Hogenhorst en Arie Hup namen het op tegen Alex de Jong, Henri Wolters en jeugdspeler Luuk Hijenga.

Het werd een enigszins vreemde wedstrijd. Wat te zeggen van het scoreverloop 0 - 2, 6 - 2, 6 - 4? Dit zijn echter slechts kale cijfers. Het verhaal achter de cijfers is minstens zo interessant. Liefst zeven van de tien partijen namelijk werden pas in de 5e game beslist. Drie gingen er naar team 7 en vier naar Swift (D) 5. Een mooie en spannende wedstrijd dus in Deventer. En dat moet de spelers van team 7 toch weer wat vertrouwen geven. Jammer was het dat Arie donderdagavond geen puntje wist mee te pakken. De jaren gaan wat tellen, maar wat wil je ook? Als 81-jarige nog rond de 40% in de 3e klasse spelen, ik zou er direct voor tekenen. Toch kun je - en kan hij - merken dat de reactiesnelheid minder wordt waardoor de rally’s van zijn kant minder lang worden. En dat terwijl de tegenstanders juist steeds meer de rally aangaan om te voorkomen dat zij zich verslaan op de lange noppen.

Scores:
Harm 2 en Theo 2; Arie 0

De stand na 9 wedstrijden:
Shot '78 2           9 - 63
Swift (D) 5          9 - 59
Heino 4              9 - 47
Olst 3               9 - 45
Kampenion 7          9 - 41
DSC 2                9 - 15 D

As. dinsdag ontvangt team 7 koploper Shot ’78 2. Het mag dan laten zien dat de goede wedstrijd van afgelopen donderdagavond geen incident was dit seizoen.

 

3e klasse: Kampenion 8 - Emmeloord 3

En dan team 8. Het klinkt gek, maar de situatie van team 8 is bijna omgekeerd van die van team 7. Het afgelopen seizoen speelde team 8 zich pas op de laatste wedstrijddag in veiligheid ten koste van NTC Leogang 3. En dit seizoen staat het na acht wedstrijden aan kop en is het met Smash-In 1 in een titelstrijd verwikkeld. Wie dat voorafgaand aan het seizoen had voorspeld, liep het risico te worden meegenomen door mannen of vrouwen in witte jassen.

Afgelopen vrijdagavond kwam Emmeloord 3 op bezoek, terwijl Smash-In 1 gastheer was van Heino 5. Roelard Bos, Hans van de Berg en Jomar Schilder moesten zien af te rekenen met Ab Kooijman, Simone Lieftink en Fira Wadi. Voor de tweede maal dit seizoen ontmoetten Jomar en Roelard hun jeugdteamgenoot Simone en omgekeerd uiteraard.

Team 8 kwam goed uit de startblokken. In de openingspartij had Roelard het lang lastig tegen Ab. Laatstgenoemde dwong een 5e game af, maar daarin wist Roelard dan toch nog het verschil te maken. Hans en Simone maakten er daarna een vermakelijke, maar wisselvallige, partij van. Hans won na vier games. Jomar versloeg hierna Fira overtuigend in drie games. In het dubbel waren Jomar en Roelard een maatje te groot voor Ab en Fira.

Drie partijen later stond het 6 - 1. Hans ‘morste’ tegen Ab een game, maar won er drie overtuigend en Roelard bond daarna Fira in vier games aan de zegekar. Jomar en Simone maakten er vervolgens een mooie en spannende partij van. Na vier games stond het 2 - 2 en ook de beslissende game was spannend. Uiteindelijk was Simone de gelukkigste en zette zij haar team na 9 - 11 op het wedstrijdformulier.

De laatste drie partijen gingen alle naar team 8. Eerst was Hans een maatje te groot voor tegenstander Fira. Waar Hans het vandaan haalt, is niet iedereen duidelijk. Maar kennelijk zit Hans weer lekker in zijn vel en komen spelpatronen uit vroegere - en betere - jaren spontaan weer naar boven. Jomar had het daarna - net als Roelard - lastig tegen Ab. Ook nu dwong Ab een 5e game af, maar ook nu moest hij in de beslissende game buigen. In de laatste partij van de avond behaalde Roelard een (verrassend) eenvoudige driegames zege op jeugdteamgenoot Simone. De aanval van Roelard liep goed en was Simone te machtig.

Team 8 behaalde dus een prima 9 - 1 zege op Emmeloord 3. Toen naderhand bekend werd dat concurrent Smash-In 1 de punten had gedeeld met Heino 5, werd een mooie avond nog mooier. Team 8 vergrootte de voorsprong tot 6 punten waardoor het in de laatste - onderlinge - wedstrijd aan 3 punten genoeg heeft om de titel veilig te stellen.

Scores:
Hans 3, Roelard 2, Jomar 2 en dubbel 1

De stand na 9 wedstrijden:
Kampenion 8          9 - 61
Smash-in 1           9 - 55
TT Zwolle 9          8 - 40
Heino 5              9 - 39
Emmeloord 3          9 - 33
Swift '64 1          8 - 32

Komende vrijdag spelen Kampenion 8 en Smash-In 1 dus de finale van het seizoen in Kampen.

 

4e klasse: Bosman/Wezep 5 - Kampenion 9

Team 9 is ook bezig aan een goed seizoen. Hier is een raakvlak met team 8, want het team ten koste waarvan team 8 zich het afgelopen seizoen in veiligheid speelde - NTC Leogang 3 - is het team dat in dit seizoen een maatje te groot is voor de andere teams. Maar daarachter staat team 9 keurig op plaats twee.

Afgelopen vrijdag had het echter personele problemen. Robbert Dalsem had rugproblemen, Martijn Haanappel was niet beschikbaar en Bert Beks komt alleen in thuiswedstrijden in actie. Omdat team 11 zelf moest spelen - en bovendien zelf al moeite had om drie spelers achter de tafel te krijgen - werd een beroep op team 10 gedaan, maar helaas zonder succes. Dus moesten Mattias Beimers en Gerard Regterschot met hun tweeën richting Wezep om het daar op te nemen tegen Bosman/Wezep 5 dat met Jenny - de moeder van - Rotman, Jan Vandermeer en Jacqueline van Dieren aantrad.

Gerard en Mattias stonden dus met 3 - 0 achter toen zij aan de wedstrijd begonnen. Maar die achterstand wisten zij snel te neutraliseren. Na drie gespeelde partijen stond het namelijk 3 - 3. In de openingspartij versloeg Gerard Jenny na drie nipte games. Mattias had minder moeite om Jan te verslaan en in het dubbel versloegen de heren de dames ook al in drie games, zij het dat de 1e en 2e game ook weer nipte winst opleverden.

Ook de vier resterende vier partijen gingen naar team 9. Gerard won zijn beide partijen overtuigend in drie games. De trainingen en het vrij spelen op de dinsdagavond werpen duidelijk vruchten af. Mattias had vrijdagavond wat meer moeite. Eerst versloeg hij Jacqueline in vier games om daarna tegen Jenny in een spannende partij na een 2 - 1 achterstand alsnog de winst te grijpen.

Zo boekte team 9 een knappe 3 - 7 zege op Bosman/Wezep 5. Knap, want het hoefde in de zeven partijen geen punt af te staan. Heel netjes.

Scores:
Gerard 3, Mattias 3 en dubbel 1

De stand na 9 speelrondes:
NTC Leogang 3        7 - 56
Kampenion 9          7 - 42
Heino 8              7 - 36
Staphorst 2          8 - 24
Bosman/Wezep 5       7 - 22

As. vrijdag gaat team 9 op bezoek bij Heino 8. Het heeft dan 3 punten nodig om definitief beslag te leggen op plaats twee.

 

4e klasse: ’s-Heerenbroek 1 - Kampenion 10

De situatie van team 10 is vergelijkbaar met die van team 7. Het draait - opnieuw - geen geweldig seizoen, staat vrijwel de hele competitie al 5e en het heeft ‘geluk’ dat het met Wham 2 een team in de poule heeft dat nog minder presteert. Afgelopen dinsdag speelde team 10 de gemeentederby bij ’s-Heerenbroek 1.

Gerard Wessels, Marco Ilbrink en Henny Boxman speelden tegen Ronnie Doornwaard, Hans Koersen en Erwin Knol.

Net als destijds in Kampen had team 10 dinsdagavond niet heel veel in te brengen tegen ’s-Heerenbroek 1. Voor Marco zijn het geen ideale tegenstanders, omdat zij zo geduldig zij als iemand die als hobby ‘een olifant dood gooien met watten’ heeft. Ja, zijn zelfs nog geduldiger dan Henny en dus valt er in dergelijke wedstrijden ook / zelfs voor Henny niet veel eer te behalen. Het was dan ook Gerard die de ‘broekers’ het best partij wist te geven. Sterker nog, Gerard wist heel knap kopman Ronnie en vervolgens ook Hans aan de zegekar te binden en tegen Erwin pas in de 5e game te capituleren.

Team 10 verloor de wedstrijd dus met 8 - 2. Werd het daarmee een slechte week voor team 10? Nee hoor, want concurrent Wham 2 bleek maandagavond - met slecht twee spelers spelend - met diezelfde cijfers te hebben verloren bij Zwartsluis 3. Wil je het nog mooier hebben?

Scores:
Gerard 2; Henny 0 en Marco 0

De stand na 9 wedstrijden:
Smash '70 (H) 9      9 - 70
's-Heerenbroek 1     9 - 67
Wijhe 2              9 - 47
Zwartsluis 3         9 - 39
Kampenion 10         9 - 27
Wham 2               9 - 20

Komende dinsdagavond ontvangt team 10 datzelfde Wham 2. Het heeft dan aan 2 punten genoeg om het 4e klasseschap weer met een seizoen te verlengen.

 

4e klasse: Kampenion 11 - Wijhe 3

En dan ‘last not least’ team 11. Dat team doet het als debutant prima in de 4e klasse. Het spook dat luistert naar de naam ‘degradatie’ heeft zich het hele seizoen nog niet laten zien. Maar niettemin werd met enig ‘angst en beven’ uitgezien naar speelronde 9. Kopman Anne van der Haar was namelijk verhinderd en dat terwijl Alies Hendriks al vrijwel het hele seizoen niet in actie kan komen vanwege - vooral - rugproblemen.

Zo moesten afgelopen vrijdagavond Alice Ringenier, reserve Rense Beimers en Jantiene Knijnenberg het voor team 11 doen. Wytse de Jong, Ceaser Abdulwahed en Jan Sanders waren de tegenstanders.

Het werd inderdaad een moeizaam avondje voor team 11. Maar gelukkig wist het nog een paar puntjes mee te sprokkelen en zo te voorkomen dat het alsnog ‘spoken zag’. Het kwam na een 1 - 3 achterstand nog knap terug tot 3 - 3, maar wist vervolgens geen punt meer te pakken waardoor het met 3 - 7 verloor.
Alice won tweemaal en Rense wist één van zijn twee gespeelde vijfpitters in winst om te zetten. Jantiene kwam niet in de buurt van een zege. Zij heeft nog teveel moeite met het lezen van de service van de tegenstander waardoor zij vaak niet in de rally komt. En dat terwijl zij in de rally goed kan meekomen. Misschien toch maar eens een balletje slaan in de tafeltennisloze periode tussen de twee competities in?

Scores:
Alice 2 en Rense 1; Jantiene 0

Nummer laatst Effect 3 bleek naderhand met 2 - 8 te hebben verloren van Hoonhorst 3, terwijl Olst 5 alle punten aan kampioen TT Zwolle 10 heeft moeten laten. De conclusie mag dan ook luiden dat de kritieke speelronde 9 goed is doorgekomen. Het heeft komende vrijdag tegen Effect 3 nog 1 puntje nodig om zich te handhaven.

De stand na 9 wedstrijden:
TT Zwolle 10         9 - 82 K
Wijhe 3              9 - 44
Hoonhorst 3          9 - 43
Kampenion 11         9 - 38
Olst 5               9 - 34
Effect 3             9 - 29

Komende vrijdag ontvangt team 11 dus Effect 3.

 

Een lach een een traan dus in speelronde 9. Een lach vanwege de titels van de teams 4 en 5 en een traan vanwege de officiële degradatie van team 1. Komende week vallen de resterende beslissingen. Slaagt team 3 er alsnog in om zich te handhaven? Weet team 6 Smash ’70 3 nog achter zich te houden? Rekent team 8 af met concurrent Smash-In 1? Haalt team 10 de noodzakelijk 3 punten tegen Wham 2? We gaan het volgen.

Het programma voor komende week ziet er als volgt uit:

Dinsdag 29 november:
Kampenion 7 - Shot ’78 2
Kampenion 10 - Wham 2

Vrijdag 2 december:
Kampenion 2 - DTV ’84 1
Bosman/Wezep 1 - Kampenion 3
Kampenion 4 - Staphorst 1
Harderwijk 1 - Kampenion 5
TT Zwolle 7 - Kampenion 6
Kampenion 8 - Smash-In 1
Heino 8 - Kampenion 9
Kampenion 11 - Effect 3

Komend weekend hoop ik nog eenmaal verslag te doen.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris

 

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar