FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Ook in de jeugdcompetitie werden deze week de laatste competitiewedstrijden gespeeld. Alle 9 jeugdteams kwamen in actie. Eigenlijk stond er alleen voor team 5 nog wat op het spel. Dat kon nog kampioen worden. Het moest dan niet alleen zelf een goed resultaat behalen tegen de ene concurrent, maar het moest dan ook nog afwachten wat de tweede concurrent deed. Ik ga hierna in op de eindklasseringen van de teams.

Allereerst opnieuw de opmerking dat ik het jammer vind dat er zich nog steeds niemand heeft gemeld om wekelijks aandacht te besteden aan de jeugdwedstrijden. De bijdragen hoeven niet heel lang te zijn. Als er maar een bijdrage kan worden geplaatst. Helaas, dit seizoen is het weer niet gelukt. Zolang dat niet het geval is, plaats ik - als wedstrijdsecretaris senioren - tweemaal een bijdrage: 1x halverwege en 1x aan het eind van het seizoen. Dat doe ik, omdat ik vind dat ook - eigenlijk vooral - ook aandacht aan de jeugdcompetitie moet worden besteed. Helaas ontbreekt mij daarvoor de tijd.

 

Landelijk A: team 1 - Danny Bruins, Thomas Niemeijer en Julian Plette

Halverwege het seizoen stond team 1 op plaats 5 en had het nog een klein kansje om zich te plaatsen de bij de beste vier teams die komend seizoen ook in de Kampioensgroep uitkomen. Welnu, team 1 slaagde er - zoals mocht worden verwacht - niet in om bij de beste vier te eindigen. Eigenlijk is dat alleen / vooral voor Julian heel jammer. Daar waar Danny en Thomas voldoende uitdaging in de play-down groep (ik heb de naam niet verzonnen) hebben, daar ligt dat voor Julian anders. Hij verloor in de eerste zeven wedstrijden slechts 4 van de 21 partijen en stond daarmee in de top 5 van de poule. Maar goed, daar kunnen we met elkaar weinig aan veranderen.

Team 1 kwam dus uit in de play-down groep waar het nog eenmaal speelde tegen achtereenvolgens SwordSports 21-up 1, DTS 1 en HTTV/070 2. Team 1 bleef in die drie wedstrijden ongeslagen. Bij concurrent SwordSports 21-up 1 in Rotterdam deelde het de punten en thuis won het met de cijfers 8 - 2 van zowel DTS 1 als HTTV/070 2.

Julian bleef in de laatste drie wedstrijden ‘uiteraard’ ongeslagen. Hij bleef daarmee op 4 verliespartijen staan. In de laatste drie wedstrijden werd Julian niet of nauwelijks getest en dat is natuurlijk jammer. Ook bij de senioren in de Promotieklasse is hij te weinig uitgedaagd. Wat dat betreft is het goed dat hij met Bosman/Wezep 1 is gepromoveerd naar de Hoofdklasse. Ik ben benieuwd of hij daar straks wel voldoende uitdaging krijgt. En dan te bedenken dat hij er nog niet zolang geleden achter is gekomen dat hij Pfeiffer heeft (gehad). Ik heb gekscherend gezegd dat ik ook wel Pfeiffer wil hebben als ik zijn niveau daarbij krijg! Danny kan ook terugkijken op een goed seizoen. Waar het vooraf - met alle respect voor Danny - de verwachting was dat hij slechts een paar puntjes zou meepakken, daar won hij gewoon 3 van de 10 partijen. Heel knap. Danny is een rallyspeler met een sterke mentaliteit en die zich nog steeds verbetert. Thomas is wat bij de / mijn verwachtingen achtergebleven. En ik weet zeker ook bij de eigen verwachtingen. Thomas is heel aanvallend ingesteld, maar speelt - ik heb het eerder aangegeven - te vaak in hetzelfde hoge tempo. Als hij wat in snelheid weet te variëren, wordt het - overigens prima - spel van Thomas gevaarlijker en moeilijker te bestrijden. Maar ook Thomas komt er wel. Het mooie van Thomas is dat hij met de backhand net zo gemakkelijk opent en aanvalt als met de backhand. Met tweemaal trainen in de week, een senioren- en jeugdcompetitie op niveau spelen, komt hij er wel. Daar ben ik van overtuigd.

Na wat ik hiervoor heb geschreven, verbaast het je vast niet dat team 1 ’the best of the rest’ is geworden; het eindigde als 1e in play-down groep. In totaal is het dus als 5e geëindigd in poule A van landelijk A. Dat is een plek die de kracht van het team wel goed weergeeft.

De eindstand van landelijk A:
SKF 1                   7 - 55
Pecos 1                 7 - 41
VTV (N) 1               7 - 40
HBC 1                   7 - 39
SwordSports 21-up 1     7 - 31
Kampenion 1             7 - 30
DTS 1                   7 - 23
HTTV-070 2              7 - 21

De eindstand van de play-down groep A
Kampenion 1            10 - 51
SwordSports 21-up 1    10 - 47
DTS 1                  10 - 35
HTTV-070 2             10 - 32

Komend seizoen komt team 1 dus opnieuw in Landelijk A uit. Ook dan zal Julian helaas te weinig uitdaging krijgen. Misschien moet hij zichzelf dwingen om - af en toe - op een bepaalde manier te spelen en zelf voor de uitdaging zorgen. Voor Danny en Thomas ligt dat anders. Zij ontmoeten nog voldoende tegenstand. Misschien is het alvast goed om vooruit te kijken naar het seizoen erna, het laatste competitiejaar bij de jeugd van Danny en Thomas. Mits alle drie de spelers jeugdcompetitie (bij Kampenion) blijven spelen - en uiteraard gezond blijven - kan dan nog een gooi worden gedaan naar het bereiken van de play-off groep en vervolgens de Kampioensgroep. Wie weet.

 

Hoofdklasse: team 2 - Simone Lieftink, Roelard Bos, Jomar Schilder en (reserve) Roderik van Braak

Halverwege het seizoen stond team 2 op een (geflatteerde) 2e plaats. Geflatteerd, want DTS 2 stond er relatief het beste voor. Dat team had nog een inhaalwedstrijd tegen nummer laatst Vitesse ’35 1 voor de boeg. Toch was die 2e - of 3e plaats zo je wilt - een goede klassering. Er lagen in de tweede competitiehelft zelfs nog mogelijkheden om bovenin mee te doen en zelfs nog kampioen te worden. O.a. omdat Roderik nog een aantal keren zou (kunnen) meedoen.

Welnu, de tweede competitiehelft is niet helemaal geworden wat wij ervan verwacht (of is het gehoopt?) hadden. Niet dat het team slecht presteerde, maar het verloor teveel punten om een echte titelkandidaat te worden. En net op het moment dat je dacht dat dit wel het geval was, verloor het ruim - en terecht - bij Bosman/Wezep 1 dat zich daarmee ineens opwierp als titelkandidaat.

Uiteindelijk was het toch DTS 2 dat de langste adem had en beslag op de titel legde. Bosman/Wezep 1 kwam net tekort. Misschien is het een beetje buiten de orde in het verslag over Kampenion, maar persoonlijk vind ik het zonde dat Johan Bosman en Gerjan Puttenstein een sterke derde speler missen, met alle respect uiteraard voor Stefan Boer. Ik weet uit eigen ervaring - ahum - hoe sterk Gertjan en Johan zijn. Eigenlijk hadden zij al seizoenen lang landelijk moeten spelen. Heel jammer.

Maar terug naar Kampenion 2. Dat verloor dus teveel punten hier en daar. Een gebrek aan focus is daarvan één van de oorzaken. Tegen de sterkere tegenstanders staan zij er over het algemeen wel, maar tegen de ‘mindere’ is het soms wat te vrijblijvend. Als voorbeeld wil ik de thuiswedstrijd tegen nummer laatst Vitesse ’35 1 noemen dat ook nog eens zonder de kopman en met een invaller speelde. Na veel steunen en zuchten werd het uiteindelijk een moeizame 5 - 5 puntendeling waar het eigenlijk met tenminste 8 - 2 had moeten winnen. Dan had je echt mee gedaan!
Verder werd duidelijk dat een Roderik zonder training en zonder veel ritme niet (meer) de speler is die enkele jaren geleden zijn partijtjes in de afdelingscompetitie ‘fluitend’ won. Dat is niet vervelend bedoeld. Integendeel. Het is goed om Roderik af en toe weer achter die groene tafel te zien! Hopelijk raakt hij nog weer zo fit dat hij het spelletje helemaal - inclusief trainen - kan oppakken.

Alle vier de spelers ontlopen elkaar niet veel qua percentage. Die liggen namelijk tussen de 46 en 59%. Hoezo een gelijkwaardig team?

De eindstand:
DTS 2                  10 - 58 P
Bosman/Wezep 1         10 - 57
Trias 1                10 - 53
Kampenion 2            10 - 52
NTC Leogang 1          10 - 43
Vitesse '35 1          10 - 37 D

Komend seizoen gaat team 2 in ongewijzigde samenstelling proberen een paar plaatsjes winst te boeken. Het krijgt er echter met TT Zwolle 2 wel een sterke kampioen uit de 1e klasse bij.

 

1e klasse: team 3 - Marco Antonides, Bert Beks en Jarno van den Heuvel

Halverwege het seizoen stond team 3 op plaats 2 met een ruime achterstand op TT Zwolle 2. Achter de - toen nog - aanstaand kampioen waren de verschillen klein. Team 2 stond dan wel tweede, maar de voorsprong op nummer laatst De Veluwe 1 bedroeg slechts 6 punten. Het was dan ook zaak om wakker te blijven in de tweede competitiehelft.

Die begon team 3 weer met een wedstrijd tegen koploper TT Zwolle 2. Waar het in de eerste ontmoeting geen punt wist te pakken, daar verloor het nu met 8 - 2. Daarna bleef het drie wedstrijden ongeslagen om in de laatste wedstrijd (onverwacht) ruim te verliezen bij DTS 3 dat zich daarmee in veiligheid speelde omdat concurrent Trias 2 met ruime cijfers verloor bij kampioen TT Zwolle 2.
De verschillen zijn klein gebleven tussen de nummers 2 t/m 6. Zoals je hieronder kunt lezen, behield team 3 de 2e plaats. De voorsprong op nummer laatst Trias 2 bedroeg 7 punten.

Persoonlijk had ik iets meer punten verwacht van team 3. Geen hogere klassering, want kampioen TT Zwolle 2 was - zo werd al snel duidelijk - veel en veel te sterk voor de andere teams in de poule. Als ik naar de percentages van Marco, Bert en Jarno kijk, dan horen zij ook in de 1e klasse thuis. Niet meer, maar ook niet minder!

Marco heeft aangegeven te stoppen met tafeltennis. Hij vindt het niet leuk meer en dus is het een begrijpelijk besluit. Marco had zeker kwaliteiten om beter te worden. Zo bekeken is het jammer dat hij stopt.

De eindstand:
TT Zwolle 2            10 - 82 P
Kampenion 3            10 - 47
Blauw-Wit 1            10 - 45
De Veluwe 1            10 - 43
DTS 3                  10 - 43
Trias 2                10 - 40 D

Het is dus nog even afwachten in welke samenstelling team 3 komend seizoen de 1e klasse ingaat.

 

2e klasse: team 4 - Rik ten Caat, Dinant van den Heuvel en Jasper Lambregtse

Halverwege het seizoen stond team 4 op een keurige 2e plaats op ruime afstand van De Brug 1. Torenstad 1 stond er nog iets beter voor dan team 4, maar dat had een wedstrijd minder gespeeld. Voor degradatie hoefde het team niet bang te zijn.

In de tweede competitiehelft heeft team 4 ook vrij goed gepresteerd. Behaalde het in de eerste vijf wedstrijden 26 punten, in de tweede vijf waren dat er 30. dat is netjes. Toch eindigde het niet als 2e. Het werd niet voorbij gestoken door Torenstad 1, maar door Smash ’70 1 dat een prima tweede helft kende. De spelers van dat team boekten dus de nodige vooruitgang.

Maar laat ik duidelijk zijn: Jasper, Rik en Dinant kunnen terugkijken op een goede competitie. Zij debuteerden namelijk allen in de 2e klasse en als je dan direct ‘fluitend’ als 3e eindigt, dan heb je het goed gedaan.

Ook Dinant heeft aangegeven te stoppen met tafeltennis. De reden daarvan heb ik niet meegekregen. Jasper moet komend jaar examen doen en wil om die reden reserve staan.

De eindstand:
De Brug 1              10 - 71 P
Smash '70 (H) 1        10 - 58
Kampenion 4            10 - 56
Torenstad 1            10 - 51
DSC 1                  10 - 38
De Trefhoek 2          10 - 26 D

Het is dus nog even afwachten in welke samenstelling team 4 komend seizoen de 2e klasse ingaat.

 

3e klasse: team 5 - Ernst van den Broek, Jannick van den Broek en Luuk Regterschot

Halverwege het seizoen stond team 5 op een 2e plaats; 1 puntje achter De Brug 2 en 1 puntje voor De Veluwe 3. Oftewel: Kampen ingeklemd tussen Apeldoorn en Apeldoorn.

Die situatie zette zich in de tweede competitiehelft door. Deze drie teams bleven de eerste drie plaatsen bezetten en wisselden regelmatig van positie. Met nog één wedstrijd te gaan stond team 5 bovenaan, had het 1 puntje voorsprong op De Veluwe 3 en 2 punten voorsprong op De Brug 2. Omdat team 5 in de laatste wedstrijd op bezoek moest bij De Brug 2, had eigenlijk De Veluwe 3 de beste kansen om er met de titel vandoor te gaan. En dat gebeurde ook. Team 5 verloor met 6 - 4 bij De Brug 2, terwijl De Veluwe 3 met 8 - 2 van Smash ’70 2 won.

Natuurlijk is het sneu dat je als team het kampioenschap in de laatste wedstrijd mis loopt. Logisch dat je dan teleurgesteld bent. Maar jullie hebben wel een heel mooie competitie gehad. Zo spannend, zo dicht bij elkaar. Qua spel zijn jullie - Ernst, Jannick en Luuk - weer vooruit gegaan. Dus probeer niet alleen naar die cijfertjes van de eindstand te kijken …

De eindstand:
De Veluwe 3            10 - 63 P
De Brug 2              10 - 60
Kampenion 5            10 - 60
Smash '70 (H) 2        10 - 44
Wijhe 1                10 - 37
Zwartsluis 1           10 - 36 D

Omdat er bij de teams 3 en 4 wat verandert, is het ook de vraag hoe team 5 er komend seizoen uitziet. Misschien wordt dat wel net zo spannend als de competitie!

 

3e klasse: team 6 - Maurits Koers, Matthijs Lambregtse en Marinus Zagt, oftewel M&M&M

Halverwege het seizoen stond team 6 op een 4e plaats, maar de achterstand op koploper De Veluwe 4 bedroeg slechts 3 punten. Daar tussenin stonden nog NTC Leogang 2 en TT Zwolle 3. Dus ook team 6 speelde in een heel spannende competitie. Aan de ene kant is dat mooi, want van tegenstand word je normaal gesproken sterker. Aan de andere kant ben je dan misschien teveel met de punten bezig waardoor je niet de dingen doet die je op de training leert.

De tweede competitiehelft bleef nog enkele weken spannend, maar in de 7e en 8e ronde plaatste De Veluwe 4 een demarrage. En dat team kon ook niet meer worden achterhaald. Team 6 wist echter wel NTC Leogang 2 en TT Zwolle 3 achter zich te houden en dus beslag te leggen op plaats 2.

Marinus werd uiteindelijk de kopman van het team; op een gegeven moment ‘liet hij de veel jongere Matthijs achter zich’. Maar veel scheelde het niet. Ook Maurits kwam tot een keurig percentage. O ja, dat vergeet ik bijna nog te vermelden. M&M&M kwamen het vorig seizoen nog in de 4e klasse uit. Als je dan direct 2e wordt in een klasse hoger, dan is dat een topprestatie! Chapeau guys!

De eindstand:
De Veluwe 4            10 - 69 P
Kampenion 6            10 - 59
NTC Leogang 2          10 - 57
Tafelten Zwolle 3      10 - 56
Zwartsluis 2           10 - 40
ETTV 1                 10 - 19 D

Wat ik hiervoor schreef bij team 5 zou ook voor team 6 kunnen gelden. Dat wordt misschien nog een spannende '3e helft' …

 

4e klasse: team 7 - Jonathan Dekker, Allard Hubach en Rutger Wielink

Halverwege het seizoen stond team 7 op een - met GTC 2 - gedeelde 2e plaats. Wel op ruime afstand van koploper Staphorst 1, maar dat was niet erg. Allard, Jonathan en Rutger speelden namelijk voor het eerst in de 4e klasse.

In de tweede competitiehelft bleven GTC 2 en team 5 ‘in gevecht’ om de 2e plaats. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat team 7 daarvoor de beste papieren kreeg. Zeker nadat het de onderlinge wedstrijd met 6 - 4 won. De drie spelers behaalden ook een mooi percentage in hun eerste seizoen 4e klasse. Rutger behoorde zelfs bij de betere 4e klassers.
Daarom is het ook zo jammer dat Rutger en ook Allard stoppen met competitie spelen. Nog niet zo lang geleden begonnen, goed bezig zijn en dan ….. al weer stoppen.

De eindstand:
Staphorst 1             8 - 70 P
Kampenion 7             8 - 45
GTC 2                   8 - 42
NTC Leogang 3           8 - 35
De Veluwe 5             8 -  8

Het is dus afwachten hoe team 7 er komend seizoen uitziet.

 

5e klasse: team 8 - Henrico Leusink, Hielke Schilder, Lucas Visser en Lukas van der Weerd

Halverwege het seizoen stond team 8 op een 5e plaats, maar had het nog een wedstrijd tegen de nummer laatst tegoed. Ik schreef toen dan ook dat het nog wel een paar plaatsjes zou kunnen stijgen.

In de tweede competitiehelft behaalde team 8 leuke resultaten. Maar dat deden de teams ‘in de buurt’ ook. Uiteindelijk wist het alleen Swift (D) 6 nog voorbij te streven. Alle vier de spelers behaalden een leuk percentage. Jammer was het dat Lucas Visser eigenlijk de pijp aan Maarten gaf. En laat die nu niet in het team zitten …
Henrico, Hielke en Lukas hebben zich verbeterd ten opzichte van het afgelopen seizoen en daar gaat het om toch? Naast het plezier in het spelletje. Maar daarmee zit het wel goed.

Het zal geen verrassing zijn dat Lucas Visser stopt. Jammer is het dat hij het niet kon opbrengen om dat pas na het seizoen te doen. Nu kwam het team af en toe in de problemen en dat terwijl team 9 ook al personele problemen had. Heel jammer!

De eindstand:
Smash '70 (H) 3        10 - 69 P
Heino 3                10 - 63
Torenstad 2            10 - 61
Kampenion 8            10 - 46
Swift (D) 6            10 - 42
Wijk 16 1              10 - 19

Ook bij dit team is het afwachten hoe het er het komend seizoen uitziet.

 

5e klasse: team 9 - Yoram Eijsbroek en Luuk Plette

Halverwege het seizoen stond team 9 op een laatste plaats. Ik gaf toen al aan dat het - door het afhaken van Marijn - vaak in de personele problemen is gekomen. Bij de uitwedstrijden moest het met twee spelers spelen. Ik gaf toen aan te hopen dat dit in de tweede competitiehelft beter zou gaan. Maar helaas. In drie van de vijf wedstrijden moesten Luuk en Yoram het met hun tweeën doen.

Ik heb heel veel respect en bewondering voor Luuk en Yoram. Ik geef het je te doen: meer dan de helft van de tien competitiewedstrijden met je tweeën te moeten spelen. Daar word je niet vrolijk van. Maar beiden gingen onverstoorbaar door en bleven gelukkig plezier in het spelletje en in het spelen van competitie houden. Dat vind ik eigenlijk het belangrijkste van de competitie van team 9.

Verder wil ik de spelers van team 8 bedanken dat zij dit seizoen hebben ingevallen bij team 9. Soms betekende dat dat zij twee wedstrijden op een dag of zelfs tegelijk moesten spelen! Dank jullie wel!

De eindstand:
Emmeloord 2            10 - 74 P
De Brug 3              10 - 73
NTC Leogang 4          10 - 44
Smash '70 (H) 4        10 - 43
Zwartsluis 4           10 - 39
Kampenion 9            10 - 27

Team 9 is (natuurlijk) als laatste geëindigd, maar ondanks dat het team vaak met twee spelers heeft moeten spelen, staat het maar 12 punten achter de nummer voorlaatst.

Het zal duidelijk zijn dat we ons uiterste best doen om de situatie van dit team te veranderen. Luuk en Yoram kunnen er dan ook bijna niet op achteruit gaan.

 

Het was af en toe behelpen bij de jeugdteams. We hadden zoveel mogelijk teams van drie spelers gemaakt, zodat iedereen zoveel mogelijk kon spelen. Maar als er dan een paar - net voor of tijdens het seizoen - afhaken, dan wordt het moeilijk om ervoor te zorgen dat alle teams wekelijks compleet kunnen aantreden. Wij vinden dat heel vervelend, maar konden daar helaas weinig aan doen. Wij vinden dat geen mentaliteit. Je laat je teamgenoten niet in de steek. Maar goed. Nu genoeg ‘negatief gepraat’.

Wij zijn tevreden over de prestaties van de negen jeugdteams. Het is een seizoen geworden waarin geen enkel team kampioen is geworden en geen enkel team is gedegradeerd. Betekent dat dan automatisch dat het is saai seizoen is geweest? Wij vinden van niet. De meeste spelers hebben vooruitgang geboekt, de spelers van de eigen en andere teams gingen leuk met elkaar om !!! Dat was en is mooi om te zien.

Nu even geen competitietafeltennis. De komende weken nog maar goed blijven trainen en dan straks eerst de Clubkampioenschappen. Halverwege januari of daaromtrent begint de nieuwe competitie weer.

Namens het wedstrijdsecretariaat,
Jan Ringenier

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar