In week 14 stond in de afdelingscompetitie al weer de voorlaatste speelronde op het programma. Het toeval wilde dat de drie koplopers - de teams 1, 3 en 9 - thuis speelden. Team 3 ontving zelfs de directe concurrent voor de titel: De Brug 2. We waren benieuwd hoe o.a. deze drie teams deze week zouden doorkomen. Welnu, ik kan vast verklappen dat zij alle drie dichterbij de titel zijn gekomen. Ondanks deze goede berichten was de balans deze week negatief. De elf wedstrijden leverden namelijk vier zeges, één puntendeling en zes nederlagen op. Ik neem de wedstrijden weer met je door en vermeld daarbij ook de standen na deze speelronde.

 

3e divisie: Kampenion 1 - SVE 2

Team 1 is bezig aan een ongelooflijk seizoen. Waren we vorig seizoen bij het landelijke debuut ongelooflijk blij met een sporadische zege - team 1 won toch ‘slechts’ tweemaal in een thuiswedstrijd - dit seizoen rijgen de heren de zeges aaneen. Zevenmaal kwam team 1 in actie en even zovele malen werd gewonnen waarvan dus al driemaal uit. Ongelooflijk. Deze zaterdag kwam SVE 2 uit Utrecht op bezoek. De uitwedstrijd leverde destijds een 2 - 8 zege op. Wat zou het nu worden?

Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier namen het op tegen Wai Jor Woe, Jan Mulder en Robin Luijer, terwijl Remco Haring alleen in het dubbel uitkwam.

In de openingspartij traden Ivan en Wai Jor tegen elkaar aan. Wai Jor nam gedecideerd een 0 - 2 voorsprong in games. Daarna hervond Ivan zichzelf enigszins. Hij won de 3e game overtuigend en sleepte de 4e game er nipt uit. Het begin van de 5e game was voor Ivan, maar Wai Jor nam daarna het heft toch weer in handen. Net op het moment dat we ons langs de kant neerlegden bij een nederlaag voor Ivan, richtte deze zich op. Hij kwam knap terug en won de game alsnog met 12 - 10. Zo stond het toch 1 - 0 waar weinigen na twee games nog rekening mee hadden gehouden.

Gert-Jan leek tegen Jan na de eenvoudig gewonnen 1e game juist op een eenvoudige zege af te stevenen, maar Jan was nipt de betere in de 2e game. Daarna bracht GJ zijn spel op een nog wat hoger niveau en wist hij in de 3e en 4e game afstand te nemen: 2 - 0.

Ton nam het daarna op tegen Remco. Ton had vrij goed het oog in de service en de backhand opening van Remco, terwijl dat omgekeerd duidelijk minder het geval was. Dat mag je een understatement noemen. Ton speelde een solide partij en won vrij eenvoudig ‘in straight games’: 3 - 0.

In het dubbel moesten Gert-Jan en Ivan het opnemen tegen Remco en Robin. Daar waar de Kampenaren in Utrecht nog vrij kansloos verloren, daar speelden zij ditmaal een puike wedstrijd. De 1e game ging nog wat moeizaam. Maar toen die met 11 - 9 gewonnen werd, ging het daarna alleen (nog) maar beter. Met sterk spel gaven zij R&R geen kans om terug te komen in de partij. Zij wonnen dan ook in drieën: 4 - 0.

Toen was het de beurt aan Gert-Jan en Woe Jor. Beiden beschikken over een sterke forehand en wisten die ook vaak in stelling te brengen. Over het algemeen genomen was GJ net wat vaster, sloeg hij net wat harder en speelde / serveerde hij net wat gevarieerder. Hij pakte iedere game dan ook net een paar puntjes meer en won knap in drie games: 5 - 0.

Ivan was niet in goede doen tegen Robin. Hij speelde - zo leek het vanaf de zijkant - wat gelaten en incasseerde de tegenpunten te gemakkelijk. Daar waar Ivan normaal gesproken voor ieder punt knokt, daar leek het - wederom vanaf de zijkant - of hij de partij te gemakkelijk weggaf. Daarmee wil ik overigens niets afdoen aan het goede spel van Robin. Ivan las diens service moeilijk en had te vaak geen antwoord op diens backhand. Hij verloor dan ook verdiend in drie games: 5 - 1.

Ton liet vervolgens twee games lang Jan alle hoeken van de tafel zien. Voor die het in de gaten had, waren de games 1 en 2 al voorbij. In de 3e game speelde Jan duidelijk sterker. Vanaf het begin nam hij een voorsprong en hij leek die game ook naar zich toe te trekken. Maar in het zicht van de haven strandde hij alsnog. Ton kwam terug en won de game - en daarmee de partij - alsnog in de verlenging: 6 - 1.

In de achtste partij had ook Gert-Jan het heel lastig tegen Robin. Waar GJ zich vaak bedient van vaste patronen, daar doet Robin vaak onverwachte dingen. Na drie games leek er overigens nog niets aan de hand, want GJ stond op een 2 - 1 voorsprong. Daarna wist Robin zijn niveau nog wat op te krikken, terwijl de aanval van GJ juist meer haperde. En net als Ivan had ook GJ moeite om de service van Robin goed terug te brengen. Robin won de 4e game met ruim verschil en schreef ook de beslissende game op zijn naam: 6 - 2.

Het was toen aan Ton om te proberen tegen Wai Jor de voorsprong weer op 5 punten te brengen. De 1e game was spannend. Uiteindelijk was het Ton die deze in de verlenging naar zich wist toe te trekken. In de 2e game deed Wai Jor vrijwel niets fout, terwijl Ton just wat meer foutjes maakte. Die game ging dan ook met ruime cijfers naar Wai Jor. De 3e game leek veel op de 1e. Er was weinig krachtsverschil en het was opnieuw Ton die deze in de verlenging naar zich wist toe te trekken. Daarna ging het snel. Ton wist zijn niveau nog te verbeteren, daar waar Wai Jor nu degene was die - omdat hij wat moest forceren - meer fouten maakte. Net als de 2e game ging het snel; Ton won met ruime cijfers en bleef daarmee knap ongeslagen: 7 - 2.

In de laatste partij van de middag was de tafel voor Ivan en Jan. Ivan had moeite met de service van Jan. Hij koos er eerst voor om die met veel risico aan te pakken, maar dat ging meestal fout. Ook het rustig terugbrengen met de forehand lukte niet. Jan profiteerde daar dankbaar van en won de 1e en de 2e game met nipt verschil. In de eerste helft van de 3e game veranderde er nog weinig, maar daarna pakte Ivan de service van Jan vaker met de backhand op; soms actief, soms passief en dat wierp vruchten af. Ivan ging erop en erover en trok de game nog naar zich toe. In de 4e game lukte er niets bij Jan en juist veel bij Ivan. De game ging dan ook met ruime cijfers naar Ivan. Nadat de beslissende game in eerste instantie gelijk op ging, wist Ivan daarna door te drukken en de partij alsnog op zijn naam te schrijven. Hij herstelde zich daarmee knap van een matige start toen hij zelf wat gelaten oogde. Het mentale aspect en de focus zijn heel belangrijk in tafeltennis. Ivan overwon eerst zichzelf en vervolgens zijn tegenstander. Zo kwam hij deze middag tweemaal van een 0 - 2 achterstand in games terug om uiteindelijk nog te zegevieren. Heel knap!

Zo won team 1 ook de achtste wedstrijd en werd het - net als in Utrecht - 8 - 2. Wat een seizoen! ’s Avonds bleek achtervolger TT Zwolle 1 ook nog eens met 6 - 4 te hebben verloren bij nummer laatst Assen 2 waardoor de voorsprong van team 1 nu 15 punten (!) bedraagt. En dat met nog twee wedstrijden te gaan. De champagne kan koud worden gezet!

Scores:
Ton 3, Gert-Jan 2, Ivan 2 en dubbel 1

De stand na 8 wedstrijden:
Kampenion 1       8 - 61
TT Zwolle 1       8 - 46
Amstelveen 1      8 - 38
SKF 4             8 - 34
SVE 2             8 - 34
Assen 2           8 - 27

Komende zaterdag speelt team 1 de uitwedstrijd bij Assen 2. Het heeft dan aan 5 punten genoeg om op eigen kracht kampioen te worden. Omdat een gewaarschuwd mens voor twee telt en drie gewaarschuwde mensen dus voor zes, wil ik de heren op het volgende wijzen: Assen 2 heeft in eigen huis drie van de vier wedstrijden gewonnen en het versloeg TT Zwolle 1 deze zaterdag dus ook met 6 - 4.

 

Hoofdklasse: Emmeloord 1 - Kampenion 2

Team 2 is bezig aan een enigszins teleurstellend seizoen. Daar waar het de - in ieder geval mijn - verwachting was dat het zich met DTV ’84 1 zou mengen in de strijd om de belangrijke 2e plaats achter de gedoodverfde kampioen Blauw-Wit 1, daar moeten we constateren dat daar eigenlijk geen sprake van is geweest. Team 2 liet teveel punten liggen gedurende het seizoen. Het moest op een gegeven moment zelfs ook meer naar beneden dan naar boven kijken. Toch is van direct degradatiegevaar ook nauwelijks sprake geweest. Afgelopen zaterdag ging team 2 op bezoek bij nummer laatst Emmeloord 1 dat vooraf 12 punten minder bijeengeslagen had. De opdracht was duidelijk: winnen en liefst ruim!

Robin Lieftink, invaller Wim Tillema (team 3) en Jordy ten Have namen het op tegen Steven Peter IJkema, Hans Vlig en Johan Vogelzang.

Team 2 begon goed aan de wedstrijd. Daar waar Robin in Kampen nog twee en een halve dag nodig had om Steven Pieter te verslaan, daar was hij nu snel klaar. Hij won overtuigend ‘in straight games’. Wim bood daarna Hans goed partij. Hans nam een 2 - 1 voorsprong in games, maar Wim dwong knap een beslissende game af om daarin het verschil te maken: 3 - 11. Een heel knappe zege van Wim op de geroutineerde Hoofdklasser Hans. Jordy had daarna niet heel veel moeite om verdediger Johan te verslaan. Hij moest weliswaar een game aan Johan laten, maar kwam eigenlijk niet in de problemen.
In het dubbel traden Jordy en Robin aan tegen Johan en Steven Pieter. De vier maakten er een spannende partij van. Jordy en Robin hadden tijd nodig om zich in te stellen op de beide materiaalspelers. Zij wonnen de 1e game nog wel, maar zagen de tegenstanders de 2e en 3e game met nipt verschil winnen. Pas daarna ging het (beter) lopen bij de Kampenaren. Jordy en Robin wonnen de 4e game ruim en toonden zich in de beslissende game net wat sterker. Dit was de eerste (!) zege in het dubbel voor team 2. In het dubbel heeft team 2 dan ook een aantal punten ‘laten liggen’. Feit is echter dat de speltypes van de spelers moeilijk met elkaar matchen.

Drie partijen later stond het … 0 - 7. Robin kwam tegen oudteamgenoot Hans keurig van een 2 - 1 achterstand terug om de 4e en 5e game nog op zijn naam te schrijven. Jordy was daarna tegen Steven Pieter in drie games net wat sterker. De verschillen waren niet groot, maar het was Jordy die zich mocht laten feliciteren. Wim won daarna ook zijn tweede partij. Tegen verdediger Johan mocht hij zich uitleven en dat ging hem goed af. Hij won keurig ‘in straight games’.

In de achtste partij ontliepen Jordy en Hans elkaar nauwelijks iets. Niettemin won Hans - een traditionele lastige tegenstander voor Jordy - in vier games. Robin bracht het verschil weer op 7 punten door in drie games af te rekenen met verdediger Johan. In de laatste partij van de middag vond Wim niet het antwoord op materiaalspeler Steven Pieter. Hij moest zich in drie games gewonnen geven. De ene materiaalspeler is de andere niet zo ondervond Wim die in ‘zijn’ Promotieklasse ook al de nodige materiaalspeler tegenkwam.

Het zal duidelijk zijn dat team 2 meer dan tevreden was met de ruime 2 - 8 zege op Emmeloord 1. Het nestelt zich daarmee stevig op de 4e plaats. Het zou zelfs nog derde kunnen worden, maar dan moet het in de laatste wedstrijd met tenminste 7 - 3 winnen van Entac 2. Dat lijkt net een brug te ver. Complimenten aan Wim die met zijn twee zeges bijdroeg aan de ruime overwinning.

Scores:
Robin 3, Jordy 2, Wim 2 en dubbel 1

De stand na 9 wedstrijden:
Blauw-Wit 1       9 - 62
DTV '84 1         9 - 54
ENTAC 2           9 - 46
Kampenion 2       9 - 44
DTS 1             9 - 38
Emmeloord 1       9 - 26

Op vrijdag 21 april sluit team 2 het seizoen dus af met een thuiswedstrijd tegen Entac 2.

 

Promotieklasse: Kampenion 3 - De Brug 2

Voor team 3 stond afgelopen vrijdagavond de topper tegen De Brug 2 op het programma. Topper, want het ging hier om de wedstrijd tussen de nummer 1 en 2 waarbij de Kampenaren een voorsprong van 6 punten te verdedigen hadden.

Wim Tillema, Gerben Wolterink en Thomas Niemeijer namen het op tegen Jan Los, Bas Wrekenhorst en Eric Burgers. Wim speelde in plaats van Bas de Vries die een pittige week achter de rug had en daarom - heel professioneel - Wim had gepolst.

Welnu, de topper werd ook een topwedstrijd. Veel spannende partijen met wisselende kansen en veel mooie, lange rally’s legden de zes op de tafel. Na het dubbel stond team 3 op een keurige 3 - 1 voorsprong.
In de openingspartij zetten Wim en Jan de toon voor deze avond. Na 11 - 13, 11 - 2, 8 - 11 en 11 - 8 was de eerste vjjfpitter een feit. Daarin ontsnapte Wim in de finale van de game: 11 - 9. Gerben en Bas deden hier niet voor onder. Integendeel. Gerben nam een 2 - 1 voorsprong na 11 - 6, 8 - 11 en 11 - 9. Maar Bas kun je tactisch wel om een boodschap sturen. Hij wijzigde zijn tactiek enigszins en sleepte de 4e en 5e game er met tweemaal 10 - 12 uit. Thomas moest daarna tegen Eric even zoeken. Eric profiteerde daar van en won de 1e game ruim. Na de 1e game had Thomas het gevonden, want hij veegde Eric in de 2e game. Eric verblikte of verbloosde niet en wist de 3e game er weer uit te slepen. Daarna bleven de verschillen klein, maar was het toch Thomas die tweemaal met klein verschil won: 6 - 11, 11 - 1, 9 - 11, 11 - 8 en 11 - 9.
In het dubbel namen Thomas en Wim het op tegen Bas en Eric. Ook hier waren de verschillen klein. De 1e game ging naar de Apeldoorners, maar daarna wonnen Thomas en Wim drie game op rij met klein verschil: 10 - 12, 11 - 9, 13 - 11 en 11 - 8.

Drie partijen later stond het 4 - 3. Voor de verandering speelden beide teams twee ‘vluggertjes’ na het dubbel. Eerst was Gerben vrijwel - eigenlijk volmaakt, maar dat is zo sneu voor Gerben - kansloos tegen Jan. Hij kwam er niet aan de pas; Jan won heel eenvoudig na 5 - 11, 8 - 11 en 2 - 11. Wim had daarna weinig moeite om het verschil weer op twee punten te brengen. Hij was duidelijk te sterk voor Eric: 11 - 8, 11 - 4 en 11 - 4. Thomas en Bas vonden het weer tijd worden voor een vijfpitter. Beiden legden een attractief spelletje op tafel. Thomas leek na de nipt verloren 1e game de regie over te nemen en op de winst af te stevenen. Maar bij een 2 - 1 achterstand koos Bas ervoor om met iets minder snelheid aan te vallen en daar had Thomas het moeilijk(er) mee. Bas voorkwam daarmee dat hij de ballen van Thomas een keer zo snel terugkreeg. Bas won de 4e game en deelde in de beslissende game een uppercut uit: 9 - 11, 11 - 5, 11 - 9, 7 - 11 en 1 - 11.

In de achtste partij plaatste Gerben zichzelf ook op het wedstrijdformulier door Eric in drie games te verslaan. Eric kwam aanvallend weliswaar minstens zo vaak door als Gerben, maar maakte daarentegen duidelijk meer fouten: 11 - 8, 11 - 7 en 15 - 13. Thomas had het vervolgens heel lastig tegen Jan. Beiden kozen vol voor de aanval en ook dit was een heel mooie partij om te zien. Na 15 - 17, 12 - 10, 11 - 3 en 11 - 13 moest een 5e game de beslissing brengen. En net als tegen Bas speelde Thomas toen zijn slechtste game van de partij, wellicht afgedwongen door Jan: 4 - 11. In de laatste partij was het de beurt aan de beide deze avond nog ongeslagen spelers: Wim en Bas. Ook dit werd - ‘heel eentonig’ - een mooie partij. Zoals vaker deze avond leek de Kamper speler de partij naar zich toe te trekken, maar bijna in het zicht van de haven leed het alsnog schipbreuk die vaak werd veroorzaakt door een ‘piraat’ uit Apeldoorn. Na 9 - 11, 11 - 8 en 11 - 5 stond Wim knap op een 2 - 1 voorsprong. Maar in de 4e game was het Bas die ijzersterk terugkwam: 1 - 11. De beslissende game was weer spannend. Uiteindelijk was het met Bas de meest ervaren speler die de partij naar zich toetrok: 10 - 12.

Beide teams deelden dus de punten: 5 - 5. Langs de kant - en wellicht ook bij de spelers zelf - had je het gevoel dat er meer inzat, maar enerzijds routine en anderzijds het op een hoger niveau te hebben gespeeld (Bas) zorgden ervoor dat De Brug 2 telkens terugkwam. Complimenten aan alle zes spelers voor de positieve spelopvatting! Het was regelmatig genieten geblazen. Niettemin is de puntendeling een prima resultaat voor team 3. Het houdt de Apeldoorners op 6 punten achterstand en het heeft in de laatste wedstrijd in Zutphen tegen Torenstad 1 aan 5 punten genoeg om de titel op eigen kracht veilig te stellen. Ieder punt dat De Brug 2 laat liggen, hoeft team 3 minder te halen.

Scores:
Wim 2, Gerben 1, Thomas 1 en dubbel 1

De stand na 9 wedstrijden:
Kampenion 3       9 - 67
De Brug 2         9 - 61
Vitesse '35 1     9 - 49
Torenstad 1       9 - 35
TT Zwolle 4       9 - 35
Trias 2           9 - 23

Op vrijdag 21 april speelt team 3 de laatste competitiewedstrijd dus bij Torenstad 1. De Brug 2 ontvangt dan nummer drie Vitesse ’35 1.

 

1e klasse: Kampenion 4 - TT Zwolle 6

Team 4 is aan een vrijwel geruisloos seizoen bezig. Dat klinkt wellicht wat negatief, maar zo is het niet bedoeld. Het staat - als promovendus - vrijwel vanaf de eerste speelronde op een 3e plaats en het is daar niet van af te krijgen. De koppositie was nooit in beeld en het degradatiespook ook niet! Vandaar de term ‘geruisloos’. Afgelopen vrijdagavond kwam TT Zwolle 6 op bezoek. Als team 4 niet zou verliezen, was het definitief veilig. En dat al in de voorlaatste speelronde.

Danny Bruins, Hans de Vries en Jackie van der Meulen namen het op tegen Sake Elfring, Arjan Bakker en Wessel Kamer.

Na het dubbel stond team 4 op een 3 - 1 voorsprong. Danny kwam tegen Sake heel knap van een 0 - 2 achterstand in games terug tot 2 - 2. Hij wist die goede lijn in de beslissende game door te trekken en zette zijn team op voorsprong. Hans moest daarna heel diep gaan om Arjan van zich af te schudden. Via 1 - 0 en 1 - 2 werd het 2 - 2 (na 16 - 14) en dus moest ook hier een 5e game de beslissing brengen. Daarin toonde Hans zich de gelukkigste van de twee na 11 - 9. Jackie nam het vervolgens op tegen Wessel. Met sterk spel - zowel aanvallend als blokkend - boekte Jackie een toch wel verrassend eenvoudige 3 - 0 zege op de dwingend spelende Wessel.
In het dubbel verschenen Danny en Jackie enerzijds en Arjan en Wessel anderzijds achter de tafel. De vier maakten er een mooie en spannende partij van. Er was nauwelijks krachtsverschil getuige de gamestanden 7 - 11, 11 - 9, 9 - 11, 11 - 9 en 10 - 12. Maar het waren de Zwollenaren die met nipt verschil wonnen.

Drie partijen later stond het 5 - 2. Hans speelde tegen Sake duidelijk beter dan tegen Arjan. Dat heeft uiteraard ook met de tegenstander te maken. Sake zoekt graag de aanval en Hans kan dan zijn favoriete spelletje spelen: de snelheid van de tegenstander gebruiken om te counteren. Hans won overtuigend ‘in straight games’. Danny was daarna tegen Wessel vier games sterk op dreef. Maar omdat Wessel ook geen pannenkoeken stond te bakken, stond het toen 2 - 2. In de beslissende game wist Wessel dan toch nog het verschil te maken. Jackie bracht de voorsprong op 3 punten via een regelmatige 3 - 1 zege op Arjan. Jackie toonde zich de completere van de twee.

Hans moest daarna in Wessel zijn meerdere erkennen. Weliswaar zoekt ook Wessel - net als Sake - snel de aanval, maar hij doet dat meer onvoorspelbaar dan Sake waardoor Hans er niet in slaagde zijn blok in stelling te brengen. Wessel boekte dan ook een verdiende 0 - 3 zege. Jackie nam het vervolgens op tegen Sake. In een mooie partij wist Sake zowel de 1e als de 2e game met nipt verschil te winnen. Daarna ging Jackie - begrijpelijk - wat forceren, maar dat pakte niet goed uit. In de laatste partij bezorgde Danny zijn team alsnog de zege door Arjan in drie games kansloos te laten.

Team 4 boekte dus een 6 - 4 zege op TT Zwolle 6. Ik denk dat die uitslag ook wel terecht is. Beide teams wonnen twee van de vier vijfpitters en de overige partijen kregen terechte winnaars. Team 4 heeft zich nu definitief in veilige haven gespeeld. En dat is een keurige prestatie in de voorlaatste competitieronde. Keurig heren!

Scores:
Danny 2, Hans 2 en Jackie 2; dubbel 0

De stand na 9 wedstrijden:
Smash 2000 1      9 - 68
ENTAC 3           9 - 56
Kampenion 4       9 - 45
DTS 3             9 - 35
TT Zwolle 6       9 - 34
Heino 3           9 - 32

Op donderdag 20 april gaat team 4 op bezoek bij Heino 3 dat na deze speelronde laatste staat.

 

1e klasse: Heino 2 - Kampenion 5

Team 2 staat al ongeveer het hele seizoen op plaats 2. Het draaide een steady seizoen, maar toch is er de laatste weken wat zand in de motor gekomen. De punten worden moeizamer en (helaas) spaarzamer bijeengeslagen. Toch staat het nog steeds tweede. Afgelopen vrijdag ging het op bezoek bij nummer drie Heino 2 dat vooraf 5 punten minder had.

Nick Kuipers, Bertin Bos en Dick Hoekman namen het op tegen Paul Rouhof, Henk Kuiper en Regina Woerlee.

Na het dubbel stond team 5 op een 3 - 1 achterstand. Nick had in de openingspartij niet heel veel in te brengen tegen kopman Paul. Nick verloor vrij kansloos in drie games. Bertin bracht de partijen weer in evenwicht door Henk - eveneens in drie games - te verslaan. Dick verloor daarna in vier games van Regina; kennelijk houdt Dick niet zo van directe vrouwen.
In het dubbel verloren Bertin en Nick ook al in vier games van Regina en Paul.

Na het dubbel nam Nick tegen Henk een 1 - 2 voorsprong in games, maar hij wist die niet te verzilveren. Henk won alsnog door de 4e en 5e game op zijn naam te schrijven. Dick speelde vervolgens een sterke partij tegen kopman Paul. Na vier games stond het 2 - 2 waarbij Paul zijn games overigens veel eenvoudiger won dan Dick. In de 5e game was Paul kennelijk weer aan de beurt, want ook die won hij ruim. Ook Bertin ondervond daarna de kracht van de heel direct spelende Regina. Hoewel het krachtsverschil miniem was, won Regina in vier games.

Van de laatste drie partijen wist team 5 er nog slechts één te winnen. In de achtste partij van de avond versloeg Dick ‘angstgegner’ Henk zonder een game te hoeven inleveren. Ook hier waren de verschillen niet groot, maar toch. Daarna wist ook Nick niet tot winst te komen tegen de enige dame in het gezelschap: Regina. Nick won één game nipt, waar Regina er drie (vrij) ruim won. In de laatste partij van de avond moest Bertin zijn meerdere erkennen in kopman Paul. Hij moest zich na vier games gewonnen geven.

Zo leed team 5 een ruime 8 - 2 nederlaag bij Heino 2 dat daarmee over de Kampenaren heen wipt. In de wetenschap dat team 5 in de laatste wedstrijd kampioen De Toekomst 3 nog ontmoet, moeten we concluderen - gelet ook op de uitslagen in de andere zalen - dat het nog een paar puntjes nodig heeft om zich definitief in veilige haven te spelen.

Scores:
Bertin 1 en Dick 1; Nick 0 en dubbel 0

De stand na 9 wedstrijden:
De Toekomst 3     9 - 68
Heino 2           9 - 45
Kampenion 5       9 - 44
TT Zwolle 5       9 - 39
Bosman/Wezep 2    9 - 37
Smash '70 (H) 3   9 - 37

Op vrijdag 21 april ontvangt team 5 dus kampioen De Toekomst 3 uit Lochem.

 

2e klasse: Kampenion 6 - NTC Leogang 1

De titelkansen van team 6 in de 2e klasse A zijn vrijwel verkeken, maar het kan nog wel een (beslissende) rol spelen in de titelstrijd. Afgelopen vrijdag kwam namelijk koploper NTC Leogang 1 op bezoek, terwijl nummer 2 Smash ’70 5 - dat 1 puntje minder heeft dan de Nunspeters - op bezoek ging bij nummer laatst Emmeloord 2.

Jan Ringenier, Gerard Palland en Jelmer van der Veen namen het op tegen Koos Dorst, Rin van Dijk en Bjorn Vrugt. Moest Jan vorige week verstek laten gaan met lichte griepverschijnselen - Gerard speelde toen in zijn plaats - vrijdagavond ‘moest’ Jan de plaats innemen van kopman Simon. Inderdaad: vanwege lichte griepverschijnselen!

Omdat Bjorn later kwam, werd de volgorde van het wedstrijdformulier in goed overleg gelaten voor wat die was. Dat maakt een verslagje van de wedstrijd wat lastiger. Vandaar dat ik volsta met een algemeen verhaal.

Aan Nunspeter kant bleek Koos deze avond een onneembare horde. Zijn service was - met of zonder leesbril - nauwelijks te lezen en ‘fatsoenlijk’ terug te brengen en als dat dan eens gebeurde, dan bracht Koos zijn forehand in stelling. Jan, Gerard en Jelmer moesten dan ook alle drie de witte vlag hijsen.

Tegen Bjorn leken er - qua service en spel - wat meer mogelijkheden te liggen, maar dat is een conclusie die vooral vanaf de zijkant wordt getrokken. Bjorn doet geen gekke dingen, houdt de bal op tafel en brengt slechts af en toe zijn forehand in stelling. Hij is echter zo vast als de bank in betere tijden. Zijn tegenstanders slaan weliswaar meer winners dan hij, maar aan het eind van iedere partij liet hij zich telkens stoïcijns als winnaar feliciteren.

Het is nog niet zo lang geleden dat derde speler Rin met minimaal twee zeges Kampen achter zich liet. Het klinkt dan ook gek dat Gerard, Jelmer en Jan tegen hem de meeste kansen op winst hadden. Toch is dat zo. Gerard had ditmaal geen enkele moeite om Rin te verslaan; hij won overtuigend ‘in straight games’. Jelmer maakte er tegen Rin een spannende vijfpitter van. Hij nam een 2 - 1 voorsprong, maar zag Rin de 4e game nipt naar zich toetrekken. De beslissende game kon beide kanten opvallen, maar deed dat uiteindelijk in het voordeel van Jelmer: 13 - 11. Jan kwam tegen Rin - net als in Nunspeet - met 0 - 2 in games achter voordat hij er met behulp van wat aanwijzingen achter kwam dat ‘hoe meer je wilt doen, hoe moeilijker het je jezelf maakt’. Jan won de 3e game en sleepte de 4e game er met 13 - 11 uit. Ook hier kon de beslissende game beide kanten opvallen en ook hier deed hij dat na wat aarzelen naar de kant van Jan: 13 - 11.

Team 6 verloor de wedstrijd van de koploper dus met 3 - 7 en de waarheid gebiedt te schrijven dat er ook niet meer inzat. Drie vijfpitters werden er gespeeld en in twee daarvan was de Kamper speler de gelukkigste. In het derde geval ging de 5e game met ruim verschil verloren.

Scores:
Gerard 1, Jan 1 en Jelmer 1; dubbel 0

De stand na 9 wedstrijden:
Smash '70 (H) 5   9 - 66
NTC Leogang 1     9 - 65
Kampenion 6       9 - 55
Hoonhorst 1       9 - 40
TT Zwolle 7       9 - 29
Emmeloord 2       9 - 15

In de laatste wedstrijd op vrijdag 21 april gaan NTC Leogang 1 en Smash ’70 5 in een onderlinge wedstrijd in Nunspeet uitmaken wie kampioen wordt. Smash ’70 5 heeft dan aan een puntendeling voldoende. Team 6 sluit het seizoen dan af met een uitwedstrijd bij Hoonhorst 1.

 

2e klasse: GTC 1 - Kampenion 7

Voor team 7 lijkt de competitie te lang te duren. Behaalde het in de eerste helft nog verdienstelijke resultaten, in de tweede helft is dat eigenlijk alleen maar minder geworden. Daar waar we misschien hadden verwacht - of is het gehoopt ? - dat de spelers naar het (juiste) niveau zouden toegroeien, daar is de positie van team 7 vrij snel uitzichtloos geworden. Uiteraard is dat een constatering en geen verwijt. Afgelopen donderdag ging het op bezoek bij het versterkte GTC 1. Versterkt, want Wouter Beuzenberg - die voorheen ook nog voor Kampenion heeft gespeeld - heeft zijn batje uit de wilgen gehaald.

Simone Lieftink, Arnold Hubach en Jomar Schilder namen het op tegen Pieter Beuzenberg, Wouter Beuzenberg en Kees Kranenburg.

Na het dubbel stond team 7 op een 4 - 0 achterstand. Simone verloor in drie games - waarvan twee nipt - van Pieter. Daarna speelde Arnold een sterke partij tegen Wouter. Hij nam een 1 - 2 voorsprong, maar wist de 4e game net niet (12 - 10) naar zich toe te trekken. Wouter ontsnapte en won ook de beslissende game. Jomar kwam tegen Kees juist van een 2 - 1 achterstand terug, maar zag daarna Kees ook al de beslissende game winnen.
In het dubbel kwamen Simone en Jomar tekort tegen Pieter en Wouter die eenvoudig wonnen.

Drie partijen later stond het 6 - 1. Simone speelde tegen Wouter bepaald niet slecht, maar Wouter bleek gewoonweg te sterk en won in vieren. Jomar snoepte daarna tegen Pieter een game mee, maar verder liet die het niet komen. In de zevende partij slaagde Arnold er dan eindelijk in om de ‘hatelijke nul’ van het wedstrijdformulier te halen. Hij nam tegen Kees een 1 - 2 voorsprong, maar zag die de 4e game weer winnen. Toch was het Arnold die in de beslissende game alsnog het verschil wist te maken.

De laatste drie partijen gingen alle naar GTC 1. Eerst moest Jomar tegenstander Wouter na vier games feliciteren en vervolgens verloor Simone in vier games van Kees. In de laatste partij van de avond was Arnold tegen Pieter dichtbij een tweede zege. Na vier games stond het 2 - 2. De beslissende game kon ook beide kanten op vallen, maar deed dat uiteindelijk met 12 - 10 naar de kant van GTC 1.

Zo leed team 7 een ruime 9 - 1 nederlaag bij GTC 1. De zege viel wellicht een puntje te hoog uit, maar uiteraard is de nederlaag verdiend. Overigens is GTC 1 na het toevoegen van Wouter er duidelijk sterker op geworden. Komend seizoen is het in deze samentelling een team om in de 2e klasse rekening mee te houden. Team 7 is deze week officieel gedegradeerd, maar dat zagen we natuurlijk al enige tijd aankomen. Even uithuilen en over een tijdje opnieuw beginnen, maar dan in de 3e klasse.

Scores:
Arnold 1; Jomar 0, Simone 0 en dubbel 0

De stand na 9 wedstrijden:
Dronten '74 1     9 - 69
Smash '70 (H) 4   9 - 51
GTC 1             9 - 49
Bosman/Wezep 3    9 - 38
TT Zwolle 8       9 - 38
Kampenion 7       9 - 25

Team 7 sluit de competitie op vrijdag 21 april af met een thuiswedstrijd tegen TT Zwolle 8.

 

3e klasse: De Spinners 2 - Kampenion 8

De senioren van team 8 kunnen de competitie rustig uitspelen. Het team is al veilig en de titel is uit beeld. Dat uitspelen begon afgelopen woensdagavond in Emst tegen De Spinners 2.

Harm Bosman, Theo Hogenhorst en Arie Hup namen het op tegen Chris Mulder, Paul Gensen en Aart Schurink.

De openingspartij tussen Harm en Chris was een vreemde. In de 1e en 2e game had Harm geen schijn van kans. Chris won die met ruime cijfers. In de 3e game ontsnapte Harm met 11 - 13 en daarna waren de rollen omgedraaid. Nu gaf Harm zijn tegenstander geen kans meer en won hij de 4e en 5e game met ruim verschil. Theo versloeg daarna Paul in vier games; in de 1e en 2e game waren beiden aan elkaar gewaagd, maar daarna maakte Theo het verschil. Arie - niet helemaal fit - moest vervolgens tegenstander Aart na drie games feliciteren.
Ook het dubbel ging in drie games naar De Spinners 2. Harm en Theo verloren vrij kansloos van Aart en Paul.

Na het dubbel zette Harm zijn team weer op voorsprong via een overtuigende driegames zege op Paul. Arie was daarna kansloos tegen Chris die eenvoudig won. Theo delfde vervolgens nipt het onderspit tegen Aart. Na 11 - 7, 12 - 10, 11 - 13, 9 - 11 en 12 - 10 bleek Aart de gelukkigste van de twee.

Van de laatste drie partijen wist team 8 er nog één te winnen. In de achtste partij slaagde Arie er net niet in om ook een puntje mee te snoepen. Tegenstander Paul was over vijf games genomen net iets sterker. Harm en Aart maakten daarna uit wie deze avond ongeslagen zou blijven. Welnu, na drie games was duidelijk dat dat Aart zou zijn. Hij gaf Harm geen kans. In de laatste partij van de avond gaf Theo de nederlaag een wat draaglijker aanzien door Chris met driemaal 9 - 11 te verslaan.

Team 8 leed dus een 6 - 4 nederlaag tegen De Spinners 2. Het was jammer dat Arie niet helemaal fit was, anders had er wellicht een puntje meer in gezeten. Met nog één wedstrijd te gaan, staat de vierde plaats van team 8 eigenlijk wel vast.

Scores:
Harm 2 en Theo 2; Arie 0 en dubbel 0

De stand na 9 wedstrijden:
Smash '70 (H) 6   9 - 68
De Brug 8         9 - 59
De Spinners 2     9 - 56
Kampenion 8       9 - 50
TT Zwolle 10      9 - 22
ZC Aktief 2       9 - 15

Op vrijdag 21 april as. sluit team 8 de competitie af met een uitwedstrijd bij TT Zwolle 10.

 

4e klasse: Kampenion 9 - ’s-Heerenbroek 2

‘The battle continues’, zo zou je titelstrijd tussen team 9 en achtervolger Smash-In 2 kunnen omschrijven. In de onderlinge wedstrijden toonden de Kampenaren zich wat beter, maar in de wedstrijden tegen de andere teams scoren beide teams vrijwel wekelijks dezelfde uitslagen. Nou ja, ‘nog even volhouden’ zou je zeggen en dan is de titel binnen! Afgelopen vrijdag kwam gemeentegenoot ’s-Heerenbroek 2 op bezoek in de wetenschap dat Smash-In 2 de avond ervoor met 2 - 8 bij GTC 3 had gewonnen.

Bert Beks, Mattias Beimers en Robin Makkink namen het op tegen Jan Bos, Ilona Post en Jan Doornwaard.

Team 9 kwam prima uit de startblokken. Na het dubbel stond het op een 4 - 0 voorsprong en daar viel ook weinig op af te dingen. Bert was in vier spannende games net wat sterker dan Jan Bos, Mattias kwam geen moment in de problemen tegen Ilona en Robin ‘morste’ één game tegen Jan Doornwaard.
In het dubbel moesten Bert en Robin even zoeken tegen Ilona en Jan Bos. De gasten wonnen die met ruime cijfers. Bert en Robin sleepten de 2e game er met 14 - 12 uit en wonnen ook de 3e game met nipt verschil. In de 4e game wisten zij dan toch nog het verschil te maken.

Drie partijen later stond het 7 - 0 zij het dat de zeges moeizamer tot stand kwamen. Mattias kwam tegen Jan Bos met 0 - 2 in games achter. Daarna wist hij zich terug te knokken in de partij. Hij won de 3e game vrij ruim en de 4e ‘in de verlenging’. In de 5e game toonde hij zich net wat sterker. Bert speelde vervolgens een soortgelijke partij tegen Jan Doornwaard. Ook Bert kwam met 0 - 2 achter na twee nipt verloren games. De 3e schreef hij vrij ruim op zijn naam waarna hij de 4e game er met nipt verschil uitsleepte. In de 5e game wist hij alsnog het verschil te maken. Robin nam daarna tegen Ilona al snel een 2 - 0 voorsprong. De 3e game had hij het moeilijker, maar uiteindelijk sleepte hij die er met 12 - 10 uit.

Het venijn zat voor team 9 in de staart. In de achtste partij pakte Mattias tegen Jan Doornwaard de 1e game vrij overtuigend. Daarna was het echter Jan die drie games met klein verschil op zijn naam schreef en zijn team ook op het wedstrijdformulier zette en dat was niet onverdiend. Robin was daarna in drie games duidelijk te sterk voor Jan Bos. Hij kwam geen moment in de problemen en won overtuigend. In de laatste partij van de avond moest Bert zijn meerdere erkennen in Ilona die - met alle respect - onverwacht eenvoudig ‘in straight games’ won.

Zo kopieerde team 9 - met een 8 - 2 zege - opnieuw het resultaat van achtervolger Smash-In 2 waardoor het verschil 4 punten in het voordeel van de Kampenaren blijft. Omdat ook het onderlinge resultaat in het voordeel van team 9 is, moet Smash-In 2 in de laatste wedstrijd 5 punten goedmaken op team 9. Alleen de grootste optimist in de polder houdt nog rekening met dat scenario.

Scores:
Robin 3, Bert 2, Mattias 2 en dubbel 1

De stand na 9 wedstrijden:
Kampenion 9       9 - 71
Smash-in 2        9 - 67
Emmeloord 4       9 - 44
's-Heerenbroek 2  9 - 31
GTC 3             9 - 30
Harderwijk 5      9 - 27

In de laatste speelronde gaat team 9 in Genemuiden op bezoek bij GTC 3. Dat is dan donderdag 20 april. Als het 6 punten pakt, is het op eigen kracht kampioen, ongeacht het resultaat van Smash-In 2 in de wedstrijd tegen Emmeloord 4 de dag erna.

 

4e klasse: Batfighters 2 - Kampenion 10

Team 10 leek zich na een moeizame start van de competitie uit de gevarenzone te werken, maar het is daar na de laatste twee wedstrijden toch weer in verzeild geraakt. Niet omdat het zelf zo slecht presteert, maar doordat concurrent Batfighters 2 plotseling punten pakt. En vorige week onder andere door een invaller uit team 1. Een 3e klasser dus. Reglementair mag dat, maar je krijgt er op zijn minst wat gemengde gevoelens bij. Afgelopen vrijdag ging team 10 op bezoek bij datzelfde Batfighters 2.

De samentelling van die gevoelens werden vrijdagavond nog enigszins herschikt toen bleek dat de tegenstander opnieuw met een invaller uit de 3e klasse aantrad. Soms kan het feit dat je een kleine vereniging bent, dus positief uitpakken. Er mag immers van het voorlaatste - team 1 - in het laatste team worden ingevallen, mits de speler in het seizoen ervoor niet meer dan 50% behaalde in de naasthogere klasse.

Gerard Wessels, Jeroen Heldoorn en Henny Boxman namen het op tegen Jan Vogel, invaller Hetty Kamphorst (team 1) en Aart Ruyter.

Aan Elburger kant speelde Jan zijn drie partijen achter elkaar en hij versloeg achtereenvolgens Gerard, Henny en Jeroen in vijf games. Dat is natuurlijk sneu. Vervolgens werd er gedubbeld: Gerard en Jeroen tegen Hetty en Jan. De winst ging na vier games naar Batfighters.

Hoe de volgorde van de wedstrijden verder precies is geweest, weet ik niet. Maar feit is dat team 10 slechts twee partijen wist te winnen. Zowel Henny als Gerard wisten Aart te verslaan. Tegen 3e klasser Hetty viel weinig eer te behalen, al wist Jeroen het nog tot een vijfpitter te ‘schoppen. De 5e game ging echter ruim naar Hetty.

Team 10 verloor uiteindelijk dus met 8 - 2. Batfighters 2 wist zich met tweemaal een speler uit team 1 - dat een klasse hoger speelt - in veilige haven te spelen. Nogmaals, reglementair mag dat. Maar als ‘slachtoffer’ krijg je daar toch een nare smaak van in de mond. Team 10 wordt het kind van de rekening. Een 5e plaats is nu het hoogst haalbare en het moet hopen dat het voor volgend seizoen een aanvraag voor een plek in de 4e klasse gehonoreerd ziet.

Scores:
Gerard 1 en Henny 1; Jeroen 0 en dubbel 0

De stand na 9 wedstrijden:
Harderwijk 4       9 - 69
Smash '70 (H) 9    9 - 67
Batfighters 2      9 - 40
Heino 10           9 - 39
Kampenion 10       9 - 30
Wijhe 3            9 - 25

As. maandag al sluit team 10 de competitie af met een uitwedstrijd bij nummer laatst Wijhe 3. Het moet dan tenminste 3 punten zien te behalen om de tegenstander definitief onder zich te houden. Met een 5e plaats mag het nog hopen, met een laatste plaats wordt het een paardenhoop.

 

4e klasse: Heino 9 - Kampenion 11

Van team 11 is al een tijdje bekend dat het dit seizoen op een degradatieplaats eindigt. Maar daar is niemand van het team in de war van geraakt. Het team is bezig aan een ‘afscheidstoernournee’ in de 4e klasse. Afgelopen vrijdag voerde dit team 11 naar Heino (9).

Team 11 had personele problemen, want Alies Hendriks (al het hele seizoen), Anne van der Haar en op de valreep Jentine Sikkema waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar. Ook reserve Gerard Regterschot was verhinderd, maar uiteindelijk kon en wilde Sietse Wagteveld wel spelen. Sietse is afgelopen najaar lid geworden en staat reserve bij team 10 dat ook 4e klasse speelt. Dit om het verschil met mijn bijdrage hiervoor aan te geven. Jantiene Knijnenberg en Alice Ringenier waren namens team 11 van de partij. Laurens Mulder, Pieter Naterop en invaller Tijmen Prins (team 11) waren de tegenstanders.

De wedstrijd laat zich in enkele zinnen samenvatten: de dames Alice en Jantiene kwamen deze avond tekort en Sietse sleepte zijn drie partijen er telkens na een 2 - 1 achterstand in vijf games uit en bleef zo heel knap ongeslagen tegen de koploper. Wekelijks op maandagavond trainen en op dinsdagavond een balletje slaan tegen 3e en 2e klassers werpt duidelijk zijn vruchten af.

Met nog één wedstrijd te spelen, staat de 5e plaats van team 11 nu vrijwel vast. Alleen als nummer laatst Staphorst 2 in de onderlinge wedstrijd met 0 - 10 in Kampen wint - waar niemand rekening mee houdt - kan team 11 nog als laatste eindigen.

Scores:
Sietse 3; Alice 0, Jantiene 0 en dubbel 0

De stand na 9 wedstrijden:
Heino 9            9 - 68
's-Heerenbroek 1   9 - 65
Zwartsluis 3       9 - 64
TT Zwolle 13       9 - 37
Kampenion 11       9 - 23
Staphorst 2        9 - 13

Op vrijdag 21 april as. ontvangt nummer voorlaatst team 11 dus nummer laatst Staphorst 2.

 

Het seizoen zit er dus bijna op. Zoals het nu lijkt, worden drie teams kampoen en degraderen er ook drie. Meer dan de helft van de elf teams zijn dus betrokken bij de ‘belangrijkste’ beslissingen in hun poules. Ik ga daar nu niet verder op in. Daarvoor is het nog te vroeg. De komende twee weken komen we Goede Vrijdag en Pasen tegen. Als gevolg daarvan is het competitieprogramma enigszins ‘onoverzichtelijk’. De afdelingsteams die op maandag thuis spelen, komen aanstaande week al in actie. De overige teams doen dat pas de week erna. Voor de teams van Kampenion betekent dit dat komende week alleen team 10 in actie komt, naast team 1 dat landelijk speelt.

Programma week 15:
Maandag 10 april:
Wijhe 3 - Kampenion 10

Zaterdag 15 april:
Assen 2 - Kampenion 1

Komend weekend hoop ik mij weer te melden en hopelijk met prachtig nieuws over team 1.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wss Kampenion