In week 15 kwamen slechts twee teams in actie: de teams 1 en 10. Beide hadden een heel uiteenlopende doelstelling. Team 1 wilde uit bij nummer laatst Assen 2 (tenminste) 5 punten pakken om de titel veilig te stellen. Team 10 moest nummer laatst Wijhe 3 achter zich zien te houden om met een voorlaatste plaats mogelijk nog een aanvraag voor een plaats in de 4e klasse te kunnen doen. Liep de doelstelling van beide teams nogal uiteen, datzelfde geldt voor het resultaat met de daaraan gekoppelde consequentie.

 

3e divisie: Assen 2 - Kampenion 1

In de voorlaatste competitieronde kon team 1 de titel al veilig stellen. Met een voorsprong van 15 punten op nummer twee TT Zwolle 1 zou het daarvoor in de uitwedstrijd bij nummer laatst Assen 2 - ongeacht het resultaat van de Zwollenaren - aan 5 punten genoeg hebben. Ieder punt dat TT Zwolle 1 liet liggen, hoefden de Kampenaren minder te halen. Maar met dat laatste hielden Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier zich niet bezig. En zo hoort het ook: uitgaan van eigen kracht. Niettemin is Assen 2 in eigen huis een tegenstander die niet moet worden onderschat. Het won namelijk drie van zijn vier thuiswedstrijden, ook tegen TT Zwolle 1.

Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier namen het op tegen Richard Lubbers, Richard Carabain en Jan Meppelink.

Ik meld op voorhand dat ik niet bij de wedstrijd aanwezig ben geweest en dat ik mij vooral laat leiden door het wedstrijdformulier en een enkele ‘overlevering’.

In de openingspartij nam Ivan het op tegen Richard Lubbers. Als ik het formulier zo bekijk, dan had Ivan meer moeite om de concentratie vast te houden dan met zijn tegenstander. Ivan won de 1e en 2e game heel eenvoudig: 5 - 11 en 6 - 11. De 3e game ging naar Richard met heel ruime cijfers. Degenen in de zaal die op dat moment moesten niesen, hebben de game vast gemist: 11 - 2. In de 4e game was Ivan weer bij de les en trok hij de lijn van de eerste twee games weer keurig door: 6 - 11. Zo stond het 0 - 1.

In de tweede partij was het de beurt aan Gert-Jan en Richard Carabain. Zoals op basis van de percentagelijst mocht worden verwacht, had GJ niet heel veel moeite om met Richard af te rekenen. In de 1e en 2e game bleef Richard nog enigszins in de buurt - 8 - 11 en 7 - 11 - maar in de 3e game haalde GJ zonder mededogen de trekker van de karabijn over: 4 - 11. Hij bracht zijn team daarmee op een 0 - 2 voorsprong.

Kopman Jan was in de derde partij de tegenstander van Ton. In de 1e game waren beiden aan elkaar gewaagd, maar het was Jan die de game met 11 - 8 naar zich wist toe te trekken. De 2e ging met ruime cijfers naar Ton: 4 - 11. De 3e game was heel belangrijk. Die was ook heel spannend. Uiteindelijk bleek Ton met 10 - 12 de gelukkigste van de twee en dat speelde voor hem wat gemakkelijker in de 4e game, terwijl voor Jan juist het omgekeerde gold. Ton won dan ook vrij eenvoudig: 6 - 11. Zo stond het al 0 - 3.

In het dubbel bracht team 1 voor de negende maal het koppel Gert-Jan / Ivan achter de tafel. Jan en Richard Lubbers waren de tegenstanders. De 1e game was spannend, maar het waren GJ en Ivan die deze er met 9 - 11 uit wisten te slepen. Daarna ging het duidelijk sneller. De Kampenaren kwamen niet meer in de problemen en wonnen de 2e en 3e game met ruim verschil: 5 - 11 en 6 - 11. Het vaak belangrijke dubbel zorgde daarmee voor de 0 - 4 tussenstand en ‘dat was niet voor het eerst’ dit seizoen.

Het was toen aan Ivan - de tussenstand uit Zwolle was niet bekend - om te proberen tegen Richard Carabain het kampioenspunt binnen te halen. Ivan ging prima van start. Hij won de 1e game ruim (4 - 11) en had ook in de 2e game winstkansen. Toch was het Richard die deze nog wist te winnen: 12 - 10. In de 3e game was het opnieuw Ivan die de betere was. Hij won die met 8 - 11. In de 4e game waren de rollen ietwat omgekeerd. Nu was het Richard die met dezelfde cijfers (11 - 8) won. In de beslissende game kon Ivan niet meer brengen wat hij in de games ervoor liet zien. Richard profiteerde en won met ruime cijfers: 11 - 4. Zo stond het dus 1 - 4 en werd het kampioensfeestje nog even uitgesteld naar men aannam.

Kampenion 1 150417

In de zesde partij kreeg team 1 een nieuwe kans in de persoon van Ton. Richard Lubbers moest daarvan het slachtoffer worden, maar die wenste daar begrijpelijk niet aan mee te werken. De 1e game was heel spannend. De game ging in de verlenging en op het moment dat de omstanders aan strafschoppen dachten, trok Ton de game toch nog naar zich toe: 16 - 18. Dat zie je wel vaker in partijen tussen teams die bovenin en onderin staan. Richard vocht zich echter knap terug in de partij, want hij won de 2e game met 11 - 7. Daarna nam Ton het heft in handen en kwam hij niet meer in de problemen. Hij won de 3e en 4e game met ruim verschil: 5 - 11 en 4 - 11. Hij bracht daarmee de stand op 1 - 5 en bezorgde zijn team de titel.

Felicitaties werden uitgewisseld en de spelers kregen van Assen een bloemetje uitgereikt. Heel leuk !!! 

Natuurlijk was pa - Rinus - Hollander ook bij deze wedstrijd aanwezig om de ‘boys’ aan te moedigen. Ook de ‘Groningers’ Jentine en Roy Sikkema waren even ‘overgewipt’ om getuige te zijn van de kampioenswedstrijd en de spelers aan te moedigen! Jentine - ‘het kleine zusje’ van Ton - heeft ook de kampioensfoto gemaakt.

Achteraf bleek dat team 1 de titel al in de derde partij had veiliggesteld, omdat TT Zwolle 1 de 1e en 2e partij had verloren van SKF 4. Toevallig sloeg Ton ook dat derde punt binnen, maar dat is vooral voor de statistieken!

Op de foto van links naar rechts: Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier

Natuurlijk moesten er nog vier partijen worden gespeeld. Te beginnen die tussen Gert-Jan en kopman Jan. Er waren vier games nodig om een winnaar aan te wijzen. Beiden behaalden evenveel punten. Maar het was Jan die won na 11 - 8, 12 - 10, 4 - 11 en 11 - 9. Zo stond het 2 - 5.

In de achtste partij bleef Ton ook zijn derde partij van de middag ongeslagen. Hij had opnieuw vier games nodig om zijn tegenstander - ditmaal Richard Carabain - te verslaan: 6 - 11, 11 - 7, 4 - 11 en 7 - 11. De stand was nu 2 - 6.

In de voorlaatste partij nam Ivan het op tegen kopman Jan. De 1e game was spannend en kon beide kanten opvallen. Het was uiteindelijk Jan die nipt won: 11 - 9. Daarna werd het verschil groter en won Jan de 2e en 3e game met ruim verschil: 11 - 6 en 11 - 6. Jan bracht zijn team daarmee wat dichterbij: 3 - 6.

De laatste partij werd de spannendste van de middag. Gert-Jan en Richard Lubbers waren daarvoor verantwoordelijk. Richard begon ijzersterk en won de 1e game met ruim verschil: 11 - 3. De 2e game was spannender, maar het was opnieuw Richard die won: 11 - 8. In de 3e game had Richard winstkansen, maar het was Gert-Jan die wist te ontsnappen: 9 - 11. In de 4e game was GJ ‘los’ en hij won die dan ook met ruim verschil: 4 - 11. De beslissende game werd een thriller. Er moest weer een verlenging aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. En - zoals ‘gebruikelijk’ in een partij tussen een kampioen en een degradant - was het uiteindelijk GJ die de game - en daarmee de partij - eruit wist te slepen: 14 - 16. Goed om te vermelden daarbij is dat Gert-Jan 7 matchpunten wist te overleven!

Team 1 won de voorlaatste uitwedstrijd dus met de cijfers 3 - 7. De gastheren verkochten hun huid zo duur mogelijk, maar de Kampenaren hadden hun pinpas bij zich en bleken ook voldoende saldo te hebben. Zo wonnen Ivan, Gert-Jan en Ton ook de negende wedstrijd van het seizoen. En wat voor een seizoen!

Scores:
Ton 3, Gert-Jan 2, Ivan 1 en dubbel 1

Team 1 voegde met het behaalde kampioenschap in de 3e divisie opnieuw een nieuw hoofdstuk toe aan de - inmiddels vrij rijke - geschiedenis van Kampenion. Nog niet eerder namelijk werd een seniorenteam kampioen in de 3e divisie en nog niet eerder speelde een seniorenteam in de 2e divisie. Dat laatste gebeurt komend seizoen. Doordat wij de titel al weken zagen aankomen, is het geen heroïsche titel geworden. Als je in de voorlaatste wedstrijd al kampioen wordt met een voorsprong van 16 punten op nummer twee TT Zwolle 1, dan kun je daar niet van spreken. Maar het zegt wel veel over de behaalde titel. Er was dit seizoen in de 3e divisie B maar één team dat aanspraak op de titel mocht maken en dat was Kampenion 1. En dan te bedenken dat het team het afgelopen seizoen officieel degradeerde uit de 3e divisie en slechts bij de gratie van twee uit elkaar gevallen teams opnieuw in die 3e divisie mocht uitkomen! Twee zaken geven die titel nog meer cachet: 1) het feit dat team 1 alle negen gespeelde wedstrijden wist te winnen en 2) het feit dat het team met Gert-Jan, Ivan en Ton uit drie spelers bestaat die met tafeltennis bij Kampenion zijn begonnen en nooit bij een andere vereniging hebben gespeeld. Dat mag vrij uniek worden genoemd. Misschien moeten we dit maar eens op de landelijke tafeltenniswebsites uitmeten. De titel is natuurlijk in de eerste plaats de verdienste van de drie spelers Gert-Jan, Ivan en Ton, de trainers (Freek Dekker en Ralph Trip) en de coach in de thuiswedstrijden (opnieuw Ralph Trip). Veel dank daarvoor ! In de tweede plaats is het een prachtige beloning voor de vereniging Kampenion. Het blijkt dus te kunnen: met ‘eigen’ spelers de 2e divisie landelijk weten te halen. Chapeau !!!

Team 1 sluit komende zaterdag de zeer succesvolle competitie af met een uitwedstrijd bij Amstelveen 1.

 

4e klasse: Wijhe 3 - Kampenion 10

Bij team 10 ging het om heel andere zaken. Na drie nederlagen op rij - waarvan de laatste twee ruim - was handhaving alleen in een sprookjesscenario nog mogelijk. Maar in Kampen geloven we niet in sprookjes. We hebben hier meer met vee dan met fee. De opdracht voor team 10 luidde dan ook om de tegenstander in de laatste wedstrijd - nummer laatst Wijhe 3 - achter zich te houden. De voorsprong van de Kampenaren bedroeg vooraf 5 punten. Drie punten zouden dus voldoende zijn. Om die reden en gelet op de 8 - 2 zege in de thuiswedstrijd leek die opdracht maakbaar.

Jeroen Heldoorn, Henny Boxman en Gerard Wessels namen het op tegen Caeser Abdulwahed, Harry Geerligs en Gerrit Oosterink.

Na het dubbel stond team 10 op een 3 - 1 achterstand. In de openingspartij kwam Jeroen tegen Caeser knap van een 2 - 0 achterstand in games terug tot 2 - 2. Maar het gif zat voor Jeroen in de beslissende game. Die ging met liet 11 - 1 naar Caeser. Henny was vervolgens drie games vrijwel gelijkwaardig aan Harry, maar na afloop stond het wel 3 - 0 voor de speler van Wijhe. Gerard sloeg daarna tegenstander Gerrit in de 1e game zoek: 1 - 11. Maar toen die zichzelf na een Amber Alert weer had gevonden, blies hij vervolgens Gerard van tafel in de 2e en 3e game: 11 - 5 en 11 - 4. Nadat Gerard zijn zeven haren had gekamd, bleek hij weer stormen te kunnen doorstaan. Hij won de 4e game met 6 - 11 en bleek uiteindelijk de gelukkigste in de beslissende game: 11 - 13.
In het dubbel bracht team 10 ditmaal Gerard en Henny achter de tafel, als het formulier tenminste klopt. Tegenstanders waren Caeser en Harry. In de eerste drie games waren de vier aan elkaar gewaagd: 10 - 12, 11- 9 en 13 - 11. In de 4e game wisten de gastheren echter het verschil te maken: 11 - 6.

En - eerlijk is eerlijk - de gastheren gingen daarna beter en beter spelen, terwijl datzelfde helaas niet over de Kampenaren kan worden geschreven. Niet dat zij er met de pet naar gooiden, maar zij kwamen nauwelijks nog in het stuk voor. Drie partijen later stond het 6 - 1 na driemaal 3 - 0. Jeroen verloor van Harry, Gerard van Caeser en Henny van Gerrit.

En helaas gingen ook de laatste drie partijen verloren. Gerard was volmaakt kansloos tegen Harry. Jeroen nam daarna tegen Gerrit een 1 - 2 voorsprong in games, maar daarna kreeg laatstgenoemde de wind in de zeilen, terwijl Jeroen zich met een forse tegenwind als eenzame fietser op de Afsluitdijk waande. Gerrit won alsnog eenvoudig door de 4e en 5e game met ruim verschil op zijn naam te schrijven. In de laatste partij van de avond moest Henny zijn meerdere erkennen in Caeser, maar ja wat wil je ook met zo’n naam?

Team 10 heeft dus gestreden, gegokt (het dubbel ?) en verloren. En liefst - al staat dat woord hier als een vlag op de modderschuit - met de cijfers 9 - 1. Het ziet Wijhe 3 daardoor voorbijkomen en het eindigt alsnog als laatste. Wist het zich enkele weken geleden nog op te werken naar de ‘veilige’ 4e plaats, in de weken erna zakte het als een parachutist waarvan de parachute niet open wilde. Gelukkig blijft voor team 10 de schade beperkt tot een degradatie en de wetenschap dat het komend seizoen in de 5e klasse vrijwel zeker een heel andere competitie speelt. Uithuilen en opnieuw beginnen dus!

Gelet op de afgelopen seizoenen - toen het team zich steevast op de valreep in veiligheid wist te spelen - komt de degradatie niet onverwacht. Zeker niet, omdat er dit seizoen twee - in plaats van één - teams degraderen. Toch hadden wij na een wedstrijd of 6 a 7 niet zien aankomen. ‘Het kan verkeren’ schreef ene Bredero ooit.

Scores:
Gerard 1, Henny 0, Jeroen 0 en dubbel 0

Voor team 10 zit de competitie erop. Ik kan mij zo voorstellen dat de spelers daar niet rouwig om zijn.

Twee uiteenlopende verslagen dus. Maar dat is sport. Er zijn winnaars en verliezers. Er zijn kampioenen en degradanten. Voor komende week staan de laatste competitiewedstrijden op het programma. Voor de meeste teams staat weinig tot niets meer op het spel. De teams 2, 4, 6, 8 zijn veilig. Team 1 is al kampioen. De teams 7 en 11 zijn al gedegradeerd. Voor drie teams valt er nog wel te halen, of te behouden. Team 3 is zeker van de titel als het tenminste 5 punten behaald in de uitwedstrijd bij Torenstad 1, terwijl team 9 al bij 4 punten (uit bij GTC 3) verzekerd is van het kampioenschap. Team 5 moet thuis tegen kampioen De Toekomst 3 nog een paar puntjes pakken om zich definitief in veilige haven te spelen. Team 10 is dus al uitgespeeld. Een spannende week dus nog voor de teams 3, 5 en 9.

Het programma voor komende week ziet er als volgt uit:

Donderdag 20 april:
Heino 3 - Kampenion 4
GTC 3 - Kampenion 9

Vrijdag 21 april:
Kampenion 2 - Entac 2
Torenstad 1 - Kampenion 3
Kampenion 5 - De Toekomst 3
Hoonhorst 1 - Kampenion 6
Kampenion 7 - TT Zwolle 8
TT Zwolle 10 - Kampenion 8
Kampenion 11 - Staphorst 3

Zaterdag 22 april:
Amstelveen 1 - Kampenion 1

Komend weekend hoop ik mij nog eenmaal te melden met een bijdrage over de voorjaarscompetitie.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wss Kampenion