Voor de drie bekerteams stond in week 20 een thuiswedstrijd op het programma. Wilden de teams 1 en 2 kansen behouden op plaatsing voor de volgende ronde - en dat wilden zij - dan was een overwinning noodzaak. Beide teams slaagden daar glansrijk in. Team 3 heeft als credo ‘bij voorkeur wekelijks gezelligheid en eventueel elke week ietsje beter’ en ook dat lukte deze week. Drie tevreden teams; wat wil een vereniging nog meer …

 

Kampenion 1 - Dronten ’74 1

Team 1 leed vorige week in Heino een (terechte) nederlaag tegen Heino 1: 11 - 7. Om de kansen op een langer verblijf in de bekercompetitie levend te houden, was vrijdagavond een overwinning op Dronten ’74 1 noodzaak. Dat team speelde eenmaal gelijk en won eenmaal met 11 - 7, waar team 1 eenmaal dik won en eenmaal met 11 - 7 verloor.

Wim Tillema, Bertin Bos, Nick Kuipers en Jordy ten Have bonden de sportieve strijd aan met Rick Holwerda, Julian van Egmond, Veronica van Eeden en (pa) Herman van Eeden.

Acht van de tien partijen begonnen met een 0 - 0 stand. In de overige partijen begonnen de spelers van team 1 met een achterstand.

Team 1 won drie van vier enkelpartijen in de eerste serie van vier partijen. Wim versloeg keurig Veronica ‘in straight games’, Bertin won driemaal met nipt verschil van Herman en Jordy had - ondanks een achterstand van 0 - 3 per game - niet heel veel moeite om Julian te verslaan. Nick en Rick hadden de meeste tijd nodig. Pas na 11 - 13 in de 5e game liet Rick zich als winnaar feliciteren.

Ook de tweede serie ging met 3 - 1 naar team 1. Wim versloeg Herman met 3 - 0, maar Bertin moest zijn meerdere erkennen in Veronica die overtuigend ‘in straight games’ won. Nick was in drie games te sterk voor Julian, terwijl Jordy tegenstander Rick tot diens tweede vijfpitter wist te dwingen. Won Rick met 11 - 13 tegen Nick, nu verloor hij in de beslissende game met dezelfde cijfers van Jordy. Zo stond het 6 - 2.

De beide dubbels leverden voor team 1 winst op. Bertin en Wim bleken ‘in straight games’ te sterk voor Veronica en Herman. Op de tafel ernaast kwamen Jordy en Nick tegen Julian en Rick knap van een 0 - 2 achterstand terug om ook de beslissende game met 12 - 10 naar zich toe te trekken. De stand was nu 8 - 2.

Na het dubbel stond team 1 zelfs geen punt meer af. Wim moest tegen Julian duidelijk even zoeken. Hij verloor de 1e en 2e game dan ook. De 3e game sleepte hij er met 11 - 9 uit waarna hij in de 4e en 5e game nauwelijks nog in de problemen kwam. Op de tafel ernaast speelde Bertin een vrijwel identieke partij tegen Rick. Ook Rick nam een 0 - 2 voorsprong in games, maar ook hier sleepte Bertin de 3e game er op het tandvlees uit om daarna niet meer in de problemen te komen. Nick en Jordy wonnen hun partijen tegen respectievelijk Herman en Veronica overtuigend in drie games. Zo stond het dus 12 - 2.

Ook de laatste vier partijen gingen naar team 1. Wim versloeg Rick met 3 - 0 en Bertin kwam tegen Julian knap van een 1 - 2 achterstand in games terug. Toen hij echter de 4e game ruim won, haalde hij de beslissende game ook snel binnen. Nick rekende daarna in vier games af met Veronica, terwijl Jordy evenveel games nodig had om Herman te verslaan.

Zo boekte team 1 een ruime - niet verwachte - 16 - 2 zege op Dronten ’74 1. Het deed daarmee prima zaken. Zelf nam het ruim afstand van een concurrent, terwijl twee andere concurrenten - Zwolle 1 en Heino 1 - elkaar vrijwel in evenwicht hielden. Na drie van de vijf wedstrijden is team 1 koploper. Gelet op het verdere programma moet het wel heel raar lopen als team 1 niet op plaats 1 of 2 eindigt.

Scores:
Jordy 4, Wim 4, Bertin 3, Nick 3 en dubbel 2

Komende vrijdag ontvangt team 1 Zwolle 1 dat op plaats 2 staat. Het verschil in punten bedraagt 9 in Kampens voordeel.

 

Kampenion 2 - De Brug 1

Ook team 2 draait goed mee in zijn bekerpoule. Weliswaar verloor het vorige week met 12 - 6 bij Heino 2, maar het heeft nog alle kans om zich te plaatsen voor de knock-outfase van de bekercompetitie. Afgelopen vrijdag kwam met De Brug 1 één van de concurrenten op bezoek. Dat team had vooraf weliswaar 12 punten minder verzameld, maar het had een wedstrijd minder gespeeld. En omdat er in een bekerwedstrijd 18 punten te verdelen zijn, kun je stellen dat De Brug 1 dicht in de buurt stond.

Gerard Palland, Robin Makkink, Jan Ringenier en Sietse Wagteveld namen het op tegen Willem Aalders, Gerrit Wools, John Hartgers en Eric Koggel.

Hier begonnen zeven van de tien partijen met een 0 - 0 stand.

Gerard wilde zijn wedstrijden graag achter elkaar wilde spelen, omdat hij namelijk nog een feestje had. De tegenstanders hadden daar geen problemen mee. Dat maakt het echter wel lastig om een chronologisch verslag van de bekerwedstrijd te maken. Daarom beperk ik mij tot een algemeen verhaaltje per speler.

Allereerst Gerard zelf. Gerard was driemaal sterk op dreef en kwam alleen tegen Willem tekort. Willem won met afgetekende cijfers. Tegen John en Gerrit hoefde Gerard geen game af te staan en tegen Eric ‘morste’ hij één game.

Robin wist tegen Eric, Gerrit en John zonder gameverlies te blijven. Ook hij had het lastig tegen Willem; de voorsprong van 2 - 0 in ieder game was namelijk snel verdampt. Uiteindelijk wist Robin in de 5e game dan toch nog afstand te nemen waardoor hij keurig ongeslagen bleef.

Sietse was vrijdagavond ook al prima op dreef. Hij versloeg Gerrit in drie games en had tegen Willem, John en Eric vier games nodig. Zijn blok stond over het algemeen prima en verder had hij ook goed het oog in de services van de tegenstanders. Het vrij spelen op de dinsdagavond werpt duidelijk zijn vruchten af. Ook Sietse bleef dus knap ongeslagen.

Jan versloeg eerst Gerrit in drie games en was daarna in vier games te sterk voor Willem. Daarna bleek John echter in vijf games nipt te sterk en had Jan geen vat op het ‘niet alledaagse’ spel van Eric. Waar Jan behoorlijk backhand georiënteerd is, daar speelt Eric zo’n 90% van de ballen met de backhand. Jan won dus twee van zijn vier partijen.

De beide dubbels vielen in Kamper voordeel uit. Gerard en Robin versloegen Eric en John na een leuke en toch spannende partij in vier games. Sietse en Jan zagen Gerrit en Willem na een 2 - 0 achterstand terugkomen tot 2 - 2, maar wisten in de beslissende game dan toch definitief afstand te nemen.

Team 2 versloeg concurrent De Brug 1 dus met ruime cijfers: 15 - 3. Toegegeven, De Brug kon niet in de sterkste samenstelling verschijnen. Maar daar heeft team 2 dan wel vrijwel maximaal van geprofiteerd. Omdat Heino 1 - een andere concurrent - met liefst 14 - 4 verloor van bekerhouder Bosman/Wezep 1, deed team 2 deze week goede zaken. Het heeft ruimer afstand genomen van de concurrentie.
Als het komende week - tegen datzelfde Bosman/Wezep 1 - niet al te dik verliest moet een plaats bij de eerste twee in de poule mogelijk zijn.

Scores:
Robin 4, Sietse 4, Gerard 3, Jan 2 en dubbel 2

Komende dinsdag (!) ontvangt team 2 bekerhouder Bosman/Wezep 1.

 

Kampenion 3 - Smash-In 1

Team 3 heeft eigenlijk maar twee doelstellingen voor het bekerseizoen: 1) een avondje gezellig ballen en 2) proberen telkens het resultaat van de vorige wedstrijd te verbeteren. In die volgorde. Lukt doelstelling 2 niet, dan zijn de spelers tevreden als doelstelling 1 maar gehaald is. Afgelopen dinsdagavond ontving team 1 Smash-In 1 uit Ens. Doelstelling 1 leek geramd te zitten, maar doelstelling 2?

Alice Ringenier, Mattias Beimers, Jeroen Heldoorn en Gerard Wessels namen het op tegen Swier Oosterhuis, Sven Kaptein, Albert Dijkstra en Ronald Schutte.

Na de eerste vier enkelpartijen was er balans tussen beide teams. Alice verloor in drieën van Albert, terwijl Mattias op de tafel ernaast evenveel games nodig had om Ronald te verslaan. Daarna was Jeroen - tafeltennistechnisch gesproken - net iets gelukkiger dan Swier na 11 - 9 in de 5e game, terwijl Gerard tegelijkertijd Sven goed tegenstand bood, maar niet kon voorkomen dat Sven in drie games won.

In de tweede serie van vier enkelpartijen ‘gebeurde er een wonder’: team 3 sloot die serie met winst af. Alice zag Ronald knap van een 2 - 0 achterstand in games terugkomen tot 2 - 2. Maar in de beslissende game was het toch nog Alice die won. Op de tafel ernaast moest Mattias nipt zijn meerdere erkennen in tegenstander Albert. Daarna versloeg Jeroen Sven ‘in straight games’. Een voorsprong van 2 punten in iedere game bleek ruim voldoende. Gerard boekte op de tafel ernaast een keurige zege op Swier. In een spannende partij won Gerard in de 5e game met 11 - 8 en dat terwijl beiden gewoon op 0 - 0 begonnen. Zo stond team 3 voor het eerst dit seizoen op voorsprong: 5 - 3.

De beide dubbels gingen in vier games naar de gasten. Alice en Mattias verloren van Albert en Ronald, terwijl Gerard en Jeroen hun tegenstander Sven en Swier moesten feliciteren. Zo was de stand dus weer gelijk: 5 - 5.

Na de vier enkelpartijen na het dubbel was er nog steeds evenwicht. Alice verloor nipt van Sven: 9 - 11 in de 5e game. Diens service gaf uiteindelijk de doorslag. Mattias was tegelijkertijd in vier games te sterk voor Swier van wie hij in de gewone competitie nog had verloren. Vervolgens was Jeroen net ietsje sterker / gelukkiger (doorhalen wat niet van toepassing is) dan Ronald na 11 - 8 in de 5e game. Gerard was op de tafel ernaast kansloos tegen Albert. Ik had hier willen vermelden dat Gerard met 5 - 11, 5 - 11 en 6 - 11 verloor na in ieder game met 2 - 0 te hebben voorgestaan, maar ik heb besloten om dit toch maar niet te vermelden. De tussenstand bedroeg nu 7 - 7.

Helaas voor team 3 moest het de winst uiteindelijk toch nog aan Smash-In 1 laten. Van de laatste serie van vier enkelpartijen wist het er namelijk slechts één te winnen. Alice was kansloos tegen Swier. Zij had geen kijk op de topspinballen van Swier. Mattias verloor tegelijkertijd van Sven die in vier games te sterk bleek. Jeroen bleef ook in zijn vierde partij ongeslagen; hij bleef Albert de baas in vier games. Op de tafel ernaast verloor Gerard ‘in straight games’ van Ronald. Een achterstand van 0 - 2 in iedere game bleek net een brug te ver.

Zo verloor team 3 de wedstrijd met 8 - 10 van Smash-In 1. Niettemin werden beide doelstellingen gerealiseerd: 1) het was een gezellige avond en 2) team 3 haalde een puntje meer dan in de thuiswedstrijd tegen Batfighters 1. De geruchten gaan dat de spelers tot bij het krieken van de dag de polonaise hebben gelopen in de zaal van Kampenion.

Scores:
Jeroen 4, Mattias 2, Alice 1 en Gerard 1.

Komende dinsdag komt team 3 al weer in actie. Het ontvangt dan De Brug 2 uit Apeldoorn.

Het programma voor komende week ziet er dus als volgt uit:

Dinsdag 23 mei:
Kampenion 2 - Bosman/Wezep 1
Kampenion 3 - De Brug 2

Vrijdag 26 mei:
Kampenion 1 - Zwolle 1

De uitslagen en standen van de bekercompetitie worden bijgehouden op de website van Effekt ’74, de vereniging van bekercompetitieleider Wim Hietbrink.

Komend weekend hoop ik mij weer te melden.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wss Kampenion