FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


In week 26 stonden de beide halve finales in het bekertoernooi op het programma en het toeval wilde dat beide wedstrijden op dinsdagavond 27 juni werden gespeeld: Smash ’70 1 - Bosman/Wezep 1 in Hattem en Blauw-Wit 1 - Kampenion 1 in Almelo. Eerst zouden pogingen worden ondernomen om de wedstrijd tegen Blauw-Wit 1 naar de vrijdagavond te verzetten, maar uiteindelijk bleek de dinsdagavond toch net wat beter uit te komen. Hier volgt een verslag.

 

Blauw-Wit 1 - Kampenion 1

Team 1 weet tot nu toe ieder jaar weer verder te komen in het bekertoernooi. Deed het in de beginjaren vooral voor de lol mee, sinds enkele jaren combineert het die lol met fanatisme, zonder daar overigens in door te schieten. Vorig jaar bereikte team 1 de kwartfinale waarin het werd uitgeschakeld door de latere bekerwinnaar: goede buur Bosman/Wezep 1. Vorige week wist het die kwartfinale te overleven door een overtuigende zege op De Trefhoek 1 in Almelo.

Dinsdagavond reisde team 1 opnieuw af naar Almelo om het daar in de halve finale op te nemen tegen Blauw-Wit 1. Dat team won tot dusver al zijn bekerwedstrijden, maar eindigde niettemin achter Vitesse ’35 1 als tweede in de poule.

Jordy ten Have, Nick Kuipers, Thomas Niemeijer en Ivan Hollander namen het op tegen Devin Wassink, Eric Beld, Kim Preuter en Ton Nitert.

ELO-ratings:
Kampenion 1: Jordy - 1654, Nick - 1317, Thomas - 1422 en Ivan 1780
Blauw-Wit 1: Devin - 1151, Eric - 1445, Kim - 1377 en Ton - 1398

Daarbij moet worden opgemerkt dat in de bekercompetitie de ratings van december 2016 zijn gehanteerd.

Vooraf is het nog goed om te vermelden dat zes partijen met 0 - 0 begonnen en dat de Kampenaren in de overige partijen iedere game met een achterstand moesten beginnen.

De start in een bekerwedstrijd is - zo bleek vaak tijdens wedstrijden van team 1 - heel belangrijk. Stond team 1 in het bekertoernooi na vier partijen op voorsprong, dan won het ook altijd. Dinsdagavond was die start echter moeizaam.

Devin - Jordy; beginstand 4 - 0

Devin speelde in de najaarscompetitie 2016 nog geen seniorencompetitie en dus was zijn rating gebaseerd op zijn prestaties bij de jeugd. Vandaar dat hij een wat lage rating heeft, wat dus voor hem gunstig is in het bekertoernooi. Het afgelopen seizoen speelde Devin in de Promotieklasse bij de senioren, een klasse lager dan Jordy. De 4 - 0 achterstand in iedere game bleek een te groot obstakel voor Jordy die mede daardoor vrij kansloos in drieën verloor.

Eric - Nick; beginstand 0 - 0

Merkwaardig is het dan dat Nick op een 0 - 0 stand tegen Eric moest beginnen, terwijl Eric in het najaar 2016 57% Promotieklasse speelde en Nick 77% behaalde in de ….. 2e klasse. Toegegeven, Nick is normaal gesproken een gemiddelde tot vrij goede 1e klasser, maar toch.
Nick streed voor wat hij waard was, maar kon geen Promotieklasseniveau brengen. Hij won nog wel knap de 1e game, maar zag Eric daarna drie games op rij winnen.

Kim - Thomas; beginstand 0 - 0

Hier was juist Thomas in het voordeel met een 0 - 0 beginstand, want waar in het najaar 2016 Thomas 38% behaalde in de Promotieklasse, daar won Kim precies de helft van haar partijen in de 1e klasse. Hoewel Thomas het bepaald niet gemakkelijk had, won hij de partij ‘in straight games’.

Ton - Ivan; beginstand 3 - 0

Een voorsprong van 3 - 0 voor Ton lijkt mij wat aan de lage kant in een partij tussen Promotieklasser Ton en 3e divisiespeler Ivan. Daar zitten immers twee klassen verschil tussen. Niettemin bleek Ton voldoende te hebben aan die voorsprong. Weliswaar kwam Ivan knap van een 2 - 0 achterstand in games terug tot 2 - 2, maar in de beslissende 5e game wist Ton toch nog het verschil te maken. Een knappe zege van Ton.

Blauw-Wit stond na vier partijen dus op een 3 - 1 voorsprong.

Devin - Nick; beginstand 2 - 0

Nick moest tegen Devin dus telkens een 2 - 0 achterstand zien weg te werken. Drie games waren beide spelers aan elkaar gewaagd en Nick stond toen op een 1 - 2 voorsprong in games. Wat er daarna veranderde, is lastig aan te geven van achter mijn PC. Feit is echter dat Devin Nick toen geen kans meer gaf en alsnog vrij eenvoudig won.

Eric - Jordy; beginstand 2 - 0

Ik denk dat de beginstand de verhoudingen vrij goed weergaf. Jordy speelde namelijk een klasse hoger dan Eric. Beiden zijn elkaar ook regelmatig tegengekomen in competitieverband en die partijen gingen voor Jordy bepaald niet eenvoudig. Nu moest hij dus ook nog eens telkens een 2 - 0 achterstand zien weg te werken. En dat lukte niet. Eric won toch wel overtuigend in drieën.

Blauw-Wit stond nu dus al op een 5 - 1 voorsprong.

Kim - Ivan; beginstand 3 - 0

Hier vind ik de voorsprong van drie punten voor Kim te laag. Ga maar na, een 50% 1e klasser tegen een 50% 3e divisiespeler. Dan is 3 punten niet veel. Ivan wist daar wel raad mee en won in drieën, ook al ging dat zeker niet heel gemakkelijk.

Ton - Thomas; beginstand 0 - 0

Deze beginstand is correct, want beiden speelden in het afgelopen najaar Promotieklasse. Maar Ton is - net als Eric - een tegenstander waartegen je een aantal malen moet hebben gespeeld om zijn spelletje en materiaal door te krijgen. Menige Kampenionner kan daarover meepraten. Volgens mij was het voor Thomas de 1e of 2e keer dat hij deze Ton aan de andere kant van de tafel trof. Hij kwam nog wel keurig van een 2 - 0 achterstand in games terug, maar zag Ton in de beslissende 5e game het verschil maken.

Blauw-Wit consolideerde de voorsprong: 6 - 2

Devin / Eric - Jordy / Nick; beginstand 1 - 0

Jordy en Nick - in de reguliere competitie geen teamgenoten - hebben in de beker een aantal malen met elkaar gedubbeld en dat scheelt. Zij moesten de 1e game nog aan Devin en Eric laten, maar wonnen vervolgens keurig drie games op rij.

Kim / Ton - Ivan / Thomas; beginstand 2 - 0

Een beginstand van 2 - 0 was bepaald geen nadeel voor de Kampenaren. Ivan en Thomas namen vrij snel een 0 - 2 voorsprong in games, maar moesten de 3e game nipt aan Kim en Ton laten. De 4e game was ook spannend, maar nu trokken Ivan en Thomas nipt aan het langste eind.

Kampenion won dus beide dubbels en bracht de achterstand terug tot 6 - 4.

Devin - Ivan; beginstand 5 - 0

Ivan moest dus telkens een 5 - 0 achterstand zien weg te werken, maar hij heeft in het bekertoernooi wel vaker laten zien daartoe in staat te zijn. Zo ook nu. In een heel spannende partij wist hij heel knap Devin te verslaan na vier nipte games. Het verschil was telkens twee punten.

Eric - Thomas; beginstand 0 - 0

De 0 - 0 start is reëel als we naar het najaar 2016 kijken. In de afgelopen reguliere competitie ontmoetten beiden elkaar ook en ik was toen getuige van de partij in Kampen. Als ik het me goed herinner, sloeg Thomas Eric toen kaal. Ditmaal was het andere koek. In een wisselvallige partij bleef Eric Thomas nipt de baas met 13 - 11 in de beslissende 5e game. Dit mag je een keurige zege van Eric noemen.

Zo bleef het verschil van twee punten in stand: 7 - 5.

Kim - Nick; beginstand 0 - 0

De 0 - 0 beginstand is wel redelijk, ook al speelde Kim in het najaar een klasse hoger dan Nick. Kim bleek haar mannetje te staan en wist Nick in vier games terug te wijzen. Dat was toch wel een tegenvaller.

Ton - Jordy; beginstand 2 - 0

Zoals ik hiervoor al schreef, heeft menige Kampenionner het lastig gehad tegen Eric en Ton. Beiden spelen met ‘materiaal’, maar doen dat weer op een heel verschillende manier. Ook Jordy is wel eens ‘radeloos’ uit Almelo teruggekomen en volgens mij ook wel vaker. Daarom is het des te opvallender dat Jordy redelijk eenvoudig in vier games van Ton wist te winnen. Netjes!

Het verschil in punten bleef dus ongewijzigd: 8 - 6.

Devin - Thomas; beginstand 3 - 0

Beiden maakten er een spannende partij van. Zij wonnen om de beurt een game: Thomas de oneven en Devin de even games. Inderdaad, de beslissende 5e game is weer oneven en ‘dus’ trok Thomas die weer naar zich toe.

Eric - Ivan; beginstand 3 - 0

Net als tegen Ton vind ik dat Ivan (3e divisie) tegen Eric (Promotieklasse) niet mocht klagen met een 3 - 0 achterstand. Toch was het Eric die knap een 2 - 0 voorsprong in games nam. Ivan vocht zich heel keurig terug tot 2 - 2, maar zag Eric - die deze avond onverslaanbaar bleek - in de beslissende 5e game toch nog het verschil maken.

Het wordt eentonig, maar Blauw-Wit wist Kampenion nog steeds twee punten achter zich te houden: 9 - 7. In de resterende twee partijen had het aan één puntje voldoende om zich te plaatsen voor de finale.

Kim - Jordy; beginstand 2 - 0
Ton - Nick; beginstand 0 - 0

Ik pak beide partijen maar even samen, omdat de beslissing in elk van die partijen kon vallen. Daar waar ik de beginstand van 2 - 0 tussen Kim (1e klasse) en Jordy (Hoofdklasse) in het nadeel van Kim vind, daar vind ik de 0 - 0 beginstand tussen Ton (Promotieklasse) en Nick (2e klasse) juist in het nadeel van Nick.

Hoe dan ook, in beide partijen ging de 1e game met nipt verschil naar Blauw-Wit. In de 2e game gebeurde in beide partijen precies hetzelfde. En dat is vooral netjes van Kim en Nick. In de 3e game was er dan toch verschil te zien. Jordy bleek in staat de trend van de eerste beide games te doorbreken en won met 7 - 11. Nick echter verloor - niettemin sterk spelend - opnieuw met minimaal verschil: 11 - 9. Ton bezorgde daarmee zijn team de finaleplek: 10 - 7. De partij tussen Kim en Jordy deed er verder niet meer toe en werd dan ook niet uitgespeeld.

Felicitaties aan de spelers van Blauw-Wit 1. De Almeloërs bleken doortastender in de beslissende game, want zij wonnen vijf van de zes vijfpitters. Hoewel het krachtsverschil minimaal was, denk ik dat Blauw-Wit de terechte winnaar is. Want in vier van die vijf vijfpitters won het de 5e game met ruim verschil.

Scores:
Ivan 2 (uit 4), Thomas 2 (uit 4), Jordy 1 (uit 3), Nick 0 (uit 4) en dubbel 2

Mogelijk dat de cijfers van de ELO-rating wat in het voordeel van Blauw-Wit waren, maar dat kun je de Almeloërs niet verwijten. Wel denk ik dat het reëler - en dus eerlijker - is om in een volgend bekertoernooi uit te gaan van de ELO-ratingcijfers van april van de voorjaarscompetitie en niet van december van de najaarscompetitie. En wellicht is het aantal van 150 ratingpunten voor ieder punt voorsprong / achterstand net teveel. De minder sterke spelers worden daardoor te weinig beschermd. Deze opmerkingen wil ik dan ook doorgeven aan de bekercompetitieleider.

Nogmaals, dit alles doet niets af aan de winst van Blauw-Wit 1. De Almeloër nemen het in de finale op tegen bekerhouder Bosman/Wezep 1 dat Smash ’70 1 overtuigend met 3 - 11 versloeg. De finale wordt op vrijdag 7 juli as. in Wierden gespeeld.

Kampenion 1 werd dus dit jaar in de halve finale uitgeschakeld en het kwam weer een ronde verder dan vorig jaar. Als die trend zich doorzet, dan is het volgend jaar finalist.

Ik bedank bekercompetitieleider Wim Hietbrink voor zijn onmisbare organisatie van deze bekercompetitie. Chapeau!

Dit was mijn laatste bijdrage over de bekercompetitie. Ik wens jullie allen alvast een fijne zomervakantie toe en wellicht tot komend najaar !!!

Jan Ringenier,
wss Kampenion

Reacties  

#1 Eric Beld 04-07-2017 20:08
Hoi Jan,
Leuk verslag, prima van achter de computer !!
Wat rating betreft ben ik het met je eens (had ik nog 50 punten minder gehad hahaha) maar de meest recente is de meest eerlijke ...
Wij zijn echter wel poulewinnaar geworden (B1 thuis in wedstrijd 2 van vervolgschema). De laatste poule uitslagen zijn niet verwerkt in de totaalstand van de poule, bij geen enkele poule volgens mij ...
Maar ik wil nog toevoegen dat het volgens het aanwezige publiek een GEWELDIGE wedstrijd was om te kijken, waarvoor ook credits aan de 4 Kampenion spelers !!!!
Hopelijk wordt het vrijdag net zo mooi, misschien tot dan ...
Groetjes Eric en in ieder geval tot 17 september
Citeer

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar