Speelde vorige week team 6 al zijn eerste competitiewedstrijd, deze week kwamen alle twaalf seniorenteams in actie. Inderdaad, twaalf teams en dat is er één meer dan het afgelopen seizoen. Met dat aantal mag Kampenion bepaald niet klagen en dat doet zij dan ook niet. Het was deze week ‘een beetje’ een Zwolle - Kampen onderonsje, want liefst vijfmaal stond er een wedstrijd tussen een team van TT Zwolle en Kampenion op het programma. Uitslag: 3 - 2 voor Kampenion. De totale balans was bepaald niet verkeerd met 8 zeges, 1 puntendeling en 3 nederlagen. Team 1 snoepte in de hoofdstad keurig 3 punten mee tegen het sterke US 1. Ik neem de wedstrijden met je door.

 

2e divisie: US 1 - Kampenion 1

Na de overtuigend behaalde titel in de 3e divisie het afgelopen seizoen, vinden we team 1 terug in de 2e divisie. Het voegt daarmee een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke geschiedenis van Kampenion, want nog niet eerder speelde een seniorenteam van de vereniging op dat niveau. Natuurlijk gaat team 1 een heel moeilijk seizoen tegemoet, maar … de spelers hebben de zekerheid dat zij in de voorjaarscompetitie 2018 tenminste 3e divisie spelen. Die spelers zijn nog steeds Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier.

Afgelopen zaterdag kon team 1 direct aan de bak. Het ging namelijk op bezoek bij titelkandidaat nummer 1: US 1 uit Amsterdam. Dat team degradeerde het afgelopen seizoen uit de 1e divisie met liefst 49 punten uit 10 wedstrijden. Ivan, Gert-Jan en Ton namen het op tegen Angelo Antoniettie, Jean Paul Montanus en Tycho Dekkers. Het was zaak om enkele puntjes te sprokkelen in de hoofdstad.

Na het dubbel stond het heel verrassend 2 - 2. Ivan boekte in de openingspartij een keurige 0 - 3 zege op Angelo. De verschillen waren weliswaar niet groot, maar Ivan won heel knap ‘in straight games’. Gert-Jan was daarna kansloos tegen Jean Paul. Maar dat is geen schande en dat overkomt de Kampenaren dit seizoen vast nog wel vaker. Ton was vervolgens vier games gelijkwaardig aan Tycho, maar zag de tegenstander in de beslissende game het verschil maken. In het dubbel maakten Gert-Jan en Ivan enerzijds en Antonietti en Tycho anderzijds er een spannende partij van. De verschillen waren klein, maar uiteindelijk waren Gert-Jan en Ivan in de 5e game de gelukkigsten na 11 - 13. Zij bewezen daarmee opnieuw een sterk (ingespeeld) duo te zijn.

Na het dubbel namen de gastheren de regie langzaam maar zeker in handen. Partij na partij ging vrij eenvoudig naar US 1 en op die zeges viel ook niets af te dingen. Pas in de laatste partij van de avond wist Gert-Jan tegenstander Angelo zijn tweede nederlaag toe te brengen. Net als in de partij van Ivan tegen Angelo waren de verschillen niet groot, maar ook Gert-Jan won ‘in straight games’.

Zo snoepten de heren van team 1 keurig 3 punten mee tegen het sterke US 1, de voornaamste titelkandidaat. In een aantal partijen werd de tegenstander - meer dan - prima tegenstand geboden en dat biedt enig vertrouwen voor het vervolg van het seizoen. Al met al een bevredigend begin.

Scores:
Gert-Jan 1, Ivan 1 en dubbel 1; Ton 0

As. zaterdag 23 september ontvangt team 1 FTTC 1 uit Franeker.

 

Hoofdklasse: Kampenion 2 - Blauw-Wit 2

Team 2 is enigszins gewijzigd ten opzichte van het afgelopen seizoen: Thomas Niemeijer neemt de plaats in van Gertjan Wessels. Gertjan heeft - begrijpelijk - andere prioriteiten dan tafeltennis gesteld, terwijl Thomas fanatiek traint en zijn niveau behoorlijk heeft weten te verbeteren. Hij verdient het dan ook om in team 2 te spelen. Hij doet dat aan de zijde van Jordy ten Have en Robin Lieftink.

Afgelopen vrijdag ontving team 2 Blauw-Wit 2 uit Almelo. Jordy genoot nog van een zonvakantie - of was hij nog op trainingsstage ? - en daarom viel Wim Tillema (team 3) voor hem in aan de zijde van Robin en Thomas. De tegenstanders waren Linsey Preuter, Wouter Linthorst en René van den Berg.

Het werd een spannende wedstrijd waarin team 2 (pas) na het dubbel afstand wist te nemen van de tegenstander. Prettig om te constateren is het dat zowel Thomas als Wim goed meekwamen op het voor hen hogere niveau; beiden speelden het afgelopen seizoen nog in de Promotieklasse. Thomas won keurig zijn drie partijen in vier games en Wim pakte een puntje mee na twee vijfpitters en een vierpitter te hebben gespeeld. Dat hadden overigens twee winstpartijen moeten zijn, want hij gaf één van zijn twee vijfpitters uit handen. Net als Thomas bleef Robin ongeslagen. Jammer was het dat het dubbel (Thomas / Wim) met 9 - 11 in de 5e game net de verkeerde kant opviel.

Team 2 won uiteindelijk met 7 - 3 na een 2 - 2 tussenstand. Dat is een aardig begin, ook al moet Blauw-Wit 2 - met alle respect - in mijn ogen niet als één van de sterkere teams in de poule worden beschouwd. Maar mede gezien de afwezigheid van Jordy mag het team tevreden zijn met de uitslag.

Scores:
Robin 3, Thomas 3 en Wim 1

Op zaterdag 23 september gaat team 2 in Deventer op bezoek bij Swift (D) 1.

 

Hoofdklasse: DTV ’84 1 - Kampenion 3

Team 3 komt dit seizoen ook in de Hoofdklasse uit na de verrassend behaalde - maar zeker niet gestolen - titel in de Promotieklasse. Zoals hiervoor vermeld neemt Gertjan Wessels hier de plek van Thomas Niemeijer in en hij is daarmee teamgenoot van Wim Tillema, Bas de Vries en Gerben Wolterink.

Afgelopen zaterdag ging team 3 in Dalfsen op bezoek bij DTV ’84 1, de nummer 2 van het afgelopen seizoen. Bas de Vries, Wim Tillema en Gertjan Wessels namen het op tegen Yoran Tonnema, Rik Weijs en Jan-Jaap Schipper. Het was vooral voor Bas en Rik een bijzondere wedstrijd, want beiden zijn seizoenenlang ploeggenoten geweest bij Smash-In in Ens.

De start was - toch wel verrassend - voor de Kampenaren, al ontsnapte Bas in de openingspartij tegen Yoran. Na twee ruim verloren games won Bas ruim de 3e game en ontsnapte hij in de 4e en 5e game: 10 - 12 en 9 - 11. Wim versloeg daarna keurig Rik in drieën, al waren ook hier de verschillen klein. Daarna nam DTV ’84 1 de regie over, met dank aan Jan-Jaap. Hij versloeg eenvoudig Gertjan ‘in straight games’, pakte met Yoran ook het dubbel waarna Rik zijn oud-teamgenoot Bas de baas was; Rik stond geen game af. Zo stond het halverwege 3 - 2.

In de tweede helft wist team 3 toch wel verrassend DTV ’84 1 prima partij te blijven bieden. Sterker nog, het won die tweede helft met 2 - 3 waardoor het de Dalfsenaren in eigen huis keurig op een gelijkspel hield. Gertjan (2x) en Wim (1x) waren voor de drie punten in die tweede helft verantwoordelijk. Dit mogen we een knap resultaat noemen. Ongeloof trouwens dat Gertjan twee partijen wint tegen deze tegenstander, want hij heeft in april voor het laatst een batje in de handen gehad en moest - hem kennende - het hele huis overhoop halen om zijn ‘slagwapen’ terug te vinden. Met de puntendeling behaalde team 3 ook wel een maximaal resultaat, want de beide vijfpitters leverden winst op; eenmaal nipt en eenmaal ruim in de beslissende game. Een prima start dus voor team 3.

Scores:
Gertjan 2, Wim 2 en Bas 1

Op vrijdag 22 september ontvangt team 3 DTS 1 uit Enschedé.

 

1e klasse: Torenstad 2 - Kampenion 4

Zoals ik al mij mijn vooruitblik op he seizoen aangaf, is team 4 dit seizoen regionaal ingedeeld. Geen reizen naar Twente ditmaal; Torenstad Zutphen levert de verste ‘reis’ op. Het team is ongewijzigd in vergelijking met het afgelopen seizoen. Danny Bruins, Sebastian Holzapfel, Jackie van der Meulen en Hans de Vries gaan een poging doen beter te presteren dan de 3e plaats in het afgelopen seizoen.

Afgelopen vrijdagavond ging het op bezoek bij … Torenstad 2 in Zutphen. Dat team moet - met alle respect - als één van de minder sterke teams worden ingeschat. Jackie, Danny en Sebastian namen het op tegen Edwin Bouwman, Jacko Hasper en Jos Lieftink.

Team 4 startte ‘vals’, maar kwam die gelukkig te boven. Jackie (van Edwin) en Danny (van Jacko) verloren hun eerste partij waardoor het 2 - 0 stond. Daarna pakten de heren het keurig op en stonden zij nog slechts één puntje (Jackie tegen Jacko) af. Sebastian was de grote man aan Kamper kant; hij bleef knap ongeslagen. De ‘materiaalproblemen’ van het afgelopen seizoen behoren tot het verleden en dat is wel zo prettig. Danny won tweemaal en Jackie - die het nog aan ritme ontbrak - voegde daar één puntje aan toe. Het dubbel Danny / Jackie pakte het belangrijke zevende punt.

Na een moeizame start won team 4 dus uiteindelijk toch nog met 3 - 7 van Torenstad 2. Als ik zo naar het wedstrijdformulier kijk, zat er ook niet meer in.

Scores:
Sebastian 3, Danny 2, Jackie 1 en dubbel 1

Komende week ontvangt team 4 Dronten ’74 1. Die wedstrijd wordt niet op vrijdag 22, maar donderdag 21 september gespeeld. De aanvang is omstreeks 20.30 uur, omdat vooraf training wordt gegeven.

 

1e klasse: Kampenion 5 - TT Zwolle 5

Team 5 kijkt terug op een seizoen met twee gezichten, mede omdat het kampioen De Toekomst 2 tweemaal trof in de tweede helft. In de eerste vijf wedstrijden draaide het prima en leek het zich zelfs even tot voornaamste concurrent van De Toekomst 2 op te werpen. In de tweede helft echter presteerde het matig en handhaafde het zich nog ternauwernood. Dit seizoen mag het in ongewijzigde samenstelling - Bertin Bos, Dick Hoekman, Nick Kuipers en reserve Ralph Trip - proberen wat constanter te presteren.

Afgelopen vrijdag kwam TT Zwolle 5 op bezoek. Bertin, Dick en Ralph - Nick was verhinderd - namen het op tegen René Obdeyn, Sake Elfring en Wessel Kamer.

Het werd een moeizame wedstrijd voor team 5. Maar dat lag deels aan de Kamper spelers zelf. Het was namelijk goed te zien wie wel en wie geen / weinig ritme had. En dat laatste mag men zichzelf ‘aanrekenen’. Na het dubbel stond het 2 - 2 en daarna kwam aan Kamper kant alleen Ralph - niet toevallig degene met het meeste ritme - nog tweemaal tot scoren. Er zat ook niet meer in voor team 5. Daarvoor gingen de verloren partijen te ruim naar de Zwollenaren. De 4 - 6 nederlaag is dan ook een logische uitslag.

Scores:
Ralph 3 en Dick 1; Bertin 0

Op donderdag 21 september gaat team 5 op bezoek bij de sterke promovendus Olst 1.

 

2e klasse: TT Zwolle 8 - Kampenion 6

Team 6 beet vorige week namens Kampenion al het spits af; het versloeg toen knap titelkandidaat DTV ’84 2 met 6 - 4. Afgelopen vrijdag ging team 6 op bezoek bij TT Zwolle 8.

Gerard Palland, Robin Makkink en invaller Theo Hogenhorst (team 7) namen het op tegen Bas Willemse, Henry Jonker en Erwin Bakker. De blessure van Simon van der Woude vergt meer hersteltijd dan oorspronkelijk verwacht / gehoopt en ook Jelmer van der Veen was niet beschikbaar.

Het werd een moeizaam avondje voor team 6 tegen een tegenstander waar het - met alle respect - ‘op papier’ ruim moet kunnen winnen. Theorie en praktijk willen echter nog wel eens van elkaar verschillen. Na het dubbel stond het 2 - 2 en daar mocht team 6 de handen nog mee dichtknijpen, want Gerard en Robin trokken het dubbel pas in de 5e game naar zich toe. Na het dubbel ging het wel wat beter. Gerard won ook zijn twee resterende wedstrijden en Robin en Theo wonnen en verloren ieder nog een partij.

Zo won team 6 opnieuw met de cijfers 6 - 4, maar de uitslag zal toch anders voelen dan die van vorige week tegen DTV ’84 2. Gerard was de grote man aan Kamper kant. Hij bleef ongeslagen.

Scores:
Gerard 3, Robin 1, Theo 1 en dubbel 1

Team 6 komt komende week niet in actie. Het speelde de wedstrijd tegen DTV ’84 2 vorige week al.

 

3e klasse: Kampenion 7 - TT Zwolle 10

Zoals je wellicht al (via Facebook) hebt meegekregen, heeft ‘good old’ Arie Hup - het oudst competitiespelende lid van Kampenion - het besluit moeten nemen om te stoppen met tafeltennis. De eigen gezondheid, maar vooral die van zijn echtgenote, dwongen hem daartoe. Afgelopen dinsdag stonden we even stil bij het afscheid en namen Arie en Kampenion afscheid van elkaar. Het ga je goed, Arie !

Omdat team 7 een driemansteam was - naast Arie stonden verder alleen Harm Bosman en Theo Hogenhorst op de teamlijst - moest actie worden ondernomen. Gelukkig konden de acute personele problemen snel worden opgelost, want desgevraagd wilde Sietse Wagteveld wel aan het team worden toegevoegd. Sietse is in de vakantiemaanden vrijwel continue 2x in de week blijven ballen en heeft in die periode zijn niveau (verder) weten te verbeteren. Wij hadden er dan ook alle vertrouwen in dat Sietse Arie op een goede manier zou weten te vervangen.

Afgelopen dinsdag namen Harm, Sietse en Theo het op tegen Rienk Taborsky, Klaas Wolters en Rosanne van de Esschert.

Het werd een toch wel spannende wedstrijd al doet de uiteindelijke 8 - 2 zege van team 7 anders geloven. Het won drie van de vier vijfpitters. Harm had het moeilijk tegen de aanvallend en direct spelende Rosanne en Rienk; hij verloor beide partijen. Sietse kan terugkijken op een zeer geslaagd debuut als competitiespeler, ook al viel hij het afgelopen seizoen enkele keren in. Hij won zijn drie partijen in respectievelijk 4, 5 en 3 games waarmee hij meteen ‘alle smaken heeft gehad’. Heel knap; proficiat! Theo moest al zijn routine - en dat is nogal wat - in de strijd gooien om diezelfde Rosanne en Rienk te verslaan.

Een ruime zege dus voor team 7 die wellicht een puntje te hoog uitviel. Een goed begin van de competitie en dat betekent spreekwoordelijk het halve werk.

Scores:
Sietse 3, Theo 3, Harm 1 en dubbel 1

As. maandag al komt team 7 weer in actie. Dan gaat het op bezoek bij Zwartsluis 1.

 

3e klasse: Kampenion 8 - Harderwijk 3

Team 8 moest aan het eind van afgelopen seizoen een stapje terug doen na degradatie uit de 2e klasse. Simone Lieftink, Arnold Hubach, Jomar Schilder en Guido Wessels mogen komend seizoen proberen het verloren gegane terrein goed te maken, maar dat gaat niet meevallen in de zeer sterke poule waarin het uitkomt.

Afgelopen vrijdag kwam Harderwijk 3 op bezoek dat het afgelopen seizoen overtuigend de titel pakte in een poule van de 4e klasse. Arnold en Simone en invaller Roelard Bos (team 9) namen het op tegen Erwin van den Elsen, Joep van den Berg en Wouter Bunschoten.

De start was voor team 8, want de eerste drie enkelspelen leverden winst op. Het dubbel (Simone / Arnold) ging verloren en ook de enkelpartij daarna van Simone; Erwin bleek in vier games te sterk. Daarna pakte team 8 de draad weer prima op en stond het nog slechts één puntje af. Arnold zag tegenstander Edwin in de beslissende 5e game het verschil maken. Grote man - letterlijk en figuurlijk - aan Kamper kant was invaller Roelard die knap ongeslagen bleef.

Team 8 versloeg Harderwijk 3 uiteindelijk dus met 7 - 3 en op die uitslag valt niets af te dingen. Beide teams wonnen een vijfpitter waarbij de 5e game met ruim verschil werd gewonnen. Een goede start voor team 8.

Scores:
Roelard 3, Arnold 2 en Simone 2.

Op vrijdag 22 september gaat team 8 op bezoek bij TT Zwolle 9.

 

3e klasse: Kampenion 9 - Wijhe 1

Team 9 behaalde het afgelopen seizoen de titel in een poule van de 4e klasse en dus mag het dit seizoen in de 3e klasse uitkomen. Het team bestaat uit Mattias Beimers, Roelard Bos, Martijn Haanappel en Bertil Oving. Bertil heeft het batje, na een tijdje te hebben gezaalvoetbald, weer uit de wilgen gehaald. Dit mede na de enthousiaste verhalen die hij wekelijks van Gerben Wolterink hoorde als hun zoontjes moesten voetballen.

Afgelopen vrijdag begon team 10 met een thuiswedstrijd tegen Wijhe 1. Martijn, Bertil en Roelard namen het op tegen Benny Mulder, André van der Klok en José Eijkelkamp.

Het werd een wedstrijd met een ietwat vreemd scoreverloop. Via 2 - 2 en 6 - 2 werd het uiteindelijk 6 - 4. De Kampenaren konden elkaar niets verwijten, want een ieder won tweemaal. Omdat beide teams een vijfpitter wonnen met nipt verschil in de beslissende 5e game valt er op de uitslag ook weinig af te dingen. Al met al een aardig begin voor promovendus team 9.

Scores:
Bertil 2, Martijn 2 en Roelard 2

Op dinsdag 19 september gaat team 9 in Hattem op bezoek bij Smash ’70 8.

 

4e klasse: Kampenion 10 - TT Zwolle 11

Zoals ik bij de vooruitblik op het seizoen al had aangegeven, is team 10 een nieuw samengesteld team. Alleen Robbert Dalsem heeft al enkele reguliere competities meegedraaid. Gert Lok en Gerard Regterschot hebben tot nu toe reserve bij een team gestaan en doen dat dit seizoen (min of meer) weer. Benjamin Wichers is debutant. Hij is overigens al eerder lid geweest, maar heeft toen geen competitie gespeeld. En afgelopen dinsdagavond heeft Rick Bolks te kennen gegeven wel als vijfde speler aan het team te willen worden toegevoegd waardoor team 10 iets ruimer in het jasje komt te zitten. Rick heeft vroeger jeugdcompetitie gespeeld bij Flits in Zwolle.

Afgelopen vrijdag onderging team 10 de vuurdoop, thuis tegen TT Zwolle 11. Benjamin, Robbert en Gert bonden de sportieve strijd aan met Patrick Aarendonk, Essam Sakhel en Eddy Huberts.

Het was duidelijk nog even wennen voor de spelers van team 10. In het merendeel van de wedstrijden waren de gasten te sterk. Het was dan ook sprokkelen geblazen voor de Kampenaren. En dat sprokkelen stokte al bij twee punten. Er had maximaal één puntje meer ingezeten: Robbert wist een 2 - 1 voorsprong tegen Patrick helaas niet te verzilveren. Team 10 verloor uiteindelijk ruim met 2 - 8. Robbert en Gert wist beiden Eddy te verslaan.

Competitie spelen is anders dan trainen of vrij spelen. Vaak komt er ook wat spanning en nervositeit bij kijken. Het is zaak om niet in de war te raken van de ruime nederlaag. De volgende wedstrijd biedt weer nieuwe kansen.

Scores:
Gert 1 en Robbert 1; Benjamin 0

Op vrijdag 22 september gaat team 10 op bezoek bij Batfighters 2 in Elburg.

 

5e klasse: Kampenion 11 - Smash ’70 10

Het is even wennen. Na 324 jaren in de 4e klasse te hebben gespeeld, komt team 11 dit seizoen in de 5e klasse uit. De heren hebben direct na de degradatie laten weten dat er geen 4e klasse voor hen hoefde te worden aangevraagd. Zij gingen het liefst in ongewijzigde samenstelling proberen het verloren gegane terrein goed te maken. Dat wil zeggen met Henny Bosman, Jeroen Heldoorn, Marco Ilbrink en Gerard Wessels.

Afgelopen dinsdag ontving team 11 Smash ’70 10 uit Hattem. Jeroen, Henny en Gerard troffen drie dames aan de andere kant van de tafel en in de kantine: Samantha van de Bosch, Jetty Haverkamp en Laura van der Meer. Ook dit team speelde het afgelopen seizoen in de 4e klasse, maar de sterkste speler van dat team is in die klasse blijven spelen.

Het werd een ongelijke strijd al boden de dames in drie partijen meer dan behoorlijk tegenstand. Dat waren de drie vijfpitters van de avond: Jeroen tegen Samantha, Gerard tegen Jetty en het dubbel toen buurman & buurman (Gerard en Jeroen) zelfs een 0 - 2 achterstand moesten wegwerken. Alle vijfpitters leverden uiteindelijk winst op waardoor team 11 zijn eerste wedstrijd in de 5e klasse met een maximale 10 - 0 afsloot. Beter kun je een competitie niet beginnen.

Scores:
Gerard 3, Henny 3, Jeroen 3 en dubbel 1

Op donderdag 21 september gaat team 11 op bezoek bij Nevanco 1 in Hasselt.

 

5e klasse: TT Zwolle 15 - Kampenion 12

Net als team 11 is ook team 12 het afgelopen seizoen gedegradeerd uit de 4e klasse. Uit het team is reserve Gerard Regterschot - nu team 10 - verdwenen. De andere zes zijn gebleven: Alies Hendriks, Jantiene Knijnenberg, Alice Ringenier. Jentine Sikkema, Anne van der Haar en reserve Rense Beimers. Op het moment van schrijven is het helaas nog de vraag of Alies dit seizoen wel in actie kan komen en zo ja per wanneer.

Afgelopen vrijdag was TT Zwolle 15 in Zwolle de tegenstander. Team 12 had direct personele problemen, want alleen Alice bleek uiteindelijk beschikbaar. Dus moest direct een beroep op reserve Rense worden gedaan en moest een invaller uit team 11 worden gevraagd. Gelukkig bleek Henny Boxman te kunnen en willen spelen.

Alice, Henny en Rense namen het op tegen Petra Hegeman, Nathalie Schipper en Thimo Beuzel.

Na het dubbel stond team 12 op een 1 - 3 voorsprong. En wat de spelers ook deden en probeerden, het verschil van twee punten stond ook aan het eind van de avond op het wedstrijdformulier: 4 - 6. Dat was vooral te danken aan Henny die deze avond vrij eenvoudig ongeslagen bleef. Alice en Rense wonnen ieder eenmaal. Het belangrijke dubbel leverde ook winst op.

Scores:
Henny 3, Alice 1, Rense 1 en dubbel 1

Team 12 ontvangt as. dinsdag Bosman/Wezep 5. De wedstrijd is op verzoek van de gasten verplaatst van vrijdag 22 naar dinsdag 19 september.

Over het algemeen een goed begin dus van de twaalf seniorenteams. Slechts drie teams leden een nederlaag. Netjes!

Het programma voor komende week ziet er als volgt uit:

Maandag 18 september:
Zwartsluis 1 - Kampenion 7

Dinsdag 19 september:
Smash ’70 8 - Kampenion 9
Kampenion 12 - Bosman/Wezep 5

Donderdag 21 september:
Kampenion 4 - Dronten ’74 1
Olst 1 - Kampenion 5
Nevanco 1 - Kampenion 11

Vrijdag 22 september:
Kampenion 3 - DTS 1
TT Zwolle 9 - Kampenion 8
Batfighters 2 - Kampenion 10

Zaterdag 23 september:
Kampenion 1 - FTTC 1
Swift (D) 1 - Kampenion 2

Ik hoop mij volgend weekend weer te melden.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wss Kampenion