In week 41 stond al weer de vijfde speelronde op het programma. Dat wil zeggen voor elf van de twaalf teams. Team 1 kwam deze (en ook volgende) week namelijk niet in actie en speelt pas op zaterdag 28 oktober as. weer. De seniorenteams presteerden deze week niet geweldig. De elf wedstrijden leverden vier zeges, één puntendeling en zes nederlagen op. Wel moet daarbij worden aangetekend dat een aantal teams de koploper trof. Nu de competitie halverwege is, is het een goed moment om een tussenbalans op te maken. Ik neem de wedstrijden en die tussenbalans met je door.

 

Hoofdklasse: TT Zwolle 3 - Kampenion 2

Team 2 is dit seizoen ’the best of the rest’ achter het ongenaakbare De Toekomst 2. Het staat vrij comfortabel op de 2e plaats. Afgelopen vrijdag moest die worden verdedigd in de uitwedstrijd bij TT Zwolle 3. Robin Lieftink was niet beschikbaar en voor hem viel Wim Tillema (team 3) opnieuw in, aan de zijde van Jordy ten Have en Thomas Niemeijer. Stefan van de Lelie, Jan Tinus Dijkhuis en invaller Wessel Kamer (team 5) waren de tegenstanders.

De start was toppie. In de openingspartij was Wim keurig in vier games te sterk voor de vaak lastig te bespelen Stefan. Daarna toonde Thomas zich na vier nipte games net wat sterker dan Jan Tinus. Jordy had weinig moeite met invaller Wessel en won overtuigend ‘in straight games’.
In het dubbel namen Jordy en Thomas het op tegen Jan Tinus en Stefan. De Kampenaren namen een 0 - 1 en 1 - 2 voorsprong, maar wisten die helaas niet te verzilveren. Jan Tinus en Stefan counterden naar 3 - 2. Zo stond het 1 - 3.

De verloren dubbelpartij luidde toch wel een omslag in. Wim speelde voor het eerst tegen routinier Jan Tinus en laatstgenoemde buitte dat slim - of is het sluw? - uit. Wim speelde bepaald niet slecht, maar moest Jan Tinus na 11 - 7 in de 5e game feliciteren. Jordy nam het daarna op tegen ‘angstgegner’ Stefan. Jordy nam een 0 - 2 voorsprong in games na twee nipt gewonnen games. Stefan kopieerde dit echter in de 3e en 4e game en dus moest een 5e game de beslissing brengen. Stefan wist de lijn van de 3e en 4e game door te trekken, terwijl Jordy niet meer kon brengen wat hij daarvoor bracht. Stefan won met ruime cijfers. Thomas had daarna zijn handen meer dan vol aan invaller Wessel die een klasse beter speelt als hij vrijuit kan spelen. Daar leek het in het begin nog niet op, want Thomas nam overtuigend een 0 - 2 voorsprong in games. Wessel sleepte de 3e en 4e game er met 11 - 9 uit waardoor een 5e game nodig was. Daarin was Thomas net wat doortastender. Zo stond het 3 - 4.

Helaas gingen de laatste drie partijen weer naar TT Zwolle 3. Jordy verloor verrassend ruim van Jan Tinus; er zat zelfs geen gamewinst in. Wim speelde tegen Wessel een soortgelijke partij als maatje Thomas. Hij won de 1e en 2e game, maar zag Wessel de 3e en 4e naar zich toetrekken. Helaas wist Wim de 5e game van Thomas niet te kopiëren, want die ging met ruim verschil naar Wessel. In de laatste partij van de avond zorgden Thomas en Stefan voor een mooie finale. Thomas counterde na een 1 - 0 achterstand naar 1 - 2, maar daarna stokte het. Stefan kwam knap terug en won de 4e en 5e game met klein verschil.

Zo verloor team 2 de wedstrijd met 6 - 4 na met 0 - 3 uit de startblokken te zijn geschoten. Het verloor vijf van de zes vijfpitters en dus had er duidelijk meer in gezeten. Maar ja, daar koop je weinig voor.

Score:
Thomas 2, Jordy 1 en Wim 1

Ondanks de nederlaag blijft team 2 tweede, maar het ziet De Toekomst 2 verder weglopen en … andere teams dichterbij komen. Maar zoals ik al eerder aangaf: voordat er dit seizoen één bal was geslagen, was al bekend dat De Toekomst 2 kampioen zou worden! Niks aan de hand dus!

De stand na 5 wedstrijden:
De Toekomst 2        5 - 40
Kampenion 2          5 - 28
ENTAC 2              5 - 26
TT Zwolle 3          5 - 24
Blauw-Wit 2          5 - 20
Swift (D) 1          5 - 12

 

Hoofdklasse: Kampenion 3 - Blauw-Wit 1

Team 3 presteert als debutant in de Hoofdklasse alleraardigst. Na vier wedstrijden ‘scoort’ het gemiddeld bijna 5 punten per wedstrijd en dat is netjes. Het heeft inmiddels ook een marge opgebouwd naar de laatste plaats die degradatie betekent. Wel is het zo dat het in de laatste wedstrijd van de eerste helft van de competitie titelkandidaat Blauw-Wit nog treft. Bas de Vries, Gerben Wolterink en Gertjan Wessels moesten het opnemen tegen Jos Reuvekamp, Raymond Hendriks en Rob Bertholee.

De eerste drie enkelpartijen ‘deden het ergste vrezen’ voor de rest van de avond. Bas (tegen Jos), Gerben (tegen Raymond) en Gertjan (tegen Rob) verloren namelijk allemaal ‘in straight games’ en daar was over het algemeen heel weinig op af te dingen. In het dubbel herstelden Bas en Gerben zich tegen Jos en Raymond knap van een ruim verloren 1e game. Daarna was de partij vrijwel in evenwicht, maar waren het toch de gasten die in vier games wonnen.

Toen Gerben na het dubbel ook in drie games van Jos verloor, leken zich - ondanks de prima weersverwachting voor dit weekend - donkere wolken samen te pakken boven de zaal van Kampenion en team 3 in het bijzonder. Maar zie, de Kampenaren wisten zich wat op te richten. Bas versloeg tegenstander Rob na drie games waarin de verschillen klein waren. Gertjan boekte daarna een heel verrassende zege op Raymond die dit seizoen tot vanavond slechts één partij had verloren. Een prachtige zege van Gertjan. Zo stond het 2 - 5.

Van de laatste drie partijen wist team 3 er nog één te winnen. Gerben kwam tekort tegen Rob. Na drie games stond het 1 - 2 waarbij beiden hun games met ruime cijfers wisten te winnen. In de 4e game was het voor het eerst spannend, maar helaas voor Gerben en team 3 ging die met 9 - 11 naar Rob. Ik denk dat Gerben graag een 5e game had gespeeld. Gertjan speelde daarna opnieuw een goede partij tegen de sterke Jos. Niettemin verloor hij met 0 - 3, maar de cijfers 10 - 12, 11 - 13 en 11 - 13 geven aan dat de verschillen klein waren. In de laatste partij van de avond was het de beurt aan Bas en Raymond. En dat werd een mooie partij. Om en om wonnen beiden een game, te beginnen met Bas. Dus moest een 5e game de beslissing brengen en daarin wist Bas dan toch nog het verschil te maken: 11 - 4.

Team 3 leed dus een 3 - 7 nederlaag tegen titelkandidaat Blauw-Wit 1. Op die uitslag is niets af te dingen. Het wedstrijdformulier toont slechts één vijfpitter - die in de laatste partij dus - en die werd gewonnen.

Scores:
Bas 2 en Gertjan 1; Gerben 0

Omdat nummer laatst DTS 1 met 2 - 8 verloor van Effekt ’74 1, is team 3 toch nog een puntje uitgelopen. Dat is een prettige constatering, want als er niet meer dan één team degradeert uit de 3e divisie, degradeert dit seizoen alleen de nummer zes. Het zou heel knap zijn als promovendus team 3 zich zou weten te handhaven.

De stand na 5 wedstrijden:
Blauw-Wit 1          5 - 31
Effekt '74 1         5 - 30
Kampenion 3          5 - 22
TT Zwolle 2          4 - 21
DTV '84 1            4 - 20
DTS 1                5 - 16

De wedstrijd TT Zwolle 2 - DTV ’84 1 wordt as. vrijdag gespeeld.

 

1e klasse: Kampenion 4 - TT Zwolle 4

Team 4 presteert dit seizoen nog wat wisselvallig. Een overwinning werd telkens gevolgd door een puntendeling of een nederlaag. Toch staat het na vier wedstrijden tweede, maar wel op ruime afstand van koploper TT Zwolle 4. Juist dat team kwam afgelopen vrijdag naar Kampen. Hans de Vries, Danny Bruins en Jackie van der Meulen namen het op tegen Marc Noorda, Stefan Vlieger en Roelof Buschgens.

Vrijdagavond lieten de gasten zien dat zij de terechte koploper zijn. Dat is ook niet zo gek, want alle Zwolse spelers hebben tenminste Promotieklasse gespeeld. Bovendien is het team in de breedte heel sterk.

Na het dubbel stond het 0 - 4. Hans nam tegen Marc een 1 - 0 en 2 - 1 voorsprong, maar Marc won de 4e en 5e game en daarmee de partij. Danny was daarna kansloos tegen Stefan. Het zal een tijdje geleden zijn dat Danny er bij de senioren zo hard af ging. Jackie moest daarna in vier games zijn meerdere erkennen in de degelijke Roelof.
In het dubbel bracht team 3 ditmaal Hans en Jackie achter de tafel. Mogelijk om Danny de gelegenheid te geven op zoek te gaan naar zijn zelfvertrouwen. Roelof en Stefan waren de tegenstanders. Het waren de gasten die in vier games wonnen.

Gelukkig is Danny een speler bij wie het mentaal wel goed zit. Dat bewees hij in zijn partij tegen Marc. Hoewel hij in de 1e game opnieuw ruim klop kreeg, wist hij de partij heel knap om te buigen en in vier games te winnen. Hans toonde zich daarna in drie games te sterk voor Roelof die alleen in de 2e game winstkansen had. Jackie kwam tegen Stefan knap van een 1 - 2 achterstand in games terug tot 2 - 2. Of Jackie teveel van zichzelf had gevergd, of dat Stefan een tandje bij schakelde weet ik niet. Feit is in ieder geval dat Stefan de beslissende game met heel ruime cijfers won. Zo stond het 2 - 5.

Van de laatste drie partijen wist team 4 er nog één te winnen. En dat gebeurde al direct in de achtste partij. Danny en Roelof maakten er een heel spannende partij van. Na 11 - 5, 13 - 15, 11 - 9 en 13 - 15 moet een 5e game de beslissing brengen. En die sleepte Danny er met 12 - 10 uit. Ik schreef het al: mentaal zit het wel goed bij Danny. In je eerste partij compleet worden geveegd, maar daarna wel je tweede en derde partij winnen tegen de koploper! Chapeau! Jackie was daarna vrijwel kansloos tegen Marc die heel eenvoudig in drie games won. In de laatste partij was het de beurt aan de twee linkshandige spelers: Hans en Stefan. Stefan nam een 0 - 2 voorsprong na twee nipt gewonnen games. Hans kwam heel knap terug; hij won de 3e en 4e game overtuigend. Helaas voor Hans en team 4 leek de beslissende game meer op de eerste twee games dan op de 3e en 4e game. Inderdaad, Stefan won die weer met nipt verschil. Zo pakte Hans meer punten, maar Stefan meer games. En daar gaat het nu eenmaal om in tafeltennis.

Team 4 leed dus een 3 - 7 nederlaag tegen koploper TT Zwolle 4. De gasten wonnen drie van de vier vijfpitters, toch is op die zege weinig af te dingen. De Zwollenaren onderstreepten wat ik hiervoor al schreef: het team is in de breedte sterk en … de spelers hebben alle ervaring op een hoger niveau.

Scores:
Danny 2 en Hans 1; Jackie 0

Team 4 moet Smash ’70 2 nu voorbij laten gaan. Dat won namelijk met 9 - 1 van nummer laatst Torenstad 2. Komende vrijdag wordt nog de wedstrijd Dronten ’74 1 - Heino 2 gespeeld. Omdat dit de nummers vier en vijf zijn, kan slechts één van beide teams (Dronten ’74 1) in de buurt van team 4 komen. Niks aan de hand dus.

De stand na 5 wedstrijden:
TT Zwolle 4          5 - 38
Smash '70 (H) 2      5 - 31
Kampenion 4          5 - 27
Dronten '74 1        4 - 20
Heino 2              4 - 16
Torenstad 2          5 -  8

 

1e klasse: Wijk 16 2 - Kampenion 5

Team 5 begon niet geweldig aan het seizoen, maar behaalde vorige week een belangrijke 7 - 3 zege op nummer laatst Smash ’70 3 waarmee het wat verder afstand nam van de laatste en voorlaatste plaats. Afgelopen vrijdag kon het opnieuw goede zaken doen als bij nummer voorlaatst Wijk 16 1 zou worden gewonnen.
Bertin Bos, Nick Kuipers en Dick Hoekman moesten het weer voor team 4 doen. Sven Eijkelenkamp, Ton Korting en Marcel Lutgerink waren de tegenstanders.

Het werd een ietwat bijzondere wedstrijd qua scoreverloop. In de openingspartij kwam Bertin tegen Sven heel knap van een 0 - 2 achterstand in games terug om de partij nog naar zich toe te trekken. Nick had daarna weinig moeite met Ton; hij won overtuigend in drie games. Dick had het lastiger met Marcel. Hij verloor de 1e game nipt en had ook gamepoints tegen in de 2e game. Toch ging die met 14 - 16 naar Dick waardoor het toch wat gemakkelijker spelen was en hij ook de 3e en 4e game won.
In het dubbel versloegen Bertin en Nick de tegenstanders Marcel en Sven in vier games. Zo stond het dus 0 - 4, maar de gedachten zijn vast nog wel even teruggegaan naar de eerste partij waarin Bertin een 0 - 2 achterstand in games wegwerkte.

Drie partijen later stond het 0 - 7. Bertin moest de 1e game aan Ton laten, maar daarna kwam hij beter in zijn spel en won hij drie games op rij. Datzelfde ‘overkwam’ Dick in zijn partij tegen Sven. Hij verloor de 1e game met ruime cijfers, maar kwam daarna - opvallend genoeg - niet meer in de problemen. Nick en tegenstander Marcel speelden daarna een wisselvallige partij - in ieder geval qua scoreverloop - tegen elkaar. Wat te zeggen van de gamestanden 6 - 11, 11 - 3, 11 - 6 en 4 - 11? De beslissende game was nog het spannendst en die ging met 8 - 11 naar Nick.

Het venijn zat voor team 5 echter in de staart. Waar de motor in de partijen ervoor al wat begon te haperen, daar viel die bij de achtste partij uit als bij Verstappen in de eerste helft van zijn races dit seizoen. Dick verloor na drie spannende en nipte games van tegenstander Ton. Bertin leek daarna tegen Marcel zijn kunstje van zijn eerste partij te herhalen door knap van een 0 - 2 achterstand in game terug te komen tot 2 - 2. Marcel liet zich echter geen kunstje flikken en maakte in de beslissende game alsnog het verschil: 11 - 6. Ook de laatste partij - die tussen Nick en Sven - ging over de volle vijf games en ook nu was het de Deventer speler die de beslissende game won.

Zo zag team 5 tegenstander Wijk 16 1 na 0 - 7 toch nog terugkomen tot 3 - 7. Complimenten aan de gastheren dat zij bleven knokken voor een beter resultaat.

Scores:
Bertin 2, Dick 2, Nick 2 en dubbel 1

Ondanks ‘de schoonheidsfoutjes’ aan het eind van de wedstrijd doet team 5 met die 3 - 7 zege goede zaken. Het neemt verder afstand van de plaatsen 5 en 6. De voorsprong op plaats 5 bedraagt nu 9 punten. Bovendien is het TT Zwolle 5 gepasseerd.

De stand na 5 wedstrijden:
Olst 1               5 - 36
Swift (D) 2          5 - 33
Kampenion 5          5 - 26
TT Zwolle 5          5 - 23
Smash '70 (H) 3      5 - 17
Wijk 16 1            5 - 15

 

2e klasse: Kampenion 6 - Smash ’70 5

Team 6 is bezig aan een seizoen dat heel veel lijkt op het vorige. Twee teams lijken te sterk, terwijl het zelf te sterk is voor de andere drie teams. Heetten de titelkandidaten vorig seizoen Smash ’70 3 en NTC Leogang 1, dit seizoen zijn dat Vined 1 en DTV ’84 2. Afgelopen vrijdagavond kwam Smash ’70 5 op bezoek.
Robin Makkink, Gerard Palland en Simon van der Woude namen het op tegen Simon van Halm, Wim van Selling en Auke van Selling.

Na het dubbel stond team 6 op een 3 - 1 voorsprong. In de openingspartij was Robin in vier games te sterk voor de Hattemse Simon die overigens geboren en getogen in Kampen is. Gerard vergrootte de voorsprong tot twee punten door Wim ‘in straight games’ te verslaan. De Kamper Simon bood Auke goed partij, maar verloor helaas in vijf games.
In het dubbel waren Gerard en Robin in drie games te sterk voor de gebroeders Auke en Wim. Zij staan dit seizoen nog op 5 uit 5 en raken steeds beter op elkaar ingespeeld.

Na het dubbel veranderde er in eerste instantie nog weinig. Wel ging het langzaam maar zeker wat moeizamer. Gerard en de Hattemer Simon waren eerst aan de beurt. Beiden beschikken over een forehand ‘om u tegen te zeggen’. Ik zou al heel blij zijn met 50% van hun forehand. Omdat ik er niet bij geweest ben, weet ik niet welke forehand vaker gescoord heeft. Wel weet ik dat Gerard uiteindelijk in vijf games won en met 11 - 6 in de beslissende game. Robin en Auke deden daar niet of nauwelijks voor onder. Ook hier moest een 5e game de beslissing brengen en ook hier was het de Kamper speler die won: 11 - 7. Simon, nog niet helemaal hersteld van zijn blessure, was daarna kansloos tegen Wim. Wim won eenvoudig in drie games en bracht de stand op 5 - 2.

Opvallend genoeg gingen ook de laatste drie partijen naar Smash ’70 5. Eerst verloor Gerard in vier games van Auke. De verschillen waren klein, maar het was Auke die drie van de vier games won. In de partij tussen de beide Simons kwam de Kamper knap van een 0 - 2 achterstand in games terug tot 2 - 2. Helaas wist hij die lijn niet door te trekken, want het was de Hattemer Simon die de beslissende game won: 8 - 11. In de laatste partij van de avond liep ook Robin tegen een nederlaag aan. Wim bleek te sterk. In de eerste drie games was er nauwelijks krachtsverschil, maar het stond toen wel 1 - 2 voor Wim. In de 4e game wist Wim het verschil te maken: 4 - 11.

Zo gaf team 6 een ruime 5 - 1 voorsprong uit handen en moest het Smash ’70 5 alsnog een puntendeling toestaan. Complimenten aan de gasten! Het wedstrijdformulier gezien hebbende, is die puntendeling niet gestolen. De vier vijfpitters werden namelijk keurig verdeeld.

Scores:
Gerard P 2, Robin 2 en dubbel 1; Simon 0

De uitslag heeft voor team 6 weinig gevolgen: het stond en het bleef derde. Het weet zich niet in de titelstrijd te mengen en het ziet ook geen (degradatie)spoken.

De stand na 5 wedstrijden:
Vined 1              5 - 38
DTV '84 2            5 - 33
Kampenion 6          5 - 29
Smash '70 (H) 5      5 - 18
Hoonhorst 1          5 - 17
TT Zwolle 8          5 - 15

 

3e klasse: Kampenion 7 - Harderwijk 2

Team 7 presteert dit seizoen goed. Het vertrek van Arie Hup werd prima opgevangen door Sietse Wagteveld. Wel moest het driemaal met een invaller aantreden en dat pakte tweemaal - met een andere 3e klasser - heel goed en eenmaal minder uit toen 5e klasser Alice Ringenier van de partij was. Maar dat kan af en toe gebeuren als je met invallers moet aantreden. Afgelopen dinsdag stond de topper tegen Harderwijk 2 op het progamma. Beide teams hadden vooraf 30 punten uit vier wedstrijden bijeengeslagen.

Sietse Wagteveld, Harm Bosman en Theo Hogenhorst namen het op tegen Bert Monster, Henk Vlieger en Glenn Dooijeweerd.

Het werd een ietwat vreemde wedstrijd en de oorzaak daarvan lag al in de eerste vier partijen. Na het dubbel stond het namelijk 0 - 4 voor de gasten, waar het ook 2 - 2 of zelfs 3 - 1 had kunnen staan. In de openingspartij moest Sietse - heel begrijpelijk - wennen aan het spel en materiaal van Bert. Hij won opvallend genoeg nog wel de 1e game, maar daarna nam Bert de regie over en won hij drie games op rij. Harm speelde daarna een sterke partij tegen Henk. Laatstgenoemde nam een 1 - 2 voorsprong in games, maar Harm counterde ijzersterk naar 2 - 2. De beslissende game was heel spannend. Het was uiteindelijk Henk die deze met 12 - 14 won. De partij tussen Theo en Glenn deed qua spanning niet onder voor de partij ervoor. Hier was het Theo die een 2 - 1 voorsprong nam waarna Glenn terugkwam tot 2 - 2. Ook hier was de beslissende game spannend en ook hier was het de Harderwijker speler die de gelukkigste van de twee was: 9 - 11.
In het dubbel namen Sietse en Theo het op tegen Glenn en Henk. Via 0 - 1, 2 - 1 en 2 - 2 moest opnieuw een 5e game de beslissing brengen en - je raadt het vast al - ook nu ging die met 9 - 11 naar de bezoekers.

Na het dubbel veranderde er in zoverre iets dat de partijen niet meer over de volle vijf games gingen. De winnaars bleven aanvankelijk echter dezelfde. Harm balde twee games goed mee met Bert, maar liet in de 2e game een forse voorsprong ‘glippen’. Bert kwam knap terug en sleepte de game er nog uit. Harm kreeg een tikkie en kon in de 3e game niet meer aanhaken. Sietse en Glenn ontliepen elkaar niet zoveel qua sterkte. Qua service en aanvallende mogelijkheden was Glenn wat gevaarlijker, maar qua blok was Sietse sterker. Uiteindelijk won Glenn na vier nipte games. Theo bracht zijn team dan eindelijk op het wedstrijdformulier door ‘spinner’ Henk in vier games te verslaan. De 3e game was daarbij cruciaal bij een 1 - 1 stand in games. Theo won die met 11 - 9 en speelde daarna een gewonnen wedstrijd: 1 - 6.

Van de laatste drie partijen wist team er maar één te winnen. Eerst was Harm vrijwel kansloos tegen de sterk spelende - en completere - Glenn. Harm verloor dan ook in drie games met ruim verschil. Daarna was het de beurt aan Theo en Bert. Dit was geen partij waar Bert vooraf naar zal hebben uitgekeken, want tot nu toe was Theo hem (vrijwel) altijd de baas in competitieverband. Maar deze dinsdagavond was alles anders. Bert sleepte de 1e game er met nipt verschil uit en won de 2e game met ruim verschil. De 3e ging met ruime cijfers naar Theo, maar in de 4e game nam Bert weer een voorsprong en hij wist die uit te breiden tot 5 punten. Theo kwam nog wel knap terug en wist weer gelijk te komen, maar aan het eind was het toch Bert die met 10 - 12 won. Zijn vreugdekreet daarna moet tot bij Hierden en omstreken te horen zijn geweest. In de laatste partij van de avond boekte Sietse een keurige driegames zege op Henk. Sietse wist de aanval van Henk knap te neutraliseren en als die dan doorkwam, stond het blok van Sietse vaak goed. Heel netjes.

Team 7 verloor dus (te) ruim van concurrent Harderwijk 2. De zege was verdiend, maar viel wat te hoog uit; de drie vijfpitters gingen alle met twee punten verschil in de beslissende game naar Harderwijk. Een 3 - 7 of zelfs 4 - 6 uitslag had dan ook gekund. Maar goed, daar kopen de Kampenaren nog geen droog korstje brood voor.

Scores:
Sietse 1 en Theo 1; Harm 0

Het zal duidelijk zijn dat Harderwijk 2 met die 2 - 8 zege prima zaken heeft gedaan. Het staat nu alleen eerste en het heeft een voorsprong van 6 punten genomen op Kampenion 7.

De stand na 5 wedstrijden:
Harderwijk 2         5 - 38
Kampenion 7          5 - 32
TT Zwolle 10         5 - 24
Zwartsluis 1         5 - 24
Heino 7              5 - 17
Wijhe 2              5 - 15

 

3e klasse: NTC Leogang 4 - Kampenion 8

Team 8 is bezig aan een goed seizoen. Het verloor alleen (geflatteerd) van aanstaand kampioen Bosman/Wezep 3 en deelde de punten met TT Zwolle 9, een ander team dat vorig seizoen 2e klasse speelde. Net als team 8 zelf overigens. De 3e klasse B is dan ook een ‘belachelijk zware poule’. Ik kan daar zelf over meepraten … Vrijdagavond ging het op bezoek bij nummer laatst NTC Leogang 4. Die wedstrijd moest een ruime zege kunnen opleveren.
Simone Lieftink, Guido Wessels en Arnold Hubach namen het op tegen Jan Hendrik van Essen, invaller Edward Visser (team 5) en Gerjan Karssen.

Door de goede voornemens van team 8 kon al vrij snel een forse streep worden gezet. Guido moest namelijk in zijn eerste partij, bij een 1 - 2 voorsprong in games, met een schouderblessure opgeven. De combinatie van zwaar werk en tafeltennis op dezelfde dag eiste een (te) zware tol. Heel vervelend. In de eerste plaats voor Guido zelf, maar vervolgens ook voor team 8 uiteraard.

Maar goed, er werden dus in totaal zeven partijen gespeeld. En van die zeven wist team 8 er zes te winnen. Simone bleef keurig ongeslagen, terwijl Arnold eenmaal zijn tegenstander (Gerjan) moest feliciteren. Samen wonnen zij ook het dubbel. Omdat de drie punten van Guido naar NTC Leogang 4 gingen, werd de uitslag uiteindelijk 4 - 6. Dat is zuur voor team 8, want met een fitte Guido was dat toch al gauw 2 - 8 of 1 - 9 geworden.
Maar ach, waar hebben we het over? Bosman/Wezep 3 is dit seizoen (toch) niet bij te houden of te achterhalen. Team 8 staat keurig tweede en het degradatiespook is in geen velden of wegen te bekennen. De spelers kunnen het seizoen vrij uitspelen, dingen uitproberen en dan proberen volgend seizoen weer voor de titel mee te doen. Alle spelers zijn jong, kunnen nog veel leren en moeten zich nog behoorlijk kunnen verbeteren.

Scores:
Simone 3, Arnold 2 en dubbel 1; Guido 0 (uit 1)

Uit de tussenstand hierna blijkt dat team 8 ‘the best of the rest’ is. De voorsprong op (degradatie)plaats 5 bedraagt al 12 punten. Niks aan het handje dus!

De stand na 5 wedstrijden:
Bosman/Wezep 3           5 - 42
Kampenion 8              5 - 29
TT Zwolle 9              5 - 26
Dronten '74 2            5 - 24
Harderwijk 3             5 - 17
NTC Leogang 4            5 - 12

 

3e klasse: Smash-In 1 - Kampenion 9

Team 9 heeft het moeilijk dit seizoen. Dat mag je concluderen als het na vier wedstrijden laatste staat met 11 punten uit vier wedstrijden. Natuurlijk, het had af en toe personele problemen. Maar dan nog is een score van nog geen 3 punten per wedstrijd te weinig. En dan moet het in de vijfde wedstrijd ook nog eens op bezoek bij koploper Smash-In 1 in Ens.
Martijn Haanappel, Bertil Oving en Mattias Beimers moesten punten zien te scoren tegen Frans de Vries, Sven Kaptein en George Wildeboer.

Na het dubbel stond het 4 - 0. Martijn verloor in vier games van Frans, waarna Bertil tegenstander Sven twee games prima partij gaf. In de 3e game wist Bertil dat niveau helaas niet vast te houden waardoor Sven eenvoudig won. Mattias kwam tegen George knap van een 2 - 0 achterstand in games terug tot 2 -2, maar George wist het in de beslissende game alsnog het verschil te maken.
In het dubbel kwamen Bertil en Mattias tekort tegen George en Sven die vrij eenvoudig in drie game wonnen.

Na het dubbel veranderde er helaas weinig. Sterker nog, de eerste drie partijen na het dubbel gingen alle in drie games naar Smash-In 1. Martijn was kansloos tegen Sven en datzelfde kan worden geschreven van de partij van Mattias tegen Frans. Bertil bood George wat meer tegenstand, maar ook hij slaagde er niet in een game mee te pakken.

In de laatste drie partijen boden de Kampenaren wel meer tegenstand, maar dat resulteerde helaas niet in een winstpartij. Mattias speelde tegen Sven een soortgelijke partij als tegen George. Bij een 2 - 1 achterstand in games sleepte hij de 4e game er op het tandvlees uit, maar in de beslissende game was de koek op en won Sven eenvoudig. Martijn had daarna opnieuw geen kans tegen ditmaal George. In de laatste partij van de avond kwam ook Bertil tegen Frans knap van een 2 - 0 achterstand in games terug tot 2 - 2. Ook de beslissende game was heel spannend, maar helaas werd Bertil niet beloond voor zijn inspanningen. Frans toonde zich met 15 - 13 de gelukkigste van de twee. Zoiets zie je wel vaker tussen spelers van een ‘rode lantaarnteam’ en de koploper.

Zo leed team 9 een maximale nederlaag bij Smash-In 1. En daar valt weinig op af te dingen. Eigenlijk had alleen de laatste partij - die tussen Bertil en Frans - een andere winnaar kunnen krijgen.

Scores:
Bertil 0, Martijn 0 en Mattias 0

Het avontuur in de 3e klasse is team 9 - deels uit de 4e klasse komend - nog niet goed bekomen. Roelard weet zich tot nu toe eigenlijk als enige staande te houden. De 4e klassers van het afgelopen seizoen - Martijn en Mattias - hebben het zwaar en datzelfde kan worden geschreven van ‘herintreder’ Bertil die nog ritme tekort komt. Maar met meer ritme moet Bertil meer kunnen scoren dan tot dusver. Team 9 zal ook snel punten moeten pakken, want het verschil met de nummer 4 Wijhe bedraagt al 11 punten.

De stand na 5 wedstrijden:
Smash-in 1           5 - 42
DTV '84 3            5 - 35
Heino 6              5 - 23
Wijhe 1              5 - 22
Smash '70 (H) 8      5 - 17
Kampenion 9          5 - 11

 

4e klasse: Wham 2 - Kampenion 10

Team 10 is de laatste weken goed bezig. Sinds Rick Bolks na de eerste wedstrijd tot het team is toegetreden - en ook alle wedstrijden verder heeft meegedaan - won het alle drie wedstrijden. Dat kan geen toeval zijn. En dat is het ook niet, want Rick won acht van zijn negen partijen. Uiteraard wil ik de andere spelers van het team daarmee niet tekort doen. Afgelopen woensdag ging team 10 in Nieuwleusen op bezoek bij nummer laatst Wham 2. Een mooie gelegenheid om het puntentotaal ‘eens fors op te krikken’ zou je denken.

Helaas had het team personele problemen, want van de vijf spelers waren alleen Rick Bolks en Robbert Dalsem beschikbaar. Twee dagen contacten met de spelers van de teams 11 en 12 leverde ditmaal helaas niets op waardoor R&R met hun tweeën moesten spelen. Herman Vos, Alfred Hengeveld en Joram de Jong waren de tegenstanders.

Wat te schrijven van de zeven partijen die (wel) werden gespeeld. Welnu, ik kan niet anders ‘zeggen’ dat R&R prima hebben gepresteerd. De 3 - 0 achterstand zorgde bepaald niet voor motivatieproblemen. Integendeel. R&R gingen als Razende Roeland tekeer. In zeven partijen stonden zij in totaal slechts twee games af. Robert verloor een game van kopman Herman en samen met Rick moest hij Alfred en Herman een game toestaan.
De andere partijen - vijf dus - gingen ‘in straight games’ naar R&R. Heel, heel knap.

Nu kun je ‘zeggen’: geweldig, waar hebben we het over? Toch blijft het jammer dat team 10 niet compleet kon aantreden. In dat geval was namelijk een 1 - 9 of zelfs 0 - 10 mogelijk geweest. En dan zou het zich - zie de tussenstand hieronder - hebben opgewerkt tot de koppositie. Na de 3 - 7 zege van woensdagavond staat het 4e. Maar gelet op de kleine verschillen mogen we stellen dat het zich (toch) heeft gemeld in de titelstrijd. En dat is een knappe prestatie!

Scores:
Rick 3, Robbert 3 en dubbel 1

Zoals uit de stand hieronder is af te leiden, is het heel spannend in de 4e klasse A. Ervan uitgaande dat Bosman/Wezep 4 met tenminste 7 - 3 van nummer laatst Wham 2 wint, staan de nummers 1 t/m 5 straks op een handvol punten van elkaar. Daar tegenover staat dat één van die vijf teams aan het eind van het seizoen officieel moet degraderen. Zo bekeken, is het extra zuur dat team 10 afgelopen woensdag met slechts twee spelers tegen Wham 2 moest aantreden.

De stand na 5 wedstrijden:
Heino 8              5 - 30
TT Zwolle 11         5 - 30
Batfighters 2        5 - 29
Kampenion 10         5 - 28
Bosman/Wezep 4       4 - 18
Wham 2               4 -  5

 

5e klasse: Kampenion 11 - TT Zwolle 16

Team 11 degradeerde het afgelopen seizoen enigszins onverwacht uit de 4e klasse. Dat kwam vooral door eigen ‘falen’. Maar de heren zijn dit seizoen druk bezig om dat foutje weg te lakken. Na vier wedstrijden had team 11 al een voorsprong van 10 punten genomen op achtervolger GTC 3. Afgelopen dinsdag kwam TT Zwolle 16 op bezoek dat afgetekend laatste stond.

Henny Boxman, Jeroen Heldoorn en Gerard Wessels bonden de sportieve strijd aan met Erik Appels, Lisette Appels en Annemarie Hulsman.

Van een echte wedstrijd was slechts af en toe sprake. De Kampenaren bleken te sterk en dat is ook niet zo gek, want het afgelopen seizoen speelden zij twee klassen hoger dan de gasten. TT Zwolle 16 is namelijk afkomstig uit de 6e klasse.

De Kampenaren stonden in tien partijen slechts één game af. Jeroen Heldoorn ‘was daarvoor verantwoordelijk’. Annemarie wist het Jeroen twee games moeilijk te maken en pakte een game mee. Ook tegen Gerard bood zij twee games prima tegenstand al leverde dat dan geen gamewinst op. Gerard won overigens ook niet heel ruim van Erik, maar ik vermoed dat dit vooral met het sociale karakter van Gerard te maken had.
Kortom, team 11 was veel te sterk voor TT Zwolle 16 en hield alle punten in Kampen: 10 - 0.

Scores:
Gerard W 3, Henny 3, Jeroen 3 en dubbel 1

Uit onderstaande tussenstand wordt duidelijk dat het niet de vraag is of team 11 kampioen wordt, maar wanneer.

De stand na 5 wedstrijden:
Kampenion 11         5 - 44
GTC 3                5 - 32
Harderwijk 5         5 - 27
Nevanco 1            5 - 21
Smash '70 (H) 10     5 - 18
TT Zwolle 16         5 -  8

 

5e klasse: Kampenion 12 - Zwartsluis 4

Team 12 heeft dit seizoen regelmatig personele problemen en dat was afgelopen vrijdag ook het geval. Alies Hendriks en Anne van der Haar zitten nog steeds in de lappenmand. Jantiene Knijnenberg moest werken en Rense Beimers was met vakantie. Alleen Alice Ringenier en Jentine Sikkema waren beschikbaar. Gelukkig kon een beroep op Gerard Wessels (team 11) worden gedaan om in te vallen. Tegenstander was koploper Zwartsluis 4 dat met Wout van Dalfzen, (zoon) Gerwin van Dalfzen en Harm Hageman verscheen.

Na het dubbel stond het 0 - 4 voor de gasten. Alice was tegen Wout twee games de betere, maar daarna nam Wout de regie langzaam maar zeker over. Hij won de 3e game ruim en sleepte de 4e game er met 11 - 13 uit. Daarna was het verzet van Alice gebroken. Jentine was daarna kansloos tegen Gerwin die eenvoudig in drie games won. Gerard moest vervolgens ook al de tegenstander feliciteren, ditmaal in de persoon van Harm. Gerard verloor in vier games.
In het dubbel waren Alice en Jentine kansloos tegen Gerwin en Wout. Oftewel moeder en dochter - zoon en vader: 0 - 1.

Na het dubbel speelde Jentine een goede partij tegen Wout. Via 0 - 1 en 2 - 1 werd het 2 - 2 waarna een 5e game de beslissing moest brengen. Helaas voor Jentine en haar team bleek Wout daarin met 10 - 12 de gelukkigste. Alice was het die haar team op het wedstrijdformulier wist te zetten. Zij verloor tegen Harm nog wel de 1e game, maar won daarna drie games op rij met ruim verschil. Gerard was daarna - net als Jentine eerder - kansloos tegen Gerwin. In de 3e game kwam hij nog wel dichtbij, maar ook die ging naar de tegenstander. Zo stond het 1 - 6.

Gelukkig wist team nog twee van de drie resterende partijen te winnen. Eerst was Jentine in drie games te sterk voor Harm, waarna Gerard tegenstander Wout met exact dezelfde cijfers versloeg als waarmee Jentine van Harm won. In de laatste partij van de avond had ook Alice geen kans tegen Gerwin die deze avond eenvoudig ongeslagen bleef.

Team 12 verloor de wedstrijd dus met de cijfers 3 - 7. Er had hooguit één puntje meer in gezeten, omdat Jentine met 10 - 12 in de 5e game van Wout verloor. Team 12 moet de punten tegen andere tegenstanders zien te halen. Maar gezien het medisch dossier van het team wordt dat nog een hele opgave.

Scores:
Alice 1, Jentine 1 en Gerard 1

Een blik op de stand leert dat team 12 zelfs nog niet veilig is. Er degraderen immers twee teams naar de 6e klasse. Gelukkig voor team 12 ligt de competitie nu twee weken stil. Hopelijk kunnen ‘de wonden wat worden geheeld’.

De stand na 5 wedstrijden:
Zwartsluis 4         5 - 34
Bosman/Wezep 5       5 - 30
Smash-in 3           5 - 26
Kampenion 12         5 - 24
's-Heerenbroek 3     5 - 19
TT Zwolle 15         5 - 17

Over het algemeen goede tussenstanden dus voor de seniorenteams. Van de elf beschreven teams - team 1 speelde niet en is ook nog niet halverwege - staat alleen team 9 na vijf wedstrijden op een degradatieplaats. Als we team 1 vast meerekenen, dan zijn dat twee van de twaalf teams. Niet toevallig spelen beide teams een klasse hoger dan het afgelopen seizoen.

Komende week komt alleen team 6 in actie en wel op vrijdag 20 oktober.

Het programma voor komende week luidt:

Vrijdag 20 oktober:
DTV ’84 2 - Kampenion 6

Volgend weekend hoop ik mij weer te melden.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wss Kampenion