FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


In week 45 kwamen elf van de twaalf seniorenteams in actie. Team 6 had zijn wedstrijd van deze week (tegen DTV ’84 2) al eerder gespeeld. Die elf wedstrijden leverden vijf zeges, twee puntendelingen en vier nederlagen op. Team 1 verloor in Franeker met 7 - 3 van FTTC 1 in een wedstrijd die past in het beeld van dit seizoen. Na deze speelweek hebben de teams zeven wedstrijden gespeeld en komen de competities in hun beslissende stadia terecht. Aan het eind van mijn verslag kom ik daar nog even kort op terug. Ik neem de wedstrijden weer met je door. Ik had het verslag zondagmiddag al klaar, maar helaas was de website van Kampenion een tijdje niet te benaderen.

 

2e divisie: FTTC 1 - Kampenion 1

Team 1 is voorlopig (?) bezig aan een afscheidstournee langs een aantal zalen. Die conclusie mogen we wel trekken nadat er zes wedstrijden zijn gespeeld. De achterstand op het dit seizoen sterk presterende GTTC Groningen 1 bedraagt namelijk 12 punten. Afgelopen zaterdag ging team 1 in Franeker op bezoek bij FTTC 1.

Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange en Ton Ringenier namen het op tegen Arnold Terpstra, David Dijkhoff en Frans van den Berg.

De wedstrijd paste weer helemaal in het plaatje van dit seizoen; de Kampenaren kwamen prima mee, hadden voldoende niveau, maar de beloning qua punten was niet navenant. Dat is eigenlijk in één zin ook het verhaal van dit seizoen. Natuurlijk kun je daarop reageren met de opmerking ‘is dat niet altijd zo als je een klasse hoger speelt?’ En ja, dat is ook vaak zo. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik voor het seizoen niet had verwacht dat Ivan, Gert-Jan en Ton al zover waren. Ik was zelfs een beetje bang dat zij als ‘kanonnenvoer’ zouden dienen, omdat dit pas hun derde seizoen op landelijk niveau is. Gelukkig zat ik er wat dat betreft helemaal naast. Soms is het prettig om ongelijk te krijgen.

Na het dubbel stond team 1 op een 3 - 1 achterstand. Ivan verloor in vier vrij nipte games van Arnold, Gert-Jan verloor ietwat teleurstelllend ’in straight games’ van David en Ton kwam sneu weg tegen Frans na 12 - 10 in de 5e game.
In het dubbel kwamen Gert-Jan en Ivan heel knap van een 2 - 0 achterstand terug tegen Arnold en Frans om in de beslissende game alsnog het verschil te maken.

Drie partijen later stond het 5 - 2. Ivan was in drie games net wat beter / doortastender dan David, waarna Ton tegen Arnold opnieuw sneu weg kwam. Ditmaal verloor hij de beslissende game met 11 - 9. Gert-Jan en Frans waren vervolgens drie games gelijkwaardig aan elkaar, maar het stond toen wel 2 - 1 voor Frans. In de 4e game wist Frans afstand te nemen.

Van de laatste drie partijen wist team 1 er nog één te winnen. In de achtste partij won Ton - net als Ivan - ‘in straight games’ van David. Het spel van Ton ligt David niet, terwijl dat omgekeerd wel het geval is. Ton won overtuigend en pakte daarmee een punt waarop hij meer dan recht had. Ivan moest tegen Frans te lang zoeken om aanspraak te maken op de zege. Per game kwam hij dichterbij, maar de partij duurde te kort. In een ‘best of 224’ had hij waarschijnlijk gewonnen. In de laatste partij van de wedstrijd moest Gert-Jan zich in vier games gewonnen geven tegen Arnold.

Team 1 verloor in Franeker dus met de cijfers 7 - 3. Er had minimaal een puntje meer in gezeten, maar helaas verloor Ton tweemaal ‘zuur’ met nipt verschil in de 5e game. Toch kunnen de Kampenaren over het algemeen terugkijken op een goed gespeelde wedstrijd.

Scores:
Ivan 1, Ton 1 en dubbel 1; Gert-Jan 0

Komende zaterdag speelt team 1 opnieuw uit. Het gaat dan op bezoek bij GTTC Groningen 1. Wil het nog kansen behouden op handhaving, dan moet het met 0 - 12 winnen. Ik vermoed dat dit lastig wordt.

 

Hoofdklasse: Kampenion 2 - Swift (D) 1

Team 2 is bezig aan een ‘tussenseizoen’. In een gewijzigde samenstelling - Thomas Niemeijer in plaats van Gertjan Wessels - begon het aan het seizoen, wetende dat De Toekomst 2 te sterk zou zijn. Investeren in de (eigen) toekomst zeg maar en het blik richten op het komend seizoen waarin dan een gooi wordt gedaan naar de bovenste plaats(en). Team 2 blijkt dit seizoen voorlopig (?) echter al sterk genoeg om beslag te leggen op de titel ‘best of the rest’, want het staat keurig tweede. En dat is al een prettige constatering.

Afgelopen vrijdag kwam nummer laatst Swift (D) 1 op bezoek. Dat team is ook duidelijk aan het investeren in de toekomst, want alle jeugdspelers uit landelijk A staan bij het team om ervaring op te doen. Dit seizoen komen zij nog (wat) tekort, maar in Deventer hoopt men dat de investeringen van dit seizoen zich op (korte) termijn uitbetalen. Helemaal geen gekke gedachte!

Thomas Niemeijer (ook landelijk A), Robin Lieftink en Jordy ten Have namen het op tegen Sven Jeurissen, Rick IJsseldijk en Colin Ligt. Inderdaad, het volledige landelijk A team. Lars van der Zanden was als coach aanwezig en hij kwam ook in het dubbel uit.

Na het dubbel stond team 2 op een 4 - 0 voorsprong. Thomas versloeg Sven in drie games waarvan tweemaal nipt. Robin had daarna zijn handen meer dan vol aan Rick. De eerste vier games werden - overigens vaak met ruim verschil - gedeeld en pas in de 5e game wist Robin het verschil te maken. Jordy had het vervolgens twee games heel lastig tegen Colin. Maar bij een 1 - 1 stand vond Jordy de juiste versnelling en won hij de 3e en 4e game eenvoudiger.
In het dubbel hadden Jordy en Thomas het in de 1e game moeilijk tegen Lars en Sven. Toen die nipt werd gewonnen (12 - 10), ging het daarna ineens - of was het opeens? - een stuk gemakkelijker.

Drie partijen later stond het 7 - 0. Robin had het tegen Sven opnieuw lastig. Hij verloor de 1e game nipt, maar kwam in de 2e game goed terug. Daarna was er ook weinig krachtsverschil, maar het was uiteindelijk toch Robin die de 3e en 4e game met nipt verschil won. Zou de grotere ervaring de doorslag hebben gegeven? Thomas was hierna ‘in straight games’ te sterk voor Colin. Een mooie opsteker voor Thomas die deze drie spelers volgende week weer tegenkomt in landelijk A. Jordy hoefde vervolgens tegen Rick ook geen game af te staan en boekte een regelmatige zege.

Van de laatste drie partijen wist team 2 er nog twee te winnen. Robin nam tegen Colin - via tweemaal 11 - 8 - een 2 - 0 voorsprong, maar Colin kwam ijzersterk terug tot 2 - 2 na 5 - 11 en 9 - 11. In de beslissende game stond Robin er echter weer: 11 - 5. Jordy wist tegen Sven de 1e game er nipt (11 - 9) uit te slepen en speelde daarna een gewonnen partij. Hij kwam niet meer in de problemen en won overtuigend. Het venijn, voor zover je daarvan wilt spreken, zat voor team 2 in de staart. Waar vrijwel niemand nog rekening mee had gehouden, gebeurde toch nog. Thomas verloor in een wisselvallige partij verdiend van Rick in vier games. Zo kreeg Thomas dan toch nog wat huiswerk mee voor de wedstrijd van volgende week in landelijk A tegen Swift (D) 1 jeugd.

Team 2 won de wedstrijd dus met 9 - 1. Die uitslag doet niet helemaal recht aan het krachtsverschil tussen beide teams. Robin bleef dan wel ongeslagen, maar hij kende een moeizame avond. Het was dan ook des te opvallender dat niet hij, maar Thomas - tot zijn laatste partij overtuigend spelend - in de laatste partij van de avond tegen een nederlaag opliep. Door de ruime zege kan de 2e plaats team 2 nauwelijks nog ontgaan.

Scores:
Jordy 3, Robin 3, Thomas 2 en dubbel 1

Komende vrijdag speelt team 2 de lastige uitwedstrijd bij Entac 2 in Enschedé.

 

Hoofdklasse: DTS 1 - Kampenion 3

Team 3 presteert goed als promovendus in de Hoofdklasse. Na zes wedstrijden staat het voorlaatste in een poule waarvan het voor 99% zeker is dat alleen de nummer laatst degradeert. En afgelopen vrijdag ging het op bezoek bij die nummer laatst: DTS 1. De voorsprong vooraf was behoorlijk geruststellend: 10 punten. Als de Kampenaren die voorsprong (tenminste) in stand zouden weten te houden, waren zij vrijwel verzekerd van handhaving.

Wim Tillema, Gertjan Wessels en Bas de Vries namen het op tegen Desney Mansveld, Stefan Holwerda en Franck van Hout.

De Kampenaren hadden de autoreis goed verteerd, want zij kwamen sterk uit de startblokken. Na het dubbel stond het namelijk 0 - 4. Wim boekte een keurige viergames zege op Desney. Beiden wonnen een game met de cijfers 11 - 5, maar bij een 1 - 1 tussenstand bleek Wim in de 3e en 4e game net wat sterker. Gertjan boekte daarna een toch wel verrassend eenvoudige zege op Stefan. In de 1e en 2e game was het verschil groot. Daarna bleef Stefan beter in het spoor, maar hij wist daar niet uit te treden. Bas had het daarna bepaald niet eenvoudig tegen Franck, maar hij won uiteindelijk wel in drie games. Dat de verschillen niet groot waren weet over een week niemand meer.
In het dubbel bracht team 3 ditmaal Bas en Wim achter de tafel. Zij namen het op tegen Desney en Franck. De heren maakten er een spannende partij van. Na 0 - 1, 2 - 1 en 2 - 2 moest een 5e game de beslissing brengen. Daarin bleken Bas en Wim na 11 - 13 het gelukkigst. Wat tafeltennis betreft uiteraard.

Drie partijen later stond het 1 - 6. Wim moest tegen Stefan - die met lange noppen op de backhand speelt - even zoeken en verloor de 1e game met nipt verschil. Daarna had hij beter het oog in het materiaal en spel van Stefan en had hij het alleen in de 3e game (10 - 12) lastig. De 2e en 4e game won Wim met ruim verschil. Bas boekte daarna een verrassend eenvoudige zege op Desney die je meestal wel om een boodschap in de Hoofdklasse kunt sturen. Bas kwam geen moment in de problemen en won ‘in straight games’. Gertjan nam vervolgens tegen Franck een 0 - 2 voorsprong in games na twee nipt gewonnen games. Franck won de 3e game met ruim verschil en won de 4e en 5e game op dezelfde wijze als Gertjan de eerste twee teams won: met nipt verschil dus.

Van de laatste drie partijen won team 3 er nog twee. Ook Bas moest tegen Stefan even wennen en zoeken. Zo vaak kom je dit soort speltypes niet tegen in de Hoofdklasse. Bas verloor de 1e game, maar was daarna heer en meester en won alsnog overtuigend. Wim boekte daarna een solide zege op Franck. De verschillen waren niet heel groot, maar aan Kamper kant hield niemand er rekening mee dat Wim de partij zou verliezen. Dat gebeurde ook niet; Wim won ‘in straight games’. In de laatste partij van de avond nam Gertjan tegen Desney opnieuw een 0 - 2 voorsprong in games. Maar opnieuw zag hij de tegenstander terugkomen in de partij tot 2 - 2. Helaas wist hij die trend niet meer om te buigen en verloor hij ook de beslissende game. Wellicht dat het klussen en de voorbereiding op de verhuizing in en naar Utrecht hem wat parten speelde.

Niettemin is de 2 - 8 zege op DTS 1 natuurlijk een prima uitslag voor team 3. Het vergrootte de voorsprong van 10 naar 16 punten en dat met nog drie wedstrijden te gaan. Ik denk dat we wel mogen stellen dat team 3 zich vrijdagavond in veiligheid heeft gespeeld. Die 16 - met het onderling resultaat meegerekend feitelijk 17 - punten geeft team 3 niet meer uit handen. Bovendien is het zelfs ruim over TT Zwolle 2 heen gewipt en staat het nu dus fraaie 4e. Chapeau !!!

Scores:
Bas 3, Wim 3, Gertjan 1 en dubbel 1

Aanstaande vrijdag ontvangt team 3 met Effekt ’74 1 één van de beide titelkandidaten.

 

1e klasse: Dronten ’74 1 - Kampenion 4

Team 4 is bezig aan een vrij steady seizoen. Het verloor alleen van de nummers 1 en 2: TT Zwolle 4 en Smash ’70 2. De 3e plaats is dan ook vrij logisch. De voorsprong op degradatieplaats 5 is redelijk geruststellend en het is zaak dat zo te houden. Afgelopen vrijdag ging het op bezoek bij Dronten ’74 1 dat één plaatsje lager stond. De Drontenaren hadden 3 punten minder, maar ook een wedstrijd meer gespeeld.

Danny Bruins, Jackie van der Meulen en Sebastian Holzapfel bonden de sportieve strijd aan met Onno Huisman, Veronica van Eeden en Julian van Egmond.

Omdat ikzelf op de tafel ernaast speelde, heb ik flarden van deze wedstrijd meegekregen. Het was een hoogstaande wedstrijd. De krachtsverschillen waren over het algemeen klein, maar … het kwartje viel voor team 4 vaak de verkeerde kant op.

Na het dubbel stond het 4 - 0 voor Dronten ’74 1. Danny, dit seizoen toch sterk op dreef, was kansloos tegen Onno die heel dwingend speelt. Met zijn lastige service scoort hij of een direct punt, of vormt die de opmaat naar een ‘killing’ tweede bal, vrijwel altijd met de forehand. Danny wist zich niet aan die druk te ontworstelen en verloor ‘in straight games’. Jackie nam het daarna op tegen Veronica. Dit werd een heel spannende partij. Jackie probeerde de rally’s kort te houden, maar dat valt tegen Veronica niet mee. Zij is - met respect geschreven - de tafeltennisrobot van Dronten waar je nauwelijks langs komt. Zij countert daarbij ook nog eens sterk. Jackie nam nog wel knap een 1 - 2 voorsprong doordat hij - bij een 1 - 0 achterstand - de 2e en 3e game in de verlenging wist te winnen. Daarna toonde Veronica zich net wat sterker; zij won de 4e en 5e game met 11 - 8. Sebastian won daarna tegen Julian nog wel de 1e game, maar zag Julian daarna de regie overnemen. Via een sterke service en een goede 1e bal boekte hij een verdiende 3 - 1 zege.
In het dubbel moesten Danny en Jackie hun meerderen erkennen in Veronica en Onno. De Drontenaren wonnen met 3 - 1.

Drie partijen later stond het 7 - 0! Danny kwam tegen ‘angstgegner’ Veronica knap van een 0 - 2 achterstand terug tot 2 - 2. Dat had echter de nodige energie gevergd en Danny heeft nu eenmaal niet de conditie van Gertjan Wessels. Bovendien moet je tegen Veronica messcherp zijn en ook nog eens over de volle vijf games. Kort gezegd: Danny wist de goede lijn niet door te trekken en verloor de beslissende game met ruim verschil. Sebastian wist zich tegen Onno ook onvoldoende onder de (service)druk uit te spelen. Hij scoorde weliswaar mooie punten, maar Onno scoorde er meer. Sebastian verloor dan ook in vier games. Jackie en Julian speelden vervolgens een close partij tegen elkaar. Helaas voor Jackie en team 4 won Julian met 3 - 1, maar de cijfers 11 - 8, 13 - 11, 10 - 12 en 11 - 9 tonen aan dat de verschillen klein waren.

In de achtste partij was Sebastian twee games gelijkwaardig aan Veronica. Beiden wonnen een game met de cijfers 11 - 9. Daarna bleek Veronica te taai, te vast en kwam zij af en toe ook aanvallend door. Vaker dan Sebastian. Veronica won de 3e en 4e game met 11 - 7. Zo stond het 8 - 0 en leek de wedstrijd op een debacle af te stevenen voor team 4. Zeker toen Danny tegen Julian ook nog eens eerst de 1e en vervolgens de 2e game verloor. Daarna wist Danny zich op te peppen en zijn niveau ‘op te krikken’. Hij won de 3e game met ruim verschil en was ook de sterkste in de 4e game. Ditmaal wist hij die goede lijn wel door te trekken, want hij won de beslissende game met ruim verschil. Hij zette daarmee zijn team dan eindelijk op het wedstrijdformulier. In de laatste partij van de avond, eh pardon het was al ruim na twaalven, nam Jackie het op tegen Onno. Beiden bleken in de 1e en 2e game aan elkaar gewaagd. Beiden hielden - al dan niet noodgedwongen - de rally’s kort. Beiden scoorden heel veel punten op de eigen service en sprokkelden punten op de service van de tegenstander. In de 1e en 2e game was Jackie tweemaal de gelukkigste na 12 - 14 en 11 - 13. In de 3e game was Onno los en liet hij Jackie geen kans: 11 - 3. Die lijn leek Onno door te trekken in de 4e game, want hij nam opnieuw een (ruime) voorsprong. Op het oog leek Jackie de game al te hebben opgegeven, want hij speelde toen een nonchalant ‘alles of niets’ spelletje. Wonderwel pakte dat goed uit, want hij scoorde opeens - of was het ineens ? - twee punten op de service van Onno. Zo werd het toch nog spannend en leek de game opnieuw op een verlenging uit te draaien. ‘Leek’ inderdaad, want bij een 9 - 10 voorsprong pakte Jackie ook het 11e punt en daarmee een niet (meer) verwacht tweede punt voor zijn team.

Team 4 verloor dus met verrassend ruime cijfers van Dronten ’74 1: 8 - 2. De uitslag was wat geflatteerd, maar de nederlaag is verdiend. De Drontenaren speelden ‘stuk voor stuk’ een sterke wedstrijd. Door die ruime nederlaag moeten de Kampenaren toch nog oppassen. Tegenstander Dronten ’74 1 en ook Heino 2 zijn duidelijk dichterbij gekomen.

Scores:
Danny 1 en Jackie 1; Sebastian 0 en dubbel 0

Komende vrijdag ontvangt team 4 Heino 2. Overbodig te melden dat dit een heel belangrijke wedstrijd voor beide teams is.

 

1e klasse: Kampenion 5 - Olst 1

Team 5 heeft zich de laatste wedstrijden keurig omhoog gewerkt naar een nette 3e plaats. Afgelopen vrijdag kwam echter koploper Olst 1 op bezoek. Dat zou normaal gesproken punten sprokkelen geblazen worden.

Nick Kuipers, Bertin Bos en Dick Hoekman troffen Anne de Jong, Idse de Jong en Javier Buiza aan de andere kant van de tafel.

Na het dubbel stond team 5 op een 0 - 4 achterstand. In de openingspartij kwam Nick heel sneu weg tegen Anne. Na 15 - 13, 11 - 13, 12 - 14 en 11 - 6 moest een 5e game de beslissing brengen. Die ging nipt met 9 - 11 naar Anne. Bertin had daarna niet heel veel in te brengen tegen Idse. Laatstgenoemde won driemaal met vrij ruim verschil. Dick bood Javier hierna goed partij, maar dat bleek niet voldoende voor de winst. Javier won in vier games.
In het dubbel verloren Bertin en Nick in vier games van Anne en Idse. En daar viel niets op af te dingen. Het slopersbedrijf De Jong & De Jong bleek te sterk.

Na het dubbel overleefde Anne tegen Bertin zijn tweede vijfpitter van de avond. De games waren niet zo close als die tussen Nick en Anne, maar toch. Nick boekte vervolgens een verrassende 3 - 1 zege op de sterke Javier. Van correspondent Ralph begreep ik dat Javier het moeilijk had met de wat tragere, bollere openingen van Nick. Een knappe zege. Dick had hierna niet heel veel in de melk te brokkelen tegen kopman Idse. Dick heeft ook meer met Hertog Jan vermoed ik. Idse won in ieder geval overtuigend. Zo stond het 1 - 6 voor koploper Olst 1.

Van de laatste drie partijen wist team 5 er nog slechts één te winnen. Bertin was volmaakt kansloos tegen Javier. Waar Javier tot driemaal 11 punten kwam, daar moest Bertin het in totaal doen met eenmaal 11 punten. De (tt)tafel van 11 ligt Bertin kennelijk niet zo. Dick plaatste zichzelf in de negende partij nog op het wedstrijdformulier onder het motto ‘laat het tegen Anne niet op een vijfpitter aankomen, want die verlies je geheid!’ Een prima motto en tactiek zo bleek; Dick won ‘in straight games’. In de laatste partij van de avond ondervond ook Nick de kracht van Idse. Nick speelde een goede partij, maar kwam in de 1e en 2e game net wat tekort. In de 3e game nam Idse wat meer afstand.

Zo verloor team 5 met 2 - 8 van een sterk Olst 1. Dat team debuteert weliswaar in de 1e klasse, maar het is voor mij niet verrassend dat het zich direct opwerpt als titelkandidaat nummer 1. Idse is een heel sterke speler en Javier heeft recent bij Heino nog Promotieklasse gespeeld. Team 5 moet de punten tegen andere teams pakken. Gelukkig is de afstand naar (degradatie)plaats 5 nog steeds aanzienlijk.

Scores:
Dick 1 en Nick 1; Bertin 0 en dubbel 0

As. vrijdag gaat team 5 op bezoek bij nummer twee Swift (D) 2. Dat team verloor afgelopen vrijdag het Deventer onderonsje verrassend ruim van Wijk 16 1.

 

3e klasse: Kampenion 7 - Zwartsluis 1

Team 7 lijkt in (de laatste) twee wedstrijden de titelstrijd te hebben ‘opgegeven’. Maar ik vraag mij af of de drie spelers serieus rekening hadden gehouden met de titel. Daarvoor was de favorietenrol van concurrent Harderwijk 2 te duidelijk. Afgelopen dinsdag kwam Zwartsluis 1 op bezoek.

Sietse Wagteveld, Harm Bosman en Theo Hogenhorst bonden de sportieve strijd aan met invaller John van Schellen (team 2), Jan Booij en Roel Santbergen.

Na het dubbel stond het gelijk. In de openingspartij versloeg Sietse in een spannende vierpitter tegenstander John. Tegen John is het lastig om de juiste tactiek te kiezen. Aan de ene kant moet je actief spelen, maar aan de andere kant moet je weer niet forceren. Dat deed Sietse in de meeste gevallen goed. Harm verloor hierna in vier games van Jan. De verschillen waren niet groot, maar Harm maakte teveel (aanvallende) fouten om aanspraak op de zege te mogen maken. Jeugdige onbezonnenheid zullen we maar ‘zeggen’. Theo moest tegen Roel even zoeken en verloor dan ook de 1e game. In de 2e game veranderde er in het begin weinig, maar gedurende de game wist Theo de regie over te nemen en de game te winnen. De 3e game was spannend en Theo bleek de gelukkigste met 11 - 9. In de 4e game wist Theo meer afstand te nemen.
In het dubbel kwam het duo Harm / Sietse wat tekort tegen het duo Jan / Roel. De Sluzigers wonnen vrij duidelijk in vieren.

Drie partijen later stond het 3 - 4. Harm wist John twee games bij te benen, maar zag zijn tegenstander - wiens benen toch tenminste 10 cm langer waren - de 3e game met forse cijfers winnen. In de 4e game bood Harm prima tegenstand, maar helaas voor hem ging de game met 14 - 16 naar John. Sietse leek daarna tegen Roel ook op een nederlaag af te stevenen; Roel nam namelijk een 0 - 2 voorsprong in games. Maar Sietse geeft pas op als het licht uit is; hij kwam knap terug tot 2 - 2. In de beslissende game wist hij het verschil te maken. Theo, die vanwege een slijmbeursontsteking niet voluit kon gaan, zag tegenstander Jan de 1e en 2e game beide met 9 - 11 winnen. Dat gaf Jan zoveel moraal dat hij in de 3e game afstand wist te nemen.

Van de laatste drie partijen won team 7 er nog twee. Harm pakte tegen Roel dan toch nog een winstpartij mee. De verschillen waren klein in de 1e en 2e game, maar beide gingen wel naar Harm. Dat dit wat gemakkelijker speelde, liet hij in de 3e game zien die hij ruim won. Theo verloor vervolgens in vier games van John. Ook nu brak het Theo op dat hij niet voluit kon spelen en daar wist John wel raad mee. In de laatste partij stelde Sietse de puntendeling veilig door Jan vrij overtuigend in drie games te verslaan. Een goede service, solide spel en af en toe een harde klap met de forehand bleken voldoende voor de driegames zege.

Beide teams hielden elkaar dus in evenwicht en ik denk dat dit ook wel een terechte uitslag was dinsdagavond. Grote man aan Kamper kant was Sietse die keurig ongeslagen bleef.

Scores:
Sietse 3, Harm 1 en Theo 1

Komende dinsdag speelt team 7 weer thuis. Het ontvangt dan Heino 7.

 

3e klasse: Kampenion 8 - TT Zwolle 9

Team 8 is - achter het zeer sterke Bosman/Wezep 3 - ’the best of the rest’ in de 3e klasse B. In de schaduw van de Wezepers presteert team 8 prima in deze zeer sterke poule, maar tegen de buren van de Veluwe is geen kruit - eh pardon kruid - gewassen. Ik zat nog even met mijn hoofd bij de term kanonnenvoer van team 1. Afgelopen vrijdag ontving het TT Zwolle 9 dat - net als Bosman/Wezep 3 en team 8 zelf - het afgelopen seizoen in de 2e klasse uitkwam. Hebben jullie geen medelijden met ondergetekende die geen 2e klas meer wilde spelen en bij Dronten ’74 2 in dezelfde poule uitkomt? Ik in ieder geval wel.

Guido Wessels, Simone Lieftink en Arnold Hubach namen het op tegen Jos (Boem Boem) de Munnik, Heiko Schoonhoven en Mike Hensing. Aan Kamper kant is Jomar Schilder jammer genoeg het hele seizoen al geblesseerd.

Na het dubbel stond team 8 op een keurige 3 - 1 voorsprong. Guido verloor in de openingspartij in drie games van Jos. Ik vermoed - de speelstijlen van beiden kennende - dat Guido iets te open serveerde en speelde en dat Jos er vrolijk op los beukte. Soms kun je ook te sociaal zijn. Simone was hierna in een close partij net wat sterker of doortastender dan Heiko. Zij won in vier games, maar de verschillen waren klein. Arnold en Mike ‘schopten’ het vervolgens tot een vijfpitter. Arnold nam een 2 - 1 voorsprong, maar zag Mike de 4e game met ruim verschil winnen. In de 5e game stond Arnold er weer: 11 - 7.
In het dubbel namen Arnold en Guido tegen Jos en Mike een 2 - 0 voorsprong, maar de gasten kwamen keurig terug tot 2 - 2. In de beslissende game wisten de Kampenaren dan toch nog het verschil te maken.

Drie partijen later stond het 5 - 2. Simone wist de mokerslagen van Boem Boem Jos redelijk te ontlopen, maar dat was helaas niet voldoende voor de winst. Jos won na vier spannende games. Guido startte vervolgens sterk tegen Mike en hij won overtuigend de 1e en 2e game. Daarna stokte het wat; Mike won de 3e game nipt met 9 - 11. De 4e game ging echter met dezelfde cijfers naar Guido. Arnold speelde een soortgelijke partij tegen Heiko. Hij won de 1e en 2e game, maar zag de 3e game met 14 - 16 naar Heiko gaan. In de 4e game toonde Arnold zich net wat beter: 11 - 7.

Het venijn zat voor team 8 in de staart. In de achtste partij verloor Simone sneu van Mike. Na vier games stond het 2 - 2, maar waar Simone haar games ruim won, daar deed Mike dat nipt. Helaas voor Simone en team 8 ging de beslissende game opnieuw met nipt verschil naar Mike: 9 - 11. Arnold had kennelijk het spel - lees: het gebeuk - van Jos goed geanalyseerd in diens partijen tegen Guido en Simone. Hoe dan ook, Arnold wist Jos ‘in straight games’ te verslaan. De 1e en 2e game met nipt verschil en de 3e met ruimere cijfers. In de laatste partij van de avond nam Guido tegen Heiko heel overtuigend een 2 - 0 voorsprong. Maar helaas wist Guido die voorsprong niet te verzilveren. Integendeel, het werd een zak str.nt. Heiko won namelijk drie games op rij. De verschillen waren niet groot, maar daar koop je geen zilver voor.

Niettemin is de 6 - 4 zege van team 8 opnieuw een keurig resultaat. Het houdt de Zwollenaren nu 5 punten achter zich en bovendien is het onderlinge resultaat in Kampens voordeel. Grote man aan Kamper kant was Arnold die voor de tweede achtereenvolgende maal ongeslagen bleef.

Scores:
Arnold 3, Guido 1, Simone 1 en dubbel 1

Komende vrijdag gaat team 8 op bezoek bij koploper Bosman/Wezep 3. De buren hebben na zeven wedstrijden een voorsprong van 17 punten op de Kampenaren. Hoewel ik geen groot rekenwonder ben, meen ik te weten dat de Wezepers de titel kunnen veilig stellen bij een zege van (tenminste) 7 - 3. Het is aan team 8 om het kampioensfeest van de Wezepers nog even uit te stellen. En ach, mochten de Kampenaren zin hebben in een feestje, dan …….

 

3e klasse: Kampenion 9 - Smash ’70 8

Team 9 maakt een moeizaam seizoen door, mede door personele problemen. Na zes wedstrijden stond het laatste met slechts 16 punten. Wilde team 9 de kansen op handhaving nog in leven houden, dan moest afgelopen vrijdag tegenstander Smash ’70 8 - die voorlaatste stond - verslaan en ook nog eens met ruime cijfers.

Roelard Bos, Bertil Oving en Mattias Beimers moesten dan ook zien af te rekenen met Evert Flier, Karen Talaljan en Rik Sneller.

Na het dubbel stond team 9 op een 3 - 1 voorsprong. Roelard was in de openingspartij veel te sterk voor Evert. Hij gunde zijn tegenstander in totaal slechts 10 punten. Bertil nam het daarna op tegen Karen en bleek zijn ritme nog steeds niet te hebben gevonden. Karen bleek in drie games te sterk dan wel vaster. Mattias verloor vervolgens de 1e game van Rik, maar kwam daarna niet meer in de problemen. Hij won drie games op rij.
In het dubbel namen Bertil en Mattias het op tegen Evert en Karen. Het begin van de partij was heel wisselvallig van beide kanten getuige de cijfers 11 - 2 en 3 - 11. Daarna was de partij meer in evenwicht en waren het de Kampenaren die de beide games op hun naam schreven, al waren de verschillen klein.

Na het dubbel wist Bertil er tegen Evert in ieder geval een wedstrijd van te maken. Drie games lang was de partij in evenwicht, maar het stond toen wel 1 - 2 na 13 - 11, 9 - 11 en 15 - 17. Mogelijk kreeg Bertil een tikkie van de met 15 - 17 verloren game want in de 4e game wist Evert afstand te nemen: 6 - 11. Roelard rekende daarna - opnieuw in drie games - af met Rik. Weliswaar behaalde Rik wat meer punten dan Evert, maar ook met 14 punten kun je geen aanspraak maken op de winst. Mattias verloor tegen Karen opnieuw de 1e game, maar ook nu raakte hij daar niet van in de war. Hij won namelijk drie games op rij. Kennelijk wierp het regelmatig ballen op de dinsdagavond vruchten af.

In de achtste partij leek Bertil tegen Rik op zijn derde nederlaag af te stevenen. Na 1 - 11 en 12 - 14 stond het 0 - 2. Die 2e game gaf al wel aan dat Bertil beter in de wedstrijd kwam. Bertil wist daarna eerst de 3e en vervolgens de 4e game er op het tandvlees uit te slepen na 13 - 11 en 12 - 10. Dat gaf de burger van Onderdijks kennelijk moed, want in de beslissende game wist hij alsnog het verschil te maken: 11 - 4. Een belangrijke zege voor zowel Bertin als team 9. Mattias onderstreepte zijn goede vorm door Evert ‘in straight games’ aan de zegekar te binden. De verschillen waren niet groot, maar dat weet niemand volgende week nog. Alleen Evert wellicht. In de laatste partij van de avond nam kopman Roelard het op tegen Karen. Roelard moest zich meer inspannen dan in zijn beide voorgaande partijen. Niettemin hoefde hij opnieuw geen game af te staan.

Zo boekte team 9 een ruime 8 - 2 zege op concurrent Smash ’70 8 en op die zege valt weinig af te dingen. Alleen de partij tussen Bertil en Rik ging over de volle vijf games en die had ook in drie of vier games naar Rik kunnen gaan. In de beslissende game was Bertil echter heer en meester. Team 9 is de Hattemers nu voorbij, maar het staat nog steeds op een degradatieplaats. Bovendien ontmoet het in de laatste twee wedstrijden de nummers 1 en 2 nog. Komende vrijdag gaat het echter op bezoek bij nummer 4 Heino 6. Wil team 9 de kansen op handhaving nog levend houden, dan zal ook die wedstrijd gewonnen moeten worden. Respect voor Mattias die zijn drie partijen wist te winnen. Ritme blijkt een heel belangrijke factor in tafeltennis. En daar heeft Mattias de afgelopen weken aan gewerkt.

Scores:
Mattias 3, Roelard 3, Bertil 1 en dubbel 1

Komende vrijdag gaat team 9 dus op bezoek bij Heino 6.

 

4e klasse: Kampenion 10 - Batfighters 2

Team 10 speelt in een knotsgekke poule. De verschillen tussen de nummers 1 t/m 5 (!) zijn klein en vrijwel wekelijks is er een andere koploper. Aan de ene kant is dat natuurlijk heel leuk spelen. Maar aan de andere kant moet één van die vijf teams aan het eind van het seizoen wel (officieel) degraderen. Maar wellicht dat de teamrating zo hoog is dat de nummer 5 komend seizoen opnieuw in de 4e klasse wordt ingedeeld. Maar daar moeten we met elkaar maar niet teveel op gokken.

Afgelopen vrijdagavond ontving team 10 koploper - jawel - Batfighters 2. Gert Lok, Robbert Dalsem en Benjamin Wichers namen het op tegen Piet Tadema, Jan Vogel en Heinz Klein.

Na het dubbel stond team 10 op een 1 - 3 achterstand. Gert verloor in vier games van Piet. In de 1e en 2e game was er balans, maar daarna nam Piet wat meer afstand. Mogelijk dat spinner Gert zich regelmatig versloeg op de korte noppen van Piet die daar uiteindelijk garen mee spinde. Taalkundig wellicht onjuist, maar ik vond het leuker staan. Robbert en Jan maakten er een boeiende partij van die uitmondde in een beslissende 5e game. Daarin kwam Robbert sneu weg na 11 - 13. Benjamin nam daarna tegen Heinz een 2 - 0 voorsprong, maar daarna stokte het. Heinz kwam knap terug tot 2 - 2. In de beslissende game stond Benjamin er gelukkig weer: 11 - 6.
In het dubbel verloren Gert en Robbert ‘in straight games’ van Jan en Piet.

Drie partijen later stond het 3 - 4. Kwam Robbert in zijn eerste partij tegen Jan sneu weg, tegen Piet kwam hij juist van een 1 - 2 achterstand terug tot 2 - 2 om vervolgens de beslissende game met 12 - 10 te winnen. Robbie huilt en Robbie lacht! Gert was daarna in vier games te sterk voor routinier Heinz en hij bracht daarmee zijn team langszij. Benjamin was hierna in grote lijnen gelijkwaardig aan tegenstander Jan, maar verloor niettemin in drie games. Ook dat is tafeltennis.

De laatste drie partijen gingen alle over vier games en team 10 wist er daarvan nog twee te winnen. Robbert verloor tegen Heinz de 1e game, maar kwam daarna beter in zijn spel en won drie games op rij. Benjamin kwam tegen Piet van 0 - 2 nog wel terug tot 1 - 2, maar zag Piet de 4e game nipt naar zich toetrekken: 9 - 11. In de laatste partij van de avond stelde Gert de puntendeling veilig door Jan in vier games te verslaan.

Die puntendeling was ook wel terecht. Beide teams wonnen een vijfpitter met nipt verschil in de beslissende game en daarnaast won team 10 nog een vijfpitter met ruim verschil in die 5e game. De beide andere wedstrijden in de poule eindigden in 9 - 1 en dat is een uitzondering deze competitie. Na zeven wedstrijden staat team 10 gedeelde 4e / 5e. Toch bedraagt de achterstand op de koploper - nog steeds Batfighters 2 - nog altijd slechts 6 punten. Team 10 zal in de resterende wedstrijden punten moeten blijven pakken. Tip: stel kopman Rick die wedstrijden in ieder geval op!

Scores:
Gert 2, Robbert 2, Benjamin 1 en dubbel 1

Komende vrijdag gaat team 10 - net als team 8 - op bezoek bij de buren van Bosman/Wezep. Het speelt daar tegen het 4e team van die vereniging.

 

5e klasse: Kampenion 11 - Nevanco 1

Team 11 laat dit seizoen zien dat de degradatie uit de 4e klasse een (pijnlijke) vergissing is geweest. Het is veel te sterk voor de tegenstanders in de poule. Alleen GTC 3 wist in de onderlinge wedstrijd - dankzij de sterke kopman Hans Hilberts - in de buurt te blijven, maar dat team laat in de andere wedstrijden teveel punten liggen. Het is dan ook niet de vraag OF, maar WANNEER team 11 kampioen wordt.

Afgelopen dinsdagavond ontving team 11 Nevanco 1. Henny Boxman, Gerard Wessels en Jeroen Heldoorn namen het op tegen Abel Gelling, Jan Schelhaas en Henk Veldhuysen. Nevanco beschikt over een team met twee sterkere (Gelling en Michel) en twee - met alle respect - wat minder sterke spelers (Schelhaas en Veldhuysen). Het hangt er dus maar net vanaf wie je treft. Dinsdagavond deed met Gelling dus één van de twee sterkere spelers mee.

Dat Abel een sterkere speler is, ondervond Henny in de openingspartij. Nadat Henny de 1e game nipt verloor, moest hij in het vervolg van de partij duidelijk zijn meerdere erkennen in Abel die eenvoudig won. Ik denk dat Henny in de 5e klasse niet vaak zo kansloos heeft verloren. Gerard versloeg daarna in vier games Jan in een partij waarin hij het lastiger had dan vooraf verwacht. Omdat Jeroen later kwam, werd eerst de partij tussen Gerard en Abel gespeeld. Ook Gerard ondervond de kracht van Abel. Hij pakte nog wel een game mee, maar moest zich in vier games gewonnen geven. Gerard is nu eenmal geen Kaïn, maar dat nemen we hem niet kwalijk. Daarna toonde Henny zich in drie games te sterk voor Henk. Zo stond het 3 - 2 voor team 11.

Toen ook Jeroen aanwezig was, is de wedstrijd verder afgewerkt. Omdat mij de volgorde niet meer helder voor de geest staat, houd ik het maar algemeen. In de tweede helft van de wedstrijd ging punt na punt naar team 11. Meest in het oog springende partij was die tussen Jeroen en Abel. Beiden gaven elkaar lange tijd nauwelijks iets toe. In de beslissende 5e game was het dan toch Jeroen dit het verschil wist te maken. Omdat hij ook zijn beide andere partijen won en Gerard en Henny idem hun resterende partij en Gerard en Jeroen samen ook het dubbel, stond team 11 in die tweede helft geen punt meer af en won het uiteindelijk toch nog ruim met 8 - 2.

In het begin zag het er niet naar uit dat team 11 een ruime zege zou behalen, maar dat kwam uiteraard ook omdat de sterke Abel toen al tweemaal in actie was gekomen. Grote man aan Kamper kant was ditmaal Jeroen die keurig ongeslagen bleef. GTC 3 - overigens zonder kopman Hans Hilberts spelend - verloor vrijdagavond verrassend van Harderwijk 5: 6 - 4. De voorsprong van team 11 op GTC 3 bedraagt nu al 15 punten. De champagne kan voorzichtig aan koud worden gezet.

Scores:
Jeroen 3, Gerard W 2, Henny 2 en dubbel 1

Komende dinsdag speelt team 11 al zijn laatste thuiswedstrijd. Het ontvangt dan datzelfde Harderwijk 5. De heren zijn gewaarschuwd.

 

5e klasse: Bosman/Wezep 5 - Kampenion 12

Team 12 overwint dit seizoen tot dusver - met behulp van team 11 - de persoonlijke tegenslagen. Zoals eerder aangegeven komen Alies Hendriks en Anne van der Haar dit seizoen vanwege lichamelijke problemen niet meer in actie. Na zes wedstrijden vindt team 12 zichzelf terug op een 4e plaats. Het is nog wel oppassen geblazen, want de afstand naar de 5e en 6e plaats is niet heel groot. Afgelopen vrijdag moest het op bezoek bij de buren van Bosman/Wezep 5. Dat team gaat vrijwel zeker met met Smash-In 3 uitmaken wie 2e wordt achter Zwartsluis 4.

Jentine Sikkema, (moeder) Alice Ringenier en (schoonzus) Jantiene Ringenier moesten zien een paar puntjes mee te snoepen tegen Jenny Rotman (o.a. de moeder van), André Plette (o.a. de vader van) en Hans van de Schootbrugge (o.a. de broer van). Wat een familiefeest. En nee, er werd niet gesjoeld maar gewoon getafeltennist.

Na het dubbel stond team 12 op een 3 - 1 achterstand. In de openingspartij waren Jentine en Jenny twee games aan elkaar gewaagd en het stond daarna dan ook 1 - 1. Het was Jentine die toen het initiatief wist te pakken en de 3e en 4e game met wat ruimere cijfers wist te winnen. Alice moest daarna haar meerdere erkennen in de sterke André, maar dat is geen schande. André won het afgelopen seizoen nog bijna de helft van zijn partijen in de ….. 3e klasse. Jantiene was vervolgens tegen Hans dichtbij winst in de 1e game. Die ging echter met 12 - 10 naar Hans waarna die gemakkelijker ging spelen en de 2e en 3e game met ruim verschil won.
In het dubbel pakten Alice en Jentine keurig een game mee tegen André en Hans, maar over het geheel genomen waren de heren te sterk.

Na het dubbel was Jentine volmaakt kansloos tegen André. Op iedere fraaie slag had André een beter antwoord. Dan houdt het natuurlijk heel snel op. Jantiene speelde een goede partij tegen Jenny. Beide dames waren behoorlijk aan elkaar gewaagd, maar het was toch Jenny die de partij in vier games wist te winnen. Alice deed tegen Hans haar naam van ‘de muur van Kampenion’ - op ‘bescheiden’ niveau weliswaar - weer eens eer aan. In Kampen versloeg Hans zich al op het spel van Alice en dat was in Wezep niet anders. Sterker nog hij verloor nu niet in vijf, maar in vier, games. Zo stond het 5 - 2.

Van de laatste drie partijen wist team 12 er nog één te winnen. Jantiene behaalde tegen André net zoveel punten als schoonzus Jentine, maar dat is uiteraard geen schande. Jentine won tegen Hans nog wel ruim de 1e game, maar daarna nam Hans de regie over en won hij drie games op rij. In de laatste partij van de avond nam Alice, de moeder van Kampenion, het op tegen Jenny, de moeder van Bosman/Wezep. Alice wist knap te profiteren van het feit dat Jenny afgelopen op het werk was gevallen. En zo we weten loopt het met gevallen dames niet altijd goed af. Zo ook met Jenny vrijdagavond. Maar gelukkig alleen wat tafeltennis betreft. Alice won eenvoudig in drie games.

Team 12 verloor vrijdagavond dus met 7 - 3 van de buren van Bosman/Wezep 5. Uit een naast en betrouwbare bron vernam ik dat het heel gezellig was. Dat verbaast mij niet. Misschien is er na afloop alsnog gesjoeld of ‘Mens Erger Je Niet’ gespeeld. Omdat nummer 6 (TT Zwolle 15) verrassend ruim won van nummer 5 (’s-Heerenbroek 3) hield team 12 de schade nog wat binnen de perken. Maar veilig is het nog niet.

Scores:
Alice 2 en Jentine 1; Jantiene 0 en dubbel 0

Komende vrijdag ontvangt team 12 stadgenoot ’s-Heerenbroek 3. Vooraf is dus al duidelijk dat de punten in Kampen blijven.

 

Vrij aardige resultaten dus in week 45. Met nog drie wedstrijden te spelen wordt een aantal zaken duidelijk:
O team 1 kan degradatie eigenlijk niet meer ontlopen
O team 2 legt vrijwel zeker beslag op plaats 2
O team 3 handhaaft zich als debutant keurig in de Hoofdklasse
O team 4 moet nog oppassen, maar heeft handhaving in eigen hand
O team 5 lijkt zich vrij probleemloos te handhaven
O team 6 ‘vecht’ met DTV ’84 2 - achter Vined 1 om de titel ‘best of the rest’
O team 7 eindigt vrijwel zeker als tweede
O team 8 eindigt vrijwel zeker als tweede
O team 9 moet nog enkele keren stunten om zich alsnog te kunnen handhaven
O team 10 moet de Russische roulette nog een paar weken volhouden en hopen op tenminste een 4e plaats
O team 11 wordt voortijdig kampioen
O team 12 moet punten blijven pakken om de nummers 5 en 6 voor te blijven

Het progamma voor komende week ziet er als volgt uit:

Dinsdag 14 november:
Kampenion 7 - Heino 7
Kampenion 11 - Harderwijk 5

Vrijdag 17 november:
Entac 2 - Kampenion 2
Kampenion 3 - Effekt ’74 1
Kampenion 4 - Heino 2
Swift (D) 2 - Kampenion 5
Kampenion 6 - Vined 1
Bosman/Wezep 3 - Kampenion 8
Heino 6 - Kampenion 9
Bosman/Wezep 4 - Kampenion 10
Kampenion 12 - ’s-Heerenbroek 3

Zaterdag 18 november:
GTTC Groningen 1 - Kampenion 1

Ik hoop mij volgend weekend weer te melden.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wss Kampenion

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar