FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Januari 2018. De één probeert te stoppen met roken. De ander wil wat kilootjes kwijtraken. Een derde neemt zichzelf voor gezonder te leven. En een vierde… wil Clubkampioen van Kampenion worden! En net zoals de voornemens van velen slechts bij een enkeling tot succes leiden, komt de Clubkampioenschapsdroom van velen slechts bij een enkeling uit... Gelukkig was er dit jaar een extra titel te vergeven: voor het eerst werd er een ‘D-klasse’ geformeerd. Uitsluitend in het enkelspel overigens; voor de dubbel D-klasse moet de vereniging nog wat in omvang toenemen!G
 
Dubbelspel
Vrijdag 5 januari om 20.00 uur werd er ‘afgetrapt’ met het dubbelspel. De 6 duo’s met een gemiddelde ELO-rating van 1500 en hoger in de A-klasse, de 7 duo’s met een gemiddelde ELO-rating tussen de 1000 en 1500 in de B-klasse en het de 2 duo’s met een gemiddelde ELO-rating lagen dan 1000 in de C-klasse. Om te voorkomen dat de C-duo’s voor zonsondergang klaar waren, werden zij samen met de B-duo’s in een 9-kamp ingedeeld. Wel telde voor de eerste (en enige) prijs in de C-klasse uitsluitend het resultaat van de onderling gespeelde wedstrijd.

Gert-Jan

C-klasse
De eerste Clubkampioenen van 2018 werden dan ook Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink, die het onderonsje met Henny Boxman en Gerard Wessels in hun voordeel wisten te beslechten en daarmee de titel in het C-klassement pakten. Laatstgenoemden stuntten nog wel met een zege op het B-duo Bertin Bos/Arnold Hubach.
 
B-klasse
In de B-klasse eindigden 3 duo’s op 7 winstpartijen. Dat twee sterke enkelspelers nog geen sterk dubbel hoeft te maken, bleek wel: de drie prijzen werden verdeeld tussen de dubbels die als eerste, vierde en zesde geplaatst waren, waarbij het zelfs het laagst geplaatste dubbel was dat met de hoofdprijs naar huis ging: Roelard Bos en Jomar Schilder wisten heel knap de dubbeltitel in de B-klasse voor zich op te eisen, o.a. door het dubbel Djengis van Nek/Jan Ringenier (dat eveneens op 7 punten eindigde) met 0-3 te verslaan. Djengis en Jan, die voor het eerst met elkaar dubbelen, pakten de derde prijs. Daar tussenin waren het Jackie van der Meulen en Gerard Palland die de tweede plek wisten te behalen. Vierde werden Sebastian en Robin R., vijfde Guido en Simone, zesde Bertin en Arnold en zevende Jan de V. en Benjamin.
 
A-klasse
De A-klasse was enorm spannend. Tenminste… als je er een boek van Stephan King bij pakte! Het ingespeelde duo Gert-Jan/Ivan – dat afgelopen seizoen nog de helft van de dubbels in de 2e divisie wist te winnen – was een maatje te groot voor het dubbel Ton/Robin L. en twee tot zeventien maatjes voor de andere dubbels. Met slechts twee verliesgames – o.a. eentje tegen het duo Jordy/Nick waarbij het ongetwijfeld Jordy is geweest die een gamepje ‘backspinballen keihard inslaan’ demonstreerde - prolongeerden Gert-Jan de Lange en Ivan Hollander de titel en werden zij voor de derde keer samen Clubdubbelkampioen. Ton Ringenier en Robin Lieftink kenden – op de wedstrijd tegen Gert-Jan en Ivan na – ook een eenvoudige avond en pakten de tweede plaats. Bas de Vries en Gerben Wolterink stelden hun prijs al in de eerste ronde veilig door het gelegenheidsduo Thomas en Peter met 2-3 te verslaan: zij eindigden als derde. Daarmee was de top 3 exact gelijk aan die van de Clubkampioenschappen van 2017. Thomas en Peter eindigden uiteindelijk als vierde, Jordy en Nick als vijfde en Gertjan en Ralph als zesde.
 
Enkelspel
Een dag later - op zaterdag 6 januari - was het enkelspel aan de beurt: vanaf 10.30 uur de C- en D-klasse en vanaf ongeveer 13.15 uur de A- en B-klasse. In de A-klasse werden de spelers ingedeeld met een ELO-rating van 1500 en hoger, in de B-klasse die met een ELO-rating tussen de 1250 en 1500, in de C-klasse die met een ELO-rating tussen de 1000 en 1250 en in de D-klasse die met een ELO-rating onder de 1000. Daarbij was een enkeling doorgeschoven naar een hogere klasse. Na enige vertraging – een aantal personen bleef liever (wat langer) in bed liggen die ochtend – gingen C- en D-klasse van start.

Samen

D-klasse
De D-klasse – een zevenkamp – was een mix van jeugdigheid en ervaring. Dat klinkt misschien wat vreemd bij de Clubkampioenschappen SENIOREN, maar bij Kampenion kiezen we ervoor om jeugdleden die ook seniorcompetitie (gaan) spelen toe te staan deel te nemen aan het seniortoernooi van de Clubkampioenschappen. De beide prijzen voor de D-klasse werden dan ook keurig verdeeld tussen ‘de ervaring’ en ‘de jeugd’ en naar later bleek was de ‘finale’ al gespeeld in allereerste wedstrijd van de dag: de ervaren Henny Boxman versloeg de jeugdige Ernst van den Broek met 3-1. Henny morste ‘onderweg naar de titel’ nog een puntje tegen de jeugdige Jannick van den Broek – de tweelingbroer van … - maar omdat zowel Ernst als Henny verder ongeslagen bleven, telde het onderlinge resultaat en werd Henny Boxman eerste in de D-klasse en Ernst van den Broek tweede. Wel op het podium, maar niet in de prijzen pakte Martijn Haanappel de derde plaats, gevolgd door Jannick van den Broek (vierde), Gerard Wessels (vijfde), Alice Ringenier (zesde) en Marco Ilbrink (zevende).
 
C-klasse
Over de C-klasse viel op voorhand heel weinig te voorspellen: er leek weinig niveauverschil tussen de spelers te zitten. Daarnaast was er nog iets anders waar weinig verschil in zat: maar liefst drie keer stond de voornaam ‘Jan’ op het wedstrijdformulier! In de praktijk kwam het weinige niveauverschil ook aardig naar voren. De spannende vijfgamers bleven weliswaar uit, maar er werden wel veel nipte gamestanden genoteerd. Uiteindelijk was het dan ook niet verrassend dat de winst ging naar de speler die het beste rustig kan blijven in spannende situaties: Jan Ringenier! Met 6 punten uit 7 wedstrijden kroonde Jan zich tot Clubkampioen van de C-klasse. Ook Jomar Schilder kwam op 6 winstpartijen uit, maar dolf het onderspit tegen Jan en werd daardoor tweede. Roelard Bos wist als enige van Jan te winnen, maar verloor van Jomar én van Sietse en werd derde. Jan Beks eindigde als vierde, Jan de Vries als vijfde, Marijke Kramer als zesde, Sietse Wagteveld als zevende en Tromp Baarssen als achtste.
 
Rond 13.15 uur werd er begonnen met het ‘middagprogramma’. De C- en D-klasse hadden op dat moment even pauze gehad en speelden de laatste zeven wedstrijden op één tafel per poule.
 
B-klasse
De B-klasse – een achtkamp – ving aan op één tafel en kreeg nadat de C- en D-klasse uitgespeeld waren er twee tafels bij. Hans de Vries was hier als eerste geplaats, maar verloor zuur zijn eerste drie partijen allemaal met twee punten verschil in de vijfde game. Hij deed dit o.a. tegen de als laatste geplaatste Robin Makkink, die juist driemaal met twee punten verschil in de vijfde game wist te winnen en met 6 winstpartijen heel knap de tweede plaats pakte! De enige verliespartij – ook in vijf games – noteerde hij tegen Nick Kuipers, die nog wel een puntje moest laten aan ‘good old Dick Hoekman’, maar met 6 punten toch de winst in de B-klasse pakte. Sebastian Holzapfel verloor alleen van de prijswinnaars en eindigde als derde. Hij mag zich gaan opmaken voor de strijd om de Adrie Weymer trofee, waarover later meer. Dick Hoekman werd vierde, Hans de Vries vijfde, Gerard Palland zesde, Jackie van der Meulen zevende en Danny Bruins achtste.

Lol

A-klasse
Dan de A-klasse, waarin de tien deelnemers met de hoogste ELO-rating het tegen elkaar opnamen. Ivan Hollander was hier – op basis van zijn winst vorig jaar – als eerste geplaatst. Gert-Jan de Lange (1871) en Ton Ringenier (1870) waren op basis van ELO-rating echter licht favoriet. Dat kwam al meteen tot uiting: waar Ivan in de eerste drie rondes drie moeizame overwinningen boekte, pakten Gert-Jan en Ton juist drie eenvoudige overwinningen. Toch was het niet Ivan, maar Ton die van de ‘top 3’ als eerste tegen een nederlaag aanliep: Robin Lieftink bleek met 0-3 te sterk. In de partijen die volgden voor Robin – die tegen Gert-Jan en Ivan – kon hij echter niet meer verrassen. Wel was het – geheel in lijn met de voorgaande wedstrijden – Gert-Jan die met 3-0 van Robin won, terwijl Ivan pas in de vijfde game met 11-9 de partij naar zich toetrok. Ondertussen pakte Ton weer ‘gewoon’ twee overwinningen en lag hij nog steeds op koers voor titel: hij moest het immers nog opnemen tegen zowel Gert-Jan als Ivan. Die wedstrijd tegen Gert-Jan kwam al snel: de nummers 2 en 3 van de plaatsingslijst nemen het immers al in de twee a laatste ronde tegen elkaar op. Het werd een ‘finale-achtige’ wedstrijd waarin Gert-Jan in de eerste game een 10-7 voorsprong uit handen gaf en Ton met 12-10 een 1-0 voorsprong pakte. De tweede game ging ‘heel gemakkelijk’ voor Gert-Jan en misschien iets té makkelijk, want na een 9-3 voorsprong voor Gert-Jan kwam Ton knap terug tot 10-10. Toch was het Gert-Jan die met 12-10 de stand gelijk trok. De derde en vierde game werden keurig verdeeld met 11-5 en 5-11, waardoor de vijfde game de beslissing moest gaan brengen. Hier was het weer Gert-Jan die een 6-2 en 8-4 voorsprong nam, maar Ton wederom terug zag komen tot 8-8. Uiteindelijk wist Gert-Jan op 9-9 tweemaal toe te slaan en besliste hij deze belangrijke confrontatie met 11-9 in zijn voordeel. Daarmee was voor Gert-Jan een belangrijke stap naar de titel gezet. Dat was helemaal het geval toen Jordy ten Have Ivan zijn eerste nederlaag toebracht en Ton in de achtste ronde Ivan op ‘3x 11-4’ trakteerde; winst op Jordy in de achtste ronde zou voor Gert-Jan al voldoende zijn de titel naar zich toe te trekken. Van Jordy is echter ook bekend dat hij het liefst een aanvallend ingestelde speler tegenover zich heeft en het was dan ook niet verrassend dat drie van zijn tot dusver vier nederlagen afkwamen van de (meer) passief spelende Robin Lieftink, Gerben Wolterink en Gertjan Wessels. Gert-Jan was dus gewaarschuwd en leek de eerste game goed bij de les met eenvoudige gamewinst. Jordy counterde echter – letterlijk en figuurlijk – naar een 1-2 voorsprong in games. De vierde game ging weer naar Gert-Jan, maar de vijfde game werd gepakt door Jordy die daarmee voor de tweede keer een speler uit de ‘top 3’ wist te verslaan. Dat betekende dat Gert-Jan in de laatste partij van de dag toch nog van Ivan moest winnen; Ivan had slechts een puntje minder verzameld dan Gert-Jan en winst op diezelfde Gert-Jan zou Ivan op onderling resultaat de titel kunnen bezorgen. Ook Ton had nog kans: bij winst van Ivan op Gert-Jan en van Ton op Jordy zouden Gert-Jan, Ivan en Ton alle drie op 7 punten eindigen en in dat geval was Ton met een 3-0 overwinning op Ivan en een 3-2 nederlaag tegen Gert-Jan clubkampioen. Maar zover kwam het allemaal niet: reuzendoder Jordy – die voor het laatst in 1824 van Ton verloor op de Clubkampioenschappen – wist ook Ton te verslaan. In zijn derde ‘finale’ van de dag stelde Gert-Jan orde op zaken: met een 0-3 overwinning liet hij Ivan kansloos en pakte hij met acht overwinningen voor de tweede maal de clubtitel bij de senioren! Uiteindelijk mogen we ook tot de conclusie komen dat op basis van alle wedstrijden de titel voor Gert-Jan terecht is: alleen tegen Jordy (driemaal) en Ton (tweemaal) verloor Gert-Jan games; alle zeven andere tegenstanders werden met 3-0 verslagen. Robin Lieftink was in alle chaos als een sluipmoordenaar voorbij gekropen aan Ton en Ivan: hij wist zijn laatste drie partijen eenvoudig in winst om te zetten en eindige – net als Ton en Ivan – op 6 winstpartijen. Op onderling resultaat – 0-3 winst tegen Ton en 3-2 verlies tegen Ivan – pakte hij heel knap de tweede plaats. Ton Ringenier won en verloor onderling met 3-0 en pakte daardoor de derde plaats. De als clubkampioen onttroonde Ivan Hollander werd vierde, Jordy ten Have vijfde, Thomas Niemeijer zesde, Gerben Wolterink zevende, Gertjan Wessels achtste, Bas de Vries negende en Ralph Trip tiende.

Dick

Adrie Weymer trofee
Binnenkort mogen Ton Ringenier (3e in de A-klasse), Sebastian Holzapfel (3e in de B-klasse) en de nummer 3 in de Jeugd A-klasse (die aankomende zaterdag bekend wordt) nog strijden om de Adrie Weymer trofee. Adrie was lang geleden lid van Kampenion en overleed door een ongeluk in het jaar dat hij derde werd bij de Clubkampioenschappen. Ter nagedachtenis aan Adrie wordt er daarom ieder jaar om de Adrie Weymer trofee gespeeld door de nummers 3 van de A- en B-klasse senioren en de nummer 3 van de jeugd A-klasse.
 
Tot slot
Na afloop van het enkelspel stond het Clubkampioenschap Chinees eten nog op het programma. Op de foto boven/rechts is te zien wie er met die titel vandoor is gegaan! Na de maaltijd kwam er een eind aan deze editie van de Clubkampioenschappen SENIOREN. Maar niet getreurd: binnenkort volgen nog alle foto’s. En sommige foto’s…. zijn helemaal het einde!
 
Ralph
 
 

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar