Een week na de Clubkampioenschappen SENIOREN werden op zaterdag 13 januari de Clubkampioenschappen voor de JEUGD georganiseerd. Anders dan het seniortoernooi – dat met exact driemaal zoveel deelnemers als het jeugdtoernooi verspreid moest worden over twee dagen – kon het jeugdtoernooi ‘afgewerkt’ worden op één middag: om 12.30 uur het enkelspel en vanaf 15.30 uur het dubbelspel.hoi3
 
hoiEnkelspel
Bij het enkelspel werden de 14 deelnemende jeugdleden onderverdeeld in drie klassen: De A-klasse met 6 deelnemers die afgelopen seizoen Hoofdklasse of hoger speelden, de B-klasse met 4 deelnemers die 1e klasse of lager speelden met een ELO-rating van 500 of hoger en de C-klasse met 4 deelnemers met een ELO-rating lager dan 500. Omdat er in een vierkamp slechts drie partijen kunnen worden gespeeld door de deelnemers, werden de B- en C-klasse samengevoegd tot een achtkamp. Daarbij bepaalde de uitslag van die achtkamp de einduitslag van de B-klasse, terwijl voor de C-klasse uitsluitend de onderlinge resultaten tussen de vier C-spelers telden.
 
C-klasse
In de C-klasse was Maurits Koers favoriet en die favorietenrol maakte hij ook waar: al zijn ‘C-tegenstanders’ wonnen een game tegen Maurits, maar Maurits won drie games tegen hen waardoor hij ongeslagen de eerste prijs pakte. De strijd om de tweede plaats was spannender: de ‘overige’ drie spelers wisten namelijk allemaal van elkaar te winnen. Met een 3-0 overwinning op Henrico en een 3-2 verlies tegen Joost was het uiteindelijk Hielke Schilder die de tweede prijs in ontvangst mocht nemen. Joost Lok werd derde en Henrico Leusink vierde.
 
B-klasse
In de B-klasse waren het de tweelingbroers Ernst en Jannick van den Broek die op basis van ELO-rating als eerste en tweede geplaatst waren. Rik ten Caat had echter ‘ervaring op hoger niveau’ en speelde afgelopen seizoen Hoofdklasse, terwijl Ernst en Jannick 1e klasse speelden. En dan was er nog Luuk Regterschot, die afgelopen seizoen onder zijn niveau 4e klasse speelde en het aankomend seizoen dan ook mag proberen in de 1e klasse. In de eerste vier rondes troffen deze 4 ‘B-spelers’ de ‘C-spelers’ omdat de B- en C-klasse samengevoegd waren. Naar verwachting wisten de B-spelers hun wedstrijden tegen de C-spelers over het algemeen in eenvoudige overwinningen om te zetten, al verslikte Rik zich ‘in vijven’ bijna tegen Maurits en deed Luuk dat een wedstrijd later ook bijna tegen Hielke, waarbij hij met 11-2 en 11-0 in de laatste twee games wel duidelijk afstand wist te nemen. De eerste en enige bij wie het ‘fout’ ging was Jannick; een sterk spelende Maurits wist hem in vier games te verslaan. In de laatste drie rondes troffen de B-spelers elkaar. Voor Jannick ging het na het verlies tegen Maurits bergafwaarts: ook de partijen tegen achtereenvolgens Luuk, Rik en broer Ernst gingen verloren en dus eindigde Jannick nog onder Maurits op de vijfde plaats in de B-klasse. Voor Ernst bleef het bij een winstpartij in de ‘broederstrijd’; de wedstrijden tegen Rik en Luuk gingen verloren en dus eindigde Ernst als derde. Dat betekende dat er in de laatste ronde een echte finale werd gespeeld tussen Rik en Luuk. Hierin liet Rik zien nog net wat meer in zijn mars te hebben dan de aanstormende Luuk Regterschot, die wel heel knap de tweede prijs pakte. Rik ten Caat pakte met een 3-1 overwinning op Luuk de eerste prijs in de B-klasse.
 
A-klasse
In de A-klasse was – bij het ontbreken van Julian Plette – Thomas Niemeijer de grote favoriet voor de titel, met Danny Bruins als outsider. Waar Thomas en Danny afgelopen seizoen Landelijk A speelden, daar speelden de overige vier deelnemers Landelijk C of Hoofdklasse. Zij leken zich dan ook vooral te moeten richten op de derde prijs. De praktijk wees dit ook uit; Thomas en Danny morsten hier en daar een gamepje, maar kwamen in de eerste vier rondes geen moment in de problemen en plaatsten zich daardoor vrij eenvoudig voor de ‘finale’. De onderlinge wedstrijden tussen de ‘onderste vier deelnemers’ kenden wat meer verrassingen. Dat was nog niet het geval in de eerste twee rondes, waarin de als vierde geplaatste Jomar in vijf games de ongeveer gelijkwaardige Roelard (die op basis van een nipt hogere ELO-rating een plekje hoger was geplaatst) versloeg, waarna diezelfde Roelard een reguliere 3-1 overwinning op de als zesde geplaatste Bert boekte. Verrassend was het daarna wel dat de als vijfde geplaatste Jarno met 0-3 en ruime gamestanden van Bert verloor, om vervolgens met 0-3 (en iets minder ruime gamestanden) te winnen van Jomar. Het leverde wel een ‘leuke tussenstand’ op, want Roelard, Jomar, Jarno en Bert gingen alle drie met 1 punt de laatste ronde in, maakten alle drie nog kans op de derde plek en waren daarbij alle drie afhankelijk van het resultaat in de ‘andere wedstrijd’. Jomar herstelde zich van zijn nederlaag tegen Jarno met een eenvoudige 3-0 overwinning op Bert. Roelard en Jarno maakten het spannender: met 9-11, 12-10, 11-6 en 7-11 was het de laatste game die de beslissing moest brengen. Een beslissing die met name voor Jarno van belang was; bij winst zou hij als derde en dus in de prijzen eindigen, maar bij verlies als zesde en laatste… Zover kwam het niet: met 5-11 wist de aanstormende Jarno van den Heuvel heel knap zijn hoger geplaatste teamgenoten te verslaan en pakte daarmee de derde prijs. Ondertussen was ook de grote finale tussen Thomas en Danny aangebroken. Thomas leek – geheel volgens verwachting – een snelle overwinning te boeken door met 11-5 en 11-6 de eerste twee games naar zich toe te trekken. Maar – en dat zou teamgenoot Thomas ook moeten weten – zou Danny Danny niet zijn als hij zich ‘zomaar’ gewonnen zou geven en twee games later (9-11 en 8-11) had Danny zich dan ook weer terug geknokt tot 2-2, waardoor de laatste game de beslissing bracht. In het begin van die game leek het momentum bij Danny te liggen; bij ‘de wissel’ stond hij met 2-5 voor. Vanaf dat moment was het echter Thomas Niemeijer die punt voor punt terug kwam, de voorsprong pakte en uiteindelijk de vijfde game toch nog vrij eenvoudig met 11-7 naar zich toetrok, waardoor hij zich een jaar lang Clubkampioen JEUGD mag noemen! Danny Bruins eindigde op de tweede plaats, Jarno van den Heuvel werd derde, Jomar Schilder vierde, Roelard Bos vijfde en Bert Beks zesde.
 
hoi2Dubbelspel
Na het enkelspel volgde het dubbelspel. Omdat er slechts zes dubbels deelnamen en het niveauverschil tussen alle zes dubbels vrij groot was, werden alle dubbels geplaatst in dezelfde sterkteklasse; er viel simpelweg nergens een ‘scheiding’ te leggen. Het was dan ook jammer dat dit evenement niet bij de Toto onder de aandacht was gebracht. Niet heel verrassend was de einduitslag dan ook exact gelijk aan de plaatsing, waarbij eigenlijk alle wedstrijden eenvoudig gewonnen werden door het hoger geplaatste duo. Het Landelijk A duo Thomas Niemeijer/Danny Bruins eindigde dan ook als eerste, het Landelijk C duo Jomar Schilder/Roelard Bos als tweede, het Hoofdklasse duo Jarno van den Heuvel/Bert Beks als derde, het 1e klasse duo Jannick van den Broek/Luuk Regterschot als vierde (Luuk speelde weliswaar 4e klasse, maar dat was ver onder zijn niveau), het gecombineerde Hoofdklasse/3e klasse duo Rik ten Caat/Maurits Koers (met een beduidend lagere gemiddelde ELO-rating dan het duo Jannick/Luuk) als vijfde en het 5e klasse duo Hielke Schilder/Henrico Leusink als zesde.
 
Tot slot
Zo lijkt er een eind te zijn gekomen aan alle onderdelen van de Clubkampioenschappen van zowel de jeugd als de senioren, maar niets is minder waar: aankomende woensdag vanaf 21.00 uur spelen Ton Ringenier (nummer 3 A-klasse senioren), Sebastian Holzapfel (nummer 3 B-klasse senioren) en Jarno van den Heuvel (nummer 3 A-klasse jeugd) nog om de Adrie Weymer trofee. Daar zal waarschijnlijk alleen op Facebook kort verslag van worden gedaan.
 
Ralph