FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 22 december werden de Clubkampioenschappen 2019 voor de jeugd georganiseerd. 12 jeugdleden namen deel aan het enkelspel, onderverdeeld in drie sterkteklassen: 6 in de A-klasse, 2 in de B-klasse en 4 in de C-klasse. Omdat het niet zo leuk is voor met name de B- en C-spelers om slechts enkele wedstrijden te spelen, namen alle deelnemers het tegen elkaar op in een 12-kamp. De uitslagen tussen de B- en C-spelers werden overgenomen op een 6-kamp, die de einduitslag van de B-klasse bepaalde. Ook de uitslagen tussen de C-spelers werden overgenomen op een 4-kamp, die de einduitslag in de C-klasse bepaalde. Na het enkelspel stond het dubbelspel op het programma, waaraan 4 dubbels deelnamen in één sterkteklasse.voorkant

In de C-klasse zaten vier spelers ingedeeld die het afgelopen seizoen uitkwamen in de Startersklasse of over ongeveer dat niveau beschikken. Toch kende iedere onderlinge wedstrijd een duidelijke winnaar: drie wedstrijden werden met 3-0 en drie wedstrijden met 3-1 beslist. Martijn Looman moest een game afstaan tegen zowel Sanne als Eline, maar kwam verder niet in de problemen en pakte de titel in de C-klasse. Jan Peter Looman had weinig kans tegen zijn broer, maar wist wel overtuigend te winnen van Sanne en Eline en werd knap tweede. Met een 3-0 overwinning op Sanne pakte Eline de derde plaats. Sanne eindigde als vierde.

Aan de B-klasse namen zowel B-spelers Maurits en Joost (die afgelopen seizoen kampioen werden in de 3e klasse) als de C-spelers deel. Zoals verwacht kwamen de B-spelers tegen de C-spelers niet in de problemen; daarvoor was het niveauverschil te groot. Dat betekende dat de onderlinge wedstrijd tussen Maurits en Joost de beslissing moest brengen over wie er met de eerste en enige prijs in de B-klasse aan de haal ging. Met 11-5 en 11-3 nam Maurits overtuigend een 2-0 voorsprong, maar via 10-12 deed Joost iets terug. Ook de vierde game was spannend en bijna had Joost de stand gelijk getrokken, maar uiteindelijk sleepte Maurits Koers de game met 13-11 uit het vuur en pakte hij het Clubkampioenschap in de B-klasse. Joost eindigde als tweede.

Jarno

Aan de A-klasse namen alle 12 deelnemers deel. Ook hier kwamen de A-spelers (die afgelopen seizoen Landelijk C en Hoofdklasse speelden) zoals verwacht niet in de problemen tegen de B- en C-spelers, al moesten zij hier en daar wel een game afstaan. Opvallend genoeg waren er ook weinig spannende partijen tussen de A-spelers onderling; alleen Bert had een vijfde game nodig tegen Luuk om tot winst te komen; alle andere partijen - op de 'finale' na - werden met 3-0 of 3-1 beslist. Daarbij ging de winst meestal naar de hoger geplaatste speler; alleen team 1 speler Bert was i.v.m. een iets lagere rating lager geplaatst dan team 2 spelers Ernst en Jannick, maar dat maakte zijn overwinningen op beide broertjes niet bijzonder verrassend. Verrassend was wel de 1-3 overwinning van Luuk op Jarno, waarmee hij - na winst op Jannick en verlies tegen Ernst - uiteindelijk een punt meer behaalde dan zijn teamgenoten en keurig als vierde eindigde met 8 overwinningen. Winst van Jannick op Ernst bracht beide broers op 7 punten, waardoor op onderling resultaat Jannick als vijfde en Ernst als zesde eindigde. Bert Beks wist alleen niet tot winst te komen tegen favorieten voor de titel Jomar en Jarno, maar pakte met 9 overwinningen knap de derde prijs.

De 'finale' ging tussen Jarno - die alleen van Luuk had verloren - en de nog ongeslagen Jomar, die op voorhand de grootste favoriet was voor de titel. Met 6-11 en 9-11 was het echter Jarno die een 0-2 voorsprong nam. Jomar leek hierna beter in de wedstrijd te komen en Jarno ging wat meer foutjes maken, waardoor Jomar met tweemaal 11-6 de stand weer in evenwicht bracht en de vijfde game de beslissing moest brengen. Daarin leek Jomar door te drukken met een 3-0 voorsprong, maar Jarno maakte snel gelijk en stond 'halverwege' op een 4-5 voorsprong. Hierna bleven beide spelers aan elkaar gewaagd tot 8-8, waarna Jarno van den Heuvel die 'trent' doorbrak: hij pakte 3 punten op rij en kroonde zichzelf daarmee tot 'Clubkampioen JEUGD 2019'. Jomar Schilder behaalde eveneens 10 overwinningen, maar moest zich op onderling resultaat tevreden stellen met de tweede plaats.

enkel

Na het enkelspel volgde nog het 'toetje': 4 dubbels gingen de strijd aan om de Clubdubbeltitel. Op voorhand viel er weinig te zeggen over welk dubbel het sterkst was en dat bleek in de praktijk niet anders; tot de laatste twee games toe was het niet duidelijk welke dubbels als eerste, tweede en derde zouden eindigen. De nummer 4 was op dat moment al wel bekend; Sanne en Eline waren helaas het enige 'Startersklasse-dubbel' dat deelnam. Vanzelfsprekend was het niveauverschil t.o.v. de Landelijk C en Hoofdklasse dubbels te groot, maar zij mochten nog wel de troostprijs in ontvangst nemen. Van de drie sterkste dubbels begonnen Jarno/Ernst en Jannick/Luuk tegen elkaar en boekte het eerste duo een enigszins verwachtte 3-1 overwinning. Jannick en Luuk lieten zich daardoor echter niet uit het veld slaan; met twee ruime game-overwinningen pakten zijn brutaal een 0-2 voorsprong tegen het duo Jomar/Bert. Het laatstgenoemde dubbel kwam echter terug tot 2-2, waarna de laatste game gelijk op ging. Uiteindelijk wisten Jannick en Luuk toch knap en verrassend de game (9-11) en daarmee ook wedstrijd te winnen. Helaas voor Jannick en Luuk hadden zijn daarmee geen kansen meer op het Clubkampioenschap; onderling hadden zij immers 4 games gewonnen en 5 games verloren. Maar afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd tussen Jomar/Bert en Jarno/Ernst, was een tweede plaats nog wel mogelijk.

De 'finale' ging dus alweer tussen Jomar en Jarno, ditmaal met respectievelijk Bert en Ernst 'aan hun zijde' en met het verschil dat niet 'simpelweg' de winnaar eerste werd en de verliezer tweede. Sterker nog: beide dubbels konden nog als eerste, als tweede óf als derde eindigen. Jarno en Bert hadden de meest 'eenvoudige' opdracht: bij 3-0 verlies behaalden ze de derde plek, bij 3-1 verlies de tweede plek en bij 3-2 verlies de eerste plek. Voor Jomar en Bert was de opdracht na het verlies tegen Jannick en Luuk wat lastiger: zij pakten alleen de titel bij een 3-1 of 3-0 overwinning. Bij een 3-2 overwinning werden zij nog wel tweede en verlies zou uiteraard een derde plek opleveren. Om de 'spanning erin te houden' verdeelden beide dubbels de eerste twee games, waarna Jomar en Bert met winst in de derde game een 2-1 voorsprong namen. Hierdoor was de vierde game voor beide dubbels beslissend voor het Clubdubbelkampioenschap. Uiteindelijk trokken Jarno van den Heuvel en Ernst van den Broek in deze game aan het langste eind, brachten de stand op 2-2 en pakten daarmee het Clubdubbelkampioenschap JEUGD 2019. Jomar en Bert wisten de wedstrijd nog wel winnend af te sluiten en behaalden daarmee de tweede prijs. Jannick en Luuk eindigen met net zoveel overwinningen als de concurrentie op onderling resultaat als derde.

dubbel

Tot slot de volledige uitslag (prijswinnaars dikgedruk):

 A-klasse enkelspel

 1. Jarno van den Heuvel
 2. Jomar Schilder
 3. Bert Beks
 4. Luuk Regterschot
 5. Jannick van den Broek
 6. Ernst van den Broek

B-klasse enkelspel

 1. Maurits Koers
 2. Joost Lok

C-klasse enkelspel

 1. Martijn Looman
 2. Jan Peter Looman
 3. Eline Boomsma
 4. Sanne van den Broek

A-klasse dubbelspel

 1. Jarno van den Heuvel & Ernst van den Broek
 2. Jomar Schilder & Bert Beks
 3. Jannick van den Broek & Luuk Regterschot
 4. Eline Boomsma & Sanne van den Broek

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar