FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Traditiegetrouw worden in het eerste weekend van januari de Clubkampioenschappen voor de senioren georganiseerd bij Kampenion. Dit jaar was dat niet anders: op vrijdag 4 januari namen 13 koppels deel aan het dubbelspel en op zaterdag 5 januari streden 28 leden om de titels in het enkelspel. Zowel op vrijdag als op zaterdag werd er gespeeld in vier sterkteklassen die ingedeeld waren op rating: De A-klasse (rating van 1550 en hoger), B-klasse (rating tussen de 1275 en 1550), C-klasse (rating tussen de 1000 en 1275) en D-klasse (rating lager dan 1000).gj
 
Dubbelspel
Van de 13 deelnemende dubbels kwamen er 4 uit in de A-klasse, 3 in de B-klasse, 4 in de C-klasse en 2 in de D-klasse. Zowel de A- en B- als de C- en D-klasse werden samengevoegd tot een 7-kamp (A/B-klasse) en een 6-kamp (C/D-klasse). Voor zowel de B- als de D-klasse telden alleen de onderlinge resultaten mee voor de eindstand in die klasse.
 
C- en D-klasse
CD
In de D-klasse namen slechts 2 dubbels deel, waardoor het voor deze klasse vooral ging om de wedstrijd tegen elkaar. Jannick en Martijn bleken tegen Henny en Gerard W. de eerste twee games het meest scherp; zij pakten beide games met minimaal verschil. Daarna waren ze 'helemaal los' en wisten ook de derde game met 11-4 te winnen, waardoor Jannick van den Broek en Martijn Haanappel de eerste senioren(dubbel)titel van 2019 op hun naam wisten te schrijven.
 
Tegen de C-duo's kwamen de D-duo's zoals verwacht tekort, al wisten zij nog wel een aantal games te pakken. De onderlinge wedstrijden tussen de C-dubbels leverden meer spanning op: zo verloren de als vierde geplaatste Jan V. en Jarno tweemaal nipt met 3-2. Tegen het als eerste geplaatste dubbel Djengis/Jan R. kwamen zij er niet aan te pas; de winst ging met 3-0 naar de favorieten. Die favorieten hadden het een stuk lastiger met het als derde geplaatste dubbel Roelard/Jomar; pas in de vijfde game werd de winst met 11-9 veilig gesteld. Daarvóór had het als tweede geplaatste dubbel Robin M./Sebastian zich al eenvoudiger ontdaan van Roelard en Jomar met een 3-1 overwinning, waardoor Djengis/Jan R. en Robin M./Sebastian een heuse finale speelden. Na 4 games was de tweestrijd nog niet beslist, terwijl Robin M. en Sebastian op dat moment al 15 punten meer hadden gepakt dan Jan R. en Djengis; zij wisten tweemaal ruim te winnen met 4-11 en 1-11, maar verloren ook tweemaal met minimaal verschil. In de vijfde game stelden Robin Makkink en Sebastian Holzapfel dan toch orde op zaken; zij trokken de game met 5-11 naar zich toe en pakten daarmee de clubdubbeltitel in de C-klasse.
 
A- en B-klasse
In de B-klasse deden er 3 dubbels mee. Onderling maakten zij het bijzonder spannend: twee wedstrijden gingen over 5 games en eentje over 4 games. Beide 'vijfpitters' gingen naar het dubbel Nick Kuipers/Danny Bruins; zij pakten daarmee het Clubkampioenschap dubbelspel in de B-klasse. Onno en Gerard eindigden als tweede en Ralph en Hans als derde.
 
Alle B-dubbels namen ook deel aan de A-klasse. Tegen de A-dubbels bleken zij zeker niet kansloos; zo wisten zowel Ton en Robin als Ivan en Jordy maar ternauwernood na vijf games te ontsnappen aan een nederlaag tegen respectievelijk Onno en Gerard P. en Nick en Danny. Ook tegen Thomas/Wim en Ivan/Jordy waren Gerard P. en Onno op dreef; beide partijen gingen over de volle vijf games en de partij tegen Ivan/Jordy werd zowaar gewonnen! Ook het dubbel Nick/Danny zette een 'stunt' neer; zij versloegen het als tweede geplaatste dubbel Ton en Robin L.
 

ABVoornaamste favorieten voor de titel - Gert-Jan en Julian - trokken zich weinig aan van het 'B-geweld'; zij wisten alle B-dubbels met 3-0 opzij te zetten. Ook tegen Thomas en Wim kwamen zij niet in de problemen, al moesten zij wel hun eerste game van de dag afstaan. Lastiger werd het tegen Ivan en Jordy; hier bracht pas de vijfde game de beslissing die - na een ruime achterstand - toch nog met 11-8 werd gewonnen. Ondertussen was er nog een andere spannende partij gaande tussen Ton/Robin L. en Thomas/Wim: ook hier bracht een vijfde game de beslissing in het voordeel van Thomas en Wim. Omdat vóór die tijd Ton en Robin L. het dubbel Ivan/Jordy al na 4 nipte games verslagen had, was het Clubkampioenschap al vóór de laatste ronde beslist: Gert-Jan de Lange en Julian Plette waren niet meer te achterhalen voor de concurrentie en pakten - uiteindelijk ongeslagen na een 3-2 een overwinning op Ton/Robin L. in de laatste ronde - het Clubdubbelkampioenschap SENIOREN 2019. Ook Thomas en Wim waren vóór de laatste ronde al verzekerd van een prijs: zij eindigden knap als tweede. Zeer verrassend wist het 'B-dubbel' Nick en Danny als derde te eindigen, vóór Ton/Robin L. (vierde) en Ivan/Jordy (vijfde).

Enkelspel
Na het 'voorafje' op vrijdagavond stond op zaterdag het 'hoofdgerecht' op het 'menu': het enkelspel van de Clubkampioenschappen senioren. Van de 28 deelnemers kwamen er 8 uit in de A-klasse, 6 in de B-klasse, 9 in de C-klasse en 5 in de D-klasse. Omdat er in de D-klasse slechts 4 wedstrijden konden worden gespeeld, werden de C- en D-klasse samengevoegd en onderverdeeld in twee 7-kampen. De nummers 1 en 2 van beide 7-kampen gingen door naar de 4-kamp finalepoule, waarbij de al behaalde onderlinge resultaten uit de poule werden overgenomen. De D-spelers speelden na de poulefase van de C-klasse nog een vijfkamp, die bepalend was voor de eindstand in de D-klasse. Ook op die vijfkamp werden de behaalde onderlinge resultaten uit de poule overgenomen.
 
D-klasse
In de D-klasse gebeurden er 'niet veel spannende dingen'. Slechts twee partijen gingen over vijf games, maar beide keren ging de winst uiteindelijk wel naar de hoogst geplaatste speler. Ook alle andere partijen gingen (ruim) naar de 'logische winnaar' en dus was de plaatsing uiteindelijk gelijk aan de eindstand: Jannick van Broek hoefde slechts twee games af te staan en speelde zich probleemloos naar de Clubtitel in de D-klasse. Martijn Haanappel verloor alleen van Jannick en pakte de tweede prijs. Henny - die nog wel vijf games nodig had tegen Gerard W. - eindigde als derde, Marco als vierde en Gerard W. als vijfde.

C-klasse
Net als in het dubbelspel deden ook in het enkelspel de D-spelers mee aan de C-klasse: Henny en Marco aan de eerste 7-kamp en Jannick, Martijn en Gerard W. aan de tweede 7-kamp. En ook hier waren weer enkele verrassingen; Henny joeg de als eerste geplaatste Robin M. en de als vijfde geplaatste Jomar 'de stuipen op het lijf' door 2-2 in games gelijk te komen, maar moest zich uiteindelijk toch na 11-9 (tegen Robin M.) en 11-7 (tegen Jomar) in de vijfde game gewonnen geven. In de andere poule deed Jannick van zich spreken; hij pakte meteen een 0-3 overwinning op Simone en een partij later een 1-2 voorsprong tegen Marijke, die uiteindelijk toch na vijf games nog aan het langste eind trok.
 

DVoornaamste verrassing in de eerste poule van de C-klasse was de 0-3 overwinning van Jan V. - als 9e geplaats en als 5e in de poule - op de als eerste geplaatste Robin M. Robin wist echter al zijn andere partijen in winst om te zetten en eindigde daarmee als poulewinnaar. Jomar verloor alleen van Robin en ging als tweede door naar de finale-vierkamp. Roelard eindigde als derde, Jan V. met evenveel punten maar een negatief onderling resultaat als vierde en Jan B. als vijfde. In de andere poule waren er geen grote verrassingen; de favorieten om door te gaan - Sebastian, Jan R. en Marijke - wonnen van elkaar en van alle andere deelnemers. Met een 3-0 overwinning op Marijke en een 2-3 verlies tegen Jan, deed Sebastian het onderling het best. Omdat Marijke met 3-0 van Jan wist te winnen, ging ook zij door naar de finale-vierkamp en eindigde Jan R. als derde. 'B-speler' Jannick pakte de vierde plaats en Simone eindigde als vijfde in deze poule.

Robin M. en Sebastian gingen als favorieten de finale vierkamp in. Niet alleen omdat zij als eerste en tweede geplaatst waren, maar ook omdat zij beiden al een overwinning hadden geboekt op respectievelijk Jomar en Marijke. Sebastian kon zijn favorietenstatus niet waarmaken; hij verloor niet alleen met 3-0 van Robin M, maar ook met 1-3 van Jomar, die vervolgens weer met 3-2 van Marijke verloor. Omdat Robin Makkink ook met 3-2 van Marijke wist te winnen, bleef hij ongeslagen en pakte daarmee de clubtitel in de C-klasse. Sebastian, Marijke en Jomar eindigden alle drie met 1 punt en dus moesten er games worden gesteld. Daarin bleek de 3-0 overwinning van Sebastian op Marijke in de poule zwaar te tellen: Sebastian behaalde de tweede prijs (4/3=1,33), Jomar de derde prijs (5/4=1,25) en Marijke eindigde als vierde (3/5=0,6).
 
B-klasse
De B-klasse leek op voorhand weleens spannend en verrassend te kunnen gaan worden en dat kwam ook uit: al in de eerste ronde wist favoriet Wim maar nipt te winnen van nummer 6 geplaatst Hans V., wist nummer 5 geplaatst Dick nummer 2 geplaatst Onno met maar liefst 0-3 te verslaan en kwam titelverdediger en nummer 3 geplaatst Nick er niet aan te pas tegen Danny (0-3). Hierna hield het echter even op met de spanning en de verrassingen: zowel in de tweede als in de derde ronde gingen de meeste partijen eenvoudig naar de 'logische winnaar', al maakten Dick en Hans er nog wel een vijfpitter van. Na enige 'ontspanning' was de spanning de laatste twee rondes weer volledig terug, al leide dit over het algemeen niet tot verrassingen: Wim versloeg Nick in vijf games, Onno wist een 1-2 achterstand tegen Hans om te buigen in een overwinning en Danny won het 'duel der hardhitters' na 4 spannende games van Dick. De beslissingen vielen dan ook in de laatste ronde, al waren de prijswinnaars al bekend; Wim en Onno maakten onderling uit wie er als eerste en wie er als tweede zou eindigen. Onno begon overtuigend met 3-11, maar daarna kwam er meer spanning in de wedstrijd. De tweede game ging gelijk op, maar ook deze game ging naar Onno met 11-13 en dus stond het 0-2. De derde game ging wederom gelijk op, maar ook hier was Onno aan het eind het meest scherp; hij pakte de game met 9-11 en wist daarmee knap het Clubkampioenschap in de B-klasse te veroveren. Wim behaalde de tweede prijs, Danny won in vijf games van Hans en behaalde de derde plaats, Nick was Dick in vijf games de baas en 'sprong over Dick heen' naar de vierde plaats, Dick eindigde als vijfde en Hans - die vier van de vijf partijen over de volle vijf games speelde maar puntloos bleef - als zesde.
 
A-klasse

AIn de A-klasse kwamen de 8 deelnemers met de hoogste rating uit. Op voorhand was regerend clubkampioen Gert-Jan licht favoriet, met als voornaamste uitdagers Ton en Ivan en in wellicht iets mindere mate Thomas. Robin (die afgelopen jaar tweede werd) en Jordy (die driemaal clubkampioen is geweest en vorig jaar Gert-Jan, Ivan én Ton versloeg) werden ook niet kansloos geacht voor de podiumplekken.

In de eerste vier rondes - waarin de vier hoogst geplaatste deelnemers het opnamen tegen de vier laagst geplaatste deelnemers - was de voornaamste verrassing dan ook de winstpartij van Gerben (achtste geplaatst) op Ivan (derde geplaatst). Verder wist Jordy in de eerste ronde van Ton te winnen, maar dat mag eigenlijk geen verrassing meer genoemd worden; de laatste keer dat Ton Jordy versloeg op de Clubkampioenschappen was in de zomer van 1987! Robin (tegen Ivan) en Ralph (tegen Thomas) namen nog wel een 1-2 voorsprong, maar de favorieten voorkwamen 'erger' en wonnen na vijf games. Na vier rondes lagen van de favorieten Gert-Jan en Thomas het meest op schema; zij waren allebei nog ongeslagen. De vijfde ronde bracht daar verandering in, want Gert-Jan (eerste geplaatst) en Thomas (vierde geplaatst) namen het daarin tegen elkaar op. Hoewel Gert-Jan stroef en met een 0-6 achterstand begon, trok hij de eerste game toch nog naar zich toe met 11-8, kwam daarna niet meer in de problemen en wist de wedstrijd met 3-0 te winnen. Ook Ton (tweede geplaatst) en Ivan (derde geplaatst) troffen elkaar in de vijfde ronde. Voor beiden een belangrijke wedstrijd; alleen bij winst hielden ze nog uitzicht op de titel. Het werd een gelijkopgaande partij, maar Ivan toonde zich aan het eind van iedere game net iets sterker en won met 8-11, 9-11 en 11-13. Een ronde later moest Ton ook Thomas feliciteren die de onderlinge partij met 1-3 naar zich toe trok, waardoor hij - ongeacht zijn resultaat in de laatste wedstrijd - als vierde eindigde. 'Onderin' ging het er in de laatste ronden ook nog stevig aan toe; hoewel de prijzen uit het zich waren verdwenen, bleven de spelers knokken voor een goed resultaat. Gerben verloor van Robin, maar wist vervolgens tweemaal in vijf games van Ralph en Jordy te winnen en eindigde netjes op een vijfde plaats met 3 punten. Na verlies tegen Gerben en Ralph, was de winst op Robin voldoende voor Jordy om de 6e plaats te behalen met 2 punten. Ook Robin kwam op 2 punten met overwinningen op Gerben en Ralph, maar eindigde door verlies tegen Jordy als zevende. Ralph pakte een overwinning op Jordy, maar dat was niet voldoende om de laatste plaats in de poule te ontlopen.
 

allenIn de laatste twee onderlinge wedstrijd - Gert-Jan tegen Ivan en Ivan tegen Thomas - werd beslist wie van deze drie spelers op welke trede van het podium mocht klimmen. Thomas had nog een theoretische kans op de titel, maar dan moest in eerste instantie Ivan met 0-3 van Gert-Jan winnen. Ivan had nog een realistische kans op de titel; winst op Gert-Jan en Thomas zou voldoende zijn. Gert-Jan had de beste papieren; winst op Ivan zou hem in de voorlaatste ronde al de titel bezorgen en bij verlies zou hij nog steeds een theoretische kans op de titel hebben, maar daarvoor was winst van Thomas op Ivan dan wel noodzakelijk. Gert-Jan was echter vastberaden om de titel dit jaar wél al in de voorlaatste ronde veilig te stellen en begon de wedstrijd tegen Ivan sterk met 11-6 winst in de eerste game. In de tweede game nam Ivan een 0-4 voorsprong, maar Gert-Jan knokte zich terug tot 5-5. Vervolgens nam Ivan weer een kleine 5-7 voorsprong, maar daarna begon Ivan wat meer fouten te maken en pakte Gert-Jan met 6 punten op rij ook de tweede game. In de derde game leek het snel beslist te gaan worden toen Gert-Jan met 7-1 voor kwam, maar Ivan bleef vechten voor een goed resultaat en kwam terug tot 7-4 en even later tot 8-6 en 9-8. Dichterbij liet Gert-Jan het niet komen: met twee punten op rij pakte hij de winst en mag hij zich voor het tweede jaar op rij Clubkampioen SENIOREN noemen. Een verdiende prestatie; hij bleef - nadat hij ook met 3-0 van Ton won in de laatste ronde - ongeslagen en verloor over de hele dag slechts één game. Voor Ivan en Thomas was de laatste en onderlinge partij bepalend voor wie als tweede en wie als derde zou eindigen. Na twee games stond het 1-1, waarbij Ivan ruim (11-3) en Thomas nipt (9-11) wist te winnen. Hierna drukte Ivan door: hij won de laatste twee games met 11-2 en 11-6 en behaalde daarmee met 5 overwinningen de tweede prijs. Thomas verzamelde eveneens 5 punten, maar pakte op onderling resultaat de derde prijs.

Adrie Weymer trofee
Binnenkort mogen Thomas Niemeijer (3e in de A-klasse), Danny Bruins (3e in de B-klasse) en Bert Beks (nummer 3 in de Jeugd A-klasse) nog strijden om de Adrie Weymer trofee. Adrie was lang geleden lid van Kampenion en overleed door een ongeluk in het jaar dat hij derde werd bij de Clubkampioenschappen. Ter nagedachtenis aan Adrie wordt er daarom ieder jaar om de Adrie Weymer trofee gespeeld door de nummers 3 van de A- en B-klasse senioren en de nummer 3 van de jeugd A-klasse.
 
Tot slot
Na het 'hoofdmenu' kon het 'toetje' natuurlijk niet ontbreken: de Chinese maaltijd! Een woord van dank aan Jan de Vries die samen met Jan Ringenier de Chinese maaltijd heeft opgehaald. Ook een woord van dank aan Alice Ringenier, die weer zorg heeft gedragen voor het regelen van de prijzen. En tot slot een woord van dank aan Gert-Jan de Lange, die de mede-organisatie en dan met name het 'catering-gedeelte' weer keurig heeft verzorgd. Op naar de volgende editie! 
 
Geheel tot slot alle prijswinnaars op een rij:
 
A-klasse enkelspel
1. Gert-Jan de Lange
2. Ivan Hollander
3. Thomas Niemeijer
 
B-klasse enkelspel
1. Onno Huisman
2. Wim Tillema
 
C-klasse enkelspel
1. Robin Makkink
2. Sebastian Holzapfel
3. Jomar Schilder
 
D-klasse enkelspel
1. Jannick van den Broek
2. Martijn Haanappel
 
A-klasse dubbelspel
1. Gert-Jan de Lange & Julian Plette
2. Thomas Niemeijer & Wim Tillema
 
B-klasse dubbelspel
1. Nick Kuipers & Danny Bruins
 
C-klasse dubbelspel
1. Robin Makkink & Sebastian Holzapfel
2. Djengis van Nek & Jan Ringenier
 
D-klasse dubbelspel
1. Jannick van den Broek & Martijn Haanappel
 
 
Ralph
 

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar