Enkele maanden geleden kwam Tafeltennis Zwolle met een inventief idee om een nieuw toernooi op te richten. Naar enkele omliggende steden en/of dorpen rond de IJssel werd een mail gestuurd met de mogelijkheid om zich aan te melden voor het toernooi. Niet iedereen kon zomaar meedoen. Van elke club mochten er 8 spelers meedoen.
 • 2 met de rating 1500-1800
 • 2 met de rating 1300-1500
 • 2 met de rating 1100-1300
 • 2 met de rating 900-1100
Dit betekende dat elke club uit 8 spelers bestond die tegen elkaar konden strijden. Een dergelijke opzet van een toernooi werd niet eerder vertoond en stond in het teken van gezelligheid, de onderlinge verhoudingen verbeteren. De volgende clubs waren uitgenodigd:
 • Heino
 • De Brug
 • Smash Hattem
 • Swift
 • Zwolle
 • Kampenion
Helaas was Smash niet in de mogelijkheid om de benodigde spelers af te leveren en werd DTV daarom gevraagd, zij hadden wel die faciliteiten. Vanuit Kampenion speelden de volgende leden mee:
 • Thomas Niemeijer
 • Wim Tillema
 • Nick Kuipers
 • Hans de Vries
 • Djengis van Nek
 • Jan Ringenier
 • Henny Boxman
 • Gerard Wessels
3
 
Uit de opzet van de wedstrijden kwam gelijk al naar voren dat het echt een clubtoernooi zou worden. Iedere club speelt tegen de andere club. Het programma was als volgt opgesteld. Er stonden 8 tafels in de hal. Op de tafels 1-4 speelde de ene club tegen de andere, en op tafel 5-8 2 andere clubs. Dit betekende dat 4 clubs tegelijk aan het spelen waren en er 2 rust hadden. Elke categorie besloeg 1 tafel, wat dus resulteerde in het gebruik van 4 tafels. Eerst speelden de hoogstgeplaatsten van elke categorie tegen elkaar en daarna de laagstgeplaatsten. Dit zorgde ervoor dat het zo eerlijk mogelijk werd gedaan. Tegelijk werden er ook punten ter compensatie aangeboden voor spelers die een stuk lagere rating hadden dan hun tegenstanders. De wedstrijdopbouw bestond uit 3 games, je kon dus 2-1 winnen, maar ook 3-0 winnen, en omgekeerd. Dit zorgde ervoor dat iedere wedstrijd ongeveer even lang duurde en het overzicht werd bewaard. Alle gamescores werden genoteerd op een blad en deze gamescores waren beslissend voor de uitslag.
 
In eerste instantie hoefde Kampenion niet te spelen en namen de andere clubs het tegen elkaar op. Uiteindelijk mocht Kampenion het opnemen tegen de buren uit Zwolle. Het werd een frontale veegsessie. Thomas verloor helaas met 2-1 van Stefan en Wim wist dit te compenseren door met 2-1 te winnen van René. De rest van de uitslagen heb ik niet goed bij kunnen houden. Wel weet ik dat de eindstand uitkwam op 17-7 in het voordeel van Kampen.

Daar waar we Zwolle veegden, kregen we het even hard terug van Heino. Alleen Djengis wist tot winst in zijn partij te komen en de rest ging er genadeloos af. We werden weer even met beide benen op de grond gezet. Volgens mij kregen we zo’n 16 punten tegen, de rest is irrelevant.

Daarna moesten we aantreden tegen De Brug, een sympathieke club uit Apeldoorn, dit werd gelukkig weer omgezet in een positieve uitslag. Er is sprake van ups en downs, genieten geblazen. De volgende tegenstander was Swift, ik weet niet precies wat de uitslag was, maar we hadden pittig veel punten geskraapt, wat dus resulteerde in een overwinning. De laatste en beslissende wedstrijd werd uitgevoerd tegen de luidruchtige (vat het positief op) mannen uit Dalfsen. Nadat de strijdkreten en de rookdampen weggetrokken waren was Kampen de grond ingestampt. De beslissende wedstrijd werd hard verloren en dat zorgde er ook voor dat Kampenion uiteindelijk niet de eerste prijs in beslag mocht nemen, maar DTV ging ermee vandoor. Kampenion werd uiteindelijk derde in het clubklassement. DTV eerste en Heino tweede. (misschien volgend jaar Smash toch weer uitnodigen :P)
 
3
 
Djengis en Jan (gedeeld eerste) wisten heel knap hun poule te winnen, credits naar hun!
 
3

Als ik terugkijk op dit toernooi kan ik concluderen dat het een super leuk idee is; inventief, uitdagend en verenigend. Je had echt als idee dat je als club (creëert eenheid) tegen een andere club speelt. Uiteraard is het vriendschappelijk, maar van rivaliteit was wel sprake. Het concept was geweldig en ik hoop dat het nog vaak jaarlijks georganiseerd gaat worden. Grote complimenten voor de organisatie!

Als advies aan Kampenion zou ik toch willen meegeven: Ook al ben je te laat met opgeven en zijn de plaatsen in jouw klasse gevuld. Kom Kampenion aanmoedigen en steun je club, laat zien wie je bent en waarom je recht hebt op die beker. Zorg voor een gezellige sfeer en maak er allemaal een leuke avond van!
 
Tot zover mijn bijdrage.
 
Tot volgend jaar!
 

Wim