FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


gjOnlangs werd bij SVE in Utrecht de finale van de Nationale C-Meerkampen gespeeld waarvoor Gert-Jan de Lange zich had geplaatst. Voor degenen die niet bekend zijn met de meerkampen: in de meeste licentie-categorieën worden deze georganiseerd verdeeld over meerdere rondes. Het totaal aantal deelnemers per meerkamp wordt onderverdeeld in (meestal) 8-kampen, waarvan de beste 4 steeds doorgaan naar de volgende ronde. Het behalen van de finale was al een mooi resultaat voor Gert-Jan, maar uiteindelijk wist hij - toch was verrassend - zelfs beslag te leggen op de eerste plaats door 5 van de 6 tegenstanders te verslaan. Hiermee behaalde Gert-Jan tevens als eerste speler van Kampenion een B-licentie, waarvan hij een jaar lang verzekerd is.

De eerste rondes van de C-meerkampen werden al in december 2018 gespeeld. Met een tweede plaats in zijn poule kwam Gert-Jan deze ronde eenvoudig door met o.a. overwinningen op Bram Parlevliet en Koen van Velthoven; alleen de partij tegen Thomas Kuijer ging in vijf games verloren. In de tweede ronde (en tevens de halve finale) die begin februari van dit jaar gespeeld werd, begon Gert-Jan wat moeizamer met verlies tegen Bram Parlevliet en Jeffrey Vonk en een nipte winst in vijf games op Koen Molewijk. Hierna ging Gert-Jan beter spelen en volgde een cruciale overwinning op Jens Wiersma waardoor hij uiteindelijk – na verlies tegen Eric Olieman in vijf games en regelmatige overwinning op Bas Douma en Koen van Velthoven – een punt meer verzamelde dan Jeffrey Vonk, die in zijn laatste partij verrassend verloor van de tot op dat moment nog puntloze Koen Molewijk. Met een beetje geluk maar wel vier overwinningen, eindigde Gert-Jan als vierde en behaalde daarmee de finale.

gj2

Na een afmelding namen de sterkste 7 spelers het in de finale tegen elkaar op. Doordat Gert-Jan als vierde eindigde in de halve finale, was hij in de finale als zesde geplaatst waardoor hij de sterkste spelers als eerste trof. Dat was wellicht een klein voordeel omdat op dat moment nog onduidelijk was welk resultaat tot welke prestatie zou leiden. Hoe dan ook speelde Gert-Jan vanaf het begin sterk en vrijuit wat leidde tot keurige overwinningen op Eric Olieman en Bram Parlevliet en een nipt verlies in vijf games tegen Jens Wiersma. In de vierde wedstrijd volgde wederom een knappe en uiteindelijk beslissende overwinning op Timo Tuithof; op 10-9 in vijfde game miste Timo nog een halfhoge ‘zwabberbal’, waarna Gert-Jan de game met 10-12 naar zich toetrok. Daarmee had Gert-Jan de sterkste spelers gehad; zijn laatste twee partijen won hij eenvoudig van Ramon Clijsen en Hilair Bislip met 3-0. Laatstgenoemde had Gert-Jan een jaar eerder in een beslissende partij nog uit de finale gehouden, maar ditmaal ‘gunde’ Gert-Jan hem slechts 7 punten.

Het was vervolgens wachten op de resultaten van Jens en Timo. Indien Jens immers ook op (tenminste) 5 overwinningen zou komen, zou het onderlinge resultaat (dat in het voordeel van Jens was) bepalend zijn. En indien zowel Timo als Jens op 5 overwinningen zouden komen, was het tellen van games noodzakelijk. Dat laatste leek te gaan gebeuren; Timo rekenende in vier games af met Jens, waardoor hij er onderling het beste voor stond en zowel hij als Gert-Jan verzekerd waren van de eerste twee plaatsen. Wie als eerste en wie als tweede zou eindigen, werd beslist in de partij tussen Eric en Jens, die met elkaar de strijd nog aangingen voor de derde plek. Gert-Jan leek het onderspit te gaan delven na een 2-0 voorsprong van Jens, maar een ruime winst in de derde game en een nipte winst in de vierde game brachten Eric langszij en Gert-Jan hoop. Jens begon de vijfde game sterk en wist tot 9-7 de gehele game 2 punten voorsprong te houden op Eric. Eric gaf echter niet op, kwam tot 9-9 en vervolgens 10-10 en wist uiteindelijk de partij met 10-12 naar zich toe te trekken. Hierdoor behaalde Gert-Jan een overwinning meer dan Jens en met het onderling resultaat tegen Timo in zijn voordeel, legde Gert-Jan de Lange bijzonder knap beslag op de eerste plaats in de C-meerkampen!

Felicitaties aan Gert-Jan met deze knappe prestatie en het behalen van zijn B-licentie!

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar