FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


 
Dit weekend werd in Hoorn een Ranglijsttoernooi voor de jeugd gehouden. Op zaterdag 17 oktober kwamen de spelers met een C-licentie in actie en op zondag 18 oktober die met een B-licentie. Kampenion vaardigde slechts drie spelers af: Pascal Bruins en Guido Wessels op zaterdag en Robin Makkink op zondag. De drie presteerden redelijk.
Vader Allard Bruins, Jentine Ringenier en ondergetekende vertrokken zaterdagmorgen met Guido en Pascal om 8.15 uur richting Hoorn.

Landelijke ranglijsttoernooien zijn altijd leuke toernooien. Als jeugdspeler meet je je krachten met spelers van ongeveer vergelijkbare sterkte. En vaak kom je tegenover spelers te staan uit andere delen van Nederland. Dat is weer eens wat anders dan tegen spelers uit de eigen Afdeling of zelfs Regio.
Ik vind het als wedstrijdsecretaris dan ook jammer dat er zo weinig spelers van Kampenion hebben meegedaan. Misschien moet ik een volgende keer nog meer pushen, al blijft deelname natuurlijk altijd een vrije keuze. Voor de ontwikkeling van een jeugdspeler is het meedoen aan zo'n Ranglijsttoernooi goed. Ik zal het onderwerp ook eens aansnijden bij de Technische Commissie; wellicht kunnen ook de trainers meer aandacht aan dergelijke toernooien besteden.

Zoals wellicht bekend is de opzet in ieder Ranglijsttoernooi hetzelfde. Je wordt in poules van (meestal) vier spelers ingedeeld. De eerste twee plaatsen zich voor de Hoofdronde en de laatste twee voor de Verliezersronde. Daarna wordt volgens het knock-out systeem gespeeld. Verlies betekent dus uitschakeling.

Dan de prestaties van de deelnemers.
Allereerst het Ranglijst C-toernooi. Pascal Bruins moest in de poule zien af te rekenen met R. Kruijs (Getave), M. Kradolfer ( Shot '65) en R. van Mens (Amsterdam '78). Pascal speelde vrij degelijk. Hij versloeg Kradolfer en Van Mens en had ook tegen Kruijs lange tijd uitzicht op winst; hij pakte namelijk een 2 - 0 voorsprong. Kruijs had toen kennelijk wat tactische tips gehad, want hij ging anders spelen. Hij spreidde meer waardoor Pascal veel moest lopen. En dat ging ten koste van de precisie. Pascal verloor de derde en vierde game en kwam in de vijfde game nog goed terug. Maar hij kon niet voorkomen dat Kruijs de partij nog naar zich toetrok. Jammer is het dat Pascal regelmatig moeite heeft om zijn emoties (lees: ergernis) in toom te houden. Dit kost onnodig punten.

In de Hoofdronde speelde Pascal tegen E. Smit (Spirit). Pascal speelde een aardige wedstrijd en won met 3 - 1.
In de achtste finales speelde hij tegen J. Bredenbeek (Hilversum). Dit werd een heel spannende wedstrijd. Pascal kwam met 0 - 2 achter, maar vocht zich prima terug tot 2 - 2. Helaas ging de beslissende game naar Bredenbeek en was Pascal uitgeschakeld.

Guido Wessels was ingedeeld bij M. van Dijk (Scylla), J.J. de Wit (ZTTV) en V.M. van Bragt (HTC). Jammer is het dat Guido vaak moeite heeft om op gang te komen. Ook de concentratie is regelmatig een aandachtspunt. Beide aspecten leveren Guido regelmatig gameverlies en soms ook wedstrijdverlies op. Zo ook deze zaterdag. De eerste partij verloor Guido nipt en onnodig met twee punten verschil in de vijfde game. In de twee partij kwam Guido met 0 - 2 achter doordat hij te gretig was. Na wat aanwijzingen pakte Guido het echter goed op waarna hij drie games op rij wist te winnen. Guido moest de laatste partij dus winnen om nog uitzicht te houden op het Hoofdtoernooi. M. van Dijk bleek echter te sterk. Maar Guido verloor het uitzicht op de Hoofdronde - achteraf gezien - al in zijn eerste partij.

In de Verliezersronde kon Guido natuurlijk nog een paar leuke wedstrijden meepikken, want ook in die ronde wordt heel aardig gebald. In zijn eerste partij speelde Guido tegen R. de Graaf (Scylla). Guido kwam geen moment in de problemen en won overtuigend met 3 - 0.
In de tweede partij moest hij aantreden tegen J. de Wagenaar (Shot S). Hier waren het weer de concentratieproblemen die Guido parten speelden waardoor hij zeker één game onnodig verloor. Wagenaar pakte zelfs een 2 - 0 voorsprong, maar gelukkig gaf Guido niet op. Hij kwam sterk terug en won de partij nog met 3 - 2. Daarmee plaatste hij zich voor de kwartfinales.
Nu moest hij zien af te rekenen met I. van Ingen (Amsterdam '74). Guido was duidelijk de actievere speler van de twee. Hij bepaalde wat er gebeurde; of hij scoorde een punt of hij maakte een fout. Van Ingen scoorde zelf nauwelijks. Guido kwam eigenlijk geen moment in de problemen, al verloor hij nog onnodig een game: 3 - 1.
In de halve finale kwam hij een speler uit de afdeling tegen: R.W.J. Goudt (DTS). Ook nu was Guido de betere speler, maar het werd zeker geen gemakkelijke wedstrijd. Guido gaf namelijk in de eerste game een veilig lijkende voorsprong uit handen en kwam aldus op een 0 - 1 achterstand. Gelukkig pakte hij het daarna wel goed op en won hij drie games op rij van de goed spelende Goudt. Daarmee plaatste Guido zich voor de finale.
In die finale was R. van Mens (Amsterdam '74) de tegenstander. In de poule was Van Mens tegenstander van Pascal. Helaas voor Guido lag het spelletje van de Amsterdammer hem niet. Van Mens probeert met een klein beetje topspin druk te zetten waarbij hij ook nog eens vrij vast is. Guido streed voor wat hij waard was, maar moest zich in 'straight games' gewonnen geven. Van Mens was de verdiende winnaar, omdat hij zijn tegenstander zijn spel wist op te leggen in plaats van andersom.

Omdat Guido en Pascal soms tegelijkertijd op verschillende plaatsen moesten spelen, was het goed dat Jentine ook van de partij was. Zo konden we beide spelers begeleiden.

Deze zaterdag zijn mij toch wel een aantal dingen opgevallen in het spel bij Guido en Pascal. Natuurlijk begin ik bij de positieve dingen.
Pascal - positief:
o Geeft niet snel op
o Heeft een leuke forehand opening
o Blijft over het algemeen goed bij de tafel

Pascal - aandachtspunten:
o Het (leren) beheersen van de emoties
o Het trainen op een afmakende tik; niet de bal blijven laten zakken en de forehand topspin blijven gebruiken; daarmee geef je de tegenstander onnodig veel tijd en bovendien zijn die ballen gemakkelijker te verdedigen
o De positie achter de tafel (vooraf bij serviceontvangst); Pascal staat - terwijl hij linkshandig is en de forehand zijn sterkste slag is - links van het midden. Door wat meer rechts van het midden te staan, kan hij meer ballen met de forehand slaan en wordt zijn backhandblok ook sterker.

Guido - positief:
o Ook hij blijft (terug)knokken
o Heeft zowel een aardige forehand als backhand
o Heeft een aardig blok

Guido - aandachtspunten:
o De concentratie; ik realiseer me dat dit een lastige opgave is, maar dit onderdeel kost Guido onnodig punten, games en partijen
o Het trainen op het spelen van een opening; Guido slaat behoorlijk vlak waardoor hij op een backspinbal nog wel eens in het net slaat

Uiteraard heb ik alleen maar positieve bedoelingen met het vermelden van de sterke en minder sterke punten van beide spelers. Nu weten zij waaraan zij moeten werken. Ik zal ervoor zorgen dat deze informatie ook bij de trainers terechtkomt.

Ranglijst B-toernooi.
Robin Makkink was de enige Kamper deelnemer aan het Ranglijst B-toernooi. Normaal gesproken is ook Ivan Hollander van de partij, maar dit toernooi kwam voor hem nog net te vroeg. Op de datum dat de opgaven moesten worden doorgegeven, was zelfs nog niet bekend wanneer Ivan de draad weer kon oppakken.
Robin moest in de poule zien af te rekenen met P. Bruijne (Docos) en N. van Druten (Relax). Inderdaad, een poule van slechts drie spelers. En dus moest Robin zien tenminste één speler achter zich te laten. Robin bood de sterke Bruijne goed partij, maar kwam in iedere game net een paar puntjes te kort. Hij verloor dan ook met 0 - 3, maar kon wel terugkijken op een goede wedstrijd. Door die nederlaag moest hij zijn tweede partij winnen om door te gaan naar de Hoofdronde. En dat lukte. Robin was sterker dan tegenstander Van Druten en won met 3 - 1. Daarmee ging Robin door naar het Hoofdtoernooi en dat is netjes.

In die Hoofdronde speelde Robin tegen H. Elsing (Avanti). En helaas vond hij direct zijn Waterloo. Toch is het netjes dat Robin het Hoofdtoernooi wist te bereiken. Aan de andere kant rijd je natuurlijk geen vijf kwartier naar Hoorn om slechts drie wedstrijdjes te spelen.
Omdat ik geen getuige ben geweest van de wedstrijden van Robin - vader Marcel is als chauffeur en coach mee geweest - kan ik helaas verder geen informatie en karakteristieken geven.

Al met al redelijke resultaten van de drie spelers van Kampenion. Guido (C-licentie) en Robin (B-licentie) speelden hun eerste Ranglijsttoernooi bij de kadetten. Als eerstejaars kadet kom je meer ervaren spelers tegen, wat dus het omgekeerde is van het vorig seizoen toen beiden tweedejaars pupil waren. Pascal is tweedejaars kadet. Hij heeft net iets meer ervaring dan Guido en dat was zaterdag ook terug te zien.

Het volgende Ranglijsttoernooi (C/D) wordt in Berkel gehouden op zaterdag 14 november as. Hieraan doen (vrijwel) nooit spelers van Kampenion mee. In het weekend van 19 en 20 december staat vervolgens weer een Ranglijsttoernooi op het programma; het B-toernooi op zaterdag 19 en het C-toernooi op zondag 20 december. Omdat het C-toernooi op zondag wordt gehouden, verwacht ik zeker geen meer deelname van Kampenionners. Integendeel.

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris jeugd
Kampenion

 

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar