Om half zeven op 7 (zeven) mei was er nog geen kip in de zaal, maar een half uurtje later stonden er veertien deelnemers klaar om te beginnen met het Kip-kuikentoernooi: zeven kippen en zeven kuikens. Het Kip-kuikentoernooi is al vaker georganiseerd, al was de laatste keer al in, hoe kan het ook anders, 2007 (tweeduizend en zeven). Enkele huidige kip-deelnemers namen destijds nog deel als kuiken. De hoeveelste editie van het Kip-kuikentoernooi het was, weet ik niet. Maar het kan natuurlijk heel goed de zevende editie zijn geweest.DSC01752

Een uitgebreide uitleg was nodig om het Kip-kuikentoernooi uit te leggen aan de deelnemers. Dit jaar bestond het Kip-kuikentoernooi namelijk uit twee delen: twee zevenkampen. In beide zevenkampen werd een kip gekoppeld aan een kuiken. Beiden speelden zij een enkelgame tegen een ander koppel: in de eerste zevenkamp kip tegen kip en kuiken tegen kuiken en in de tweede zevenkamp kip tegen kuiken (en kuiken tegen kip). De koppels speelden vervolgens nog samen een derde game tegen een ander koppel: een dubbelspelgame. Iedere gamewinst leverde een punt op en per wedstrijd tegen een ander koppel vielen er dus drie punten te verdienen. Voor beide zevenkampen waren er vier prijzen voor de beste twee koppels. Een hoofdprijs was er voor degene die over beide zevenkampen gemiddeld de beste eindpositie behaalde.

DSC01714DSC01717DSC01724
Bij aanvang was het buiten nog licht...                                                  Ons jongste lid (rechts) nam ook deel                       In kuikentenue...

Deel 1
Na het gekakel, werd het tijd om te gaan tafeltennissen. De veertien deelnemers voelden zich kiplekker en gingen vol goede moed de strijd aan met de andere kippen en kuikens. Af en toe keek een kip of kuiken 'als een kip naar het onweer' bij een wereldbal van de tegenstander, wat de prima sfeer alleen maar bevorderde. De eerste zevenkamp was op rating ingedeeld: de beste kip met het zwakste kuiken, de een na beste kip met het een na zwakste kuiken, etc. Ik kan uitgebreid verslag doen en de verschillende gamestanden vermelden, maar ik denk niet dat iemand daar op zit te wachten. Winnen was toch enigszins van ondergeschikt belang; het ging bij dit toernooi vooral om het plezier.

Na deel 1 en bijna anderhalf uur volgde de eerste prijsuitreiking met prijzen voor de beste twee koppels. Zoals gebruikelijk mochten de winnaars als eerste kiezen uit een prijs. Zij kozen allebei een Milka-chocoladereep. Voor de nummers 2 bleven nog twee prijzen over: beiden kregen zij een... Milka-chocoladereep. Zeer origineel. Niet geheel onbelangrijk: als tweede eindigde het duo Jan Ringenier & Danny Visscher nadat zij in een bloedstollende finale (10-12, 12-10, 12-10) verloren van de winnaars van deel 1: Niels Alberts & Bertin Bos.

De volledige uitslag van deel 1:
 1. Niels Alberts & Bertin Bos met 13 punten
 2. Jan Ringenier & Danny Visscher met 12 punten
 3. Alice Ringenier & Gert-Jan de Lange met 9 punten
 4. Ralph Trip & Mattias Beimers met 9 punten
 5. Gertjan Wessels & Remco Stremmelaar met 8 punten
 6. Rense Beimers & Pascal Bruins met 6 punten
 7. Theo van Dijk en Guido Wessels met 6 punten
DSC01728DSC01727
Forehand, Jan...                                                                            Heel goed!

Deel 2
Bij deel 2 van het Kip-kuikentoernooi werden de betere kuikens - die in het eerste deel waren gekoppeld aan de minder sterke kippen - ditmaal juist gekoppeld aan de sterkere kippen. Dat betekende dat de minder sterke kuikens werden gekoppeld aan de minder sterke kippen en omdat dit uiteraard niet eerlijk is, kregen de drie minder sterke koppels een voorsprong van 6 punten op de sterkere koppels. Ditmaal speelden de kippen tegen de kuikens. Als echte Calimero's (zij zijn groot en ik is klein en da's niet eerlijk, o nee) gingen de kuikens de strijd aan en niet zonder succes. Kuiken Mattias en kuikentje Gert-Jan hadden uiteindelijk het meeste kuikensucces. Kippen Niels en Gertjan gingen regelmatig 'de kip verloten', maar 'wie des avonds een kip doodt, eet des morgens geen ei op zijn brood'.
Pascal en Niels dachten als tweede te zijn geeindigd, maar 'tel de kuikens niet voordat zij uit het ei gekropen zijn'. Zij vergaten de 6 extra punten die de zwakkere koppels hadden gekregen. Voor Alice Ringenier en Mattias Beimers was het een gevalletje van 'twaalf eieren, dertien kuikens': met 8+6=14 punten werden zij tweede. Gert-Jan de Lange en Ralph Trip hadden het beter begrepen, want 'hij die eieren rapen wil, moet zich het kakelen der kippen getroosten'. Met 16 punten behaalden zij de overwinning in deel 2 van het Kip-kuikentoernooi.

De volledige uitslag van deel 2:
 1. Ralph Trip & Gert-Jan de Lange met 16 punten
 2. Alice Ringenier & Mattias Beimers met 8+6=14 punten
 3. Niels Alberts & Pascal Bruins met 12 punten
 4. Theo van Dijk & Bertin Bos met 4+6=10 punten
 5. Gertjan Wessels & Danny Visscher met 9 punten
 6. Jan Ringenier & Guido Wessels met 9 punten
 7. Rense Beimers & Remco Stremmelaar met 3+6=9 punten
DSC01761DSC01752
De winnaars van deel 1, zij aan zij                                                         De winnaars van deel 2, hier nog tegen elkaar

Tot slot

Spannend: welke prijzen zouden er nu zijn? Ton speelde zijn bugel, tromgeroffel klonk, de tas met prijzen ging open, en... nog eens vier Milka-repen! Dat had toch niemand verwacht en dankbaar werden de prijzen in ontvangst genomen. Dan was er nog een hoofdprijs voor de overall winnaar van het toernooi: degene die gemiddeld als hoogste was geeindigd in beide delen van het toernooi. En dat waren: Gert-Jan de Lange en Niels Alberts. Beiden werden zij eenmaal derde en eenmaal eerste, dus behaalden zij een gemiddelde tweede positie. Maar omdat Niels onderling van Gert-Jan had gewonnen, ging hij er als de kippen met een Milka-choco, ehm, met een overheerlijke Maitre Paul taart vandoor. Zijn golf van emotie na het winnen van de Kip-kuikentitel zorgde bij menig omstander voor kippenvel.

Moe, maar o zo voldaan, gingen
de gevederden naar huis om met de kippen op stok te gaan.

Foto0059_-_kopie_-_kopieDSC01756
De Milka-repen!                                   En zweven maar...


Ralph Trip