FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 14 januari 2012 hield Kampenion de Clubkampioenschappen; zowel in het enkel- als in het dubbelspel. Er was een grote deelname en dus werd het een lange en zware tafeltennisdag. In het enkelspel (A-poule) verdedigde Ton Ringenier zijn titel succesvol en in het dubbelspel bleek het duo Robin Lieftink/Ralph Trip de sterkste. In de B-poule was Martijn Haanappel de sterkste in het enkelspel, terwijl Harm Bosman en Marco Ilbrink het dubbeltoernooi op hun naam schreven.


Voor het dubbelspel hadden zich 32 spelers aangemeld, verdeeld over 12 dubbels in de A-poule en 4 dubbels in de B-poule.
De indeling van de poules was als volgt (tevens eindstand):

Allereerst de A-poule

1

2

1

Ton Ringenier/Gerben Wolterink

1

Robin Lieftink/Ralph Trip

2

Ivan Hollander/Paul Kamstra

2

Jordy ten Have/Gertjan Wessels

3

Jeroen Rotman/Freek Dekker

3

Sebastiaan Doorn/Jelmer vd Veen

4

Dick Hoekman/Jan Beks

4

Simon vd Woude/Jan Ringenier

5

Danny Visscher/ Stefan Sijbesma

5

Gert-Jan de Lange/Guido Wessels

6

Nick Kuipers/Gerard Palland

6

Marcel Makkink/Marijke Kramer

De strijd in poule 1 verliep redelijk volgens verwachting, al waren er wel enkele verrassingen te noteren. Zo verloor het als 1e geplaatste dubbel Ton/Gerben verrassend van het dubbel Dick/Jan B. Uiteindelijk eindigden Ton/Gerben toch nog als eerste door de overige vier partijen te winnen, waaronder de laatste tegen Ivan/Paul die hun partijen tot dan toe gemakkelijker wonnen dan Ton/Gerben.

In poule 2 deed het dubbel Gert-Jan/Guido van zich spreken. Eerst versloegen zij het als 3e geplaatste dubbel Robin/Ralph en daarna bonden de youngsters ook het als 2e geplaatste dubbel Jordy/Gertjan aan de zegekar. Zij leken daarmee een zekere kandidaat voor de halve finales. Daarna ging het echter alsnog mis, want zij verloren de overige drie wedstrijden. Daardoor gingen de dubbels Robin/Ralph en Jordy/Gertjan alsnog door naar de halve finales.

In de halve finales versloeg het dubbel Ton/Gerben het dubbel Jordy/Gertjan met 3 – 1 in een bij vlagen vrij hoogstaande partij. In de andere wedstrijd – die ook hoogstaand was – herstelde het dubbel Robin/Ralph zich na de eerst verloren game tegen het dubbel Ivan/Paul. Ook deze wedstrijd eindigde in 3 – 1.

In de strijd om de 3e/4e plaats bleken Ivan en Paul te sterk voor Jordy en Gertjan.
De finale ging tussen de titelverdedigers Ton/Gerben en Robin/Ralph. In de eerste game lieten Ton en Gerben een veilig lijkende voorsprong glippen waardoor Robin en Ralph alsnog met de winst aan de haal gingen. Ook de tweede game ging naar R². In de derde game brachten Ton en Gerben de spanning terug, maar in de vierde game waren het toch weer Robin en Ralph die de game wisten te pakken. De winst ging dan ook verdiend naar R².

In de B-poule werd een 4-kamp gespeeld. In die meerkamp bleek het goed ingespeelde dubbel Harm/Marco duidelijk te sterk. Harm en Marco hoefden slechts een game af te staan.
De uitslag is:
1) Harm Bosman/Marco Ilbrink
2) Martijn Haanappel/Mattias Beimers
3) Alice Ringenier/Gerard Wessels
4) Henny Boxman/Rense Beimers

In de korte pauze tussen het dubbel- en enkelspel konden de deelnemers een broodje gebruiken. Ook reikte Jan Ringenier de kampioensbloemen uit aan de spelers van de twee kampioensteams van het afgelopen seizoen: 2 en 4. Het is vaak zoeken naar een moment waarop een ieder aanwezig is. Vandaag was dit (bijna) het geval. Alleen Pascal Bruins ontbrak.

Na de korte pauze startten we met het enkelspel. Alhoewel, de spelers van de B-poule hadden hun tijd nuttig besteed. Omdat zij ‘slechts een 4-kamp speelden, waren zij al wat eerder klaar en begonnen zij vast met het enkelspel.
Voor het enkelspel hadden zich liefst 33 spelers aangemeld. Van de dubbelaars had Marcel Makkink zich niet voor het enkelspel ingeschreven, terwijl Bas de Vries en Hans van den Berg zich juist alleen voor het enkelspel hadden ingeschreven.

Van die 33 spelers werden er 25 in de (sterkere) A-poule geplaatst en 8 in de B-poule. De A-poule werd verdeeld in een poule van 7 en drie poules van 6 spelers. De nummers 1 en 2 van iedere poule gingen door naar de kwartfinales.De indeling van die poules (tevens eindstand) was als volgt:

1

2

3

4

1

Ton Ringenier

1

Bas de Vries

1

Gerben Wolterink

1

Jeroen Rotman

2

Ralph Trip

2

Robin Lieftink

2

Gertjan Wessels

2

Guido Wessels

3

Ivan Hollander

3

Paul Kamstra

3

Nick Kuipers

3

Jordy ten Have

4

Gert-Jan de Lange

4

Jelmer vd Veen

4

Dick Hoekman

4

Simon vd Woude

5

Jan Beks

5

Marijke Kramer

5

Stefan Sijbesma

5

Danny Visscher

6

Freek Dekker

6

Gerard Palland

6

Hans vd Berg

6

Sebastiaan Doorn

7

Jan RingenierIn poule 1 waren Ton, Ralph en Ivan de kandidaten voor de plaatsen 1 en 2, terwijl Gert-Jan daarvoor outsider was. Ton eindigde uiteindelijk weliswaar als eerste in de poule, maar in de partij tegen Ivan balanceerde hij langs het randje van de afgrond. Omdat Ivan met 1 – 3 van Ralph had verloren, moest hij met 3 – 0 of 3 – 1 van Ton winnen om zich nog te plaatsen voor de kwartfinales. Ivan speelde weergaloos en kwam bij 2 – 0 en 10 – 9 op matchpoint. Ook dat punt speelde hij prima, maar Ton wist dat punt toch te winnen. Ton sleepte die game er nog uit en won vervolgens ook de vierde en vijfde game, zij het telkens met nipt verschil. Niettemin kan Ivan – net als Ton – terugkijken op een heel sterke partij.

In poule 2 bleef Bas ongeslagen, al had hij tegen Jelmer de volle vijf games nodig. De sleutelpartij tussen Robin en Paul leverde winst op voor Robin zodat laatstgenoemde zich samen met Bas plaatste voor de kwartfinales. De onderlinge partij ging met 3 – 1 naar Bas. Belangrijk, omdat de nummer 2 uit deze poule vrijwel zeker tegen Ton moest aantreden in de kwartfinales.

In poule 3 rolde Gerben vrij gemakkelijk door de eerste vier partijen. Gertjan ontsnapte tegen ‘angstgegner’ Nick. Nick kwam op een 0 – 2 voorsprong, maar daarna knokte Gertjan zich knap terug in de partij. Uiteindelijk won hij in vijven. Een heel belangrijke overwinning, want bij verlies had niet hij, maar Nick zich geplaatst voor de kwartfinales. In de laatste partij versloeg Gerben nipt in vijven Gertjan. Beiden waren al geplaatst, maar gingen er vol voor want zowel Gerbeen als Gertjan wilde in de kwartfinales een ontmoeting met Jeroen ontlopen.

In poule 4 speelde de enigszins bijzondere plaatsing toch wel een rol. Guido had in de seniorencompetitie niet geweldig gepresteerd in het afgelopen seizoen in de 3e klasse en stond daarom slechts als 21ste geplaatst en als 6e in deze poule. Maar het feit dat zowel Jordy als Jeroen opzagen tegen de ontmoeting met Guido zegt genoeg. Al in de eerste partij van de poule versloeg Guido titelkandidaat Jordy met 3 – 1. Omdat Guido daarna ook Sebastiaan en Danny versloeg, lag hij op schema voor een verrassende plek in de kwartfinales. In partij vier verloor Guido echter kansloos van Jeroen en in partij vijf was ook Simon te sterk voor Guido. Maar omdat Jordy na zijn laatste partij Jeroen – over de volle vijf games – moest feliciteren, gingen Jeroen en Guido door naar de kwartfinales.

In die kwartfinales zagen de paringen er als volgt uit:
Ton Ringenier       - Robin Lieftink
Jeroen Rotman     - Gertjan Wessels
Bas de Vries        - Ralph Trip
Gerben Wolterink  - Guido Wessels

De partij tussen Ton en Robin leverde een vrij overtuigende 3 – 0 zege op voor Ton. Het was dan ook niet voor niets dat Robin er in de poule alles aan deed om als 1e te eindigen en zodoende een confrontatie met Ton te vermijden.
De partij tussen Jeroen en Gertjan duurde duidelijk langer. In vier lange games bleek aanvaller Jeroen – in een aantrekkelijke wedstrijd – te sterk voor counteraar Gertjan.
De partij tussen Bas en Ralph was bijzonder spannend. Ralph, die tot nog toe in de onderlinge partijen kansloos was tegen Bas, speelde vrijuit en nam knap een 2 – 1 voorsprong. Maar het is moeilijk om datzelfde vier of vijf games lang te blijven brengen. Bas herstelde zich en schreef de vierde en vijfde game op zijn naam.
De partij tussen Gerben en Guido ging weer veel sneller. Nadat Gerben diens eerste bal tegen Guido zag ‘weggezoefd’, besefte hij meteen hoe hij Guido het beste kon bestrijden. Guido kwam vervolgens dan ook niet meer in zijn spel en verloor kansloos. Toch kan hij terugkijken op een sterk toernooi.

De halve finales leverden de volgende wedstrijden op:
Ton Ringenier      - Jeroen Rotman
Bas de Vries        - Gerben Wolterink

De partij tussen Ton en Jeroen was smullen geblazen. Een partij tussen twee aanvallend ingestelde spelers. Beiden beschikken over een geweldige forehand en uiteraard weten beiden dat ook van elkaar. In een hoogstaande wedstrijd – een finale waardig – dreven beide spelers elkaar tot het uiterste. Jeroen probeerde vaak als eerste het initiatief te nemen, wat ook vaak lukte, maar Ton had meestal het antwoord op (meestal) de forehand van Jeroen. Het was dan ook Ton die de strijd der aanvallers wist te winnen: 3 – 1. Beiden haalden een prima niveau, maar Ton heeft de kwaliteit te kunnen omschakelen naar een ander speltype. Jeroen heeft daar (nog) wat meer moeite mee, maar ook hij kan terugkijken op een sterk gespeeld toernooi.

De andere halve finale ging tussen de vrienden Bas en Gerben. Beiden kennen elkaar door en door en beiden kiezen er eerst voor om in de ralley te komen om van daaruit te loeren op de kansen die altijd komen. Het is dan ook geen verrassing dat de partij lang duurde. De eerste game ging vrij overtuigend naar Gerben, maar Bas trok de tweede en derde naar zich toe. De vierde game was het spannendst. Gerben sleepte die game er met 10 – 12 uit waardoor een vijfde de beslissing moest brengen. In die beslissende game was de pijp kennelijk leeg bij Bas, want de game ging met ruime cijfers naar Gerben.

In de strijd om de 3e/4e plaats ontmoetten Bas en Jeroen elkaar. In de eerste game had Jeroen geen antwoord op het slimme spel van Bas en bovendien maakte hij ook veel fouten. Daarna stelde Jeroen echter orde op zaken en won hij drie games op rij.

De finale ging dus tussen Ton en Gerben. Aan alles was te merken dat Gerben meer dan tevreden was dat hij zich tot de finale had weten te slaan. Anderen hadden voor hem het pad vrijgemaakt. In de kwartfinale trof hij niet Jordy of Jeroen, maar Guido. In de halve finale trof hij niet Ralph, maar Bas. Daar was hij – zo meldde Gerben achteraf – heel blij om. Maar begrijp me goed, Gerben zelf was deze dag ook prima op dreef.In de finale kon hij Ton – mede omdat ook bij hem de pijp vrijwel leeg was – onvoldoende tegenspel bieden. Zonder tot het uiterste te gaan, won Ton de finale vrij eenvoudig. En dat is toch wel een beetje jammer; een finale hoort toch een prachtige afsluiting te zijn van een mooi toernooi. Nu werd de finale eigenlijk al in de halve finale gespeeld, want beide halve finales hadden een beduidend hoger niveau dan de wedstrijd in de finale. Het is niet anders.Ton verdedigde zijn titel dus met succes. Maar hij zal vast nog wel even hebben teruggedacht aan zijn partij in de poule tegen Ivan.

Eindstand:
1) Ton Ringenier
2) Gerben Wolterink
3) Jeroen Rotman
4) Bas de Vries

In de B-poule deden 8 spelers mee en zij ontmoetten elkaar in een 8-kamp. Dat is wel zo eerlijk, maar het is een slijtageslag. Na vier partijen lagen de titelkandidaten Martijn Haanappel en Harm Bosman op schema. Titelverdediger Henny Boxman had al twee steken laten vallen en datzelfde gold voor de outsiders Mattias Beimers en Marco Ilbrink.
Omdat Martijn en Harm ook hun vijfde partij wonnen, stond toen al vast dat de titel tussen hen beiden in de zesde partij zou worden betwist. In die onderlinge partij bleek Martijn de sterkste; hij versloeg Harm met 3 – 1. Daarmee stond Martijn als nieuwe clubkampioen in de B-poule vast. Voor Harm bleef het bij de ene nederlaag tegen Martijn en hij werd dus tweede.
De derde plaats werd voor Marco die viermaal won en driemaal verloor. Datzelfde moyenne had Henny, maar hij verloor de onderlinge ontmoeting.
Eindstand:
1) Martijn Haanappel
2) Harm Bosman
3) Marco Ilbrink
4) Henny Boxman
5) Alice Ringenier
6) Mattias Beimers
7) Rense Beimers
8) Gerard Wessels

Na afloop gebruikten een aantal deelnemers met elkaar een warme maaltijd. Dat was wel zo gemakkelijke en gezellig. Zij verlieten de hal dan ook pas ruim na achten.

Het toernooi is prima verlopen. De opzet was vooraf goed uitgedacht door organisator Ralph Trip. Alice Ringenier heeft de prijzen geregeld via Jan Spijker Sportprijzen. Marcel Makkink heeft het warme eten opgehaald bij respectievelijk Chinees en Pizzeria. Allen daarvoor dank.

Er zijn ook nog foto’s gemaakt van de Clubkampioenschappen en de prijsuitreiking. Ik verwacht dat dit binnenkort ook op deze website verschijnen.


Namens de organisatie,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion

Reacties  

#1 Nick 16-01-2012 21:37
Mooi verslag weer Jan ;) En 't toernooi zelf was ook weer mooi :D
Citeer

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar