Op donderdag 14 juni om 19.00 uur was het dan zover. Toen vertrok een sportdelegatie uit Kampen naar Pápa, waar de jaarlijkse Mini-Olympiade zou worden gehouden. Pápa, één van de vier partnersteden van Kampen, organiseert ieder jaar een soort van mini Olympische Spelen voor haar partnersteden: Leinefelde (Duitsland), Losonc (Slowakije), Kovászna (Roemenië) en dus Kampen (Nederland). De Italiaanse partnerstad liet helaas ook in 2012 verstek gaan. Vanuit Kampen namen drie sportverenigingen deel: Judovereniging Van Dijk, Zwemclub Deltasteur en tafeltennisvereniging Kampenion. Van de trip naar Pápa mag uiteraard een verslag op de website niet ontbreken.

 

 


Namens Kampenion waren de volgende personen van de partij: Anja Ringenier, Pascal Bruins, Gert-Jan de Lange, Jeroen Rotman, Stefan Sijbesma, Gertjan Wessels en Guido Wessels als deelnemer. Ralph Trip, Gerard Wessels, Simon van der Woude en Jan Ringenier als begeleider en Martijn Haanappel, Jordy ten Have en Alice Ringenier als toerist, cq. reserve begeleider. Leuk was het dat Stefan de dag ervoor te horen had gekregen dat hij was geslaagd. Na contact te hebben opgenomen met de organisatie bleek hij alsnog mee te kunnen.

De reis naar Pápa verliep voorspoedig. De chauffeurs van Vreebos uit Haaksbergen brachten ons op een leuke en veilige wijze naar Pápa, alwaar we tegen 11.30 uur op vrijdag de 15e juni aankwamen. Omdat het internaat waar we zouden verblijven nog niet helemaal in paraatheid was gebracht - de scholen waren nog deels geopend - werden we eerst in de buurt van het centrum afgezet. Dat betekende dat de groep opnieuw of voor het eerst kennis kon maken met de binnenstad van Pápa. Een eerste terrasje werd bezocht, want ............ de temperaturen waren vrij hoog. Zeker in vergelijking met Kampen.

Tegen drieën konden we terecht in het internaat. En gelukkig was dat hetzelfde internaat als dat van de voorgaande twee jaren. Dat betekende dat we niet zoveel kilometers hoeden te maken als de deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen. We konden onze tijd wel beter gebruiken. Nadat ieder was geïnstalleerd, kon een ieder 'zijns/haars weegs gaan'. Correctie: niet iedereen, want Gerard, Simon en Jan zouden rond 19.00 uur deelnemen aan de technische bespreking, daarbij geflankeerd door Alice. Daar ontmoetten zij Eszter Dúdas en haar vader. Pa Dúdas was zo verguld om zijn Hollandse gasten te mogen begroeten dat hij geheel in het pak verscheen. Voor ons was dat natuurlijk niet nodig, maar dat zeg je natuurlijk niet. Wel heeft ondergetekende
hem - via dochter Eszter - nog gevraagd of hij de volgende dag ook in deze outfit zou verschijnen, maar dat bleek niet het geval.
De rest van de dag bezocht het grootste deel van de groep sportcafé Arena waar een voetbalwedstrijd werd bekeken 'onder het genot van'. Achteraf kun je je afvragen of het bekijken van voetbalwedstrijden van de EK een toegevoegde waarde is geweest voor de trip naar Pápa, maar goed.

Op zaterdagmorgen 16 juni werd de Mini-Olympiade officieel geopend in de plaatselijke sporthal. De delegatie van Kampenion was compleet aanwezig. Met dans, toespraken in het Hongaars en Duits werd de Mini-Olympiade voor geopend verklaard.
Na die opening liepen de Kampenionners naar de zaal waar het tafeltennistoernooi zou worden gehouden. Het toernooi begon om 10.00 uur voor de spelers t/m 18 jaar. Namens Kampenion namen Gert-Jan, Guido, Pascal en Stefan hieraan deel. Ondanks de soms aanwezige taalbarriére verliep het toernooi vrij voorspoedig. De spelers van jeugdteam 1 Gert-Jan, Guido en Pascal behaalden zoals mocht worden verwacht het hoofdtoernooi. Enigszins verrassend werden deze drie Musketiers allen al in de kwartfinales uitgeschakeld. Stefan plaatste zich niet voor het hoofdtoernooi en werd verwezen naar het troosttoernooi dat hij vervolgens knap wist te winnen. Het hoofdtoernooi werd gewonnen door een Slowaak die duidelijk de sterkste bleek. In de finale won hij van Mark van de gastvereniging uit Pápa die geen schijn van kans had. Mark verbleef enkele jaren geleden - samen met maatje Daniël - in huize Wessels toen in Kampen een Mini-Olympiade werd georganiseerd. Naar verluid gebeurt dat in 2013 opnieuw!

Na een pauze van een uur ging het toernooi 's middags verder met het toernooi waaraan ook oudere spelers (t/m 21 jaar) mochten deelnemen. Bij ons was vooraf niet helemaal bekend dat ook de youngsters weer konden deelnemen en zo kon het dus gebeuren dat niet alleen Anja, Gertjan en Jeroen achter de tafel verschenen, maar ook weer Gert-Jan, Guido, Pascal en Stefan.
Van deze zeven spelers wisten Anja en Stefan zich niet te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Maar ook nu wist Stefan keurig het troosttoernooi te winnen. Anja won ook een prijs, maar ik zou echt niet weten welke prijs haar ten deel is gevallen. Laten we het er maar op houden dat de taalbarriére daar de oorzaak van is; tolk Eszter moest namelijk voor de prijsuitreiking al vertrekken.

De andere vijf wisten zich voor de kwartfinales te plaatsen waar Gertjan (verrassend), Gert-Jan en Pascal (nipt) werden uitgeschakeld. Guido was in die kwartfinale gekoppeld aan Jeroen en laatstgenoemde was er vooraf al niet helemaal gerust op. In het opwarmtoernooi naar de afgelopen najaarscompetitie was Guido namelijk al eens de baas over Jeroen en tijdens de Clubkampioenschappen was Guido verantwoordelijk voor de uitschakeling van Jordy. Guido speelde onverstoorbaar en liet het aan Jeroen over om aan te vallen en (dus) riscio's te nemen. Guido wachtte zijn kansen of de fouten van Jeroen geduldig af en won de 1e game overtuigend. Toen Guido ook de 2e game won, leek een verrassing in de maak. Jeroen wist de partij niet meer te kantelen en verloor eigenlijk - verrassend - kansloos van reuzendoder Guido die een goede partij speelde en een prima zege boekte. We waren daarna even 'bang' dat Guido vervolgens roemloos in de halve finale zou verliezen van een 'onbeduidende speler', maar dat gebeurde gelukkig niet. Tegen een speler met een niet bijzonder technisch ogend spel kwam Guido eigenlijk alleen de 1e game in de problemen. Maar toen hij een 3 - 9 achterstand wist goed te maken, speelde hij eigenlijk al een gewonnen partij. Hij won overtuigend met 3 - 0.
In de finale wachtte een speler van Balatonfüred wiens naam mij niet is bijgebleven. In het begin had de speler uit Füred de overhand, maar Guido vocht zich prima terug in de wedstrijd. Na twee games stond het 1 - 1, maar daarna trok Guido de partij met 3 - 1 naar zich toe. Guido bleek de completere speler. Guido is allround zowel qua forehand als backhand en beschikt naast een leuke aanval ook over een goed blok. Een heel knappe zege voor Guido die opnieuw onverstoorbaar zijn ding deed. Zo werd Guido toch wel verrassend de opvolger van Jordy ten Have. Guido komt met Jordy ten Have, Ton Ringenier en Daan Slot in een mooi rijtje. Heel knap!
's Avonds bezochten we weer een prachtig terrasje op een binnenplaats in een zijstraat van de hoofdstraat van Pápa. 

Op zondag stond het bezoek aan Siófok op het programma. Elf van de veertien personen van de delegatie van Kampenion gingen mee. Alleen Stefan, Alice en Jan bleven in het internaat achter. Alice en Jan om heel leuke redenen; zij zouden in de loop van de morgen worden opgehaald door Enikö Tükör om nog enkele dagen in Tihany aan het Balatonmeer door te brengen en aansluitend in het Oostenrijkse Wenen. Stefan bleef om een veel minder leuke reden in het internaat achter: hij was niet lekker en achtte zich niet in staat om met de bus mee te gaan naar Siófok. Heel sneu natuurlijk. Alice en Jan hielden Stefan tot omstreeks 11.30 uur af en toe gezelschap.
Naar ik heb begrepen was het bezoek aan Siófok - dat aan de zuidkant van het Balantonmeer ligt - ook dit jaar weer geslaagd. 's Avonds werd het centrum van Pápa nog een laatste bezoek gebracht. Een ieder wist dat de nacht kort zou zijn, omdat het vertrek de andere morgen voor 5.00 uur gepland stond. Enkelen kozen ervoor om niet meer naar bed te gaan, anderen probeerden nog wel een paar uurtjes slaap te pakken.

Op maandag 18 juni vertrok de sportdelegatie - als vermeld - om 5.00 uur richting Nederland. Ook de terugreis verliep voorspoedig. Na enkele stops arriveerde de bus 's avonds rond 21.00 uur op het Burgemeester Berghuisplein in Kampen. Ook de trip naar Pápa in 2012 was weer zeer geslaagd. Klein 'smetje' is wat mij betreft het feit dat Stefan op zondag niet lekker was waardoor hij in het internaat moest achterblijven. Gelukkig knapte hij daarna wel wat op. En na de trip vertrouwde hij mij toe dat hij een volgend jaar graag weer meegaat. Ik hoop dat ook de andere 'Pápagangers' ook enthousiast zijn over deze trip en dat zij dit enthousiasme overbrengen op de andere jeugdleden van Kampenion. Want er kunnen natuurlijk ook wat jongere spelers mee. Dit jaar was de jongste speler 16 jaar. Hoe is dat volgend jaar?


Namens de Pápagangers,
Jan Ringenier