Op vrijdag 7 september werd bij Kampenion het 2e Opwarmtoernooi gehouden. Doel is om de deelnemers ritme te laten opdoen voor de competitie die komende week van start gaat. Het toernooi telde uiteindelijk 31 deelnemers en over één ding kunnen we het eens zijn: een ieder kwam ruimschoots aan spelen toe. De laatste wedstrijden eindigden na middernacht.

Hadden zich in eerste instantie 32 deelnemers aangemeld, op de laatste dag moesten twee deelnemers zich afmelden: Freek Dekker en Dick Hoekman. Daartegenover stond dat Harmen Kramer zich nog aanmeldde.

Aan het begin van de avond reikte Jan eerst nog de kampioensbloemen uit aan de (aanwezige) spelers van de teams 1, 3 en 6 van het afgelopen seizoen. Deze teams werden alle in een uitwedstrijd kampioen en zie iedereen dan maar eens op hetzelfde moment in de zaal te krijgen. Dit was daarom een geschikt moment.

Ralph Trip had bij het Opwarmtoernooi voor een opzet gekozen die veel lijkt op die bij de Open Kampioenschappen van Avereest. De 31 spelers werden verdeeld over vijf poules van 5 en één poule van 6 deelnemers. De eerste drie van iedere poule gingen naar het Hoofdtoernooi en de overige naar het Verliezerstoernooi.

Hier volgen de zes poules in de volgorde van de uitslag:

Poule 1

Poule 2

Poule 3

Harmen Kramer

Ton Ringenier

Jordy ten Have

Emile Mensink

Hermen van de Schootbrugge

Ivan Hollander

Gert-Jan de Lange

Nick Kuipers

Jan Ringenier

Harm Bosman

Martijn Haanappel

Stefan Sijbesma

Rense Beimers

Gerard Wessels

Jeroen Heldoorn

 

 

Mattias Beimers

 

Poule 4

Poule 5

Poule 6

Jeroen Rotman

Ronald van Unen

Robin Lieftink

Gerben Wolterink

Danny Visscher

Ralph Trip

Guido Wessels

Arie Hup

Jelmer van der Veen

Jan Beks

Gertjan Wessels

Gerard Palland

Henny Boxman

Alice Ringenier

Pjotr van Spelden

Veel verrassingen kende de 1e ronde niet. De grootste verrassing was dat in poule 5 de als nummer 1 geplaatste Gertjan Wessels vierde werd en dus niet eens het Hoofdtoernooi haalde. Gertjan had weliswaar nog geen bal geslagen na de vakantie, maar dat gold bijvoorbeeld ook voor ‘good old’ Arie Hup.

De nummers 1 t/m 3 gingen als vermeld door naar het Hoofdtoernooi en de overige spelers naar het Verliezerstoernooi. Ook nu werd weer in poules gespeeld. In het Hoofdtoernooi gingen de nummers 1 en 2 naar de kwartfinales en in het Verliezerstoernooi gingen de nummers 1 door naar de halve finales.

Hoofdtoernooi:

Poule 1

Poule 2

Poule 3

Poule 4

Ivan

Ton

Jordy

Jeroen R.

Harmen

Gerben

Robin

Hermen

Ralph

Danny

Emile

Ronald

Nick

Gert-Jan

Guido

Jelmer

 

 

Arie

Jan R.

 
In het Hoofdtoernooi zorgde Ivan voor de grootste verrassing door Harmen met 3 – 0 aan de kant te zetten. Verder waren er nog wel paar enigszins verrassende uitslagen, maar die waren minder spectaculair.

Verliezerstoernooi:

Poule 1

Poule 2

Poule 3

Poule 4

Harm

Henny

Gerard P.

Gertjan

Jeroen H.

Martijn

Stefan

Jan B.

Pjotr

Alice

Rense

Mattias

 

 

 

Gerard W.

Het Verliezerstoernooi leverde de verwachte poulewinnaars op, maar toch presteerde Gertjan het nog om van pa Gerard te verliezen. Maar of Gertjan daarbij helemaal serieus was? Misschien was het om pa gunstig te stemmen, omdat Gertjan binnenkort nog een beroep op hem moet doen.

De knappe overwinning van Ivan op Harmen zorgde er voor dat de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst al in de kwartfinale tegenover elkaar kwamen te staan: Harmen en Ton.

In de 1e kwartfinale was Ivan duidelijk te sterk voor Gerben. Laatstgenoemde won nog wel de 1e game, maar daarna stond er opnieuw geen maat op Ivan. Met sterk aanvallend spel won hij drie games op rij.
In de 2e kwartfinale maakten Harmen en Ton er inderdaad een mooie partij van. Na vier games stond het 2 – 2. In de beslissende game had Harmen vanaf het begin een paar punten voorsprong. Daardoor speelde hij iets gemakkelijker en forceerde Ton net iets teveel. De winst ging dan ook naar Harmen.
In de 3e kwartfinale versloeg Jordy tegenstander Hermen met 3 – 0 waardoor hij zich overtuigend voor de halve finale plaatste.
In de 4e kwartfinale verraste Robin de hoger geplaatste Jeroen met 3 – 1. Robin – die de hele avond al sterk op dreef was – bracht heel veel terug waardoor Jeroen foutjes begon te maken. Zo boekte Robin een knappe zege.

In de halve finales troffen Ivan en Robin elkaar en evenzo Harmen en Jordy.
Ivan en Robin maakten er een hoogstaande partij van. Ook nu stond Robin prima te spelen en wist hij veel ballen terug te brengen. Maar het sterk aanvallende spel van Ivan werd hem uiteindelijk toch te machtig.
In de andere halve finale kwam Jordy niet aan zijn eigen spel toe. Of dit vrijwillig was, of dat hij daartoe werd gedwongen door Harmen, weet ik niet, maar feit was dat Jordy teveel aan het reageren was en te weinig zelf het initiatief pakte. Harmen won dan ook redelijk eenvoudig met 3 – 0.

Inmiddels was het al ruim na twaalven. Harmen begon steeds zenuwachtiger naar de klok te kijken, want de laatste trein naar Zwolle – Harmen is namelijk sinds enige tijd Blauwvinger – zou om 1.17 uur vertrekken.
Het was al ongeveer 0.30 uur voordat Harmen en Ivan aan de finale begonnen. Harmen wist vooraf dat de partij niet te lang moest duren, omdat hij anders de strijd zou moeten staken.
Beiden maakten er een mooie finale van. Opnieuw kwam Ivan prima mee met het niveau van Harmen. Hij maakte ook regelmatig dankbaar en slim gebruik van het feit dat hij linkshandig is.
De 1e en 2e game gingen vrij nipt naar Harmen, maar de derde wist Ivan ruim te winnen. In de vierde game leek Harmen de partij naar zich toe te trekken, maar Ivan kwam knap terug en won de game alsnog. Dat was voor Harmen het signaal om Ivan de hand te schudden. Met het spelen van een 5e game zou hij zijn trein zeker missen. Natuurlijk is jammer dat de finale zo moest eindigen, maar het is wel begrijpelijk.
Zo kreeg het Opwarmtoernooi in Ivan Hollander een toch wel verrassende winnaar, maar hij heeft het meer dan verdiend. Als je in het toernooi met 3 – 0 van Harmen wint en in de finale tegen diezelfde Harmen van 0 – 2 terugkomt tot 2 – 2, dan mag je zeggen dat Ivan in een bloedvorm verkeerde. Klasse!

Dan terug naar het Verliezerstoernooi. Hier waren het Harm, Henny, Gerard P. en Gertjan die zich plaatsten voor de halve finales. Daarin troffen Pjotr (vervanger Harm) en Gertjan elkaar en Henny en Gerard P.
Gertjan versloeg Pjotr en Gerard was te sterk voor Henny en dus ontmoetten Gertjan en Gerard elkaar in de finale. Hier was het uiteindelijk Gertjan die de finale wist te winnen. En natuurlijk was hij dat aan zijn stand verplicht.

De deelnemers hebben dus veel wedstrijden gespeeld. Het toernooi duurde dan ook vrij lang. Als vermeld, stond een aantal na twaalven nog te ballen. Feit is dat iedere deelnemer de nodige ritme heeft opgedaan voor de competitie die komende week begint. En daar ging het uiteindelijk om!

Ik bedank de vrijwilligers die het toernooi mede mogelijk hebben gemaakt: Gert-Jan (hapjes), Ralph (hapjes en indelen toernooi) en Alice (aanvullen van de barvoorraad en het regelen van de kampioensbloemen). En tot slot bedank ik alle deelnemers die het Opwarmtoernooi mede tot een succes hebben gemaakt! Het was een sportief, nuttig en ook warm toernooi. Door het mooie weer van de afgelopen week waren de deelnemers eigenlijk al opgewarmd voordat het toernooi begon!


Jan Ringenier
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion