Op zaterdag 12 januari was het dan zover: de Clubkampioenschappen van 2013 stonden op het programma. Net als vorig jaar hadden zich meer dan 30 deelnemers aangemeld. Er is weer menige wedstrijd gespeeld. Fanatiek, maar sportief, is gestreden om de prijzen. Maar ook zij die daarvoor niet in aanmerking kwamen, bleven ervoor gaan. Zoals altijd tijdens de Clubkampioenschappen vielen weer de nodige verrassingen te noteren. Hier volgt een verslag.

 

 


‘s Morgens om 11.00 uur werd begonnen met het dubbeltoernooi waarvoor zich 14 dubbels hadden aangemeld: 11 in de A-poule en 3 in de B-poule. De B-poule begon daarom pas om 12.00 uur.
 
Clubdubbel A-poule
De indeling van de beide poules in de A-poule zag er als volgt uit (tevens eindstand):

 

Poule 1

 

Poule 2

Gert-Jan de Lange/Gerben Wolterink

1

Ivan Hollander/Ton Ringenier

Gertjan Wessels/Guido Wessels

2

Jordy ten Have/Jeroen Rotman

Jan Beks/Gerard Palland

3

Wiebren vd Schootbr./Stefan Sijbesma

Robin Lieftink/Ralph Trip

4

Freek Dekker/Jan Ringenier

Pascal Bruins/Martijn Haanappel

5

Nick Kuipers/Danny Visscher

 

6

Hans vd Berg/Marcel Makkink

Vooral in poule 1 was er een aantal verrassingen te noteren. Zo kwamen de titelverdedigers Ralph Trip en Robin Lieftink niet verder dan een 4e plaats in de poule. Zij wonnen slechts één partij. Gerard Palland en Jan Beks deden als 3e klassers van zich spreken door slechts één partij te verliezen, net zoveel als de sterker geachte dubbels Gerben Wolterink en Gert-Jan de Lange en Gertjan Wessels en Guido Wessels. Op onderling resultaat eindigden zij echter als derde achter Gerben en Gert-Jan (1e) en Gertjan en Guido (2e).
 
In poule 2 hielden de dubbels zich beter aan de plaatsing. Na drie rondes was al vrijwel zeker dat de dubbels Ivan Hollander en Ton Ringenier en Jeroen Rotman en Jordy ten Have zich voor de halve finales zouden plaatsen. In de laatste speelronde wonnen Ivan en Ton de wedstrijd om de eerste plaats in de poule nipt in vijven van Jeroen en Jordy. De dubbels Stefan/Wiebren, Freek/Jan en Danny/Nick eindigden alle op twee winstpartijen en dus moest toernooileider Ralph Trip tellen.
 
In de halve finales moest het dubbel Ivan/Ton tegen de broers Gertjan/Guido aantreden en het dubbel Gerben/Gert-Jan tegen het dubbel Jeroen/Jordy.
 
Ivan en Ton hadden het eigenlijk alleen in de 1e game lastig tegen de gebroeders Gertjan en Guido. Nadat die met 14 - 12 werd gewonnen, ging het wat gemakkelijker al waren de verschillen niet heel groot. De 2e en 3e game wonnen zij met 11 - 8 en 11 - 7.
In de andere halve finale bleven Gerben en Gert-Jan verrassend goed overeind tegen het goed ingespeelde Hoofdklassedubbel Jeroen/Jordy. De 1e game was heel close. Uiteindelijk bleek Gert-Jan - bepaald niet voor eerst in de game - beslissend: 12 - 10. Ook de 2e game gaf weinig krachtsverschil te zien en ook nu bleven Gerben en Gert-Jan goed bij. Sterker nog, zij wonnen ook deze game met nipt verschil: 11 - 9. In de 3e game wisten Gerben en (vooral) Gert-Jan het verschil te maken en zij schreven deze game met 11 - 6 op hun naam en wonnen daarmee de partij. Zonder Gerben te kort te willen doen, maakte vooral Gert-Jan het verschil met zijn fenomenale forehand. Hoe Jeroen en Jordy ook serveerden, GJ wist herhaaldelijk zijn sterke forehand instelling te brengen.
 
In de wedstrijd om de 3e / 4e plaats hadden Jeroen en Jordy (JJ)niet heel veel moeite met de broers Gertjan en Guido (GG). De 1e game ging met ruime cijfers (11 - 3) naar JJ. In de 2e game nam GG een heel ruime voorsprong. Maar die bleek nog niet voldoende voor de winst in de 2e game. JJ trok die alsnog met 11 - 9 naar zich toe. Ook in de 3e game waren zij de sterkste (11 - 8) en daarmee legden Jeroen en Jordy beslag op de 3e plaats.
 
In de finale troffen Ivan en Ton dus Gerben en Gert-Jan. De 1e game ging heel snel naar Ivan en Ton: 11 - 5. De 2e game was veel spannender, maar ook die ging naar Ivan en Ton: 14 - 12. Gerben en Gert-Jan gaven zich echter nog niet gewonnen en trokken de 3e game met 8 - 11 naar zich toe. Langzaam maar zeker wisten zij hun niveau te verbeteren en Ivan en Ton verloren daarbij ook steeds meer het initiatief. Gerben en Gert-Jan wonnen ook de 4e game met 8 - 11 en dus moest een 5e game de beslissing brengen. In het begin stonden Ivan en Ton aan de goede kant van de score, maar Gerben en Gert-Jan knokten zich punt voor punt terug en namen het initiatief weer over. Bij een 8 - 10 stand hadden zij twee matchpoints waarbij zij het tweede wisten te verzilveren: 9 - 11. Zo werden Gerben en Gert-Jan heel knap - maar zeer verdiend - de Clubdubbelkampioenen van 2013. Nogmaals proficiat!
 
Clubdubbel B-poule
Voor het Clubdubbel in de B-poule hadden zich - mede vanwege de afzeggingen in de aanloop - slechts drie dubbels aangemeld. Hier werd een driekamp gespeeld waarna direct de uitslag bekend was. In de eerste partij namen Alice Ringenier en Henny Boxman het op tegen vader (Rense) en zoon (Mattias) Beimers. Kennelijk wilden deze beide dubbels de geringe deelname wat compenseren, want zij maakten er een marathonpartij van. Na 11 - 9, 10 - 12, 11 - 7 en 9 - 11 stond het 2 - 2 en moest een 5e game de beslissing brengen. Ook daarin was het krachtsverschil klein en uiteindelijk waren Alice en Henny de gelukkigsten met 11 - 9.
In de 2e ronde troffen Anne van der Haar en Gerard Wessels vader en zoon Beimers. Ook nu was het krachtsverschil niet groot, maar Anne en Gerard wonnen de partij met 3 - 1. Zo was inmiddels bekend dat Rense en Mattias Beimers als 3e waren geëindigd en dat de dubbels Anne/Gerard en Alice/Henny elkaar in een heuse finale zouden ontmoeten. De 1e game ging naar Alice en Henny, maar daarna trokken Anne en Gerard drie games op rij naar zich en wonnen daarmee het dubbeltoernooi in de B-poule. Proficiat!
 
Clubkampioenschappen enkel A-poule
In totaal hadden zich 22 deelnemers gemeld. Zij werden volledig volgens rating verdeeld over vier poules: twee van 6 en twee van 5. Ik neem kort de belangrijkste feiten met je door in de vier poules.
 
In poule 1 deed Guido opnieuw van zich spreken. Sloeg hij vorig jaar in de 1e ronde titelkandidaat Jordy uit het toernooi, ditmaal versloeg hij in de poule zowel maatje Gert-Jan als de als nr. 1 geplaatste Ton. Vooral dat laatste was opzienbarend en dit had ook verstrekkende gevolgen waarover later meer.
 
In poule 2 ontsnapte Gertjan in de 1e wedstrijd ternauwernood tegen Jelmer, maar versloeg hij even later overtuigend de hoger geplaatste Ralph waardoor hij samen met Jordy - die slechts één game hoefde af te staan - naar de kwartfinale ging.
 
In poule 3 verliep alles vrijwel volgens de plaatsing. Jeroen en Gerben plaatsten zich eenvoudig voor die kwartfinale. De onderlinge partij leverde winst op voor Jeroen, wat van belang was voor welke tegenstander je in de kwartfinale zou krijgen.
 
In poule 4 tenslotte wist Robin niet aan de plaatsing en verwachtingen te voldoen. In de poule - met voor hem weliswaar lastige spelers - moest hij niet alleen topseed Ivan feliciteren, maar ook Dick en Nick. Omdat Dick in de openingsronde nipt van Nick won, ging hij samen met Ivan naar de kwartfinale.
 
Het volledige deelnemersveld zag er - ingedeeld qua poule - als volgt uit (tevens eindstanden):

 

Poule 1

Poule 2

Poule 3

Poule 4

Guido Wessels

Jordy ten Have

Jeroen Rotman

Ivan Hollander

Ton Ringenier

Gertjan Wessels

Gerben Wolterink

Dick Hoekman

Gert-Jan de Lange

Ralph Trip

Wiebren vd Schootbrugge

Nick Kuipers

Danny Visscher

Gerard Palland

Pascal Bruins

Robin Lieftink

Stefan Sijbesma

Jelmer vd Veen

Jan Ringenier

Jan Beks

 

 

Freek Dekker

Eljakim Doorneweerd


De kwartfinales zagen er als volgt uit:
Guido Wessels - Gertjan Wessels
Jeroen Rotman - Dick Hoekman
Jordy ten Have - Ton Ringenier
Ivan Hollander - Gerben Wolterink
 
De poulewinnaars staan als eerste vermeld. En je ziet het misschien al, door de nederlaag van Ton tegen Guido in de poule, moesten de als nummer 1 (Ton) en 2 (Jordy) geplaatste spelers al in de kwartfinale tegen elkaar aantreden. Daar waren beiden niet blij mee.
 
De 1e partij tussen de broers Guido en Gertjan speelde laatstgenoemde sterk. Guido heeft het liefst een aanvaller tegenover zich waartegen hij kan counteren. Datzelfde geldt echter voor broer Gertjan, al is het spel van beiden niet met elkaar te vergelijken. Gertjan drong Guido op om het spel te maken en de aanval te kiezen. Dat deed Guido dan ook, maar je moet Gertjan in voetbaltermen zo’n vijf keer voorbij voordat je hem werkelijk kwijt bent. Daarvoor was de aanval van Guido net niet vast genoeg. Gertjan won in drie games en plaatste zich daarmee voor de halve finale. Guido kan net als vorig jaar terugkijken op een goed toernooi en hij toonde aan opnieuw te zijn gegroeid.
 
De 2e partij ging tussen Jeroen en Dick. Zoals mocht worden verwacht was het krachtsverschil hier groter. Dick bood dapper tegenspel, maar Jeroen was simpelweg een duidelijke maat te groot. Maar dat is geen schande, want Jeroen speelt immers twee klassen hoger en bovendien is Dick wat jaartjes ouder, wat in deze fase van het toernooi merkbaar is. Jeroen won eenvoudig en drieën en plaatste zich daarmee voor de halve finale.
 
De 3e partij ging als vermeld tussen Jordy en Ton, respectievelijk de nummers 2 en 1 van de plaatsingslijst. Beiden maakten er een hoogstaande partij van. In de 1e game was Jordy ijzersterk. Voordat Ton het in de gaten had, was de game al voorbij: 11 - 5 voor Jordy. De 2e game was veel spannender. Beiden bestookten elkaar met mokerslagen en beiden wisten tegelijkertijd toch nog lange rally’s te spelen. Het was dan ook smullen geblazen voor diegenen die de partij volgden. Jordy wist deze game er met 12 - 10 uit te slepen en nam daarmee een 2 - 0 voorsprong. Ton gaf zich echter nog niet gewonnen en vocht zich terug in de partij. Hij won de 3e (7 - 11) en 4e game (4 - 11) waardoor een 5e game de beslissing moest brengen. Daarin vergden beide spelers het beste van zichzelf en zij brachten daarmee tegelijkertijd ook het beste in de ander boven. Het was uiteindelijk Jordy die de game met 11 - 9 won en daarmee titelverdediger Ton uitschakelde. Maar eigenlijk ligt de basis voor diens uitschakeling al in de poule toen hij van Guido verloor. Een partij als deze tegen Jordy - een finale waardig - kun je verliezen. Ook Jordy plaatste zich daarmee voor de halve finale.
 
De laatste kwartfinalepartij ging tussen Ivan en Gerben. In de 1e game was Gerben duidelijk de bovenliggende partij; hij gunde Ivan slechts drie punten. Daarna vocht Ivan zich in de partij. De 2e game won hij met 11 - 7. De 3e game was cruciaal. Deze was heel spannend en het was uiteindelijk Ivan die het gelukkigst was: 12 - 10. Ook de 4e game was spannend. Gerben probeerde er nog een beslissende game uit te slepen, maar slaagde daar net niet in. Ivan won die namelijk met 11 - 9. Zo maakte Ivan het viertal halve finalisten compleet.
 
Die halve finale zag er als volgt uit:
Gertjan Wessels - Jeroen Rotman
Jordy ten Have - Ivan Hollander
 
De partij tussen Gertjan en Jeroen was een thriller. Gertjan vindt het heerlijk om tegen actieve en aanvallende spelers te spelen. En natuurlijk weet iedereen bij Kampenion dat. Zo ook Jeroen. Als je tegen Gertjan speelt, dan weet je dat je scherp moet zijn, dat je heel veel ballen terug krijgt en dat je alert moet zijn op verraderlijke counterballen. Maar breng die theorie maar eens in praktijk. Gertjan is gedurende het toernooi beter gaan spelen en bovendien kon je merken dat hij wat meer ritme had dan tijdens de afgelopen competitie.
In de 1e game was Jeroen net niet scherp genoeg. Gertjan kon heerlijk zijn favoriete spelletje spelen en won de game met 11 - 8. In de 2e game was het verschil nog groter in het voordeel van Gertjan. Jeroen maakte af en toe zelfs een wat moedeloze indruk en Gertjan won de game met vrij groot verschil: 11 - 5. In de 3e game gooide Jeroen de remmen los; hij had immers niets meer te verliezen. Met prima, drukvol en aanvallend spel gaf hij Gertjan geen kans en hij won die game dan ook met 4 - 11. De 4e game was spannender, maar het was Jeroen die deze uit het vuur sleepte: 9 - 11. De beslissende game leek op de 4e qua spanning. Uiteindelijk was een verlenging nodig om de winnaar aan te wijzen. Die winnaar werd Gertjan na 14 - 12 waarmee hij zich - als 10e geplaatst - verrassend voor de finale plaatste.
 
De andere finale ging dus tussen Jordy en Ivan, twee aanvallend ingestelde spelers. Beiden maakten er een hoogstaande partij van. De 1e game ging met 11 - 9 naar Jordy, maar de 2e met dezelfde cijfers naar Ivan. In het vervolg van de partij toonde Jordy zich de vastere van de twee. Zelf bleef hij knap bij de tafel spelen en hij dwong Ivan af en toe van de tafel weg waardoor die meer meters moest maken en - mede door de toenemende vermoeidheid - af en toe niet goed meer achter de bal kon komen. Jordy pakte de 3e game met 11 - 5 en toonde zich ook in de 4e game de sterkste: 11 - 7.
 
In de wedstrijd om de 3e en 4e plaats troffen Jeroen Rotman en Ivan Hollander elkaar. Zo’n wedstrijd spelen is niet gemakkelijk, want je bent natuurlijk teleurgesteld na de uitschakeling de wedstrijd ervoor. Het valt niet mee om je daarvoor op te laden. Toch probeerden Ivan en Jeroen er nog een wedstrijd van te maken. Het was uiteindelijk Ivan die de partij met 3 - 1 wist te winnen en daarmee beslag legde op de 3e plaats.
 
De nieuwe clubkampioen moest dus komen uit de finale tussen Gertjan Wessels en Jordy ten Have. In de poule troffen beide spelers elkaar ook al en toen was het Jordy die vrij eenvoudig wist te winnen.
Ook ditmaal stond Jordy meestal aan de goede kant van de score. Hoewel het krachtsverschil niet groot was, had je toch het idee dat Jordy niet tot het uiterste hoefde te gaan. Telkens wanneer hij even aanzette, kwam hij weer in gewonnen positie. De 1e game won Jordy met 9 - 11. In de 2e game bleef Gertjan prima in het spoor van Jordy en het was Gertjan die de game met 11 - 8 wist te winnen. In de 3e game gaf Jordy duidelijk gas en hij schreef die met ruime cijfers op zijn naam: 4 - 11. De 4e game was weer spannender en lange tijd leek het erop dat Gertjan er een beslissende game zou weten uit te slepen. Jordy dacht daar kennelijk anders over en zette nog even aan waardoor hij eerst langszij kwam en vervolgens de game nog naar zich toetrok: 10 - 12.
Jordy is daarmee de nieuwe clubkampioen, die van 2013.
 
Het is meer dan terecht dat Jordy deze titel voor zich opeiste. Hij verloor geen partij en won zijn meeste partijen overtuigend. Hij versloeg achtereenvolgens Ton, Ivan en Gertjan in de kwartfinale, halve finale en finale. Alleen in zijn partij tegen Ton had hij vijf games nodig, maar de overige partijen schreef hij eenvoudiger op zijn naam. En in de poule hoefde hij maar één game af te staan. Nogmaals proficiat!
 
Clubkampioenschappen enkel B-poule
De B-poule kreeg in de aanloop naar zaterdag 12 januari te maken met enkele afzeggingen. Zo moesten Harm Bosman, Jeroen Heldoorn en Marco Ilbrink - allen kanshebber voor de titel - om uiteenlopende redenen verstek laten gaan. Toch waren er negen spelers wel van de partij en zij bestreden elkaar in een vermoeiende 9-kamp.
 
Op voorhand leken verdedigend kampioen Martijn, Anne en Henny de voornaamste kandidaten voor de titel. Maar ja, wat is normaal bij zo’n slijtageslag? Na vijf speelronden stonden Martijn, Henny en Rense op één verliespartij en zij waren ook al eenmaal uitgevallen. De kans was dus groot dat de winnaar uit dit trio zou komen, al waren Anne en Mattias ook nog niet helemaal uitgeschakeld met één verliespartij meer.
 
In het vervolg van de 9-kamp verloor Henny geen partij meer. In de voorlaatste ronde rekende hij overtuigend af met concurrent Martijn waarmee de beslissing viel. Martijn wist nog wel nipt beslag te leggen op plaats 2 door in de laatste speelronde Anne te verslaan. Gerard wist nog beslag te leggen op plaats 3 door zijn laatste drie partijen in winst om te zetten. Op onderling resultaat met Mattias weliswaar, maar dat mag de pret in huize Wessels niet drukken.
 
Opvallend - of wellicht ook niet - was het dat de ene speler eenvoudig won van de één en juist kansloos was tegen de ander. Duidelijk was ook dat heel veel spelers moeite hebben met het speltype van kampioen Henny. Henny verloor één partij (van Rense) nipt in vijven, maar had het verder eigenlijk alleen nog lastig in zijn partijen tegen Mattias en Anne.
Al met al is Henny de terechte kampioen in de - met alle respect - B-categorie.
 
Net voor aanvang van het enkeltoernooi reikte wedstrijdsecretaris Jan nog de kampioensbloemen uit aan Gerben Wolterink, Ralph Trip, Robin Lieftink en Gertjan Wessels die met team 2 kampioen werden in poule D van de 1e klasse en daarmee in één seizoen terugkeerden naar de Promotieklasse.
 
Na afloop van de Clubkampioenschappen bleef nog een grote groep aanwezig om met elkaar een warme maaltijd te gebruiken. Een mooi initiatief om met elkaar een zeer geslaagde dag af te sluiten.

Engelina Rozendaal en Gerard Wessels hebben foto's gemaakt van deze zeer geslaagde dag. Zodra ik van hen informatie ontvang over de vindplaats van die foto', vermeld ik dat hier.
Ik heb inmiddels een link of Facebook gevonden van een sfeeroverzicht van Engelina.
Je vindt die foto's hier.

Dank aan en complimenten voor diegenen die op één of andere wijze betrokken zijn geweest bij het laten welslagen van deze dag!
 
 
Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion