FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 31 augustus jl. werden in Dedemsvaart de 'Open Kampioenschappen van Avereest' gehouden. Hieraan deden o.a. 9 Kampenionners mee. Dit toernooi werd lange tijd in mei gehouden, maar de organisatie switchte een aantal jaren geleden naar de laatste zaterdag van augustus of de eerste zaterdag van september en dat bleek een gouden greep. Veel tafeltennissers gebruiken dit toernooi nu namelijk als 'warming up' voor de aanstaande competitie.


Namens Kampenion deden Jantiene Knijnenberg, Alice Ringenier, Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange, Jan Ringenier, Ton Ringenier, Ralph Trip, Gerard Wessels en Guido Wessels mee. Gert-Jan, Guido, Ivan, Ralph en Ton deden dat in de hoogste A-klasse (spelers met een E-licentie en hoger), Gerard en Jan in de B-klasse (spelers met een F en G-licentie) en Alice en Jantiene in de C-klasse (spelers met een H-licentie).

Alle spelers werden in poules van 5 of 6 spelers ingedeeld waarin de nummers 1 en 2 zich plaatsten voor het Hoofdtoernooi; de overige spelers gingen naar het Troosttoernooi.

In de A-klasse wisten Gert-Jan (heel knap), Ivan en Ton zich te plaatsen voor het Hoofdtoernooi. Guido en Ralph slaagden daar niet in.

In het Hoofdtoernooi werden de spelers weer ingedeeld in poules, nu van vier spelers en nu gingen de nummers 1 en 2 verder.
Ton versloeg in die poule overtuigend Peter Waenink (Effekt '74) en Ricardo Snip (Appelscha) en moest nipt zijn meerdere erkennen in Kevin Baron (eveneens Appelscha). Ton plaatste zich daarmee als tweede achter Baron voor de kwartfinales.
Gert-Jan en Ivan werden bij elkaar ingedeeld en zij troffen verder Harry Kruizinga (Midstars) en Heleen Mulderij (Reflex '65). In het Kamper onderonsje toonde Ivan zich de sterkste, waarna Ivan ook te sterk bleek voor Harry Kruizenga. Gert-Jan verloor ook zijn tweede partij van Heleen Mulderij en zo stonden na twee wedstrijden Heleen en Gert-Jan al als kwartfinalisten vast. In de laatste poulewedstrijden verloor Gert-Jan van Harry Kruizinga en was Heleen Mulderij tegen Ivan de gelukkigste na winst na verlenging in de beslissende 5e game. Ondanks de uitschakeling kan Gert-Jan terugkijken op een prima toernooi.

In de kwartfinale trof Ton opnieuw Richard Roossien (Midstars) van wie hij in de poule nipt had verloren. Ton meende nu te weten wat de juiste tactiek was: agressief aanvallend spelen. En dat bleek inderdaad de juiste tactiek, want hij gaf Roossien ditmaal niet of nauwelijks kans: 3 - 0.
Ivan ontmoette in die kwartfinales Paul Sterken (De Treffers), een speler die vaak vrij ver komt op dit toernooi. Ivan speelde een heel sterke wedstrijd en won overtuigend met 3 - 0.

Vervolgens werd duidelijk dat Ivan en Ton het tegen elkaar moesten opnemen in de halve finale. Het voordeel daarvan was dat er in ieder geval een Kampenionner in de finale zou staan. Het nadeel was natuurlijk dat de ene Kampenionner de andere zou uitschakelen. Maar goed, in die halve finale bleek Ivan duidelijk te sterk. Hij gaf Ton in de 1e en 2e game geen kans. De 3e game was spannender, maar ook die wist Ivan te winnen en daarmee plaatste hij zich terecht voor de finale.
In die finale trof hij Erwin Wijnsma (Dokkum), een lastig te bespelen tegenstander. Wijnsma heeft lange noppen op de backhand, maar gebruikt die noppen anders dan de meeste spelers. Ivan bood prima tegenspel. In de 1e game had Ivan lange tijd een overwicht en een voorsprong, maar hij wist die helaas niet te verzilveren. In de 2e game kwam hij ijzersterk terug en won die overtuigend. Daarna trok Wijnsma langzaam maar zeker de partij naar zich toe. Hij won de 3e en 4e game en werd daarmee verdiend winnaar van de 'Open Kampioenschappen van Avereest'. Niettemin kan Ivan met een fraaie 2e prijs terugkijken op een zeer geslaagd toernooi.

In het troosttoernooi wist Ralph de finale te halen waarin hij het moest opnemen tegen Klaas de Jong van ..... Dokkum. Klaas is bij die vereniging teamgenoot van Erwin Wijnsma. Dat team komt uit in de hoogste klasse van de afdeling Noord. Beide spelers maakten er een mooie wedstrijd van met weinig krachtsverschil. De 1e en 3e game gingen naar Ralph, maar de 2e en 4e naar De Jong waardoor de 5e game de beslissing moest brengen. Die ging uiteindelijk naar De Jong.

In de B-klasse had Gerard het heel zwaar. Hij wist in het toernooi geen wedstrijd te winnen. Mogelijk - maar dat weet ik niet helemaal zeker - was hij verkeerd ingedeeld en hoorde Gerard in de C-klasse thuis. Gerard heeft in ieder geval de nodige wedstrijden kunnen spelen tegen sterke(re) tegenstanders.
Jan speelde een goed toernooi. In de 1e ronde eindigde hij als 1e in de poule, waarna hij in het Hoofdtoernooi als 2e doorging, o.a. na een heel belangrijke zege op Mike de Vogel (Wezep). Die winstpartij bleek cruciaal.
In de kwartfinale versloeg Jan tegenstander Wouter Emmens (Vries) met 3 - 1 waarmee hij zich plaatste voor de halve finale. In die halve finale bleek uiteindelijk Mike Jagt (De Treffers) het eindstation voor Jan. Mike won verdiend met 3 - 1. Toch kan Jan terugkijken op een goed toernooi.

In de C-klasse traden Jantiene Knijnenberg en Alice Ringenier aan. Jantiene wist helaas geen partijen te winnen, maar bood prima tegenspel en heeft weer veel ervaring opgedaan richting de competitie waarin zij haar debuut al maken. Alice miste op een haar na het Hoofdtoernooi. Drie spelers - waaronder Alice - eindigden met vier winstpartijen op een gedeeld 1e plaats. Alice bleek helaas na het tellen als 3e te zijn geëindigd. In het Troosttoernooi verloor Alice haar laatste partij met 14 - 16 in de 5e game waardoor zij de 1e plaats in de poule aan zich voorbij zag gaan en zelfs nog 3e werd.

Naast het enkelspel werd er ook gedubbeld. Helaas wisten de dubbels Ivan/Ton, Gert-Jan/Ralph, Guido/Jan en Gerard en partner zich niet voor het Hoofdtoernooi te plaatsen waardoor het toernooi voor deze dubbels snel voorbij was.

Al met al was het een goed toernooi voor de spelers van Kampenion. Niet alleen vanwege de 2e plaats van Ivan en de halve finaleplaatsen van Ton en Jan, maar ook door het niveau dat de spelers hebben laten zien. En zoals ik al in het begin heb aangegeven, was het toernooi een prima warming-up voor de competitie.

Het toernooi verliep zoals ieder jaar weer in een goede sfeer. De organisatie was prima op haar taak berekend en ik heb dan ook geen wanklanken gehoord. Complimenten daarvoor!

Op de website van ttv Dedemsvaart is meer informatie te lezen over het toernooi en worden binnenkort ook foto's en ander beeldmateriaal geplaatst.


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar