In het weekend van zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2013 werden in Middelburg de Open Zeeuwse Tafeltenniskampioenschappen gehouden. Voor zondag 1 september stond het teamtoernooi voor spelers met een D-licentie op het programma. Hieraan namen Jordy ten Have en Jeroen Rotman deel. Hier volgt een verslag.


Omdat er verschillende soorten teamtoernooien zijn, vermeld ik eerst iets over de opzet van het toernooi in Zeeland. Een team bestaat uit twee spelers. Een poule bestaat uit vier teams. Deze teams ontmoeten elkaar uiteraard allemaal waarbij een wedstrijd bestaat uit vier enkel- en een dubbelpartij.
In de vervolgrondes is het team dat het eerst drie punten bijeen heeft geslagen winnaar. Wedstrijden werden dan dus niet uitgespeeld.
Voordeel van deze opzet van het toernooi is dat je veel wedstrijden speelt.

Jeroen en Jordy troffen in de poule de volgende tegenstanders: Patrick Vroomen en Rogier Berndsen (Middelburg), Kristian Davidse (Middelburg) en Max Vleugel (Arnemuiden) en Stefanie van Genegen (Hotak '68) en Chris Mulders (Markiezaat).

Jeroen en Jordy moesten het in de 1e wedstrijd opnemen tegen Patrick Vroomen en Rogier Berndsen. Deze wedstrijd leverde een overtuigende 4 - 1 zege op; alleen Jordy moest eenmaal zijn tegenstander feliciteren.
De 2e wedstrijd ging tegen Kristian Davidse en Max Vleugel. Na de enkelpartijen stond het 2 - 2; Zowel Jeroen als Jordy moesten hun meerdere erkennen in Kristian, maar beiden wonnen wel van Max. Het dubbel leverde opnieuw winst op waardoor Jeroen en Jordy ook deze wedstrijd wonnen: 3 - 2.
De 3e wedstrijd ging een stuk eenvoudiger, want tegen Stefanie en Chris hoefden zij geen enkele verliespartij te incasseren waardoor er een 5 - 0 uitslag op het pouleformulier kwam.

Zo plaatsten Jeroen en Jordy zich als poulewinnaar voor de kwartfinale. Daarin waren Judith Kruijf en Sophie Dijkers (Hotak '68) de tegenstanders. Judith sloeg volgens Jordy minstens zo hard als eh een man en dat wil wat zeggen. Aan de andere kant: Judith (en ook Sophie) bleken 'vroeger' man te zijn. Dus zo gek is dat dan ook weer niet. Judith won dan ook haar twee enkelpartijen. Toch kwamen de heren langszij om vervolgens in het dubbel het verschil te maken: 3 - 2. Zij stelden daarmee een plaats in de halve finale veilig.

In die halve finale moesten zij het opnemen tegen Joris Malcontent en Erik Mangnus (Sar '72). Dit werd een heel moeizame wedstrijd. In de eerste twee enkelpartijen verloor Jordy van Joris en Jeroen van Erik. Maar Jeroen en Jordy bleven vechten voor een goed resultaat. Jordy wist van Erik te winnen en Jeroen van Joris waardoor de stand weer gelijk was: 2 - 2. Opnieuw wisten Jeroen en Jordy het dubbel naar zich toe te trekken waardoor zij de partij met 3 - 2 wonnen en zich heel knap voor de finale plaatsten.

In die finale - die weer volledig werd uitgespeeld - kwamen zij 'twee oude bekenden' tegen, namelijk Kristian Davidse (Middelburg) en Max Vleugel (Arnemuiden) van wie zij in de poule met 3 - 2 wisten te winnen. Verloren Jeroen en Jordy toen beiden van Kristian, ditmaal wist Jordy hem heel knap te verslaan. Omdat Jordy ook van Max won en Jeroen dat ook deed, beslisten zij de wedstrijd al na de enkelpartijen. Dat zij tijdens het toernooi voor het eerst het dubbel verloren deed er verder niet meer toe. Jeroen en Jordy wonnen de finale opnieuw met de cijfers 3 - 2 en werden daarmee heel knap 1e in de klasse voor spelers met een D-licentie.

Johan Cruijff sprak jaren geleden al heel wijze woorden: 'elk voordeel hep z'n nadeel'. Want doordat Jeroen en Jordy de finale haalden (en wonnen), konden zij pas vrij laat de terugreis aanvaarden waardoor zij pas om 23.30 uur weer in Kampen waren. Middelburg is namelijk niet direct naast de deur. En ja, als je dan de volgende dag weer naar school of aan het werk moet, dan valt dat natuurlijk niet mee. Maar goed.

Jeroen en Jordy kunnen terugkijken op een prachtig en prima gespeeld toernooi waarbij beiden een wezenlijk aandeel hadden in de 1e prijs. Dat maakt die 1e prijs nog mooier.  Naast een beker kregen Jeroen en Jordy een kistje met boodschappen (namens de hoofdsponsor) cadeau en toen kon de dag voor Jordy - als fervent supermarktbezoeker - natuurlijk helemaal niet meer stuk. Proficiat heren!

Met een 1e plaats in Middelburg (Jeroen en Jordy) en een halve finaleplaats in Dedemsvaart (Ton) lijken de spelers van Kampenion 1 klaar voor de competitie die voor dit team as. vrijdag al begint met een uitwedstrijd tegen Vitesse '35 1 in Hengelo.


Jan Ringenier