FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Uit de bijdragen die je wekelijks hier op de site kunt lezen, is de aandachtige lezer misschien opgevallen dat het niveau van de competitiespelende teams - zowel bij de jeugd als bij de senioren - langzaam maar gestaag omhoog gaat. Dit seizoen telt Kampenion liefst 5 kampioensteams: 3 bij de senioren en 2 bij de jeugd.
Voor mij aanleiding om eens even de archieven in te duiken.

 

 


Maar eerst even een stukje actualiteit. Het 3e jeugdteam van Kampenion had namelijk deze zaterdag een kansje om de titel te pakken. Hoewel het voor de laatste wedstrijd bovenaan stond, waren de spelers, coach en volgers er (terecht) niet gerust op. Immers, het was de vraag of de voorsprong van 3 punten op concurrent Blauw-Wit 1 voldoende zou zijn. Blauw-Wit ontving namelijk nummer laatst Swift (D) 1, terwijl team 3 op bezoek moest bij TT Zwolle 4 dat derde stond en ook nog een klein kansje op de titel had.
 

Team 3 kwam goed uit de startblokken, want na het dubbel stond het op een 1 - 3 voorsprong. Het liep zelfs nog uit naar 1 - 4 via een eenvoudige zege van Eljakim op Tom. Op dat moment kwam het bericht vanuit Almelo binnen dat Blauw-Wit 1 met 8 - 2 had gewonnen. Dit betekende dat team 3 aan 6 punten voldoende had voor de titel.
Maar meestal is dit soort informatie niet bevorderlijk voor de concentratie van de spelers. Die twee puntjes zouden er wel komen. Toch? Maar dat liep even anders.
Danny verloor eerst de hangpartij tegen Cas met twee punten verschil in de 5e game. Toen Thomas vervolgens verloor van Alex en Danny tegen Tom tegen zijn derde nederlaag opliep, stond het ineens weer 4 - 4.
En dus moesten de laatste twee partijen gewonnen worden waardoor er ineens weer druk bij kwam kijken. In de voorlaatste partij bracht kopman Eljakim zijn team weer op voorsprong door de deze middag ook nog ongeslagen Alex in drie nipte games te verslaan. In de laatste partij was het Thomas die Cas ook ‘in straight games’ versloeg waardoor team 3 met 4 - 6 won en alsnog de titel veilig stelde.
Van de voorsprong van 3 punten hield het uiteindelijk 1 puntje over. Maar dat is genoeg. Als beide teams gelijk waren geëindigd, was Blauw-Wit 1 kampioen geworden, omdat het in de eerste wedstrijd van het seizoen in Kampen met 4 - 6 won en in Almelo de punten met team 3 deelde.
Alle van de 71 behaalde punten waren natuurlijk belangrijk. Toch wil ik er één behaald puntje uithalen. In de uitwedstrijd bij Swift (D) 1 was kopman Eljakim verhinderd. Uiteindelijk kon Bert Beks (team 5 en in de 2e klasse spelend!) als invaller worden geregeld. En ..... hij wist heel knap een partij te winnen. Juist, ook dat bleek achteraf een heel belangrijk punt te zijn.
Team 3 promoveert daarmee - vooral dankzij een prima tweede competitiehelft - naar Landelijk C waardoor Kampenion komend seizoen is vertegenwoordigd in Landelijk A, B en C. Een uniek feit in de historie van de vereniging.
Felicitaties aan de spelers Danny Bruins, Eljakim Doorneweerd en Thomas Niemeijer en coach Ton Ringenier. Daarnaast mag de vereniging ook een applausje voor zichzelf geven!
Tot zover voor dit moment de actualiteit.

De laatste seizoenen gaat het langzaam maar gestaag beter en beter met zowel de senioren- als de jeugdteams. Misschien valt dat niet zo op als je je beperkt tot het lezen van de wekelijkse verslagen. Maar als je het niveau waarop de teams komend seizoen gaan acteren, afzet tegen dat uit het verleden, dan wordt dat wel duidelijk.
Ik wil dit inzichtelijk maken aan de hand van de eerste vier teams van zowel senioren als jeugd.
 
 
 

Teams Seizoen >

voorjaar 2008

voorjaar 2010

voorjaar 2012

voorjaar 2014

senioren 1

1e klasse

2e divisie Oost *

Promotieklasse

Hoofdklasse

senioren 2

1e klasse

1e klasse

Promotieklasse

Promotieklasse

senioren 3

3e klasse

2e klasse

2e klasse

Promotieklasse

senioren 4

3e klasse

3e klasse

3e klasse

1e klasse

jeugd 1

Landelijk B

Landelijk A

Landelijk B

Landelijk A

jeugd 2

Hoofdklasse

Hoofdklasse

Hoofdklasse

Landelijk B

jeugd 3

1e klasse

Hoofdklasse

1e klasse

Landelijk C

jeugd 4

2e klasse

1e klasse

4e klasse

1e klasse (?)


* 1e divisie Oost is hetzelfde als Hoofdklasse en 2e divisie Oost is hetzelfde als Promotieklasse
 

Duidelijk is te zien dat het niveau over de hele linie omhoog is gegaan. Het 1e en 2e seniorenteam zijn inmiddels bespelers geworden van de Promotie- en zelfs Hoofdklasse (team 1). Het 3e seniorenteam maakte de meeste progressie; het is in zes jaren tijd opgeklommen van de 3e naar de Promotieklasse! Ook team 4 maakte vorderingen, want was het t/m voorjaar 2012 nog 3e klasser, komend seizoen komt het uit in de 1e klasse.

Bij de jeugd laat het schema zien dat team 1 zich - na enkele 'magere' jaren - keurig handhaaft op het niveau van Landelijk B of A. Het 2e team kwam lang uit in de Hoofdklasse en deed dat zelfs t/m het voorjaar 2013. Maar komend seizoen komt het al in Landelijk B uit.
Team 3 pendelde enige tijd tussen Hoofdklasse en 1e klasse, maar we vinden het het komend seizoen terug in Landelijk C. Team 4 schommelt het meest qua niveau. Zo is het spelen op 1e klasniveau geen uitzondering, maar zien we ook ergens 4e klasse staan. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat een vereniging bij de jeugd regelmatig heeft te maken met het noodgedwongen moeten stoppen van spelers vanwege hun leeftijd. Daardoor moet je als vereniging af en toe ‘opnieuw beginnen’.

Het gaat dus goed met Kampenion. Maar hoe komt dit, wat zijn daarvan de oorzaken?
Allereerst wordt er gestructureerd(er) getraind, meer dan jaren geleden. Daarbij is er zowel aandacht voor de meer prestatiegerichte spelers als voor de ‘gezelligheidsdieren’. Wat mij telkens weer opvalt bij de vereniging is dat bij de jeugd iedereen heel leuk met elkaar omgaat.
Tijdens competitiewedstrijden stonden spelers uit landelijk A tussen de partijen door gewoon een balletje te slaan met bijvoorbeeld 1e, 2e of 3e klassers en 1e klassers met 5e klassers. Verder zijn jeugdspelers altijd belangstellend naar de resultaten van de andere teams. En als de eigen wedstrijd is afgelopen, dan wordt gewoon het team aangemoedigd dat nog aan zijn wedstrijd bezig is. Ik vind dat heel leuk om te zien.

Verder is het zo dat van onze bevriende zustervereniging Wezep voor de voorjaarscompetitie 2013 twee spelers op Wezeper initiatief zijn overgekomen: Wiebren van de Schootbrugge en Eljakim Doorneweerd. Mede (vooral zo je wilt) dankzij Wiebren is team 2 nu gepromoveerd naar landelijk B en vooral dankzij Eljakim is team 3 tweemaal achtereen kampioen geworden en promoveert het in een jaar tijd van de 1e klasse naar Landelijk C.

Tenslotte heeft een aantal teams een vaste coach. Bij team 1 is dat al enkele jaren ons aller Ralph Trip, bij team 2 sinds enkele seizoenen Ivan Hollander en bij team 3 sinds kort Ton Ringenier. Verder zijn bij de thuiswedstrijden altijd enkele senioren aanwezig om de overige teams te begeleiden en de spelers van tips te voorzien. Helaas is het niet mogelijk om ieder team van een eigen begeleider of coach te voorzien. Maar mochten er seniorleden zijn die zich geroepen voelen, dan mogen zij zich bij Ralph Trip of mij melden.

Het niveau bij de senioren is mede omhoog gegaan doordat jeugdspelers die dat willen al op 14-, 15- of 16-jarige leeftijd (ook) bij de senioren gaan ballen. Wij vragen hen daar al vrij snel naar.
Om wat cijfers te noemen, komend seizoen spelen bij Kampenion 10 jeugdspelers zowel jeugd- als seniorencompetitie; 2 van hen (inderdaad Wiebren en Eljakim) spelen dus seniorencompetitie in Wezep. De betere jeugdspelers (tenminste Hoofdklasse) beginnen meestal op het niveau 3e klasse en pakken dan een aantal wedstrijden mee. Omdat bij de senioren heel anders wordt gespeeld - over het algemeen minder aanvallend, meer bekeken en tactischer - krijgen zij andere speltypes en spelers tegenover zich dan in de jeugdwedstrijden waar 80% of meer aanvallend is ingesteld. Ook daar leren zij van. Bijkomend voordeel is dat deze seniorencompetitie spelende jeugdleden veel minder snel met tafeltennis stoppen als zij 18 of 19 jaar zijn.

Verder is het zo dat Jeroen Rotman (Wezep) en Robin Lieftink (Emmeloord) zich enkele seizoenen geleden bij Kampenion hebben aangemeld voor het spelen van seniorencompetitie; beiden hadden overigens ook al in de jeugd voor Kampenion (landelijk) gespeeld. Zij hebben zich niet alleen zelf goed ontwikkeld, maar stuwen het niveau van de vereniging mede op.
Kampenion benadert in principe niet actief spelers van andere verenigingen zo lang zij bij die vereniging competitie spelen. Als spelers van andere verenigingen zich bij Kampenion melden, dan zijn zij uiteraard wel van harte welkom.

Wat verder opvalt, is dat van de spelers die in de eerste vier seniorenteams spelen, twee spelers ouder dan 35 jaar zijn en dat de overige spelers - op Ralph Trip na (sorry Ralph) - jonger dan 25 jaar zijn.
Ook bij de senioren - wat een ongelukkig woord trouwens voor spelers die jonger dan 25 jaar zijn - kunnen de spelers prima met elkaar overweg. Een aantal traint fanatiek en verder komen spelers op vrije avonden en / of zaterdagmiddagen vrij spelen. Doordat een groot aantal spelers een vergelijkbaar niveau heeft (1e klasse of hoger), stuwen zij ook elkaar weer op naar een (nog) hoger niveau.

Natuurlijk kan het best zo zijn dat een enkel team binnen afzienbare tijd weer een stapje terug moet doen. Vooral bij de jeugd ligt dat in de lijn der verwachting, omdat drie van de spelers in de teams 1 en 2 komend seizoen aan hun laatste competitie bij de jeugd beginnen. Maar mede daarom is het zo mooi dat team 3 komend seizoen al Landelijk C speelt. Maar ook daar achter zitten nog talentvolle spelers die het ook in zich hebben om door te groeien naar landelijk niveau.

Wat ook leuk is om te melden, is dat er zich de laatste weken ook weer nieuwe jeugdleden hebben aangemeld cq. belangstelling hebben getoond. Ook wat dat betreft lijkt Kampenion weer in de lift te zitten. Kortom, zowel kwalitatief als kwantitatief gaat het goed met Kampenion.

‘Wie wat bewaart, die heeft wat’ luidt een vrij bekend spreekwoord. Zelf beschik ik over de nodige documenten van eerdere jaren van (met name) de jeugdcompetitie van Kampenion. Voor mijn periode als wedstrijdsecretaris senioren was ik namelijk wedstrijdsecretaris jeugd. Zo kwam ik een stukje van mijn hand tegen met als titel ‘het einde van een succesvolle periode’ dat ik in april 2010 op de website heb geplaatst.
De inleiding van het artikel luidde als volgt:
De landelijke jeugdcompetitie is (al) op zaterdag 17 april (2010/JR) tot een einde gekomen. Daarmee kwam tevens een einde aan een succesvolle periode in de geschiedenis van Kampenion. Immers, slaagde de vereniging er tot vier jaar geleden nooit in om door te dringen tot het niveau landelijk A, in de afgelopen jaren was Kampenion 1 frequent deelnemer op het (bijna) hoogste plan.

Voor de goede orde, die succesvolle periode begon in de voorjaarscompetitie 2006 toen het 1e jeugdteam van Kampenion de titel pakte in Landelijk B en daarmee promoveerde naar Landelijk A. In de periode voorjaar 2006 t/m voorjaar 2010 was Kampenion 1 vaak terug te vinden in landelijk B en landelijk A.

Datzelfde artikel sloot ik af met de volgende woorden:
Op zaterdag 17 april jl. kwam er een einde aan een prachtig stukje geschiedenis van Kampenion. En is het niet zo dat een geschiedenis zich af en toe herhaalt? Wie weet.

Al in het najaar 2012 pakte team 1 de titel in landelijk B en promoveerde het dus naar ..... Landelijk A. Nu is het begin december 2013 en is het bekend dat Kampenion komend seizoen jeugdteams heeft spelen in landelijk A, B en C. De geschiedenis heeft zich niet alleen herhaald. Nee, Kampenion heeft zijn geschiedenis overtroffen!
En zoals hiervoor aangegeven, spelen ook de eerste drie a vier seniorenteams op een heel mooi niveau. Ik denk dan ook dat het een kwestie van tijd is dat Kampenion ook bij de senioren op de deur van de landelijke competitie klopt!


Jan Ringenier,
wedstrijdsecretariaat Kampenion
favoriet vak: geschiedenis
 

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar