Jordy ten Have is voor het tweede achtereenvolgende jaar clubkampioen van Kampenion geworden. In de finale was Jordy met 3 - 1 te sterk voor Ton Ringenier. Ook de poule kwam Jordy heel eenvoudig door.
 
Aan de Clubkampioenschappen namen in totaal 36 personen deel: 34 aan het enkel en 34 aan het dubbel. Maar omdat bij het dubbel twee personen afhaakten en hun plaatsen werden ingenomen door twee anderen, konden we in totaal 36 deelnemers noteren. Een heel mooi aantal voor een vereniging van ruim 80 leden waarvan ruim 35 jeugdleden. Wel is het zo dat de jeugdleden die komend seizoen seniorencompetitie spelen, ook meededen. Jammer was het dat Robin Lieftink zich in de aanloop naar het toernooi met een blessure moest afmelden.
Hier volgt een verslag.

 

Allereerst de mededeling dat ondergetekende pas sinds dinsdagavond over de meerkampformulieren beschikte. Dat is dan ook de reden dat ik ervoor heb gekozen om de uitslagen al eerder op de site te plaatsen.

Vanwege de grote deelname enerzijds en de beperkte ruimte anderzijds, heeft de organisatie ervoor gekozen om de Clubkampioenschappen (hierna CK) op drie niveaus te laten spelen:

A-categorie voor spelers met een rating van 350 of hoger
B-categorie voor spelers met een rating tussen 250 en 350
C-categorie voor spelers met een rating tot 250.


Het enkeltoernooi
De A-categorie
Deze categorie telde 11 deelnemers, verdeeld over twee poules. Omdat Jordy ten Have zijn clubtitel verdedigde, was hij als 1e geplaatst. Dit ondanks dat hij slechts de 5e rating had.
 
De poules zagen er als volgt uit (volgorde eindstand):

Poule A

 

Poule B

Jordy ten Have

1

Ton Ringenier

Gert-Jan de Lange

2

Ivan Hollander

Bas de Vries

3

Gerben Wolterink

Ralph Trip

4

Jeroen Rotman

Dick Hoekman

5

Guido Wessels

 

6

Nick Kuipers


In poule A kwam Jordy de poule eenvoudig door. Hij hoefde alleen tegen Bas de Vries en Gert-Jan de Lange een game in te leveren. Gert-Jan bevestigde de verwachtingen die men bij Kampenion van hem heeft door zich als 2e te plaatsen voor de halve finales. Tegen ‘good old’ Dick Hoekman moest hij overigens wel eerst een achterstand van 0 - 2 in games wegwerken. Bas had de pech dat hij als laatste geplaatst was in de poule waardoor hij eerst tegen Gert-Jan en Jordy moest aantreden. In beide partijen had hij weinig kans. Daarna vond Bas echter zijn ritme en versloeg hij Dick Hoekman en Ralph Trip en eindigde hij nog als 3e.
 
In poule B ‘morste’ Ton weliswaar hier en daar een game, maar hij plaatste zich toch zonder nederlaag als 1e in de poule voor de halve finales. Om plaats 2 werd behoorlijk gevochten. Ivan Hollander, Jeroen Rotman en Gerben Wolterink waren voor die plek kandidaat. Ivan was slechts als 4e geplaatst in de poule, omdat hij ‘geen geweldig seizoen’ achter de rug heeft. Maar de laatste weken staat Ivan er weer. Hij trof zijn beide concurrenten al in de 1e en 2e wedstrijd en wist die beide nipt met 3 - 2 te winnen. Daarmee had hij de beste kaarten voor plaats 2 in de poule. In het verdere verloop hoefde hij alleen zijn meerdere te erkennen in Ton waardoor hij zich inderdaad plaatste voor de halve finale. Omdat Gerben weer met 3 - 2 van Jeroen won, eindigde Gerben als 3e.

In de halve finales trof Jordy tegenstander Ivan en moest Ton het opnemen tegen Gert-Jan.
Ivan kwam als een speer uit de startblokken. Hij zette Jordy vanaf het begin onder druk met heel dwingend spel en die kwam daar niet of moeilijk onderuit. Het was dan ook Ivan die de 1e en 2e game op zijn naam wist te schrijven: 7 - 11 en 8 - 11. Maar het spel van Ivan vergde veel kracht en energie en dat na al een pittige poule in de armen en benen te hebben. Jordy nam in de 3e game een ruime voorsprong en vocht zich terug tot 2 - 2 via 11 - 5 en 11 - 6. In de beslissende game probeerde Ivan het niveau van de 1e en 2e game nog wel te halen, maar Jordy zat in een flow en won ook de 5e game overtuigend: 11 - 5.

In de andere partij nam Ton het op tegen Gert-Jan. In de 1e game had Ton het nog lastig, maar daarna wist hij het verschil te maken: 13 - 11, 11 - 7 en 11 - 6. Tot nu toe heeft Gert-Jan Ton nog niet in een officiële wedstrijd kunnen verslaan, maar duidelijk is wel dat Gert-Jan eraan komt.


In de wedstrijd om de 3e en 4e plaats toonde Ivan zich met 3 - 1 te sterk voor Gert-Jan. De cijfers 11 - 6, 10 - 12, 11 - 4 en 11 - 4 spreken wat dat betreft boekdelen. Beiden kunnen overigens terugkijken op een prima toernooi.

De finale ging dus tussen de als 1e geplaatste Jordy en de als 2e geplaatste Ton, de speler met de hoogste rating. Daar waar Jordy zich in de halve finale tegen Ivan het kaas nog van het brood liet eten, daar stond hij er nu vanaf het begin. Dit kan er overigens mee te maken hebben gehad dat Ton geen kaas lust. Jordy speelde heel direct en in een hoog tempo. Ton kreeg daardoor niet de kans om het initiatief te nemen, wat hij normaliter het liefst doet. Nee, hij werd gedwongen te reageren. Jordy pakte de 1e game met 11 - 7 en won de 2e met 12 - 10. In de 3e game deed Ton nog wat terug: 10 - 12. Maar in de 4e game liet Jordy er geen twijfel over bestaan welke speler vandaag de meeste rechten op de clubtitel kon doen gelden. Hij won die met 11 - 5 en versloeg Ton dus met 3 - 1.
Jordy ten Have won verdiend en verdedigde zijn clubtitel met succes. De kampioen van 2013 werd daarmee ook die van 2014. Chapeau en proficiat, Jordy!

B-categorie
In de B-categorie hadden we 16 deelnemers die werden verdeeld over een 6-kamp en twee 5-kampen. Hierna volgt de indeling van die poules op volgorde van de eindstand:

 

Poule A

Poule B

Poule C

1

Danny Visscher

Wiebren vd Schootbrugge

Pascal Bruins

2

Bertin Bos

Eljakim Doorneweerd

Freek Dekker

3

Gerard Palland

Simon vd woude

Jelmer vd Veen

4

Stefan Sijbema

Wim Tillema

Thomas Niemeijer

5

Harm Bosman

Sebastian Holzapfel

Jan Beks

6

Jan Ringenier

 
We konden toch wel de nodige verrassingen noteren in de poulewedstrijden.
Zo werd in poule A de als 1e geplaatste Stefan Sijbesma roemloos uitgeschakeld met slecht 1 winstpartij. De winst ging enigszins verrassend naar Danny Visscher die duidelijk minder ritme heeft dan de anderen. Hij liet Bertin Bos en Gerard Palland achter zichen verloor alleen zijn partij tegen Harm Bosman. Bertin Bos verloor ook eenmaal, maar juist van Danny waardoor laatstgenoemde als 1e eindigde. Gerard werd verwezen naar de tussenronde.

Poule B was ongetwijfeld de mooiste en spannendste poule van de hele CK. Zes van de tien partijen gingen over de volle vijf games. Het niveau van de spelers lag dan ook heel dicht bij elkaar. De ‘heren’ uit Wezep, Wiebren vd Schootbrugge en Eljakim Doorneweerd, grepen de macht en werden 1e en 2e in de poule. Simon vd Woude, terug van een jaar Namibië werd 3e en plaatste zich daarmee voor de tussenronde.

In poule C was er meer krachtsverschil. Pascal Bruins, Freek Dekker en Jelmer vd Veen begonnen goed aan de zeskamp en leken onbedreigd op de plaatsen 1, 2 en 3 af te stevenen. Pascal had weliswaar enkele vijfpitters nodig, maar hij bleef knap zonder nederlaag en eindigde dus als 1e. Freek en Jelmer liepen onderweg tegen enkele nederlagen op, maar Freek plaatste zich niettemin met 3 uit 5 als 2e. Vervolgens moest er geteld worden, want Jelmer vd Veen, Thomas Niemeijer en Jan Beks bleken allen op 2 uit 5 te zijn geëindigd. Uiteindelijk bleek Jelmer de sterkste; hij had de beide anderen verslagen. Thomas werd 4e en Jan 5e. Jelmer en Thomas plaatsten zich voor de tussenronde.

In die tussenronde was Gerard Palland met 3 - 0 te sterk voor Thomas Niemeijer: 11 - 6, 11 - 8 en 11 - 7. De andere partij - die tussen Simon vd Woude en Jelmer vd Veen - was veel spannender. Simon nam weliswaar een 2 - 0 voorsprong in games, maar Jelmer vocht zich knap terug naar 2 - 2. In de beslissende game nam Simon al vroeg een voorsprong om die niet meer af te staan: 11 - 4, 14 - 12, 8 - 11, 12 - 14 en 11 - 4.
 
Daarmee was het achttal voor de kwartfinales compleet.

In de 1e kwartfinale moest Danny Visscher het opnemen tegen Simon vd Woude. Beiden maakten er een spannende partij van die Simon uiteindelijk met 2 - 3 wist te winnen: 7 - 11, 13 - 11, 11 - 9, 10 - 12 en 11 - 5.
 
De 2e kwartfinale ging tussen Wiebren vd Schootbrugge en Gerard Palland. Zoals mocht worden verwacht toonde Wiebren zich duidelijk de sterkste: 11 - 6, 11 - 4 en 11 - 3.
 
De 3e kwartfinale ging tussen Pascal Bruins en Bertin Bos. Het krachtsverschil was niet groot, maar het was Pascal die toch met 3 - 0 wist te winnen: 12 - 10, 11 - 9 en 11 - 7.
 
In de 4e kwartfinale namen Freek Dekker en Eljakim Doorneweerd het tegen elkaar op. Beiden maakten er een mooie wedstrijd van waarin Freek uiteindelijk met 3 - 1 wist te winnen: 11 - 9, 11 - 8, 7 - 11 en 11 - 9.

De halve finales zagen er als volgt uit:
Simon van der Woude - Freek Dekker
Wiebren vd Schootbrugge - Pascal Bruins

In eerstgenoemde halve finale wist de geslepen Freek de 1e game nog op zijn naam te schrijven, maar hij moest daarna toezien hoe Simon de regie overnam en de partij uiteindelijk toch nog vrij eenvoudig wist te winnen: 8 - 11, 11 - 4, 11 - 4 en 11 - 4.

De tweede halve finale was veel spannender. Pascal bood de iets sterker ingeschatte Wiebren prima tegenspel. Laatstgenoemde liet zich te vaak bij de tafel ‘weglokken’ waardoor hij het initiatief geregeld aan Pascal moest laten. De eerste vier games gingen over en weer naar achtereenvolgens Wiebren en Pascal. In de beslissende 5e game nam Pascal een voorsprong waardoor Wiebren risico moest nemen en vaak ook nog eens uit de tweede positie. Pascal won die game knap met 6 - 11. De gamestanden waren: 13 - 11, 4 - 11, 11 - 5, 9 - 11 en 6 - 11.
 

In de strijd om de 3e en 4e plaats toonde Wiebren zich te sterk voor Freek, die langzaam maar zeker zijn benen begon te voelen. Wiebren won met 11 - 8, 11 - 9 en 11 - 7.
 

De finale ging dus tussen de verrassende Simon van der Woude en Pascal Bruins. Dat Simon de finale haalde mag verrassend worden genoemd, omdat hij een jaar in Namibië is geweest en alleen op woensdag 8 januari jl. nog even een balletje heeft geslagen.
Simon en Pascal maakten er een mooie wedstrijd van; beiden speelden met aanvallende intenties. Het krachtsverschil was niet groot, maar uiteindelijk gaf de ervaring van Simon - jawel - toch de doorslag. Simon speelde net met wat meer variatie dan Pascal en dat betaalde zich nipt uit. Simon won de finale met 3 - 1: 11 - 9, 9 - 11, 13 - 11 en 11 - 8. Felicitaties aan Simon. Zowel hij als Pascal kunnen terugkijken op een sterk toernooi.

C-categorie
Uiteindelijk bleken zich 7 spelers te hebben aangemeld voor de C-categorie en zij troffen elkaar in een 7-kamp. Dat dit een slijtageslag werd, mag duidelijk zijn. Daar kwam nog bij dat er in de laatste wedstrijden van die 7-kamp ruimte op de andere tafels ontstond waardoor de spelers hun wedstrijden aan het eind wat sneller achter elkaar moesten spelen.
 
Dit geconstateerd hebbende is het dan wel extra knap dat juist de oudste deelnemer - Henny Boxman - beslag wist te leggen op de 1e plaats en daarbij bovendien ook nog eens ongeslagen wist te blijven. Petje af! De 2e plaats werd betwist door de twee jongste deelnemers: Martijn Haanappel en Mattias Beimers. Beiden eindigden op 4 uit 6, maar omdat Martijn met 3 - 1 van Mattias had gewonnen, eindigde hij als 2e en Mattias als 3e.
 
De uitslag luidde:

1

Henny Boxman

2

Martijn Haanappel

3

Mattias Beimers

4

Gerard Wessels

5

Rense Beimers

6

Alice Ringenier

7

Fedli Oztürk 
 
Het dubbeltoernooi
Je zult het niet geloven, maar nog diezelfde dag werd ook nog het dubbeltoernooi gespeeld. Ook dat toernooi werd in drie categorieën ingedeeld.
Het voert te ver om hier uitgebreid verslag van te doen.
 
Ik volsta hier met het vermelden van de prijswinnaars en een korte toelichting:

A-categorie:
1) Jordy ten Have en Jeroen Rotman
2) Ivan Hollander en Ralph Trip
3) Gert-Jan de Lange en Bas de Vries

Vanwege het afmelden van Robin Lieftink moest Ton Ringenier op de valreep op zoek naar een andere partner. Hij vond die uiteindelijk in de persoon van Marcel Makkink die al een tijdje geleden gestopt is met tafeltennis, maar nog wel (ere)lid is waardoor hij kon meedoen. Samen wisten zij toch nog twee partijen te winnen en als 4e te eindigen.

Jordy ten Have en Jeroen Rotman bleven in hun partijen heel eenvoudig op de been. Alleen in de partij tegen Ivan Hollander en Ralph Trip moesten zij tot het uiterste gaan om de partij winnend af te sluiten. Gert-Jan de Lange (titelverdediger met Gerben Wolterink) dubbelde met Bas de Vries. Beiden hadden nog nooit met elkaar gebald en zij wisten knap beslag te leggen op plaats 3.

B-categorie:
1) Pascal Bruins en Danny Visscher
2) Freek Dekker en Stefan Sijbesma
3) Gerard Palland en Simon van der Woude

C-categorie:
1) Mattias Beimers en Rense Beimers
2) Henny Boxman en Alice Ringenier
3) Gerard Wessels en Jan Wolterink
 

Na afloop maakte een behoorlijk aantal deelnemers van de gelegenheid gebruik om samen de lange, inspannende dag af te sluiten met een warme maaltijd. Gekozen kon worden uit vier verschillende soorten leveranciers. Jammer (maar begrijpelijk) was het dat die leveranciers niet ongeveer gelijktijdig arriveerden waardoor ‘de titel samen afsluiten met een warme maaltijd’ de lading niet helemaal dekte. Maar leuk was het wel.


Duidelijk was wel dat het een erg lange dag is geweest. Misschien zelfs te lang. 's Morgens kort na 9.00 uur stonden de eersten al in te spelen waarna het toernooi rond 10.00 uur begon. Tussen 19.00 en 19.30 uur werden de laatste ballen geslagen. Tegen achten begonnen de eersten aan de maaltijd en ruim na negenen vertrokken de laatste naar huis. Met zoveel deelnemers is het wellicht te overwegen om het enkel- en dubbeltoernooi uit elkaar te halen. Het dubbeltoernooi zou bijvoorbeeld prima kunnen worden verplaatst naar de eerste competitieloze vrijdagavond na de voorjaarscompetitie. Dan krijgen beide toernooien de aandacht die zij verdienen en heeft een aantal spelers iets minder last van de tong ‘in en op de schoenen’. Het is maar een idee. Niet alle deelnemers zijn immers in de leeftijd tussen 15 en 30 jaar.


Aan het eind wil enkele mensen bedanken. Allereerst Gert-Jan de Lange en Ralph Trip voor de prima voorbereiding en organisatie. Het was top! Tenslotte bedank ik Engelina voor het feit dat zij van vroeg tot laat de bar bemenst heeft! Daardoor hadden de deelnemers hier geen of nauwelijks omkijken naar! Verder heeft zij ook foto's gemaakt van de CK die ook op de website zijn te zien!

Op naar volgend jaar!


Met sportieve groet,
 
Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion