FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 18 januari werden bij Kampenion de Clubkampioenschappen voor de jeugd georganiseerd, waar 23 jeugdleden aan deelnamen verdeeld over een A-, B- en C-klasse. Gert-Jan de Lange veroverde de titel in het enkelspel en samen met Wiebren van de Schootbrugge ook in het dubbelspel. Een verslag.ckjEnkelspel, poulefase
Het enkelspeltoernooi ving aan om 11.00 uur. De A-klasse bestond uit tien spelers die aankomend seizoen allemaal uitkomen in de Landelijke jeugdcompetitie. Zij werden onderverdeeld in twee vijfkampen, waarna de nummers 1 en 2 doorgingen naar de halve finales. De B-poule bestond eveneens uit twee meerkampen: een zes- en een zevenkamp. Ook hiervan gingen de nummers 1 en 2 door naar de halve finale. De vier C-spelers namen ook deel aan de B-klasse en streden onderling in een vierkamp nog om de twee C-prijzen. De verschillende poules zagen er - op plaatsing - als volgt uit:

A-poule 1____________________ A-poule 2____________________ B-poule 1____________________ B-poule 2____________________ C-poule____________________
1. Wiebren van de Schootbrugge 1. Gert-Jan de Lange 1. Roderik van Braak 1. Roelard Bos 1. Jasper Lambregtse
2. Stefan Sjjbesma 2. Guido Wessels 2. Matthias van der Molen 2. Ditmar van Dorp 2. Marco Antonides
3. Wim Tillema 3. Pascal Bruins 3. Bert Beks 3. Orhan Tozan 3. Rik ten Caat
4. Eljakim Doorneweerd 4. Bertin Bos 4. Jomar Schilder 4. Ali-Imran Ugurlu 4. Jannick van den Broek
5. Thomas Niemeijer 5. Danny Bruins 5. Peter Tillema 5. Jasper Lambregtse  
    6. Rik ten Caat 6. Marco Antonides  
    7. Jannick van den Broek    
A-klasse
In de eerste A-poule maakte Wiebren zijn favorietenrol waar door als eerste te eindigen, al ging het niet eenvoudig: tegen Wim waren de volle vijf games nodig en tegen Stefan ontsnapte Wiebren na een 7-10 achterstand in de vijfde game. Stefan plaatste zich eveneens voor de halve finale door o.a. een 3-2 overwinning op Wim, die als derde eindigde. Eljakim eindigde als vierde; hij won één partij van Thomas, die in de poule niet tot winst wist te komen en als vijfde eindigde.

In de tweede A-poule bleef Gert-Jan in eerste instantie redelijk eenvoudig op de been met driemaal een 3-0 overwinning. Ook Guido bleef tot de laatste ronde ongeslagen, al ging dat met wat meer moeite: tegen Danny waren vijf games nodig en tegen Bertin ontsnapte Guido na een ruime achterstand en vele matchpoint voor Bertin in de vierde game, waarna de vijfde game wel overtuigend naar Guido ging. Via een 3-0 overwinning op Pascal streed Guido in de laatste wedstrijd met Gert-Jan om de poulewinst. Gert-Jan nam een 2-0 voorsprong, maar Guido kwam langszij en maakte er 2-2 van. Uiteindelijk trok Gert-Jan in de laatste game aan het langste eind en won de poule, voor Guido, Pascal, Bertin en Danny. Danny was - ondanks dat hij niet tot winst kwam - toch wel de verrassing van de A-klasse: tegen Guido, Pascal en Bertin 'schopte' Danny het tot een vijfde game.

B-klasse
In de eerste B-poule was er in het begin van spanning nauwelijks sprake: in de eerste vier rondes gingen alle wedstrijden met 3-0 naar de op papier sterkere speler. Daarna werd het iets spannender, omdat de favorieten voor de eerste twee plekken elkaar troffen. In de vijfde ronde won Roderik in vijven van Jomar en versloeg Matthias Bert met driemaal 11-9. Een ronde later bond Matthias ook Jomar met 3-1 aan de zegekar en boekte Roderik een 3-0 overwinning op Bert. Daarmee was bekend wie er door gingen naar de halve finales: Roderik en Matthias. Met een 3-0 overwinning op Matthias won Roderik de poule en werd Matthias tweede. Jomar - die Bert in vijven versloeg - eindigde als derde en Bert als vierde. De vijfde plaats ging toch wel wat verrassend naar Rik, die in vijven van Peter won waardoor Peter als zesde eindigde. Jannick - die net lid is van Kampenion - kwam nog niet tot winst, maar dat is natuurlijk geen schande. Hij eindigde als zevende.

Waar zowel in beide A-poules als in de eerste B-poule de nummers 1 en 2 geplaatst ook daadwerkelijk - en zelfs in de 'juiste' volgorde - doordrongen naar de halve finales, was dat in de tweede B-poule niet het geval. Ali-Imran boekte meteen een overwinning op Orhan en een ronde later won hij ook verrassend van Ditmar. Toen hij in de derde rond ook van Roelard won, stelde hij zijn halve finale plaats als zo goed als zeker. Roelard begon met twee overwinningen, maar kwam daarna niet meer tot scoren: hij eindigde als derde in de poule met evenveel overwinningen als Orhan en Marco - die verrassend Orhan versloeg in vijven - maar deed het onderling beter door een 3-0 overwinning op Marco en een nipt 2-3 verlies tegen Orhan, die als vierde eindigde. Marco eindigde als vijfde en Jasper - die nipt met 11-9 in de vijfde game van Marco verloor - eindigde als zesde. Ditmar kwam na zijn verlies tegen Ali-Imran niet meer in de problemen en eindigde als tweede, achter de verrassende poulewinnaar Ali-Imran.

C-klasse
De vier C-poule spelers streden in een aparte C-klasse vierkamp om de twee C-prijzen. Zij die in de B-klasse al tegen elkaar hadden gespeeld, deden dat niet nogmaals: de uitslagen werden overgenomen van de B-klasse meerkampen. Achteraf bleek dat de 'finale' al gespeeld was tussen Jasper en Marco toen zij elkaar troffen in de B-klasse poule. Marco won met 11-9 in de vijfde game en pakte zo de eerste prijs in de C-poule. Jasper wist te winnen van Rik en Jannick en werde tweede. Rik eindigde als derde en Jannick als vierde.

Onderstaand de uitslagen van de verschillende poules (met - indien van toepassing - achter de namen het verschil t.o.v. de plaatsing in de poule):
A-poule 1____________________ A-poule 2____________________ B-poule 1____________________ B-poule 2____________________ C-poule____________________
1. Wiebren van de Schootbrugge 1. Gert-Jan de Lange 1. Roderik van Braak 1. Ali-Imran Ugurlu (+3) 1. Marco Antonides (+1)
2. Stefan Sjjbesma 2. Guido Wessels 2. Matthias van der Molen 2. Ditmar van Dorp 2. Jasper Lambregtse (-1)
3. Wim Tillema 3. Pascal Bruins 3. Jomar Schilder (+1) 3. Roelard Bos (-2) 3. Rik ten Caat
4. Eljakim Doorneweerd 4. Bertin Bos 4. Bert Beks (-1) 4. Orhan Tozan (-1) 4. Jannick van den Broek
5. Thomas Niemeijer 5. Danny Bruins 5. Rik ten Caat (+1) 5. Marco Antonides (+1)  
    6. Peter Tillema (-1) 6. Jasper Lambregtse (-1)  
    7. Jannick van den Broek    Enkelspel: knock-outfase

A-poule - halve finale 1:_ Wiebren van de Schootbrugge - Guido Wessels___ B-poule - halve finale 1:_ Roderik van Braak - Ditmar van Dorp
A-poule - halve finale 2: Gert-Jan de Lange - Stefan Sijbesma B-poule - halve finale 2: Ali-Imran Ugurlu - Matthias van der Molen

De eerste halve finale in de A-poule ging tussen Wiebren en Guido. In de eerste twee games hielden zij elkaar met 10-12 en 12-10 in evenwicht. Ook de derde game was spannend en ging met 9-11 naar Guido. Daarna leek het verzet van Wiebren gebroken: de vierde game ging met 2-11 naar Guido, waardoor hij zich voor de finale plaatste.

In de tweede halve finale kruisten Gert-Jan en Stefan de batjes met elkaar. Deze wedstrijd verliep bijna net zo als de eerste halve finale: via 11-8 en 7-11 werd het 1-1, waarna een spannende derde game volgde die met 12-10 naar Gert-Jan ging. In de vierde game maakte het Gert-Jan het 'karwei' af door met 11-5 te winnen en plaatste hij zich eveneens voor de finale.

In de eerste halve finale van de B-poule speelden Roderik en Ditmar tegen elkaar. Zij maakten er een bijzonder leuke en spannende wedstrijd van. Roderik nam met 11-9 een 1-0 voorsprong, maar Ditmar ging er met 7-11 en 9-11 weer voorbij en kwam op 1-2. De vierde game ging met ruime cijfers (11-2) naar Roderik, waarna de vijfde game de beslissing moest brengen. Ditmar nam een kleine voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Hij won met 11-8 en plaatste zich voor de finale van de B-poule.

In de andere halve finale namen Ali-Imran en Matthias het tegen elkaar op. Deze wedstrijd was wat minder spannend. Matthias nam al snel een 0-2 voorsprong door met 8-11 en 5-11 te winnen, maar in de derde game deed Ali-Imran met 11-9 wat terug. Matthias won de vierde game echter weer met 6-11 en plaatste zich ook voor de finale.

A-poule - finale:_______ Gert-Jan de Lange - Guido Wessels______________ B-poule - finale:________ Matthias van der Molen - Ditmar van Dorp
A-poule - 3e/4e plaats: Wiebren van de Schootbrugge - Stefan Sijbesma B-poule - 3e/4e plaats: Roderik van Braak - Ali-Imran Ugurlu

In de A-poule ging de finale tussen Gert-Jan en Guido: een herhaling van de wedstrijd in de poule. Gert-Jan schoot uit de startblokken en won de eerste game met 11-1 en de tweede game met 11-7. In de derde game wist Guido wat terug te doen door met 7-11 te winnen. De vierde game ging een tijdje gelijk op, maar vanaf 5-5 sloeg Gert-Jan een gaatje naar 8-5 en 9-7. Vervolgens werd het toch nog spannend: Guido kwam terug tot 9-9. De laatste twee punten gingen echter weer naar Gert-Jan, waarmee hij de titel veilig stelde en Clubkampioen jeugd 2014 werd! Guido werd dus tweede en Wiebren derde; hij versloeg Stefan in de 'troostfinale' met 11-8, 11-3 en 11-9.

Opmerkelijk genoeg ging de finale van de B-klasse tussen twee spelers die tweede werden in de poule, maar de halve finales wonnen: Ditmar en Matthias. Ditmar ging naarmate het toernooi vorderde steeds beter spelen. Hij versloeg Matthias in de finale met 11-8, 11-6 en 11-5 en pakte daarmee de overwinning in de B-poule. Matthias werd keurig tweede. Roderik - die van Ali-Imran wist te winnen - pakte de derde plaats.

Clubkampioen 2014:___ Gert-Jan de Lange____________________________ B-poule - winnaar:_______ Ditmar van Dorp
A-poule - tweede:______ Guido Wessels B-poule - tweede: Matthias van der Molen
A-poule - derde: Wiebren van de Schootbrugge B-poule - derde: Roderik van Braak
A-poule - vierde: Stefan Sijbesma B-poule - vierde: Ali-Imran UgurluDubbelspel
Vanaf 15.00 uur werd er verder gegaan met het dubbeltoernooi. Tien dubbels namen deel, onderverdeeld in een A- en een B-klasse. Zowel de A- als de B-klasse bestond uit een vijfkamp. Beide poules zagen er - op plaatsing - als volgt uit:

A-poule______________________ B-poule______________________
1. Gert-Jan en Wiebren 1. Roelard en Ditmar
2. Guido en Pascal 2. Roderik en Bert
3. Stefan en Wim 3. Matthias en Jomar
4. Bertin en Eljakim 4. Orhan en Ali-Imran
5. Thomas en Danny 5. Peter en Rik

De A-poule startte verrassend: Thomas en Danny maakten het Guido en Pascal bijzonder lastig, hadden matchpoints, maar in vijven wisten Guido en Pascal toch nog te ontsnappen. Dat lukte hen even later niet tegen Stefan en Wim: het laatstgenoemde duo won met nipt verschil in de vijfde game. Datzelfde - nipt winnen in vijf games - deden Thomas en Danny - toch wat verrassend - tegen het hoger geplaatste duo Bertin en Eljakim. Maar nog veel verrassender werd het in de laatste speelronde: Thomas en Danny wonnen met 3-0 van Stefan en Wim! Daardoor boekten drie dubbels twee overwinningen en op onderling resultaat vielen Thomas en Danny in de prijzen: zij behaalde de tweede plaats, vóór Guido/Pascal en Stefan/Wim die als derde en vierde eindigden. Gert-Jan en Wiebren hadden hier geen boodschap aan: alleen tegen Stefan en Wim moesten zij een game afstaan en alle andere partijen werden met 3-0 gewonnen, waaronder de 3-0 overwinning met de gamestanden 11-4, 11-2 en 11-1 tegen Bertin en Eljakim, die puntloos onderaan eindigden. Gert-Jan en Wiebren behaalden dus de titel in het dubbelspel en Gert-Jan zelfs al voor het vierde jaar op rij met drie verschillende dubbelpartners!

De eerste drie rondes van de B-poule waren niet heel spannend: alle partijen gingen met 3-0 of 3-1 naar het hoger geplaatste dubbel. Daarna werd het wel spannend: Roelard en Ditmar wonnen nipt in vijven van Matthias en Jomar en Orhan en Ali-Imran hadden ook een vijfde game nodig om Peter en Rik van zich af te houden. De 'finale' werd gespeeld tussen de dubbels Roelard/Ditmar en Roderik/Bert. Met 4-11, 11-9, 9-11, 11-5 en 7-11 trokken Roderik en Bert aan het langste eind en wonnen zij het dubbelspel in de B-categorie. Roelard en Ditmar eindigden als tweede, gevolgd door Matthias en Jomar die als derde eindigden. Orhan en Ali-Imran behaalden de vierde plaats vóór Peter en Rik, die als vijfde eindigden.

A-poule - winnaars:______ Gert-Jan en Wiebren________________________ B-poule - winnaar:______ Roderik en Bert
A-poule - tweede: Thomas en Danny B-poule - tweede: Roelard en DitmarIn het bijzonder een woord van dank aan Gert-Jan de Lange en Engelina Rozendaal. Gert-Jan won niet alleen het toernooi, maar speelde ook vanuit de AC een rol in de organisatie van het toernooi. Engelina heeft weer - net als een week eerder bij de Clubkampioenschappen senioren - alle bartaken bijna in haar eentje op zich genomen en deed dat wederom bijzonder goed. Verder een woord van dank aan Alice, Jan en Ton Ringenier en Ivan Hollander, die een groot deel van het toernooi aanwezig zijn geweest als zaalwacht en supporter.

Naast de taken achter de bar heeft Engelina ook weer een hoop foto's gemaakt van de Clubkampioenschappen jeugd (klik), waarvoor dank!


Ralph Trip

Reacties  

#1 Jan Ringenier 20-01-2014 09:52
Mooi verslag, Ralph.

Ik herhaal het ook hier nog een keer dat ik heb genoten van een prachtig toernooi waarin ik veel wedstrijden op een prima niveau heb gezien!
Wat een weelde: CK waarin 10 spelers landelijk spelen. En daarachter de nodige spelers die het in zich hebben om dat niveau ook te halen.

Complimenten aan de spelers. Ook voor de manier waarop zij met - niet altijd verwachte - nederlagen omgingen. Daar kan ik nog wat van leren!
Top!

JR
Citeer

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar