FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


CameraZOOM-20140524181241794CameraZOOM-20140524181241794Op zaterdag 24 mei werden de Afdelingskampioenschappen Oost voor de jeugd georganiseerd in Zwolle. De jeugdspelers werden ingedeeld op de klasse die zij afgelopen seizoen hadden gespeeld. Namens Kampenion deden er acht jeugdspelers mee: Gert-Jan de Lange en Guido Wessels in Landelijk A, Bertin Bos en Wim Tillema in Landelijk B, Ditmar van Dorp en Roderik van Braak in de 1e klasse en Roelard Bos en Bert Beks in de 2e klasse. 
 
Het toernooi ving om 09.30 uur aan met het dubbelspel. Voor Landelijk A en B hadden zich per klasse vier dubbels aangemeld. Zij speelden daarom direct een finale-vierkamp. In het enkelspel - dat rond 12.00 uur aanving - speelden de landelijke spelers eveneens meteen in een finalepoule: een zevenkamp. In de 1e en 2e klasse waren er meer aanmeldingen: na de poulefase gingen de nummers 1 en 2 in deze klassen - zowel in het enkel- als in het dubbelspel - door naar de kwartfinales.
 
CameraZOOM-20140524181127504
Landelijke A en B - dubbelspel
De indeling van de Landelijk A- en B-poule vond ik wat bijzonder. Zo deden er in de Landelijk A-poule twee spelers mee die allebei Landelijk B speelden. En in de Landelijk B-poule deed een duo mee waarvan de één Landelijk A en de ander Landelijk C speelde. Het leek me dan ook logischer als dit om was gedraaid, maar kennelijk dacht de organisatie daar anders over. Voor Gert-Jan en Guido was er in het dubbelspel alleen in de 'finale' tegenstand. Na twee eenvoudige overwinningen troffen zij het lastige en eveneens nog ongeslagen duo Stephan Jansman/Lisette van Es: allebei sterke Landelijk A spelers. Desondanks deden Gert-Jan en Guido zeker niet onder, maar pakten zij de punten op het verkeerde moment: één game werd ruim gewonnen, maar drie games gingen met twee punten verschil verloren. Hierdoor eindigden zij als tweede. Wim en Bertin begonnen in de Landelijk B klasse met een nipte nederlaag: de vijfde game ging met 11-9 verloren. Achteraf bleek dat zij meteen de 'finale' hadden gespeeld: beide teams wonnen de overige twee wedstrijden en dus eindigden Wim en Bertin op een knappe tweede plaats.
 
CameraZOOM-201405241807104031e en 2e klasse - dubbelspel
In de 1e en 2e klasse werden - als ik het goed onthouden heb -  de dubbels onderverdeeld in een viertal drie- en vierkampen, waarna de nummers 1 en 2 doorgingen naar de kwartfinales. Ditmar en Roderik - die allebei graag hun forehand spelen en dus een sterk links/rechts dubbel vormen - wisten knap de poule te winnen. Hierna kwamen zij vrij eenvoudig door de kwartfinale door hun tegenstanders met 3-0 te verslaan. In de halve finale ging het moeizamer, maar ook deze wedstrijd werd gewonnen en dus stonden Ditmar en Roderik in de finale! Helaas bleken de tegenstanders in de finale een maatje te groot, maar Ditmar en Roderik mogen tevreden zijn met een knappe tweede plaats. Ook Bert en Roelard kwamen keurig de poule door en wonnen de kwartfinale. Helaas was de halve finale het eindstation voor Bert en Roelard waardoor zij net buiten de prijzen vielen, maar zij kunnen tevreden zijn over een goed dubbeltoernooi.
 
CameraZOOM-20140524181249666
1e en 2e klasse - enkelspel
In het enkelspel vonden Bert en Roelard allebei hun Waterloo in de poule. Maar dat is helemaal niet erg: het betekent immers ook dat er voldoende tegenstand was. En daar leer je alleen maar van. In de 1e klasse wisten Ditmar en Roderik allebei beslag te leggen op een kwartfinale-plek: Ditmar werd eerste in zijn poule en Roderik tweede. Voor Ditmar was de kwartfinale ook het eindstation: hij kwam niet door het stugge spel van een bijzonder passieve tegenstander heen. In de hogere regioklassen geven veel spelers de voorkeur aan passief spel; dat loont vaak tegen aanvallend ingestelde spelers die (nog) veel fouten maken, maar Ditmar en ook Roderik weten dat op de lange termijn het veel leerzamer is als je zelf het initiatief toont. Roderik kwam wel tot winst: na een matchpoint tegen sleepte hij de 5e game er met 13-11 uit! Hierna speelde Roderik een halve finale driekamp, waarna de winnaars van deze beide driekampen de finale speelden. Roderik wist zijn eerste wedstrijd in de driekamp te winnen en kwam in zijn tweede wedstrijd met 2-0 voor, na de eerste game met 4-10 achter te hebben gestaan! Maar zoals wel vaker, sloegen hierna de zenuwen toe en ging Roderik steeds passiever spelen. Omdat ook zijn tegenstander steeds beter in de wedstrijd kwam, gingen de laatste drie games helaas verloren en strandde Roderik in de halve finale. Maar ondanks het nipt mislopen van de finale kan Roderik terugkijken op een prima toernooi!
 
CameraZOOM-20140524180911169Landelijk B - enkelspel
In de Landelijk B klasse speelden Bertin en Wim een zevenkamp. Wim verraste meteen met een overwinning op Julian Wolters, die een bijzonder mooi technisch spel speelt maar op andere gebieden nog een hoop kan leren. Ook Bertin wist Julian aan de zegekar te binden. Meer zat er voor beide spelers niet in. Althans, tegen 'andere' spelers niet; de onderlinge wedstrijd werd met 11-9 in de vijfde game in het voordeel van Wim beslist, waardoor hij als vijfde en Bertin als zesde eindigde. Dat was echter geen schande, want zij waren als zesde en zevende geplaatst. Als je het zo bekijkt, dan hebben ze het dus beter gedaan dan vooraf verwacht! :)
 
Landelijk A - enkelspel
De Landelijk A-poule was een bijzonder mooie zevenkamp met allemaal sterke Landelijk A spelers: drie uit Zwolle (Stephan Jansman, Jeen de Boer en Thomas Pham), twee uit Hattem (Lisette van Es en Lars Hugo de Ruiter) en twee uit Kampen: Gert-Jan en Guido. Jeen - die verdedigend speelt met zijn backhand en aanvallend met zijn forehand - bleek voor Guido net wat te lastig. Gert-Jan was de eerste ronde vrij en startte daarom eveneens tegen Jeen, die hij in vier spannende games wist te verslaan. Penhouder Thomas was de volgende tegenstander voor beide spelers. Guido boekte een prima overwinning tegen Thomas, maar Gert-Jan had het lastiger: pas in de vijfde game en na een matchpoint tegen wist hij de zege veilig te stellen. Guido leek vervolgens eenvoudig te winnen van Lars Hugo, maar na een 2-0 voorsprong kwam laatstgenoemde sterk terug en verloor Guido helaas alsnog met 2-3. Gert-Jan kwam niet in de problemen en boekte eenvoudig zijn derde overwinning. In de vijfde ronde en na drie gespeelde wedstrijden - Gert-Jan en Guido waren allebei al een ronde 'vrij' geweest - trof Guido Lisette, terwijl Gert-Jan - die inmiddels al de tong op de schoenen had hangen - het op mocht nemen tegen Stephan. Guido speelde een goede wedstrijd, maar Lisette is aanvallend sterk op de forehand en speelt met noppen op de backhand. Hierdoor kreeg Guido voortdurend een sterke bal vanaf de forehand van Lisette of een lastige 'noppenbal' vanaf de backhand. Twee games zat Guido er dichtbij, maar hij kon niet voorkomen dat Lisette met 3-0 wist te winnen. Bij Gert-Jan leek zijn vermoeidheid gek genoeg in zijn voordeel te zijn: het bracht meer rust en minder fouten in zijn spel tegen de eveneens aanvallend ingestelde Stephan, die aanvallend meer fouten maakte waardoor Gert-Jan een eenvoudige 3-0 overwinning boekte. In de wedstrijd tegen Guido herpakte Stephan zich; Guido speelde zeker niet slecht, maar Stephan speelde aanvallend sterk en wist Guido met 3-1 te verslaan.
 
CameraZOOM-20140524181935198
Landelijk A - enkelspel: de finale
Gert-Jan en Lisette waren allebei nog ongeslagen en namen het in de zesde ronde tegen elkaar op. Zij speelden een soort van finale: de winnaar van deze wedstrijd was zeker van toernooiwinst. De eerste game ging ruim naar Lisette: zij speelde erg direct en blokte de topspinballen van Gert-Jan met haar forehand eenvoudig parallel weg. Voor Gert-Jan - die minder moeite met 'noppenballen' heeft - dus zaak om de forehand van Lisette geheel te vermijden. Dat werkte en resulteerde in een ruimte gamewinst en een 8-4 voorsprong in de derde game. Vanaf dat moment gingen de punten echter vooral naar Lisette - wellicht was Gert-Jan een heel klein beetje concentratie kwijt - waardoor de derde game niet door Gert-Jan, maar nipt door Lisette werd gewonnen. Gert-Jan raakte steeds meer vermoeid en toen Lisette in de 4e game een 6-2 voorsprong nam, leek de wedstrijd gespeeld. Maar niets bleek minder waar: Gert-Jan bleef strijden voor elk punt en sleepte de game er - na een matchpoint tegen te hebben gehad - in de verlenging alsnog uit. De 5e game moest de beslissing brengen en wederom leek Lisette aan het langste eind te gaan trekken: ze kwam 4-0 en 5-1 voor, waarna Gert-Jan een time-out nam. Dit werkte: via 6-1 werd het 6-4, waarop Lisette een time-out nam. Dit leek echter alleen maar in het voordeel van de vermoeide Gert-Jan te zijn, die zo tweemaal extra rust kreeg in de 5e game. Hij ging er dan ook 'op en over' en nam via 8-8 een 10-8 voorsprong. Het eerste matchpoint werd nog niet verzilverd, maar het tweede matchpoint verraste Gert-Jan Lisette met een even risicovolle als slimme bal door te doen wat hij drie games lang juist niet had gedaan: een spinbal spelen naar haar forehand. Omdat Lisette in de backhandhoek bleef hangen, werd zodoende het matchpoint verzilverd en mag Gert-Jan zich een jaar lang afdelingskampioen noemen! In een partij 'om des keizers baard' maakten Gert-Jan en Guido er (begrijpelijk) een (mooi show-)potje van, die met 3-2 in het voordeel van Guido werd beslist. Omdat ik de andere resultaten niet heb gezien, is het mij niet helemaal duidelijk op welke plek Guido is geëindigd, maar naar eigen zeggen was het 'de vierde of vijfde plek'.
 
Tot slot
De acht deelnemende Kampenionners hebben een leuk, leerzaam en ook goed toernooi gespeeld, wat resulteerde in drie tweede prijzen in de het dubbelspel en een eerste prijs in het enkelspel. Maar de ook de halve finale plaats van Bert en Roelard, de kwartfinale plaats van Ditmar en de halve finale plaats van Roderik mogen niet onvermeld blijven. Dank aan alle chauffeurs: Johan van Braak, Gerard Bos, Adriaan de Lange, Jan Beks en Koos Tillema. En tot slot dank aan de organisatie, die het toernooi goed doordacht en professioneel georganiseerd heeft!
 
 
Ralph Trip

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar