FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op vrijdag 9 (dubbel) en zaterdag 10 januari as. (enkel) houdt Kampenion haar Clubkampioenschappen voor senioren en jeugdspelers die in de seniorencompetitie uitkomen. Voor veel spelers is dat HET toernooi van het jaar. Een toernooi in ‘pakweg’ Dedemsvaart, Enschedé, Emmeloord of Soest is leuk, maar spelen tegen verenigingsgenoten …….. daar wil je toch niet van verliezen? Aan het dubbelspel doen 14 koppels mee en aan het enkelspel 33 spelers. Jammer is het dat Thomas Niemeijer zich vanwege medische redenen moest afmelden waardoor ook Danny Bruins het dubbeltoernooi aan zich voorbij moet laten gaan. Beterschap Thomas!

De deelnemers zijn zowel in het dubbelspel als in het enkelspel in drie categorieën ingedeeld:

 • Spelers met een rating van 350 of hoger: categorie A
 • Spelers met een rating tussen de 250 en 350: categorie B
 • Spelers met een rating tot 250: categorie C

In het dubbelspel worden eerst de ratings van beide spelers opgeteld en gedeeld door 2.

Categorie A telt vijf dubbels (volgorde plaatsing):

 1. Jeroen Rotman en Jordy ten Have (titelverdedigers)
 2. Ivan Hollander en Gert-Jan de Lange
 3. Ton Ringenier en Guido Wessels
 4. Robin Lieftink en Ralph Trip
 5. Bas de Vries en Gerben Wolterink

Mede omdat Jordy weinig ritme heeft – hij heeft in de afgelopen weken net zo vaak getafeltennist als ik ben wezen bungyjumpen – wordt het voor Jeroen en hij een heel zware opgave om de titel succesvol te verdedigen. Ik zet mijn kaarten mede daarom op het duo Ivan / Gert-Jan. Gert-Jan is in mijn ogen zo ongeveer de beste dubbelaar bij Kampenion en ook de linkshandige Ivan ‘kun je er goed bij hebben’. Tezamen acht ik hen titelkandidaat nummer 1.
Mijn prognose luidt: 1e Ivan/Gert-Jan, 2e Ton/Guido en 3e Jeroen/Jordy.

Categorie B telt zeven dubbels en categorie C slechts twee. Dit wordt dan ook een gecombineerd toernooi.
De deelnemers zijn (volgorde plaatsing):

 1. Jelmer van der Veen en Sebastian Holzapfel
 2. Gertjan Wessels en Freek Dekker
 3. Pascal Bruins en Eljakim Doorneweerd
 4. Nick Kuipers en Danny Visscher
 5. Bertin Bos en Wim Tillema
 6. Gerard Palland en Jan Ringenier
 7. Jackie van der Meulen en Jan Beks
 8. Gerard Wessels en Alice Ringenier (C)
 9. Mattias Beimers en Rense Beimers (C)

Het is lastig om in de B-categorie titelfavorieten aan te wijzen, maar ik doe toch een poging. Ik verwacht dat de duo’s Jelmer/Sebastian, Gertjan/Freek en Bertin/Wim de eerste drie plaatsen bezetten: 1e Bertin/Wim, 2e Jelmer/Sebastian en 3e Gertjan/Freek.
Verder denk ik dat vader en zoon Rense en Mattias beslag leggen op de 1e plaats in de C-categorie. De fraaie 2e plaats is dan voor het duo Gerard/Alice!

Dan het enkelspel. Hier zien de poules bij categorie A er als volgt uit (volgorde plaatsing):

 
1 2
Jordy ten Have (1) Ton Ringenier (2)
Jeroen Rotman (4) Ivan Hollander (3)
Gert-Jan de Lange (5) Robin Lieftink (6)
Bas de Vries (8) Ralph Trip (7)
Gerben Wolterink (9) Gertjan Wessels (10)
Guido Wessels (12) Dick Hoekman (11)
Jelmer van der Veen (13) Pascal Bruins (14)
  Nick Kuipers (15)

In de A-categorie is Jordy titelverdediger en daarom ook als 1e geplaatst. Qua rating vinden we hem echter pas terug op plaats 5. Dat heeft alles te maken met zijn mindere ritme in (het verloop van) het afgelopen seizoen. En daarna is dat eigenlijk alleen maar minder geworden. Ik verwacht dan ook dat Jordy het heel moeilijk zal hebben om zich te plaatsen voor de halve finales. De A-categorie telt liefst 11 spelers die Promotieklasse of hoger spelen!

In poule 1 is de strijd volgens mij behoorlijk open. Ik verwacht dat Jeroen, Gert-Jan, Bas en Gerben op basis van hun kwaliteiten of hun speelstijl kansen hebben om bij de eerste twee te eindigen. Bij Jordy zal het vooral afhangen van de vraag of het spelen van een dubbeltoernooi de avond ervoor voldoende is om het benodigde ritme op te doen. Jordy heeft overigens niet zo heel veel ritme nodig om een bepaald niveau te halen. Naast kwaliteiten en speelstijl spelen natuurlijk ook de fenomenen ‘verrassingen’ en ‘angstgegner’ een rol. Ieder toernooi kent verrassingen. Zo heeft Guido in de afgelopen jaren bijvoorbeeld een favoriet voortijdig doen sneuvelen. Verder heeft bijna iedereen wel een tegenstander waarvan hij ‘op papier’ eenvoudig zou moeten kunnen winnen, maar in de praktijk vaak niet wint.
Mijn prognose voor de twee halve finalisten is: Gert-Jan en Bas (op onderling resultaat). Ik verwacht een heel spannende poule!

In poule 2 spelen in mijn ogen de twee grootste kanshebbers op de titel: Ton en Ivan. Voor Ton is het – vanwege zijn ‘groot lijf’ en zijn energievretende speelstijl – een voordeel dat de Clubkampioenschappen in de winterperiode gespeeld worden. En met een beetje ‘geluk’ zijn er ook nog eens problemen met de verwarming. Daarnaast heeft Ton zich – om zijn conditie te verbeteren – het afgelopen jaar aangemeld voor de marathon van Rotterdam, die van Enschedé en die van Eindhoven. Dat het daarbij niet kwam tot een actieve deelname, mocht de pret niet drukken. Ook Ivan is een titelkandidaat. Hij kan terugkijken op een prima competitie en hij zal graag willen laten zien dat de Technische Commissie en ondergetekende een fout hebben gemaakt door hem voor komend seizoen opnieuw in team 2 te plaatsen.
De andere spelers hebben met alle respect minder kans om de halve finales te halen. Niet omdat zij geen kwaliteiten hebben, maar omdat zij sneller tegen nederlagen tegen andere spelers aanlopen dan Ton en Ivan.
Mijn prognose voor de twee halve finalisten is dan ook: Ton en Ivan.

Ik verwacht ook dat Ton en Ivan de finale spelen. De winnaar vind ik wat lastiger aan te wijzen. Gelet op de uitslagen in eerdere ‘officiële’ ontmoetingen houd ik het toch maar op Ton. Sorry Ivan!
Mijn prognose luidt: 1e Ton, 2e Ivan en 3e Gert-Jan.

Voor wat betreft de B- en C-categorie houd ik het – wees gerust – wat korter.
Ik verwacht dat de kampioen in categorie B komt uit het viertal Bertin Bos, G. Palland (beiden poule 1), Sebastian Holzapfel en Jackie van der Meulen (beiden poule 2). Bertin en Jackie spelen dan in mijn optiek de finale die gewonnen wordt door Jackie. Ik heb Jackie de afgelopen weken zien terugkeren achter de tafel en ben onder de indruk van zijn niveau en spel.
Mijn prognose luidt: 1e Jackie, 2e Bertin, 3e Sebastian.

In de categorie C spelen de deelnemers één 6-kamp. Titelverdediger Henny Boxman is herstellende van een zwaar jaar en is al blij - en wij met hem - dat hij er weer staat. Conditioneel is hij volgens mij nog niet op het niveau dat nodig is om de 6-kamp winnend af te sluiten. Ik verwacht daarom dat de youngsters Martijn Haanappel en Mattias Beimers de voornaamste titelkandidaten zijn.
Mijn prognose luidt: 1e Martijn, 2e Mattias en 3e Gerard.

Maar zoals ik al vaker heb aangegeven, wedstrijden en toernooien worden niet achter een PC of tablet beslist, maar achter de tafeltennistafel. Een overwinning minder of een nederlaag meer zorgen ervoor dat een speler net wel of net niet de halve finales haalt. Kortom, hoe de einduitslagen werkelijk worden, is pas aan het eind van vrijdagavond (dubbel) en het begin van zaterdagavond (enkel) bekend. Spelers die zich tekort gedaan voelen door mijn bespiegelingen, hebben volop de kans om mijn ongelijk aan te tonen!
Ik wens ons allen strijdvolle, maar sportieve, toernooien toe.

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretaris senioren
Kampenion

 

 

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar