FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


 

Prijswinnaars enkel

De laatste jaren worden bij Kampenion begin januari de Clubkampioenschappen enkel- en dubbelspel georganiseerd. Dit jaar was daar geen uitzondering op, al was er toch een wijziging in de opzet bij de editie voor de senioren: de Clubkampioenschappen werden niet op één dag, maar op twee dagen gespeeld. Voorgaande jaren bleek dat de energie begrijpelijk was afgenomen in het enkeltoernooi als daarvóór het dubbeltoernooi werd gespeeld, terwijl als eerst het enkeltoernooi gespeeld werd met name de motivatie voor het dubbeltoernooi ver te zoeken was. Vandaar dat vrijdagavond 9 januari eerst het dubbeltoernooi werd georganiseerd, gevolgd door het enkeltoernooi op zaterdagmiddag 10 januari. In zowel het enkel- als het dubbeltoernooi werd er ingedeeld op rating, waarbij bij het dubbeltoernooi de gemiddelde rating van beide spelers genomen werd. De A-klasse bestond uit de spelers met een rating hoger dan 350 punten, de B-klasse uit spelers met een rating tussen de 250 en 350 punten en de C-klasse uit spelers met een rating lager dan 250 punten.
 
Clubkampioenschappen dubbelspel
De 'angst' dat de animo voor het dubbeltoernooi nu tegen zou vallen, bleek niet terecht: 14 dubbels gingen op vrijdagavond de strijd met elkaar aan. 5 dubbels werden in de A-klasse ingedeeld, 7 dubbels in de B-klasse en 2 dubbels in de C-klasse. Maar omdat de dubbels in de C-klasse dan wel erg weinig aan spelen toe zouden komen, namen zij ook deel aan de B-klasse. De onderlinge wedstrijd tussen beide C-klasse dubbels was bepalend voor de eindoverwinning.
 
Klasse B/C
B1De zeven dubbels in de B-klasse en de twee dubbels in de C-klasse speelden een negenkamp. Alle B-dubbels leken vooraf erg gewaagd aan elkaar: tussen het op papier sterkste en zwakste dubbel zaten slechts 40 ratingpunten verschil. Ook beide C-dubbels zaten dicht bij elkaar qua rating: het verschil was hier zelfs minder dan 4 punten! Dat rating niet altijd wat zegt, bleek toen beide C-dubbels het in de vijfde ronde tegen elkaar opnamen voor de winst in de C-klasse: Gerard en Alice - op papier heel iets sterker dan Rense en Mattias - hadden nauwelijks kans tegen vaden en zoon Beimers: met 8-11, 4-11 en 1-11 ging de winst - net als vorig jaar - naar Mattias en Rense Beimers. Niet alleen in deze wedstrijd was er weinig sprake van spanning: slechts 5 van de 36 wedstrijden gingen over de volle 5 games en 20 wedstrijden werden met 3-0 beslist, waarvan 12 maal in onderlinge B-duels. Nick Kuipers en Danny Visscher - als derde geplaatst - wisten uiteindelijk het Clubkampioenschap in de B-poule op hun naam te schrijven: zij wonnen hun eerste zeven wedstrijden en waren vanaf dat moment al niet meer te achterhalen door de concurrentie. Meer spanning was er om de plekken 2 t/m 4: de duo's Gertjan/Freek, Bertin/Wim en Jackie/Jan wonnen van elkaar en eindigen alle drie op 6 punten. Na het tellen van games bleken Jackie en Jan Beks het meest ongelukkig en eindigden als vierde. De derde prijs ging naar Bertin Bos en Wim Tillema en het duo Gertjan Wessels/Freek Dekker eindigde als tweede.
  
Klasse A
A3
De vijf dubbels in de A-klasse speelden een vijfkamp, waarbij Jeroen en Jordy op basis van hun winst in 2014 als eerste waren geplaatst. Het duo Ivan/Gert-Jan - met de hoogste gemiddelde rating - was daardoor als tweede geplaatst, gevolgd door Ton/Guido (3), Robin/Ralph (4) en Bas/Gerben (5). Maar uiteindelijk bepaalde de plaatsing niet meer dan de speelvolgorde en dat bleek ook: de verschillende dubbels waren aan gewaagd en 6 van de 10 partijen gingen dan ook over de volle vijf games. Zo wisten de favorieten Gert-Jan en Ivan in de openingswedstrijd pas in de vijfde game afstand te nemen van Bas en Gerben en moesten Robin en Ralph driemaal hun tegenstanders na de vijfde game feliciteren; alleen het duo Gert-Jan/Ivan was met 3-0 duidelijk te sterk. Na het verlies in de openingspartij kwamen Bas en Gerben nauwelijks meer in de problemen en wisten hun overige drie wedstrijden in winst om te zetten. Ook Gert-Jan en Ivan kwamen driemaal tot winst, waarna de laatste wedstrijd - tussen titelhouders Jeroen en Jordy (die alleen van Bas en Gerben hadden verloren) en favorieten Gert-Jan en Ivan - allesbeslissend was. Een 3-0 overwinning zou Jeroen en Jordy wederom de clubtitel opleveren, terwijl een 3-1 of 3-2 overwinning Gerben en Bas op onderling resultaat de clubtitel zou bezorgen. Na een 0-1 voorsprong voor Jeroen en Jordy zetten Gert-Jan en Ivan de 1-1 op het scorebord, waardoor Jeroen en Jordy de clubtitel definitief kwijt waren. Zij bleven echter hun sportieve plicht vervullen en via een 2-1 voorsprong voor Gert-Jan en Ivan was de stand na vier games weer gelijk. In de allesbeslissende laatste game lieten Gert-Jan en Ivan er geen twijfel over bestaan welk dubbel het meest sterk was: ze liepen uit naar een 10-0 voorsprong en wonnen met 11-1, waardoor Gert-Jan de Lange en Ivan Hollander ongeslagen Clubdubbelkampioen 2015 werden. Bas de Vries en Gerben Wolterink - als vijfde geplaatst - eindigden op de tweede plaats en de onttroonde titelhouders Jeroen Rotman en Jordy ten Have sleepten de derde prijs in de wacht. Ton en Guido eindigden als vierde en Robin en Ralph 'behaalden' de vijfde plaats.
 
Clubkampioenschappen enkelspel
A2
Zoals verwacht was de belangstelling voor het enkelspel op zaterdagmiddag weer groot: 35 personen hadden zich aangemeld, waarvan er helaas vier zich om verschillende redenen weer af moesten melden. Maar met 31 deelnemers op 6 tafels beloofde het nog steeds een lange middag te worden. De A-klasse was ten opzichte van vorig jaar iets gegroeid: waar er vorig jaar 12 spelers boven de rating van 350 kwamen, waren dat er dit jaar 14. De B-klasse - waarin 11 spelers uitkwamen - was hierdoor wel iets kleiner geworden. Zowel de A- als de B-klasse bestond uit twee meerkampen, waarna halve finales, een strijd om de derde plaats en een finale volgden. In de C-klasse waren er 6 deelnemers, die meteen een finale-zeskamp speelden.
 
Klasse C
A1
In de C-klasse stond al in de eerste ronde 'de finale' op het programma, maar op het moment van spelen was zich daar uiteraard nog niemand van bewust. In deze ronde wonnen de drie hoogst geplaatste spelers redelijk eenvoudig van de drie laagst geplaatste spelers. In de tweede ronde was dat anders: Alice (5) won verrassend van Mattias (1). En de tweede favoriet - Martijn (2) - had de grootste moeite met Gerard (4) die nipt in vijf games werd verslagen. In de derde ronde wonnen de hoogst geplaatste spelers weer eenvoudig van de lager geplaatste deelnemers en ook in de vierde ronde gebeurde dat twee wedstrijden, waarna het in de derde wedstrijd wederom Alice was die verraste met een 1-3 overwinning op Gerard. De vijfde en laatste ronde was daardoor allesbeslissend: Martijn wist dat een overwinning op Mattias hem de titel zou bezorgen en Mattias wist dat met een overwinning op Martijn hij nog kansen had op de eerste plaats. Het was Martijn die Mattias in vier games van zich af wist te houden en daardoor ongeslagen de titel voor zich opeiste. Mattias (3 punten) was hierna voor plaats 2, 3 en 4 afhankelijk van de wedstrijd tussen Alice (3 punten) en Henny Boxman (2 punten): een 3-0 of 3-1 overwinning zou Henny aan de tweede plaats helpen. Alice Ringenier trok de wedstrijd echter met 1-3 naar zich toe, versloeg daarmee voor de derde keer een hoger geplaatste speler en eindigde knap als tweede. Mattias Beimers behaalde de derde plaats, gevolgd door Henny Boxman, Gerard Wessels en Rense Beimers.
 
Klasse B
In de B-klasse werd er gespeeld in een vijf- en een zeskamp. In de vijfkamp namen Bertin Bos (1), Gerard Palland (4), Wim Tillema (5), Freek Dekker (8) en Hans v.d. Berg (9) het tegen elkaar op. Volgens de plaatsing kwam Bertin als eerste de poule door, al wist Freek verrassend een 2-3 zege op Bertin te boeken. Dit was echter ook de enige overwinning van Freek, waardoor Bertin op onderling resultaat Wim voorbleef, die tweede werd en eveneens doorging naar de halve finales. Gerard, Hans en Freek redden het niet en eindigden in die volgorde op de laatste drie plaatsen. In de andere poule - een zeskamp - namen Jackie van de Meulen (2), Eljakim Doorneweerd (3), Jan Ringenier (6), Danny Bruins (7), Jan Beks (10) en Harm Bosman (11) het tegen elkaar op. Uiteindelijk waren Jackie, Danny en Jan B. de grootste kanshebbers voor een ticket naar de halve finale: zij wonnen van elkaar en van de rest en eindigden daarmee alledrie op 4 punten. Onderling bleek Danny echter de sterkste, gevolgd door Jackie en Jan B., die helaas voor hem met slechts één nederlaag de halve finale misliep.
 
B2De eerste halve finale was er dus eentje tussen de twee hoogst geplaatste spelers: Bertin en Jackie. Het werd dan ook een mooie wedstrijd, waarin beide spelers aan elkaar gewaagd waren. Na twee games stond het 1-1, waarbij beiden een game met 2 punten verschil wisten te winnen. Hierna volgden twee snelle games: eerst won Bertin met 11-2, waarna Jackie met 3-11 won. In de laatste game trok Bertin de partij met 11-7 naar zich toe en plaatste zich voor de finale. Datzelfde deed Wim, die Danny in drie games - waarvan twee nipt - naar de troostfinale stuurde. Hierin nam Danny het op tegen Jackie, die in de poule van Danny wist te winnen. Ook ditmaal was Jackie - vijfvoudig Clubkampioen tussen 1994 en 2001 - met 3-1 de sterkste, waarmee hij de derde plaats in de B-poule pakte. In de finale troffen Bertin en Wim elkaar weer, die regelmatig tegen elkaar vrij spelen en er als zo'n 324 onderlinge wedstrijden op hebben zitten waarvan beiden er 162 hebben gewonnen. Nu Bertin in de poule had gewonnen kon het natuurlijk niet anders dan dat Wim deze wedstrijd won. En dat gebeurde dan ook: met 3-1 wist Wim het Clubkampioenschap in de B-poule op zijn naam te schrijven en eindigde Bertin op de tweede plaats.
 
Klasse A
B3In de hoogste klasse werden de 14 deelnemers verdeeld over twee zevenkampen. Jordy ten Have - de Clubkampioen van vorig jaar - was als eerste geplaatst. De 'overige' spelers in de eerste zevenkamp waren Jeroen Rotman (4), Gert-Jan de Lange (5), Bas de Vries (8), Gertjan Wessels (9), Jelmer van der Veen (12) en Pascal Bruins (13). In de eerste ronde werd er meteen een aantal moeizame wedstrijden gespeeld: Gert-Jan L. won in vijven van Jelmer, waarbij Jelmer in totaal slechts 5 punten pakte in de games die Gert-Jan won. Bas won in een 'thriller' van Gertjan W. met 12-10 in de vijfde game. Hierna volgden aan aantal logische uitslagen, al moest Jeroen diep gaan door na een 0-2 achterstand de zege op Gertjan W. veilig te stellen en had Jordy de grootste moeite met Pascal, die een vijfde game afdwong. Dat dit geen toevalstreffer was, bewees Pascal een wedstrijd later met een verrassende 1-3 overwinning op Bas. In de vijfde ronde werd een aantal sleutelpartijen gespeeld: Jeroen tegen Gert-Jan L. en Jordy tegen Bas. Gert-Jan zette een stap naar de halve finale door teamgenoot Jeroen met 1-3 te verslaan, terwijl Bas wederom een thriller speelde én won: met 11-13 in de vijfde game wist hij Jordy van zich af te houden. Toen een ronde later Bas en Gert-Jan een eenvoudige 3-0 overwinning boekten op respectievelijk Jeroen en Jordy, waren de eerste twee halve finalisten bekend. De volgorde werd bepaald in de laatste ronde: Gert-Jan won met 3-0 van Bas en eindigde als eerste in de poule, voor Bas, Jordy en Jeroen. In de tweede meerkamp zaten de andere zeven spelers: Ton Ringenier (2), Ivan Hollander (3), Robin Lieftink (6), Ralph T. (7), Dick Hoekman (10), Guido Wessels (11) en Nick Kuipers (14). Over deze poule kunnen we kort zijn: Ton en Ivan staken met kop en schouders - zowel letterlijk als figuurlijk - boven de rest uit en kwamen geen moment in de problemen. In de laatste ronde werd het onderlinge duel met 3-0 beslist in het voordeel van Ton, die daarmee poulewinnaar werd. Ivan ging als nummer 2 door naar de halve finale. Robin eindigde als derde en Guido pakte heel knap de vierde plaats.
 
A1-E
Na de poulefase stonden de halve finales op het programma: Gert-Jan tegen Ivan en Ton tegen Bas. Opmerkelijk genoeg kenden beide halve finales een soortgelijk verloop. Ivan en Bas namen allebei een 0-1 voorsprong: Ivan won met 9-11 en Bas met 8-11. Hierna namen zowel Gert-Jan als Ton de regie over met tweemaal een ruime gamewinst: Gert-Jan won met 11-5 en 11-2, terwijl Ton de standen 11-2 en 11-4 op het scorebord zette. In de vierde game behielden zij hun goede vorm en bereiken met 11-6 (Gert-Jan) en 11-7 (Ton) beiden de finale. Voor Ivan en Bas bleef de strijd om de derde plaats over, die Bas - toch wat verrassend - met 2-3 in zijn voordeel besliste. Een knap resultaat van Bas, die nu samen met Jackie van der Meulen - de nummer 3 uit de B-klasse - en de nummer 3 van de jeugd - die aankomende zaterdag bekend wordt - mag gaan strijden om de Adrie Weymer trofee. Voor degenen die hier niet bekend mee zijn: Adrie Weymer was in een ver verleden - niemand van de huidige leden heeft hem gekend - een lid van Kampenion. Adrie kwam door een ongeluk om het leven in het jaar dat hij derde was geworden bij de Clubkampioenschappen. Ter nagedachtenis aan hem strijden de nummers 3 van de senioren A-klasse, senioren B-klasse en Jeugd A-klasse om de Adrie Weymer trofee. Hoewel het tegenwoordig vooral een traditie is, blijft het een unieke prijs met een rijke historie aan winnaars. Dick Hoekman had er in het verleden een abonnement op; hij won de Adrie Weymer trofee maarliefst acht keer!
 
C1
Dan de finale: het hoogtepunt van de Clubkampioenschappen! We hebben weleens finales gehad waarin het aan spanning ontbrak en de winst eenvoudig naar één speler ging. En we hebben weleens finales gehad waarin het niveau - door spanning of vermoeidheid - niet al te hoog lag. Maar in deze finale was daarvan geen sprake: beide spelers bewezen terecht onderling uit te maken wie de nieuwe Clubkampioen zou gaan worden. Met goed, mooi en aanvallend spel en lange rally's vanuit de tweede lijn maakten Gert-Jan en Ton er een spektakelstuk van. In de eerste game ging het gelijk op en moest er zelfs verlengd worden, waarna Gert-Jan met 13-11 wist te winnen. Ook de tweede game was spannend, maar ditmaal bleef Ton aan de goede kant van de score en won met 9-11. Hierna leek Ton 'los' en maakte Gert-Jan wat meer foutjes, waardoor de derde game met 5-11 naar Ton ging. In de vierde game toonde Gert-Jan echter veerkracht: hij gaf een kleine voorsprong niet meer uit handen en pakte de game met 11-8. En dus moest er een allesbeslissende vijfde game worden gespeeld. De laatste game begon gelijkopgaand, maar net over de helf pakte Ton een kleine 5-7 voorsprong. Gert-Jan bleef echter geconcentreerd en vol aanvallend spelen: hij trok op de service van Ton de stand gelijk en pakte op eigen service een 7-9 voorsprong! Maar Ton liet het er terecht niet bij zitten: met twee sterke services bracht hij zichzelf weer langszij. Gert-Jan bleef echter rustig en de spanning kreeg geen vat op hem: met een goede service en een bal met veel topspin pakte Gert-Jan de Lange 2 punten, de game, de wedstrijd en niet te vergeten het Clubkampioenschap senioren van 2015! Een bijzonder en knap resultaat, zeker gezien zijn nog jonge leeftijd van 18 jaar.
 
Tot slot
Zo kwam er ook aan deze editie van de Clubkampioenschappen senioren weer een eind. Een mooie dag met veel mooi tafeltennis en spannende wedstrijden. Met blijdschap en teleurstelling. Met winnaars en verliezers, die met respect met elkaar omgingen. En met personen die eerlijk en realistisch waren over de prestaties die zij neerzetten. En met personen die tot slot de buik vulden met een Chinees buffet! Ni Hao!

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar