FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Allemaal
Op zaterdag 17 januari – een week na de Clubkampioenschappen voor de senioren – werden de Clubkampioenschappen voor de jeugd georganiseerd. Met het enkelspel werd aangevangen om 11.00 uur, gevolgd door het dubbelspel om 15.00 uur.
 
allen
Enkelspel
Met 24 deelnemers – waaronder alle 19 spelers van de eerste zes jeugdteams – was het enkeltoernooi goed bezet. Doordat er voldoende deelnemers waren, konden er vier sterkteklassen worden gemaakt voor het enkelspel: klasse A voor de zeven landelijke spelers (team 1 en 2), klasse B voor de zes Hoofd- en 1e klassers (team 3 en 4), klasse C voor de zes 3e klassers (team 5 en 6) en de Beginnersklasse voor de vijf deelnemers die nog niet zo lang tafeltennissen.
 
Beginnersklasse
De Beginnersklasse bestond uit de broertjes Jarno en Dinant van den Heuvel, de tweeling Ernst en Jannick van den Broek en uit Luuk Regterschot. Ernst en Jannick hebben afgelopen seizoen al competitie gespeeld in de Startersklasse en spelen aankomend seizoen 5e klasse, net zoals Dinant en Luuk die dit voorjaar op dat niveau debuteren. Ook Jarno debuteert, maar hij doet dat in de 4e klasse. De vijf spelers – die allemaal al een leuk balletje kunnen slaan – maakten er een mooi en sportief toernooi van. Uiteindelijk werd Jarno van den Heuvel ongeslagen eerste, al had hij het moeilijk tegen de als tweede geplaatste Jannick, die nipt in vijf games van Jarno verloor. Omdat broer Ernst ook van Jannick won, eindigde Ernst als tweede en Jannick als derde. Dinant werd vierde en Luuk eindigde op de vijfde plaats.
 
B2
C-klasse
In de C-klasse namen Marco Antonides (1), Orhan Tozan (2), Jomar Schilder (3), Jasper Lambregtse (4), Peter Tillema (5) en Rik ten Caat (6) deel. Rik speelde afgelopen seizoen een hoog percentage 5e klasse en is doorgeschoven naar de 3e klasse. De andere vijf spelers speelden afgelopen seizoen ook 3e klasse en deden qua percentage niet veel voor elkaar onder. Het beloofde dus een spannende poule te gaan worden, maar dat bleek tegen te vallen: slechts één wedstrijd ging over de volle vijf games. Jomar Schilder – als derde geplaatst – was voor al zijn tegenstanders een maatje te groot. Hij verloor maar één game en eindigde daarmee overtuigend op de eerste plaats. De overige spelers ‘maakten elkaar af’, waardoor er twee spelers 3 overwinningen en twee spelers 2 overwinningen behaalden. Op basis van het onderlinge resultaat eindigde Marco Antonides als tweede en Peter Tillema als derde. Jasper werd vierde, Orhan vijfde en Rik eindigde op de zesde plaats.

B-klasse

C14
Roderik van Braak (1), Roelard Bos (2), Ditmar van Dorp (3), Matthias van der Molen (4), Ali-Imran Ugurlu (5) en Bert Beks (6) werden in de B-klasse ingedeeld. De drie hoogst geplaatste spelers komen aankomend seizoen uit in de Hoofdklasse. De drie laagst geplaatste spelers komen uit in de 1e klasse. In de eerste twee speelrondes – waar de hoger geplaatste spelers de lager geplaatste spelers tegenkwamen – werd er dan ook niet verrast, al had Ditmar het moeilijk tegen Bert die een 0-2 voorsprong niet vast kon houden. In de derde ronde stonden twee kanshebbers op de prijzen tegenover elkaar: Roelard en Ditmar. Ze maakten er een spannende partij van, die na vier games nog onbelist was. Ook de vijfde game was spannend, maar uiteindelijk trok Ditmar met 9-11 nipt aan het langste eind. Dat lukte hem een ronde later niet tegen Roderik, die met een overwinning in vier games een belangrijke stap naar de titel in de B-klasse zette. Roelard had hierdoor nog een kans op de titel, maar daarvoor moest hij wel met 1-3 of 2-3 van Roderik winnen. Zover kwam het niet: in vijf games – waarvan Roderik er 3 ruim en Roelard er 2 nipt won – ging de winst verdient naar Roderik van Braak. Ditmar van Dorp werd tweede en Roelard Bos pakte de derde prijs. De 1e klasse spelers – die de plaatsen 4 t/m 6 verdeelden – wonnen allemaal van elkaar en eindigden dus alledrie op 1 overwinning. Na het tellen van games werd Matthias vierde, Bert vijfde en Ali-Imran zesde.
 
A3A-klasse
De sterkste zeven spelers van Kampenion – Gert-Jan de Lange (1), Guido Wessels (2) en Bertin Bos (3) van team 1 en Wim Tillema (4), Thomas Niemeijer (5), Eljakim Doorneweerd (6) en Danny Bruins (7) van team 2 – namen het tegen elkaar op in de A-klasse. Het werd een middag met mooi tafeltennis en een hoop niet verwachtte uitslagen. Al in de eerste ronde wist Danny de verrassing van de dag te noteren door in vijf games van Guido te winnen. Ook Eljakim wist in vijven een overwinning op Bertin te behalen, die nog niet helemaal uitgerust achter de tafel verscheen. Nadat ook in de tweede ronde – wederom in vijven – hij van Thomas verloor, leken zijn kansen op de prijzen wel erg klein geworden. Gert-Jan en Wim trokken zich niets aan van wat om hen heen gebeurde: zij wonnen gewoon hun eerste drie wedstrijden tegen de lager geplaatste spelers en Gert-Jan stond zelfs geen game af. Ondertussen had Guido wel van Thomas en Eljakim gewonnen en vooruitkijkend gaf hij aan dat ‘als hij nu alles won, hij gewoon Clubkampioen werd’; Danny had immers al driemaal verloren na zijn winst op Guido.
 
De vijfde ronde was cruciaal: wilden Wim en Guido hun titelkansen in leven houden, dan moesten zij van respectievelijk Gert-Jan en Bertin winnen. Wim begon vol goede moed, maar was achteraf een ervaring rijker en een illusie armer: Wim kwam wel tot de 11 punten, maar had daar ook drie games voor nodig! Bertin kwam naarmate het toernooi vorderde steeds beter in zijn spel, terwijl Guido ‘het lek maar niet boven water kreeg’ en in vier games tegen Bertin ten onder ging. Daarmee zat Gert-Jan in een zetel: achtervolger Wim was in een rechtstreeks duel verslagen, terwijl alle overige spelers al minimaal tweemaal tegen een nederlaag aan waren gelopen. Met nog twee ronden te gaan was een overwinning van Gert-Jan op Bertin dan ook voldoende om de clubtitel in de wacht te slepen.
 
GJEerst waren echter Thomas en Danny nog aan de beurt, die besloten een marathonpartij te spelen. Danny kwam met 9-11 en 8-11 voor, maar Thomas deed via 20-18 (!) en 12-10 wat terug. Hierna pakte Danny alsnog de winst door met 10-12 de laatste game naar zich toe te trekken en zo zijn kansen op de derde plek te behouden. Daarvoor moest Bertin in de laatste ronde verliezen van Wim, maar helaas voor Danny en gelukkig voor Bertin gebeurde dat niet: Bertin maakte zijn comeback compleet door met 10-12 in de vijfde game te winnen en daarmee met 3 overwinningen de derde prijs te behalen. Wim had ondertussen Guido zijn derde nederlaag toegebracht en pakte ondanks zijn verlies tegen Bertin met 4 overwinningen de tweede plaats.
 
Ondertussen had Gert-Jan allang en ruim van Bertin gewonnen en in een partij die voor beide spelers nergens meer om ging, werd ook Guido aan de zegekar gebonden. Gert-Jan de Lange prolongeerde daarmee ongeslagen en met slechts één verloren game de clubtitel en mag zich een jaar lang Clubkampioen JEUGD 2015 noemen! Danny – die een heel goed toernooi speelde – eindigde als vierde, gevolgd door Guido (vijfde), Eljakim (zesde) en Thomas (zevende).
 
Dubbelspel
Van de 24 deelnemers die meededen aan het enkelspel, namen er 16 spelers – oftewel 8 dubbels – deel aan het dubbelspel: 3 in de A-klasse, 3 in de B-klasse en 2 in de Beginnersklasse. De B- en Beginnersklasse werden met elkaar gecombineerd, waarbij de onderlinge wedstrijd tussen beide beginnende dubbels bepalend was voor de winst in de Beginnersklasse.
 
B
B-klasse en Beginnersklasse
In een gecombineerde klasse werden de deelnemers ingedeeld in een vijfkamp. Roelard Bos en Ditmar van Dorp waren favoriet, maar ook de dubbels Roderik van Braak/Bert Beks en Matthias van der Molen/Jomar Schilder waren kansrijk voor de eerste plaats. De broers Jarno en Dinant van der Heuvel en de tweeling Jannick en Ernst van den Heuvel hadden tegen de sterke drie duo’s natuurlijk nog weinig kans, maar zij mochten in een onderling duel uitmaken welk duo zich het sterkste beginnersdubbel mocht noemen. In dit duel trokken Jannick en Ernst aan het langste eind en dus mochten zij de prijzen mee naar huis nemen. De sterkste drie dubbels wonnen – begrijpelijk en zoals verwacht – eenvoudig van de beginnende dubbels, al moesten Roderik en Bert nog wel een game afstaan aan Jarno en Dinant. Onderling moesten zij dus bepalen wie zich het sterkste ‘B-dubbel’ mocht noemen. Roderik en Bert zetten de eerste stap op weg naar de titel door in vier nipte games Matthias en Jomar van zich af te houden. Een ronde later leken Roelard en Ditmar tegen een kansloze nederlaag op te lopen na een 0-2 achterstand tegen Matthias en Jomar, maar op één of andere manier wisten zij met tweemaal nipte gameswinst weer langszij te komen. In de laatste game namen Matthias en Jomar weer een voorsprong, maar ook ditmaal kwamen Roelard en Ditmar terug en pakten de beslissende game met 8-11. Daardoor hadden Matthias en Jomar na twee verliespartijen geen kans meer op de prijzen en speelden Roelard/Ditmar en Roderik/Bert een heuse finale. In de finale lieten Roelard Bos en Ditmar van Dorp er geen gras over groeien welk duo het meest sterk was: met 11-4, 10-12, 11-4 en 12-10 pakten zij de dubbeltitel in de B-klasse. Roderik van Braak en Bert Beks behaalden de tweede prijs.
 
AA-klasse
In de A-klasse namen de sterkste drie dubbels van Kampenion deel: Gert-Jan de Lange met Guido Wessels, Bertin Bos met Wim Tillema en Eljakim Doorneweerd met Danny Bruins. Hier leek de uitslag gezien de krachtsverhoudingen vooraf al vast te staan, al wisten Eljakim en Danny het Bertin en Wim nog behoorlijk lastig te maken en ging de wedstrijd in vier nipte games naar het duo Bertin/Wim. Guido leek na een teleurstellend enkeltoernooi weinig zin meer te hebben in het dubbelspel, waarmee hij Gert-Jan bijna benadeelde. Gelukkig was Guido na een 1-2 achterstand tegen Eljakim en Danny weer meer bij de les, waardoor de favorieten met tweemaal een eenvoudige gamewinst de zege veiligstelden. In de finale waren zij vervolgens met 3-0 te sterk voor Bertin en Wim, waardoor Gert-Jan de Lange en Guido Wessels Clubdubbeldubbelkampioenen 2015 werden. Bertin Bos en Wim Tillema eindigden als tweede. Het was voor Gert-Jan overigens de vijfde Clubdubbeltitel bij de jeugd op rij!
 
Tot slot
Gert-Jan
Met de winst in zowel het enkel- als het dubbelspel boekte Gert-Jan de Lange een uniek resultaat. Een week eerder was hij immers bij de senioren al net zo succesvol, waardoor hij alle vier clubtitels in 2015 voor zich opeiste: Clubkampioen senioren, Clubkampioen jeugd, Clubdubbelkampioen senioren (samen met Ivan) en Clubdubbelkampioen jeugd (samen met Guido). Een even bijzondere als verdiende prestatie gezien de doelgerichte trainingsuren die hij in zijn tafeltennisontwikkeling steekt. Nu maar hopen dat de prijzenplank voor de in totaal zes gewonnen prijzen – waaronder twee wisselbekers – stevig genoeg is...
 
Op die prijzenplank prijkt ook een jaar lang de nieuwe wisselbeker voor de Clubkampioen bij de jeugd, die geschonken is door Jan en Alice Ringenier. De oude beker was niet al te mooi meer en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Natuurlijk blijft de oude beker – met daarop de Clubkampioenen jeugd vanaf 1983 - wel in het bezit van Kampenion en heeft de beker inmiddels een plaatsje gekregen op de prijzenkast.
 
Beide Clubkampioenschappen waren een succes, met dank aan degenen die er een hoop tijd in gestoken hebben. Engelina Rozendaal was gedurende alle Clubkampioenschappen achter de bar te vinden en heeft ook in de voorbereidingen voor wat betreft hapjes en maaltijden het nodigde werk verricht. Gert-Jan de Lange heeft de meeste boodschappen ingekocht, meegeholpen in het opbouwen en afbreken van de noodzakelijke attributen en deels de hapjes verzorgd tijdens de toernooien. En Jan en Alice Ringenier hebben zorg gedragen voor het inkopen en bezorgen van de prijzen. Verder is Jan Ringenier weer 'in de pen geklommen' en heeft hij voor beide Clubkampioenschappen een mooie voorbeschouwing gemaakt. Dank aan een ieder die meegeholpen heeft en op die manier een positieve bijdrage heeft geleverd aan twee succesvolle Clubkampioenschappen!
 
Alle foto's van de Clubkampioenschappen Jeugd vind je hier (klik).

 

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar