FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 29 augustus werden in Dedemsvaart de ‘Open Kampioenschappen van Avereest’ gehouden. Een leuk toernooi dat veel spelers als opwarmer voor de competitie gebruiken. Zo ook 13 Kampenionners. Het werd een succesvol toernooi voor - de spelers van - Kampenion. Hier volgt een verslag.

De 13 Kampenionners die deelnamen waren: Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange, Ton Ringenier (allen categorie A), Bertin Bos, Wim Tillema, Ralph Trip en Guido Wessels (allen categorie B), Freek Dekker, Danny Bruins, Jan Ringenier (allen categorie C), Alice Ringenier en Gerard Wessels (beiden categorie D) en Julian Plette (categorie E, de hoogste jeugdklasse).

Van deze spelers wisten Gert-Jan, Ton, Bertin, Ralph, Danny, Freek, Jan en Julian zich te plaatsen hoofdtoernooi door bij de eerste twee in de poule te eindigen. De anderen gingen door naar de troostronde.
Ivan behaalde daar het meest aansprekende resultaat door de finale te halen. Daarin bleek helaas Gert Stortboom (Argus) in vier games te sterk.

In de hoofdronde werden opnieuw poules gevormd waarin de nummers 1 en 2 zich plaatsten voor de vervolgrondes. Gert-Jan, Ton, Danny, Freek, Jan en Julian presteerden prima en plaatsten zich overtuigend voor die vervolgrondes.

Freek en Jan vonden hun Waterloo in de kwartfinale, terwijl Danny knap nog een ronde verder kwam waarin hij verloor van een lastig te bespelen tegenstander: Harry Schädlich (Ready) die het toernooi later ook zou winnen.
Julian, die in de 1e ronde tegen één nederlaag opliep en daardoor als 2e eindigde, versloeg in de halve finale Merlijn Brands (De Treffers) ‘in straight games’ en plaatste zich voor de finale.
Gert-Jan en Ton troffen elkaar in de poule waarin zij elkaar in de eerste partij ontmoetten. GJ nam een 2 - 0 voorsprong, maar zag Ton terug-, langszij- en voorbijkomen. Maar beiden wonnen hun resterende twee partijen en plaatsten daarmee voor de halve finales.

Ton trof daarin de winnaar van vorig jaar: ‘recreant’ Jaap Kruizinga. Jaap is geen lid (meer) van een tafeltennisvereniging, heeft jaren geleden 1e divisie landelijk gespeeld en haalt het batje eens per jaar uit de mottenballen voor het toernooi in Dedemsvaart. De wedstrijd was een herhaling van de finale van vorig jaar. Ton speelde niet slecht, maar had - net als een jaar geleden - veel moeite met de regelmatig ‘niet legaal serverende’ tegenstander. Overigens mag ook niet onvermeld blijven dat deze Jaap een erg sterke speler is die tactisch sterk is en die de zwaktes van de tegenstander goed weet bloot te leggen. Net als vorig jaar verloor Ton in vier games.

Gert-Jan ontmoette in de andere halve finale Patrick Roordink (Blauw-Wit en Assen). In een aantrekkelijke wedstrijd tussen twee aanvallend ingestelde spelers stond het na twee games 1 - 1. Daarna wist Gert-Jan heel knap de partij naar zich toe te trekken en plaatste hij zich evenzo knap voor de finale waarin hij moest zien af te rekenen met diezelfde Jaap Kruizinga.

Julian moest in de finale van de hoogste jeugdklasse zien af te rekenen met Huub Exel (De Treffers). In de eerste drie games was er weinig krachtsverschil; alle games werden met minimaal verschil gewonnen en het stond toen 2 - 1 voor Julian. In de 4e game wist Julian het verschil te maken; hij won die ruim waardoor hij zich tot jeugdkampioen van Avereest mocht laten ‘kronen’.
Achteraf kunnen we wellicht concluderen dat Julian misschien beter bij de senioren had kunnen meedoen; daar had hij meer tegenstand gehad en daar leer je nu eenmaal meer van. Aan de andere kant kon Julian nu wel ‘mooi even’ een titel op zijn conto bijschrijven.

De finale tussen Gert-Jan en Jaap was hoogstaand. Beiden behaalden een hoog niveau en wisten hun tegenstander regelmatig te verrassen: Gert-Jan met zijn forehand- en soms ook backhandaanval en Jaap regelmatig met zijn blok en toch ook - daar is ie weer - zijn service.
Gert-Jan speelde een puike partij. Met prachtige forehands wist hij Jaap regelmatig te verschalken en ook af en toe met de backhand. Jaap zette daar een prima blok tegenover en ook een sterke forehand. Omdat Gert-Jan (begrijpelijk) veel met de sterke forehand speelt, dreef Jaap hem regelmatig in de backhandhoek om vervolgens de bal scherp naar diens forehand te plaatsen. Dat bleek een aantal keren een prima tactiek. Uiteindelijk won Jaap de finale met 3 - 1, maar ook Gert-Jan mag tevreden zijn. Hij had zeker winstkansen getuige de cijfers 11 - 8, 1 - 11, 10 - 12 en 14 - 16. Chapeau!

In het enkelspel behaalde Kampenion dus met Julian een 1e en met Gert-Jan een 2e prijs op het hoogste niveau bij respectievelijk jeugd en senioren. Dat is knap.

Uiteraard deden al genoemde spelers ook in het dubbelspel mee. Hier was het nog moeilijker om in de prijzen te vallen, omdat alleen de poulewinnaars verder gingen. De volgende koppels speelden een goed toernooi, maar kwamen (net) tekort: Ralph/Ton, Bertin/Wim, Danny/Guido en Alice/Gerard.

In de A-klasse plaatsten Gert-Jan en Ivan zich ‘min of meer volgens verwachting’ voor de driekampfinale. Gert-Jan en Ivan vormen een sterk koppel, o.a. omdat het een rechts/links-combinatie is en beiden spelen ook nog eens heel dwingend.
In die driekampfinale versloegen zij het jeugdige duo Pim van Schaik/Robert Jansen (Emmen) en verloren zij van het koppel Norbert Schuur/Gert Storteboom (Argus). Dat betekende een fraaie 2e plaats voor Gert-Jan en Ivan.

In de C-klasse plaatsten zich twee koppels van Kampenion zich voor de finaledriekamp: Freek en partner Shakeeb Zahir (Buitenpost) en Julian/Jan. Samen met het duo Sjonny Lubbers/Niels Mulder (Dedemsvaart/DTV ’84) maakten zij uit wie de twee prijzen zouden verdelen.
In de eerste ontmoeting troffen de twee dubbels met een Kampenioninbreng elkaar. Na een spannende vijfpitter lieten Julian en Jan zich uiteindelijk feliciteren. Hierna namen de 2 J’s het op tegen Niels en Sjonny. Ook dit werd een spannende wedstrijd die in vijf games werd beslist en ook ditmaal wonnen de 2 J’s die daarmee 1e werden. Freek en Shakeeb versloegen vervolgens ook Niels en Sjonny waardoor zij als 2e eindigden.

Zo pakte Kampenion in het dubbelspel een 1e en twee 2e prijzen en ook dat mag er zijn.

Dedemsvaart 2015

De ‘open Kampioenschappen van Avereest’ waren zowel letterlijk als figuurlijk een mooie opwarmer voor de komende competitie. Een ieder speelde veel wedstrijden en daar gaat het in dit stadium om. Wel was het vanwege de warmte een slopend toernooi, zeker als je in zowel in het enkel- als dubbelspel ver kwam. Ondergetekende kon daar (gelukkig) over meepraten.

Op de website van de ttv Dedemsvaart is meer informatie over het toernooi te lezen en zijn (binnenkort) ook foto’s en een filmpje te zien!

Namens de deelnemers bedank ik de organisatie en alle vrijwilligers van de ttv Dedemsvaart. Het toernooi is weer prima verlopen!

Een woord van dank is op zijn plaats aan de chauffeurs Pa Bos, Pa Bruins, Pa De Lange en Pa Tillema. Van de 13 deelnemers beschikte er namelijk maar één (Gerard Wessels) over een rijbewijs en auto. Dat betekende dat er wat moest worden georganiseerd. Dit organiseren gebeurde door ons aller Ralph Trip; bedankt Ralph!

De competitie gaat in de week van maandag 7 september van start. Binnenkort volgt weer de vooruitblik met de ‘onvermijdelijke’ prognoses e.d.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier
wedstrijdsecretariaat
Kampenion

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar