Op zaterdag 3 september werden in Dedemsvaart de Open Kampioenschappen van Avereest gehouden. Veel tafeltennissers gebruiken dit toernooi als opwarmer voor de competitie. Zo ook dit jaar; het toernooi was ‘volgeboekt’ en er moesten zelfs mensen op een wachtlijst worden gezet. Kampenion schreef 18 deelnemers in en een aantal van hen deed van zich spreken.1

Collage

Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange, Julian Plette, Ton Ringenier, Jeroen Rotman en Ralph Trip kwamen in de hoogste klasse uit voor spelers met een C- of D-licentie. Bertin Bos, Danny Bruins, Freek Dekker, Thomas Niemeijer en Wim Tillema deden mee in de klasse voor spelers met een E-licentie, Harm Bosman en Jan Ringenier in die voor spelers met een F-licentie en Henny Boxman, Alice Ringenier, Jentine Sikkema-Ringenier en Gerard Wessels in die voor spelers met een G- of H-licentie.
Jomar Schilder deed mee in de hoogste jeugdklasse.

Het werd een geslaagd toernooi. Niet alleen vanwege de behaalde prijzen, maar ook omdat een ieder het nodige ritme heeft opgedaan onder zware omstandigheden. Het begrip ‘opwarmer’ kreeg deze zaterdag een dubbele betekenis. Mede omdat de bediening voor de afzuiging achter slot en grendel zat (?), was het benauwd en vochtig in de hal. Op een gegeven moment deed het balletje dan ook niet meer wat de speler via zijn rubber beoogde.
Niettemin verdient de organisatie weer een pluim voor de wijze waarop het toernooi werd verspeeld. De wachttijden waren gering, terwijl een ieder veel heeft kunnen spelen. Alleen zij die vroeg waren uitgeschakeld in het dubbelspel moesten even wachten. Maar dat kun je de organisatie moeilijk verwijten. Chapeau!

Dan de sportieve prestaties van de Kampenionners. Ik beperk mij daarbij grotendeels tot zij die het tot de halve finales hebben weten te ‘schoppen’, anders wordt het verhaal te lang.

In de hoogste jeugdklasse wist Jomar zich probleemloos voor de finaleronde te plaatsen. Daarin verloor Jomar zijn eerste partij van Janine Grootjans (Emmen) en dat bleek naderhand ‘killing’. Ondanks dat Jomar zijn resterende partijen won, werd die eerste partij hem ‘fataal’. Janine verloor namelijk weliswaar ook een partij, maar het onderlinge resultaat was in haar voordeel. Niettemin is een 2e plaats in een deelnemersveld met ook landelijke spelers een prima resultaat voor Jomar die komend seizoen voor het eerst in de Hoofdklasse (!) uitkomt. Proficiat!

In de laagste seniorenklasse (GH) wisten de vier Kampenionners geen potten te breken. Geen van de vier wist zich te plaatsen voor de Hoofdronde en ook in de Troostronde waren zij snel uitgeschakeld. Met uitzondering dan van Alice die daarin knap tot de halve finale wist te reiken. Met haar karakteristieke spelletje dreef zij menige tegenstander - waaronder dochter Jentine - tot wanhoop.

In de klasse net daarboven (F) wist Jan zich eenvoudig door de poule en de 2e ronde van de Hoofdronde te slaan. In de kwartfinale moest hij echter zijn meerdere erkennen in Remco de Boer (Delta Impuls).

In de op één na hoogste klasse (E) wisten Danny en Thomas heel keurig hun poule te winnen, terwijl Wim als 2e eindigde. Alle drie gingen door naar de 2e ronde in de Hoofdronde en ook die wisten zij te overleven. Vervolgens trof Wim Thomas als tegenstander, een partij die Wim wist te winnen. In de halve finale moest Wim echter zijn meerdere erkennen in (latere winnaar) Hermen van de Schootbrugge van buurman Bosman Wezep. Danny had in de kwartfinale zijn Waterloo gevonden tegen Kevin Langerak van GTTC Groningen.

Collage 2

In de hoogste klasse (CD) wisten vijf van de zes Kampenionners (!) zich te plaatsen voor het Hoofdtoernooi: Gert-Jan, Ivan, Jeroen, Julian en Ton. In de 2e ronde troffen Gert-Jan, Ivan en Jeroen elkaar en Jaap Kruizenga - de winnaar van de afgelopen twee edities - in de poule. Na diverse spannende en fraaie partijen bleef Gert-Jan knap ongeslagen. Vooral in zijn partij tegen Jaap liet GJ fabelachtig tafeltennis zien. Niet alleen zijn forehand, maar ook / vooral zijn backhand liep als een trein. Ivan verloor van Gert-Jan, maar had (ook) van Jaap gewonnen en omdat Jeroen zowel van Gert-Jan als Jaap (nipt) had verloren, maakten Ivan en Jeroen in hun onderlinge laatste partij uit wie met GJ verder ging in het toernooi. Ivan had daarbij genoeg aan 2 gewonnen games, terwijl Jeroen met 3 - 1 moest winnen. De beslissing viel in de 4e game die Ivan uiteindelijk bij een 1 - 2 achterstand op zijn naam schreef. Jeroen won de partij nog wel met 3 - 2 maar Ivan ging verder als 2e.
De poulewinnaar plaatste zich overigens direct voor de halve finale, maar de nummer 2 in de poule ging naar de kwartfinale.
Ivan moest in die kwartfinale aantreden tegen Pim van Schaik. Ivan, die voor dit toernooi pas 2x had getraind, zat er al wat doorheen en dat was terug te zien. Hij wist - mede doordat het voetenwerk minder werd - niet meer zijn niveau te halen van zijn eerdere partijen en dat was tegen de jonge Pim wel nodig. Pim trok de partij verdiend naar zich toe. Niettemin kan Ivan terugkijken op een prima gespeeld toernooi. Positief was ook dat hij geen last had van zijn blessure van het afgelopen seizoen, al heb ik hem vandaag niet uit bed zien komen …
Ton plaatste zich - net als Ivan - als 2e in zijn poule voor de kwartfinale; Bob Eldering, die al langere tijd landelijk speelt, bleek nipt te sterk. In die kwartfinale versloeg Ton tegenstander Richard Roossien (Midstars) van wie hij in de poule nog had verloren.
Julian kwam in een sterke poule net tekort om verder te gaan, maar hij kan als 14-jarige terugkijken op een geweldig toernooi. Chapeau!

In de halve finale nam Gert-Jan het op tegen ….. Ton. Net als Ivan had ook Ton al het nodige van zijn krachten gevergd. Zowel door de tegenstanders als door de zware omstandigheden. Toch blijft Ton een ‘verraderlijke’ tegenstander, maar dat is bij GJ bekend. Toch liet GJ zich in de 1e game nog verrassen. Ton kwam uit geslagen positie terug en trok die game alsnog via een paar ‘onmogelijke’ ballen naar zich toe. Dat leek zich in de 2e game te herhalen, maar nu wist GJ eenzelfde scenario te voorkomen. Daarna speelde GJ een gewonnen wedstrijd. Ton ging voor een snelle zege, maar nu dat er niet inzat ging hij - noodgedwongen - voor snelle punten waardoor hij teveel fouten maakte. Gert-Jan trok de partij dan ook verdiend met 3 - 1 naar zich toe.

In de andere halve finale versloeg Pim van Schaik tegenstander Bob Eldering in vijven, zodat Pim in de finale de tegenstander van Gert-Jan werd.

Het toernooi en de omstandigheden hadden het een en ander van beide spelers gevergd, want beiden haalden niet helemaal het niveau van de eerdere partijen. Toch werd het een onderhoudende finale tussen twee aanvallend denkende en ingestelde spelers. Maar doordat beiden aanvallend ingesteld zijn, vroeg dit verdedigend ook weer het nodige van de ander en dat leverde af en toe verrassende rally’s op.
De 1e game ging vrij overtuigend naar Gert-Jan die ook de 2e game - zij het nipt - naar zich toetrok. In de 3e game hielden beiden elkaar in eerste instantie in evenwicht, maar was het Pim die in het 2e deel van de game minder (gedwongen) fouten maakte dan GJ. In de 4e game was GJ weer bij de les en nam hij overtuigend een 6 - 2 voorsprong. Pim gaf zich echter niet gewonnen en vocht zich langszij. Op 9 - 10 kreeg Pim zijn eerste gamepoint, maar die werkte GJ met een fraai ‘killing block’ weg. Daarna volgen de match- en gamepunten elkaar op. Op een 13 - 12 stand wist GJ een volgend matchpoint te benutten en mocht hij zich tot kampioen van Avereest laten kronen. Een prachtige prestatie, vooral gezien het deelnemersveld! Nogmaals proficiat!

{yendifplayer videoid=2}
In het dubbelspel wist diezelfde Gert-Jan met Ivan in de hoogste klasse ook al beslag te leggen op de titel door in de finale Jan-Jaap Schipper en Yoran Tonnema (DTV ’84) met 3 - 1 te verslaan. De DTV’ers voorkwamen met een zege in de halve finale op Julian en Ton dat de finale een Kampeniononderonsje zou worden.

Van de overige Kampeniondubbels wisten er bij de senioren drie de halve finales bereiken: Julian en Ton dus in de hoogste klasse, Freek en Jan in de C-klasse en Alice en Gerard in de D-klasse.
Bij de jeugd legde Jomar met partner Jerrie Hazeveld (Assen) in de hoogste jeugdklasse beslag op 1e plaats. En zo ging Jomar met een 1e en een 2e prijs naar huis. Top!

Het werd dus een succesvol toernooi voor Kampenion en haar spelers. Het is geen incident dat veel spelers tenminste de kwartfinales wisten te halen in hun klasse. Het niveau van de vereniging is namelijk de laatste jaren gestegen. Vooral met dank aan de jeugdspelers die de laatste seizoenen bij de senioren zijn gaan spelen.
Verder is het al weer enkele jaren geleden dat een Kampenionner zich bij de senioren kampioen van Avereest mocht noemen. En moest Gert-Jan vorig jaar die titel nog aan Jaap Kruizenga laten, dit jaar toonde hij zich de sterkste en legde hij verdiend beslag op de titel. Ik heb - op de momenten dat ik niet zelf hoefde te spelen - een aantal wedstrijden van GJ gezien. De partij tegen Jaap Kruizenga - een herhaling van de finale van vorig jaar - blijft mij het meeste bij. In die partij speelde GJ tafeltennis van een andere planeet. Forehand en backhand, het maakte niet uit. GJ scoorde winners met beide. Ongelooflijk. Zelfs tegenstander Jaap stond af en toe - sportief - bewonderend te kijken.

De Open Kampioenschappen van Avereest zijn een bemoedigende opwarmer voor de komende competitie gebleken. De prestaties van Gert-Jan, Ivan en Ton geven enig vertrouwen voor het landelijk avontuur voor het komend seizoen, ook al is vertrouwen geen synoniem voor garanties.

Van het toernooi zijn ook een aantal foto's gemaakt van de prijswinnaars en een filmpje van de finale tussen Gert-Jan en Pim. 
De foto's vind je hier (klik) en het filmpje hier (klik).

Ik bedank organisator Ralph voor de prima voorbereidingen, de chauffeurs voor hun onontbeerlijke bijdrage, Gerard voor de foto's en filmopname van de finale en de organisatie van Dedemsvaart voor het prima verlopen toernooi! Op naar volgend jaar: zaterdag 2 september; noteer het vast in je agenda!

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretariaat
Kampenion