Poldertoernooi 2016

De foto is gemaakt door Karla Bouwers (Dronten '74)

Op zaterdag 10 december werd in Emmeloord weer het Poldertoernooi gehouden voor spelers die in de seniorencompetitie uitkomen. Daaraan deden 10 Kampenionners mee waarvan er 8 namens Kampenion uitkwamen. Hierna leg ik die cryptische omschrijving uit.

Die 10 Kampenionners waren Robin Lieftink, Julian Plette en Ton Ringenier (C/D licentie), Thomas Niemeijer, Gerard Palland en Wim Tillema (E licentie), Roelard Bos, Jan Ringenier en Jomar Schilder (F licentie) en Simone Lieftink (G licentie).

Julian speelde namens Bosman/Wezep en Simone namens Emmeloord, maar beiden zijn ook lid van Kampenion. Vandaar dat ik hen meeneem in dit verhaal.

De hoogste categorie (C/D) was sterk bezet met landelijke spelers en spelers die in de hoogste afdelingsklassen uitkwamen. Julian, Robin en Ton wisten zich keurig te mengen in de strijd om zich te plaatsen voor de halve finales. Dat vergde de nodige inspanning, maar zo hoort het ook.

Ton won in de poule overtuigend van Karin van der Vegt (GTTC Groningen), verloor in vijven van Sander Derkx (Delta Impuls), versloeg op het tandvlees Anko Baarda (ODI) en moest in zijn laatste partij van David Dijkhoff (Appelscha) winnen om nog aanspraak te maken op die halve finales. Dat lukte wonderwel vrij eenvoudig; Ton bleek dit seizoen voor de derde maal te sterk. Hij plaatste zich wel als nummer 2, achter Sander Derkx en dat hield in dat hij moest aantreden tegen de nummer 1 van de andere poule.

Julian en Robin waren in die andere poule ingedeeld, al ging dat niet zonder slag of stoot. Oorspronkelijk was Julian namelijk bij E ingedeeld, maar dat werd gelukkig bijtijds hersteld. Bram Parlevliet (FTTC) was als 1e geplaatst; hij speelt bij FTTC 2e divisie landelijk. Julian liet opnieuw zien meer dan prima mee te kunnen komen in deze licentie. Hij nam in de eerste partij zelfs een 0 - 2 voorsprong tegen Bram Parlevliet, maar die wist de schade nog te repareren. Ook tegen de sterke André Folmer (Buitenpost) verloor Julian, maar na een prima winstpartij werd het scenario bewaarheid dat Robin vooraf al uittekende: Julian en Robin zouden in een onderlinge partij uitmaken wie met Bram naar de halve finale ging. Robin had namelijk wel keurig van André weten te winnen; beiden wonnen ook van Paul Kamstra (GTTC Groningen). Na een partij met de nodige lange rally’s toonde Julian zich in vier games de sterkste. Het vergde overigens enig rekenwerk, want André, Julian en Robin eindigden met evenveel winst- en verliespartijen. Uiteindelijk bleek Julian nipt de gelukkigste.

Dat betekende dat Ton moest zien af te rekenen met Bram Parlevliet en dat Julian tegenstander Sander Derkx trof. Ton moest in vier games zijn meerdere erkennen in Bram. Hij wist nog wel een game mee te pakken, maar ‘had in de partijen ervoor al een jasje uitgedaan’ daar waar Bram lichtvoetiger is en net wat gemakkelijker door zijn partijen liep. Niettemin was de zege van Bram verdiend.

Julian kende opvallend weinig moeite met Sander in de andere halve finale. Hij bracht zoveel ballen terug dat het - met alle respect - ‘alles of niets’ spelletje van Sander te vaak eindigde in een fout. Julian won dan ook heel netjes ‘in straight games’.

In de finale bood Julian opnieuw prima tegenstand aan Bram. Maar die had van de onderlinge partij in de poule geleerd dat hij Julian serieus moest nemen. Hij stond er nu vanaf het begin en gaf minder ‘onnodige’ punten weg dan in de poulewedstrijd. Toch wist Julian het hem knap lastig te maken. Hij verloor dan uiteindelijk wel in drie games, maar hij kan terugkijken op een prima partij en een sterk toernooi. Dit neemt hij toch weer mooi mee naar de Hoofdklasse komend seizoen. Ik ben ervan overtuigd dat hij daar ook prima gaat presteren.

In het E-toernooi wist alleen Thomas de poule te ‘overleven’. En ook nog eens als poulewinnaar. Helaas trof hij in de vervolgronde Ashwin Huiskes (Effekt ’74) tegen wie het in ieder geval de eerste keer altijd erg lastig spelen is. Ashwin speelt namelijk aan beide kanten met ‘iets van noppen’. Je hebt even tijd nodig om daar het juiste antwoord op te vinden. Wellicht komt Thomas hem in de komende competitie weer tegen en dan heeft hij in ieder geval al een keer tegen hem gespeeld. Gerard en Wim plaatsten zich niet voor het vervolgtoernooi.

In het F-toernooi plaatsten Jan en Roelard zich - als tweede in de poule - voor het vervolgtoernooi, maar beiden werden daarna direct uitgeschakeld door een sterkere speler. Jomar ‘overleefde’ de poule niet.

In het G-toernooi haalde Simone de halve finale. Daarin had zij winstkansen - wat heet - zij had zelfs een matchpunt, maar wist die helaas niet te benutten en verloor alsnog.

In het dubbeltoernooi presteerden de Kampenionners vrij aardig tot goed. De duo’s Robin / Ton en Julian / Steven Peter (Emmeloord) wisten in de categorie C/D de halve finales te behalen. Robin en Ton lieten daarin een matchpunt ‘liggen’ en Julian en SP boden het divisie duo Bram en David sterk partij. Beide koppels verloren dus.

In het E-toernooi wisten Thomas en Wim - vaak tegen, maar voor het eerst met elkaar spelend - heel knap de finale te halen en ….. die ook te winnen. Een prima prestatie. Gerard en Jan wisten de pittige poule te overleven, maar verloren daarna met twee punten in de 5e game van een duo van Buitenpost: Jelle Bouwer en dubbelpartner.

In het F-toernooi wisten Jomar en Roelard geen potten te breken, hoewel zij wel van de poulewinnaars wisten te winnen.

In het G-toernooi bereikte Simon met partner Firas Wadi (Emmeloord) de halve finale die zij verloren.

Al met al dus een nuttig toernooi waarin een paar prijsjes werden gepakt. Het is goed en nuttig om de batjes ook eens met andere tegenstanders te kruisen.

Ik bedank de chauffeurs Gerard en Robin voor hun noodzakelijk bijdrage.

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,

wedstrijdsecretaris