FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 24 december werden de Clubkampioenschappen voor de jeugd georganiseerd. Hoewel het nog 2016 was, werd toch de editie van 2017 gespeeld; die van 2016 was immers al in januari georganiseerd.PC240398

Aan de Clubkampioenschappen voor de jeugd namen 18 personen deel. Door het behoorlijke niveauverschil tussen de spelers, was er gekozen voor 4 sterkteklassen in het enkelspel en 3 sterkteklassen in het dubbelspel: de A-, B-, C-, en D-klasse (alleen in het enkelspel). In het enkelspel waren de 3 A-spelers en de 4 B-spelers bij elkaar ingedeeld in een 7-kamp. De 4 C- en 7 D-spelers waren eveneens bij elkaar ingedeeld, onderverdeeld in een 5- en een 6-kamp. Aan het dubbelspel namen in totaal 7 duo's (3 A-dubbels, 2 B-dubbels en 2 C-dubbels) deel die het tegen elkaar opnamen in een 7-kamp.

Om 11.30 uur werd er aangevangen met het enkelspel. In de gecombineerde C/D-klasse gingen de sterkste 2 spelers van beide poules door naar de finale-vierkamp van de C-klasse. Daarnaast gingen de sterkste 2 D-spelers van beide poules - waarbij om dit te bepalen uitsluitend werd gekeken naar de onderling behaalde resultaten tussen de D-spelers - eveneens door naar de finale-vierkamp, maar dan van de D-klasse. In de eerste meerkamp was het D-speler Ernst van de Broek die verraste en de poule op de eerste plek afsloot. Hij verloor weliswaar van C-speler Rik ten Caat, maar wist van C-speler Jasper Lambregtse en 'mede-D-spelers' Luuk Regterschot en Maurits Koers te winnen. Jasper bleef verder ongeslagen en ging met een tweede plaats in de poule eveneens door naar de finale-vierkamp van de C-klasse. Luuk en Maurits werden weliswaar 3e en 4e in de poule, maar toch was het alleen Luuk die doorging naar de finale-vierkamp van de C-klasse; Ernst was immers ook de sterkste C-speler en mocht dus strijden om zowel de titel van de C-klasse als die van de D-klasse. In de andere meerkamp ging het meer 'volgens plaatsing': C-spelers Bert Beks en Jarno van den Heuvel werden eerste en tweede (en drongen door tot de finale-vierkamp van de C-klasse) en de hoogst geplaatste C-spelers - Jannick van den Broek en Matthijs Lambregte - werden derde en vierde. Zij lieten Robin Sagel (5e) en Lukas van der Weerd (6e) achter zich.

In beide finale-poules werden de uitslagen van de al gespeelde wedstrijden overgenomen; niemand speelde dus tweemaal tegen elkaar. In de D-klasse wist Luuk van Matthijs te winnen, waarmee hij de derde plaats pakte. De broertjes Ernst en Jannick waren voor beide echter een maatje te groot en namen het in de laatste wedstrijd van de vierkamp tegen elkaar op in een heuse finale. Ernst bleef daarin zijn tweelingbroer Jannick met 3-0 de baas en pakte de titel in de D-klasse. Jannick werd tweede.

In de C-klasse was het spannender: na twee van de drie speelrondes in de finale-vierkamp hadden alle spelers 1 punt behaald. Op dat moment konden in theorie alle vier spelers nog clubkampioen worden, maar tegelijkertijd waren zij alle vier afhankelijk van wat er gebeurde in 'de andere wedstrijd'. Uiteindelijk pakte Jasper met een 3-2 overwinning op Jarno in de laatste wedstrijd de clubtitel. Bert wist te winnen van Ernst en verzamelde eveneens 2 punten, maar legde het op onderling resultaat af tegen Jasper en werd tweede. Jarno werd uiteindelijk derde en Ernst vierde.

De gecombineerde A/B-klasse bestond uit een 7-kamp. De einduitslag in deze 7-kamp was bepalend voor de einduitslag in de A-klasse, dus ook de B-spelers maakten kans op de A-prijzen. De onderlinge resultaten van de B-spelers werden overgenomen op een aparte 4-kamp, waarvan de einduitslag bepalend was voor de einduitslag in de B-klasse. Van deze B-klasse werd - zo bleek later - al in de eerste wedstrijd de 'finale' gespeeld: Roderik van Braak was met 3-2 te sterk voor Simone Lieftink. Hij werd dus eerste en zij werd tweede. Jomar en Roelard eindigden op de derde en vierde plaats. In de 'grote 7-kamp' werd verwacht dat de spelers van jeugdteam 1 vooral met elkaar zouden gaan strijden om de eerste twee prijzen. Niets bleek minder waar: Roderik van Braak bleek met 3-0 te sterk voor Thomas Niemeijer en met 3-1 voor Danny Bruins, waardoor hij - naast de eerste prijs in de B-klasse - ook de tweede prijs in de A-klasse pakte. Thomas eindigde als derde en mag - net als afgelopen jaar - weer strijden om de Adrie Weymer trofee. Danny werd vierde. Julian Plette trok zich niet veel aan van wat er zich 'achter hem afspeelde'. Iedereen verwachtte dat hij de clubtitel opnieuw zou pakken, maar dat moet je dan 'nog wel even doen'. Hier en daar was de concentratie enigszins verslapt - zo pakte Roderik een 1-2 voorsprong en snoepte ook Danny twee games af - maar op de beslissende momenten stond Julian er. Hij pakte verdiend en ongeslagen de titel in de A-klasse en mag zich wederom een jaar lang clubkampioen van de jeugd noemen.

Rond 15.30 uur werd er gestart met het dubbelspel. Alle 7 dubbels namen het tegen elkaar op, maar er werden binnen de 7-kamp aparte meerkampen verspeeld voor de B- en C-klasse. De beide C-klasse dubbels maakten in hun onderlinge wedstrijd uit wie de eerste en enige prijs in de C-klasse pakten. In vier games bleken de broers Ernst en Jannick van den Broek te sterk voor Matthijs Lambregtse en Maurits Koers. Daarnaast bleken zij ook te sterk voor het hoger ingeschatte dubbel Jasper Lambregtse/Rik ten Caat, waardoor Ernst en Jannick ook met de tweede prijs van de B-klasse 'aan de haal' gingen. Bert Beks en Jarno van den Heuvel - het sterkst ingeschatte B-duo - maakten hun plaatsing wel waar; met redelijk eenvoudige overwinningen op Jasper/Rik, Ernst/Jannick en Matthijs/Maurits pakten zij de winst in de B-klasse. De 3 A-klasse dubbels wisten van de 'overige dubbels' te winnen en maakten onderling uit wie er in de prijzen viel. Uiteindelijk maakten zij allen hun plaatsing niet waar; het als tweede geplaatse dubbel Simone Lieftink/Roderik van Braak eindigde als derde, het als eerste geplaatste duo Julian Plette/Luuk Regterschot eindigde als tweede en de clubtitel werd behaald door het als derde geplaatste dubbel: Jomar Schilder en Roelard Bos.

De prijswinnaars op een rij:

Enkelspel

 • A-klasse 1e: Julian Plette
 • A-klasse 2e: Roderik van Braak
 • B-klasse 1e: Roderik van Braak
 • B-klasse 2e: Simone Lieftink
 • C-klasse 1e: Jasper Lambregtse
 • C-klasse 2e: Bert Beks
 • D-klasse 1e: Ernst van den Broek
 • D-klasse 2e: Jannick van den Broek

Dubbelspel

 • A-klasse 1e: Jomar Schilder en Roelard Bos
 • A-klasse 2e: Julian Plette en Luuk Regterschot
 • B-klasse 1e: Bert Beks en Jarno van den Heuvel
 • B-klasse 2e: Ernst van den Broek en Jannick van den Broek
 • C-klasse 1e: Ernst van en Broek en Jannick van den Broek

De foto's van de Clubkampioenschappen JEUGD volgen binnenkort.

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar