FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op vrijdag 6 en zaterdag 7 januari werden bij Kampenion de Clubkampioenschappen voor de senioren georganiseerd. Op vrijdagavond stond het dubbelspel op het programma en op zaterdag het enkelspel. Aan het dubbelspel namen 30 personen (15 dubbels) deel en aan het enkelspel 37 personen.foto Er werd ingedeeld op ELO-rating én op competitierating. In het enkelspel bestond iedere sterkteklasse uit 14 deelnemers: 10 op basis van de ELO-rating, aangevuld met 4 spelers op basis van de competitierating. Dit omdat de ELO-rating van spelers die ook nog bij de jeugd uitkomen vaak iets te laag is. Het dubbelspel werd uitsluitend op competitierating ingedeeld: dubbels met een gemiddelde rating van 370 of hoger kwamen in de A-klasse, dubbels met een rating van 270 of lager in de C-klasse en de overige dubbels in de B-klasse.

Door dit systeem namen de volgende hoeveelheid dubbels/personen per klasse deel en was de opzet als volgt:

  • A-klasse dubbelspel: 7 dubbels, 7-kamp.
  • B-klasse dubbelspel: 4 dubbels, 8-kamp samen met C-klasse.
  • C-klasse dubbelspel: 4 dubbels, 8-kamp samen met B-klasse, onderlinge uitslagen C-dubbels overgenomen op 4-kamp.
  • A-klasse enkelspel: 14 personen, 2 7-kampen, nummers 1 t/m 3 door naar finale-zeskamp waarop al gespeelde wedstrijden werden overgenomen.
  • B-klasse enkelspel: 14 personen, 2 7-kampen, nummers 1 t/m 3 door naar finale-zeskamp waarop al gespeelde wedstrijden werden overgenomen.
  • C-klasse enkelspel: 9 personen, 9-kamp.

Dubbelspel

In de C-klasse stond er geen maat op het als tweede geplaatste duo Bert en Robin. Alleen tegen Mattias en Martijn moest er een vijfde game gespeeld worden, maar voordat die game begon was het Clubkampioenschap al binnen omdat Mattias en Martijn een nipte nederlaag moesten slikken tegen het duo Jeroen/Gerard, terwijl Bert en Robin van dat datzelfde duo met 3-0 wisten te winnen. Bert en Robin wisten echter tegen Mattias en Martijn ook de 5e game binnen te halen, waardoor zij ongeslagen als eerste eindigden. Jeroen en Gerard behaalden de 2e plaats.

In de B-klasse waren t/m de 4e ronde de sterkste drie dubbels nog ongeslagen. Daarna wisten zowel Sebastian/Gerard als Jackie/Jan B. van het duo Jan R./Freek te winnen, waardoor beide dubbels ongeslagen de laatste wedstrijd tegen elkaar ingingen. Zij speelden een zeer spannende wedstrijd, waarbij 4 van de 5 games met 2 punten verschil werden beslist. Uiteindelijk trok het duo Sebastian/Gerard P. nipt aan het langste eind. Jackie en Jan B. eindigden als tweede.

In de A-klasse waren er - zoals ieder jaar - de nodige verrassingen. Zo wist het als zesde geplaatste dubbel Wim/Thomas direct het als derde geplaatste dubbel Jeroen/Julian met 3-0 te verslaan. En Bas en Gerben wonnen direct de (zoals achteraf bleek) strijd om de 3e plaats van Jordy en Ralph. De titelverdedigers Ton/Robin en de voornaamste uitdagers Ivan/Gert-Jan deden daar niet aan mee: zij wisten redelijk eenvoudig hun wedstrijden te winnen. De onderlinge wedstrijd werd een spannende: Ton en Robin namen een 2-1 voorsprong, maar met 9-11 en 5-11 kwamen Gert-Jan en Ivan langszij, waarmee zij zich kroonden tot Clubdubbelkampioen van 2017. Ton en Robin eindigden op de tweede plaats en Gerben en Bas pakten knap de derde prijs.

Enkelspel

In de C-klasse stond er - net zoals in het dubbelspel - geen maat op de jongste deelnemers Robin Makkink en Bert Beks. De strijd om de derde plaats was echter wel spannend: Martijn Haanappel, Gert Lok en Marco Ilbrink eindigen alledrie op 5 overwinningen. Gelukkig viel het rekenwerk mee: Gert won van Martijn, maar Marco won van zowel Martijn als Gert en behaalde daarmee toch wat verrassend de derde plaats. Bert verloor tweemaal, maar verzamelde 6 punten en behaalde daarmee de tweede plaats. Robin - die sinds afgelopen najaar zijn rentree maakte - wist netjes ongeslagen te blijven en behaalde de eerste prijs van de C-klasse.

In de B-klasse beperk ik me vooral tot de finale-zeskampen. Vanuit de eerste B-poule plaatste Sebastian Holzapfel zich als eerste met 5 punten, Guido als tweede met 4 punten en Jan Beks als derde met 2 punten. Gerard Palland had zich eigenlijk geplaatst in deze klasse als tweede, maar moest eerder weg waardoor zijn uitslagen uit de meerkamp werden genomen. Vanuit de tweede B-poule plaatste Jackie zich als eerste met 6 punten, Dick als tweede met 4 punten en Roelard als derde met 3 punten. Naast Roelard eindigden ook Jan R. en Simone op 3 punten met 3-2 overwinningen op elkaar, maar na punten tellen bleek Roelard de sterkste van de drie. In de finale-zeskamp hielden de favorieten het hoofd boven water, zij het soms nipt. Wel wist Guido Jackie met 3-1 te verslaan en dat had uiteindelijk grote gevolgen. Sebastian had namelijk met 3-1 van Guido wonnen en Jackie won de afsluitende partij met 3-1 van Sebastian. Omdat alle spelers op 4 setpunten eindigden in de finale-zeskamp, moesten er punten worden geteld in de onderlingen wedstrijden om de winnaar aan te wijzen. Met 63/66 (gescoorde/verloren punten) eindigde Guido Wessels op de derde plaats. Jackie van der Meulen werd tweede met 66/66 punten en Sebastian Holzapfel behaalde de titel in de B-klasse met 63 gescoorde en 60 verloren punten. 

In de A-klasse gingen vanuit de eerste poule Ivan met 6 punten als eerste, Jordy met 4 punten als tweede en Wim met eveneens 4 punten (maar een verlies tegen Jordy) als derde door naar de finale-zeskamp. Vanuit de andere poule gingen Gert-Jan als eerste met 5 punten, Ton als tweede met 4 punten en Gertjan als derde met eveneens 4 punten (maar een verlies tegen Ton) door. Thomas Niemeijer - die knap van Gert-Jan had gewonnen - redde het net niet: ook hij behaalde 4 punten, maar verloor van zowel Ton als Gertjan. In de finale-poule startte Jordy met een knappe zege op Ton. Ivan verloor bijna van Gertjan, maar was net op tijd bij de les toen hij in de vijfde game een 10-8 achterstand omboog in een 14-12 voorsprong. Uiteindelijk werd er een echte finale gespeeld, waarin Ivan Hollander met 3-1 Gert-Jan versloeg en voor de tweede maal op rij het Clubkampioenschap pakte. Gert-Jan de Lange behaalde de tweede plaats en Jordy ten Have werd derde.

Adrie Weymer

Op de dinsdag na de Clubkampioenschappen werd er door de nummers 3 van de A-klasse senioren, B-klasse senioren en A-klasse jeugd nog gespeeld om de Adrie Weymer trofee. Adrie was lang geleden lid van Kampenion en overleed door een ongeluk in het jaar dat hij derde werd bij de Clubkampioenschappen. Ter nagedachtenis aan Adrie wordt er daarom ieder jaar om de Adrie Weymer trofee gespeeld. Jordy ten Have (senioren A), Guido Wessels (senioren B) en Thomas Niemeijer (jeugd A) gingen dit jaar de strijd met elkaar aan. In de eerste wedstrijd wist Thomas Guido te verslaan, waarna ook Jordy een maatje te groot was voor Guido. De finale leek lange tijd de kant van Jordy op te gaan, die een 2-0 voorsprong nam. Thomas kwam echter knap langszij en wist de achterstand om te buigen in een 2-3 overwinning. Hij mag daardoor de Adrie Weymer trofee een jaar lang mee naar huis nemen.

Foto's

Onder deze link (klik) kunnen alle onbewerkte foto's van de Clubkampioenschappen gevonden worden.

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar