FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 2 september werden in Dedemsvaart de 'Open Kampioenschappen van Avereest' gehouden. Sinds de organisatie enkele jaren geleden besloot het toernooi op de laatste zaterdag van augustus of de eerste zaterdag van september te houden, gebruiken veel spelers het als opwarmer voor het nieuwe seizoen. En natuurlijk is het ook leuk om elkaar na de vakantie weer te zien. Dat het met het niveau en de vorm van de spelers van Kampenion wel goed zit, werd deze zaterdag wel duidelijk want er werd een forse greep in de prijzenpot gedaan.

Kampenion toog met in totaal 15 personen naar Dedemsvaart: Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange, Thomas Niemeijer, Wim Tillema, Ralph Trip, Hans de Vries (allen categorie A), Danny Bruins, Robin Makkink en Gerard Palland (categorie B), Harm Bosman en Jan Ringenier (categorie C), Henny Bosman, Jentine Sikkema en Gerard Wessels (categorie D) en Jomar Schilder (categorie E, jeugd).
Daarnaast deden de leden Johan Bosman (B), Julian Plette en Jeroen Rotman (beiden A) namens Bosman/Wezep mee en kwam (trainer) Freek Dekker voor Nevanco uit.
Jeroen Rotman deed dan ook de suggestie om het toernooi volgend jaar maar in Kampen te houden, mede ook omdat de nodige spelers van Kampen en Wezep elkaar in de poule of later in het vervolg van het toernooi troffen.

Het werd een zeer succesvol toernooi voor Kampenion & Friends. In de hoogste categorie (A) wisten Ivan Hollander, Gert-Jan de Lange, Thomas Niemeijer en Julian Plette de halve finale in de Hoofdronde te bereiken. Gert-Jan nam het daarin op tegen Julian en Ivan tegen Thomas. Waar Julian tijdens de AK in Zwolle in mei van dit jaar nog te sterk was voor Gert-Jan, daar had hij ditmaal weinig kans. Niet zozeer omdat hij zelf zo slecht speelde, maar Gert-Jan was helemaal ‘los’. Hij gaf Julian geen kans en won ‘in straight games’. In de andere halve finale was te merken dat Thomas voor het eerst op dit niveau zo ver wist te komen en dan ook nog eens tegen verenigingsgenoot Ivan te moeten spelen. Er stond vooral voor Thomas dan ook wat spanning op. Mede daardoor haalde hij niet het niveau van zijn voorgaande partijen. Daarnaast speelt Ivan vlakker dan de meeste spelers en dat maakt het spinnen wat lastiger. Zonder heel veel problemen won Ivan in vier games. En laat het helder zijn: Ivan won uiteraard niet alleen omdat Thomas zijn niveau niet wist te halen. Ivan speelde naar de mogelijkheden van dit moment en het was knap dat hij met weinig ritme de finale wist te halen.
De finale ging dus tussen de teamgenoten Gert-Jan en Ivan. Beiden kennen elkaar door en door en dat was ook te merken. Beiden probeerden niet alleen de eigen wapens in stelling te brengen, maar ook die van de tegenstander te neutraliseren. Daardoor werd het geen heel aantrekkelijke finale. De 1e game ging ruim naar Ivan en de 2e naar Gert-Jan. Daarna had GJ over ‘geluksballetjes’ niet te klagen en uiteindelijk won hij in vier games. Gert-Jan verdedigde daarmee met succes zijn titel ‘kampioen van Avereest’.

Aardig om te vermelden is nog dat Wim Tillema het in de Verliezersonde tot de finaledriekamp wist te ‘schoppen’, samen met oud-Kampenionner Paul Kamstra en Edwin van de Wal (beiden GTTC Groningen). Wim verloor in de eerste partij met 0 - 3 van Edwin, terwijl Paul diezelfde Edwin juist met 3 - 0 wist te verslaan. Daardoor had Paul aan één game tegen Wim voldoende om 1e te worden. Dat lukte ook. Wim won nog wel met 3 - 2, maar eindigde niettemin als 3e.

In categorie B had Kampenion drie - met Freek Dekker meegerekend vier - ijzers in het vuur en alle drie deden van zich spreken. Danny Bruins en Gerard Palland wisten beiden de Hoofdronde te halen en … kwamen elkaar tegen in de halve finale. Na een spannende partij won Gerard uiteindelijk in vijf games. In de finale trof hij jeugdspeler Maurice Storteboom (Argus). Gerard buitte zijn routine prima uit en koppelde - zoals we van hem gewend zijn - een dodelijke forehand aan een sterke service. Dit bleek Maurice te machtig en het was dan ook Gerard die in vier games won. Heel knap, want hij was de dag ervoor pas in alle vroegte van vakantie uit Frankrijk teruggekeerd en had de afgelopen weken dus meer ballen gegeten dan geslagen. Een keurige 1e plaats dus voor Gerard Palland.

Robin Makkink had zichzelf in de 1e ronde uitgeschakeld voor de Hoofdronde door tot tweemaal toe een zeker lijkende voorsprong nog uit handen te geven. In de Verliezersronde reeg hij de zeges echter aaneen en wist hij zich keurig te plaatsen voor de finale. Daarin trof hij Wouter Emmens (Vries) waarvan hij in de poule had gewonnen. Ook ditmaal toonde Robin zich met 3 - 1 de sterkste van de twee. Zo won Robin Makkink dus de Verliezersronde in categorie B.

In categorie C wisten Harm en Jan geen potten te breken. Johan Bosman, komend seizoen jeugdteam 2 van Kampenion maar vandaag uiteraard voor Bosman/ Wezep uitkomend, deed dat wel. Hij plaatste zich voor de finale van de Hoofdronde en versloeg daarin heel knap materiaalspeler Harry Schädlich (Ready) in vijf games. Een prima 1e plaats dus voor Johan Bosman.

In categorie D wisten Jentine Sikkema, Henny Bosman en Gerard Wessels niet van zich te doen spreken in het enkelspel.

In categorie E - de hoogste jeugdcategorie - eindigde Jomar Schilder in een deelnemersveld van 14 spelers net buiten de prijzen. Hij werd 3e en dat is netjes.

Uiteraard werd er ook gedubbeld in Dedemsvaart en ook daarin lieten de Kampenionners zich niet onbetuigd. In categorie A ging de finale tussen de duo’s Ivan Hollander / Gert-Jan de Lange en Thomas Niemeijer / Wim Tillema. Dat Thomas en Wim zover kwamen, is toch wel een verrassing. Maar ook in de finale bewezen zij dat die finaleplaats geen toevalstreffer was. Zij maakten het de favorieten Gert-Jan en Ivan heel lastig. Laatstgenoemden wonnen uiteindelijk met 11 - 9 in de beslissende 5e game. Zo ging plaats 1 naar Ivan Hollander en Gert-Jan de Lange.

In categorie B behaalde Freek Dekker met Michel Bols (recreant en voorheen o.a. Dedemsvaart) de finale die zij ook nog eens keurig wisten te winnen van het damesdubbel Amanda van Dijk en Chantal Knol (Dedemsvaart).

In categorie D wist Henny Boxman met Gebro Cicek (DTS) - een toegewezen partner - heel knap beslag te leggen op de 1e prijs.

In categorie E kreeg ook Jomar Schilder een partner toegewezen. En je kunt het dan slechter treffen dan Jery Wormmeester (DTV ’84) die bij TT Zwolle landelijk A en B heeft gespeeld. Jomar Schilder en Jery Wormmeester wisten dan ook de 1e prijs te behalen.

Ik overdrijf dus niet als ik in de kop van het artikel schrijf dat Kampenion zeer succesvol op de Open Kampioenschappen van Avereest. Toegegeven, het niveau van de tegenstanders in (vooral) categorie A was wat minder hoog dan de laatste jaren. Aan de andere kant is het nu eenmaal zo dat het niveau van de spelers van de verenigingen Kampenion en Bosman/Wezep de laatste jaren juist behoorlijk omhoog is gegaan. We moeten er daarom maar aan wennen dat spelers van die twee verenigingen steeds vaker favoriet zijn voor het behalen van ereplaatsen en het winnen van een toernooi. Maar ach, er zijn ergere dingen …
Niet onvermeld mag blijven dat Gerard Wessels heel succesvol was bij de verloting en op die manier een greep in de prijzenpot deed.

Ik wil de organisatie van het toernooi complimenteren voor de voorbereiding en het verloop van het toernooi. Zij slaagt er telkens weer in om een toernooi te organiseren dat niet alleen gezellig en nuttig is, maar dat een goede doorlooptijd kent. Natuurlijk moet je wel eens een poosje wachten, maar in vergelijking met veel andere toernooien vind ik Dedemsvaart er toch wel bovenuit steken qua organisatie. Chapeau!
Binnenkort is er op de website van de ttv Dedemsvaart weer een algemeen verslag te lezen en zijn er veel foto’s te vinden.

Tenslotte bedank ik de chauffeurs die ons allen in Dedemsvaart hebben gebracht en weer thuis! En laat ik ook 'ons alleer Ralph Trip' niet vergeten die de voorbereiding namens Kampenion voor zijn rekening nam. Alle deelnemers hebben weer de nodige partijen kunnen spelen en zodoende ritme kunnen opdoen voor de competitie die binnenkort weer begint. Wat willen we nog meer?

Met sportieve groet,

Jan Ringenier,
wedstrijdsecretariaat

Plaats reactieZet het plaatje in elkaar