Op zaterdag 25 april stonden voor zeven van de acht jeugdteams de laatste competitiewedstrijd op het programma. Team 2 was al uitgespeeld. De teams 1, 5, 7 en 8 sloten het seizoen af met een overwinning, team 6 deelde de punten en de teams 3 en 4 liepen tegen een nederlaag aan. En dus was de balans positief met viermaal winst, eenmaal gelijk en tweemaal verlies. De surprises van de dag kwamen uit Hoonhorst en in iets mindere mate uit Zwolle. Door de resultaten daar handhaafde team 2 zich onverwacht in de Hoofdklasse.

 


Lan A Reflex (S) 1   - Kampenion 1     3 7
Robin Lieftink 3, Gertjan Wessels 3 en Jordy ten Have 1

Team 1 sloot de competitie in groep 2 van landelijk A af met een uitwedstrijd tegen Reflex (S) 1 uit het Groningse Scheemda. Reflex stond laatste en Kampenion derde. Als team 1 de wedstrijd winnend zou afsluiten, stond plaats 3 vrijwel vast. Team 1 won inderdaad; het was met 3 7 te sterk. Robin Lieftink en Gertjan Wessels bleven ongeslagen en Jordy ten Have pakte één puntje. Team 1 eindigde mede door de uitslagen in de andere hallen als derde en dat is een knappe prestatie voor een team van Kampenion. Nog niet eerder eindigde een team van Kampenion op een dergelijke plaats op dit niveau. Bravo! Er had wellicht nog wat meer in gezeten, maar goed. Ik zeg maar zo dat ieder team op de plaats eindigt waarop het recht heeft. Je moet namelijk niet alleen een bepaald niveau weten te halen, maar ook gemotiveerd en scherp aan een wedstrijd beginnen en dat natuurlijk ook weten vol te houden. Al met al kunnen we zeggen dat Elan en A-Merk terecht boven team 1 zijn geëindigd. Felicitaties aan de kampioenen van Elan!
Jordy ten Have en Robin Lieftink hebben zaterdag hun laatste jeugdwedstrijd voor Kampenion gespeeld. Zij moeten zich nu definitief richten op de seniorencompetitie. Ik kom daar in het slotwoord nog even op terug.
Het is nog even afwachten hoe team 1 er volgend seizoen uitziet. Immers Gertjan en Ivan blijven met hun tweeën achter. Inmiddels zijn er activiteiten ondernomen om naar een oplossing te zoeken. Binnen Kampenion is er namelijk (nog) niemand die de stap naar landelijk B, laat staan landelijk A, kan maken.


Hoofdkl. Kampenion 2 was al uitgespeeld

Voor team 2 kreeg de competitie een verrassend slot, een positieve verrassing welteverstaan. Team 2 was al uitgespeeld en het had twee punten voorsprong op Swift (D) 2 en acht punten op TT Zwolle 3. Alleen als Swift (D) niet meer dan twee punten haalde in de uitwedstrijd bij Hoonhorst en TT Zwolle 3 met niet meer dan 7 3 zou winnen van nummer laatst Blauw-Wit 1, dan zou team 2 zich handhaven in de Hoofdklasse.
Het wachten was s avonds dus op de uitslagen van die wedstrijden. Eerst werd bekend dat TT Zwolle 3 niet verder kwam dan een 6 4 overwinning. En later op de avond kwam de uitslag van Hoonhorst 1 Swift (D) 2 binnen: 10 0. Wat een ongelooflijke ontknoping. Team 2 handhaafde zich alsnog, met dank aan Hoonhorst 1 en Blauw-Wit 1.
Met uitzondering van speelronde 1 stond team 2 het hele seizoen op een degradatieplaats. De situatie leek hopeloos. Vooral nadat twee vooruitgespeelde wedstrijden (tegen respectievelijk Hoonhorst en De Brug) ruim verloren gingen. Maar zie de ruime overwinning in de voorlaatste wedstrijd op Swift (D) 2 gaf een klein beetje hoop. Immers, Swift (D) 2 speelde al weken zonder kopman Mink Kempen. En zonder hem twee punten pakken in Hoonhorst is geen eenvoudige opgave. En dat bleek dus in de praktijk. Dat TT Zwolle 3 geen acht punten zou behalen, was minder verrassend maar het moest natuurlijk nog wel even gebeuren .
Ik kan me niet herinneren een dergelijke competitie als wedstrijdsecretaris jeugd eerder te hebben meegemaakt. Wat het heel bijzonder maakte, was het feit dat team 2 al uitgespeeld was en het dus lijdzaam moest toezien hoe de concurrenten het eraf brachten. Team 2 eindigde dus alsnog als derde.

Terugkijkend moeten we constateren dat team 2 dit seizoen wisselvallig presteerde. Het boekte onverwachte overwinningen, maar het liep ook tegen onnodige (ruime) nederlagen op. Die wisselvalligheid is vooral terug te voeren op de nog jonge Robin en in iets mindere mate op Danny. Chiel was eigenlijk de enige stabiele factor deze competitie. Hij was wekelijks goed voor twee punten, op één wedstrijd na. Danny en Robin scoorden weliswaar een aantal keren drie overwinningen,  maar liepen ook de nodige keren tegen een nul aan. Als Robin wat constanter gaat spelen, dan is dat direct terug te zien in de uitslagen van het team. Begrijp me goed, dit is geen verwijt maar een constatering. Van Danny verwacht ik dat hij komend seizoen minder tegen de Hoofdklasse opkijkt dan voor dit seizoen. In ieder geval is het goed voor de spelers en de vereniging dat Kampenion een plaats in de Hoofdklasse houdt.


Hoofdkl. Kampenion 3  - Bultman/Smash 70 2     2 8
Nick Kuipers 1 en dubbel 1; Niels Alberts 0 en Pascal Bruins 0

Eigenlijk was het hele seizoen de hoop op een langer verblijf in de Hoofdklasse op team 3 gevestigd. Immers, Nick en Niels zijn door de wol geverfde Hoofdklassers. Pascal heeft het dit seizoen weliswaar moeilijk, maar toch. En ook dit is geen verwijt, maar slechts een constatering. Pascal heeft dit seizoen naar de mogelijkheden gepresteerd. En dan heeft hij het goed gedaan.
Zaterdag ontving team 3 kampioen Bultman/Smash 70 2. Op voorhand leek er wat te halen, want bij de tegenstander speelden zowel Arian als Guido Tijssen mee. De derde speler was Stephan Derksen. Vierde speler de sterke Bert Mensink was met vakantie. Maar ook in die samenstelling waren de Hattemers een maatje te groot.
Ik had het idee dat team 3 al met een (mentale) achterstand aan de wedstrijd begon. De spelers hadden teveel ontzag. Natuurlijk slaan Arian, Guido en Stephan een meer dan aardig balletje. Maar dat doen Nick, Niels en Pascal toch ook? Na de eerste drie enkelpartijen stond het al 0 3. Het dubbel wisten Nick en Niels samen uit te slepen, maar daarna gingen partij 5 en 6 ruim naar de bezoekers. Nick won vervolgens overtuigend van Guido Tijssen, maar Niels wist tegen Arian Tijssen een eenvoudig verkregen 2 0 voorsprong niet te verzilveren. Natuurlijk had Niels last van hooikoorts, maar hij kwam toch ook simpel op 2 0? Nick bood in partij 9 prima tegenspel aan Stephan Derksen en moest zich pas in de vijfde game gewonnen geven. In de laatste partij verloor Pascal nog van Guido Tijssen waardoor team 3 een ruime 2 8 nederlaag leed en de hoop op handhaving vervlogen was. De uitslag van concurrent Effekt 74 1 deed er niet meer toe. Sterker nog, het zag Wijk 16 2 langszij komen al eindigt team 3 op onderling resultaat net boven de Deventenaren. Nick pakte als enige een puntje in het enkelspel en samen met Niels won hij ook het dubbel. Niels en Pascal bleven puntloos in het enkelspel.
Nick en Niels hebben net als Jordy en Robin hun laatste wedstrijd bij de jeugd gespeeld. Ook hier kom ik nog even op terug in het nawoord.
Team 3 eindigde als vierde en het degradeert daardoor vanwege de versterkte degradatie   naar de 1e klasse.


1e klasse Swift (D) 3   - Kampenion 4      6 4
Jentine Ringenier 2, Mattias Beimers 1 en Cristian van Eeden 1

Team 4 speelde in Deventer tegen Swift (D) 3. Als het 5 punten zou weten te pakken, dan zou het Swift achter zich houden. Zover kwam het niet. De start was desastreus voor zover je daar bij tafeltennis van kunt spreken. Swift pakte een 5 0 (!) voorsprong. En op die voorsprong viel helemaal niets af te dingen. Gelukkig bleven Jentine, Cristian en Mattias strijden voor een beter resultaat. Van de vijf resterende partijen ging er nog slechts één verloren waardoor het uiteindelijk nog 6 4 werd. Dat betekent wel dat het de Deventenaren moet voor laten gaan in de eindstand. Jentine pakte in haar laatste jeugdwedstrijd twee punten en Cristian en Mattias ieder één. Ook Jentine moet dus stoppen bij de jeugd en ook hierop kom ik bij het nawoord nog even terug. Team 4 beëindigt het seizoen als vierde.


2e klasse Robaard Hasselt 1 - Kampenion 5      2 8
Guido Wessels 3, Gert-Jan de Lange 3, Jos Bosch 1 en dubbel 1

Team 5 werd vorige week al kampioen, maar vandaag moest het natuurlijk zijn sportieve plicht nog vervullen. Het ging op bezoek bij nummer laatst Robaard Hasselt 1 dat nog in een degradatiestrijd verwikkeld was met Bosman Wezep 3 en Hoonhorst 3. Welnu, team 5 deed wat het moest doen: het won ruim. Tegenstander Robaard Hasselt werd met 2 8 verslagen waardoor die spelers het komend seizoen weer in de 3e klasse moeten uitkomen. Gert-Jan en Guido bleven ongeslagen, terwijl Jos eenmaal won. Het achtste punt pakte team 5 in het dubbel. De spelers komen het volgend seizoen in de 1e klasse uit. Vooral Gert-Jan en Guido zijn daar ook wel aan toe, want er dreigde af en toe wat nonchalance in het spel te sluipen. Voor Jos zou het goed zijn als hij net als Gert-Jan en Guido 2x in de week zou trainen. Wie weet komt daarvoor een oplossing. Team 5 eindigde dus als eerste.


3e klasse TT Zwolle 8  - Kampenion 6      5 5
Henk Boerman 3 en (inv) Bertin Bos 2; Renate Scheper 0

Team 6 sloot het seizoen af met een uitwedstrijd bij nummer laatst TT Zwolle 8. Omdat Albert jarig was, speelde Bertin in zijn plaats. Beide teams maakten er een leuke en spannende wedstrijd van. Het is dan ook geen toeval dat het 5 5 werd. Jammer was het dat Renate niet in goede doen was, anders had team 6 zeker gewonnen. Nu waren het Henk (3x) en Bertin (2x) die keurig de punten pakten. Team 6 eindigde als vijfde en het degradeert daardoor officieel naar de 4e klasse. Maar omdat Kampenion vrijwel zeker een plek in de 1e klasse opgeeft, speelt het het komend seizoen normaal gesproken weer in de 3e klasse. Henk heeft laten weten met tafeltennissen te stoppen. Dat is jammer, omdat hij zeker aanleg heeft. Maar goed, als je geen plezier hebt in je sport dan kun je inderdaad beter stoppen. Henk bedankt en succes verder bij wat je ook gaat doen. Mocht je het tafeltennis gaan missen, dan ben je natuurlijk weer van harte welkom.


4e klasse Kampenion 7  - Wijk 16 4       8 2
Niek ten Brinke 2, Lars van Dijk 1, Mark Steenstra 1 (allen uit twee partijen) en dubbel 1

Team 7 speelt dit seizoen in een heel spannende poule. Weliswaar stond de kampioen met Leogang 3 al een tijdje vast, maar pas op de laatste wedstrijddag zou worden beslist welk team zou degraderen. Daarvoor kwamen nog vier teams in aanmerking. Als team 7 vier punten zou pakken tegen nummer laatst Wijk 16 4, dan was het op eigen kracht zeker van handhaving. Team 7 moest dat dan wel doen zonder de sterke kopman Bertin die vandaag volgens schema uitviel. De Deventenaren bleken bij binnenkomst met hun tweeën te zijn, zodat team 7 al drie punten binnen had. Op zich natuurlijk niet echt leuk, maar ik had niet het idee dat de spelers daar mee zaten. In de eerste partij won Niek heel keurig van de sterke I. Maatman (3 1) en dus was team 7 op dat moment al veilig . In de resterende zes partijen stond team 7 slechts twee punten af. Lars en Mark wonnen en verloren ieder een partij. Niek won ook zijn andere enkelpartij en samen met Lars won hij ook het dubbel. En dus boekte team 7 een keurige 8 2 overwinning waardoor het als tweede eindigde. En dat is een knappe prestatie.


Wp-klasse Kampenion 8  - DTV 84 5       7 3
Danny Bruins 3, Bram Verbeek 2, Richard Koetschruyter 1 en dubbel 1

Team 8 sloot de competitie af met een thuiswedstrijd tegen nummer laatst DTV 84 5. Voor beide teams stond er niets op het spel. Maar natuurlijk gingen de zes spelers ervoor. Echte spannende partijen hebben we niet gezien, want acht partijen eindigden in een 3 0 of 0 3. Slechts twee partijen hadden vier games nodig en vijfpitters waren er niet deze middag. Uiteindelijk won team 8 met 7 3. Danny bleef opnieuw ongeslagen en Bram pakte twee punten. Richard won in de laatste speelronde voor het eerst dit seizoen, namelijk van de enthousiaste Bram Steen. Leuk dat Richard toch nog van die hatelijke nul afkwam. Team 8 beëindigde het seizoen als vierde. En dat is netjes.


Al met al kunnen we met elkaar terugkijken op een vrij succesvolle laatste speelronde en een vrij geslaagde competitie. We konden één kampioenschap (team 5) begroeten en helaas degradeerden er twee teams (3 en 6) naar een lagere klasse.
Jordy ten Have en Robin Lieftink (beiden team 1), Niels Alberts en Nick Kuipers (beiden team 3) en Jentine Ringenier (team 4) hebben hun laatste wedstrijd bij de jeugd gespeeld. Aan elk van deze spelers zit een verhaal vast waarop ik wellicht in het clubblad nog terugkom. Vanaf deze plaats bedank ik de vijf voor plezierige tijd in de afgelopen jaren. Robin heeft maar een klein jaartje meegelopen, maar hij geen inburgeringscursus nodig om Kampenionner te worden ook al was het misschien maar voor even. Dame en heren, bedankt !!! Gelukkig gaan allen verder bij de senioren al doet Robin dat dan bij Emmeloord.

Hiermee komt een eind aan mijn bijdrages dit seizoen over de jeugdcompetitie. Komend weekend worden in Schiedam de Nederlandse Kampioenschappen gehouden voor spelers met een A-licentie (zondag) en B-licentie (zaterdag). Namens Kampenion en zichzelf uiteraard komen dan Ivan Hollander, Gertjan Wessels (beiden bij de junioren) en Robin Makkink en Guido Wessels (beiden bij de pupillen) in actie. Rinus Hollander, Marcel Makkink, Gerard Wessels en ondergetekende hopen daarbij aanwezig te zijn en ik hoop daar komend weekend verslag van te doen.


Jan Ringenier
wedstrijdsecretaris JEUGD
Kampenion