Het is o zo verleidelijk om veel aandacht te schenken aan een behaalde titel. Maar soms is handhaving van een bepaald team een minstens zo knappe prestatie. Bij Kampenion hebben we dit seizoen met beide te maken. Team 1 stelde op zaterdag 1 december het kampioenschap veilig, maar de teams 4 en 5 hebben zich weten te handhaven terwijl dat vooraf wel werd gehoopt maar niet direct werd verwacht. En ook daar mag nee moet bij worden stilgestaan. Tenslotte moet ik nog even kwijt dat het zo gemakkelijk is om te schrijven over succesvolle resultaten. Maar als ik om mij heen kijk, wordt er niet al te veel geschreven over mindere resultaten. Nee, ik noem geen namen. Wie de tafeltennisschoen past, trekke hem aan.

   

lanC  8230  zat  1 dec  DTV 84 1                - Kampenion 1                1- 9

Jordy ten Have 3, Ton Ringenier 3, Gertjan Wessels 2 en dubbel 1

Team 1 had vandaag nog 4 punten nodig om zich kampioen te mogen noemen van groep 1 in de Landelijk C-competitie. Dat moest dan gebeuren in Dalfsen tegen DTV 84 1. De thuiswedstrijd won team 1 destijds met 7 3 en dus was de opdracht zeker geen onmogelijke missie. Team 1 begon geconcentreerd aan de wedstrijd en haalde het vierde punt al in de vijfde partij binnen toen Ton tegenstander R. Koggel versloeg. De Kampenaren speelden een goede wedstrijd en gingen ook door na de 1 4 tussenstand. Sterker nog, zij gaven geen punt meer af. Jordy en Ton bleven ongeslagen en pakten samen ook het dubbel. Gertjan pakte twee punten na de eerste partij te hebben verloren. Daarmee behaalde team 1 de titel in groep 1 van Landelijk C en promoveert het naar Landelijk B. Dat zal dan het laatste seizoen van Ton Ringenier zijn en dus kunnen Jordy en Gertjan nog één seizoen naast Ton groeien naar een nóg beter niveau. Ik denk dat Ton, Jordy en Gertjan allen aan de (individuele) verwachtingen hebben voldaan. Ton schatte ik qua percentage in op 90+, Jordy ergens tussen de 60 en de 70 en Gertjan tussen de 40 en de 50. Dat is inderdaad uitgekomen. Twee momenten in het seizoen zijn mij bijgebleven: (1) de terechte thuisnederlaag tegen Dokkum 1 dat beter en beter presteerde in de tweede helft en (2) de ruime 8 2 overwinning op concurrent Smash 70 2 waardoor team 1 van underdog ineens weer titelfavoriet werd. Nogmaals de felicitaties aan de drie. Verder was het leuk dat Simon de laatste wedstrijd van het seizoen meeging als coach en dat er nog een aantal supporters meeging of later kwam kijken. Team 1 beëindigde het seizoen dus als eerste met 67 punten uit tien wedstrijden.
 

h. a   128  zat  1 dec  Kampenion 2              - Smash 1                   7- 3

Ivan Hollander 3, Niels Alberts 2, Roeland Trommel 1 en dubbel 1; Nick viel uit

Team 2 is de laatste weken naar de top geslopen. Aan de ene kant door het eigen goede presteren en aan de andere kant doordat de concurrentie punten liet liggen. Met nog één wedstrijd te gaan stonden drie teams met 51 punten uit negen wedstrijden aan kop: Entac 4 uit Enschedé, Trefhoek 1 uit Almelo en Kampenion 2. Als team 2 vandaag een ruime overwinning zou pakken, was het vervolgens de vraag wat de concurrentie doet / deed. Maar de eerste opdracht luidde dus: ruim winnen. Welnu, team 2 startte prima. Het nam maar liefst een 6 0 voorsprong. Bonuspuntje daarbij was de 3 1 zege van Ivan in een puike partij op S. Wayenberg die enkele jaren geleden al tegen Arnaud, Erwin en Paul in de Hoofdklasse speelde. Daarna stokte de productie en kwam Smash nog wat terug. Het werd uiteindelijk 7 3. En als we eerlijk zijn, was dit ook het maximale resultaat. Niels won twee partijen, maar moest het afleggen tegen diezelfde Wayenberg. Roeland moest naast Wayenberg ook M. van de Burgt feliciteren. Een Roeland met ritme had wellicht winstkansen gehad, maar Roeland heeft al een tijdje andere prioriteiten en dat was bij een ieder van ons bekend. Verwijten passen dan niet en die waren er gelukkig ook niet. Team 2 heeft prima gepresteerd dit seizoen. De eerste helft was nog wat onwennig misschien herinneren we het ons niet meer, maar  Ivan, Nick en Niels kwamen uit de 1e klas maar de tweede competitiehelft was er één om in te lijsten: vijf overwinningen van 7 3 op rij. Is dat voldoende voor de titel? Dat is een gemakkelijke vraag die zich moeilijk laat beantwoorden. Zie hierna. 

 

Wat de concurrentie betreft heb ik het volgende doorgekregen: Trefhoek 1 verloor met liefst 8 2 bij Twekkelerveld 1 en Entac 4 is niet (op tijd) komen opdagen bij Swift (D) 1 in Deventer. De wedstrijdsecretaris van Entac heeft de mededeling in het Competitiebulletin over het hoofd gezien dat de wedstrijden bij Swift (D) niet om 13.00 uur, maar om 10.00 uur beginnen. Een vergelijkbare situatie dus als bij het eerste herenteam van Bultman/Smash 70 in de 1e divisie landelijk. Het was nog even afwachten hoe de competitieleider hiermee omgaat. Als hij de reglementen volgt, zou Entac 4 10 punten in mindering moeten krijgen en zou Kampenion 2 kampioen zijn. En dat zou betekenen dat Kampenion volgend seizoen met twee teams op landelijk niveau acteert. Maar && zover is het nog niet! Uit het contact dat ik met de competitieleider heb gehad, is mij duidelijk geworden dat Entac 4 geen 10 punten in mindering krijgt. In het verleden is die competitieleider namelijk door het afdelingsbestuur teruggefloten toen hij een team 10 punten in mindering bracht. Ik vermeld hier niet al te veel hoe ik daarover denk. Wel vind ik dat zoiets competitievervalsing in de hand kan werken. Immers, die lijn doortrekkend naar de poule in de Hoofdklasse: Entac 4 speelt de wedstrijd nu dinsdagavond 4 december in Deventer tegen Swift (D) 1. Het weet nu precies hoeveel punten het moet pakken om de titel te pakken. Bovendien weet tegenstander Swift (D) 1 vooraf dat het alleen met een 10 0 overwinning niet als zesde (en laatste) eindigt. Zoals wellicht bekend biedt plaats vijf mogelijk via een aanvraag nog uitzicht op verlenging van het verblijf in de Hoofdklasse. Wat de uitslag van de wedstrijd van dinsdagavond ook wordt, Kampenion schrijft team 2 in landelijk C in. De teamopgaven voor de landelijke competitie dienden namelijk uiterlijk vandaag te worden ingezonden.

Voor mij is team 2 als eerste geëindigd met 58 punten uit tien wedstrijden.

1      129  zat  1 dec  Hoonhorst 1              - Kampenion 3               8- 2

Erwin Genuït 2; Anja Ringenier 0 en Frank Wijmans 0; Jentine viel uit

Team 3 speelde zaterdag tegen kampioen Hoonhorst 1. Dat team was dit seizoen in bijna alle wedstrijden een maatje te groot voor de tegenstanders en dat is een knappe prestatie, want het team bestaat uit drie meisjes. Voor team 3 dus een heel lastige opgave om de competitie positief af te sluiten. Qua resultaat lukte dat dan ook niet direct; er werd met 8 2 verloren. Maar vier partijen gingen over de volle vijf games en daarvan werd er één (Erwin) gewonnen. En dat was een bijzondere overwinning, want het betekende dat tegenstander Dionne Damman in haar laatste competitiewedstrijd van het seizoen tegen haar eerste en dus enige - nederlaag opliep. Erwin versloeg ook Melissa Broeks en dus was Erwin deze middag prima op dreef. Anja vond dat zij niet goed stond te spelen, maar als je twee van de drie partijen in vijven verliest tegen de kampioen dan valt dat nog wel mee. Frank sleepte er één vijfpitter uit. Team 5 eindigde op de vijfde plaats met 39 punten uit tien wedstrijden. Omdat er geen teams uit de Hoofdklasse naar de Regio Zwolle degraderen, is dat een veilige plaats. Trouwens ook bij één degradant zou team 3 zich hebben gehandhaafd.

2      230  zat  1 dec  Leogang 1                - Kampenion 4               8- 2

Chiel ten Brinke 1 en dubbel 1; Mattias Beimers 0 en Danny Visscher 0; Laurens viel uit

Team 4 stond voor de wedstrijd van vandaag (tegen koploper Leogang 1) op de vierde plaats met twee punten voorsprong op Hoonhorst 2. Het was dan ook zaak om een aantal punten uit Nunspeet mee terug te nemen om Hoonhorst voor een onmogelijke opdracht te plaatsen in de uitwedstrijd bij Flits/Be Quick 62 3. Team 4 wist twee punten mee te snoepen in Nunspeet en dat is er één meer dan in de thuiswedstrijd. Chiel pakte een punt in het enkelspel en hij won samen met Danny het dubbelspel. Een 8 2 nederlaag is een uitslag waarmee we vrede kunnen hebben. Concurrent Hoonhorst verloor met 9 1 bij Be Quick 62 3 en dus handhaafde team 4 zich in de 2e klasse. En dat is een knappe prestatie. Vorig seizoen degradeerde het officieel uit die 2e klasse het handhaafde zich enkel omdat er bij Kampenion een (hoger) team tussenuit viel- en bovendien werd het team aangevuld met Danny die vorig seizoen nog 4de klas speelde! Chiel, Danny, Laurens en Mattias ik ben trots op jullie. Team 4 eindigde als vierde met 35 punten uit tien wedstrijden.

3. b   430  zat  1 dec  Drost Wezep 2            - Kampenion 5               3- 7

Pascal Bruins 3, Robin Makkink 2 en Guido Wessels 2; Gert-Jan viel uit

Ook team 5 vocht tegen degradatie. Tot vandaag stond het één puntje voor op concurrent DTV 84 3. Team 5 speelde zaterdagmorgen in Wezep tegen Drost Wezep 2. En concurrent DTV ontving kampioen Hoonhorst 3. Omdat Marcel Makkink min of meer vaste coach van het team verhinderd was, ben ik met het team meegegaan om de jongens wat tips te geven. Natuurlijk weet je nooit (zeker) of het gewerkt heeft, maar feit was wel dat team 5 een prima resultaat neerzette; het won met  3 7. Pascal was prima op dreef. Alleen tegen de op papier zwakste tegenstander maakte hij het zichzelf onnodig moeilijk, maar hij kwam sterk terug van 0 2. Pascal bleef ongeslagen. Guido begon niet al te sterk aan de wedstrijd. Hij speelde te passief. Maar in zijn tweede en vooral derde- partij liet hij zien dat hij ook actief kan spelen. Guido won netjes twee partijen. Kopman Robin speelde niet zijn beste wedstrijd van het seizoen. Hij speelde drie vijfpitters waarvan hij er twee winnend afsloot. Maar goed, je kunt het ook zo bekijken: niet al te best spelen en er toch nog twee winnen. Dat is niet mis. Aangezien concurrent DTV 84 3 met 4 6 van kampioen Hoonhorst 3 verloor, eindigt team 5 als vijfde en handhaaft het zich in de 3e klasse. Het moest dit seizoen van ver komen. Na vier wedstrijden stond het laatste met vijf punten achterstand op de nummer vijf: toen nog Flits/Be Quick 62 4. Maar de spelers bleven knokken en speelde een goede tweede competitiehelft. Gert-Jan, Guido, Pascal en Robin ik ben ook trots op jullie. Jullie kunnen meer dan jullie denken. Team 5 eindigde als vijfde met 43 punten uit tien wedstrijden.

4. a  Kampenion 6

Silas den Doop, Albert Hoeve, Christiaan Vermeer en Rijk van Zanten

Team 6 kwam in de laatste competitieronde niet meer in actie. Het degradeerde vorige week al na een teleurstellende tweede competitiehelft. Halverwege het seizoen was er nog geen vuiltje aan de lucht: het stond met 18 punten uit vier wedstrijden derde met zeven punten voorsprong op nummer laatst Hoonhorst 5. Maar daarna ging het helemaal mis. In de resterende vier wedstrijden haalde team 6 nog maar drie punten. Ja, dan roep je natuurlijk het oordeel over jezelf af. Oorzaken? Ik denk dat er twee oorzaken zijn aan te wijzen: (1) de afnemende motivatie van enkele spelers en (2) het feit dat routinier Christiaan in die tweede competitiehelft nog maar één wedstrijd heeft meegespeeld. Inmiddels hebben Christiaan, Rijk en Silas aangegeven te stoppen met tafeltennis. Zij gaan zich met andere zaken bezighouden. Hoe dan ook, het is heel jammer dat team 6 uit de 4e klasse is gedegradeerd. Want de andere jeugdspelers die nu 5e klas spelen en dat (vrij) aardig doen, moeten in principe op eigen kracht een 4e klasplek afdwingen. Heel jammer. Team 6 eindigde dus als laatste met 21 punten uit acht wedstrijden.

5. b   830  zat  1 dec  Kampenion 7              - Swift '64 2               5- 5

Jos Bosch 3 en Renate Scheper 2; Jeroen Trommel 0; Bas viel uit

Team 7 stond tweede en zou dat vrijwel zeker ook wel blijven. Het was zaak om de competitie met een goed gevoel af te sluiten en dat kon natuurlijk het beste met een overwinning. Tegenstander Swift 64 2 wilde daar echter niet aan meewerken en zo hoort het ook. Want wat is een competitie zonder het vervullen van je sportieve plicht? Het werd een leuke wedstrijden tussen beide teams met wisselende kansen. Uiteindelijk deelden te team de punten: 5 - 5. Jos bleef ongeslagen en Renate pakte twee punten. Jeroen bleef puntloos. Door dit resultaat eindigt team 7 inderdaad als tweede met 58 punten uit tien wedstrijden en dat is een keurige prestatie. Complimenten aan Bas, Jeroen, Jos en Renate.

wp    1110  zat  1 dec  Kampenion 8              - Leogang 8                 6- 4

Henk Boerman 3, Ben-Jan Smit 1, Mark Steenstra 1 en dubbel 1; Niek viel uit

Team 8 stond ook tweede en dat zou het vrijwel zeker ook blijven. Zaterdag stond de ontmoeting met nummer 4 Leogang 8 op het programma en ook hier maakten de zes spelers er een leuke wedstrijd van die gelijk op ging. Ben-Jan en Mark wonnen ieder een partij (van verschillende tegenstanders) en met wat meer concentratie had er bij hen nog iets meer ingezeten. Henk was in zijn eerste twee partijen weer prima op dreef. In zijn derde partij de laatste van de middag- trof hij R. Weber die deze middag ook nog ongeslagen was. Beide spelers maakten er een heel mooie en spannende partij van. Henk balanceerde op het randje van de afgrond, maar net als eerder dit seizoen bleef hij op de been. Na een aantal matchpoints te hebben overleefd, won Henk uiteindelijk met 11 9 in de vijfde game. Daarmee is hij de enige speler in competitieverband die namens Kampenion (en zichzelf natuurlijk) ongeslagen is gebleven. Heel netjes en dat in zijn eerste seizoen. Team 8 won de wedstrijd nipt met 6 4 en beëindigt de competitie inderdaad als tweede. Het behaalde 62 punten in tien wedstrijden.     
De competities zitten er dus op. Als wedstrijdsecretaris JEUGD van Kampenion ben ik heel tevreden over de verrichtingen van de acht jeugdteams. Natuurlijk was het niet allemaal toppie , maar als zeven van de acht teams goed tot prima hebben gepresteerd, dan moet je toch wel tevreden zijn?   

 

Een aantal spelers heeft te kennen te stoppen met competitie of zelfs helemaal met tafeltennis: Roeland Trommel, Frank Wijmans, Silas den Doop, Christiaan Vermeer, Rijk van Zanten en Jeroen Trommel. Ik bedank hen voor de prettige samenwerking en wens hen veel plezier en succes bij hun andere tijdsbesteding.

 

Ook alle andere spelers bedank ik voor de prettige samenwerking dit seizoen.Tot het volgend seizoen!    

Jan Ringenier

wedstrijdsecretaris JEUGDKampenion