Na vorige week concurrent GTTC Groningen 2 in Kampen op afstand te hebben gehouden (5 5), kon het 1e jeugdteam van Kampenion op zaterdag 19 april het karwei afmaken door - onafhankelijk van het resultaat van GTTC 2 (thuis tegen NOAD (S) 1) - bij Wijk 16 1 tenminste vijf punten te pakken. Het slaagde daarin door het thuis nog ongeslagen Wijk 16 1 met 3 7 te verslaan.

 


Kampenion speelde met Ton Ringenier (x), Ivan Hollander (y) en Jordy ten Have (z); Gertjan Wessels viel uit. Wijk 16 1 trad aan met W. van der Mei (a), T. Korting (b) en E. Sinninge (c).
De Kampenaren stelden de titel al vrij snel veilig. De eerste drie enkelpartijen leverden alle winst op: 0 - 3. Ton Ringenier versloeg kopman Van der Mei nipt in vijven, Ivan Hollander bleek te sterk voor Korting en Jordy ten Have versloeg Sinninge in straight sets . Het dubbel ging echter verdiend naar de Deventenaren; Korting en Van der Mei waren te sterk voor Jordy en Ton. Na het dubbel zorgde Ton Ringenier (tegen Korting) voor de 1 4 en toen was het Jordy ten Have die tegen van der Mei opnieuw in straight sets het kampioenspunt binnensloeg: 1 - 5. Uiteindelijk werd het nog 3 7 voor Kampenion. Jordy ten Have en Ton Ringenier pakten ieder drie punten en Ivan Hollander - de benjamin van het team - één. Bij Wijk 16 pakten Van der Mei en Sinninge ieder één punt in het enkelspel.

s Avonds werd bekend dat GTTC 2 de thuiswedstrijd tegen NOAD (S) 1 met 8 2 had gewonnen. Dit betekent dat Kampenion met vier punten voorsprong de titel heeft behaald. Het won acht van de tien competitiewedstrijden en het speelde tweemaal gelijk; beide keren thuis . Alle vijf uitwedstrijden sloot het dus winnend af. In tien wedstrijden behaalde het 66 punten. Het is de terechte kampioen, want het heeft tegen alle vijf teams uit de groep een positieve balans.

Vorig seizoen behaalden Jordy ten Have, Ton Ringenier en Gertjan Wessels al de titel in landelijk C; toen waren Gertjan en Jordy afkomstig uit de Hoofdklasse. Dit seizoen behaalden de drie dus direct de titel in landelijk B, zij het dat het trio gezelschap kreeg van Ivan Hollander.
Ivan speelde het afgelopen seizoen nog in team 2 in de Hoofdklasse. Met het oog op de langere termijn is hij doorgeschoven naar team 1 en dit bleek een goede beslissing. Met een persoonlijk resultaat van 48% kan hij terugkijken op een prima landelijk (B-)debuut. Hij bleek het (hogere) niveau prima aan te kunnen. Ook Gertjan en Jordy presteerden prima en beter dan verwacht. Routinier Ton (83%) deed ongeveer wat van hem verwacht mocht worden, al moet je het als kopman natuurlijk altijd maar zien waar te maken. Het team gaat nu als een trio verder en alle drie de spelers hebben nu een seizoen B-ervaring in de rugzak. Dit seizoen hebben zij al tweemaal laten zien dat zij ook zonder Ton hun mannetje staan.

Ton Ringenier nam dus met een kampioenschap afscheid van de jeugdcompetitie. Twee jaren geleden behaalde hij met Paul Kamstra, Daan Slot en Arnaud van der Sluis ook al de titel in landelijk B waarmee het team promotie afdwong naar landelijk A. Dat was toen een uniek feit in de historie van Kampenion. Amper twee jaren later voegen Jordy ten Have (17), Ivan Hollander (14), Ton Ringenier (18) en Gertjan Wessels (16) dus een tweede deel aan die geschiedenis toe. Net als twee jaren geleden bestond het team dit seizoen uit vier Kampenaren.  Alle vier zijn hun tafeltenniscarriére ook bij Kampenion gestart. Dat maakt de prestatie des te knapper.

Of het nu behaalde kampioenschap ook promotie naar landelijk A betekent, is nog even afwachten. Maar de percentages van Ivan, Jordy en Gertjan respectievelijk 48, 66 en 71 bieden daarvoor een redelijk perspectief. Wat dat betreft is het ook goed dat Ivan is doorgeschoven. Want je staat toch sterker als je een team hebt met drie spelers die redelijk tot goed hebben gepresteerd in landelijk B, dan wanneer één van de spelers afkomstig is uit de Hoofdklasse. Voor de vereniging is het zaak aan de opvolging te (blijven) werken om de aansluiting met team 1 over enige tijd te bewerkstelligen. Zoveel tijd heeft Kampenion nu ook weer niet, want komend seizoen begint Jordy aan zijn laatste jaar in de jeugdcompetitie.

Laat dit kampioenschap een stimulans zijn voor de nog jonge(re) spelers binnen de vereniging. Je ziet het: als je aanleg hebt en gezond fanatiek bent, dan is het mogelijk om met eigen spelers landelijk te spelen en af en toe zelfs het kampioenschap in landelijk B te halen.

Jan Ringenier
wedstrijdsecretaris JEUGD
Kampenion