FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Net als de afgelopen jaren maakte Kampenion ook dit jaar weer de trip naar Pápa (Hongarije), één van de partnersteden van de gemeente Kampen. De trip was in dubbel opzicht geslaagd. Hij was niet alleen gezellig, maar ook succesvol.

Op donderdagavond 14 juni was het dan zover. De inmiddels traditionele trip naar Pápa stond op het programma. Om even na tien uur s avonds vertrokken veertien Kampenionners met de bus richting Hongarije. Veertien, omdat Hans Harsevoord helaas vanwege schoolverplichtingen had moeten afzeggen.
De volgende tafeltennissers waren wel van de partij: Anja Ringenier, Jentine Ringenier, Niels Alberts, Erwin Genuït, Jordy ten Have, Ivan Hollander, Ton Ringenier, Daan Slot en Gertjan Wessels.
Alice Ringenier, Jan Ringenier, Ralph Trip, Gerard Wessels en Simon van der Woude gingen niet alleen als begeleider mee, maar zij hoopten zelf ook een leuke tijd te beleven.

De heenreis verliep heel voorspoedig. Op vrijdagmiddag, tegen 13.50 uur, kwamen we al in Pápa aan. Een busreis binnen de zestien uren is namelijk vlot gelet op eerdere ervaringen. Nadat iedereen op zijn of haar kamer was geïnstalleerd -er waren kamers van drie en vier personen- ging een aantal de binnenstad (her)inspecteren. De groep telde liefst vijf debutanten: Alice, Jentine, Erwin, Ivan en Niels. De overigen waren al (veel) vaker mee geweest.
Simon en Jan hadden om 16.30 uur de technische bespreking met de organisatie en een enkele tegenstander ter voorbereiding op het toernooi van zaterdagmiddag. Om wat te dollen hadden wij aangegeven de volgende dag de winnaar te zullen leveren &&&..
Nadat iedereen had gegeten, begaven we ons naar het plein waar de officiële opening van het festival zou plaatsvinden. In het weekend was namelijk veel meer te beleven dan alleen de sportuitwisseling in de Mini-Olympiade. In het weekend van vaderdag is er zowel aandacht voor culturele als sportieve activiteiten. Gerard en Simon vertegenwoordigden Kampenion aansluitend bij de ontvangst door de burgemeester van Pápa, de heer Z. Kovacs.
De rest van de avond (en later) vermaakten we ons verder prima. Jammer was het alleen dat Alice de reis niet goed had verwerkt. Zij bleef in het jeugdinternaat achter.

Op zaterdagmorgen waren we allemaal vroeg uit de veren om de officiële opening van de Mini-Olympiade mee te beleven. Een compliment aan alle Kampenionners, want een ieder was van de partij. Daarna deden we het rustig aan, want s middags stond het sportieve deel op het program. Wel werd s morgens de supermarkt in de buurt nog even geplunderd, in de goede betekenis van het woord natuurlijk.
Nadat een ieder een lichte maaltijd had gegeten, togen we naar de accommodatie waar het tafeltennistoernooi zou worden gehouden. Dat was ditmaal in de prachtige muziekschool, of in een gebouw waarvan de muziekschool onderdeel uitmaakt.
Helaas waren de Roemenen om 13.00 uur nog niet aanwezig. Gerard en Jan hebben de Roemenen vervolgens (op)gezocht. Daarmee won het toernooi overigens niet aan kwaliteit, want het begrip campingtafeltenniser was volgens mij nog teveel eer voor onze Roemeense vrienden die dit jaar de ECHTE tafeltennissers hadden thuisgelaten. Laten we het er maar op houden dat het toernooi door hun deelname in ieder geval (nóg) internationaler werd. Nu waren er naast de Nederlanders dus de Roemenen, de Hongaren en de Slowaken.
Het toernooi werd in twee leeftijdsklassen gespeeld: geboren voor 01-01-1992 en geboren na 31-12-1991. Opvallend daarbij was dat de jongeren zowel in hun eigen als in de oudere klasse mochten deelnemen.
Het werd een succesvol toernooi voor de Kamper deelnemers.
In de jongere klasse wist Anja bij de meisjes heel keurig beslag te leggen op de tweede plaats. Ivan werd knap derde in diezelfde klasse bij de jongens. Erwin werd hier snel uitgeschakeld, maar dat is geen schande.
In de oudere klasse bleven met recht de vier sterkste spelers over in de halve finales. En daaronder waren Daan en Ton. De andere twee waren afkomstig uit Slowakije, een sterke geroutineerde en een talentvolle jongere. Ton trof in de halve finales de geroutineerde Slowaak en Daan de jongere.
Ton kwam in zijn halve finale na een opgelopen achterstand sterk terug en kwam na 1 2 op 2 2. In de beslissende game leek Ton de partij naar zich toe te trekken. Maar bij een stand van 7 5 in het voordeel van Ton nam zijn tegenstander een time-out. Dat bleek te zijn toegestaan bij een internationaal toernooi. Helaas kantelde de partij daarna volkomen en trok de Slowaak de partij alsnog naar zich toe. Toch kan Ton terugkijken op een sterk gespeelde partij.
In de andere halve finale leek Daan het onderspit te moeten delven tegen een jongste van de twee overgebleven Slowaken. Maar Daan laat zich niet zo snel vangen en sleepte de partij er nog uit waarna hij in de finale mocht aantreden tegen de geroutineerde Slowaak.
Dit leek aanvankelijk op een snelle zege voor Daan uit te draaien, want hij nam vrij overtuigend een 2 0 voorsprong. De derde game ging echter naar de Slowaak. In de vierde game waren de spelers aan elkaar gewaagd, maar het was Daan die een voorsprong nam. De geschiedenis herhaalde zich. De Slowaak nam een time-out en won alsnog de game. In de beslissende game nam de Slowaak al snel een voorsprong om die niet meer uit handen te geven. Een door Daan aangevraagde time-out bracht daarin geen verandering meer.
En zo werd Daan tweede en Ton derde; een mooie prestatie. Zeker gezien het vertoonde spel.
Ook Jordy (in de kwartfinale uitgeschakeld door Ton), Gertjan (net als Daan en Ton uitgeschakeld door de latere winnaar), Niels, Ivan en Erwin speelden een goed toernooi qua niveau. Klasse!
Bij de meisjes werd Jentine al snel uitgeschakeld, maar gezien het niveau en het soort spel van de tegenstanders is dat geen schande. Zus Anja wist bij die oudere groep heel knap de halve finale te bereiken, maar verloor die waardoor zij hier als derde eindigde.
Al met al dus twee tweede prijzen en drie derde. Daarnaast was Anja nog eens het beste buitenlandse meisje, wat haar ook nog een kleine trofee opleverde.

We waren tevreden, ook al leverde Kampenion dan uiteindelijk (net) niet de winnaar van het toernooi. Alle spelers kunnen terugkijken op een goed toernooi en hebben weer het nodige geleerd. Daan en Ton weten bovendien nu hoe het is om met een time-out om te gaan. Dat woord is in het vervolg van het weekend nog regelmatig gevallen.

Na het toernooi gingen Gertjan en Jordy zwemmen en gingen Alice en Gerard zich opmaken (niet letterlijk) voor het officiële deel. Alle andere mannelijke deelnemers gingen een potje voetballen, daarbij gadegeslagen door Anja en Jentine. Aansluitend was het tijd voor een verfrissing waarna het centrum werd bezocht en een maaltijd werd genuttigd. Daarbij sloeg een aantal de kermis en ook de disco niet over.

Op zondag gingen Gerard, Gertjan en Jordy met de bus naar het Balatonmeer. Een aantal anderen sliep een gat in de dag. Opnieuw werd een potje voetbal gespeeld en voor de rest werd het centrum van Pápa nog eens bezocht. Daan, Ralph, Simon en Jan begonnen deze middag met een potje klaverjassen. Dat potje bestond ook nog eens uit een aantal afleveringen. Onderbroken door een maaltijd bij Hotel Griff.

Op maandag vertrokken wij tegen 5.15 uur vanuit Pápa richting Nederland. Na een vrij voorspoedige reis kwamen we tegen 21.45 uur weer in Kampen aan. In de bus werd geslapen, film gekeken en &&.. weer geklaverjast. Natuurlijk stonden de ouders van de meeste spelers de bus op te wachten. En zo kwam er een eind aan een in dubbel opzicht geslaagde trip naar Pápa. Op naar Pápa 2008 !!!

Tot zover Pápa, editie 2007. Natuurlijk heb ik niet over alles kunnen schrijven. Dat zou te ver gaan. Maar ik ga ervan uit dat je in ieder geval een indruk hebt gekregen.

Jan Ringenier