FacebookTwitterYoutube
Sport Europe


Op zaterdag 2 mei werden in Schiedam de Nederlandse Kampioenschappen voor jeugdspelers met een B-licentie gehouden. Daaraan namen vier spelers van Kampenion deel: Ivan Hollander en Gertjan Wessels bij de junioren en Robin Makkink en Guido Wessels bij de pupillen. Net als vorig jaar wist een speler beslag te leggen op een fraaie derde plaats. Was het toen Anja Ringenier bij de meisjes kadetten B, ditmaal was het Robin Makkink bij de jongens pupillen B.

 

Op zaterdagmorgen vertrokken in alle vroegte twee auto s richting Schiedam. Een vanuit IJsselmuiden met Marcel Makkink als chauffeur en verder Robin Makkink, Rinus Hollander en Ivan Hollander. De andere auto vertrok uit Kampen met Gerard Wessels achter het stuur en verder Gertjan Wessels, Guido Wessels en ondergetekende.
Beide auto s kwamen na een voorspoedige reis op de plek van bestemming aan.

Om 9.30 uur was het eerst de beurt aan de junioren Gertjan en Ivan. Beiden hadden zo op het eerste gezicht geen eenvoudige poule.
Gertjan trof de sterke Ian de Graaf (Elan), Bjorn Huizenga (Dordrecht) en Raoul Helmes (Summa Red Stars). Ivan moest het opnemen tegen Hilko Appels (TT Zwolle), Steven de Lange (Shot S) en Stephan Tromer (STH/Tsb).

Gertjan moest het tafeltennisbal openen tegen Ian de Graaf die hij nog kende van de afgelopen competitie. Dat betekende dat Gertjan direct vol aan de bak moest. Helaas kwam hij tekort. Alleen in de tweede game had hij winstkansen, maar over het algemeen was Ian de betere. En dat is geen schande, want hij verloor in de poule waarin ook team 1 uitkwam slechts twee partijen.
In de tweede wedstrijd ontmoette Gertjan Bjorn Huizenga, een speler die hij enkele seizoenen geleden in landelijk B tegenkwam. In deze partij kende Gertjan niet al te veel moeilijkheden en hij won dan ook overtuigend met 3 0. In de laatste partij uit de poule maakten Gertjan en Raoul Helmes uit wie achter Ian de Graaf als tweede zou doorgaan naar de Hoofdronde. Beide spelers maakten er een mooie partij van. Helmes beschikt over een goede forehand, maar is verder kwetsbaar. Gertjan wist daar van te profiteren en won met 3 1, een knappe prestatie.

Ivan opende het toernooi tegen &&&&. Hilko Appels van buurman TT Zwolle. Beide spelers maakten er een spannende partij van die in de 5e game moest worden beslist. Hilko pakte een 5 1 voorsprong, maar Ivan gaf zich niet gewonnen. Hij kwam terug tot 5 5 en kreeg in de rest van de game een aantal Lucky ballen en trok de game met 11 8 naar zich toe. In de tweede partij speelde Ivan tegen Steven de Lange die we met zijn team Shot (S) ook al eens in sporthal De Maten mochten begroeten. Ook dit werd geen eenvoudige partij voor Ivan. Weliswaar werd het geen vijfpitter, maar het verschil was niet groot: 3 1. Door de uitslagen in de andere partijen was Ivan voordat hij zijn laatste partij tegen Stephan Tromer speelde al zeker van plaats 1 in de poule en plaatsing voor de Hoofdronde. En dat zag je terug in die partij. Tromer speelt met lange noppen op de backhand en dan is het extra belangrijk om geconcentreerd te blijven. Dat was lange tijd het probleem bij Ivan. Via een 0 1 achterstand en een 2 1 voorsprong werd het opnieuw 2 2. Maar in de 5e game was Ivan op tijd bij de les waardoor hij ook zijn derde partij wist te winnen. Een knappe prestatie. Toch moet Ivan ervoor oppassen dat hij het zichzelf niet onnodig moeilijk maakt. Hij lijkt (?) af en toe wat moeite te hebben om de concentratie vast te houden.

Tegen de klok van 11.30 uur was het de beurt aan de pupillen Guido en Robin. Guido kwam uit in een poule van vijf en trof: Colin Dingelstad (Destatec), Danny te Vruchte (Litac), Robbert van Dijk (Scylla) en Joran Jansen (Nijmegen). Guido speelde zeker niet slecht, maar kwam niet verder dan één winstpartij. In de openingspartij tegen Dingelstad kwam hij sterk terug van een 0 2 achterstand, maar helaas ging de beslissende 5e game met 9 11 verloren. In de tweede partij wist Guido wel een hangpartij in zijn voordeel te beslechten; de vijfpitter tegen Janssen trok Guido in de 5e game naar zich toe. Vervolgens kwam Guido wat te kort tegen Te Vruchte en (vooral) Van Dijk, maar dat is geen schande. Guido eindigde daardoor als vierde in de poule en moest daarmee verder in de Verliezersronde.

Robin trof in de poule: Hien Nguyen (Reflex 65), Bjorn Pluijn (Stiphout) en Sven Latta (Tvo). Robin opende tegen Pluijn. Vanaf het begin pakte Robin het goed op. En eigenlijk kwam hij niet in de problemen. Tegen Latta was het eigenlijk hetzelfde verhaal. Dan blijkt maar weer dat Robin een prima balletje kan slaan als hij geconcentreerd en positief blijft. Fouten maken is niet erg als je daar maar niet te lang bij blijft stil staan en / of negatief wordt. In zijn laatste partij tegen Nquyen speelde Robin een puike partij. Ik geloofde mijn ogen bijna niet, maar ook nu kende Robin geen problemen. Tel uit je wint: drie wedstrijden gespeeld en driemaal winst. En vooral de manier waarop mocht er zijn. Robin ging als poulewinnaar naar de Hoofdronde. Een knappe prestatie.

Omdat Gertjan als tweede was geëindigd in de poule, moest hij een extra ronde spelen. Hij trof daarin de lastig te bespelen V. Lenders van Openline Westa. Deze speler beschikt over een prima forehand, maar bleek wat kwetsbaar zodra Gertjan veel ballen terug wist te brengen. Hoewel het spel van Lenders spectaculairder oogde, was het Gertjan die de partij er in vijven wist uit te slepen. En dat is een knappe prestatie, want achteraf hoorden we dat Lenders het afgelopen seizoen liefst 90% in landelijk heeft gespeeld. Ik heb het even nagekeken en dat scheelde inderdaad met 83% niet zo heel veel.
In de volgende partij moest Gertjan aantreden tegen M. Spithoven van ATC uit Nijmegen. Dat team wist in de najaarscompetitie in de poule van Kampenion de kampioensklasse te bereiken waarin het het afgelopen seizoen uitkwam. Het was voor Gertjan een nadeel dat Spithoven linkshandig is. De blokballen van Gertjan kwamen namelijk vaak voor de prima forehand van Spithoven terecht die daar wel raad mee wist. Gertjan wist nog een game te pakken, maar verloor terecht met 1 3. Daarmee werd hij uitgeschakeld. Toch heeft hij de laatste 32 weten te behalen. En dat is netjes. Met deze kampioenschappen speelde Gertjan zijn laatste jeugdtoernooi. Hij mag nog één jaar jeugdcompetitie spelen en hoopt dat - samen met o.a. Ivan - op het niveau landelijk A te blijven doen

Ivan trof in de tweede ronde van het Hoofdtoernooi zijn eerste partij D. de Jager van A-Merk 1 uit Oosterblokker, een oude bekende van het zojuist afgelopen seizoen. In de eerste game leek Ivan de beste papieren te hebben, maar uiteindelijk liet hij De Jager ontsnappen. In de tweede game was Ivan helemaal los: 1 1. In de derde game leek hij die lijn door te trekken. Via 7 3 en 10 8 leek gamewinst een kwestie van tijd. Jammer genoeg gaf Ivan gamewinst nog uit handen, wat achteraf duur gameverlies bleek te zijn. De Jager startte de vierde game sterk en Ivan kwam al snel op achterstand. Hij kwam nog wel knap terug, maar wist de nederlaag niet meer af te wenden: 1 3. En zo verdween ook Ivan uit het toernooi na de laatste 32 te hebben behaald. Onnodig, maar ja; daar koop je weinig voor. Ivan heeft duidelijk mogelijkheden, maar het is zaak om op de juiste momenten de juiste ballen te slaan. Ivan moet ietsje slimmer worden en nog ietsje meer werken aan de concentratie. De juiste keuzes maken, want dan zit er namelijk nog meer in. De meeste slagen beheerst hij wel. Maar ik ben ervan overtuigd dat het wel goed komt.

Robin speelde in de eerste partij in het Hoofdtoernooi tegen Niels van Drueten (Relax). Het werd een gelijkopgaande partij waarin Robin in de beslissende vijfde game wist door te drukken. Hij plaatste zich hiermee voor de kwartfinales. Daarin moest hij het opnemen tegen Colin Dingelstad (Destatec) die als tweede in de poule van Guido was geëindigd. Robin speelde het spelletje goed. Door snel het initiatief te nemen gaf hij Colin geen kans om het spel van Robin te ontregelen. Een game speelde Robin te passief en toen wist Colin de game te pakken. Daarna pakte Robin het weer goed op en won hij de partij met 3 1. Dat betekende dat Robin zich had geplaatst voor de halve finales. Olaf Spies (Scylla) was daarin de tegenstander. Robin trok de goede lijn van de kwartfinales door en kwam heel knap op een 2 0 voorsprong. Het was net alsof hij daar zelf van schrok, want in de derde game speelde hij te passief. Die game ging dan ook eenvoudig naar Spies. In de vierde game stond Robin er weer, maar helaas trok hij net aan het kortste eind waardoor een vijfde game de beslissing moest brengen. Spies nam daarin een voorsprong maar Robin vocht zich prima terug en sleepte er bij 10 10 een verlenging uit. Helaas zat het toen niet helemaal mee waardoor Spies alsnog met 10 12 won.
Robin legde beslag op een knappe derde plaats. Hij heeft laten zien behoorlijk wat in huis te hebben. Tegen leeftijdsgenoten speelt hij vrijuit en maakt hij vaak de juiste keuzes. Hij kan dan ook terugkijken op een prima (gespeeld) kampioenschap. Het is nu zaak om die juiste keuzes ook te maken in de competitie tegen tegenstanders die wat ouder zijn en wiens spel erop is gericht om het ritme bij de ander te verstoren. Als Robin net zo rustig en positief blijft als deze zaterdag, dan moet het eruit komen. Door deze prestatie - het bereiken van de halve finales - had Robin op zondag mogen meedoen aan het NK-A, maar daar zag hij van af.

Guido versloeg in de eerste partij van de Verliezersronde Steven Pouw (Avanti). En hij deed dat vrij overtuigend. Daarna moest hij aantreden tegen Bjorn Pluijn (Stiphout) die bij Robin in de poule speelde. Guido wist de sterke forehand van Pluijn onvoldoende te verwerken en / of te ontlopen en verloor met 1 3. Toch speelde Guido een aardige partij. Guido moet eraan denken dat 'zijn materiaal in orde is'. Je moet zuinig zijn op je batje en rubbers. Zorg ervoor dat zij schoon en 'stroef' zijn. Een topspinbeweging maken met een glad rubber heeft namelijk bijzonder weinig effect. Het is als dweilen met de kraan open. 

Ik bedank namens de Kamper delegatie de organisatie van de NK-B voor het prima verloop van het gespeelde toernooi. Grote klasse!

Zo kwam er pas laat een eind aan het toernooi voor Kampenion. Robin handhaafde zich lang in het kampioenschap en wist dus beslag te leggen op een derde plaats. Dat betekende dat de Prijsuitreiking moest worden afgewacht die rond de klok van 18.00 uur werd gehouden. Maar het was het natuurlijk meer dan waard. Pas na zevenen vertrokken we vanuit Schiedam om na de klok van half negen weer in Kampen aan te komen.
Ik bedank Gerard en Marcel dat zij ons als chauffeur veilig en wel in Schiedam hebben gebracht en weer terug in Kampen. Rinus dank ik voor de verbale support en last but not least de spelers voor hun sportieve strijd.


Jan Ringenier
wedstrijdsecretaris JEUGD
Kampenion